Depresia este o boala psihica, in plina expansiune, o apasare, o tulburare de dispozitie. Depresia se manifesta in general printr-o stare de tristete profunda, printrun sentiment de vid si de absurditate, care, in final, poate duce la o dorinta de moarte, de sinucidere, sau, la resemnare.

Cauzele declansarii unei depresii : deceptiile, tristetea, furia, amaraciunea, izolarea, angoasele, sensibilitatea la variatiile atmosferice, ipohondria, etc.
Starile depressive pot fi declansate de tulburari hormonale sau metabolice, de depunerea metalelor grele in creier, de radiatii: termice, terestre, cosmice.

Persoanele depresive isi interiorizeaza sentimentele negative, in loc sa se descarce de ele. Depresia este insotita adeseori de fenomene ca: tulburari digestive, diaree, constipatie, tulburari respiratorii, palpitatii, tulburari circulatorii.

Medicamentele de sinteza antidepresive nu sunt recomandate, se pot lua masuri daca suntem constienti de starea de depresie, apeland la un consult medical, chiar la un psihoterapeut.

Se pot consuma produse naturale, fara efecte secundare si fara dependenta.

Produse naturale CaliVita recomandate in tratarea depresiei :

Rhodiolin :1-2-0 dupa masa, 3 luni continuu, creste nivelul de serotonina - substanta supranumita si "hormonul fericirii sau al bunei dispozitii".
Noni Sirop ORGANIC :1-1-1 linguri inainte de masa, 2-3 luni continuu, asigura un tonus ridicat imunitar si al sistemului nervos; combate starile de depresie si repercursiunile lor in corp prin actiune directa pe scoarta cerebrala.
Mega Q Protect :1-0-0 dupa masa, 3 luni continuu, imbunatateste considerabil circulatia creierului combatand ametelile, starile de uitare si depresie neuronala.
Stress Management B-Complex :1-1-1 dupa masa, 2 luni de zile, complexul de vitamine B are efect de relaxare a sistemului nervos central si periferic combatand agitatia si insomniile; nu se recomanda insa la tratamentul cu interferon si la cirotici) sau MagneZi B6 :1-1-1, dupa masa, 2 luni de zile, magneziul din compozitie stimuleaza functionarea echilibrata a sistemului nervos, confera rezistenta psihica, inlatura angoasa si imbunatateste concentrarea.
Melatonina 3.0 :0-0-2 seara inainte de culcare, se recomanda celor care sufera de insomnie pe fond de stres si depresie, favorizand somnul de noapte.

Recomandat ar fi sa se consuma apa alcalina (vezi aparatul Aquarion), care are un rol important in privinta prevenirii / stoparii acidozei care sta la baza oricarei boli. Este deosebit de important prin faptul ca un consum regulat al acestei ape duce la eliminarea din corp a metabolitilor cu potential toxic-cancerigen, dezacidificarea organelor si tesuturilor, normalizarea absorbtiei intestinale a nutrientilor, hranirea si hidratarea optima a celulelor, curatirea colonului, ridicarea imunitatii, oxigenarea intregului corp si in special a creierului. Efectele se manifesta atat la nivelul celor 3 sisteme anatomice de baza - neuronal, hormonal si imunitar (aflate intr-o stransa interconectare) - precum si la nivelul organelor si al circulatiei sanguine.

⇒ „Depresia este cea mai răspândită boală din lume.” - Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

⇒ Boala depresivă tinde să devină pandemică. Experţii sunt de părere că până la 30% din populaţia ţărilor dezvoltate suferă de o formă a acestei afecţiuni suficient de serioase pentru a avea nevoie de ajutor. în fiecare an se folosesc miliarde de tranchilizante şi antidepresive într-un efort disperat de a face faţă. însă situaţia se înrăutăţeşte mereu.

⇒ Numită deja „boala secolului XXI”, se estimează că în următorii ani, depresia va devansa ca răspândire şi gravitate, afecţiunile cele mai periculoase. Definind simplu, depresia este o stare de spirit negativă, caracterizată de predominanţa sentimentelor de tristeţe, de pesimism şi de descurajare, prezente 24 din 1- de ore şi care, în fazele mai avansate, sunt însoţite de o diminuare a interesului faţă de muncă, de familie, faţă de relaţia de cuplu etc. Un scriitor înţelept descria depresia în felul următor: „Depresia este un dezechilibru psihic, felul misterios şi dureros în care boala avansează, fiind aproape imposibil de descris. în felul acesta, rămâne de neînţeles pentru cei care n-au experimentat-o în toată amploarea ei.”

Depresia anxioasă este o tulburare a dinamicii funcţiilor psihice, indusă de dificultatea de adaptare a individului la realitate, chiar dacă procesele de cunoaştere, caracterul şi personalitatea bolnavului rămân nealterate. Unele din xmptomele acestei boli includ: ideile şi frica obsesivă, teama de a rămâne singur, teama faţă de spaţii închise- austrofobie), frica de sânge (eritrofobie), teama de alţi oameni sau diverse situaţii. Impactul psiho-somatic al represiei anxioase este vizibil prin apariţia tulburărilor sistemului neuro-vegetativ - dispnee, palpitaţii, răcirea mâinilor si a picioarelor, perturbări ale somnului, spasme musculare etc.

