Abcesul dentar, dureri de dinti, parodontoza

*Abcesul este o colectie de puroi, localizata sub piele, muschi sau organe: ficat, plamani, sani, dinti, etc. Puroiul se formeaza atunci cand organismul lupta impotriva unei infectii bacteriene.

Abcesul dentar consta intro punga de puroi formata in interiorul tesuturilor din jurul dintelui.

Abcesul cutanat este o infectie microbiana a pielii, care duce la necroza tesuturilor si formarea puroiului.

Este bine sa cunoasteti....

 ⇒ Stratul de email (smalţ) care acoperă un dinte uman sănătos este cea mai dură substanţă din corp. Totuşi, la fel ca şi alte obiecte dure, şi dinţii sunt supuşi eroziunilor şi traumatismelor. Cea mai comună formă de erodare a dinţilor este caria, datorată unui acid care se formează pe dinţi în urma descompunerii particulelor alimentare şi acţiunii bacteriilor.

Cauza principală a cariei dentare este tartrul, un strat lipicios de resturi alimentare, salivă şi bacterii care se depozitează pe dinţi. Cum bacteriile din tartru consumă zaharuri şi amidon din particulele alimentare, ele produc un acid care poate distruge smalţul, suprafaţa protectoare a dinţilor. Dacă mâncarea are adaos de zahăr, cantitatea de acid creşte rapid şi nivelul său rămâne ridicat timp de 20 de minute după masă. Reduceţi consumul de earbohidraţi rafinaţi (ca zahărul şi faina albă). Astfel de alimente ajută la formarea tartrului şi ridică nivelul acidului în gură.

⇒ Cauza directă a celor mai multe dureri de dinţi este o carie ignorată prea mult timp. Atunci când o carie nu este curăţată şi plombată în stadiul iniţial, ea poate înainta dincolo de stratul de email de la suprafaţa dintelui, până la dentină, substanţă dură care înfăşoară miezul interior sau pulpa dintelui. Canalele mici din dentină permit bacteriilor să pătrundă în pulpă, care adăposteşte nervii şi vasele de sânge din dinte. Atunci când leucocitele inundă pulpa pentru a lupta împotriva bacteriilor, vasele de sânge se dilată şi exercită o apăsare asupra nervilor dintelui. Această apăsare se resimte ca o durere de dinţi.

⇒ Consumul de zahăr şi produse care îl conţin determină o creştere masivă a acidităţii în cavitatea bucală, generând o pierdere de minerale de pe suprafaţa dinţilor. Zahărul şi produsele care îl conţin conduc la creşterea acidităţii la nivelul cavităţii bucale (şi în întregul organism) crescând riscul cariei dentare şi al diverselor infecţii locale.

Evitaţi alimentele grase, lipicioase care produc acizi (bomboanele, produse de patiserie dulci, cartofii prăjiţi etc.). Astfel de alimente vă pot afecta gura şi saliva într-un mod care creşte riscul de carie şi erodare a emailului. Nu consumaţi băuturi cola (are un puternic efect de erodare dentară), iar dacă beţi sucuri de citrice folosiţi un pai.

Nu vă folosiţi dinţii pentru nimic altceva decât să mestecaţi mâncarea. Nu deschideţi sticle cu dinţii şi nu încercaţi să spargeţi sâmburi tari sau nuci.

§ Probleme ale gingiilor
⇒  Inflamaţia gingiilor sau gingivita apare atunci când pe dinţi se formează placa - o peliculă aderentă de bacterii şi resturi alimentare. Dacă nu o îndepărtaţi periodic, placa se adună rapid la marginea gingiilor, acolo unde se întâlnesc dinţii şi gingiile, formând treptat depozite dure de tartru. Acestea irită şi inflamează gingia, dându-i un aspect umflat şi roşu şi făcând-o să sângereze când vă spălaţi pe dinţi. Gingivita netratată poate dăuna ţesuturilor care fixează dinţii în maxilare, permiţând deplasarea dinţilor. Dacă ignoraţi problema, riscaţi să rămâneţi fară dinţi la un moment dat. Gingiile sângerează şi din cauza unei proaste nutriţii - mai ales o lipsă a vitaminei C şi a pigmenţilor din plante, numiţi flavonoide. Şi unele boli ale sângelui pot provoca sângerări anormale ale gingiilor atunci când mâncaţi lucruri tari sau vă periaţi dinţii. O altă cauză posibilă a inflamării gingiei este alergia la anumite substanţe chimice, cum ar fi sulfatul laurii de sodiu, care se găseşte în pastele de dinţi.

