Fibroza pulmonara idiopatica

Ce este fibroza pulmonară?

Datorită unor mecanisme necunoscute, se produce o modificare lentă a structurii pereților tuturor alveolelor pulmonare, care se îngroașă și devin rigizi. Prin urmare, ambii plămâni își pierd elasticitatea, volumul pulmonar se reduce și transferul oxigenului din aerul din alveole către sânge se face mai greu.

Fibroza pulmonara idiopatica (FPI)

Fibroza pulmonara idiopatica(FPI) este o boală cronică rară, de cauza necunoscută, care afectează ambii plămâni și determină în timp fibroza pulmonară. Termenul “idiopatic” înseamnă de cauză necunoscută.

Cum se manifestă FPI?

De obicei pacienții acuză o lipsă de aer ce apare la eforturi pe care anterior le făceau fără probleme, și care se accentuează progresiv de-a lungul mai multor luni de zile. De obicei pacienții nu au nici un simptom în repaus. Unii pacienți de plâng și de o tuse seacă persistentă, de febră sau dureri ale articulațiilor. FPI afectează doar plămânii, nu și alte organe ale corpului.

Care este cauza FPI?

Nu se cunoaște cauza FPI. S-a presupus că este un proces de îmbătrânire accelerată a plămânilor, posibil legat de un deficit genetic. Factori favorizanți ar putea fi fumatul și boala de reflux gastro-esofagian.

Cum se pune diagnosticul de FPI?

Este important să vă prezentați la medicul pneumolog, care vă va recomanda o serie de investigații, necesare pentru precizarea diagnosticului, pentru evaluarea severității bolii, dar și pentru excluderea altor boli care pot da manifestări asemănătoare (boli de inimă, infecții pulmonare, cancere). FPI, ca și alte boli din grupul pneumopatiilor interstițiale difuze (PID) sunt rare și dificil de diagnosticat, prin urmare este important să vă adresați unui centru de pneumologie cu experiență și posibilități de diagnostic ale acestor boli.

Cum se tratează FPI? Produse Calivita recomandate:

FPI este o boală dificil de tratat, reprezentând în prezent subiectul a numeroase cercetări în toată lumea. Nici unul din medicamentele conventionale cunoscute până în prezent nu au vindecat boala.

Va recomandam urmatoarele produse naturale de la Calivita:

Liquid Clorophyll :Reducerea acidității stomacului cu produse folosite de obicei în tratamentul ulcerului. Liquid Clorophyll  este de folos ca tratament adjuvant al FPI.: Liquid Clorophyll : 0-1-1 inainte de masa, 2-3 luni continuu, are deasemenea rol detoxifiant dar de data asta la un nivel mult mai general in organism, aducand alcalinitate si purificare la nivelul ficatului, rinichiului, cailor biliare, pielii, sistemului sanguin si limfatic, ameliorand de asemenea afectarile organice pulmonare, fiind si un anticancerigen eficient.

Oxigenul.(Oxy Max) La pacienții cu FPI care dezvoltă insuficiență respiratorie (reducerea oxigenului în sânge, măsurată prin scăderea saturației sub 90%) este necesară suplimentarea oxigenului în aerul inspirat. Oxigenul nu tratează plămânii, ci compensează lipsa de oxigen din sânge pe care o provoacă boala pulmonară. Lipsa oxigenului în sânge duce la suferința tuturor organelor din corp: inimă, creier, mușchi, ficat etc. Administrarea oxigenului pe termen lung îmbunătățește starea generală a pacienților, toleranța la efort, calitatea vieții lor, le prelungește viața și previne unele complicații. Oxigenul se administrează la domiciliu, pe termen lung.

 Oxy Max- Oxigen stabilizat in forma lichida permite oxigenarea la nivel celular, imbunateste functia imunitara, circulatia sangelui si metabolismul. De asemenea, asigura o respiratie mai usoara si o conditie fizica mai mai buna.

Oxigenul nu creează dependență; noi cu toții suntem dependenți de oxigen. Suplimentarea oxigenului este indispensabilă celor ai căror plămâni nu reușesc să aducă suficient oxigen necesar întregului corp. Reabilitarea respiratorie reprezintă un program de exerciții fizice, recomandate de medicul specializat în reabilitare, menite să mențină forța musculaturii și să crească toleranța la efort. Programele de reabilitare sunt adaptate fiecărui pacient în parte, durează 6-8 săptămâni și îmbuăatățesc calitatea vieții pacientului. Se recomadă ca exercițiile să fie făcute cu administrare simultană de oxigen.

Omega 3 - acizii grasi omega 3 reduc inflamatia si ofera o protectie pulmonara impotriva cancerului si a altor boli pulmonare. De asemenea, neutralizeaza efectul negativ al fumului de tigara si al altor toxine care afecteaza plamanii.

Atentie!:

Corticosteroizii (prednisonul) s-au folosit foarte mult pentru tratamentul tuturor bolilor interstițiale pulmonare (PID), dar în ultimii ani s-a dovedit că în FPI NU sunt folositori. Acestea au  efecte adverse și nici un beneficiu.

 Pirfenidona NU este eficientă la toți pacienții.  Pirfenidona poate da reacții adverse digestive (greață, scaune diareice) sau creșterea sensibilității pielii la soare și apariția unor răni pe pielea expusă la soare.

 


Nu există produse în această categorie.