-Hipotiroidismul consta in deficienta hormonului tiroidian. Boala apare cand glanda tiroida nu produce suficient hormon, al carui rol este de a controla felul in care organismul consuma energia. Deficitul hormonului tiroidian afecteaza toate sistemele organismului.
Riscul de a dezvolta hipotiroidism tinde sa creasca odata cu varsta. Femeile in varsta au cel mai mare risc. In cazuri rare, hipotiroidismul apare la sugari si copiii mici. Sugarii au o crestere si o dezvoltare normala daca hipotiroidismul este tratat in timpul primei luni de viata.
-Hipotiroidismul infantil netratat poate duce la afectari ale creierului, ce implica un retard psihic si un retard al dezvoltarii. Adolescentii cu hipotiroidism tipic, arata mult mai tineri decat varsta corespunzatoare. Cu tratament adecvat, un adolescent va recupera in greutate si inaltime si va ajunge tinerii de aceeasi varsta.Hipotiroidismul netratat la adulti, poate duce la complicatii multiple: pericardita (acumularea de lichid in jurul inimii) si cresterea nivelului de colesterol si trigliceride (care creste riscul pentru boli ale arterelor coronare si pentru accidente vasculare cerebrale). Hipotiroidismul grav poate duce la complicatii serioase (coma mixedematoasa).
-Hipotiroidismul cauzat de tiroida Hashimoto, o boala in care sistemul de aparare al corpului (imun) ataca glanda tiroida, ocazional, va disparea spontan (de la sine). Cele mai frecvente sunt situatiile in care functia tiroidiana scade treptat.
Femeile pot dezvolta hipotiroidism in timpul sau dupa sarcina . Hipotiroidismul dezvoltat inainte de sarcina se poate accentua in timpul sarcinii.

Care sunt cauzele hipotiroidismului?

- tirodita Hashimoto, o afectiune in care sistemul de aparare al corpului sau sistemul imun produce anticorpi, care ataca si distrug in timp tesutul tiroidian. Ca rezultat, glanda tiroida nu poate produce hormon tiroidian. Peste tot in lume, lipsa de iod este prima cauza de hipotiroidism . Adaosul de iod in sare, alimente si apa a eliminat aceasta problema; Pentru tratarea tiroiditei Hashimoto accesati: Tiroidita-autoimuna-Hashimoto
- tratamentele chirurgicale la nivelul tiroidei: tiroida poate fi scoasa in intregime (tiroidectomie totala) sau partial, pentru a trata boli ca hipertiroidismul (se produce prea mult hormon tiroidian), o glanda tiroidiana prea mare (gusa) care face inghitirea dificila, cancerul tiroidian sau nodulii tiroidieni care pot fi supra-activati sau cancerosi;
- terapia cu iod radioactiv: care se foloseste frecvent pentru tratamentul hipertiroidismului, aceasta metoda distruge glanda tiroidiana si se poate transforma in hipotiroidism;
- iradierea externa: folosita pentru tratamentul unor cancere ca limfomul Hodgkin; acest tratament radioactiv poate distruge glanda tiroida.
-consumul excesiv de proteine animale(carne , lapte, oua)
-stresul
-poluarea
-nicotina, alcoolul, cofeina(cafeaua, ceai, verde sau negru, bauturi cola, ciocolata).

Cauze mai putin frecvente:

- infectiile: infectiile virale si bacteriene pot afecta temporar glanda tiroida, ducand la o forma de hipotiroidism pe termen scurt; hipotiroidismul dat de infectii nu devine, de obicei, permanent; - medicamentele: unele medicamente pot interfera cu producerea de hormoni tiroidieni; litiul carbonic este unul dintre cele mai cunoscute medicamente care duce la hipotiroidism; altele sunt Amiodaroma si alfa-interferonul;

- rar, afectiuni ale glandei pituitare (hipofiza) sau ale hipotalamusului (determina forme secundare si tertiare ale hipotiroidismului): glanda pituitara si hipotalamusul produc hormoni care controleaza functia tiroidiana si ca raspuns, afecteaza capacitatea acesteia de a produce hormoni tiroidieni;

- iodul in exces: prezent in alimente sau medicamente, poate reduce functia glandei tiroide; aceasta problema este temporara;

- hipotiroidismul congenital: aproximativ unul din 4000 de nou-nascuti are o glanda tiroidiana cu probleme functionale.

