Astm

Astmul este o hiperreactie a organismului fata de agentii externi, mucoasa bronhiilor fiind hipersensibila. O criza de astm poate dura mai multe ore, are loc foarte des dimineata si se manifesta prin obturarea cailor respiratorii, crize de sufocare, nevoie intensa de aer, suieratul plamanilor, buze vinete, extremitati reci, transpiratie abundenta, tuse seaca si violenta insotita de expectoratii fluide si stare de angoasa.
Tratamentul eficient se poate prescrie numai dupa identificarea cauzelor provocatoare crizei. La primele simptome trebuie consultat medicul.
Exista 4 forme de astm:
1.astmul alergic - forma cea mai raspandita, apare ca reactie alergica la unele substante: praf, polen, mucegai, par de pisica sau de cal, vopsele, faina, medicamente, produse chimice
2.astmul nervos - fenomen tipic vietii moderne, stresante, trepidante
3.astmul bronsic - se manifesta printro secretie excesiva a mucoaselor care ingusteaza bronhiile si astfel, impiedica accesul aerului spre plamani
4.astmul cardiac - slabiciune cardiaca ce declanseaza criza de sufocare
Persoanele cele mai predispuse la astm, sunt fumatorii, persoanele alergice sau cele care au avut antecedente in familie.

Este bine să cunoasteti...
Astmul bronşic este o formă de dispnee caracterizată prin dificultate expiratorie, însoţită de un zgomot şuierător (wheezing). Astmul bronşic este o boală caracterizată prin accese de sufocare, determinate prin obstrucţie bronşică, prin edem, hipersecreţie, spasm şi dop de mucus. Spasmul musculaturii netede din bronhiole poate fi provocat de cauze variate şi apare datorită unui stări de excitaţie crescută a nervului vag sau a unor tulburări alergice locale.

Nici bronşita şi nici pneumonia nu sunt propriu-zis boli, ci stări congestive şi inflamatorii de care organismul încearcă să scape prin eliminare. Cum s-au format aceste congestii la acest nivel? Mai mulţi factori au contribuit la aceasta, dar în cea mai mare măsură alimentaţia eronată este responsabilă. Anumite alimente printre care amintim carnea, lactatele pasteurizate, cerealele rafinate (pâinea albă orezul, alb, preparatele din faină albă), zahărul şi produsele care-l conţin, margarina şi alte grăsimi denaturate, mâncare procesată îndelung, alimentele bogate în aditivi şi substanţe toxice - toate acestea (şi altele) sunt alimente iritante pentru organism, stimulează formarea de mucozităţi şi inflamaţii şi încarcă organismul cu deşeuri toxice. Şi mediul înconjurător îşi exercită influenţa asupra noastră, „ploaia acidă” este rezultatul poluării atmosferice ca urmare a deversărilor industriale, în prezent, practic, fiecare gură de aer pe care o inhalăm este de natură să formeze acizi în organism. Antibioticele şi alte medicamente folosite în mod obişnuit pentru tratarea acestor boli nu fac decât să anuleze simptomele, dar nicidecum să ajute organismul să scape de acumularea de substanţe toxice, ci dimpotrivă.

⇒ Bolile respiratorii apar nu doar datorită poluării şi a diferiţilor agenţi infecţioşi, ci şi ca urmare a scăderii imunităţii naturale a organismului şi, nu în ultimul rând, din cauza neutilizării plămânilor la capacitatea lor reală. Cercetările medicale din multe ţări arată că majoritatea oamenilor folosesc cel mult jumătate din capacitatea lor respiratorie, restul rămânând neutilizată. Şi orice organ sau sistem neutilizat suficient (la fel ca şi atunci când este utilizat excesiv) se îmbolnăveşte. Iar cauza numărul unu a slabei folosiri a capacitaţii noastre respiratorii este, fireşte, lipsa efortului fizic.

 Proteinele provenite din came, produse lactate, ouă sunt abrazive (pot uza prin frecare) pentru mucoasele din organism. Ele induc un răspuns limfatic (producere de mucus) care poate provoca acumulări excesive de mucozităţi în ţesuturile şi cavităţile din organism. Mucozităţile acumulate, împreună cu proteinele capturate, vot umple interstiţiile şi ganglionii limfatici, cavităţile sinusurilor, plămânii etc.

Numitorul comun al problemelor respiratorii este consumul de lapte. Multe manifestări de genul: multă secreţie nazală, tuse sau infecţie pot uneori să se datoreze reziduurilor de antibiotice din lapte. O persoană poate fi alergică la penicilină, eritromicină sau la alte medicamente care sunt prezente în cantităţi mici în lapte. Nu trebuie o cantitate mare de medicamente care să cauzeze o reacţie serioasă de alergie generalizată, ci o cantitate mică prezentă este suficientă pentru a produce simptome alergice supărătoare. Laptele este cel mai comun alergen. Se estimează că laptele conţine peste 150 de substanţe alergene. Datorită acestui fapt, pot apărea tot felul de manifestări patologice în organism. Eliminaţi laptele din alimentaţie. în locul lui puteţi folosi lapte de migdale, din germeni de grâu sau alte seminţe.

