Ce este cancerul de san / mamar si cum apare?

Cancerul de san este datorat dezvoltarii anarhice a celulelor tesutului mamar. Dupa cancerele cutanate sanul este localizarea cea mai frecventa a tumorilor maligne; cancerul de san ocupa un loc primordial in ce priveste cauza de mortalitate prin cancer la femeie.

Care sunt cauzele, factorii determinanti ai cancerului de san / mamar?

Femeile prezinta un risc crescut de a face cancer. Acest lucru se explica prin faptul ca glanda mamara (sanul) este in permanenta influentata de modificarile hormonale si de schimbarile care au loc in corpul si viata sexuala a femeii.
Modificarile apar mai intai la pubertate cand sanii sub actiunea hormonilor incep sa creasca in volum, apoi in fiecare luna, in perioada ciclului menstrual, sanii sub actiunea ocitocinei si a estrogenilor isi maresc volumul cu 15-30% prin cresterea vascularizatiei locale, caz in care devin turgescenti, se intaresc si dor. Fenomen cunoscut ca sindrom premenstrual si care uneori sunt foarte intense.                                             
Apoi este perioada graviditatii cand sanul primeste o alta destinatie, aceea a lactatiei, cand canalele galactofore produc laptele care va alimenta noul nascut, se produc alte modificari radicale iar volumul sanilor se modifica pana la 100% si chiar mai mult; este o perioada care poate sa dureze pana la 5-6 luni-1 an si alteori si mai mult.
Acest fenomen se produce tot sub influenta hormonilor si are loc o data cu fiecare gestatie. Dupa incetarea perioadei de lactatie, sanul revine la starea initiala.
Cancerul mamar desigur pe langa aceste aspecte prezinta o serie de cauze si factori de risc:
» Varsta inaintata, probabilitatea de a face cancer mamar creste o data cu inaintarea in varsta; varsta medie a femeilor cu cancer mamar este intre 60-61 de ani 
» Predispozitia genetica: femeile ale caror mame sau surori au avut cancer mamar au o probabilitate de 3 sau 4 ori mai mare de a dezvolta aceasta boala; riscul este si mai mare la pacientele ale caror mame au facut cancer mamar inainte de menopauza sau bilateral sau la care boala s-a produs la doua sau mai multe rude de gradul intai. 
» Nuliparele si femeile la care prima sarcina dusa la termen a fost dupa varsta de 35 de ani au o incident de 2 ori mai mare decat multiparele (cele care au doua sau mai multe sarcini) 
» Menarha precoce (prima menstruatie timpurie, inainte de 12 ani) 
» Menopauza naturala tarzie (dupa varsta de 50 de ani) se asociaza cu o crestere a riscului de cancer mamar 
» Displazia mamara (boala fibrochistica a sanului) atunci cand este insotita de hiperplazie atipica 
» Existenta in antecedente a cancerului la un san prezinta un risc de a dezvolta cancer si la celalalt san 
» Femeile cu cancer de col sau corp uterin prezinta risc de cancer mamar, iar femeile cu cancer de san au risc crescut de cancer endometrial 
» Rasa alba prezinta un risc crescut fata de femeile de alte rase 
» Incidenta bolii este mai crescuta in tarile dezvoltate, exceptie facand Japonia ceea ce inseamna ca factorii de mediu si alimentari, pot fi responsabili de aceste diferente 
» Alti factori: consumul bauturilor alcoolice, contraceptivele orale, consumul unor estrogeni la femeile in postmenopauza, traumatisme mici si repetate sau un traumatism accidental puternic in zona sanului, etc
» Unele neoplasme mamare au fost asociate cu mutatii genetice (o gena de pe cromozomul 17); s-a demonstrat ca aceasta gena a suferit mutatii in famiiile la care femeile au avut cancer mamar cu debut precoce si cancer ovarian.

Depistarea precoce a cancerului de san

La nivel mondial, cancerul mamar reprezinta a doua cauza de deces la femei
Pentru ca aceasta boala necrutatoare poate lovi pe oricine, oricand
Pentru ca la  fiecare 3 minute o alta femeie este diagnosticata cu cancer de san
Pentru ca tu sa nu fii in situatia lor sau diagnosticul tau sa nu fie prea tarziu, fa-ti autoexaminarea sanilor! 

  Primul si cel mai elementar gest in depistarea precoce a cancerului de san este palparea si autoexaminarea propriilor sani.

Autoexaminarea sanilor !

