Lupusul eritematos-boala autoimuna

Lupusul eritematos sistemic sau LES, este o boala cronica ce se manifesta prin inflamatie, durere si leziuni ale tesuturilor din intregul organism. Lupusul este o boala autoimuna, in care sistemul imunitar al bolnavului nu reuseste sa faca diferenta intre tesuturile proprii si intrusi, atacandu-le.

⇒ Lupusul eritematos sistemic este o boală inflamatorie cronică, o formă de tuberculoză cutanată (o boală de colagen) depistată, de regulă, cu mare întârziere (chiar dacă prezintă ca semn caracteristic leziunile roşietice, congestive, în formă de fluture), dar care evoluează apoi spre ulceraţii extinse, distructive şi mutilante, localizate la nivelul feţei (pe obraji, de o parte şi de alta a nasului) sau a capului. 

Boala afectează în egală măsură arterele mici din întregul organism (în special din rinichi, ficat şi inimă), muşchii şi sistemul nervos central, iar dacă nu este tratată corespunzător şi la timp, poate avea prognostic rezervat. Boala apare îndeosebi la femeile tinere.

⇒ Se crede tot mai mult că lupusul este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar, din ma motive, funcţionează prost şi s-a răzvrătit lovind şi distrugând propriile structuri ale organismului.

⇒ La pacientele suferinde de lupus eritematos sistemic estrogenii există în cantităţi anormal de mari. Eliminati din alimentaţie carnea şi mai ales produsele lactate, dar şi alte tipuri de grăsimi animale care conduc la o crestere in organism a nivelului de estrogen.

⇒ Este posibil ca boala să rezulte din interacţiunea unor factori constituţionali cu factori de mediu: medicametele (hidralazine, penicilina, tetraciclină, sulfamide, metildopa), raze ultraviolete, Rontgen, infecţii alergice.

⇒ Multe din bolile pielii sunt legate de stres. Printre ele amintim: urticaria, dermatita atopică, neurodermatoza, sclerodermia, lupusul eritematos diseminat, psoriazisul, vitiligo etc. Mânia, orgoliul, înverşunarea, concurenta, anxietatea, frica, nesiguranţa, îngrijorarea, tristeţea - iată câteva din cele mai distructive stări, sentimente şi emotii. Renunţaţi la astfel de manifestări şi cultivaţi altruismul, optimismul, bucuria, spiritul de mulţumire. Nimeni nu este obligat să ducă o povară de griji. 

⇒S-a constatat că la unele persoane bolnave de lupus, erupţia pe piele se înrăutăţeşte prin expunere la soare. Timp de ani de zile pacienţii suferinzi de lupus eritematos au fost învăţaţi să evite lumina soarelui. Totuşi, în ultima anumite studii au arătat că vitamina D previne avansarea unor boli autoimune ca lupusul, scleroza multiplă, artrita reumatoidă şi boli intestinale inflamatorii (de ex., boala Crohn, colita ulceroasă). Primul pas în ce priveste  transformarea vitaminei D se petrece atunci când mergi afară într-o zi cu soare. Când lumina soarelui atinge tegumentele expuse, acestea produc vitamina D. Vitamina D trebuie apoi activată în rinichi, obţinându-se astfel produsul cu efect, în reprimarea dezvoltării cancerului, a bolilor autoimune etc. (Dr. T. Colin Cambell - Studiul China)

 Se recomandă o expunere treptată la soare, începând de la câteva minute pe zi, atunci când soarele este mai blând orele dimineţii). Pacienţii care sunt sensibili la soare sau care trebuie să petreacă în aer liber un timp superior celui de rezistenţă a organismului lor, să poarte pălării cu boluri largi, cămăşi cu mâneci lungi şi pantaloni. Razele solare sunt mai slabe înainte de ora 9 dimineaţa şi ora 4 după-amiaza.

⇒ Produsele de origine animală şi mai ales grăsimile animale trebuie excluse din alimentaţie. Este demonstrat ca că atunci când predomină aportul de acizi graşi saturaţi (care în cea mai măsură se găsesc în produsele de origine animală), organismul formează o cantitate ridicată de agenţi proinflamatori.

⇒ Trebuie ştiut că tratamentul medicamentos (de obicei este vorba de citostatice sau cortizon, ambele recomandate in această situaţie) nu ajută şi au efecte secundare nefaste.

