Denumirea de artita include peste 100 de boli. Simptomele lor comune sunt durerile si anchiloze articulare, limitand mult mobilitatea.

Artrita reumatoida este rezultattul unei inflamatii a membranei articulare si, in cele din urma, si a cartilajului, avand la baza degenerarea colagenului din tesutul conjunctiv.

Care sunt simptomele poliartritei reumatoide?

Semne de boala: intepenirea articulara dureroasa matinala, unflarea asimetrica a inchieturii, firbintala articulatiei bolnave. La persoanele sub 50 de ani, boala afecteaza articulatiile mai ales genunchii si soldul. Apar  mici noduli durerosi in partile moi ale membrelor, in locurile de presiune. Pot aparea si pe organele interne (plamani). Cand boala ataca ochii se poate ajunge la orbire. Mana ia aspect de aripa de rata. In unele cazuri sunt prezente si alte simptome: oboseala, anemie, probleme circulatorii, probleme cu tendoanele, ochii si glanda tiroida. In aproape 10 pana 15% din cazurile de artrita reumatoida boala progreseaza pana la punctul in care pacientul este nevoit sa ramana in pat sau intr-un scaun cu rotile.

⇒ Se poate mosteni predispozitia la artrita reumatoida, dar boala nu trece de la o generatie la alta. Boala se instaleaza de obicei la adultii tineri sau de varsta mijlocie si de 2-3 ori mai mult la femei decat barbati. Frecventa mai mare la femei ridica si problema rolului factorilor endocrini. Apare cel mai des intre 35 si 45 de ani insa se poate declansa la orice varsta. La peste 5% din bolnavii de psoriazis, frecvent la persoanele cu focar de infectii din copilarie sau reumatism, se instaleaza poliartrita.

⇒ Poliartita reumatoida se poate considera o boala autoimuna. Toate bolile autoimune implica un sistem imunitar care s-a revoltat. este vorba de o rascoala interna, cat se poate de daunatoare, in care propriul organism devine dusmanul lui cel mai aprig.

⇒ Pentru prevenirea artritei reumatoide incercati sa identificati si sa eviati factorii declansatori. Printre acestea se poate numara: fumatul, stresul, intoxicatie cu pesticide sau medicamnete si anumite alimente cu potential alergic (mai ales laptele). Stresul fizic sau mental este asociat cu instalarea bolii, la fel si expunerea organismului la riscuri de situatie, munca in exces sau infectiile acute.

⇒ In poliartrita reumatoida se produce acumularea in articulatii a unor produsi nocivi pentru organism, numiti radicali liberi. Radicalii  liberi sunt molecule instabile rezultate din procese metabolice. Actiunea lor este de a distruge membranele celulare si proteinele structurale. Numarul radicalilor este crescut in cazul ca consumam hrana nesanatoasa ( produse animaliere, alimente rafinate bogate in aditivi chimici etc.) sau alcool, fumam, traim in zone poluate, bem apa tratata cu clor de robinet, avem o viata stresanta, ne intoxicam cu medicamente. Se recomada consumul alimentelor bogate in antioxidanti, care au capacitatea de a stopa actiunea degenerativa a radicalilor liberi, protejindu-va astfel cartilajele articulare, impiedicand fibrozarea articulatiilor si eliminand trepatat durerile. Betacarotenul, vit C si E, seleniul, izoflavonele sunt uni din cei mai buni antioxidanti.

⇒ Un studiu din 1981 a relevat că 86% dintr-un grup de artritici aveau o manifestare a simptomelor reumatice ca răspuns la diferitele alergii. Unii pacienţi erau sensibili la nu mai puţin de zece alimente diferite. Studii de specialitate au demonstrat că un număr considerabil de artritici sunt sensibili la plante ce poartă denumirea de solanacee (vinete, roşii, cartofi albi, piper şi tutun). (Rremedii naturale-Dr. Agatha Trash şi dr. Clavin Trash ). Se recomandă evitarea acestor alimente o perioadă de timp, pentru a testa rezultatele. Alte alimente ce produc simptome ale artritei sunt: ciocolata, cafeaua, laptele, brânza, ouăle, carnea de porc, glutenul, produsele din soia. Este nevoie să se identifice şi să se elimine agenţii vătămători alergici.

⇒ „Unele cazuri de infirmitate din cauza încheieturilor bolnave, cunoscute ca artrite reumatoide juvenile pot avea legătură cu folosirea produselor lactate.” ( Don ’t Drink Your Milk - 9th Edition,-Oski FA. p. 59, 63, 64). Se susţine că o infecţie stă la baza producerii artritei reumatismale, aceasta fiind o cauză primară - şi agentul infecţios se află în lapte. Dislostreptococul agalactiae (DSA) poate fi recoltat din nazofaringe la 75 până la 80% din pacienţii cu artrită reumatismală, în comparaţie cu numai 20% din persoanele suferind de alte boli sau persoanele sănătoase. DSA este foarte rezistent la fierbere şi poate supravieţui temperaturii de pasteurizare. DSA a fost găsit în toate tipurile de lapte din Suedia care au fost supuse analizelor. ( Remedii naturale-Dr. Agatha Trash şi dr. Clavin Trash )

⇒ Infecţia alimentară cu bacteria Salmonella (poate proveni din consumul unor produse alimentare infestate, în special ouă, lapte, carne şi produsele care le conţin) poate conduce la meningite, septicemii şi artrite cronice. [Outbreak of Salmonella enteritidis associated with nationally distibuted ice cream products - Minnesota, South Dakota. and Wisconsin, 1994. MMWR Morb mortal Wkly Rep 1994 Oct 14:43(40)740-74]

⇒ Produsele de origine animală şi mai ales grăsimile animale trebuie excluse din alimentaţie. Este demonstrat clinic că atunci când predomină aportul de acizi graşi saturaţi (care în cea mai măsură se găsesc în produsele de origine animală), organismul formează o cantitate ridicată de agenţi proinflamatori, care stau la baza durerilor articulare şi care pot duce la distragerea cartilajelor articulare.

