Retete preparate in perioada curelor cu alimentatie crudivora

î®l 4.Pâine de casă cu dovleac

Ingrediente: dovleac (turcesc, plăcintar sau alte soiuri), faină integrală cât cuprinde, 1 linguriţă sare de mare, 50 de grame drojdie, 1 lingură de miere, apă.
Mod de preparare: Se curăţă dovleacul de coajă, se dă pe răzătoarea mare, se pune apă cât să-l acopere, apoi se fierbe. După ce s-a fiert, se lasă la răcit, până ajunge la faza de „călduţ”. Separat se pregăteşte maiaua din: drojdie, 5 linguri de apă, 2 linguri de făină şi mierea. Se amestecă ingredientele şi se lasă la dospit. Se amestecă maiaua cu dovleacul, se adaugă sarea, apoi se adaugă faina şi se frământă până se obţine o cocă de consistenţă potrivită (nici tare, nici moale). Coca se aşază în tăvile tapetate cu tărâţe şi se lasă să se dospească lângă o sursă de căldură (până creşte suficient). Se dă la cuptor până este coaptă bine.

î®l 5. Pâine din grâu germinat
Mod de preparare: 250 g grâu germinat (vezi reţeta nr.6) bine limpezit, se zvântă într-un şerveţel curat, apoi se amestecă cu 3-4 linguri de tărâţe, se dă prin maşina de tocat nuci. Pasta obţinută se amestecă cu faina integrală cât cuprinde, se frământă bine aluatul, care se împarte în trei părţi egale. în continuare se procedează ca la reţeta „Prepararea pâinii coapte la soare.”


î®l 6. Grâu germinat (încolţit)
Mod de preparare: Se spală bine grâul şi se pune într-o tavă. Se pune apă în tavă cât să-l acopere foarte puţin, iar tava se acoperă cu un tifon. Se lasă de seara până dimineaţa. Dimineaţa se scurge apa şi grâul se clăteşte. Se lasă fară apă până seara, când din nou se clăteşte şi se pune apă, cât să acopere grâul. Se repetă operaţiile până apare un mic colţ, semn că grâul a germinat. Când apare colţul, din nou se spală şi se pune în pungi în frigider. înainte de consum se clăteşte din nou cu apă. în 3-4 zile germinează. Iama se pune într-un loc cald pentru o germinare mai rapidă.
Se consumă 2-4 linguri de grâu germinat în fiecare zi. Daca aveţi probleme cu dentiţia, puteţi da grâul germinat prin maşina de tocat, după care îl veţi combina cu puţină miere şi nucă măcinată, obţinând o pastă delicioasă şi extrem de hrănitoare. De regulă, se fac cure de 7-15 zile, urmate de două săptămâni de pauză.
Obs.: în mod asemănător puteţi pune la germinat şi alte seminţe sau cereale.

î®l 7. Borş din cereale
Mod de preparare: Se prepară maiaua pentru borş din 1 cană de tărâţe de grâu, 1 cană de mălai şi 2 căni de apă călduţă. Se lasă într-un loc călduros vreme de 2-3 zile până se va acri. Maiaua obţinută astfel se pune în vasul pe care-1 veţi folosi pentru prepararea borşului, adăugându-se tărâţe de grâu proaspete şi mălai (aproximativ un sfert din capacitatea vasului), peste care se va adăuga apă călduţă până la umplerea vasului. Se amestecă bine apa cu celelalte ingrediente, lăsându-se câteva zile într-un loc călduros. Zilnic, de câteva ori se va amesteca bine. Pentru aromă şi creşterea valorii terapeutice se pot adăuga şi crenguţe cu frunze de vişin, frunze de leuştean şi alte plante aromatice preferate. Când s-a acrit suficient, se strecoară, se pune în sticle, ce se vor păstra în frigider. Borşul se poate folosi la acrirea ciorbelor.

î®l 8. „Digesta” (cremogenul)
„Digesta” sau cremogenul este un produs fin de porumb, care se obţine din expandarea mălaiului extra care se foloseşte la fabricarea pufideţilor de porumb. Această pulbere fină, de culoare galbenă, este cel mai bun liant, folosit atât în aperitive, sosuri, cât şi la diferite creme şi torturi. în lipsă de această pulbere se pot folosi pufuleţi înmuiaţi cu puţină apă caldă.
Lapte vegetal, unt vegetal, smântână vegetală, maioneză vegetală şi diverse paste

î®l 9. Lapte de nuci
Ingrediente: 1/2 cană nuci, 1 cană apă, 1/2 linguriţă sare de mare (opţional), vanilie (opţional), miere (opţional).
Mod de preparare: Se mixează toate ingredientele până la omogenizare deplină. Apoi se adaugă 2-3 căni apă, pentru a ajusta compoziţia după cum doriţi.

