Rolul organelor digestive este de a descompune alimentele la cele mai mici ingrediente și de a absorbi substanțele nutritive de care organismul poate beneficia, dar în același timp elimină substanțe care sunt potențial riscante pentru sănătate.

O mare parte a sistemului imunitar este localizată în celulele sistemului gastrointestinal. Bacteriile din organele digestive sunt necesare pentru funcționarea sa normală, dar unele pot fi și potențial patogene (candida), și de foarte multe ori patogen-dăunătoare, provocând diverse tulburări.

Tulburările digestive pot fi tranzitorii pe termen scurt, dar și pe termen lung și se pot transforma într-o problemă serioasă.

Cu un consum zilnic de 1,5-2 kg de alimente, vine si pericolul  unui aport de diverse toxine și organisme patogene care, împreună cu cu o cantitate mare de antigene inofensive, afectează semnificativ sistemul imunitar controlat de intestin.

Rolul organelor digestive este de a descompune alimentele in cele mai mici ingrediente și absoarbe nutrienții pe care organismul le poate folosi, dar în același timp elimină substanțe care sunt potențial riscuri de sanatate. O mare parte din sistemul imunitar este adăpostit tocmai în celulele sistemului gastrointestinal și în  nodolii limfatici  abdominali.

Bacteriile din organele digestive sunt necesare pentru funcționare normală, dar unele pot fi potențial patogene(candida), și de foarte multe ori acestia devin patogeni-dăunători.  Apare disbioza când echilibrul microflorei bacteriene intestinale (microbiota) este perturbata, adică atunci când bacteriile „bune” și „rele” nu sunt în echilibru, ceea ce poate provoca un răspuns metabolic sau imunitar gazdei.

Microbiota perturbată este rezultatul unei combinații de stres și dietă cu aport redus de fibre alimentare și excesiva prin aportul de zahăr și grăsimi saturate și alimente bogate în acizi grași trans din uleiuri rafinate. În zilele noastre, această combinație a așa-numitei „diete occidentale” este nesanatoasa  fiind parte integrantă a stilului de viață al unui număr mare de oameni.

 Între 20 și 50% dintre oameni sunt afectati de o anumită formă de tulburări de stomac.

Agenții cauzali pot fi bacterii, viruși sau paraziți si produc toxine. Pentru prevenirea și atenuarea acestora se recomandă din ce în ce mai mult utilizarea probioticelor și prebioticelor.

Ele apar cel mai adesea prin consumul de alimente contaminate, apă sau din cauza contactului direct cu persoane infectate. Ele sunt transmise și prin mâini murdare. Consecințele infecției sunt vărsăturile si diaree. Atat copiii și adulții sunt la fel de sensibili la aceasta. Mai ales atunci cand ele sunt  cauzate de viruși, bacterii și de toxinele acestora.

Trebuie să fim conștienți de faptul că actualul coronavirus (COVID-19), a devenit o realitate în care trăim și care necesită o precauție suplimentară.

Produsele lactate cum ar fi iaurtul nu sunt suficiente pentru a ne proteja de microbii rai  deoarece nu conțin un număr suficient de bacterii probiotice. Conțin, mai ales, bacterii acidofile care nu pot supraviețuiesc unei călătorii lungi de la gură la intestinul gros, unde sunt necesare, spre deosebire de probiotice, care pot.

Importanta probioticelor din intestin este ca acestea produc colicina nefavorabila pentru dezvoltarea agentului patogen:

1. Protejaza corpul de infecții și boli autoimune

2. ajută la funcționarea intestinelor și la absorbția nutrienților:

procesează fibrele astfel încât să poată fi absorbite, creează vitaminele B și K din alimente, ajută la digerarea laptelui, participă la descompunere și absorbția medicamentelor.

3. Ajută la refacerea florei intestinale după tratament cu antibiotice și inflamație

4. Dovezi recente: ne afectează creierul și comportamentul(gene purtătoare de microbiom).

Semnificația prebioticelor

Acestea sunt în mare parte carbohidrați complecși, inulină pura din cicoare, fibre de psyllium din hrișcă tropical și alte oligopolizaharide (OPC) care nedigerate de enzimele digestive ajunge la intestinul gros.

PREVENIRE

S-au scris deja multe despre probiotice. Cu toate acestea, un nivel mai ridicat de protecție pentru sanatatea organelor digestive, dar si a intregului organism, este asigurata de o combinatie de probiotice si prebiotice, care sunt produse noi numite sibiotice.

 Gama de produse CaliVita International are trei sibiotice: capsule Ac Zymes Plus, Probio Balance -comprimate masticabile și Acidophilus cu Psilium capsule.

Motive pentru a lua preventiv și curativ probiotice și prebiotice

Bacteriile probiotice și fibrele prebiotice au numeroase efecte benefice asupra sistemului digestiv și asupra sănătății umane generale, joacă un rol important în menținerea sănătății bune a organismului.

Sprijinul pentru sistemul imunitar este deosebit de important, deoarece prevenirea colonizării microorganismelor patogene și a creării de nutrienți - o substanță pentru mucoasele: s-a dovedit că are un efect benefic asupra gastroenteritei acute, alergiilor alimentare, atopice dermatită, boala Crohn, artrită reumatoidă și  expunerea la substanțe chimice nocive.

Bacteriile probiotice folosesc prebioticele ca hrană și le fermentează în aminoacizi esențiali și acizi grași.

Ele hrănesc și reînnoiesc colonocitele și creează mucus protector pe intestinul gros. Prebioticele scad pH-ul și inhibă dezvoltarea microorganismelor dăunătoare.

Prebioticele absorb toxinele din organe și încurajează peristaltismul și expulzaeaza rezidurile/bacteriile daunatoare nocive.

Semnificația simbioticelor - o combinație de probiotice și prebiotice

Sibioticele inhibă procesele inflamatorii și cancerigene, atenuează/elimină comportamentul de hiperactivitate și iritabilitate.

Aș sublinia în special importanța lor în reînnoirea mucoasei intestinale în sindromul colonului iritabil (sindromul colonului iritabil), boala Crohn, colita ulcerativa, enterocolită, terapie cu antibiotice şi cistostatice, radiaţii, in acțiune preventivă şi curativă în tot stomacul, dar și în tot organismul.

Când și pentru cât timp ar trebui să folosim probiotice și prebiotice?

Datorită sensibilității ridicate a microbiotei intestinale care suferă din cauza stresului, a alimentelor condimentate, a aditivilor alimentari, a antibioticelor, a pesticidelor și a altor toxine și a microbilor dăunători din alimente și apă, în boli cronice și medicamente de lungă durată, probioticele pot fi folosite zilnic.

De obicei sunt folosite înainte de masă, oricum probioticele de calitate pe care le produce CaliVita International poate fi folosit si dupa mese. Pe parcursul terapie cu antibiotice, acestea trebuie luate cu două ore înainte sau cu 2 ore după consumul de antibiotice.

Dr. Prim. stiinte medicale, Jaroslava H. Somborac

Ac-Zymes Plus Calivita-60 capsule

Cu Card /Solicitare Card Calivita: 154,00 Lei

Fară Card:165,55 Lei
Acidophilus with Psylium -100 capsule

Cu Card /Solicitare Card Calivita: 111,00 Lei

Fară Card:119,33 Lei
Probio Balance - 60 tablete masticabile

Cu Card /Solicitare Card Calivita: 109,0 Lei

Fară Card:117,18 Lei
Afişare 1 - 3 din 3 (1 pagini)
Categorii Produse Calivita