Abcesele dentare constau în umflături dureroase izbucnite din gingie, cel mai des în rezultatul unei igiene bucale defectuoase sau al unei afecţiuni a dintelui ori a gingiei.

§  Infecţii şi abcese ale gurii

  Căldura grăbeşte formarea unui cap (prin care se va elimina conţinutul abcesului). Aplicarea de rece răspândeşte inflamaţia şi împiedică formarea capului abcesului; este de dorit a favoriza dispersarea inflamaţiei în inflamaţii dentare.

   Amestecaţi tinctură de Echinacea cu pulbere de Smirnă pentru a prepara o pastă şi aplicaţi pasta local, pe infecţie.

   Pentru ulceraţiile gurii şi cele nepurulente, printre cele mai bune remedii este tinctură de Propolis. Puneţi câteva picături exact acolo unde este inflamată gingia şi lăsaţi-o să acţioneze.

   Smirna este excelentă pentru tratarea pioreei. Periaţi dinţii cu praful, clătiţi complet gura cu ceaiul şi scăldaţi gingiile. Când este luată intern elimină halitoza sau respiraţia mirositoare. Folosiţi câte o linguriţă de răşină la o ceaşcă de apă fiartă. Luaţi de 3 ori pe zi. Ajută la vindecarea gingivitei. Smirna este contraindicată în cazul sarcinii. De asemenea nu este indicat să fie luată pe perioade mai mari de 2 săptămâni.

   Pătlagina este un remediu de elecţie pentru infecţiile gurii. Mestecaţi bine, striviţi sau zdrobiţi nişte frunze proaspete de pătlagină. Apoi amestecaţi cu cinci-şase picături de tinctură de Echinacea. Apoi luaţi o bucată mică de tifon, pătrată, cu latura de 5 cm şi rulaţi amestecul de plante în ea, făcând un tampon de forma unei ţigări. Puneţi tamponul între gingie şi obraz în aşa fel încât să stea pe abces sau pe ulceraţie ca o cataplasmă internă. Puteţi să-l ţineţi ore întregi sau să-l lăsaţi şi peste noapte. Proprietăţile antibacteriene şi antiinflamatoare ale Pătlaginii sunt remarcabile.

 Cataplasmă din argilă - se combină argila cu o infuzie de muşeţel (1 lingură plantă la o cană de apă clocotită), se amestecă până se formează o pastă de consistenţa unei smântâni groase. Se aplică în interiorul cavităţii bucale, exact pe zona inflamată.

§ Parodontoza (pioreea)
Refracţia gingiilor reprezintă una dintre manifestările clinice ale parodontozei. Parodontoza este o boală ce debutează după vârsta de 20 de ani. în forma incipientă a bolii apar sângerări la periajul dinţilor, iar gingiile îşi modifică culoarea. Dacă nu se instituie tratamentul, boala avansează, ajungându-se la afectarea osului. Atunci apare mobilitatea dentară şi retracţia gingivală, rădăcina devenind vizibilă. în acest stadiu, apare hiperestezia dentară, cu dureri la baza dintelui la contactul cu ceva cald, rece sau dulce. în timp, se poate ajunge şi la pierderea parţială sau totală a dinţilor.

⇒ Printre principalele cauze amintim: prezenţa plăcii dentare (tartru), inflamaţia gingiei, plombe şi proteze prost aplicate, lipsa de vitamine, tulburări hormonale, igiena precară a dinţilor, boli ale sângelui, boli endocrine şi de metabolism (ex. diabetul zaharat), procesul de îmbătrânire, fumatul, cauze ereditare.

