Ştiaţi că sindromul oboselii cronice este din ce în ce mai frecvent, în zilele noastre, la nivel mondial? Frecvenţa lui a crescut şi în ţara noastră, în ultimii ani. Din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu oboseala cronică...

Definiţie 
Sindromul de oboseală cronică (SOC) este denumirea curentă a tulburărilor ce se caracterizează în primul rând printr-o senza­ţie de oboseală profundă, în asociaţie cu multiple simptome sis­temice şi neuropsihice, cu durata mai mare de 6 luni şi de o se­ve­ritate care reduce activitatea obişnuită. Nu este un sindrom nou; unele afecţiuni, cum ar fi sindromul postviral, neurastenia, in­fecţia virală cronică Epsstein-Barr, hipoglicemia şi multe altele nu indică altceva decât sindromul de oboseală cronică, termen folosit în mod curent în zilele noastre. 

Incidenţă
1/10.000 de persoane. 

Interval de apariţie
Este mai frecvent între 25-45 ani, dar poate fi întâlnit la orice vârstă. Femeile sunt de două ori mai afectate decât bărbaţii. 

Semne şi simptome:

 • oboseală (în 100% din cazuri)
 • bolnavul poate indica momentul în care s-a îmbolnăvit (în 100% din cazuri)
 • slăbiciuni musculare generale inexplicabile (în 90% din cazuri)
 • artralgii (dureri articulare) (în 90% din cazuri)
 • tulburări de memorie (în 90% din cazuri)
 • tulburări de concentrare (în 90% din cazuri)
 • labilitate emoţională (în 90% din cazuri)
 • dureri musculare (în 90% din cazuri)
 • confuzie (în 90% din cazuri)
 • dispoziţie instabilă (în 90% din cazuri)
 • febră uşoară (în 85% din cazuri)
 • iritabilitate (în 85% din cazuri)
 • oboseală îndelungată (şi după 24 de ore) după efort fizic (în 85% din cazuri)
 • depresie (în 80% din cazuri)
 • cefalee (în 76% din cazuri)
 • fotofobie (în 76% din cazuri)
 • insomnie (în 76% din cazuri)
 • alergie (în 70% din cazuri)

Alte simptome care pot apărea în cadrul sindro­mu­lui de oboseală cronică sunt: ameţeli, adenopatie, res­piraţie sacadată, durere toracică, greţuri, pierdere în greutate, palpitaţii, noduli limfatici dureroşi, dereglări a­le sistemului digestiv, transpiraţii nocturne, adaos pon­deral, erupţii. 
Bolnavii de oboseală cronică suferă de o perma­nen­tă oboseală fizică. De fapt, unul dintre primele simp­to­me ale acestei afecţiuni îl reprezintă oboseala copleşi­toare, care nu permite desfăşurarea nici unei activităţi, însă acesta este doar unul din multiplele aspecte ale bolii. Oboseala poate fi însoţită şi de dureri musculare. Această stare devine un mod de viaţă într-o măsură atât de copleşitoare încât bolnavii nu pot munci şi nu pot lua parte la activităţile sociale. Unii dintre aceştia devin chiar „incapabili“ din punct de vedere social. Sindromul de oboseală cronică afectează atât corpul, cât şi mintea.
În realitate, sindromul oboselii cronice apare datorită vieţii care se derulează din ce în ce mai rapid, pentru mulţi dintre noi. Organismul nu mai este capabil, din punct de vedere fizic, să „ţină pasul“ cu transformările rapide ale vieţii şi, astfel, apare oboseala. Mai mult decât atât, cele mai multe dintre persoanele afectate nu sunt crezute sau înţelese de rude, de anturaj sau de colegii de serviciu şi, din acest motiv, apare şi depresia. Persoana respectivă nu se mai poate odihni; lipsa somnului conduce la apariţia irascibilităţii şi la­bilităţii psihice. Tot lipsa somnului poate afecta con­cen­trarea şi memoria, atât de importante în efectuarea sarcinilor zilnice. Oboseala este atât de marcantă în­cât chiar pregătirea unei gustări sau îmbrăcatul devin anevoioase. Urmărirea televizorului sau cititul se fac mai uşor din poziţia culcat. În cursul zilei, este necesar repa­osul la pat de mai multe ori, iar oboseala nu dispare nici după somnul cel mai odihnitor.

Suplimentele CaliVita folosite în sindromul oboselii cronice sunt reprezentate de vitamine, minerale, relaxante şi tonifiante. 
La evaluările de biorezonanţă, aproape toţi subiecţii pre­zin­tă deficite de minerale, nu dorm sau nu se pot odihni, pre­zintă un oarecare grad de stres. 