⇒ Administrarea unor medicamente antireumatice întreţine boala, iar medicamentele cortizonice (ex. Prednisonul) antrenează  complicaţii severe, distrugând oasele, stomacul, ficatul, rinichii. Bolnavii de artrită suferă de umflături şi dureri mai intense când zona afectată devine inflamată. Sucul de orzul verde conţine o mare cantitate de superoxid dismutază (SOD), unul dintre cei mai puternici antioxidanţi cunoscuţi, care împiedică procesul inflamator, având efecte benefice în terapia reumatismului şi osteoartritei. Bolnavii de artrită care iau analgezice fară şi cu reţetă au de obicei probleme de stomac ca efect secundar. Doctorul Ylan Zahavi, cercetător la Facultatea de Medicină a Universităţii din Tel-Aviv, a descoperit că analgezicele produc un număr imens de radicali liberi în stomac. Totuşi, când a administrat pacienţilor SOD, numărul de radicali liberi a scăzut substanţial. Paradoxal este faptul că, deşi majoritatea afecţiunilor articulare cronice sunt cauzate de radicalii liberi, totuşi, fară să-şi dea seama, medicii dau pacienţilor analgezice care de fapt creează mai mulţi radicali liberi. Este ca şi cum ai turna gaz peste foc. (Chase Ravel şi Staff-ul Universităţii Medicale Research Co. - Medicamente miraculoase pe care nu le cunoaşteţi încă)

⇒ Există dovezi că un virus ar putea declanşa apariţia multor boli autoimune. Microorganismele implicate în etiologia poliartritei reumatoide sunt: Clostridium perfringens, micoplasme, virusuri (virusul Epstein - Barr, parvovirusuri etc.). Evitaţi contactul cu animalele care pot fi purtătoare ale acestor agenţi patogeni (câini, pisici, păsări).

⇒ S-a descoperit că bolile autoimune care au fost studiate sunt mai des întâlnite la latitudini geografice mai înalte, unde este mai puţin soare. Vitamina D previne avansarea unor boli ca lupusul, scleroza multiplă, artrita reumatoidă şi boli intestinale inflamatorii (de ex., boala Crohn, colita ulceroasă). Primul pas în ce priveşte transformarea vitaminei D se petrece atunci când mergi afară într-o zi cu soare. Când lumina soarelui atinge tegumentele expuse, acestea produc vitamina D. Vitamina D trebuie apoi activată în rinichi, obţinându-se astfel produsul cu efect, în reprimarea dezvoltării cancerului, a bolilor autoimune etc. Acest pas extrem de important în ce priveşte activarea ei poate fi inhibat de către alimente ce conţin mult calciu şi alimente de origine animală care produc mult acid cum este cazul laptelui de vacă. în condiţii experimentale, vitamina D activată acţionează în două moduri: inhibă dezvoltarea anumitor celule T şi producerea de către acestea de agenţi activi (numiţi citokine) care iniţiază răspunsul autoimun şi/sau încurajează producerea de alte celule T care se opun acestui efect. De aceea, este indicat să vă expuneţi cât mai des la soare, evitând totuşi soarele prea puternic. (Dr. T. Colin Cambell - Studiul China)

⇒ Odihna la pat este importantă în artrita reumatismală acută. Cu cât boala este mai acută sau cu cât este numărul de
încheieturi afectate mai mare, cu atât este mai binefăcătoare odihna. Odihna completă la pat este antiinflamatoare. Două-trei ore de odihnă în cursul zilei sunt indicate în cazul unei artrite uşoare. Patul trebuie să fie tare pt. ca odihna să aibă un efect bun şi pacientul trebuie să aibă o poziţie corectă. Să nu fie puse perne sub a deoarece această poziţie dă contracţii ale genunchilor prin flexiune. Pentru ca pacientul să nu aibă contractii flexiune ale şoldurilor, puneţi-l să stea cu faţa în jos câte 30 de minute de două-trei ori pe zi. Este mai bine sa nu folosească perna, dar, dacă pacientul insistă, folosiţi numai o perniţă sau un prosop îndoit. O perniţă pusa sub  glezne, are ca efect întinderea genunchilor. Pot fi puse perniţe sau prosoape împăturite sub coate sau incheieturile mâinilor pentru a îndrepta braţele. Mâinile să fie poziţionate cu palmele în sus. (Dr. Agatha Trash şi D Trash -Rremedii naturale)

⇒ Consumaţi suficientă apă (cel puţin 6-8 pahare de apă pe zi) pentru lubrifierea articulaţiilor.