Evitaţi alimentele fierbinţi ori prea reci, adică temperaturile extreme. O simplă măsură ca aceasta (dar poate cea mai importantă) vă poate salva dantura.

Pe lângă periajul dinţilor, folosiţi şi aţa dentară în fiecare zi. Reduce placa, iar particulele de mâncare dintre dinţi şi din jurul gingiilor, acolo unde periuţa nu ajunge, sunt astfel îndepărtate.

îndepărtaţi neapărat tartrul, şi pentru aceasta mergeţi la medicul stomatolog de câte ori este nevoie pentru a realiza detartraj gingival.

⇒ Beţi suficient de multă apă. O gură uscată este un mediu propice pentru creşterea bacteriilor.

Evitaţi stresul! Stresul emoţional scade capacitatea organismului de a rezista în faţa parodontozei. Exerciţiul fizic neutralizează stresul şi ajută la însănătoşirea gingiilor.

 Nu fumaţi. Fumătorii se confruntă cu un risc dublu faţă de nefumători.

⇒ Anticoncepţionalele orale măresc riscul contactării parodontozei.

⇒ Folosiţi o dietă fără zahăr şi grăsimi pentru a ajuta corpul să lupte cu infecţia. O dietă bogată în zahăr duce la formarea depunerilor de plăci mult mai uşor. în plus, dietele bogate în zahăr conduc la scăderea volumului osos. Acest lucru poate avea ca urmare o scădere a structurilor osoase care susţin dinţii.

Remedii naturale generale  recomandate in tratamentul în afecţiunile dentare şi ale gingiilor:

Dietă:
□ Folosiţi o dietă bogată în fructe proaspete, crude şi, de asemenea, legume. Acest tip de hrană alimentează organismul cu vitamina C, esenţială pentru a avea gingii sănătoase. Legumele şi fructele masează ţesuturile gingiei în procesul masticaţiei.

✓ Mestecaţi mai multe alimente care întăresc dinţii şi gingiile. Printre alimentele care întreţin sănătatea dinţilor se numără legumele cu frunze verzi şi altele bogate în fibre şi calciu. Alimentele crocante, cum ar fi merele, morcovii şi ţelina, care trebuie mestecate bine, nu numai că reprezintă un exerciţiu pentru muşchii maxilari şi intensifică circulaţia sangvină, dar au şi un efect de curăţare asupra suprafeţei dinţilor. Alte alimente ce au efecte benefice pentru întărirea danturii şi înlăturarea infecţiilor sunt: morcov, păpădie, gulie, varză, napi, lăptucă, sfeclă roşie, lămâie, portocale, afine, mure, coacăze negre, agrişe, mure, smochine, polen, grâu germinat, fulgi de drojdie de bere, fulgi de ovăz, seminţe de susan, seminţe de in, seminţe de floarea-soarelui, migdale.

✓ Puteţi folosi şi sucuri ce vor aduce un aport suplimentar de nutrienţi: orz şi ovăz verde, păpădie, lucemă, morcov, gulie, măceşe.

Cura cu ulei - O dată pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol, se ia 1 lingură (nu plină) de ulei de floarea-soarelui presat la rece şi se clăteşte gura timp de 10-15 minute (în acest timp este indicat să se ţină capul în jos pentru prevenirea vomei). După acest timp, el va deveni o emulsie de culoare albă şi va fi scuipat la toaletă (şi nu în chiuvetă, deoarece este plin de microbi). După expectorare, gura se clăteşte foarte bine cu apă sărată (mai indicat este să se spele cavitatea cu ceai de coada-şoricelului, gălbenele, salvie, pentru îndepărtarea toxinelor şi să se cureţe limba cu ajutorul cozii unei linguri de lemn). Dacă vrem ca tratamentul să fie mai intens şi cu rezultate mai rapide, atunci vom face de trei ori pe zi această procedură, vreme de două săptămâni. Primele rezultate vizibile sunt albirea dinţilor, reducerea sângerării gingiilor şi întărirea lor, împrospătarea respiraţiei. Este posibil ca după primele zile de tratament să se agraveze aparent anumite afecţiuni, cum ar fi cele biliare, digestive ori endocrine, dar acesta este un semn de vindecare şi, deci, cura trebuie continuată.