Hipotiroidismul bland (subclinic) este cel mai frecvent dat de tratamentul inadecvat al hipertiroidismului, de tiroidita Hashimoto sau de radioterapia cu iod.

Care sunt simptomele hipotiroidismului?

Simptomatologia hipotiroidismului se dezvolta lent, in timp, de-a lungul a luni sau ani de zile. Simptomele si semnele pot include: par aspru si subtire, pielea uscata, unghii friabile, tenta galbuie a tegumentelor, lentoarea in miscari, pielea rece, intoleranta la frig, senzatia de oboseala, slabiciune, toropeala, aspect adormit, afectarea memoriei, depresie sau dificultati de concentarare, constipatie, cicluri menstruale abundente sau neregulate care pot tine mai mult de 5-7 zile.
Alte simptome mai putin frecvente: glanda tiroida marita (gusa), crestere moderata in greutate, adesea 4-5 kg sau mai putin, edeme ale bratelor, mainilor, membrelor inferioare si a fetei cu aspect mixedematos, buhait, in special in jurul ochilor, disfonie (voce ragusita), dureri musculare si crampe.
In general, severitatea simptomelor depinde de varsta, de perioada de timp de la debutul a bolii si gravitatea conditiei. Simptomele pot fi atat de usoare si pot aparea atat de lent, incat pot trece neobservate ani de zile. Odata cu inaintarea in varsta, simptomele sunt mai notabile.

Hipotiroidismul usor (subclinic) adesea nu este asociat cu simptome sau prezinta simptome usoare, care pot fi atribuite inaintarii in varsta, ca de exemplu afectarea memoriei, pielea uscata si oboseala. Simptomele hipotiroidismului in timpul si dupa sarcina, includ oboseala, pierderea in greutate, ameteala, depresia, problemele de concentrare si tulburarile de memorie. Unele femei dezvolta gusa. Din cauza varietatii simptomelor, hipotiroidismul poate fi confundat cu depresia, in special in timpul si dupa sarcina. La persoanele in varsta poate fi confundata cu boala Alzeimer, dementa si alte boli care se asociaza cu pierderea memoriei.

Simptomele hipotiroidismului la sugari, copii si adolescenti:

Desi rar, hipotiroidismul poate apare la nou-nascuti, copii si adolescenti. La nou-nascuti, simptomele unei guse includ un apetit scazut si sufocarea cu alimente. Simptomele hipotiroidismului pot include, de asemenea, pielea uscata si cu cruste (solzoasa). Copiii si adolescentii pot creste in greutate si pot asocia retard in dezvoltare. Adolescentii pot avea retard pubertal si pot arata mult mai tineri decat varsta adevarata.

Factorii de risc:

Multi factori pot creste riscul de a dezvolta hipotiroidism. Acestia sunt:
- varsta: adultii in varsta sunt mai predispusi la hipotiroidism decat tinerii
- sexul: femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa dezvolte boli tiroidiene
- antecedentele heredocolaterale (familiale): hipotiroidismul tinde sa aiba agregare familiala (apare la mai multi membrii ai aceleiasi familii)
- antecedente de afectiuni tiroidiene: boli tiroidiene, o gusa marita sau interventii chirurgicale sau iradieri locale in cadrul unor tratamente tiroidiene, cresc probabilitatea de a dezvolta hipotiroidism pe viitor
- unele boli cronice: diabetul, o boala autoimuna care se manifesta prin portiuni tegumentare nepigmentate (vitiligo), anemia pernicioasa si albirea parului prematur (leucotrichie) sunt mai frecvente la oamenii cu hipotiroidism
- deficienta de iod: este frecventa in zonele unde nu se adauga iod in sare, alimente si apa
- medicamente: unele medicamente pot interfera cu functia normala tiroidiana, in mod special Carbonatul de litiu, Amiodarona si Interferonul alfa.
Pana la 20% dintre femei si 8% dintre barbatii trecuti de 60 de ani au hipotiroidism usor (subclinic). Aproximativ 2% pana la 5% dintre oamenii cu boala subclinica fac hipotiroidism in fiecare an. Multi dintre aceeasi factori care cresc riscul pentru hipotiroidism cresc si riscul pentru hipotiroidism subclinic.
Hipotiroidismul netratat se poate ameliora sau agrava in functie de cauze si varsta.