î®l  10. Lapte de grâu încolţit (germinat)
Ingrediente: 3 linguri grâu încolţit, 1 lingură nucă măcinată, 1-2 linguri miere, 1/2 măr sau 1 banană (facultativ), 1 cană apă caldă.
Mod de preparare: Se pun în blender toate ingredientele şi se mixează bine.

î®l 11. Lapte vegetal complex
Ingrediente: 2 linguri grâu încolţit, 1 lingură pulbere de seminţe de susan, 10-15 sâmburi de migdale, 1 banană, 1 lingură miere, 1 cană apă caldă. Se poate adăuga şi 1 lingură pulbere seminţe de in (bogate în acizi graşi esenţiali).
Mod de preparare: Pentru început, se pun în blender migdalele cu puţină apă (cât să le acopere) se mixează puţin, apoi se adaugă restul de apă şi celelalte ingrediente şi se mixează bine, până se transformă într-un lapte spumos. Este forte nutritiv şi bogat în calciu şi magneziu. 

î®l 12. Lapte de migdale
Ingrediente: 10-15 sâmburi de migdale, 1 banană (facultativ), 1 lingură miere, 1 cană apă caldă.
Mod de preparare: Pentru început, se pun în blender migdalele cu puţină apă (cât să le acopere) se mixează puţin, apoi se adaugă restul de apă şi celelalte ingrediente şi se mixează bine, până se transformă într-un lapte spumos.

î®l 13. Lapte de soia
Ingrediente: 2 căni boabe de soia, 1/2 linguriţă de sare de mare (opţional), vanilie (facultativ), 1 banană (facultativ).
Mod de preparare: Se pune soia la înmuiat aprox. 12 ore, timp în care se va schimba o dată apa. Boabele de soia înmuiate se vor fierbe în altă apă timp de 2 minute (apa să clocotească). Se scurge apa în care au fiert apoi se limpezesc cu altă apă rece. Se mixează fin boabele de soia cu apă (proporţia este 1 cană boabe la 3 căni apă). In lipsa mixerului, se vor trece boabele prin maşina de tocat de mai multe ori. Se adaugă apa şi se lasă la decantat; lichidul obţinut se strecoară prin tifon, apoi se fierbe timp de 20 minute cu sarea, amestecându-se continuu. Reziduurile rezultate din strecurarea laptelui se vor folosi pentru drob. Pentru rafinarea gustului se poate adăuga vanilie şi o banană când laptele se ia de pe foc.
Obs.: Laptele de soia este un produs bogat în proteine, dar se obţine prin fierbere şi va fi folosit în cazul unor cure cu alimentaţie crudivoră pe perioade mai lungi în care sunt necesare mai multe proteine.

î®l 14. Unt de nuci sau seminţe
Ingrediente: 1 cană nuci sau seminţe de orice fel, 4 linguri ulei de măsline presat la rece sau de seminţe de in, 1/2 cană apă, 1/4  linguriţă sare de mare (opţional).
Mod de preparare: Se mixează seminţele sau nucile în blender până se obţine o pulbere foarte fină. Se adaugă apoi 1/4 - 1/2 cană apă pentru a-i da o consistenţă mai moale. Folosiţi o spatulă de plastic sau lemn pentru a îndepărta nucile de pe marginile vasului şi a le face accesibile lamelor blenderului. Dacă se întâmplă ca untul să devină prea lichid în timp ce mixaţi, mai adăugaţi nuci sau seminţe până ce obţineţi consistenţa dorită. Experienţa vă va învăţa câtă apă este necesară pentru fiecare tip de seminţe în parte.

î®l 15. Unt de alune
Ingrediente: 300 g alune, 150 g nuci, 2 linguri oregano, 1/2 lingură sare de mare (opţional), 1/2 cană de apă, 1/4 cană de ulei.
Mod de preparare: Alunele şi nucile se rumenesc timp de 15 minute într-o tavă, după care se mixează bine, fiind adăugate treptat şi celelalte ingrediente. Se păstrează la frigider, servindu-se rece.

î®l 16. Smântână vegetală
Mod de preparare: Adăugaţi 2-6 linguri de suc de lămâie la orice tip de unt de nuci sau de seminţe. Se pot folosi şi condimente cum ar fi: pudra de ceapă, pudra de usturoi, mărar, ceapă verde, pătrunjel, ceapă uscată sau fulgi de usturoi.