□  Depresiile pot avea numeroase cauze:
» Cauzele cele mai întâlnite sunt pierderea slujbei sau a unei persoane iubite, lipsa unui partener sau a unei persoane înţelegătoare, izolarea.

» Experienţe traumatizante în perioada copilăriei, ca de pildă pierderea unui părinte.

» Situaţiile care alungă unei persoane sentimentele de siguranţă, stabilitate, eficienţă sau valoare personală provoacă în general deprimarea.

» Predispoziţie genetică şi/sau biochimică de a avea dispoziţii fluctuante sau de depresie.

» Depresia înaintea perioadei menstruale şi depresia postnatală, posibil datorate modificării nivelurilor hormonale.

» Sensibilitate alimentară. Cei care suferă de ea pot avea şi alte simptome.

» Sensibilitatea la insuficienţa luminii solare în timpul iernii sau sindromul afectiv sezonier.

» S-a descoperit că există un număr de aproximativ 200 de medicamente care provoacă depresia. Orice medicament, luat în mod regulat sau chiar ocazional, constituie un factor principal în cauzarea deprimării.

» Consumul de cafeina poate produce depresie, tulburând acţiunea mai multor neurotransmiţători. Mai multe studii au arătat că, cu cât este mai mare consumul de cofeină, cu atât cresc şansele ca subiecţii să sufere de depresie.

»  Consumul de zahăr este o modalitate de a Jefui” organismul de preţioasele vitamine din complexul B, care sur: cunoscute ca esenţiale pentru sănătatea mintală.

» Pacienţii care suferă de hepatită sau boli virale severe sunt predispuşi la deprimări. Modificările funcţionai endocrine cum ar fi boala lui Cushing, boala lui Addison sunt cauze ale deprimării. Accidentul vascular cerebral si anumite boli ale creierului pot provoca o depresie prelungită.

»  Hipoglicemia (o cantitate scăzută de zahăr în sânge) poate fi o altă cauză a depresiei. Acest lucru poate fi corecta: prin adoptarea unui regim vegetarian, preponderent crudivor, fără alimente rafinate, cu mese regulate (două sau maxim trei) şi un program zilnic de exerciţii fizice.

»  Mesele neregulate pot duce la depresie nervoasă. Mesele să se desfăşoare după un program regulat şi să nu se consume nimic între mese.

»  Fumătorii au atacuri depresive semnificativ mai numeroase decât nefumătorii.

□        Posibile simptome ale unei depresii accentuate:
•        Incapacitatea de a munci sau de a îndeplini sarcinile cotidiene;
•        Dezorganizare pe plan social;
•        Dezinteres faţă de activităţi odinioară agreabile;
•        Dificultate de a comunica cu persoanele apropiate;
•        Insomnii şi trezire timpurie;
•        Oboseală permanentă;
•        Senzaţie de frig;
•        Anxietate, agitaţie, iritabilitate;
•        Consum excesiv de alimente (bulimie), alcool sau medicamente;
•        Poftă de mâncare redusă;
•        Lipsă de interes faţă de aspectul personal;
•        Iritabilitate şi teamă;
•        Sentimente de învinovăţire;
•        Incapacitate de a lua decizii;
•        Lipsă de memorie, dificultăţi de concentrare;
•        Diminuarea drastică a capacităţii de analiză şi de sinteză.

Serotonina este unul dintre cei mai importanţi neurotransmiţători, influenţând practic fiecare aspect al vietii creierului, contribuind la determinarea dispoziţiei, a nivelului de energie, a memoriei şi a viziunii asupra vietii. Persoanele cu nivele scăzute de serotonină sunt mai vulnerabile la depresie, acte impulsive, alcoolism, sinucide-d agresivitate şi violenţă.

⇒ Tirozina - un aminoacid, acţionează împotriva depresiei eliberând catecolamina - un compus organic care stimulează celulele nervoase din creier să producă epinefrină şi norepinefrină. Ambele substanţe acţionează efici împotriva depresiei emoţionale, creând pacientului o senzaţie de calm. O altă substanţă eliberată în decursul tratamentului cu tirozină este dopamina (un neurotransmiţător), care se consideră că are un efect calmant asupra pacienţilor cu depresie.

Tiamina (Vitamina B1) este numită vitamina antinevritică, fiind un factor esenţial de luptă pentru păstrarea sistemului nervos, facilitând transmiterea impulsului nervos prin activarea acetilcolinei (un neurotransmiţător). Tianina scade oboseala nervoasă. Ei bine, alimentele rafinate cum sunt produsele preparate din făină albă (pâine, paste, produsele de patiserie), orezul alb şi alte alimente rafinate precum zahărul sunt periculoase, nu doar datorită înlăturării vitaminelor complexului B prin procesul de rafinare, dar şi pentru că în procesul de „ardere” (metabolizare) al carbohidraţilor din alimentele rafinate este nevoie de anumite enzime care sunt activate prin tiamină (vitamina Bi) şi alte vitamine din complexul B. Produsele rafinate nu numai că nu aduc substanţe valoroase şi necesare, dar şi sărăcesc organismul de rezervele lui. în acest fel, este invitat un dezechilibru al sistemului nervos prin deficit de vitaminele B.

