Costocondrita este inflamația cartilajului care leagă coastele de stern . Durerea se poate simți ca o durere ascuțită, înțepătoare sau apăsătoare a unui atac de cord. Ar trebui să solicitați asistență medicală de urgență dacă aveți simptome de atac de cord . Cu toate acestea, dacă diagnosticul dvs. este costocondrită, este considerată, în general, o afecțiune inofensivă.

Simptomele durează de la câteva zile până la un an pentru unele persoane, deși majoritatea cazurilor se rezolvă în câteva săptămâni. În timp ce durează, poate doriți să încercați remedii naturale pentru a ușura simptomele.

Ce este costocondrita?

Costocondrita este o afecțiune dureroasă cauzată de inflamația cartilajului care leagă coastele de stern. Această zonă este cunoscută sub numele de articulația costocondrală.

Afectiunea poate fi, de asemenea, numită durere a peretelui toracic, sindrom costosternal sau costocondrondinie. Când există si umflături prezente, afecțiunea se numește sindrom Tietze (cunoscut și sub numele de chondropathia tuberosa sau sindrom de joncțiune costocondrală).

La majoritatea oamenilor, partea stângă este cea mai afectată. Simptomele imită adesea un atac de cord, astfel încât diagnosticul precis este esențial. Sunați întotdeauna la un medic sau mergeți la asistență de urgență dacă aveți dureri în piept .

Afectiunea este destul de frecventă, afectând aproximativ 200.000 de persoane pe an numai în SUA. În cele mai multe cazuri, cauza costocondritei este necunoscută. Din fericire, starea dispare de la sine în timp. De obicei, durează câteva zile până la câteva săptămâni pentru a rezolva costocondrita, dar unele persoane au simptome timp de un an.

În general, costocondrita poate avea simptome foarte dureroase și uneori debilitante, dar nu este considerată o afecțiune gravă din punct de vedere medical. De fapt, atunci când se întâmplă izolat, este considerata inofensiva, în afară de simptomele pe care le provoacă. Cu toate acestea, deoarece simptomele sale se suprapun atât de mult cu afectiuni care pot pune viața în pericol, ar trebui să solicitați întotdeauna o evaluare medicală profesională pentru durerile toracice care par a fi costocondrită.

Care este  legatătura  costocondritei cu alte boli?

Există, de asemenea, multe afecțiuni care pot fi asociate cu costocondrită sau durere care pot fi ușor confundate cu aceasta. Acestea includ: 

-Fibromialgie

-Osteoporoza

-Lupus

-Artrita și artrita reumatoidă

-Boala degenerativă a articulațiilor

-Spondilită anchilozantă

-Boala de reflux gastroesofagian (GERD) sau arsurile la stomac

-Leziuni sau traume la nivelul pieptului, inclusiv încordarea musculară

-Cancer

-Colesterol ridicat și hipertensiune arterială

-Alergii

-Diabet

-Boli inflamatorii intestinale sau dureri abdominale

-Acromegalie, rahitism și alte boli sistemice

-Sarcina

-Pneumonie

-Stres sau anxietate

-Costocondrita nu duce la cancer. Cu toate acestea, umflarea cauzată de sindromul Tietze poate fi confundată cu cancerul în unele cazuri, sau invers. În plus, tumorile existente în zona pieptului pot irita cartilajul coastei, provocând dureri de costocondrită.

Semne și simptome ale costocondritei

Simptomele costocondritei pot include:

-Durere pe partea stângă a sternului

-Dureri toracice ascuțite sau dureroaseintense

-Un sentiment de presiune în piept

-Durerea care afectează cel puțin o coastă, dar de obicei mai mult

-O creștere a durerii atunci când respirați adânc, tuseți, ridicați sau faceți exerciții fizice intense

-Durere care se poate deplasa spre spate sau stomac din partea din față a pieptului

-Sensibilitate atunci când apăsați pe coastele afectate unde întâlnesc sternul

-O scădere a durerii atunci când vă odihniți și respirați calm

Cauze și factori de risc ai costocondritei

Cauzele costocondritei sunt de obicei neclare. Cu toate acestea, unele cauze cunoscute includ: 

-Leziuni sau traume la nivelul pieptului

-Tumorile din piept care cresc, se inflamatii sau apasă pe cartilaj, conectând coastele la stern; tumorile pot fi sau nu canceroase

-Exerciții grele, muncă manuală sau ridicarea obiectelor grele

-Infecții respiratorii, cum ar fi pneumonia sau alte boli care cauzează tuse abundentă

-Infecții care pot provoca inflamații articulare, cum ar fi tuberculoza , sifilisul sau alte virusuri, bacterii sau ciuperci

-Infecții cu ac post-chirurgical sau post-intravenos (IV)

-Artrită

Factorii de risc pentru costocondrită includ:

-Efectuarea de muncă manuală sau ridicare grea

-Este mai intalnita la genul  feminim

-Participarea la activități cu impact ridicat

-Expunerea regulată la iritanți, dacă aveți alergii

-Fiind în vârstă de 40 de ani sau mai mult

-Având poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă sau artrită reactivă (sindrom Reiter)

 

5 remedii naturale pentru simptomele costocondritei

Este posibilă ameliorarea costocondritei. Pentru mulți oameni, simptomele dispar în câteva zile până la câteva săptămâni. Indiferent de cât timp trebuie să faceți față simptomelor costocondritei, vă recomandăm să încercați câteva abordări naturale de gestionare a durerii.