Cura internă cu argilă. Pentru prepararea unei doze, la 100 ml apă rece, se adaugă 1 linguriţă de lut. Se lasă să stea 3-4 ore sau pe timpul nopţii. Se administrează o doză pe zi dimineaţa înainte de masă cu 30 minute, sau după masă la 3 ore. în prima săptămână se bea numai apa, nu şi lutul care se sedimentează la fundul paharului. Apoi, în continuare, până la 40 zile, se bea tot conţinutul paharului, după ce în prealabil a fost omogenizat prin agitare Argila are proprietăţi remineralizante datorită puternicului ei conţinut în siliciu, magneziu, calciu, fier, etc. Suplimentar, argila are şi proprietăţi antitoxice.

§  Recomandări speciale în parodontoză (pioree)
Ceai din Stejar (Coajă), Tătăneasă (rădăcină), Salvie - 3 linguri de amestec de plante se pun la macerat într-un vas cu o jumătate de litru de apă la temperatura camerei şi se lasă peste noapte. Dimineaţa se încălzeşte până aproape de temperatura de fierbere, apoi se strecoară şi se ţine în termos. Se adaugă 1 linguriţă de tinctură de propolis. Ziua se fac mai multe clătiri ale gurii (ceaiul să se păstreze cât mai mult în cavitatea bucală) cu acest ceai călduţ.

 Masajul blând al gingiei, folosind vârful degetului, cu ulei de măsline (sau o bucată de frunză de aloe care a fost secţionată proaspăt), de mai multe ori pe zi, timp de 2 minute. Acesta este cel mai eficient tratament care poate fi folosit profilactic (preventiv) şi care poate conduce la creşterea în volum a ţesutului gingiei, pentru ca dinţii să fie susţinuţi. Bineînţeles, va fi nevoie de perseverenţă, dar rezultatele vor fi văzute în timp.

Spălaţi-vă pe dinţi după ce mâncaţi - ori de câte ori consumaţi ceva, curăţaţi cu grijă gura în fiecare zi. întrebuinţaţi drept pastă de dinţi argila (se poate adăuga aloe şi câteva picături de ulei de cimbru). Folosiţi o periuţă moale, mică, având ţepii neascuţiţi şi tăiaţi egal. Periaţi dinţii cu mişcări scurte, orizontale, mai degrabă decât de sus în jos şi însoţiţi periajul acesta şi cu o mişcare rotundă, şerpuitoare. Puteţi folosi ceai cald de muşeţel pentru spălarea gurii după fiecare periaj. Acesta s-a dovedit extrem de liniştitor.

Unul dintre cele mai eficace metode în tratarea acestei boli este folosirea de două ori pe zi a pulberii de cărbune vegetal drept „pastă” de dinţi. Folosiţi tehnica de periaj descrisă anterior. Perseveraţi mai multe luni de zile. Mulţi specialişti au fost de părere că acesta este un tratament miraculos.

✓ Adăugaţi 2-3 picături de ulei esenţial de Cuişoare la o jumătate de cană de apă caldă. Clătiţi-vă gura cu această „apă de gură” de mai multe ori pe zi. Nu înghiţiţi conţinutul. Puteţi folosi şi uleiul esenţial de Cimbru, Busuioc sau Oregano. Aceste uleiuri au proprietăţi antiseptice şi bactericide puternice distrugând agenţii patogeni din cavitatea bucală.

Se dă puţin hrean pe răzătoarea mică, se combină cu puţin morcov (tot ras) şi se mestecă îndelung. Hreanul stimulează circulaţia sangvină la nivelul gingiei.