Din anumite motive, consumarea produselor lactate de către unii copii, par să aibă legătură cu unele secreţii de mucus, tuse, şi boli ale plămânilor. Cartea de Pediatrie a lui Nelson subliniază că radiografiile plămânilor arată anormalităţi numite "infiltraţii pulmonare” având legătură cu laptele de vacă.

⇒ Consumul de alimente nepotrivite (proteine animale în exces, zahar, alimente rafinate şi cu aditivi chimici, combinaţii alimentare nepotrivite, cafeaua, tutunul, alcoolul) poate determina o stare de acidoză a mediului intern, care, la rândul ei determină o vasoconstricţie arterială pulmonară, urmată de creşteri cu 3-4 mmHg ale presiunilor în arterele pulmonare şi o creştere cu aproape 50 % a rezistenţei în vasele pulmonare.

 Alimentele fierbinţi sau reci pot provoca tuşea la cei ce au boli ale organelor respiratorii.

⇒ Alimentele care dau gaze şi fermentaţiile intestinale conduc la o dilatare a stomacului, împiedicând mişcările corecte ale diafragmei.

 Consumul unei mari cantităţi de alimente odată împiedică respiraţia profundă prin restrângerea mişcărilor diafragmei. Deci, mâncaţi cumpătat şi duceţi o viaţă echilibrată.

Anumite alimente au un mare potenţial alergic (laptele, ciocolata, ouăle, alimente care conţin aditivi, precum tartrazina, dioxid de sulf, metabisulfitul de sodiu) - aspect ce poate determina astmul bronşic şi rinita alergică. Identificaţi şi excludeţi alimentele la care aţi putea fi alergic.

 Consumaţi multă apă, pentru ca secreţiile pulmonare să nu devină prea vâscoase şi să nu se producă dopuri de mucus.

⇒ Exerciţiul fizic regulat este indispensabil pentru însănătoşirea astmaticului. Exerciţiul fizic realizat prin participarea sistemului locomotor conduce la relaxarea musculaturii netede a bronhiolelor (prin producţia de catecolamine - adrenalină şi noradrenalină ce produc bronhodilataţie şi inhibă secreţia de histamine, prostglandine - substanţe ce sunt bronhoconstrictoare), asigurând ventilaţia unor volume crescute de aer. Astmaticii trebuie să aleagă sporturi care cer numai perioade scurte de efort.

Este recomandat ca suferinzii de astm să înveţe să cânte la un instrument de suflat sau să cânte vocal pentru a-şi îmbunătăţi capacitatea respiratorie. O persoană în repaus foloseşte îndeobşte numai 10% din capacitatea sa pulmonară; munca grea duce la creşterea folosirii plămânilor până la 50%. Cântăreţul vocal sau cu instrumente de suflat îşi foloseşte plămânii aproape la cel mai înalt grad posibil. Exerciţiile pentru o respiraţie profundă sunt de mare folos în tratarea acestei boli.

Pentru bolnavii care au plămânii slăbiţi nimic nu poate fi mai nociv ca o atmosferă suprafierbinte. Acei care au exclus aerul din dormitoarele lor ar trebui să-şi schimbe obiceiul imediat. Ei ar trebui să lase aerul să intre treptat înăuntru şi să mărească circulaţia acestuia până îl vor putea suporta iama şi vara fără pericolul de a răci. Pentru a fi sănătoşi plămânii au nevoie de aer. 

⇒ Pentru o bună drenare a secreţiilor în timpul nopţii, este bine să se doarmă cu faţa în jos, într-o cameră cât mai aerisită. Dacă este posibil dormiţi în aer liber.

Diverse forme de alergii, astm, afecţiuni autoimunitare cum ar fi artrita reumatoidă, lupus, fibromialgie pot fi declanşate de stres. . Adoptaţi o dispoziţie bucuroasă, mulţumitoare, fericită, renuntand la mânie, nelinişte, frică, îngrijorare, nemulţumire
Iată câteva descoperiri şi recomandări pline de înţelepciune referitoare la bolile pulmonare, sub semnătură educatorului sanitar E.White:
„Acei care au exclus aerul din dormitoarele lor ar trebui să-şi schimbe obiceiul imediat. Ei ar trebui să lase aerul să intre treptat înăuntru şi să mărească circulaţia acestuia până îl vor putea suporta iama şi vara fără pericolul de a răci. Pentru a fi sănătoşi, plămânii au nevoie de aer.”
„Cancere, tumori şi boli pulmonare sunt în mare măsură cauzate de mâncarea de carne.”
„Exerciţiu de dimineaţă prin plimbări sau grădinărit este cea mai sigură protecţie împotriva congestiilor creierului şi plămânilor.” 
„Pentru bolnavii care au plămânii slăbiţi nimic nu poate fi mai nociv ca o atmosferă suprafierbinte.”

Crizele astmatice
O diversitate de condiţii pot declanşa o criză astmatică, printre care:
•        Alergiile pot nu numai să declanşeze episoade izolate, ci să şi ducă la astm cronic. Aceasta datorită faptului că atunci când un alergen sau o substanţă poluantă suprastimulează plămânii, organismul răspunde prin mobilizarea sistemului imunitar, producând diverse reacţii, printre care edemul căilor respiratorii. După mai multe crize, căile respiratorii nu mai revin la starea normală. De fapt, ele se găsesc într-o stare de inflamaţie constantă. Aceasta afectează pereţii bronhiilor şi produce ţesut cicatricial. In cele din urmă, situaţia devine atât de gravă, încât nu mai este nevoie de un alergen pentru a declanşa o criză: astmul devine starea „normală” a plămânilor.