Calciul este responsabil de sănătatea oaselor şi a danturii, nervilor şi glandelor suprarenale. Prezenţa magneziului în organism este o condiţie de bază pentru funcţionarea eficientă a sistemului nervos şi muscular, participând la relaxarea organismului. Cuprul este indispensabil pentru înglobarea fierului în hemoglobină, având rol şi în procesul de detoxifiere. În absenţa cromului, apar perturbări ale metabolismului glucidic şi ale activităţii musculare. Iodul este necesar pentru funcţionarea corespunzătoare a glandei tiroide, iar manganul pentru activitatea enzimelor digestive, a nervilor şi a musculaturii. Molibdenul ajută la metabolismul glucidelor şi lipidelor, este o componentă importantă a enzimei care asigură utilizarea fierului şi are un rol important în combaterea oboselii cronice. Potasiul reglează echilibrul hidro-electrolitic al organismului, normalizează ritmul cardiac, ajută la eliminarea metaboliţilor inutili şi are rol în combaterea sindromului de oboseală. Seleniul este un antioxidant important, care încetineşte îmbătrânirea ţesuturilor şi are rol în detoxifiere. Zincul este indispensabil pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, în oxigenarea celulară şi activitatea nervilor. 

Suplimentele CaliVita care conţin minerale sunt: Power Mins, Strong Bones, Chelated Zinc, Mega Zinc. De ase­menea, trebuie să amintim şi vitaminele adecvate grupelor sanguine, complexul vitaminic B, în care găsim şi magneziu, atât de necesar în relaxare şi care ajută la ameliorarea sau chiar la dispariţia simptomelor de oboseală cronică. La fel de importante sunt şi vitaminele pentru bărbaţi şi femei, VitalWoman şi VitalMan

Persoanele cu grupa sanguină 0 au nevoie de supli­men­tare cu vitamine B. Pentru sănătatea acestor persoane, reco­man­dăm consumul unor extracte din plante speciale, cum ar fi yucca, pătrunjelul, curcuma, hreanul, rădăcina de lemn dul­ce. Vital 0 conţine 41 de substanţe active.
Persoanele cu grupa sanguină A trebuie să consume vitaminele B 12 şi C, acid folic, acid pantotenic, bioflavonoide (quercitină) şi vitamina E. Este deosebit de indicat consumul de ceai verde, ghimbir, păducel, pătrunjel. Desigur, toate acestea se regăsesc printre cei 44 de componenţi ai produsului Vital A.
Persoanele cu grupa sanguină AB trebuie să îşi supli­men­teze consumul de vitamina C. Datorită predispoziţiei spre a­fec­ţiunile cardiovasculare şi tumorale, se recomandă, în pri­mul rând, consumul unor antioxidanţi şi al unor minerale din extracte de plante — ceai verde, usturoi, broccoli, ţelină, ghim­bir. Printre cei 44 de componenţi ai produsului Vital AB se găsesc şi numeroase alte substanţe active benefice pen­tru această grupă sanguină. 
Persoanele cu grupa sanguină B pot avea o alimentaţie mixtă. Vital B, conceput special pentru aceste persoane, asigură necesarul de vitamine, minerale şi extracte de plante — rădăcină de lemn dulce, pătrunjel, broccoli, soc, ciuperci reishi şi shiitake — cu o acţiune benefică asupra digestiei, activităţilor cerebrale şi capacităţii de rezistenţă.

Produsul Stress Management conţine vitamine din grupul B şi magneziu. Vitaminele din grupul B au un rol important în relaxarea organismului, iar magneziul este foarte benefic, aşa cum am amintit deja, în relaxare. 

VitalMan şi VitalWoman au rolul de a creşte forţa mentală, fiind un stimulent general. Catuaba, din produsul VitalMan, îmbunătăţeşte condiţia fizică şi stimulează sistemul nervos.

De o deosebită importanţă sunt antioxidanţii complecşi Mega Q Protect şi ZenThonic. Aceştia au în compoziţie vitamine, minerale şi alţi antioxidanţi: xantone din mangos­tana (ZenThonic) şi l-cisteină, acid alfalipoic, Ginkgo biloba, retinol, glutation, coenzimă Q10 (Mega Q Protect).

De asemenea, nu trebuie uitat Noni. Obţinut din Morinda Ci­trifolia, are calităţi deosebite în procesul de refacere a or­ganismului, în cazul în care acesta are deficit de proxe­ro­ni­nă. La o vitalitate celulară scăzută, organismul reacţio­nează rapid, revitalizându-se. 

Produsul Rhodiolin îmbunătăţeşte starea generală, asi­gură prospeţimea psihică, optimizează memoria şi, în gene­ral, munca intelectuală.

Spirulina Max, datorită algelor verzi-albăstrui din compo­ziţie, conţine numeroase vitamine (B, C şi E), minerale (iod, brom, mangan, potasiu, fier) şi toţi aminoacizii esenţiali, fiind un roborant eficient. 

În concluzie, vă sugerez să vă odihniţi, să consumaţi zilnic cel puţin 500 de grame de fructe şi legume proaspete, să faceţi mişcare (plimbări mai lungi sau 20 minute de gim­nastică), să consumaţi circa 2 litri de apă plată şi să nu uitaţi de suplimentele enumerate mai sus, pentru a vă îmbunătăţi ca­li­tatea vieţii. 
Tuturor cititorilor le doresc să trăiască sănătos şi să îmbătrânească frumos!
Dr. Roxana Bogdan, Sibiu

Coșul este gol!

Categorii Produse Calivita