⇒ Eliminaţi sarea din alimentaţie (şi produsele care o conţin abundent), pentru că aceasta accentuează inflamatia articulară şi înrăutăţeşte simptomele. în locul ei folosiţi plantele aromatice precum: cimbrul, oregano, salvia, busuiocul, mărarul, tarhonul, frunzele de ţelină şi pătrunjelul. Din aceste plante uscate (sau seminţe) faceti-va pulberi cu ajutorul râşniţei de cafea şi folosiţi-le din belşug la salate sau alte preparate. în curând nu veţi mai simti nevoia de sare.

⇒ Evitaţi frigul şi contactul prelungit cu apa rece. Este indicat să se doarmă pe vremea rece intr-un sac de a r-am sau să folosiţi o pătură electrică.

⇒ Institutul American pentru Stres a menţionat poliartrita reumatoidă în cadrul bolilor care pot fi cauzate de stres iar tratamentul şi recuperarea din această boală fiind, de asemenea, afectate de stres. [The American Institute of Stress — American'’s #1 problem. Internet: http.//www.stress.org/problem.htm (2/4/97)]. Evitaţi emoţiile negative precum mânia, fiica, îngrijorarea, nemulţumirea şi cultivaţi un spirit optimist. Mai ales bolnavii care sunt în stadii avansate ale acestei boli devastatoare au nevoie de un psihic bun, de bucurie, încredere, pace şi seninătate - factori esenţiali în succesul programului terapeutic de recuperare. Este necesar şi suportul familiei şi al prietenilor.

⇒ în perioadele de stres cronic, nivelul de cortizol rămâne ridicat, iar celulele imunitare stimulate cronic încep să se dezagrege, să-şi piardă capacitatea de a lupta cu agenţii patogeni, iar în unele cazuri încep să-şi exercite capacitatile distructive asupra ţesuturilor propriului organism, ceea ce dă naştere unei serii de alergii, manifestări ale unor boli autoimune, cum ar fi scleroza multiplă, lupusul, fibromialgia, artrita reumatoidă. (Shawn Talbot - Hormonul stresului). în cursul unor experimente, s-a demonstrat că nivelul ridicat de cortizol duce la scăderea factorului de creştere al ţesutului conjunctiv şi inhibă activitatea celulelor ce produc materia osoasă (osteoblastele), musculară (celule satelite) şi cartilaginoasă (condrocite). Excesul de cortizol nu numai că accelerează degradarea ţesuturilor conjunctive, ci inhibă procesul biochimic de refacere şi reconstituire a acestor ţesuturi.

⇒ Bolile articulare, mai ales atunci când apar la vârste sub 50 de ani, sunt semnul clar al sedentarismului. Lipsa exerciţiilor fizice, mai ales a celor care implică dezvoltarea mobilităţii, duce rapid la rigidizarea articulatiilor favorizează degenerarea ţesuturilor din compoziţia cartilajelor, precum şi apariţia proceselor inflamatoare. Adoptati un program zilnic de exerciţii fizice, în funcţie de toleranţa individuală.

⇒ Este o descoperire încurajatoare faptul că procesul pierderii de ţesut conjunctiv odată cu înaintarea în vârstă este reversibil, chiar şi la cei ce se apropie de vârsta venerabilă de 100 de ani. S-a dovedit că prin programe regulate de exerciţii fizice de forţă, cu sau fără cele aerobice, se poate păstra şi creşte masa musculară, cea osoasa si cartilaginoasă, dându-le celor în vârstă posibilitatea de a nu depinde de ajutorul celor din jur. Bineînteles, alimentaţia are şi ea rolul ei vital în aceste procese de stopare a îmbătrânirii şi a degradării. Cercetări întreprinse la Universitatea Tufts au demonstrat că pacienţii cu o stare avansată de slăbiciune pot să-şi refacă masa musculara si osoasă, să-şi dubleze forţa muşchilor şi rezistenţa fizică prin antrenamente executate de două-trei ori pe săptămâna.  Participanţii la experiment au reuşit să meargă cu mai multă uşurinţă, cu mai puţine dureri de încheieturi ca la început.

⇒ Se cunoaşte din ce în ce mai bine că în perioadele de stres este mai frecventă apariţia unor afecţiuni cronice cum ar fi astmul, alergiile, artritele reumatoide, boli gastrointestinale (sindromul intestinului iritabil, sindromul Crohr). Este foarte interesant că fiecare dintre aceste afecţiuni are o componentă autoimună, adică propriul sistem imunitar a luat-o razna şi începe să-şi atace propriile ţesuturi. In aceste cazuri, medicii prescriu de obicei versiuni sintetice ale cortizolului (principalul hormon al stresului produs de glandele suprarenale) pentru a stăpâni o reacţie exagerata a sistemului imunitar. Formele sintetice de cortizol (produse farmaceutice), cum ar fi prednisonul şi dexamentazona sunt recomandate de medici în tratarea unei game largi de afecţiuni. Sunt recomandate, în special, pentru proprietăţile lor antiinflamatoare şi imunosupresive. Problema este că aceste medicamente, aprovizionând  organismul din exterior cu substanţe ce mimează efectul cortizolului, determină propriile glande ale organismului să nu mai producă regulat proprii hormoni. Apoi, trebuie bine ştiut că, dacă propriul hormon, cortizolul, când este în exces în situaţiile de stres cronic, face ravagii în organism, cum ne putem închipui că substanţe asemănătoare ca  efect cu acestea, pot fi folosite în cantităţi mari şi pe termen lung drept „tratament”? Se subînţelege că folosirea acestor medicamente antiinflamatoare pe termen lung va determina apariţia unor efecte secundare grave (cataractă şi glaucom de natură cortizonică, ulcere, apendicită, şocuri, peritonită, modificarea repartiţiei grăsimilor, cât şi distrugerea aceloraşi ţesuturi şi apariţia aceloraşi tulburari metabolice ca în cazul stresului cronic).