•        Stresul, emoţiile puternice şi tensiunea sau încordarea psihică pot provoca o criză, dar numai dacă aveţi nişte căi respiratorii hiperactive.

•        Schimbările hormonale pot juca un rol. Femeile astmatice suferă uneori de crize mai frecvente chiar înaintea menstruaţiei.

•        Vremea răcoroasă şi inspiraţia bruscă a aerului rece pot produce o criză. Aerul rece, îngheţat şi schimbările bruşte ale barometrului pot provoca o criză. Imbrăcaţi-vă bine pentru a vă asigura împotriva frigului, mai ales asupra membrelor. Evitaţi îmbrăcămintea din materiale sintetice şi frigul.

•        Aspirina şi alte medicamente pot declanşa crize de astm. Unul din cinci astmatici sunt sensibili la aspirină. Aproximativ două duzini de alte medicamente, printre care acetaminofenul, anticoncepţionalele orale, penicilina şi ibuprofenul pot declanşa, de asemenea simptome de astm. Pe cât posibil, evitaţi folosirea medicamentelor.

•        Folosirea pe scară largă a antibioticelor în tratarea unor boli infantile relativ minore creşte riscul de astm. Antibioticele produc modificări în flora bacteriană din intestin şi afectează dezvoltarea normală a sistemului imunitar.

•        Substanţe iritante din aer, printre care fumul de ţigară sau de la sobele cu lemne, spray-urile cu aerosoli, mirosurile puternice şi substanţele chimice toxice din gospodărie sau de la locul de muncă pot agrava astmul. Mulţi astmatici sunt sensibili la mătreaţa animalelor, la mucegaiuri, la praf. O curăţenie desăvârşită în casă este o cerinţă primordială. Dacă testele alergologice arată o sensibilitate la acarienii din praf, ar putea să fie nevoie să renunţaţi la mochete şi covoare.. Aspiraţi şi curăţaţi cât mai des tapiţeria şi draperia. Spălaţi aştemuturile la temperaturi cât de mari permite materialul.

Tratamentul atacurilor acute (crize) ale astmului:
>        Se va turna apă pe partea din spate a gâtului (ceafă); se toarnă 4-5 litri, de la distanţa de 60 cm deasupra cefei, timp de 30 până la 90 de secunde. Se repetă de 2-3 ori pe zi.

>        Comprese fierbinţi, aplicate pe ceafa, torace şi piept, împreună cu o baie fierbinte la picioare. Capul se şterge cu un burete cu apă rece. Tratamentul trebuie continuat până când crizele cedează (15-30 de minute, în general).

Invăţaţi să respiraţi abdominal
✓ Folosirea diafragmei în respiraţie sau respiraţia abdominală, spre deosebire de cea costală, permite plămânilor să se umple complet cu aer şi să reziste mai bine la îmbolnăvire.
Instrucţiuni:
1.        Staţi pe o suprafaţă dură şi aşezaţi-vă mâna sau o carte pe abdomen.
2.        Concentraţi-vă asupra respiraţiei, încercând să o realizaţi din abdomen în loc de torace.
3.        Priviţi mişcarea de ridicare şi de coborâre a cărţii sau mâinii. încercaţi să vedeţi cât de sus puteţi face cartea să urce.
4.        Exersaţi respiraţia abdominală stând în picioare.
5.        Asiguraţi-vă că respiraţi profund, din abdomen, de mai multe ori pe zi. O modalitate utilă de a avă aminti să respiraţi adânc este să stabiliţi ca ori de câte ori treceţi printr-o uşă - a camerei, apartamentului, maşinii, biroului etc., să respiraţi adânc.

Efectc benefice ale respiraţiei abdominale:
✓ oxigenarea optimă a creierului şi a celorlalte ţesuturi din organism 

✓ eliminarea aerului viciat din plămâni (sunt combătute bolile respiratorii - special astmul)

✓scăderea tensiunii arteriale şi a frecvenţei cardiace.

Produse naturale CaliVita recomandate in tratarea naturista a astmului:

Pentru adulti:

Oxy Max :20-20-20 picaturi intr-un pahar mare cu apa plata, administrate inainte de fiecare masa, 2 luni continuu- imbunatateste oxigenarea celulara a intregului organism si implicit pe cea a cailor bronho-pulmonare afectate de astm.

Oregano Oil :4-4-4 picaturi intr-o lingura cu ulei de floarea sorelui si cateva picaturi de lamaie, in timpul mesei, 3 luni continuu- fluidizeaza mucusul din plamani si elimina spasmele bronhiale.

Noni - suc :1-1-1 linguri inainte de masa, 2 luni continuu intareste imunitatea si rezistenta organismului prin normalizarea secretiei de imunoglobuline raspunzatoare de declansarea astmului alergic.