⇒ Unele tipuri de pastile anticoncepţionale sunt, în mod particular, agenţi care provoacă această maladie.

⇒   Un studiu din 1981 a relevat că 86% dintr-un grup de artritici (manifestări accentuate la bolnavii de lupus) aveau o manifestare a simptomelor reumatice ca răspuns la diferitele alergii. Unii pacienţi erau sensibili la nu mai puţin de 10 alimente diferite. Studii de specialitate au demonstrat că un număr considerabil de artritici sunt sensibili la plante ce poartă denumirea de solanacee (vinete, roşii, cartofi albi, piper şi tutun). (Dr. Agathci Trash şi Dr. Clavin Trash- Remedii naturale). Se recomandă evitarea acestor alimente o perioadă de timp, pentru a testa rezultatele. Alte alimente ce produc simptome ale artritei sunt: ciocolata, cafeaua, laptele, brânza, ouăle, carnea de porc, glutenul, produsele din soia. Este nevoie să se identifice şi elimine agenţii vătămători alergici.

⇒ Exerciţiul fizic este esenţial. Lipsa exerciţiului are ca rezultat un slab tonus muscular, osteoporoza, cheagururi de sânge în plămâni, atrofierea musculară şi promovarea sentimentului de auto-compătimire. Mersul pe jos este un  exerciţiu excelent pentru acest tip de pacient. S-ar putea să fie necesară fizioterapia pentru cazul diformitătilor si slăbiciunii musculare. In această boală sunt obişnuite perioadele de depresie şi oboseală, un program de exerciţii regulat fiind de folos pentru ambele simptome. (Agatha Trash, Calvin Trash, Phylis Austin - Remedii naturale).

Lupusul eritematos sistemic afecteaza rinichii, inima, plamanii si celulele sanguine. Desi o parte dintre bolnavii cu lupus prezinta simptome usoare, boala se poate agrava. In cazul majoritatii bolnavilor, monitorizarea bolii si administrarea unui tratament de intretinere controleaza simptomatologia si previne aparitia leziunilor severe ale organelor.
Lupusul nu este o boala contagioasa.
Exista cinci tipuri de lupus eritematos, si anume:
- sistemic,
- discoid/cutanat,
- subacut discoid,
- indus medicamentos sistemic
- neonatal.

Cel sistemic, este considerat cel mai sever si totodata cel mai des intalnit.

Afectiuni cu simptome asemanatoare cu cele din lupus: artritele, fibromialgia, reumatismul articular acut, glomerulonefritele, sclerodermia, sindromul Sjgren - afectiune ce se asociaza frecvent cu artrita reumatoida si determina uscaciunea gurii, vasculita.

Produse naturale CaliVita recomandate in tratarea Lupusului Eritematos sistemic si cronic

1.Lupus Eritematos sistemic sau diseminat

-forma cea mai grava, in care este cuprinsa atat afectarea tegumentului cat si a organelor interne.

Immunaid :1-2-1 inainte de masa, 2-3 luni continuu, intareste sistemul imunitar prin reglarea sintezei de imunoglobuline combatand astfel dezordinile imunologice existente.

Shark Aid :1-1-1 dupa masa, 2-3 luni continuu, intervine in imunitate prin rolul sau de a impiedica sinteza haotica de imunoglobuline - autoanticorpii ce declanseaza modificari patologice in organele interne.

Evening Primrose Oil :1-0-1 inainte de masa, 2-3 luni continuu, regleaza metabolismul hormonal al femeii - majoritatea bolnavilor fiind femei cu debutul bolii la varsta fertila.

Mega Q Protect :1-1-0 dupa masa, 2-3 luni continuu, favorizeaza vindecarea leziunilor tegumentare prin continutul bogat in antioxidanti specifici.

Ocean 21 :1-2-1 inainte de masa, 2-3 luni continuu, stimuleaza oxigenarea celulara impiedicand afectarea multiplelor organe pe fondul devitalizarii lor.


2.Lupus Eritematos cronic sau localizat

-afecteaza doar tegumentul fara modificari patologice in organele interne.

 Immunaid  :1-2-1 inainte de masa, 3 luni continuu.

 Evening Primrose Oil :1-0-1 inainte de masa, 3 luni continuu.

 Mega Q Protect :1-1-0 dupa masa, 3 luni continuu.

