î®l 4.Pâine de casă cu dovleac

Ingrediente: dovleac (turcesc, plăcintar sau alte soiuri), faină integrală cât cuprinde, 1 linguriţă sare de mare, 50 de grame drojdie, 1 lingură de miere, apă.
Mod de preparare: Se curăţă dovleacul de coajă, se dă pe răzătoarea mare, se pune apă cât să-l acopere, apoi se fierbe. După ce s-a fiert, se lasă la răcit, până ajunge la faza de „călduţ”. Separat se pregăteşte maiaua din: drojdie, 5 linguri de apă, 2 linguri de făină şi mierea. Se amestecă ingredientele şi se lasă la dospit. Se amestecă maiaua cu dovleacul, se adaugă sarea, apoi se adaugă faina şi se frământă până se obţine o cocă de consistenţă potrivită (nici tare, nici moale). Coca se aşază în tăvile tapetate cu tărâţe şi se lasă să se dospească lângă o sursă de căldură (până creşte suficient). Se dă la cuptor până este coaptă bine.

î®l 5. Pâine din grâu germinat
Mod de preparare: 250 g grâu germinat (vezi reţeta nr.6) bine limpezit, se zvântă într-un şerveţel curat, apoi se amestecă cu 3-4 linguri de tărâţe, se dă prin maşina de tocat nuci. Pasta obţinută se amestecă cu faina integrală cât cuprinde, se frământă bine aluatul, care se împarte în trei părţi egale. în continuare se procedează ca la reţeta „Prepararea pâinii coapte la soare.”


î®l 6. Grâu germinat (încolţit)
Mod de preparare: Se spală bine grâul şi se pune într-o tavă. Se pune apă în tavă cât să-l acopere foarte puţin, iar tava se acoperă cu un tifon. Se lasă de seara până dimineaţa. Dimineaţa se scurge apa şi grâul se clăteşte. Se lasă fară apă până seara, când din nou se clăteşte şi se pune apă, cât să acopere grâul. Se repetă operaţiile până apare un mic colţ, semn că grâul a germinat. Când apare colţul, din nou se spală şi se pune în pungi în frigider. înainte de consum se clăteşte din nou cu apă. în 3-4 zile germinează. Iama se pune într-un loc cald pentru o germinare mai rapidă.
Se consumă 2-4 linguri de grâu germinat în fiecare zi. Daca aveţi probleme cu dentiţia, puteţi da grâul germinat prin maşina de tocat, după care îl veţi combina cu puţină miere şi nucă măcinată, obţinând o pastă delicioasă şi extrem de hrănitoare. De regulă, se fac cure de 7-15 zile, urmate de două săptămâni de pauză.
Obs.: în mod asemănător puteţi pune la germinat şi alte seminţe sau cereale.

î®l 7. Borş din cereale
Mod de preparare: Se prepară maiaua pentru borş din 1 cană de tărâţe de grâu, 1 cană de mălai şi 2 căni de apă călduţă. Se lasă într-un loc călduros vreme de 2-3 zile până se va acri. Maiaua obţinută astfel se pune în vasul pe care-1 veţi folosi pentru prepararea borşului, adăugându-se tărâţe de grâu proaspete şi mălai (aproximativ un sfert din capacitatea vasului), peste care se va adăuga apă călduţă până la umplerea vasului. Se amestecă bine apa cu celelalte ingrediente, lăsându-se câteva zile într-un loc călduros. Zilnic, de câteva ori se va amesteca bine. Pentru aromă şi creşterea valorii terapeutice se pot adăuga şi crenguţe cu frunze de vişin, frunze de leuştean şi alte plante aromatice preferate. Când s-a acrit suficient, se strecoară, se pune în sticle, ce se vor păstra în frigider. Borşul se poate folosi la acrirea ciorbelor.

î®l 8. „Digesta” (cremogenul)
„Digesta” sau cremogenul este un produs fin de porumb, care se obţine din expandarea mălaiului extra care se foloseşte la fabricarea pufideţilor de porumb. Această pulbere fină, de culoare galbenă, este cel mai bun liant, folosit atât în aperitive, sosuri, cât şi la diferite creme şi torturi. în lipsă de această pulbere se pot folosi pufuleţi înmuiaţi cu puţină apă caldă.
Lapte vegetal, unt vegetal, smântână vegetală, maioneză vegetală şi diverse paste

î®l 9. Lapte de nuci
Ingrediente: 1/2 cană nuci, 1 cană apă, 1/2 linguriţă sare de mare (opţional), vanilie (opţional), miere (opţional).
Mod de preparare: Se mixează toate ingredientele până la omogenizare deplină. Apoi se adaugă 2-3 căni apă, pentru a ajusta compoziţia după cum doriţi.

î®l  10. Lapte de grâu încolţit (germinat)
Ingrediente: 3 linguri grâu încolţit, 1 lingură nucă măcinată, 1-2 linguri miere, 1/2 măr sau 1 banană (facultativ), 1 cană apă caldă.
Mod de preparare: Se pun în blender toate ingredientele şi se mixează bine.

î®l 11. Lapte vegetal complex
Ingrediente: 2 linguri grâu încolţit, 1 lingură pulbere de seminţe de susan, 10-15 sâmburi de migdale, 1 banană, 1 lingură miere, 1 cană apă caldă. Se poate adăuga şi 1 lingură pulbere seminţe de in (bogate în acizi graşi esenţiali).
Mod de preparare: Pentru început, se pun în blender migdalele cu puţină apă (cât să le acopere) se mixează puţin, apoi se adaugă restul de apă şi celelalte ingrediente şi se mixează bine, până se transformă într-un lapte spumos. Este forte nutritiv şi bogat în calciu şi magneziu. 

î®l&

Coșul este gol!