Omega 3 :1-1-1 in timpul mesei, 3 luni continuu- poseda efect antiinflamator si protector al cailor respiratorii, reducand fenomenele de inflamatie ce afecteaza bronhiile.

- Garlic Caps :1-0-1 dupa masa, este un bun antibiotic si antiseptic natural, manifesta efecte depurative, combate infectiile.

Pentru copiii intre 5 si 12 ani:

Oxy Max :10-10-10 picaturi intr-un pahar cu apa actioneaza ca mai sus.

Noni - suc :1-1-1 linguri inainte de masa, 2 luni continuu, este un bun imuno-stimulator, bun protector impotriva infectiilor, tonic si trofic general.

Immunaid :1-0-1 dupa masa, 3 luni continuu; regleaza secretia de imunoglobuline raspunzatoare de aparitia astmului alergic la copii.

Oregano Oil :3-3-3 picaturi intr-o lingura impreuna cu cativa ml de ulei de floarea sorelui si cateva picaturi de suc de lamaie, in timpul mesei, 3 luni continuu fluidizeaza mucusul din plamani si elimina spasmele bronhiale.

Observatie: Se fac 2-3 cure anual cu pauze intre ele si se pot administra impreuna cu alte tratamente prescrise de medicul specialist.

Remedii naturale complementare

Dietă:
□ Se poate începe tratamentul cu o cură de sucuri de fructe şi zarzavaturi, timp 7 zile. Se va consuma câte 250 ml de suc la două ore şi jumătate. într-o zi se va însuma 1,5-2 litri de sucuri.
Se recomandă următoarele sucuri:
Măceşe - 1 -2 pahare pe zi. Măceaşa nu are rival în ce priveşte conţinutul în vitamina C, element necesar pentru combaterea crizelor de astmă şi a infecţiilor pulmonare. Se folosesc măceşe bine coapte, puţin moi, culese toamna foarte târziu, sau chiar după ce dă frigul, iarna până aproape în lunile martie-aprilie. Se pun în blender, se adaugă apă cât să le depăşească puţin. Se mixează bine, apoi se strecoară prin tifon dublu, pentru a fi reţinuţi perişorii. Se adaugă miere după gust sau se bea simplu.

Morcov - 1 pahar /zi. Se poate adăuga şi 1 linguriţă de pulbere de ghimber. Morcovul este foarte bogat în beta- caroten, ce este util în bolile respiratorii.

Sfeclă roşie - Vi pahar /zi (se poate combina cu sucul de morcov). Sfecla roşie este considerată un aliment reconstituent (datorită bogăţiei de minerale) în afecţiunile pulmonare şi chiar în tuberculoză.

✓ Urzică - 1-2 pahare /zi. Acest suc are o acţiune puternic depurativă, reglează activitatea imunitară şi are efect antiinflamator. Combate formele alergice de boală şi conţine o bogăţie de minerale, remineralizând organismul.

Varză - 1-2 pahare /zi. Are proprietăţi pectorale, remineralizante, emoliente. Este indicată în tuberculoză, pleurezii, astmă, laringite şi alte boli ale căilor respiratorii. Varietatea roşie de varză are proprietăţi chiar mai puternice. Varza conţine mult sulf, ceea ce îi conferă o acţiune deosebită (dezinfectantă şi tonifiantă) în afecţiunile aparatului respirator.

Napi - 1 pahar pe zi. Napii conţin foarte mult betacaroten. Au o acţiune emolientă şi remineralizantă.

✓ Orz verde - 1-2 pahare /zi (se poate folosi şi pudra de orz verde). Are efecte puternic antiinflamatoare şi este bogat în substanţe minerale. Combate formele alergice de boală şi întăreşte sistemul imunitar.

Pătlagină - 1 pahar /zi. Are o acţiune emolientă asupra căilor respiratorii, favorizând expectoraţia.

Pătrunjel (frunze) - 1 pahar / zi. Acţionează ca un dezinfectant excelent asupra cailor respiratorii medii si superioare şi este foarte bogat în vitamina C. Stimulează sistemul imunitar.

Sucul de la 2 lămâi /zi. Se va bea obligatoriu cu paiul! Sucul de lămâie este un activator al globulelor albe, alcalinizant al organismului, bactericid, antiseptic, diuretic şi antiinflamator.
Obs:

  •  1 pahar = 250 ml
  •  Se vor folosi articolele de care dispuneţi în sezonul respectiv. Nu este necesar să consumaţi toate sucurile de pe listă. ^ Gustul sucurilor care par mai greţoase (spre ex. sfecla roşie) poate fi corectat prin adăugarea câtorva picături de suc de lămâie.
  • în timpul curei exclusive cu sucuri, din prima zi a tratamentului, intern se vor folosi: ceaiurile, tincturile de plante, pulberile de plante, argila şi/sau cărbunele vegetal, iar extern se pot practica toate procedurile indicate.

✓ în fiecare dimineaţă, cât timp va dura cura exclusivă de sucuri se va face o clismă cu 1,5 litri infiizie călduţă de muşeţel. După încheierea curei exclusive de sucuri, se va mai practică o clismă, la o săptămână.