 
Exerciti de stretching( întinderi)

Exercițiile pentru costocondrită pot fi foarte utile în gestionarea durerii de stern. Un studiu clinic a constatat că exercițiile de întindere vizate au îmbunătățit semnificativ durerea la 51 de pacienți cu costocondrită, comparativ cu 34 de pacienți martori care nu au făcut stretching. Rezultatele s-au îmbunătățit și în timp în ceea ce privește ameliorarea durerii. ( 5 )

În general, exercițiile se concentrează pe întinderea mușchilor brațelor, toracelui, spatelui și toracelui.

1.Exerciții pentru costocondrită: 

A.Lipit de perete. Stai cu spatele pe perete. Ridica brațele în sus, astfel încât vârful degetelor să se îndrepte spre tavan și coatele să fie ridicate la înălțimea umerilor. Ținându-ți brațele de perete, ridică-le deasupra capului. Țineți și apoi coborâți la poziția de pornire. Repetați de 10 până la 12 ori pe sesiune.

B. Stai în fața unei uși și lungeste brațele cât mai sus pe ambele părți ale cadrului. Susținându-vă greutatea cu mâinile, împingeți pieptul și corpul drept înainte. Ține-ți abdomenul strâns, astfel încât spatele să nu se clatine sau să nu se arcuie. Țineți câteva secunde și reveniți la poziția inițială. Repetați de cinci până la 10 ori pe sesiune.

C.Intinderea toracelui. Așezați-vă cu picioarele în fața dvs. pe podea, menținându-vă spatele drept. Pe podea asezat jos,  cu mâinile, puse pe partea laterală a coapselor, aplecați-vă încet înainte. Curbați-vă spre picioare, astfel încât buricul să se deplaseze spre coloana vertebrală. Țineți câteva secunde și reveniti încet înapoi. Repetați de cinci până la 10 ori pe sesiune.

D. Intindere laterala. Începând în aceeași poziție așezată ca și pentru întinderea toracelui, cu excepția așezării mâinilor pe coapsele inferioare. Îndoiți brațul drept și aplecați-vă înainte. Încercați să vă ridicați cotul drept până la genunchi pe acea parte, permițându-vă mâna să alunece pe piciorul stâng. Pentru o întindere suplimentară, țineți cotul pe interiorul genunchiului drept, folosind presiunea dintre ele pentru a vă întoarce pieptul mai spre stânga. Eliberați încet și reveniți la poziția de pornire. Repetați cu partea stângă a corpului. Alternează laturile, întinzând fiecare parte de 10 până la 12 ori pe sesiune.

2. Folosiți căldura sau gheață

Durerea și inflamația costocondrită pot răspunde la aplicarea unei impachetari cu  caldura sau cu  gheață. Nu folosiți căldură sau gheață mai mult de 15 minute la un moment dat. Înfășurați sursa de căldură sau de ghiata într-un prosop sau o lavetă pentru a evita deteriorarea pielii.

3. Luați în considerare alimentele, plantele sau suplimentele antiinflamatoare

Deoarece inflamația este la baza costocondritei, mulți experți în sănătate sugerează medicamente antiinflamatoare. Dacă preferați o abordare naturală  este posibil să doriți să luptați împotriva inflamației cu diete și alte remedii naturale.

 

-Încercați o dietă antiinflamatoare . Alimentele discutate mai jos au efecte antiinflamatorii dovedite și pot avea numeroase beneficii dincolo de combaterea inflamației. De asemenea, sunt bogate în substanțe nutritive.

-Concentrați-vă pe o dietă bogată într-o varietate de legume și fructe. Opțiunile deosebit de bune includ fructe de pădure, struguri, legume cu frunze verzi, roșii, ananas, bok choy, cireșe, avocado, broccoli, ardei, ciuperci și sfeclă.

-Obțineți o mulțime de grăsimi sănătoase prin nuci, pește gras (cum ar fi somonul sau macroul) și uleiul de măsline sau uleiul de cocos.

-Incorporează în dieta ta semințe de chia și semințe de in măcinate, cacao sau ciocolată neagră.