î®l 17. Smântână de cocos şi susan
Ingrediente: 2 căni de apă fierbinte, 'A cană nucă de cocos, 1 linguriţă miere (se poate omite, 1/2 cană seminţe de susan, 1/4 linguriţă sare de mare (opţional).
Mod de preparare: Se mixează în blender şi se serveşte ca atare. Poate fi strecurată dacă se doreşte o consistenţă mai fină. Se poate dilua dacă este necesar.

î®l 18. Maioneză din pufuleţi (sau din mălai expandat „Digesta”)
Ingrediente: 6 linguri „Digesta” (sau 1 pungă pufuleţi simpli), 7-8 linguri suc de morcovi sau apă, 100 ml ulei de măsline presat la rece, sucul de la 1 lămâie, 1/2 linguriţă pulbere de seminţe, 1/2 linguriţă pulbere de plante aromatice şi condimentate (mărar, leuştean, cimbru, busuioc).
Mod de preparare: Pulberea de porumb „Digesta” (sau pufuleţii) se înmoaie cu apă (sau suc de morcovi), se adaugi condimentele, sucul de lămâie şi apoi uleiul, picătură cu picătură ca la maioneza obişnuită, mestecându-se într-un singur sens.

î®l 19. Maioneză din usturoi
Mod de preparare: Grăunţii de la 1-2 căpăţâni de usturoi curăţiţi (puteţi ajusta cantitatea în funcţie de dorinţă), se pisează foarte bine ori se dau prin aparatul special de mărunţit. Se pune 1/4 linguriţă sare de mare (se omite în cazul in care este contraindicată) peste usturoiul pisat şi se mai bate cu pisălogul. Cel mai bine este să folosiţi ca vas un castron de pământ, apoi cu o lingură de lemn se va amesteca cu ulei (turnat picătură cu picătură) într-un singur sens sau se mixează cu ajutorul unui blender. Din când în când se picură câteva picături de suc de lămâie. Va rezulta o pastă de culoare albă, care poate fi folosită ca un delicios stimulent al poftei de mâncare în combinaţie cu diverse preparate: salate, supe, ciuperci.

î®l 20. Pastă de avocado cu maioneză de usturoi
Ingrediente: 2 fructe de avocado, 5-6 căţei potriviţi de usturoi, ulei de măsline presat la rece, 1/2 linguriţă de sare de mare (opţional), 2 linguri suc de lămâie.
Mod de preparare: Se mixează fructele de avocado până se obţine o pastă. Apoi se pregăteşte maioneza cu usturoiul pisat bine, se picură ulei puţin câte puţin şi pe parcurs se adaugă şi suc de lămâie. Se amestecă maioneza, avocado şi sarea, obţinându-se o pastă omogenă. Se serveşte proaspătă.

î®l 21. Pastă de avocado cu ceapă
Ingrediente: 2 fructe de avocado, 2 cepe mici, 1/4 linguriţă sare de mare, 1 lingură de ulei de măsline presat la rece.
Mod de preparare: Se mixează fructele de avocado până devin o pastă untoasă. Apoi, se taie ceapa foarte fin, după care se freacă împreună cu sarea. Se amestecă ceapa cu pasta de avocado şi uleiul. Pasta se serveşte proaspătă, pe pâine.

î®l 22. Pastă de măsline
Ingrediente: 1 chiflă mare de graham, 25 măsline mari naturale, 1 ceapă, 2 linguri ulei de măsline presat la rece, suc de lămâie.
Mod de preparare: Se scoate miezul de la chiflă şi se înmoaie cu puţină apă. Ceapa se curăţă şi se ţine în apă circa 10 minute. Se scot sâmburii de la măsline şi apoi, măslinele împreună cu miezul de la chiflă se mixează, devenind astfel o pastă, după care se scoate într-un castron şi se freacă bine, adăugând uleiul şi suc de lămâie ca la maioneză (picătură cu picătură). Se adaugă apoi şi ceapa. Pasta se serveşte proaspătă, unsă pe pâine.

î®l 23. Salată de ţelină cu maioneză
Ingrediente: 500 g ţelină, 1 legătură frunze fragede de ţelină, 1 ceapă de apă, 250 g maioneză vegetală.
Mod de preparare: Ţelina, bine spălată, se curăţă, se dă pe râzătoare, se amestecă împreună cu ceapa şi verdeaţa tăiată mărunt, apoi se pune maioneza.