⇒ Depresia este reacţia cerebrală cea mai frecventă la insuficienţa acidului folic (o vitamină din complexul B).  Ingroşarea carotidei care transportă sângele şi oxigenul către creier poate fi cauzată de o deficienţă a acidului folic. Nivelul acidului folic este de asemenea anormal de redus în cazul persoanelor afectate de demenţă sau de Alzheimer. Spanacul este bogat în acid folic şi poate corecta multe stări depresive.

Consumul de carne poate dubla riscul demenţei. Carnea conţine cantităţi mari de grăsimi saturate şi fier, ambele putând vătăma creierul. Este un fapt bine stabilit că fierul acţionează ca un catalizator în stimularea radicalilor liberi  dăunători pentru creier. Consumul excesiv de fier şi de carne este considerat responsabil şi de apariţia altor boli  provocate de radicalii liberi - boli cardiace şi cancer. (Jean Carper - Cum să-ţi păstrezi sănătatea creierului)

Tot mai mulţi oameni de ştiinţă cred că micile anomalii din compoziţia grasă a membranelor celulelor perturba semnificativ funcţionarea creierului, ducând la simptomele schizofreniei. Alţi specialişti cred că, la pacientii cu schizofrenie, mecanismele de apărare anitioxidantă sunt deficitare, permiţând grăsimii din membranele celui' cerebrale să fie oxidate cu uşurinţă de atacurile radicalilor liberi. Alte dovezi arată că membranele celulelor cerebrale au, la schizofrenici, un conţinut anormal de grăsime. Astfel suplimentarea consumului de grăsime omega-3 poate ameliora simptomele de schizofrenie. Cele mai bune grăsimi sunt cele preluate din seminţe de in, nuci, seminţe de dovleac, migdale, avocado, ulei de măsline. Grăsimile saturate, majoritatea uleiurilor, mai ales cele rafinate, margarina şi alte grăsimi folosite pentru sosuri sunt un dezastru pentru sistemul nervos.

⇒ Nivelul ridicat al trigliceridelor (un tip de grăsimi) este strâns legat de depresie, ostilitate, agresivitate şi chiar hiperactivitate la copii. Concentraţiile mari de trigliceride provoacă în creier un deficit de oxigen. Reduceţi consumul de grăsimi totale şi optaţi doar pentru cele mai sănătoase grăsimi precum cele din migdale, nuci, seminţe de in şi dovleac, avocado, ulei de măsline extravirgin - toate consumate într-o formă cât de naturală.

Alcoolul, tutunul, ceaiul verde şi negru, băuturile Cola - toate conţin substanţe care irită nervii. Evitaţi-le! Folosiţi în locul lor ceaiuri de plante ce au efect calmant şi apă de izvor din abundenţă.

⇒ Glutamatul de sodiu (potenţiator de gust) şi alţi aditivi care se găsesc în multe alimente se comportă ca neurotoxine, producând ravagii în sistemul nervos. Evitaţi alimentele bogate în aditivi.

Evitaţi excitarea de orice fel - certurile, mânia, vizionarea TV, citirea de romane şi ficţiuni, etc.

Evitaţi stimulentele, sedativele, calmantele şi tranchilizantele, care nu tratează, ci care creează dependenţă, care pot adăuga un plus de stres la nervii bolnavului. Medicamentele antidepresive dau efecte secundare nedorite. Este recomandat să le evitaţi, pe cât posibil.

⇒ Evitaţi oţetul, praful de copt, piperul, condimentele şi excesul de sare pentru că dăunează sistemului nervos.

⇒ Oboseala, indispoziţia, durerile de cap, cât şi alte tulburări psihice sunt induse prin deshidratare. Apa ajută la prevenirea şi la îndepărtarea oboselii intelectuale. Beţi 6-8 pahare de apă zilnic.

Majoritatea oamenilor respiră superficial, iar acest fapt are consecinţe negative majore. Sângele devine încărcat de toxine, digestia întârziată, creierul întunecat, gândurile sunt confuze, moralul scade, întregul organism devine deprimat şi inactiv şi în mod deosebit susceptibil de a se îmbolnăvi. Respiraţia superficială reduce consumul de oxigen, faţă de care funcţionarea nervilor este deosebit de sensibilă. Faceţi exerciţii de respiraţie abdominală profundă pentru a vă calma nervii şi pentru a determina apariţia somnului. învăţaţi să folosiţi respiraţia abdominală, nu cea costală. Un exerciţiu de respiraţie adâncă trebuie făcut de două ori pe zi, întrucât respiraţia necorespunzătoare cauzează tristeţea. Inspiraţi adânc, ţineţi-vă respiraţia cât număraţi încet până la 20, expiraţi pe nas şi nu inspiraţi din nou până nu terminaţi de numărat până la 10. Repetaţi de 30 până la 50 de ori.