Bee Power Royal Jelly :1-1-0 in timpul mesei, 2-3 luni continuu, imbunatateste textura pielii prin continutul sau in vitamine A, B, C, D, E, aminoacizi specifici regenerarii leziunilor tegumentare.

Observatie: Tratamentele se pot lua in paralel cu medicatia clasica prescrisa.

Remedii naturale compemetare:
Dietă:
□ Pentru tratament se vor folosi recomandările dietetice, de fitoterapie şi celelate proceduri oferite la pagina „Eczeme; dermatite; boli ale pielii”.  Pregătirea terenului este prima şi poate cea importantă măsură de tratament a acestei boli. Ea constă în dezintoxicarea organismuli, reechilibrarea sa metabolică. Pentru aceasta este o cură exclusivă de sucuri şi crudităţi pe o perioada de 6 luni şi renunţarea la produsele de origine animală. Iată câteva recomandări pe care le puteti adăuga:

✓ Cura cu seminţe de in - se consumă seara, pe stomacul gol, 2 linguri de seminţe de in, mestecate bine. Odată ajunse în stomac, acestea absorb mult lichid şi formează un bol, care va curăţa în drumul său întreg tubul digestiv şi va împinge toate materiile reziduale din intestin. Urmat zilnic, vreme de 15 zile, acest tratament este un excelent mijloc de dezintoxicare pentru întreg organismul, motiv pentru care este folosit în boli de piele, cum ar fii acneea, alergia, psoriazisul, anumite forme de lupus. Folosiţi pentru prepararea salatelor de crudităţi uleiul din seminţe de in, care este o sursă excelentă de acizi graşi omega-3. Grăsimile omega-3 au un rol protector împotriva bolilor autoimune.

✓  Pulbere de Coada-calului (obţinută cu ajutorul râşniţei de cafea, apoi strecurată printr-o sită fină). Se administrează 1 linguriţă de pulbere, de 4 ori pe zi, în cură de 21 de zile. După o pauză de 10 zile, cura se va repeta. Pulberea se păstrează 5 minute sub limbă, apoi se înghite cu puţină apă sau ceai. Siliciul, conţinut din belşug de Coada-calului este un mineral esenţial în producerea colagenului (care este un „adeziv corporal” ce menţine unite ţesuturile musculare şi pielea). S-a constatat că aportul mărit de siliciu obţinut prin administrarea sistematică de  Coada-calului (4 grame de pulbere pe zi) este un adjuvant bun în terapia acestei boli.

✓ Tinctura de Lemn-dulce - se administrează 1 linguriţă de tinctură de 4 ori pe zi, în diluţie cu puţină apă sau ceai. Cura durează 21 de zile, apoi 10 zile pauză, după care se poate repeta. Planta stimulează producerea de către corp a cortizonului natural, reducând astfel inflamaţia ţesuturilor, ceea ce justifică şi utilizarea sa în lupusul eritematos, ca tratament de sine stătător sau ca adjuvant.

✓ Gelul de Aloe este emolient, întăreşte funcţiile ficatului, hrăneşte pielea uscată şi favorizează regenerarea pielii rănite. Consumaţi zilnic 5-6 cm de plantă, după ce a fost spălată în prealabil. Cei care au posibilitatea pot consuma gel de Aloe-Vera.

Masuri de autoasistenta:

- cunoasterea si intelegerea bolii
- evitarea fumatului
- un regim alimentar echilibrat
- suport afectiv din partea anturajului
- terapii de relaxare: masajul, imaginatia stimulata
- repausul fizic: bolnavii cu lupus pot necesita pana la 12 ore de somn pe noapte
- limitarea activitatilor istovitoare
- pauze mici si dese la programul zilnic: micsorarea programului de lucru, apelarea la ajutor (bone, babysitter) pentru responsabilitatile parentale in special pe timpul puseelor
- exercitii fizice regulate: activitatea fizica mentine bolnavul intr-o forma fizica buna; mersul sau inotul sunt recomandate
- daca depresia este la baza oboselii accentuate, este necesar sa se apeleze de urgenta la un medic psihiatru pentru tratament.
- evitarea expunerii la soare: daca totusi este necesara expunerea la soare se recomanda ca pe zonele descoperite (picioare, brate, fata) sa se aplice o crema protectoare (atat pentru ultraviolete B cat si pentru A) cu un factor de protectie solara mai mare de 40.

 


Nu există produse în această categorie.