Smirna este excelentă pentru tratarea pioreei. Periaţi dinţii cu praful, clătiţi complet gura cu ceaiul şi scăldaţi gingiile. Când este luată intern, elimină halitoza sau respiraţia mirositoare. Folosiţi câte o linguriţă de răşină la o ceaşcă de apă fiartă. Luaţi de 3 ori pe zi. Ajută la vindecarea gingivitei. Smirna este contraindicată în cazul sarcinii. De asemenea nu este indicat să fie luată pe perioade mai mari de 2 săptămâni.

§  Recomandări pentru combaterea durerilor de dinţi
 S Combinaţi în părţi egale Ulei esenţial de cuişoare şi ulei de Măsline (sau alt ulei), apoi înmuiaţi un tampon de vată în amestecul de ulei şi frecaţi dintele dureros şi gingia din jur. Unul dintre principalii ingredienţi activi din uleiul esenţial de Cuişoare este eugenolul, care încă mai este folosit de unii stomatologi ca analgezic şi dezinfectant oral. Evitaţi folosirea uleiului de cuişoare în timpul sarcinii. Uleiul de cuişoare este un remediu eficient şi în tratarea ulceraţiilor şi erupţiilor dentare, a abceselor la nivelul dinţilor şi al gingiilor. Alte uleiuri cu efecte analgezice asemănătoare: Menta, Scorţişoara şi Eucaliptul.

  Tinctură de Echinacea - picături direct pe dintele dureros, până cedează durerea. Pentru sporirea eficienţei se poate combina cu tinctură de smirnă.

  Concentrat de ardei iute (sau tinctură) - câteva picături aplicate pe dintele dureros. Capsaicina reduce durerea şi inflamaţia prin blocarea substanţei P din organism, un compus necesar pentru transmiterea impulsurilor dureroase.

  Cojiţi un căţel de usturoi şi puneţi-1 pe dinte aproximativ o oră.

  Cataplasmă din Tătăneasă (rădăcină răzuită) sau compresă cu tinctură aplicată pe dintele dureros.

  Aplicaţi împachetări ale labelor picioarelor cu comprese reci, umede, apoi înfaşuraţi-le într-o pătură de lână (trage sângele şi iritaţia departe de cap).

  Aplicarea compreselor alternante (cald-rece) poate uşura durerea, în special dacă durerea zvâcneşte şi este o inflamaţie vizibilă la obraji.

  Aplicaţi presopunctura la capătul degetului arătător, de fiecare parte a unghiei. Strângeţi degetul arătător pe aceeaşi parte cu durerea. Masaţi rapid, circular, capătul degetului, timp de aproximativ un minut pentru a calma o durere de dinţi. Masarea punctului din mijlocul muşchiului dintre degetul mare şi arătător este, de asemenea, eficient pentru calmarea durerilor de dinţi.

§ Hemoragia la nivelul gingiilor

După extracţii dentare se poate aplica punga cu gheaţă 4-5 ore pentru a opri umflarea zonei. Punga se pune 30 de minute pe faţă, 10 minute se îndepărtează, etc.

Unul dintre cele mai bune remedii pentru stoparea hemoragiei la nivelul gingiilor este de a mesteca o frunză verde de Coada-şoricelului sau de Pătlagină şi de a o ţine aproape de zona care sângerează. Coada-şoricelului, în special, este un hemostatic incredibil şi opreşte sângerarea gingiilor aproape instantaneu, având şi efecte antibacteriene. în cazul în care nu avem la dispoziţie aceste plante verzi putem folosi pliculeţe reci, umede, de ceai verde sau muşeţel.

Pentru a opri sângerările prelungite ce urmează extracţiilor dentare, se aşază un săculeţ de Ceai verde sau Traista- ciobanului pe gingie şi se fixează pe locul respectiv cu dinţii. Acidul taninic va coagula sângele. Presiunea exercitată ajută la oprirea hemoragiei.