Produse CaliVita recomandate in tratarea naturista a poliartritei reumatoide, osteoartritei

  • Shark Aid  :1-1-1 dupa masa, 3 luni continuu, previne distructiile cartilaginoase la nivel articular.
  • Joint Protex :1-1-1 dupa masa, 3 luni continuu sau Joint Protex Forte :1-0-1 dupa masa, 3 luni continuu, ambele refac cartilajul articular, facilitand miscarile naturale ale membrelor si combat inflamatia.
  • Immunaid :1-1-1 innainte de masa, 3 luni continuu, sustine imuitatea si sinteza de anticorpi, afectiunea fiind o boala imunologica.
  • Omega 3 :1-0-1 in timpul mesei, 3 luni continuu, reduce in mare masura sau chiar elimina durerile articulare contribuind la asigurarea libertatii de miscare necesare desfasurarii activitatilor zilnice prin efectul antiinflamator de la nivelul capsulei articulare.
  • Detox Patch -aplicari locale, in principal seara, absoarbe toxinele care determina degenerescenta specifica bolii artritice sau
  • -Arginine Plus :1-1-1 dupa masa, ajuta la formarea oaselor si a tesuturilor conjunctive in afectiuni precum osteoporoza sau artrita.
  • Optional, se poate utiliza dispozitivul energetic de uz personal BioHarmonex, pe programele corespunzatoare de reglare energetica: Oase/ Coloana vertebrala, Sistem imunitar, Sistem Nervos, Meridian.
  • - Optional se va consuma apa alcalina (vezi aparatul Aquarion), deosebit de benefica in dezacidificarea corpului, hiper-aciditatea fiind una din cauzele principale ale demineralizarii osos-cartilaginoase prin faptul ca periodic sistemul osteo-articular este comandat de creier sa elibereze in sange calciu si alte substante utile pentru a alcaliniza mediul in cazul in care ph-ul intern s-a mentinut la valori scazute (acide) perioade indelungate. Prin pierederea constanta de substante nutritive, rezistenta osos-cartilaginoasa este diminuata, fiind astfel favorizata aparitia ramolismentelor in sistemul osteo-articular. Consumul de apa alcalina ajuta prin stoparea acestui mecanism la recapatarea mobilitatii articulare.

Remedii naturale complemntare in tratarea  a poliartritei reumatoide, osteoartritei

,,Sunt dovezi prin care arata ca si artrita reumatoida pote fi incetinita, ba chiar stopata prin dieta (vegetariaa) ca si scleroza multipla." (dr. T. Collin Campbell-Studiu China).

Cazuri grave de boli artritice care au fost tratate printr-o cura de dezintoxicare a organismului - sucuri de fructe si zarzavaturi, hrana vegetariana nepreparata termic, ceaiuri- si adaptarea unui stil de viata sanatos.

Dieta in tratarea  a poliartritei reumatoide, osteoartritei

Se incepe tratamentul cu o cura de sucuri de fructe si zarzavaturi, timp de 7-15 zile. Se va consuma cate 250 ml de suc la 2 ore jumatate. Intr-o zi se va consuma 1, 5-2,5 litri de suc.

Se recomanda urmatoarele sucuri:

-Orz verde - 2, 3 pahare/zi. Sucul de orz verde are un efect antiiflamator puternic (superior cortizonului si fenilbutazonei, fara a avea efectele secundare ale acestor medicamente de sinteza ).

-Urzica-1-2 pahare/zi. Urzica are actiune puternic depurativa, regleaza activitatea imunitara si are efect antiinflamator. Se foloseste in alergii si bolile autoimune.

-Telina(radacina si frunze)-150 ml suc/zi. Sucul de telina este unul dintre cei mai buni reglatori hormonali, are efect antiinflamator, depurativ si chiar usor calmant pentru durere. Se poate combina cu sucul de morcov.

-Morcov-250 ml /zi. Morcovul este remineralizantsi tonic general, sporeste numarul de globule rosii si hemoglobina, intareste imunitatea, expulzeaza din organism toxinele si produsii rezultati din dezasimilare.

-Papadia- pahar/zi. Papadia este unul din cele mai bune remedii pentru durerile reumatice cronice, specifice pentru degenerscenta cronica a articulatiilor. Administrearea sucului de papadie (cate-o o jumatate de cana dimineata si seara) a dus la eliminarea crizelor.

-Castravetele-1 pahar/zi. Are efect antiinflamator, dizolvant al acidului uric si uratilor, provoaca si ajuta la eliminarea unor substante toxice din organism.

-Salata verde(laptuca)-1 pahar/zi. Consumul de salata verde relaxeaza tesuturile, elimina starea inflamatorie, diminueaza senzatia de durere, retrage din masa umorilor substantele toxice si favorizeaza eliminarea lor, stimuleaza eliminarea prin urina a acidului uric si uratilor.

