Ce este guta si cum se manifesta?

Guta sau boala "celor avuti" numita in trecut podagra, este o afectiune metabolica (boala de nutritie) determinata de alterarea metabolismului lipidic, protidic si glucidic, aparuta la marii consumatori de carne si bauturi alcoolice. Se caracterizeaza din punct de vedere biochimic prin hiperuricemie (cresterea acidului uric in urina), iar din punct de vedere clinic, prin manifestari articulare si leziuni viscerale, in special renale. Acidul uric este rezultatul metabolizarii purinelor din organism, iar Hiperuricemia se instaleaza fie cand ficatul produce in  exces purine, fie cand alimentatia este foarte bogata in carne, iar rinichiul nu reuseste sa filtreze in deajuns acidul uric.

Semne si simptome: boala se manifesta prin criza de artrita acuta, localizata in special la articulatia metatarso-falangiana a halucelui (degetul mare de la picior, uni sau bilateral). Criza dureroasa incepe de cele mai multe ori,in plina sanatate aparenta, in mod brutal noaptea, trezind bolnavul din somn, apoi apar fenomenele inflamatorii, degetul se tumefiaza (umfla), devine rosu si cald. Fenomenele se remit spontan, fara tratament in 8- 10 zile, lasand o senzatie locala de prurit si o descuamare a pielii. O noua recadere poate sa apara dupa luni sau ani. Uneori insa evolutia bolii capata un caracter fulminant, cand crizele sunt frecvente, cuprind si alte articulatii: genunchi, glezne, coate, articulatiile mici de la glezne, iar durerile cedeaza greu la tratamentele uzuale. 
In formele cronice se produc deformari articulare, prezenta tofilor gutosi (umflaturi periarticulare), depunerile de urati formeaza noduli gutosi alb galbui, la nivelul pielii (in regiunea pavilionului urechii), degetelor mainii, coatelor, articulatiei gleznei, care determina deformari articulare si durere. La nivelul rinichiului se produc depuneri de urati care determina litiaza urica si in final nefropatia gutoasa cu evolutie spre insuficienta renala. 

Cauze si factori determinanti: 

»  predispozitia genetica 
»  sexul, predominant masculin in 90% din cazuri 
»  varsta, primul atac dureros se produce in jurul varstei de 36 -40 de ani 
»  sedentarismul
»  obezitatea
»  alimentatia: alcoolismul, consumul de carne rosie: de vaca, vanat, miel, porc, mezeluriu, conserve, etc 
»  alte boli in care se produce un exces de acid uric prin distrugerea nucleoproteinelor celulare: hemopatii (leucemia), anemii hemolitice, insuficienrta renala, saturnismul, intoxicatia cu plumb, diabetul zaharat, arsuri pe suprafete intinse la nivelul pielii, etc 
»  criza dureroasa poate fi declansata de o masa copioasa, un abuz alimentar (alcool, carne), de un traumatism, efort fizic sau intelectual intens, emotie puternica sau sa coincida pe fondul evolutiei altei boli.

Produse  Calivita recomandate in tratarea gutei

Produse  Calivita recomandate in tratarea gutei
Descriere
Pure Yuccadetoxifiant, antiinflamator cu actiune asemanatoare cortizonului
Joint Protex Fortereface structurile articulare, impiedica aparitia degenerescentelor
SambuRexreduce fenomenele inflamatorii, calmeaza durerea, antipiretic, sudorific
Triple Potency Lecithinactioneaza ca un emolient la nivelul articulatiilor, calmeaza durerea
Vitamina C 1000 (Delayed Release)antiinflamator, reduce durerea, favorizeaza absorbtia calciului si depunerea lui in oase
Immunaidimunostimulator, reduce fenomenele inflamatorii, grabeste vindecarea

 

Alte produse Calivita recomandate in tratarea guteiDescriere
VirAgo    imunostimulator, reduce fenomenele inflamatorii, grabeste vindecarea
Omega 3 Natural Fish Oil    actioneaza ca un emolient la nivelul articulatiilor, calmeaza durerea
White Willow    aspirina naturala, efect antipiretic, sudorific
Chelated Zinc    imunostimulator, intra in structura ADN, regenerant
Mega Zinc    imunostimulator, intra in structura ADN, regenerant

 

Coșul este gol!

Categorii Produse Calivita