§ Erupţia dentară

Cel mai simplu mod de a calma durerea erupţiei dentare la un copil este de a-i freca uşor gingiile (mulţi părinţi aplică mai întâi o picătură sau două de tinctură de plante) şi de a-i da ceva rece de băut sau să sugă.

Aplicaţi două sau trei picături de tinctură direct pe gingii, acolo unde ies dinţii. Se pot folosi: tinctură de Valeriană, Muşeţel, Echinacea sau ulei de Sunătoare.

§ Dinţi care se mişcă
 în cazul dinţilor care se clatină în mod accidental se îndreaptă dintele la locul său, pentru a se reface. Dacă nervul nu este afectat, doar această măsură este suficientă pentru a îndrepta dintele respectiv. Dacă nervul este afectat, va fi necesară o intervenţie stomatologică.

întăriţi un dinte slăbit folosind coajă de Stejar (este foarte astringentă). Aplicaţi sub formă de pudră, tinctură sau sub forma unui decoct concentrat. Aplicaţiile acestea sunt eficiente nu numai pentru dinţii slăbiţi, ci şi pentru orice gen de afecţiune a gingiilor, inclusiv gingiile dureroase şi retractante.

Produse naturale CaliVita recomandate in tratamentul abcesului dentar:

► Para Protex: 1-1-1 dupa masa, 15 zile continuu . Para Protex- constituie un excelent antibacterian si antiinfectios natural si actioneaza asupra sterilizarii focarelor infectioase fiind supranumit "antibioticul natural de prima alegere"  
► Spirulina Max: 1-1-1 inainte de masa, 20 zile continuu. Spirulina Max- intareste imunitatea si rezistenta organismului la boli, prevenind eventualele recidive ale reaparitiei focarelor infectioase   
► C 1000: 1-1-0 dupa masa, 25 zile continuu. C 1000 - actioneaza ca antiseptic al cavitatii bucale si antibacterian, concomitent reducand inflamatia gingivala si astfel eliminand acumularea bacteriilor ce determina abcesul  
► Liquid Clorophyll1-1-1 lingurite inainte de masa si gargara cu 1 lingurita dizolvata intr-un pahar cu apa plata.  Liquid Clorophyll-este un excelent purificator si detoxifiant la nivel de tesuturi, curata vasele de sange si realizeaza drenaj limfatic .

OPTIONAL, se poate imbunatati tratamentul cu ajutorul:

Aquarion(activatorul de apa) - apa cu ph acid, purificata si imbogatita in oxigen este eficienta in sterilizarea locala externa a focarelor infectioase de la nivelul arcadelor dentare  - se va clati gura cu apa acida .   

Alte Remedii naturale complementare / masuri de auto-asistenta:

- pentru abcesele dentare se foloseste gelul din frunzele de aloe, aplicat direct pe zona alba - are si efect calmant
- se aplica pe locul respectiv morcov ras si se schimba bandajul de cateva ori pe zi
- se pune intrun tifon steril usturoi pisat si se tine pansamentul pe abces, intre obraz si gingie
- se acopera abcesul cu frunze de patlagina oparite, unse cu putin unt sau smantana; dupa ce se sparg, se leaga tot cu frunze de patlagina pentru a trage infectia afara
- se poate aplica direct pe unghie un pansament inmuiat intro solutie de tinctura de echinaceea: 10,15 picaturi la 1/2 pahar de apa calduta
- cataplasme cu infuzie calduta de musetel sau, in cazul abcesului dentar, in fuzia va fi tinuta mult timp in gura
- cand abcesul este deja format, se aplica cataplasme cu frunze de varza, calde, strivite, frunze de soc fierte in apa si otet cu putina sare, ridichii, rondele de ceapa, malai, branza de vaci, argila
- se opteaza pentru o alimentatie alcalina si se consuma in fiecare dimineata drojdie de bere cat o nuca.

* Sursa: Sanatate si vindecare folosind stilul de viata edenic si remediile naturale, Sorin Nicola (telefon 0765451771)  
Nu există produse în această categorie.