-Mere-250 ml/zi. Are proprietati antireumatismale, depurative si tonice nervoase si musculare. Se poate adauga si pere.

-Lamaie-sucul de la 2 lamai/zi. Se va bea obligatoriu cu paiul! Sucul de lamaie este activator al globulelor albe, alcalinizant al organismului, antigutos, antiartrtic, antireumatismal, antianemic cu actiune buna hematopoetica.

-Lapte de migdale-250 ml/zi. 10-15 migdale se mixeaza cu o cana de apa calda timp de 2-3 minute. Se poate adauga in blender si o banana sau un mar mic. Migdalele sunt foarte nutritive, sustin functia nervoasa si sunt bogate in minerale si vitamina E, care este un antioxidant.

-Alte fructe de sezon(mai ales struguri, pere, cirese, coacaze negre, etc.)

Observatii:

-1 pahar=250 ml;

-Se vor folosi articolele de care dispuneti in sezonul respectiv. De asemenea, nu se vor folosi toate sucurile enumerate intr-o singura zi.

-In timpul curei exclusive cu sucuri, din prima zi a tratamentului, intern se vor folosi ceaiurile,  tincturile de plante, pulberile de plante, argila si/sau carbunele vegetal, iar extern se pot practica toate procedurile indicate.

-In fiecare dimineata, cat va dura cura de sucuri, veti face o clisma cu 1,5 l de infuzie calduta de musetel. Apoi se va efectua o clisma la 2-3 saptamani.

-Cura interna cu argila- o lingura rasa de argila se lasa la macerat intr-un pahar de apa de seara pana diminata. Dimineata, se amesteca bine continutul si se bea. Cura dureaza 30 de zile. Argila este un bun absorbant de toxine si contine o bogstie de elemente minerale necesare organismului.

□        în continuare, cura de sucuri şi crudităţi, timp de 12 luni. Se introduc treptat în alimentaţie salatele de crudităţi (de fructe şi zarzavaturi), instituindu-se un program de 2-3 mese pe zi, regulate, fară să se mănânce nimic între mese. Se va consuma câte un pahar de suc înainte cu 30 de minute de fiecare masă. Se recomandă suc de morcov, sfeclă roşie, urzică, orz verde, pătrunjel, strugure, grape-fruit, etc. în această perioadă se pot consuma seminţe de dovleac, floarea-soarelui, susan, in, migdale, polen etc. Totul se va consuma crud! Fructele nu se amestecă cu zarzavaturile la aceeaşi masă.

✓ Acizii graşi omega-3 au efecte antiinflamatoare şi pot alunga durerile, umflăturile şi rigiditatea articulaţiilor în cazul artritei reumatoide. Folosirea consecventă cel puţin o lună conduce la reducerea semnificativă a leucotrienei B4 - o substanţă inflamatorie, răspunzătoare în primul rând de simptomele de artrită. De asemenea, sunt suprimate şi anumite citokine care distrug articulaţiile. Cea mai bogată sursă vegetală de acizi graşi omega-3 sunt seminţele de In. Se pot consuma 2-3 linguri de pulbere (râşnită proaspăt) pe zi. Este recomandat să se consume uleiul din seminţe de in (2-3 linguriţe zilnic). Este indicat şi consumul zilnic a 4-5 nuci, care conţin acizi graşi omega-3.

✓ Seminţele de struguri din Resveratrol conţin o foarte puternică substanţă antioxidantă, un bioflavonoid mai puternic de 50 de ori decât vitamina E şi de 20 de ori mai concentrat decât vitamina C. Această substanţă este un adevărat „măturător” al radicalilor liberi - substanţe implicate în îmbătrânirea şi moartea celulară şi în foarte multe boli degenerative, inclusiv cancerul. Folosiţi 3 capsule/zi dupa fiecare masa.

✓ Afinele pot fi de folos în combaterea artritei, fiind o sursă excelentă de antioxidanţi foarte puternici, numiţi proantocianidine. Cireşele şi vişinele conţin şi ele proantocianidine.

✓  Zincul este un element indispensabil bunei funcţionări a sistemului nervos şi în tratarea bolilor artritice. Nu este o surpriză faptul că la artritici şi reumatici nivelul de zinc este mai scăzut decât la persoanele sănătoase. Chelated Zinc si Mega Zinc sunt 2 produse excelente de la Calivita, care contin zinc.  Alimente bogate în zinc: drojdie de bere, seminţe de dovleac, germeni de grâu, cerealele integrale, varec.

✓  Ghimbirul este un agent inflamator care a fost folosit timp îndelungat pentru a uşura artrita reumatoidă. Acţionează prin blocarea chimicalelor inflamatorii în organism. Ghimbirul pare să neutralizeze acizii inflamatori din fluidul articulaţiilor. Pulberea de ghimbir este folosită în reducerea durerilor osteoartritei. într-un studiu, 75% din pacienţii testaţi care au luat 3 sferturi de linguriţă de ghimber praf de 3 ori pe zi, timp de 2 ani şi jumătate s-au ameliorat semnificativ. Este contraindicat în cazul hiperacidităţii gastrice şi a ulcerului gastro-duodenal.

✓  Consumaţi supliment de seleniu si alimente bogate în seleniu, care este un bun antioxidant: alge, nuci, cereale integrale, broccoli, ţelină, ceapă şi usturoi.