⇒ Lumina soarelui are un efect benefic asupra nervilor. De asemenea, este determinată o bună funcţionare a neurotransmiţătorilor de la nivelul creierului. îmbunătăţeşte dispoziţia şi sporeşte endorfinele fabricate de creier, ca să determine un simţământ de bunăstare. Lumina razelor solare creşte cantitatea de serotonină (un hormon esenţial în instalarea liniştii, a calmului şi a fericirii) pe timpul zilei, care poate să prevină depresia şi oboseala. Petreceţi mult timp în aer liber şi la soare, dar evitaţi soarele prea puternic. Puteţi face şi băi de soare, folosind pentru acestea orele dimineţii.

Studii asupra exerciţiului fizic au arătat că persoanele deprimate care urmează un program regulat de exerciţii fizice îşi ridică moralul. Exerciţiul fizic este mai eficient decât calmantele în anumite cazuri de anxietate. Starea de bunăstare morală şi o detensionare pronunţată sunt adesea efectul unei forme fizice bune. Exerciţiul fizic reduce tensiunea nervoasă, fiind un bun sedativ (oferă un somn bun). Adoptaţi un program zilnic de exerciţii fizice. Puteţi opta pentru mersul pe jos în ritm vioi, alerga puţin sau alte sporturi plăcute (evitaţi sporturile competitive). Grădinăritul este o ocupaţie plăcută şi recomandată depresivilor. Plantaţi flori, legume şi îngrijiţi-le cu pasiune. Plimbările în natură, prin pajişti şi păduri au un efect liniştitor şi tonic asupra sistemului nervos. Contactul cu natura are un efect antidepresiv.

Mişcarea fizică nu doar că tratează depresia, dar o şi previne. Un studiu întreprins de cercetătorii de la Duke University din SUA a comparat efectele medicamentului Zoloft (un antidepresiv foarte puternic) cu efectele jogging- ului (alergare la pas) pe două grupuri de pacienţi. După patru luni, nu s-a constatat nicio diferenţă între cele două grupuri: administrarea medicamentului şi alergarea au avut acelaşi efect. Dar la sfârşitul unui an, un sfert din pacienţii trataţi cu Zoloft au recăzut în depresie, în vreme ce 92% dintre „alergatori” erau în plină formă.

⇒ O viaţă plină de mişcare poate atenua unele dintre efectele dăunătoare ale expunerii cronice la cortizol. Exerciţiile fizice au ca efect o creştere a secreţiei de dopamină şi serotonină, ambii compuşi chimici fiind produşi de creier cu efect euforizant (stimulează senzaţia de bine) şi antidepresiv. La Universitatea Duke, cercetătorii au demonstrat că efortul fizic (treizeci de minute pe zi, de trei, patru ori pe săptămână, vreme de patru luni de zile) are acelaşi efect ca şi medicamentele antidepresive prescrise pentru eliminarea simptomelor de anxietate şi depresie (dar fără efectul secundar al acestora).

⇒ Practicaţi silvoterapia - adică terapia pădurii. Depresia se agravează în copleşitoarea majoritate a cazurilor atunci când, pentru o perioadă de timp, ne reducem foarte mult activitatea fizică şi contactul cu natura. în schimb, câteva ore petrecute în liniştea şi armonia pădurii au efecte mai puternice decât multe dintre remediile naturale sau de sinteză în ceea ce priveşte armonizarea emoţională. Climatul sedativ din regiunile deluroase şi premontane este un elixir pentru suflet încă prea puţin folosit. S-a constatat că şi calitatea aerului, a alimentelor şi a apei influenţează echilibrul psihic, ca să nu mai vorbim de climat.

Este important de remarcat faptul că prin dezechilibrarea sistemului endocrin, întregul organism se va destabiliza. Dacă tiroida este hipoactivă, scade capacitatea de utilizare a calciului de către organism. Acest fapt poate atrage după sine apariţia unor stări depresive diverse, de la formele cele mai uşoare, până la formele cronice. Dacă glandele suprarenale sunt hipoactive, veţi fi invadat de angoase, în toate formele posibile. Reacţiile organismului se pot manifesta sub diferite forme, de la timiditate şi introvertire, până la teamă, neîncredere, frământare şi angoase exacerbate, atacuri acute de panică, frică paralizantă şi dorinţa de izolare de lume. Tulburările bipolare, schizofrenia şi alte stări asemănătoare sunt toate manifestări ale disfuncţiilor endocrine menţionate anterior, deoarece ele afectează nivelul de calciu, serotonină, neurotransmiţători etc.

S-a demonstrat clar că nivelurile ridicate de cortizol (hormon al glandei suprarenale produs ca răspuns la stres) sporesc riscul de depresie. De asemenea, se pare că tot cortizolul ştie să încurce destul de bine lucrurile când e vorba de sinteza, transportul, neutralizarea şi activitatea neurotransmiţătorilor în creier. Teama, dilemele, chinul sufletesc şi depresia sunt cauzele majore ale tensiunii, epuizării, depresiei şi bolilor psihice. Remediul cel mai bun este o încredere fermă în Dumnezeu şi în grija Lui iubitoare, încredere care poate fi câştigată prin studiul făgăduinţelor din Cuvântul Său, prin rugăciune şi prin supunere zilnică faţă de voinţa Sa. Pacea şi seninătatea pot fi astfel dezvoltate, ceea ce îl va face pe om în stare să suporte mari dificultăţi. De asemenea, dezvoltaţi trăsăturile pozitive ale spiritului, cum ar fi voia bună, recunoştinţa şi consideraţie faţă de alţii.