Cura internă cu argilă - 1 lingură rasă de argilă se lasă la macerat într-un pahar de apă de seara până dimineaţa.
Dimineaţa, se amestecă bine conţinutul şi se bea. Cura durează 30 de zile.

□ In continuare, cura de sucuri şi crudităţi, timp de 2-3 luni (minim). Se introduc treptat în alimentaţie salatele de crudităţi (de fructe şi zarzavaturi), instituindu-se un program de 2-3 mese pe zi, regulate, fără să se mănânce nimic între mese. Se va consuma câte un pahar de suc înainte de fiecare masă, cu 30 de minute. Se recomandă suc de morcov, sfeclă roşie, urzică, orz verde, pătrunjel, grape-fruit, etc. în această perioadă se pot consuma seminţe de dovleac, floarea soarelui, susan, in, migdale etc. Totul se va consuma crud! Fructele nu se amestecă cu zarzavaturile la aceeaşi masă.

Consumaţi alimente bogate în magneziu pentru a uşura procesul respirator: germeni de grâu, cereale integrale, migdale, seminţe de floarea soarelui, soia, tofu, alge, sfecla roşie.

Vitamina C poate acţiona ca o antihistamină naturală la degajarea căilor respiratorii. Consumaţi alimente bogate în vitamina C: măceşe, pătrunjel, kiwi, coacăze negre, lobodă, ardei, urzici, brocoli, conopidă, varză, portocale, lămâi, grape-fruit, spanac, ridichii, varză, roşii, mazăre, fragi.

✓ Mai multe studii au arătat că vitaminele C şi E reduc frecvenţa crizelor de astm declanşate de fum sau de poluarea atmosferică. Surse bune de vitamina E: avocado, brocoli, germenii cerealelor, uleiurile vegetale neprocesate şi nerafinate, fructele oleaginoase (nuci, migdale, alune), lăptuci, spanac, orez brun, seminţe încolţite.

✓ Ceapa şi usturoiul sunt o adevărata colecţie de substanţe antimicrobiene, care acţionează la nivelul plămânilor şi al căilor respiratorii. Consumul de usturoi poate reduce cantitatea de mucus. Folosirea cepei în alimentaţie ajută la prevenirea crizelor de astm.
S Folosiţi în alimentaţie pulberea obţinută din seminţe de anason (asezonaţi anumite salate şi preparate culinare, cum ar fi cartofii copţi). Aceste seminţe au darul de a preîntâmpina sau stopa o criză de astm.

Ridichea de lună şi cea neagră - au efecte antiinfecţioase şi antitusive. Ambele tipuri de ridiche au substanţe foarte asemănătoare cu cele din usturoi, dar mai uşor de suportat de ficat.

Cura cu grâu germinat are un efect deosebit pentru refacerea plămânilor afectaţi. Se consumă 3-4 linguri de grâu germinat în fiecare zi, în cure de 10-15 zile pe lună. Se poate prepara şi un delicios lapte după următoarea reţetă: 4 linguri de grâu germinat + Vi măr (opţional) + miezul de la 4 nuci + 1-2 linguri miere + 1 cană apă caldă. Se mixează toate ingredientele cu ajutorul unui blender sau mixer.

Acizii graşi omega-3 au efect antiinflamator şi decongestionant, eliminând crizele de astm. Folosiţi zilnic 3-4 linguri de pulbere de seminţe de in, (utilizaţi pentru aceasta râşniţa de cafea), cât şi uleiul de in (1-2 linguri pe zi). Pulberea de seminţe de in să nu fie preparată pentru multe zile (să fie cât mai proaspătă), pentru că prin oxidare îşi pierde proprietăţile benefice. Pulberea poate să fie amestecată în salatele de crudităţi sau se poate face o pastă din ea combinându-se cu miere şi puţin suc de lămâie.

Nu folosiţi uleiuri rafinate. Cel mai bine este să consumaţi doar uleiul de măsline extravirgin, presat la rece şi uleiul de in. Nu consumaţi margarină, pentru că este extrem de dăunătoare.

Două căni de borş băute zilnic ajută la vindecarea multor boli pulmonare şi, mai ales, preîntâmpină agravările şi recidivele. Se fac cure de câte trei săptămâni cu borş, care se bea de obicei cu un sfert de oră înainte de masă.

Migdalele au o acţiune emolientă asupra mucoaselor arborelui bronşic şi sunt şi bogate în magneziu, element ce facilitează procesul respirator. Puteţi consuma un delicios şi nutritiv lapte de migdale. Puneţi în blender 12-15 migdale şi 1 cană apă caldă şi mixaţi 2-3 minute. Se poate consuma 1-2 căni pe zi.

Schinduful este un expectorant excepţional. înmoaie, dislocă şi ajută expectorarea mucozităţilor (flegmei), în special a celor din ţesutul bronhiilor şi plămânilor. Se recomandă consumul zilnic de 2-3 linguriţe pulbere de seminţe de schinduf (se obţine cu ajutorul râşniţei de cafea). Le puteţi adăuga în salate.

Ghimberul (este un condiment) susţine eliminarea mucozităţilor din regiunile superioare ale sistemului respirator, în special din plămâni. Se foloseşte pulberea de rădăcină de ghimber drept condiment, pe perioade scurte. Ghimberul este contraindicat celor care au gastrită hiperacidă şi alte inflamaţii ale tractului digestiv.