✓   Napii şi ananasul au proprietăţi antiinflamatoare puternice. Consumaţi aceste alimente ori de câte ori aveţi ocazia.

✓   Usturoiul combate formarea radicalilor liberi (fiind un puternic antioxidant) revigorează sistemul imunitar şi reduce durerile artritice. Se recomandă consumul zilnic de usturoi. Este benefic şi consumul de ceapă şi praz. Durerea în zonele reumatice poate fi mult uşurată frecându-le cu usturoi. Poate să fie folosit şi în calmarea nevralgiilor şi în reducerea durerilor artritice.

Fitoterapie
✓  Pulbere sau capsule de gheara-diavolului (Harpagophytum procumbens). Se utilizează conform recomandărilor din prospectul produsului. Gheara-diavolului este una din plantele cu cel mai puternic efect antiinflamator din natură (susţine producerea de prostaglandină şi intervenţia sa), fiind supranumită „cortizonul vegetal”. Această plantă este recomandată în mod special în tratarea artritei şi reumatismului.

✓   Tinctură de lemn-dulce are un rol puternic antiinflamator, deloc mai prejos decât cortizonul corticosuprarenal sau de sinteză (Prednison), dar fară să aibă efectele secundare ale acestuia din urmă. Pe deasupra, lemnul-dulce conţine şi substanţe asemănătoare estrogenului care susţin procesul de calcifiere âl oaselor, combătând osteoporoza. Se administrează câte o linguriţă de tinctură, de 3 ori pe zi, diluată în puţină apă (sau în ceai), înaintea r.eselor principale, pe durata a 20 de zile. După 2 săptămâni de pauză se poate repeta cura.

✓   Extractul glicero-hidro-alcoolic din muguri de Coacăz negru (Ribes nigrum). Se administrează 50 de picături, imineaţa. Este un antiinflamator sistemic şi antialergic cu acţiune similară hormonilor corticosteorizi („cortizon natural).

✓   Extractul glicero-hidro-alcoolic din mlădiţe de Măceş (Roşa Canina). Se administrează 50 de picături, la prânz. Are efect antiinflamator asupra sinovialei, protejând articulaţia.
✓   Extractul glicero-hidro-alcoolic din mlădiţe de viţă-de-vie sălbatică (Ampelopsis witehi). Se administrează 50 de picaturi, seara. Acţionează asupra tendoanelor şi ligamentelor, menţinându-le elasticitatea şi împiedicând sclerozarea şi  deformările articulare.

✓  Ulei esenţial de luminiţa-nopţii - de 3 ori pe zi, câte 2-5 picături înghiţite cu o linguriţă de miere de albine, pe durata a 3 săptămâni, urmate de o săptămână pauză. Uleiul de luminiţa-nopţii este o sursă bogată de acid linoleic gama,
un acid gras nesaturat esenţial care este precursorul anumitor prostaglandine; acestea sunt hormoni foarte puternici care sunt produşi în corp. Ei sunt agenţi antiinflamatori care îmbunătăţesc mecanismele de apărare ale corpului.

✓   Cura cu boabe de ienupăr, cu durata de 3 săptămâni. Ienupărul este un puternic diuretic şi detoxifiant, prezinta proprietăţi curative deosebite în combaterea afecţiunilor de tip reumatoid, între care şi cele care vizează ligamentele si tendoanele. Se iau 5-8 boabe zilnic, care se mestecă şi se înghit ca atare, pe o perioadă de trei săptămâni, cu o pauză de o săptămână, după care cura se poate relua. Este contraindicată în cazul bolilor renale severe, în faza acută.

✓  Pulbere din coajă de salcie şi muguri de plop negru - câte o linguriţă, sublingual, de trei ori pe zi. Ambele plante sunt bogate în salicilaţi - substanţe asemănătoare aspirinei, dar fară să aibă efectele secundare ale medicamentului sinteză. Puteţi face şi un decoct din aceste plante.

✓   Infuzie de angelică - are proprietăţi antiinflamatoare puternice, atenuează durerile în formele acute. Puteţi folosi si ceai de trifoişte de baltă sau ceai de seminţe sau rădăcină de ţelină.Alte indicatii

✓  Masaj cu ulei de muşeţel şi sunătoare. Muşeţelul are capacităţi antiinflamatorii foare  puternice, antivirale şi combate efectele radicalilor liberi. Puteţi prepara un ulei din muşeţel, macerând flori proaspete de muşeţel în ulei de măsline (sau de floarea-soarelui), vreme de 3 săptămâni. Puteţi adăuga şi sunătoare proaspătă sau repeta macerarea folosim uleiul obţinut de muşeţel în care se macerează sunătoare. După aceea strecuraţi-l, puneti-I în sticle de culoare închise şi păstraţi-l la rece şi întuneric. Masaţi blând, de mai multe cr pe zi, articulaţiile afectate cu acest ulei.

✓   Baia de sare. Se dizolvă 4 kg de sare grunjoasă în câţiva litri de apă fierbinte. Se strecoara prin tifon şi se adaugă la câţiva litri de apă, ce se pun apoi în 100 de litri de apă a temperatura de 37-38 de grade Celsius. Se face în fiecare zi o baie. O cură este de 21 de zile. Se repetă după 4 luni. După baie se face un duş călduţ de două minute.

