Helicobacter pylori

Unele bacterii sau ciuperci ne pot invada organismul fără să ne dăm seama. Nu dau uneori simptome alarmante, sunt rezistente la tratament şi ne fac să ne schimbăm complet regimul de viaţă. 

Helicobacter Pylori afectează cam 50% din populaţie Globului. Este pe locul al doilea într-un top nefast al celor mai răspândite bacterii din lume după cele care provoacă majoritatea cariilor dentare. Bacteria se transmite destul de uşor, de la calea aerului, prin sărut, prin folosirea aceloraşi obiecte de igienă sau prin atingerea de lucruri contaminate.

Odată ajunsă în organism, bacteria Helicobacter Pylori poate persista toată viaţa, deoarece este extrem de rezintentă. Este una dintre puţinele bacterii care rezistă în mediul acid al stomacului şi nu este distrusă.

„Ce este periculos la această bacterie este că uneori nu dă simptome alarmante, iar pacienţii nu vin la medic. Cu toţii mai avem mici disconforturi abdominale pe care nu le băgăm în seamă. Helicobacter Pylori dă însă şi o respiraţie urât mirositoare, care ar putea fi un semn de alarmă. Bacteria se depistează printr-un test de sânge.

Ulterior, după tratament este nevoie o analiză de scaun în care se depistează antigenul pentru această bacterie“. Printre cele mai întâlnite simptome pe care le dă această bacterie se numără durerile în capul pieptului care apar imediat după mesele principale, balonare, greaţă, indigestie sau tulburări de tranzit intestinal.

Tratamentul de obicei este cel cu antibiotic, dar există cazuri în care acesta nu este eficient 100% şi trebuie repetat la anumite intervale de timp. Dacă un membru al familiei este infectat cu această bacterie, toată familia trebuie să îşi facă teste. „Din experienţa mea, dar şi a studiilor clinice, s-a constatat că dacă un membru al familiei are această bacterie şi ceilalţi sunt infectaţi. Asta deoarece se folosesc aceleaşi tacâmuri, există un contact permanent între membrii familiei. De aceea este bine ca toată familia să îşi facă teste mai ales dacă au avut simptome de discomfort abdominal sau indigestie“, mai spune medicul.

Helicobacter pylori, este o  bacterie care isi gaseste locul în stomacul.  Specific, se găsește în căptușeala mucusului  stomacului și duodenului, dar poate, de asemenea, să adere la celulele mucoasei stomacului. Are o, formă  sub forma de spirală-tijă (vezi foto alaturata), care îi permite să patrunda adânc în mucoasa. Tine cont de faptul că stomacul este un mediu foarte acid pentru a supraviețui în aciditatea, h. bacterii pylori presara o enzima numita ureaza. Această enzimă transformă ureea în amoniac. Sună foarte ciudat, dar există, de fapt uree (cum ar fi în urină), în sucurile gastrice.

 Deci  amoniacul neutralizeaza sucurile gastrice din jurul  bacterii Helicobacter pylori astfel încât să poată prospera. În mod normal, corpul va trimite celulele imune să atace și sa ucida invadatori bacterieni. Dar celulele imune nu pot patrunde în mucoasa stomacului, așa  ca Heilcobacter pylori ajunge sa se dezvolte foarte mult în tubul digestiv. Există, de asemenea, dovezi care arată că Heilcobacter bacteriile pylori poate bloca raspunsurile imune.

Se raporteaza ca intre 1/3 la 2/3 din populația lumii este infectată cu Heilcobacter pylori. Cercetatorii nu sunt siguri exact cum bacterii pylori sunt transmise, dar ei cred se contaminarea de la fecale la gură. Având în vedere că salubritate s-a îmbunătățit atât de mult în țările dezvoltate, se crede, de asemenea, că Heilcobacter pylori se poate transmite prin  contactul-oral (de exemplu de la alimente contaminate).

Cum Helicobacter pylori cauzeaza ulcere

 Heilcobacter pylori provoacă iritația stomacului. Cercetătorii încă nu sunt stiu exact  cum  pylori cauzeaza ulcerele. Cele mai frecventa teorie este ca Heilcobacter pylori  dauneaza captuseala mucusului stomacului și duodenului. Fără acest strat de mucus protector, acidul din stomac poate deteriora celulele proprii. Faptul că Heilcobacter pylori cauzeaza inflamatia este, de asemenea, susceptibil de a fi un factor.

Astăzi, cercetătorii știu că Heilcobacter pylori cauzeaza aproximativ 80% din ulcerele la nivelul stomacului și 90% din ulcerele la duoden. Ceea ce ei nu știu este de ce unele persoane cu Heilobacter pylori fac ulcere și altele nu.

 Totul se reduce la sănătate intestinului. Chiar dacă bacteriile  pylori patrund in stomac indreptandu-se mai departe spre mucus, un intestin sanatos ar putea repara mucusul înainte de orice prejudiciu real care s-ar face. Dar, dacă intestinului nu este sănătos, atunci bacteriile patrund in mucusul stomacului și acidul gastric v-a putea deteriora celulele. Amintiți-vă, atunci când medicii obișnuiesc să sa spuna că  ulcerele au aparut de stres sau din cauza alimentatiei nesanatoase? Ei bine, aceste elemente nu sunt cu siguranță bune pentru intestin! Deci, dacă esti infectat curand cu pylori și de asemenea ai o alimentatie proasta si esti stresat continuu, atunci Heilcobacter pylori o să se inmulteasca.