►autoexaminarea trebuie facuta lunar iar examenul sanilor sa se faca aproximativ in aceeasi zi a fiecarei luni dar evitand perioada menstruatiei atunci cand se poate produce angorjarea sanilor si acestia sunt sensibili, durerosi spontan sau la palpare 
►se face inspectia sanilor in fata oglinzii, urmarind orice modificare tegumentara, de volum, escoriatie, scurgeri mamelonare 
►cu mainile deasupra capului se examineaza atent sanii 
►cu mainile pe solduri se examineaza atent sanii in oglinda 
►cu bratul stang ridicat se examineaza sanul stang cu mana dreapta; se preseaza sanul in crecuri mici concentrice, de la marginea externa pana la mamelon, se stoarce usor mamelonul pentru a vedea daca apare vreo scurgere, se examineaza axila pentru a vedea daca exista ganglioni mariti ; in acelasi mod se procedeaza si cu celalat san 
►in pozitia culcat pe spate, cu o perna sub umarul stang, cu bratul stang sub cap se examineaza sanul stang cu mana dreapta folosindu-se aceeasi miscare circulara; pentru sanul opus se inverseaza procedura, in acelasi mod.
Mamografia, radiografia mamara cu raze X, este o tehnica de depistare precoce a cancerului de san deoarece permite decelarea tumorilor sub 3 mm care nu pot fi simtite la simpla palpare manuala, permitand reperarea unei tumori cu ani de zile inainte ca ea sa intre in faza clinica.
Mamografia este recomandat sa se faca o data la 2 ani pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 40-50 de ani si anual pentru cele cu varsta peste 50 de ani sau cele cuprinse in grupa de risc (vezi factorii de risc ai cancerului mamar) si este indicatie absoluta la toate pacientele care prezinta simptomatologie mamara: noduli mamari, scurgeri mamelonare, retractie mamelonara, modificari cutanate aparute la nivelul sanului.  

Ecografia mamara poate fi o modalitate de examinare a sanului ori de cate ori exista o suspiciune iar avantajul acestei examinari este faptul ca ea spre deosebire de mamografie nu produce iradiere a tesuturilor putand fi efectuata oricand la nevoie.
 
Ori de cite ori, mamografic sau ecografic se depisteaza o leziune suspecta, se impune efectuarea unei punctii citologice sau histologice. Aceasta permite prelevarea de celule sau tesut din leziunea suspecta cu stabilirea exacta a diagnosticului, diagnostic necesar pentru instituirea tratamentului corespunzator.
Testele de detectare precoce a cancerului de san salveaza mii de vieti in fiecare an, iar numarul ar putea fi si mai mare daca femeile si medicii lor curanti ar profita de oportunitatea efectuarii acestor teste de depistare precoce a cancerului de san. Un cancer de san detectat in faza timpurie poate fi tratat mai usor, cu metode mai putin invazive si are sanse mult mai mari de vindecare completa.
Gravitatea bolii este indicata de talia tumorii, dar mai ales de prezenta sau absenta invadarii ganglionilor axilari. Can cancerul este localizat (in situ sau stadiul 0) supravietuirea la 5 ani este de 97%. Daca tumora are dimensiuni de 5 cm fara invadarea ganglionilor (stadiul I), supravietuirea este de 70% iar in cazul invadarii ganglionilor (stadiul II) supravietuirea este de 38%, prognosticul rezervat.

Produse Calivita  recomandate in tratarea cancerului de san/ mamar

Produse Calivita  recomandate in tratarea cancerului de san/mamarDescriere
Noni Organic / NONI Liquidantitumoral antiinflamator, antioxidant, regenerator celular
Shark Aidantitumoral, antiinflamator
Sublingual Coenzyme Q 10biocatalizator important al proceselor biochimice, regenerator celular, puternic antioxidant
Garlic Capsantitumoral, antibacterian, imunomodulator
Panax Ginsengantitumoral, adaptogen, reglator al functiei organelor genitale

 

Alte produse Calivita  recomandate in tratarea cancerului de san/mamarDescriere
Chelated Zinc    stimuleaza capacitatea de reactie a sistemului imunitar, asigura buna functionare a aparatului genital, are efect antioxidant
OxyMax  regenerator celular, asigura oxigenul necesar tesuturilor, cicatrizant
Evening Primrose Oil    reglator hormonal, imbunatateste circulatia
Rhodiolin    combate stresul, imbunatateste circulatia, efect adaptogen
Pro Selenium    anticanceros, antioxidant, reda elsticitatea tesuturilor

Coșul este gol!

Categorii Produse Calivita