î®l 24. Salată de rădăcinoase cu maioneză
Ingrediente: 1 morcov, 1 pătrunjel, 1 păstâmac, 1 ţelină, 1/2 ridiche neagră, 1 ceapă mare de apă, 1 felie de sfeclă roşie,
2 legături de verdeţuri, 300 g maioneză vegetală.
Mod de preparare: Rădăcinoasele, bine spălate, curăţate se dau pe râzătoare, se amestecă împreună cu ceapa tăiată mărunt, verdeaţa, apoi maioneza.

î®l 25 Salată de castraveţi cu ceapă
Ingrediente: 5 castraveţi tineri, 1 ceapă, 50 ml ulei, suc de lămâie, verdeaţă de sezon (mărar, pătrunjel), 1 lingură pastă de roşii, 1/4 linguriţă sare de mare (opţional).
Mod de preparare: Se taie castraveţii felioare, se amestecă împreună cu ceapa tăiată fideluţă, uleiul, sucul de la lămâie, verdeaţa tăiată mărunt şi pasta de roşii.


î®l 26. Salată de roşii şi castraveţi
Ingrediente: 3-4 roşii, 3-4 castraveţi, 2 cepe, 2 linguri ulei, verdeaţă (pătrunjel), 1/4 linguriţă de sare de mare (opţional).

Mod de preparare: Roşiile şi castraveţii se taie felioare, se adaugă ceapa tăiată solzi, apoi se pune uleiul şi sarea. După ce salata a fost amestecată, pe deasupra se pune verdeaţă tăiată mărunt.

î®l  27. Castraveţi umpluţi cu ceapă
Ingrediente: 5 castraveţi tineri, 1 ceapă mare, 1 lingură pastă de roşii crude, 50 ml ulei, 1 legătură de mărar şi pătrunjel, mălai expandat „Digesta”, 'A linguriţă sare de mare (opţional).
Mod de preparare: ceapa, verdeaţa tăiate mărunt şi pasta de roşii se amestecă împreună cu uleiul şi cremogen (cât cuprinde), castraveţii se taie în două pe lungime, li se scoate miezul (care se amestecă cu celelalte ingrediente), iar în locul lui se aşază compoziţia. Se aşază jumătăţile umplute pe o farfurie şi se ornează cu felii de roşii.

î®l 28. Salată de castraveţi cu usturoi
Ingrediente: 7-8 castraveţi tineri, 10 căţei de usturoi, 50 ml ulei, suc de lămâie, verdeaţă de sezon.
Mod de preparare: Castraveţii se taie felioare subţiri. Usturoiul se curăţă, se pisează foarte bine şi se amestecă împreună cu uleiul (puţin câte puţin ca la maioneză de ou) şi sucul de lămâie. Verdeaţa se taie mărunt, apoi se amestecă toate ingredientele.

î®l  29. Salată de ceapă cu roşii
Ingrediente: 2 cepe mari, 5-6 roşii potrivite, 1 legătură mărar, 1 lingură tărâţe, 75 ml ulei, suc de lămâie, 1 lingură pulbere seminţe.
Mod de preparare: Ceapa se taie fideluţă, se amestecă cu uleiul, sucul de lămâie, apoi se adaugă roşiile felii. Se presară tărâţa, pulberea şi verdeaţa tăiată mărunt.

î®l 30. Salată de urzici
Ingrediente: urzici cât mai tinere, 1 mână de frunze de măcriş, 1 mână frunze de spanac, 1 ceapă mare (sau o legătură ceapă verde), 2 linguri de ulei de măsline presat la rece, 1 lămâie,1/4 linguriţă sare de mare (opţional). Cei care nu preferă ceapa, pot folosi 3-4 căţei de usturoi sau o legătură de usturoi verde.
Mod de preparare: Se aleg urzicile foarte bine, se spală în mai multe ape, după care se strâng în mână (cu mânuşi, bineînţeles) pentru a nu mai înţepa, apoi se freacă cu puţină sare. Se toacă mărunt urzicile, măcrişul, spanacul şi ceapa şi se amestecă cu sucul de lămâie, uleiul şi sare după gust. Se serveşte cât se poate de repede de la preparare.

î®l 31. Salată de ceapă cu urzici
Ingrediente: 2 cepe mari de apă, 200 g urzici, 2 linguri ulei de măsline presat la rece, tărâţă, 1 legătură leuştean şi mărar, 2 legături ridichii de lună,1/4 linguriţă sare de mare (opţional).
Mod de preparare: Ceapa şi urzicile se mărunţesc fin şi se freacă cu sare, se amestecă împreună cu pulberea, uleiul, sucul de lămâie, verdeaţa tocată mărunt, tărâţa (cât cuprinde) şi ridichii de lună tăiate felioare.