Cari Jung, fondatorul şcolii de psihologie analitică, a fost impresionat să constate că nevrozele sunt cauzate de lupta dintre doi agenţi cerebrali antagonişti: „Ceea ce îi împinge pe oameni la un conflict permanent cu ei înşişi este intuiţia sau percepţia că personalitatea lor se compune din două persoane opuse între ele. Conflictul poate izbucni între omul senzual şi omul spiritual. Este ceea ce a înţeles Faust când a exclamat: „Vai! In mine locuiesc două suflete...” O nevroză este o disociere a personalităţii. Vindecarea ar putea fi privită ca o problemă religioasă.” (Modern Man in Search of a Soul, New York, Harcourt, Brace and Co., Inc. 1933. p. 273).

   Psihiatrul Sandler scrie: „Păstrarea unei conştiinţe curate este o importantă măsură de protecţie a minţii împotriva nevrozei.”

Remedii naturale complemetare :

Dietă:

□  Strategia care dă rezultate bune şi de durată în tratarea depresiei combină psihoterapia cu o alimentaţie cât se poate de sănătoasă, care să ajute la dezintoxicarea organismului şi echilibrarea funcţiunilor sale. Pe deasupra, trebuie privit ca esenţial exerciţiul fizic zilnic în aer liber şi beneficierea cât se poate de mult de razele soarelui. Contactul cu natura are efecte înviorătoare asupra psihicului. Seara, înainte de culcare, faceţi exerciţiu fizic până transpiraţi puţin, apoi faceţi un duş cald care se va finaliza cu apă rece, apoi odihniţi-vă într-o cameră bine aerisită. Predaţi grijile în mâna lui Dumnezeu, bucuraţi-vă de fiecare lucru frumos, eliminaţi pesimismul şi abateţi-vă privirea de la lucrurile urâte. Adoptaţi o dietă compusă din fructe, legume, cereale integrale, seminţe şi germeni, consumate în stare naturală şi folosind cât mai puţin prepararea termică a acestora. Faceţi-vă un program regulat de mese şi nu mâncaţi seara la ore târzii şi nici între mese. Culcaţi-vă şi sculaţi-vă la ore regulate. Organismului îi place mult regularitatea.

Puteţi folosi atât pentru dezintoxicarea organismului, cât şi pentru tonifierea sistemului nervos sucuri de fructe şi legume. Cele mai bune sunt: orzul şi ovăzul verde, ţelina, mărarul, strugurele, cătina, mărul, dar şi altele pot fi foarte folositoare.

Sucul de ovăz verde este indicat în insomnii, stări de agitaţie psihică cu excitabilitate, stări de dezechilibru al sistemului nervos vegetativ. Vă puteţi planta ovăz în lădiţe sau în grădină o mică parcelă, din care puteţi recolta planta când atinge 15-20 cm. Cel mai repede se prepară cu ajutorul blenderului.

✓ Anumite vitamine (C şi B complex) şi minerale (calciu, potasiu, fosfor, magneziu) sunt necesare nervilor şi muşchilor. Dieta trebuie să conţină cantităţi mari de hrană bogată în aceste elemente. O astfel de hrană înseamnă fructe proaspete, legume, nuci şi seminţe, boabe integrale şi cereale. încetaţi să folosiţi alimente rafinate, făinoase, dulciuri şi grăsimi.

o Surse alimentare bogate în calciu: varec, orz verde, seminţe de susan, soia, migdale, alune, spanac, nuci, fulgi de ovăz, hrişcă, mei, napi, gulii, orez brun etc.

o Surse alimentare bogate în magneziu: seminţe de floarea-soarelui, migdale, soia, nuci, alge marine, făină integrală de grâu, mei, spanac, banane, legume cu frunze verde închis, avocado, germeni de grâu etc.

S-a dovedit că vitamina E este esenţială pentru funcţionarea neurologică normală. Alimentele cele mai bogate în vitamina E sunt: fructele oleaginoase (nuci, alune şi migdale), avocado, broccoli, germenii cerealelor, uleiurile vegetale neprocesate şi nerafinate, lăptucile, spanacul, orezul brun.

Triptofanul (un aminoacid) este transformat în glanda pineală în serotonină. Consumaţi alimente vegetale bogate în triptofan: seminţe de dovleac, seminţe de susan, migdale şi nuci.