Cura cu hrean, miere şi propolis - 10 linguri de hrean dat prin răzătoarea fină se amestecă bine cu 30 de linguri de miere (cea mai bună este mierea de tei sau de brad) şi 5 linguri tinctură de propolis. Se lasă la macerat vreme de 3-4 zile. După trecerea acestui interval de timp, se începe administrarea preparatului, din care se iau 1-2 linguriţe de 4 ori pe zi. Un tratament durează între 20 şi 40 de zile, putând fi reluat de câte ori este nevoie de câte ori este nevoie pe parcursul anului. Acest preparat are efecte excelente în tratarea acestei maladii. Hreanul are efecte antibiotice puternice, expectorante şi bronhodilatatoare, iar mierea şi propolisul sunt un remediu remediu antiinfecţios excepţional pentru căile respiratorii având şi efecte imunostimulatoare foarte puternice.

Fitoterapie:

Se face un amestec din cantităţi egale din Podbal, Lumânărică, Trei fraţi pătaţi. Se prepară o infuzie (10 minute) din 2 linguriţe amestec plante la o cană de apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi. Ceaiul se îndulceşte cu miere. Podbalul diminuează starea inflamatorie şi spasmele de la nivelul bronhiilor, favorizează expectoraţia, distruge microorganismele aflate pe mucoasele aparatului respirator. Florile de Lumânărică au efecte antiinflamatoare, antivirale, antimicrobiane, antihistaminice şi antispastice - toate recomandând-o în majoritatea bolilor aparatului respirator. Iarba de Trei fraţi pătaţi este un excelent expectorant, combate eficient bronşita cronică şi astmul, fiind - dacă este administrată din timp - şi un mijloc foarte eficient de prevenire a alergiei la polen (mai ales cea manifestată la nivelul căilor respiratorii).

Pulbere din rădăcină de Iarba mare (Inula helenium) - 1 linguriţă rasă, de trei ori pe zi, pe stomacul gol, în cură de 30 zile. Planta se ţine în gură vreme de zece minute, după care se înghite cu apă. Această plantă stimulează imunitatea, ajută la eliminarea secreţiilor din plămâni şi arborele bronşic, calmează accesele de tuse şi uşurează respiraţia.

Tinctură de Lemn dulce - se face o cură de 14 zile cu tinctura de Lemn-dulce, timp in care se iau 1 linguriţă de 4 ori pe zi. După o pauză de 1-2 săptămâni se poate relua. Acest preparat stimulează secreţia de cortizon natural, substanţă antialergică şi antiinflamatoare puternică - lucru ce conduce la evitarea crizelor astmatice. Lemnul dulce conţine substanţe care calmează tuşea, eliberează căile respiratorii de mucozităţi şi măreşte capacitatea imunitară a organismului.

Cura cu tinctură de Lichen de piatră (Cetraria islandică). Se recomandă curele de lungă durată: 50-70 de picături diluate în Zi de pahar de apă se iau de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Lichenul de piatră este un redutabil fortifiant pentru plămâni.

Ulei volatil de Cimbru - se administrează uleiul volatil de Cimbru, câte 2 picături de 3 ori pe zi, pe o bucăţică de pâine, în cure de 10-20 de zile. Este un antibiotic şi bronhodilatator redutabil.

Alte indicaţii:

  Preparatulul de aloe, miere si propolis

  • Miere de albine                                                                      1000 g
  •  Propolis (dat pe râzătoare de plastic sau de sticlă)                  20 g
  • Aloe (frunze, date prin râzătoare de plastic sau de sticlă)       750 g

Planta să fie de 3-5 ani. înainte de recoltare, planta să nu se ude timp de 5 zile. Toate acestea se pun într-un borcan de sticlă şi se ţin la rece timp de 5 zile, după care se administrează astfel: primele 5 zile se ia câte o lingură dimineaţa şi la prânz, cu 2 ore înainte de masă, apoi, restul curei, se ia câte 1 linguriţă dimineaţa şi la prânz, cu 2 ore înainte de masă. Durata tratamentului este de 3 săptămâni, până la 2 luni. Cura se poate repeta încă o dată, după o pauză de 7 zile.

  Cataplasme cu hrean: Se dă o rădăcină de hrean prin râzătoare şi apoi se înveleşte într-o bucată subţire de pânză. Cataplasma obţinută astfel se aplică pe zona pieptului. Se ţine hreanul pe piele vreme de 2-10 minute, cu atenţie însă, să nu producă arsuri, întrucât conţine substanţe extrem de iritante pentru cei cu tegumentele sensibile.

  Cataplasmă din ceapă şi miere
Ingrediente: 1 cană de apă, 1 ceapă tocată, miere, o bucată de pânză.
Mod de preparare:
1.        Se fierbe ceapa vreme de 3 minute până când se îngălbeneşte. Se scurge şi se pune pe bucata de pânză.
2.        După ce a fost întinsă se adaugă un strat de miere.
3.        Se aplică direct pe regiunea pieptului cât de caldă posibil.
4.        Se aplică deasupra ei o folie de plastic şi se înveleşte bine bolnavul. Se păstrează vreme 1-2 ore.