î®l 32. Salată de untişor
Ingrediente: 500 g untişor, fraged, (cules înainte de a înflori), Vi linguriţă ulei de măsline presat la rece, 2 linguri suc de lămâie sau 50 ml pastă de roşii (nefiartă).
Mod de preparare: Untişorul se alege, se curăţă, se spală bine şi se amestecă, într-un castron, cu restul ingredientelor. Este o salată uşor amăruie, excelentă în cura de verdeţuri de primăvară. Este indicat a se consuma de cel puţin 2-3 ori în fiecare primăvară.

î®l 33. Salată de untişor, păpădie şi salată verde
Ingrediente: 200 g păpădie, 200 g untişor, 2 salate,1/4 linguriţă sare de mare, 1 lingură ulei de măsline presat la rece, 2-
3 linguri suc de lămâie sau 50 ml suc de roşii nefiert (în cazul în care nu aveţi, puteţi da 2 roşii proaspete pe răzătoarea mare).
Mod de preparare: Se curăţă păpădia, untişorul şi salata verde, apoi se spală bine şi se toacă mărunt (salata poate fi ruptă cu mâna bucăţi mai mari). Se amestecă toate ingredientele cu sarea, uleiul şi sucul de lămâie (sau de roşii).

î®l 34. Salată de păpădie
Ingrediente: 300 g frunze păpădie, culese când sunt foarte fragede, 1 lingură ulei de măsline presat la rece, 2-3 linguri suc de lămâie, 1/4 linguriţă sare de mare (opţional), 1 legătură usturoi verde, 2 legături ceapă verde.
Mod de preparare: Păpădia, usturoiul şi ceapa verde se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Se adaugă apoi sarea, uleiul şi sucul de lămâie. Este o salată excelentă, primăvara, devreme, cu efect de eliminare a toxinelor din corp, după iarnă, când consumul de crudităţi este redus.

î®l 35. Salată de varză cu castraveţi şi mărar
Ingrediente: 1 varză potrivită, 3 castraveţi, o legătură de mărar, 1 lingură ulei de măsline presat la rece, suc de la o jumătate de lămâie, 1/4 linguriţă de sare de mare (opţional).
Mod de preparare: Varza se taie fideluţă şi se freacă cu sare. Castraveţii, care au fost ulterior spălaţi, se taie cubuleţe. Se amestecă cu varza şi verdeaţa tocată mărunt. La sfârşit, se adaugă sucul de lămâie şi uleiul.

î®l 36. Salată de ceapă verde, ridichii şi salată verde
Ingrediente: 2 salate, 2 legături de ridichii fragede, 2 legături ceapă verde, A linguriţă sare de mare (opţional), 1 lingură ulei de măsline presat la rece, 2-3 linguri suc de lămâie.
Mod de preparare: Se curăţă salata, ridichile şi ceapa verde. Salata şi ceapa verde se toacă mărunt, iar ridichile se taie rondele. Se adaugă sarea, uleiul şi sucul de lămâie şi se amestecă.

î®l  37. Salată de măcriş I
Ingrediente: 500 g frunze de măcriş, 1 lingură ulei de măsline presat la rece, 1/4 linguriţă sare de mare (opţional), 50 ml pastă de roşii nefiartă sau 1 roşie mare răzuită (opţional).

Mod de preparare: Frunzele de măcriş se spală şi se toacă mărunt. Se adaugă sare şi ulei. Fiind acrişoare, nu necesită suc acru. Cei care doresc pot adăuga suc sau pastă de roşii (nefierte).


î®l  38. Salată de măcriş II
Ingrediente: 250 g frunze de măcriş, 1 salată verde, 2 legături ceapă verde, 50 ml suc de roşii, presat la rece.
Mod de preparare: Frunzele de măcriş, de salată şi de asemenea şi ceapa verde se spală şi se sucul de roşii şi uleiul.

î®l 39. Salată de lăptuci cu măcriş şi spanac

Ingrediente: 2 salate, o mână de măcriş şi una de spanac, 2 fire de praz, o legătură pătrunjel, 1 lingură ulei de măsline presat la rece, sucul de la o lămâie, sare.
Mod de preparare: Salata, măcrişul, spanacul, verdeaţa şi prazul, care au fost spălate, se taie, se adaugă ulei, sare şi suc de lămâie.