 

Heilcobacter pylori și cancerul de stomac

 In cazul în care cu un ulcer nu este destul de rău, Heilobacter pylori este legat și de numeroase tipuri de cancer gastric. Potrivit Institutului National de Cancer , aproape 11 de mii de oameni vor fi murit de cancer gastric în 2013. Și ratele sunt în creștere.

Heilobacter pylori a fost identificat ca principala cauza a cancerului gastric (chiar înainte de alte cauze cum ar fi fumatul). Din nou, cercetatorii nu pot stabili cum pylori cauzeaza cancerul gastric, dar  teoria este ca inflamatia cauzata de bacterie predispune tesuturile pentru a deveni canceroase. Deoarece celulele deteriorate trebuie sa se reproduca mai frecvent, ele, de asemenea, au  mai multe sanse de a obține mutatii canceroase. Potrivit unui studiu la Clinical Microbiology, persoanele cu h. pylori au o șansă de 1-2% de a face cancer de stomac.

Care sunt simptomele  Heilcobacter pylori?

Cei mai mulți oameni (85%), cu h. pylori nu vor avea nici un simptom. Aproximativ 10-20% din oameni vor face ulcer peptic. 1-2% vor face cancer de stomac. Restul vor avea simptome cum ar fi dureri de stomac, eructații, indigestie, balonare, precum și alte simptome ale unui stomac inflamat

Ce tratamente conventionale se folosesc pentru a trata Heilcobacter pylori?

Deoarece Heilcobacter pylori este o bacterie,  nu trebuie sa fie surprinzător că tratamentul  pentru Heilcobacter pylori este cu antibiotice. Împreună cu două antibiotice (de obicei, claritromicină și amoxicilină), medicii  ofera, de asemenea, un inhibitor al pompei de protoni. Inhibitorii pompei de protoni sunt medicamente care reduc formarea acidului gastric (Prilosec). Ideea este că ulcerul va fi capabil să vindece dacă nu este atât de mult acid gastric.

Pe vremea când aceasta "terapie tripla" a fost prescrisa, a fost destul de eficace. Acum, aceste 3 tipuri de medicamente mai sunt eficiente pentru aproximativ 35% din pacienți - și eficacitatea tot scade. Motivul este că bacteriile au devenit rezistente la antibiotice. Având în vedere acesta nu este șocant ca majoritatea doctorilor nu sunt destul de fericiti atunci când vine vorba de a prescrie antibiotice. Nu mă înțelege greșit, e un timp și un loc pentru medicină și antibiotice moderne, dar prescrierea lor de fiecare dată când aveți un stranut, probabil, va face mai mult rău decât bine.

În afară de problema la rezistenta la antibiotice, aceasta abordare nu pare atât de înțelepta. Pentru început, inhibitorii pompei de protoni blocheaza formarea de acid in stomac. Amintiți-vă cum am spus că Heilcobacter pylori secreta enzime pentru a reduce acidul din stomac, și acest mediu fara acid este ceea ce le permite să prospere? D eci, dacă se reducere acidul din stomac, atunci acesti inhibitori nu fac decat un mediu și mai ospitalier pentru Heilcobacter Pylori. Din pacate, aceste antiacidele nu aduc nici un favor! Veti avea reflux de acid, arsuri, 30 de zile arsuri la stomac. Solutia este  tratarea în mod natural.

Dar antibioticele  fac un mediu neacid in stomac, neprielnic bacteriei Heilcobacter pylori, nu ? Ei bine, antibioticele de asemenea,   omoare si bacteriile bune din stomac. Dacă folositi antibiotic pentru aceasta  sau pentru  orice altceva asigurați-vă includeti o doză de probiotice cum ar fi Acidopilus sau ProBio Balace sau Ac Zymes. Bacteriile bune gasite in probiotice sunt esențiale pentru reducerea inflamatiei si mentinerea sanatatii mucoasei stomacului. Numeroase studii arata  acum ca antibiotice poate creste chiar incidenta bolilor legate de guta. Există, de asemenea, multe  studii care arată că ingerarea de probiotice poate eradica Heilcobacter pylori. 

Produse Calivita recomandate in tratarea naturista a Helicobacter Pylori:

Para Protex - 1-0-1, dupa masa, reduce agresivitatea bacteriei Helicobacter Pylori asupra mucoasei digestive, prevenind eroziunile gastrice.

- Oregano Oil - 4-4-4 picaturi intr-un pahar cu apa imediat dupa masa, are efect antiseptic si antibacterian; ia contact direct cu mucoasa gastrica, ceea ce este important in aceasta afectiune.

- Acidophilus sau ProBioBalance :0-1-1, in timpul mesei, regleaza si normalizeaza flora intestinala, optimizand absorbtia in afectiunile hepatobiliare.

- Green Care (1-1-1, dupa masa la 30 de minute), alcalinizeaza si creeaza o protectie a tubului digestiv inferior la nivel de mucoasa profunda.

- Digest Ease sau Digestive Enzymes 0-1-1 in timpul mesei faciliteaza digestia, stiut fiind faptul ca o digestie blocata permite agravarea infectiilor cu Heilcobacter.

- Miere de ManuKa


Nu există produse în această categorie.