Hipotiroidismul la nou-nascuti si copii:

Desi rar, hipotiroidismul poate aparea la nou-nascuti si copii. Daca se trateaza in prima luna de la nastere, copilul va creste si se va dezvolta normal. Hipotiroidismul netratat la nou-nascuti, poate duce la afectari ale creierului, ce duc la retard mental si intarzieri in dezvoltare.
Retardul psihic nu apare, de obicei, daca hipotiroidismul se instaleaza dupa varsta de 3 ani. Totusi, hipotiroidismul netratat la copii, intarzie in mod tipic dezvoltarea fizica si sexuala, inclusiv declansarea pubertatii.

Hipotiroidismul la adulti:

Hipotiroidismul cauzat de tiroida Hashimoto se vindeca ocazional de la sine. Adesea afectiunea duce la o pierdere gradata a functiei tiroidiene, astfel incat simptomele se pot instala lent si pot fi atat de subtile, incat nu se observa ani de zile. Totusi, simptomele se accentueaza in timp si pot apare probleme de sanatate, pe masura ce boala persista.

Persoanele cu hipotiroidism usor (subclinic) prezinta doar modificari usoare ale analizelor sanguine si, adesea, nu apar simptome evidente sau probleme de sanatate. Unii oameni cu hipotiroidism usor isi recapata functia tiroidiana, dar in fiecare an aproximativ 2% pana la 5% dintre oamenii cu boala subclinica dezvolta hipotiroidism clinic. Aproximativ 20% dintre femei si 8% dintre barbatii trecuti de 60 ani au hipotiroidism subclinic. Daca glanda tiroida a fost scoasa printr-o interventie chirurgicala, hipotiroidismul se va instala in cateva saptamani. Daca pacientul a urmat un tratament radioactiv cu iod, hipotiroidismul se va dezvolta intr-un an. In aceste cazuri functia tiroidiana nu se reface de obicei si pacientul trebuie sa urmeze tratament cu hormoni tiroidieni tot restul vietii.

Hipotiroidismul din timpul si dupa sarcina

Femeile, care au hipotiroidism sau o forma usoara de hipotiroidism inainte de a ramane insarcinate, pot dezvolta forme mai grave ale bolii in timpul sarcinii. Daca nu se trateaza, femeia insarcinata cu hipotiroidism poate face hipertensiune arteriala (preeclampsie) si se poate declansa o nastere prematura. Copiii nascuti din mame cu hipotiroidism netratat in timpul sarcinii, sunt supusi riscului de a face hipotiroidism la nastere, au greutate scazuta si pot avea indicele de inteligenta mai scazut decat copiii din mame sanatoase.

Dupa nastere, femeile pot dezvolta o afectiune tiroidiana numita tiroidita postpartum. Aceasta afectiune apare la aproximativ 5% din femeile care nu au avut antecedente de boli tiroidiene. Tiroidita postpartum adesea este confundata cu depresia. Femeile cu tiroidita postpartum dezvolta adesea hipotiroidism in 4 pana la 8 luni dupa nastere. Hipotiroidismul persista 2 pana la 8 saptamani, dar se poate prelungi pana la 12 saptamani. Devine permanent la 25 pana la 50 % dintre femeile cu tiroidita postpartum. Chiar daca functia glandei tiroidiene revine la normal, tiroidita postpartum apare si in timpul sarcinilor ulterioare.