î®l 40. Salată de lăptuci (salată verde)
Ingrediente: 2 salate, 5 fire de ceapă verde, o legătură mărar, 1 lingură ulei de măsline presat la rece, sare şi suc de la o jumătate de lămâie.
Mod de preparare: Salata, ceapa şi verdeţurile, care au fost spălate, se taie. Se adaugă uleiul, sucul de lămâie şi sarea şi se amestecă.

î®l 41. Salată de leurdă cu lăptuci (salată verde)
Ingrediente: o mână de frunze de leurdă, 2 căpăţâni de salată verde, 5 fire de ceapă verde, o legătură mărar, 1 lingură ulei de măsline presat la rece, sucul de la o jumătate de lămâie, 'A linguriţă sare de mare (opţional).
Mod de preparare: Verdeţurile se spală, apoi leurda, ceapa şi mărarul se toacă mărunt. Salata verde se poate rupe cu mâna bucăţi. Se amestecă toate ingredientele cu uleiul, sucul de lămâie şi sarea.
Obs.: Se poate folosi şi spanac la această reţetă sau înlocui salata verde cu spanac, în funcţie de dorinţă. î®l 42. Salată de roşii, ceapă şi castraveţi

î®l 42.Salate de rosii, ceapa si castraveti
Ingrediente: 4 roşii, 2 cepe sau 2 legături ceapă verde, 2-3 castraveţi de grădină, 1/4 linguriţă sare de mare, 1 lingură ulei de măsline presat la rece.
Mod de preparare: Se spală legumele. Ceapa se taie solzişori subţiri, castraveţii (curăţaţi de coajă) se taie rondele subţiri, iar roşiile felii. Se adaugă sarea, uleiul şi se amestecă.

î®l 43. Salată de roşii, usturoi şi castraveţi
Ingrediente: 4 roşii, 4 castraveţi de grădină, 5-6 căţei de usturoi, 1/4 linguriţă sare de mare, 1 lingură ulei de măsline presat la rece.
Mod de preparare: Se spală legumele. Castraveţii se curăţă de coajă, se taie rondele, iar roşiile felii. Usturoiul se toacă mărunt. Se adaugă sarea, uleiul şi se amestecă bine.

î®l 44. Salată de castraveţi cu usturoi
Ingrediente: 8 castraveţi de grădină, 8 căţei de usturoi, 1 lingură ulei de măsline presat la rece, 2 linguri suc de lămâie,
1 legătură de mărar sau pulbere de seminţe de mărar.
Mod de preparare: Castraveţii se curăţă de coajă, se taie rondele subţiri. Se aşază într-un castron. Usturoiul se toacă mărunt şi se presară deasupra castraveţilor. Dacă se foloseşte mărar, se toacă fin şi se presară de asemenea peste castraveţi. Se adaugă sarea, uleiul şi sucul de lămâie şi apoi se amestecă bine. Este o salată delicioasă.

î®l 45. Salată de spanac
Ingrediente:1/2 kg spanac, 1 căpăţână mare de salată verde, 1 lingură ulei de măsline presat la rece, 2-3 linguri suc de lămâie, 1/4 linguriţă sare de mare.
Mod de preparare: Spanacul şi salata se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Se adaugă sarea, uleiul şi sucul de lămâie.

î®l 46. Salată de spanac cu castraveţi şi verdeaţă de sezon

Ingrediente: 1/2 kg spanac, 4-5 castraveţi, verdeaţă (mărar, pătrunjel), 1 ceapă, 1 pahar de suc de roşii, 1 lingură ulei de măsline presat la rece, suc de la o jumătate de lămâie, sare.

Mod de preparare: Spanacul şi verdeaţa se spală şi se taie mărunt. Castraveţii se taie felioare, la fel se procedează şi cu :eapa. Se amestecă şi se adaugă sucul de roşii, uleiul, sucul de lămâie şi sarea.

î®l 47. Salată de ardei
Ingrediente: 5-6 ardei graşi, diferit coloraţi, 1 ceapă, 1/2 linguriţă sare, 1 lingură ulei de măsline presat la rece.

 Mod de preparare:  Ceapa se curata, se spala si se taie fideluta. Ardeii se spala, se curata de cotoare si se taie subtiri. Se adauga ceapa, sarea, uleiul si se amesteca. 