Taurina este un compus cu structură asemănătoare aminoacizilor, care îndeplineşte un număr de funcţii importante în organism. La făt şi noul născut promovează dezvoltarea creierului. Contribuie la regenerarea nervilor, la orice vârstă. O altă funcţie a taurinei are de-a face cu transmisia nervoasă. Sursele alimentare de taurină sunt mazărea, năutul, fasolea, lintea, drojdia (atât cea folosită la dospit cât şi cea alimentară), nucile şi seminţele (mai ales migdalele), alunele comestibile, seminţele de susan şi floarea-soarelui, pulberea de roşcove şi cerealele integrale. Cu cât conţinutul de proteine al unui aliment vegetal este mai mare, cu atât este mai mare conţinutul de taurină al acelui aliment.

Mai multe studii au dovedit că administrarea regulată a fructelor de Cătină măreşte, în timp, nivelul de serotonină din creier. Creşterea nivelului serotoninei prin tratamentele cu cătină micşorează numărul recidivelor bolilor psihice, dar şi al sinuciderilor, al actelor antisociale etc. Se fac cure îndelungate (6 luni) cu pulbere de cătină: 1 linguriţă de patru ori pe zi. Când aveţi ocazia să găsiţi fructe proaspete, suculente, nu rataţi ocazia să beţi un suc de cătină. Este un întăritor puternic al sistemului nervos şi al celui imunitar.

Mulţi cercetători au descoperit că usturoiul îmbunătăţeşte dispoziţia. Conţinutul ridicat în seleniu al usturoiului ar putea fi o explicaţie. La Institutul Pasteur din Franţa s-a descoperit că usturoiul favorizează secretarea serotoninei, hormonul bunei dispoziţii. Usturoiul acţionează împotriva stresului şi anxietăţii, ca un fel de antidepresiv de felul Prozacului. Evitaţi să consumaţi usturoiul seara.

Mărarul este renumit pentru efectele sale echilibrante asupra sistemului nervos. Mestecarea câtorva tulpini de mărar verzi combate eficient durerile de cap (inclusiv cele însoţite de ameţeală şi vărsături), redă acuitatea şi claritatea simţurilor celor surmenaţi, combate astenia nervoasă.

✓ Consumaţi multă salată verde (lăptucă) pentru că este un bun somnifer şi calmant al durerilor. Acţiunea aceasta se datorează unui suc alb amar numit lactucarium care este un fel de opiu de lăptucă (neavând tendinţa opiului de a deregla sistemul digestiv). La prepararea salatei puteţi adăuga şi mărar care este renumit pentru efectele sale echilibrante asupra sistemului nervos.

✓ Consumaţi capsulele ce conţin pulbere de ardei Cayenne (un ardei iute care nu este iritant, ci stimulent) stimulează producerea de endorfine, supranumite „hormonii fericirii”. Endorfmele stimulează buna dispoziţie. Dacă nu găsiţi capsule, puteţi consuma puţină boia din acest tip de ardei în amestec cu puţin ulei de măsline şi un praf de sare sau consumaţi ardei ca atare.

Apa de tărâţe cu pulbere de Ciuboţica-cucului. Se pun 4 linguri de tărâţe şi 4 linguriţe de Ciuboţica-cucului într- un litru de apă şi se lasă de seara până dimineaţa, apoi se strecoară. Se consumă în locul apei, fiind mult îmbogăţită cu vitaminele din complexul B. Este un preparat eficient pentru cei care au probleme cu stresul sau au anumite dereglări la nivelul creierului. De asemenea, facilitează un tranzit intestinal bun. Pentru a fi mai gustoasă şi mai bogată în vitamine, în apă se pot adăuga suc de lămâie şi puţină miere (excepţie fac diabeticii). Este bine ca oamenii sănătoşi să consume tărâţe, cel puţin 1 linguriţă de trei ori pe zi, acestea contribuind în toate cazurile la menţinerea unui echilibru corect al organismului.

Grâu încolţit - 3-4 linguri de grâu încolţi consumat zilnic. îl puteţi consuma în salatele de crudităţi sau în amestec cu nucă şi miere etc. Nu uitaţi că seminţele germinate conţin cantităţi mari de enzime şi substanţe antioxidante, necesare pentru refacerea întregului organism.

✓ Fulgi nutriţionali de drojdie de bere - se face în fiecare lună o cură de câte două săptămâni, în care se consumă zilnic 3-4 linguriţe de fulgi de drojdie. Este un tratament cu o puternică acţiune reîntineritoare, cu efecte tonice asupra întregului sistem nervos. Nu uitaţi că drojdia de bere conţine tot complexul vitaminelor B (vitamine ce sunt implicate în procese care ţin de echilibrarea sistemului nervos) şi multe alte elemente valoroase. Cura cu drojdie de bere are efecte nu doar în tratarea depresiei, dar şi în alte tulburări psihice generate de stres.

Administrarea de polen pe o perioadă mai lungă duce în multe cazuri la o ameliorare simţitoare a stării emoţionale a pacienţilor. Frecvenţa stărilor de tristeţe, de pesimism scade treptat şi pacientul îşi recapătă tonusul psihic şi fizic. Se administrează câte 2x2 linguriţe polen/zi, în cură de 3 luni.