Complicatiile hipotiroidismului:

Daca este netratat, hipotiroidismul poate duce la:
- mixedem: care este o afectiune ce se manifesta prin edemul tesuturilor (retentie de lichid), acumularea de fluidele in jurul inimii si plamanilor, reflexe musculare lente si o capacitate scazuta de gandire
- coma mixedematoasa: este o conditie rara si amenintatoare de viata; poate apare daca persoana a avut hipotiroidism pentru multi ani si conditia s-a agravat in mod marcat; apare, de obicei, cand persoane in varsta care au hipotiroidism sever, asociaza alte boli, se expun la frig sau primesc antialgice sau somnifere; simptomele includ deteriorarea mentala, cum ar fi de exemplu apatia, obnubilarea si psihoza. Persoana poate sa-si piarda constienta (coma) si poate avea o temperatura corporala foarte scazuta (hipotermie), bradicardie (mai putin de 60 de batai ale inimii pe minut), insuficienta cardiaca si dificultate la respiratie.

Alte complicatii ale hipotiroidismului:

- niveluri crescute de colesterol si trigliceride (cresc riscul unei boli coronariene arteriale si accidente vasculare cerebrale)
- pericardita (acumularea de lichid in jurul inimii)
- apneea de somn (oprirea respiratiei pentru 10 secunde sau mai mult in timpul somnului)
- amnezia si dementa.
-boli de piele: furunculoza, eczeme, psoriazis etc.
Nu exista tratament chirurgical pentru hipotiroidism.

Produsele naturale CaliVita International recomandate in tratarea naturista a hipotiroidismului:

Spirulina Max: 1-1-2, inainte de masa, 3 luni in continuu, cu continut bogat in iod, potasiu, saruri minerale si oligoelemente, echilibreaza deficitul in iod al glandei tiroide.
Evening Primrose Oil:1-0-1, inainte de masa, 3 luni continuu, mareste secretia de hormoni tiroidieni.
Noni Lichid: 1-0-1, cate o lingura cu jumatate de ora inainte de masa 3 luni cuntinuu in hipotiroidie primara din cauza autoimuna, deoarece Noni este un foarte bun imunomodulator si un imunostimulator al organismului.
Mega q Protect :1-1-0, dupa masa, 1 luna, amelioreaza simptomele ce apar odata cu imbatranirea, imbunatatind functia glandei tiroide.

Remedii naturistre:

Se incepe o cura cu sucuri si zarzavaturi timp de 5-7 zile. Se va consuma cate 250 ml de suc la 2 ore si jumatate. Intr-o zi se vor administra 1,5- 2 litri de sucuri.
Se recomanda urmatoarele sucuri:
-Urzica 1-2 pahare/zi. Urzica regleaza activitatea tiroidei, are efecte depurative, curatind sangele si revitalizand organismul, stimuleaza diureza, hraneste organismul. Puteti face o cura indelungata cu suc de urzica.
-Orz verde- 1 pahar/zi(se poate folosi si pudra din orz verde). Este un tonic general extraordinar care va ajuta la dezintoxicarea organismului si echilibrarea sistemului glandular.
-Ovaz verde- 1-2 pahare/zi. Este un puternic stimulent al tirodei, al sistemului nervos central, un bun depurativ si diuretic, un fortificant general.
-Telina-1/2 pahar/zi. Se pot folosi si frunzele. Este un reglator endocrin, tonic hepatic, tonic al sistemului nervos, favorizeaza retragera toxinelor din umorile organismului si provoaca eliminarea lor.
-Papadia-1/2 pahar/zi. Se poate lua in amestec cu suc de patrunjel sau de urzica. Papadia regleaza activitatea glandulara si metabolismul si intareste functia hepatica.
-Mai pot fi preparate sucuri din: morcov,mere, struguri, orz verde, etc.
Observatie:
Se vor folosi sucurile de care dispuneti in sezonul respectiv. De asemenea, nu se vor folosi toate sucurile enumerate mai sus, intr-o singura zi.
1 pahar=250 ml
-In timpul curei exclusive cu sucuri, intern, din prima zi se vor folosi: ceaiurile, tincturile de plante, pulberile de plante, argila si/sau carbunele vegetal, iar intern se pot practica toate procedeele indicate.
-In fiecare dimineata, timp de 7 zile, se va face o clisma cu 1,5 l de infuzie calduta de musetel.
-Cura interna cu argila(lut)- o ligurita de argila uscata la soare si maruntita, apoi macerata intr-un pahar de apa, cateva ore. Se amesteca si se bea continutul. Se bea numai un pahar pe zi.
-in continuare cura cu sucuri si cruditati, timp de 2 luni(minime). Se introduc in alimentatie salate de cruditati(fructe si zarzavaturi), instituindu-se un program de 2-3 mese pe zi, regulate, fara sa se manance nimic intre mese. Se va consuma cate un pahar de suc inainte de fiecare mas, cu 30 de minute. Se recomanda suc de urzica, telina, patrunjel, orz sau ovaz verde, etc. In aceasta perioada se pot consuma fulgi de germeni de cereale, seminte de dovleac, floarea-soarelui, susan, migdale, polen, etc. Totul se consuma crud. Fructele nu se amesteca cu zarzavaturile la acceasi masa.