Cataplasme cu frunze de varză, se aplică în 3-4 straturi pe piept şi gât, la baza plămânilor şi pe omoplaţi. Se lasă cel puţin 2-3 ore (de preferinţă toată noaptea).

Băutură emolientă din seminţe de In şi miere - într-o punguţă de pânză foarte curată puneţi 125 g seminţe de in. Introduceţi-o într-un vas cu 400 ml de apă. Fierbeţi pe foc domol, pana obţineţi un lichid vâscos. Luaţi vasul de pe foc, lăsaţi compoziţia să se răcească, apoi adăugaţi zeama de la trei lămâi şi 400 g miere de buna calitate. Puneţi amestecul într-un borcan de culoare închisa si lăsaţi-1 la macerat 2-3 zile, la rece, după care preparatul este gata. Luaţi cate o linguriţă înainte de fiecare masă. Acest preparat este un excelent emolient în afecţiuni bronşice şi cu rezultate deosebite în astmul bronşic. Calmează accesele de tuse.

Se pun pe o farfuriuţă câte 5 picături de ulei esenţial de Lavandă, 5 picături ulei de Mentă şi 5 picături ulei de Eucalipt. Farfuriuţa va fi plasată în spaţiul de locuit sau de lucru, pentru ca uleiul să se evapore şi să fie astfel inhalat. în câteva săptămâni vor apărea rezultatele.

Compresele cu ulei de Ricin aplicate pe regiunea toracică (pe piept) au efecte benefice în tratamentul afecţiunilor pulmonare, mai ales în cazurile de astm.

Instrucţiuni de aplicare:
Aveţi nevoie de o bucată de material moale din bumbac. Această bucată de material se va tăia (lungimea) la dimensiunile regiunii unde va fi aplicată, cu menţiunea că pe lăţime se va împături de mai multe ori. Aveţi nevoie de ulei de ricin (pentru sporirea eficienţei se pot adăuga şi 6-7 picături de ulei volatil de Mentă), hârtie cerată sau o folie de plastic (celofan) şi o buiotă cu apă fierbinte. După ce aţi pregătit compresa, îmbibaţi materialul în uleiul de ricin. Apoi, aplicaţi compresa direct pe piele, pe regiunea interesată. Deasupra materialului îmbibat în ulei se va pune hârtia cerată sau folia de plastic, iar deasupra se aplică buiota. Se menţine compresa cel puţin o oră, iar dacă este cazul chiar toată noaptea. Compresa nu trebuie aruncată după o singură aplicare. Ea va fi păstrată la rece în frigider, într-un recipient de sticlă, pentru a fi folosită ulterior. Se poate aplica o compresă la zi, sau o zi da, o zi nu.voie este nevoie ca să găsească un teren propice, adică un organism slăbit un mediu mtem alterat datorită alimentaţiei eronate şi a altor factori, cât şi o imunitate precară.

Alte Remedii naturale complementare/masuri preventive si auto-asistenta:

-se evita substantele iritante: fumul, aburii, tutunul
-nu consumati produse lactate si zahar decat in cantitati mici
-se practica exercitiile fizice si in special inotul
-se fac bai alternative la picioare, bai progresive, dusuri cu jet, frectii cu peria sau prosopul uscat, sauna
-schimbarea climatului pentru o durata mai lunga poate elimina crizele de astm se folosesc cataplasmele pe piet si pe spate, cu mustar, cu argila, ridichii rase, frunze de varza strivite - timp de 4 ore sau pe timpul noptii
-se consuma sirop de muguri de brad in care se fierb 5 cepe si 10 g miere-2 cani/zi; de podbal
-se consuma suc de ceapa sau decoct 100-200 ml/zi: 2 lingurite de ceapa la 200 ml apa; suc de ridichii si miere in parti egale, se iau 2-3 linguri/zi
-se consuma usturoi, ceapa cruda, hrean ras amestecat cu miere si cu suc de lamaie in parti egale 2,3 lingurite/zi
-se ia zilnic laptisor de matca daca nu esti alergic, (Bee Power Royal Jelly) timp de 20-40 de zile, se tine sub limba
-se consuma 3 linguri/zi vin de hrean : 5 g de hrean ras macerat timp de 14 zile intrun litru de vin alb
-se consuma inainte de fiecare masa cate o lingura de ulei de porumb, sau 3 loinguri la una din mese in fiecare dimineata se ia o lingurita cu zahar tos si sucul de la o jumatate de ceapa
-se face masaj cu alifie de galbenele, cu ulei de lavanda, ulei de eucalipt si menta
-se consuma ceaiuri de plante: iarba-mare, roua-cerului, plamanarica, flori de tei, cimbrisor, fenicul, patlagina, infuzie de coada-soricelului, 2-3 picaturi de ulei de salvie amestecat cu miere se consuma mere .

Cititi si articolul semnat de dna Doctor Delia Enache:

Astmul bronşic reprezintă un sindrom inflamator cronic al căilor aeriene, care apare la indivizii cu susceptibilitate genetică şi se manifestă prin obstrucţie bronşică reversibilă, parţial sau complet, spontan sau sub tratament, în care apare sindromul de hiperreactivitate bronşică la stimuli variabili. Simptomele pot varia de la tuse până la dispnee. În general, boala are evoluţie episodică sau paroxistică, dar poate fi persistentă. Simptomul de bază este wheezingul, dar şi tusea poate fi simptom predominant. Poate fi uneori confundat cu bronşita cronică sau cu pneumonia recurentă.