✓ Folosirea lăptişorului de matcă are efecte tonice psihice miraculoase, favorizând refacerea capacităţilor psihice şi intelectuale şi un foarte bun remediu al depresiilor. Este eficient în special în cazul femeilor depresive care au un deficit de hormon estrogen în organism, dezechilibru obiectivat prin estomparea caracterelor feminine secundare. Se face un tratament de 12 zile cu miere cu lăptişor de matcă 2%. După o pauză, se poate repeta.

Fitoterapie

✓ Una dintre cele mai eficiente plante în tratarea depresiei este Sunătoarea. Acţiunea se   manifestă prin blocarea receptorilor nervoşi care pot declanşa depresia. Extractul de Sunătoare, prin conţinutul bogat în hipericină (ulei volatil de culoare roşie), împiedică degradarea serotoninei, hormon esenţial în instalarea liniştii şi a fericirii. S-a observat în experienţele făcute pe mai mulţi bolnavi de depresie şi anxietate care au folosit această plantă, că au avut o mai mare cantitate de dopamină în sânge după tratament (se ştie că nivelul de dopamină creşte în cazul tratamentelor antidepresive care dau rezultate). Planta o puteţi folosi sub formă de pulbere (obţinută prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea), din care se ia o linguriţă rasă de patru ori pe zi, în cure de 2 luni, cu 21 de zile de pauză.

> Pubere de plante - se combină în proporţii egale (de ex. un pacheţel din fiecare) următoarele plante: Isop, Roiniţă, Obligeană. Cu ajutorul râşniţei de cafea plantele vor fi transformate în pubere, care va fi ulterior trecută prin strecurătoare pentru a fi mai fină. Se administrează 1 linguriţă de pubere de 4 ori pe zi, în cură de 30 de zile. După o pauză de 14 zile, se poate relua. Pulberea se va păstra sub limbă timp de 5 minute, apoi se înghite cu puţină apă sau ceai. Preparaţi pubere cât să vă ajungă pentru 7-8 zile, pentru a evita oxidarea şi degenerarea acesteia. Păstraţi pulberea în borcane închise ermetic, la întuneric. Isopul are o acţiune tonică aspra psihicului (în Psalmul 51, Biblia menţionează rolul de purificator al Isopului). Roiniţa are efecte înviorătoare asupra psihicului, antidepresive, favorizând gândirea optimistă, amplificând tonusul psihic şi mental. Obligeana are efect sedativ şi antidepresiv, restabilind diverse funcţii psihice şi mentale. Această formulă de plante poate fi folosită în combaterea depresiei, stărilor de anxietate, atacurilor de panică, anorexiei psihice sau bulimiei, angoasele de tot felul, nevrozelor, schizofreniei, sindromului discordant, paranoiei.

 ✓ Ceaiul de  Roiniţa are efecte benefice în depresie. îl veţi prepara în conformitate cu prospectul.

s

✓ Ginseng-ul creste serotonina fiind foarte benefic in depresie, oboseala,surmenaj etc. 

 Ginkgo biloba, un extras din frunzele arborelui Ginkgo, contracarează doi dintre cei mai virulenţi radicali liberi -
superoxidul şi radicalul hidroxil - ce devastează celulele cerebrale. De asemenea, Ginkgo neutralizează radicalul liber oxid de azot ce induce vătămarea celulei cerebrale, mai ales prin declanşarea inflamării. Ginkgo măreşte circulaţia sângelui şi a oxigenului spre creier, prin reducerea vâscozităţii sângelui. De asemenea, intensifică metabolismul glucozei în creier, ceea ce conduce la menţinerea şi întinerirea memoriei. Ginkgo poate reduce gravitatea pagubelor produse de un atac cerebral. Ginkgo grăbeşte astfel îndepărtarea acidului arahidonic (care este toxic şi produce inflamaţii), blocând moartea celulelor din hipotalamus. Ginkgo îmbunătăţeşte semnificativ funcţiile intelectuală. Folosiţi capsulele (după prospect), intr-o cură îndelungată.


VIDEO: Sanatatea Creierului

Alte indicaţii:

✓ Baia caldă de plante (flori de fân) - una la două zile. în cazul în care nu găsiţi flori de far. puteţi face o baie caldă cu apă în care aţi pus câteva picături de Eucalipt sau Roiniţă. Bau se face la o temperatură de 38-39 grade C (nicidecum fierbinte). Se stă în cadă 20 de minute, apoi se odihneşte în pat o jumătate de oră.

□  Remedii pentru suflet
Este un ajutor de nepreţuit prezenţa unui prieten adevărat şi înţelept, care are capacitatea să-l înţeleagă şi ştie să-l încurajeze constant pe cel care trece prin perioada critică a depresiei. Ceilalţi membrii din familie ar trebui să manifeste înţelegere şi compasiune faţă de cel bolnav, dar în acelasi timp nu trebuie să-l lase pradă gândurilor negative şi centrării pe sine.