Alte recomandari dietetice:

-Ovazul este un excelent stimulent al functiei tiroidiene. Fulgii de ovaz vor fi introdusi pe termen lung in dieta. Ii puteti folosi la micul dejun cu diverse fructe, nuci si seminte, lucru care va ajuta sa combateti constipatia, complicatie ce survine deseori ca urmare a hipotiroidiei.
Suplimentar, se bea pe parcursul unei ziel un ceai obtinut din 5 liguri de boabe fierte vreme de o ½ de ora intr-un litru de apa. Acest preparat are efecte stimulente puternice, fiind recomandat in starile de astenie, surmenaj si somnolenta si pentru tratarea pietrelor la rinchi.

-S-a constat intr-un studiu de specialitate ca la cei care consuma regulat porumb , anumite probleme generate de hipotiroidie cum ar fi ingrasearea, somnolenta, lipsa tonusului fizic si mintal sunt reduse considerabil. Este recomandat sa se consume produsul ,, Digesta" din care se pot prepara diverse maioneze, mamaliga cat si uleiul de porumb(1-2 linguri/zi).

Hormonii tiroidieni sunt compusi din iod si tyrosina. Alimentele care contin tyrosina sunt- in ordine descrescatoare a concentratiei: roscovele, fasolea incoltita, boabele de soia, ovazul, alunele, spanacul, cresonul. Frunzele de nuc contin si ele tyrosina si pot fi folosite sub forma de infuzie. Alimente bogate in iod sunt: varecul( algele sunt cele mai bogate), tarhonul(contine cantitati insemnate de iod) , ceapa, usturoiul, si cereale integrale(in cazul in care solul este bogat in iod). Varecul, o uimitoare alga marina, contine mai multe vitamine si minerale decat majoritatea alimentelor. Datorita continutului bogat in iod, varecul are un efect normalizant asupra glandei tiroide. Se poate lua ca supliment sub forma de capsule.(Spirulina Max). Se administreaza 4 capsule pe zi , asa cum este descris mai sus in recomandari cu produse Calivita

-Nu cosumati cantitati mari de varza, gulii si alune pentru ca pot determina aparitia unui deficit de iod, creand disfunctii in producerea hormonilor tiroidieni la persoanele cu deficit de iod. De asemenea, nu se vor consuma semintele de in care contin o fitochimicala numita cyanogen, pe care corpul dvs. o transforma intr-o substanat numita thyocyanate( SCN). Daca aveti cantitati mari de SCN in sange pentru perioade lungi de timp, aceasta paote impiedica glanda tiroida de a produce iodina marind riscul aparitiei gusii. Dar acest lucru, doar in cazul unor cantitati mari de 3-4 linguri de seminte in pe zi.