✓   Băi cu sare amară sunt benefice pentru combaterea durerilor cauzate de artrita reumatoidă. Adăugaţi în cada 2 pumni de sare amară şi staţi în apa caldă 15-20 de minute. Tratamentul este contraindicat persoanelor în vârstă sau hipertensive.

✓   în caz de sechele funcţionale (articulaţii degenerate şi tot mai imobile, muşchi şi tendoane cu funcţiuni slăbite)  este necesară gimnastica recuperatorie, masaj şi kinetoterapie. Reflexoterapia (masajul tălpii piciorului) este benefică. Masajul poate uşura durerea şi spasmele musculare. în caz de puseu dureros se evită masajul zonelor cm inflamaţii în stare acută, întrucât masajul poate agrava inflamaţia. Masajul trebuie efectuat asupra muşchilor care înconjoară încheietura, nu asupra încheieturii (doar ungeţi aceste articulaţii cu uleiuri terapeutice, tincturi sau  aplicaţi comprese cu decoct de ardei). Puteţi prepara un ulei de masaj amestecând câte 2 picături de ulei esenţial de boabe de ienupăr, ulei de piper negru şi ulei de romaniţă, împreună cu 5 picături de ulei esenţial de levănţică la 10 linguriţe de ulei de măsline. Ungeţi zilnic zona afectată cu acest ulei aromatic.

✓  Tinctură de propolis are puternice efecte antiinflamatoare, atât în afecţiuni acute, cât şi cronice de tip reumatoid. Se administrează zilnic, de 3 ori câte 30 de picături de tinctură de propolis pe o bucată de pâine.

□        Proceduri speciale pentru combaterea inflamaţiilor şi a durerilor (faza acută)
✓  Unguentul pe bază de venin de albine (Apireven). Se vor face zilnic câte două şedinţe de masare blândă a zonelor afectate. Alături de efectul antiinflamator şi analgezic, se va produce şi cel revulsiv (înroşire, încălzire) datorat stimulării circulaţiei regionale, aspect capital în diminuarea durerilor cronice de origine reumatică sau traumatică.

✓  Compresa cu tinctură de ardei iute aplicată pe articulaţiile afectate este una dintre cele mai eficiente proceduri pentru calmarea durerii acute. Capsaicina este un compus prezent în ardeiul iute, această substanţă fiind eficientă ir tratarea tuturor tipurilor de dureri, de la dureri de cap la dureri artritice. Acest extract vegetal, aplicat pe suprafaţa pielii  în zona dureroasă, pătrunde în piele şi acţionează asupra nervilor care transmit durerea. O substanţă chimică din sistemul nervos, numită substanţa P, este răspunzătoare de transmiterea durerii. Capsaicina inhibă producerea de substanţă P. Mai mult, în cazul durerilor reumatice, acţiunea revulsivă a capsaicinii va conduce la o intensă circulari sanguină, la decongestionarea zonei afectate şi, astfel, la repararea ţesuturilor afectate. Se aplică un jet de aer cald cu uscătorul de păr pe regiunea unde urmează să aplicaţi compresa, până când pielea se încălzeşte (aveţi grijă să nu-l ardeti pe pacient). Apoi, se îmbibă o compresă în tinctură de ardei iute şi se aplică pe regiunea interesată. Peste compresă se aplică o folie de plastic ale cărei dimensiuni trebuie să le depăşească puţin pe cele ale compresei. Deasupra foliei de plastic se pune un prosop uscat şi moale, iar deasupra prosopului o buiotă (un recipient medical pentru apă) cu apa fierbinte. Peste buiotă, cel mai bine ar fi să se pună o pernă care să asigure o aderenţă bună a compresei la piele şi o încălzire a acesteia. Vă puteţi aştepta ca în câteva minute să simţiţi acea regiune „în flăcări”. Puteţi păstra compresa 20- 30 de minute. Aveţi grijă să nu adormiţi şi s-o uitaţi toată noaptea, pentru că poate produce arsuri ale pielii, mai ales  pentru persoanele mai sensibile. După ce ridicaţi compresa puteţi unge articulaţia sau regiunea dureroasă cu un unguent antireumatic. Se face o aplicaţie pe zi, până când inflamaţia dispare şi durerile cedează.

✓  Reţetă de preparare a tincturii de ardei iute: aveţi nevoie de ardei roşu foarte iute, care se dă cu tot cu seminţe prin maşina de tocat carne, iar pasta rezultată se pune într-un borcan cu filet, în aşa fel încât să ocupe o treime din vas. Peste această pastă se toarnă alcool de 50 de grade, se amestecă, apoi se acoperă etanş. Compoziţia se mai agita din când în când. Se lasă recipientul lângă o sursă de căldură vreme de 10 zile, apoi se filtrează, iar tinctură se pune în sticle de culoare închisă, la întuneric şi la rece.

✓   Puteţi încerca şi o compresă caldă cu uleiuri esenţiale de levănţică şi ienupăr. Puneţi 2 picături de ulei esenţial de levănţică şi 2 picături de ulei de boabe de ienupăr într-un bol cu apă călduţă. Aşezaţi o bucată de pânză sau de tifon peste suprafaţa apei pentru a absorbi pelicula de ulei şi apoi aplicaţi pânza peste articulaţia dureroasă. Acoperiţi compresa cu un prosop, puneţi deasupra o sticlă cu apă fierbinte şi lăsaţi să acţioneze timp de 30 de minute.