Una dintre piedicile cele mai sigure în calea refacerii celor bolnavi este fixarea atenţiei asupra lor înşişi. De aceea, este indicat ca persoanele depresive să caute să fie utile, active, să-şi îndrepte atenţia spre nevoile altora ş: chiar să ajute, în măsura puterii lor pe alţii. Autocompătimirea şi gândirea continuă la propria persoană, accentuează depresia şi trebuie combătute. Trebuie cultivat un spirit de mulţumire. Gândiţi-vă în fiecare zi la binecuvântările pe care le-aţi primit ir. viaţă de la Dumnezeu. Apoi învăţaţi să vă bucuraţi chiar de lucrurile mici.
Cred că vă va fi de mare folos studierea atentă a următoarele pasaje, scrise de o scriitoare inspirată, pe care o apreciez
mult:
Ca să avem o sănătate perfectă, inimile noastre trebuie să fie umplute cu speranţă, dragoste şi bucurie. ” E. White - Sfaturi pentru sănătate, p. 587
„Ne aflăm într-o lume a suferinţei. Dificultăţile, încercările şi întristarea ne aşteaptă pretutindeni de-a lungul vieţii. Dar există mulţi care fac poverile vieţii de două ori mai grele, anticipând mereu necazurile. Dacă se confiimtă cu nenorociri sau dezamăgiri, ei cred că totul merge spre dezastru, că soarta lor este cea mai nenorocită, că vor ajunge sigur la ruină. Astfel, îşi atrag nefericirea asupra lor şi aruncă o umbră pretutindeni în jur. Viaţa însăşi devine o povară pentru ei.
Dar nu trebuie să fie aşa. Se cere preţul unui efort hotărât pentru a schimba făgaşul gândirii lor. Insă schimbarea poate fi făcută. Fericirea lor, atât cea din viaţa aceasta, cât şi cea din viaţa viitoare, depinde de concentrarea minţii lor asupra lucrurilor optimiste. Să-şi întoarcă privirile de la imaginea întunecată - care este imaginară - către binefacerile pe care Dumnezeu le-a presărat pe cărarea lor şi, dincolo de acestea, către cele nevăzute şi veşnice. ” (E. White - Divina vindecare, p. 232)

Căutaţi să-L descoperiţi pe Dumnezeu; veţi vedea că El vă va vorbi prin intermediul Cuvântului Său. Studiul simplu şi practic al Bibliei va fi un adevărat medicament pentru toţi cei care suferă de diverse boli ale psihicului. Am văzut mulţi oameni care s-au ridicat din starea lor de slăbiciune, descurajare şi amărăciune, atunci când au reuşit să se încreadă în Dumnezeu. Când înţelegi că Dumnezeu ne iubeşte atât de mult, chiar dacă uneori permite pentru binele nostru să trecem prin anumite încercări şi greutăţi, şi când predăm povara ce ne apasă, vom experimenta adevărata pace a sufletului. Iată doar câteva din minunatele promisiuni ale lui Dumnezeu pe care le vei găsi în Scriptură şi pe care, te implor, cititorule, să le crezi cu toată inima, în dreptul tău:

Ieremia 31:3 - „Domnul mi Se arată de departe: „Te iubesc cu o iubire veşnică; de aceea îţi păstrez bunătatea Mea!”. 

Matei 11:28-29 - „Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă. Luaţi jugul Meu asupra voastră, şi învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre.”

Psalm 94:19 - „Când gânduri negre se frământă cu grămada înăuntrul meu, mângâierile Tale îmi înviorează sufletul.”

Psalm 46:1-3 - „Dumnezeu este adăpostul şi sprijinul nostru, un ajutor, care nu lipseşte nici odată în nevoi. De aceea nu ne temem, chiar dacă s-ar zgudui pământul şi s-ar clătina munţii în inima mărilor. Chiar dacă ar urla şi ar spumega valurile mării, şi s-ar ridica până acolo de să se cutremure munţii”.

Psalmi 23:4 - „Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei morţii, nu mă tem de niciun rău, căci Tu eşti cu mine. Toiagul şi nuiaua Ta mă mângâie.”

Filipeni 4:6-7 - „Nu vă îngrijoraţi de nimic; ci în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri. Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus.”

Isaia 41:10 - „Nu te teme, căci Eu sunt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu sunt Dumnezeul tău; Eu te întăresc, tot Eu îţi vin în ajutor. Eu te sprijinesc cu dreapta Mea biruitoare”.

Recomandari si masuri de auto-asistenta:

- persoana depresiva trebuie sa iasa din propria carapace, sa-si descarce sufletul si sa vorbeasca despre problemele care il framanta

- se cauta o preocupare noua, o distractie noua, care va avea un efect foarte puternic

- se cauta contacte sociale, pentru a va indeparta insatisfactia, noi prietenii, cunostinte, care va largesc orizontul si impiedica retragerea in sine

- se evita eventualele radiatii, daca ele exista, din camera in care dormiti si din biroul in care lucrati

- se consuma ceaiuri calmante: valeriana, sunatoare, pasiflora

- se folosesc uleiuri odorifice pentru frectii: lavanda, rozmarin, portocal, menta, lemn de santal

- se fac bai de sezut cu coada calului si sunatoare

- pentru intarire, se consuma sucuri bogate in multivitamine, in special cu vitamina B si E

- daca au aparut tulburari metabolice, se adopta o hrana bogata in cruditati, cu multe vitamine, clisma, sauna.

Coșul este gol!

Categorii Produse Calivita