-Condimentați alimentele cu curcuma și ghimbir pentru a obține un plus de antiinflamator.

-Bea ceai verde.

-Curcuma . Turmericul nu numai că are o reputație bine stabilită pentru combaterea inflamației, dar și-a câștigat importanța în gestionarea artritei. În timp, poate ajuta la îmbunătățirea durerii și a funcției și la prevenirea inflamației suplimentare.

-Glucozamina. Există unele dovezi că glucozamina poate ajuta la ameliorarea inflamației, la reducerea durerii și la vindecarea cartilajului, în special în condiții precum osteoartrita. Beneficiile pentru sănătate ale Joint Protex  actioneaza si in Costocondrita.

Alte plante și suplimente antiinflamatoare sau analgezice pot include:

-Arnica

-Afin

-Boswellia (tămâie indiană)

-Bromelain

-Muşeţel

-Gheara diavolului

-Fenicul

-Ghimbir

-Ginseng

-Extract din seminte de struguri

-Urzica

-Silimarina (silibinină sau extract de semințe de ciulin de lapte)

4. Minimizează durerea

Există multe cauze posibile ale durerii costocondritei. Din păcate, majoritatea oamenilor nu știu ce a cauzat propriul caz. Cu toate acestea, dacă faceți acest lucru, puteți lua măsuri pentru a îmbunătăți situația care a cauzat starea dumneavoastră. Și chiar dacă nu știți cauza, puteți lua măsuri pentru a evita agravarea durerii. Opțiunile includ:

-Folositi tratament pentru orice infecții, cum ar fi pneumonie, tuse cronică, tuberculoză, infecții respiratorii sau infecții post-operatorii

-Evitați expunerea la alergeni sau lucruri care vă irită

-Odihnește-te și evită activitatea fizică intensă, ridicarea de greutati sau munca manuală

-Evitați lucrurile care înrăutățesc durerea, cum ar fi anumite poziții, respirație profundă, îmbrățișări, somn pe burtă, cântat, respirație etc.

-Luați în considerare remedii naturale pentru tuse , cum ar fi aceste tratamente:

-Bea multa apa

-Savurați ceaiul de ghimbir

-Încercați o lingură de miere

-Folosiți un umidificator

-Luați vitamina C (1000 mg de trei până la patru ori pe zi

-Încercați câteva analgezice naturale , cum ar fi:

-Alimente super condimentate (cayenne, wasabi) sau creme care conțin capsaicină

Produse Calivita recomandate in tratarea naturala a costocondritei( sindromul Tietze)

Până la dispariţia simptomatologiei utilizati următoarele produse :

-Pure Yucca 2 cps x2 pe zi

-Curcuma Pro 2 cps x2 pe zi

-Joint Protex 2 cps x2 pe zi

-White Willow 2 cps x3 pe zi

 Toate produsele le găseşti pe calivita.bio-sanatate.com, unde dacă eşti membru CaliVita le poţi cumpăra cu 7,5% reducere, cu cardul de membru. Dacă nu ai un card CaliVita, poţi obţine unul gratuit prin crearea unui cont de membru, la secţiunea Card Calivita de pe site şi apoi cumpăra cu 7,5% reducere.

Precauții

Cu excepția cazului în care aveți deja un diagnostic confirmat, durerea costocondrită nu trebuie diagnosticată sau tratată acasă. Căutați o evaluare de urgență a durerii toracice și a altor simptome ale costocondritei. Simptomele pot fi confundate cu ușurință cu un atac de cord.

Dacă durerea dumneavoastră se modifică, devine mai severă sau nu răspunde la tratament, contactați medicul dumneavoastră.

Concluzie

Costocondrita este o afecțiune inflamatorie care provoacă dureri în piept. Simptomele pot să le imite pe cele ale unui infarct, dar adevărata costocondrită este o afecțiune destul de inofensivă.

În multe cazuri, cauza durerii și inflamației costocondritei este necunoscută. În unele cazuri, totuși, este cauzată de infecții, muncă manuală sau ridicare de greutati, activitate fizică intensă, o tumoare sau o boală sistemică.

Cu sau fără tratament, costocondrita dispare în mod normal în câteva săptămâni. Cu toate acestea, unii oameni au simptome de până la un an.

Tratamentul medical al costocondritei implică AINS și kinetoterapie. În unele cazuri, poate necesita medicamente pentru durere, injecții cu steroizi sau alte medicamente.

Opțiunile naturale de tratament pentru costocondrită vizează ameliorarea durerii și reducerea inflamației. Recomandările obișnuite includ practicarea de întinderi de costocondrită, utilizarea căldurii sau a gheții, luarea în considerare a alimentelor antiinflamatoare, plante medicinale sau suplimente.


Coșul este gol!

Categorii Produse Calivita