î®l 48. Salată de varză I
Ingrediente: 1 varză potrivită,1/2 linguriţă sare (opţional), 1 lingură ulei de măsline presat la rece, 2-3 linguri suc de lămâie.
Mod de preparare: Varza se curăţă de cotor şi de frunzele exterioare deteriorate, se toacă fideluţă, se freacă cu sare şi se pune într-un castron. Se adaugă sucul de lămâie şi uleiul, amestecându-se bine. Se consumă proaspătă. Este o salată excelentă, foarte sănătoasă, ce ar trebui folosită regulat, cel puţin o dată pe săptămână.

î®l  49. Salată de varză II
Ingrediente: 1 varză potrivită, 1 lingură ulei de măsline presat la rece, 50 ml suc de roşii nefiert sau 3-4 roşii proaspete, 1/2 linguriţă sare de mare.
Mod de preparare: Varza se curăţă de cotor şi de frunzele exterioare, se toacă mărunt, se freacă cu sare şi se pune într- un castron. Se adaugă sucul de roşii (sau roşiile tăiate felii) şi uleiul, amestecându-se bine. Se serveşte imediat.

î®l  50. Salată de varză albă şi varză roşie
Ingrediente: 1 varză albă, mică, 1 varză roşie, mică, 'A linguriţă sare de mare, 1 lingură ulei de măsline presat la rece, 2-3 linguri suc de lămâie, Vi legătură de mărar (opţional).
Mod de preparare: Verzele se curăţă de cotoare şi de frunzele exterioare, se toacă mărunt (sau se pot da pe răzătoarea mare), apoi se freacă cu sare. Se pun într-un castron. Se adaugă uleiul şi sucul de lămâie, amestecându-se bine. Se serveşte proaspătă.

î®l 51. Salată de varză albă cu măcriş
Ingrediente: 400 g varză, 200 g măcriş, o ceapă, 1 lingură ulei de măsline presat la rece, o legătură de mărar cu leuştean, lămâie.
Mod de preparare: Varza se taie fideluţă şi se freacă în mâini până pierde din rigiditate. Se amestecă cu frunzele fragede de măcriş tăiate fideluţă, cu ceapa tăiată solzi, uleiul şi sucul de lămâie. Deasupra se presară verdeţurile tăiate mărunt.

î®l 52. Salată de varză cu spanac şi măcriş
Ingrediente: o varză de mărime potrivită, o mână de spanac şi una de măcriş, 1 lingură de ulei de măsline presat la rece, sare şi 1 lingură de pastă de roşii nefiartă (sau o roşie dată pe răzătoarea mare).
Mod de preparare: Varza se taie fideluţă. La fel se procedează şi cu spanacul şi cu măcrişul. Se amestecă adăugându- se sarea, uleiul şi pasta de roşii.

î®l  53. Salată de varză roşie cu hrean
Ingrediente: 1 varză roşie, 1 rădăcină mică de hrean, 1 lingură de ulei de măsline presat la rece,1/2 linguriţă sare, 2 linguri de suc de lămâie
Mod de preparare: Varza roşie se curăţă de cotor şi de frunzele deteriorate, se spală şi se toacă mărunt sau se dă pe răzătoarea mare. Hreanul se rade pe răzătoarea mică. Se adaugă sarea, uleiul şi sucul de lămâie. Se amestecă toate ingredientele.

î®l 54. Salată de dovlecei cu varză
Ingrediente: 4 dovlecei, o jumătate căpăţână de varză, 3 legături de ceapă verde, 1 lingură de ulei de măsline presat la rece, o legătură de mărar şi pătrunjel, 2 linguri de tărâţe, sucul de Vi lămâie.
Mod de preparare: Dovleceii raşi pe râzătoare cu tot cu coajă se amestecă cu varza tăiată fideluţă, cu ceapa tăiată în bucăţi de mărime potrivită (după preferinţă), cu tărâţa, uleiul şi sucul de lămâie. Deasupra se presară verdeţurile tăiate mărunt.

î®l  55. Salată de varză cu praz
Ingrediente: O jumătate de varză tăiată fideluţă, 1 praz mic, 1 lingură de ulei de măsline presat la rece, lămâie, 1 legătură de mărar.
Mod de preparare: Se amestecă toate ingredientele şi se decorează cu mărarul tăiat mărunt.

î®l 56. Salată de varză cu păpădie
Ingrediente: 400 g varză, 250 g păpădie, 1 lingură de ulei de măsline presat la rece, ceapă, o legăturăde mărar, lămâie, o lingură de faină integrală de hrişcă.

Mod de preparare: Varza tăiată fideluţă se amestecă împreună cu păpădia tăiată mărunt, cu ceapa, uleiul, faina şi sucul de lămâie. Se pune deasupra mărarul tăiat mărunt.