✓   Cataplasme cu frunze de varză calmează durerile, reduc inflamaţia şi ajută la eliminarea toxinelor. Frunzele de varză se strivesc şi se pun pe articulaţiile bolnave (în 2-3 straturi), facându-se un bandaj asupra lor. Se ţin toată noaptea. Se folosesc până ce durerile dispar.

✓  Compresele umede şi fierbinţi, aplicate timp de circa 15 până la 30 de minute, de două ori pe zi, reduc spasmul muscular şi înţepenirea. Sunt binefăcătoare, dacă sunt aplicate cu puţin timp înaintea perioadelor de exerciţiu fizic. Şi un duş fierbinte este adesea binefăcător. Compresele alternante (fierbinte-rece) dau, de asemenea, rezultate foarte bune

✓   Când o încheietură este inflamată acut, prezentând înroşiri şi umflături, împachetările cu gheaţă vor reduce umflarea şi durerea, ajutând la restabilirea funcţională. Gheaţa pisată, pusă într-o pungă de plastic, aşezată deasupra incheieturii, va aduce adesea o uşurare uluitor de rapidă.

□    Pentru refacerea cartilajelor degenerate
✓  Tătăneasa conţine o substanţă numită alantoina care promovează regenerarea celulelor osoase şi atenuează imflamaţiile. Stimulează îndeosebi activitatea celulelor osteoblastice care produc ţesut osos şi a celor fibroblastice care produc ţesut conjunctiv. Se pot face comprese cu tinctură de tătăneasă sau cataplasme cu rădăcină proaspătă răzuită - aplicaţii făcute pe articulaţiile afectate.

✓ Pulbere de coada-calului - se administrează 1 linguriţă de pulbere de 3-4 ori pe zi, cu 10 minute înainte de masă. Pulberea se ţine sub limbă timp de minim 5 minute, apoi se înghite cu puţină apă sau ceai. Pulberea se obţine folosind rasnţa de cafea (planta trebuie să fie bine uscată); după râşnire se trece printr-o sită. Cura durează 3 săptămâni. După o pauză de 3 săptămâni, se mai poate face o cură. Această plantă conţine un tip de silicat care se converteşte cel mai uşor în calciu în organism, Siliciul, conţinut din belşug de coada-calului, este un mineral esenţial în producerea colagenului (care este un „adeziv corporal” ce menţine unite ţesuturile musculare şi pielea).

□  Complex de exerciţii ale articulaţiilor

Exerciţiul fizic ajută la menţinerea nivelelor optime de funcţionare, previne şi corectează diformităţile, ţine durerea sub limite rezonabile şi întăreşte muşchii slăbiţi. Exerciţiul poate înlătura complet durerile; imobilizarea continuă poate duce la creşterea durerilor.

Echilibrul corect dintre odihnă şi exerciţiu este esenţial, întrucât activitatea în exces poate duce la inflamarea incheieturilor afectate. Oboseala este un simptom obişnuit şi toleranţa la exerciţiile fizice trebuie să fie evaluată cu grijă, Pacientul poate avea dureri după o scurtă perioadă de exerciţiu, însă durerea care persistă mai multe ore după încetarea exerciţiului poate indica faptul că s-a depăşit limita de toleranţă.

Faceţi zilnic un complex de exerciţii uşoare care să vă ajute în relaxarea muşchilor şi în păstrarea supleţei articulaţiilor. Mişcările uşoare pot stimula şi sistemul imunitar şi îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi a limfei. Câteva exercitii benefice pentru articulaţiile anchilozate sunt prezentate mai jos. Practicaţi-le încet şi cu grijă, evitând suprasolicitarea. Nu faceţi exerciţii pentru articulaţiile roşii şi umflate.
■ Rotirea umărului - rotiţi braţele pe rând, din umăr, de câteva ori înainte, apoi şi spre spate.
■ Rotirea mâinii - rotiţi încet încheieturile mâinilor de câteva ori, întâi în sensul acelor de ceasornic, după aceea invers. Apoi mişcaţi degetele.
■ Rotirea labei piciorului - folosiţi-vă de mâini pentru a roti partea superioară a labei piciorului în ambele sensuri, apoi rotiţi-o fară ajutorul mâinilor. Mişcaţi degetele picioarelor. Repetaţi şi cu celălalt picior.

■ Pentru durerea de genunchi aşezaţi-vă confortabil cu picioarele întinse în faţă. Indoiţi un picior astfel încât călcâiul sa fie cât mai aproape posibil de fese. Indoiţi laba piciorului şi apoi întindeţi piciorul, fară să atingeţi podeaua. Repetaţi de 5 ori cu fiecare picior.

■ Pentru durerea de şold - întindeţi-vă pe spate cu partea inferioară a spatelui relaxată şi picioarele lipite. Inspiraţi incet şi aduceţi un genunchi la piept. în timp ce expiraţi încet puneţi cu grijă piciorul înapoi pe podea. Faceţi această miscare de 5 ori cu fiecare picior.  Repetaţi exerciţiul ţinând cu mâna piciorul îndoit şi mişcându-l în cerc. In final, repetaţi exerciţiul mişcând genunchiul îndoit dintr-o parte în alta.

Coșul este gol!

Categorii Produse Calivita