CAUZELE ASTMULUI BRONŞIC, PREDISPOZIŢII ŞI FACTORI DECLANŞATORI AI CRIZEI DE ASTM

La majoritatea copiilor bolnavi de astm şi la aproape jumătate din adulţi, cauza bolii este o alergie la unele substanţe prezente în aer. Toţi astmaticii prezintă o hiperreactivitate a bronhiilor, aceasta fiind caracteristica bolii. Bronhiile se contractă în contact cu iritanţii cei mai diverşi, ca, de exemplu, aerul rece şi uscat, efortul fizic, fumul de ţigară (inclusiv în cazul expunerii pasive), poluarea, stresul, infecţiile căilor respiratorii (virozele respiratorii). Astmul este boala cronică cea mai răspândită la copii. În decursul ultimilor 50– 100 de ani a avut loc o creştere sensibilă a numărului de cazuri de alergii şi astm. Factorii de mediu şi modul de viaţă se pare că au o anumită influenţă. Predispoziţia la alergii şi la astm este ereditară, boala apărând deseori la mai mulţi membri din aceeaşi familie. Totodată este probabil ca mai multe gene să fie responsabile de această predispoziţie şi ca factorii de mediu să joace un rol important în apariţia bolii.

TRATAMENTUL PENTRU ASTMUL BRONŞIC

Tratamentul eficient al astmului bronşic se face sub stricta supraveghere a medicului specialist, în urma evaluării severităţii astmului şi monitorizării terapiei. Se are, de asemenea, în vedere controlarea factorilor de mediu pentru a evita sau a diminua declanşarea simptomelor sau acutizările, precum şi promovarea unei educaţii care să întreţină relaţii de cooperare între pacient, familie şi medic. Tratamentul trebuie să permită pacientului să ducă o viaţă normală, în ciuda bolii de care suferă, adică să efectueze toate activităţile dorite şi, bineînţeles, sport. Medicul se va strădui, prin intermediul tratamentului, să menţină o funcţionare optimă a plămânilor. Ca la orice boală cronică, pacientul însuşi este principalul actor în tratamentul astmului. Medicul joacă rolul de instructor, consilier şi partener. Condiţia prealabilă este ca persoana în cauză să înveţe să accepte boala şi să o ia în serios. Odată procesul început, dificultăţile legate de astm se diminuează progresiv.

Paralel cu tratamentul alopat folosit în astmul bronşic, am recomandat pacienţilor mei o gamă largă de produse CaliVita menite să îmbunătăţească randamentul tratamentului şi, implicit, starea pacientului. Produsele folosite cu succes şi modul lor de administrare sunt:

Noni (capsule sau sirop) – 1-1-1 capsule sau linguri/zi. Este un antialergic imperios necesar la aceşti bolnavi, pentru că se ştie că cele mai multe forme de astm bronşic (în special la copii) sunt alergice.

Omega 3 – 1-1-1capsule/zi. Uleiul de peşte are în compoziţia lui acizi graşi nesaturaţi cu lanţuri lungi de atomi de carbon, care sunt implicaţi în sinteza prostaglandinelor, reglatoare a numeroase procese biochimice. Deoarece reduc vâscozitatea sângelui, contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie sanguină, crescând aportul de oxigen în ţesuturi.

Rhodiolin – 1-1-1capsule/zi. Are rol anxiolitic (este cunoscută starea de anxietate care se instalează la aceşti bolnavi, în criza de astm bronşic, teama de sufocare).

OxyMax – 10-10-10 picături într-un pahar cu apă. Este un supliment de oxigen biologic care conţine oxigen stabilizat. Oxigenul stabilizat este un concentrat electrolitic netoxic, care nu conţine hidrogen-peroxid şi care pune la dispoziţie organismului oxigen sub formă moleculară.

Oregano Oil – 4-4-4 picături/zi la adulţi; 2-2-2 picături/zi la copii. Are efect antifungic şi antimicrobian, având un spectru larg. Efectul antiinflamator este conferit de acidul rozmarinic, care inhibă enzima numită ciclooxigenaza 2, similar cu ibuprofenul, naproxenul şi aspirina. Cele două substanţe active, timolul şi carvacrolul, ajută la fluidificarea mucusului din plămâni şi la eliminarea spasmelor bronşice.

Consumul zilnic a 1,5–2 l de apă alcalină ionizată cu ajutorul aparatului Aquarion. Aquarion îmbunătăţeşte vizibil starea pacientului, acţionând pozitiv asupra sistemului nervos şi asigurând un somn odihnitor. De un real ajutor pentru astmatici este şi tratamentul la salină, în cure de 24–30 de zile, timp de o oră în fiecare zi. Cura poate fi repetată ciclic, cu o perioadă de repaus de 3–6 luni sau ori de câte ori este nevoie.

Vă doresc multă sănătate! Dr. Delia Enache


Nu există produse în această categorie.