-Polen- 2 X 1 ligurita/zi, inainte de masa, in cura de 30 de zile. Se pot face 2-3 cure/an, cu pauze intre ele. Polenul este o buna sursa de iod. De fapt. Polenul contine 3 elemente valaoraose ce controleaza buna functionare a tiroide: iod-tirozina-metionina.

Terapia prin plante(fitoterapia) pentru tratarea hipotiroidismului:

-Pulbere din urmatoarele plante:salvie, fenicul, maghiran, busuioc, rozmarin- in parti egale. Se macina fin prin rasnita de cafea, se ia cate o ligurita de amestec de 4 ori /zi, cu 30 minute inainte de mas. Pulberea astfel obtimuta se tine 15 min sub limba, dupa care se inghite cu apa plata. Toate aceste plante stimuleaza metabolismul (care este incetinit in cazul unei hipofunctii a tiroidei), stimuleaza digestia, imbunatateste functionarea sistemului nervos si endocrin.
-Tinctura din coaja de nuca, din care se ia cate o ligurita, de 4 ori pe zi. Foarte bogate in iod si substante active care favorizeaza activitatea tiroidei, cojile verzi de nuca sunt stimulatorul tiroidian natural ideal. Se face o cura de 30 de zile, apoi, dupa o pauza se poate relua.
-Tinctura de propolis , cate 40 de picaturi pe o bucatica de paine, de 3 ori /zi, cu 30 de minute inainte de mese. Propolisul are actiune antinodulara, combate nodulii tumorali si adenoamele tiroidiene, regleaza functiile tuturor glandelor, intareste sistemul imunitar. Propolisul poate oferi rezultate pozitive in tratamentul tiroidei auto-inmune si conduce la un important numar de vindecari la subiectii suferinzi de gusa.
-Tinctura de gentiana, cate o lingura de 4 ori /zi , in cure de 3 luni, cu 15-30 de zile de pauza. Are puternice efecte de stimulare a metabolismului, creste capaciataea de absortie a nutrientilor si favorizeaza secretia normala de hormoni tiroidieni.
Observatie:
Se va folosi intai cura cu tinctura de coji verzi de nuca, concomitent cu tinctura de propolis. Dupa incheierea acestor cure, se va folosi tincttura de gentiana.Urmariti cu atentie cum raspunde organismul dvs. la fiecare si alegeti remediul care vi se potriveste mai bine pe viitor.

Observatie: In orice afectiune trebuie multa rabdare, perseverenta, optimism in timpul tratamentului si dupa;  asa cum boala nu apare dintro data nici vindecarea ei nu se face dintro data. Bolnavul trebuie sa fie constient ca va trebui sa astepte un timp urmand tratamentul ad litteram pentru a vedea rezultele mai tarziu. Bolnavul trebuie sa renunte la starile negative (manie, spiritul de concurenta, orgoliu, nemultumirea, teama, ingrijorare, tristete), care deseori determina si complica sever orice afectiune. Vindecarea va putea surveni doar in cazul in care bolnavul va dobandi pacea interioara, un spirit de bucurie si optimism si o gandire pozitiva.

 

Evening Primrose Oil-100 capsule gelatinoase

Cu Card/Solicitare Card Calivita :91,00 lei

Fară Card:97,83 Lei
Mega q Protect - 90 tablete

Cu Card/Solicitare Card Calivita :142,50 lei


Fară Card:153,19 Lei
Noni Sirop | Lichid - [JUICE]  - 946 ml

Cu Card/Solicitare Card Calivita :220,00 lei

Fară Card:236,50 Lei
Spirulina Max - 60 tablete

Cu Card/Solicitare Card Calivita :60.50 lei

Fară Card:65,04 Lei
Afişare 1 - 4 din 4 (1 pagini)
Categorii Produse Calivita