î®l 57. Salată de varză cu grâu germinat
Ingrediente: 450 g varză, 4-5 linguri grâu germinat, o legătură de ceapă verde, o legătură de verdeţuri de sezon, 1 lingură ulei de măsline presat la rece, suc de lămâie.
Mod de preparare: Varza tăiată mărunt se amestecă împreună cu grâul germinat, ceapa, verdeaţa, uleiul, sucul de lămâie. Grâul germinat se poate înlocui cu: nuci, orz germinat, secară germinată şi cu alte seminţe germinate.

î®l 58. Salată de conopidă cu maioneză de pufuleţi (sau „Digesta”)
Ingrediente: conopidă, morcov, ţelină (opţional), suc de lămâie (după gust), sare (opţional).
Obs. Pentru prepararea maionezei de pufuleţi vezi reţeta nr. 18.
Mod de preparare: Se dă pe răzătoarea mare conopida, iar morcovii şi ţelina pe răzătoarea mică; apoi se combină cu maioneza de pufuleţi. Se poate adăuga suc de lămâie, după gust.

î®l  59. Salată de broccoli cu maioneză de pufuleţi (sau „Digesta”)
Ingrediente: broccoli, morcov, ţelină (opţional), suc de lămâie (după gust), sare (opţional).
Mod de preparare: Se procedează ca în reţeta precedentă, înlocuindu-se conopida cu broccoli.

î®l 60. Salată de gulii
Ingrediente: 4 gulii fragede, Zi linguriţă sare, 1 lingură de ulei de măsline presat la rece, 2 linguri de suc de lămâie.                        Mod de preparare: Se curăţă guliile de coajă, se spală şi se dau pe răzătoarea mare. Se adaugă restul ingredientelor.

î®l 61. Salată de praz I
Ingrediente: 2 fire de praz de mărime mijlocie, 100 g măsline, 50 ml suc de roşii nefiert (sau 2 roşii mari date prin râzătoare).
Mod de preparare: Prazul se curăţă, se spală şi se taie rondele. Se adaugă restul ingredientelor. Dacă este posibil, se curăţă măslinele de sâmburi. Se amestecă bine.

î®l  62. Salată de praz II
Ingrediente: 4 fire de praz de mărime mijlocie, 1 ceapă, 2 morcovi, 1 ţelină potrivită, 1/2 linguriţă sare, 1 lingură de ulei de măsline presat la rece.
Mod de preparare: Prazul se curăţă, se spală şi se taie rondele. Ceapa se taie fideluţă, iar morcovii şi ţelina se dau pe răzătoarea mare. Se adaugă sarea şi uleiul şi se amestecă bine. Este o salată foarte hrănitoare şi aspectuoasă.

î®l 63. Salată de praz III
Ingrediente: 5 fire mari de praz, o legătură de pătrunjel, 1 morcov, sucul de la o jumătate de lămâie, 1 lingură de ulei de măsline presat la rece şi sare.
Mod de preparare: Prazul şi pătrunjelul, care au fost spălate, se taie mărunt. Morcovul se dă pe răzătoarea mică. Acestea se adaugă uleiul, sarea şi sucul de lămâie, amestecându-se bine.

î®l 64. Salată de praz şi ridichi
Ingrediente: 1 fir de praz de mărime potrivită, 1 legătură de ridichi de lună (se poate folosi şi ridiche albă care nu este atât de iute), sucul de la o lămâie, 1 lingură de ulei de măsline presat la rece, 1/4 linguriţă sare de mare (opţional).
Mod de preparare: Se dau pe râzătoare ridichile şi se amestecă împreună cu prazul tăiat fideluţă, cu uleiul, sucul de lămâie şi verdeaţa tocată mărunt.

î®l  65. Salată de ridichi de lună cu praz
Ingrediente: 300 g ridichii, 1 praz mic tăiat fideluţă, 1 lingură ulei de măsline presat la rece, 1 legătură de verdeţuri de sezon, o lingură de tărâţe, suc de lămâie.
Mod de preparare: Se dau pe râzătoare ridichile şi se amestecă împreună cu prazul tăiat fideluţă, cu uleiul, tărâţa, sucul de lămâie şi verdeaţa.
î®l  66. Salată de andive
Ingrediente: 1/2 kg andive, 1 ceapă , 1 lingură de ulei de măsline presat la rece, 2 linguri de suc de lămâie, 1/4 linguriţă sare.
Mod de preparare: Se aleg andive cât mai fragede. Cele mai groase sunt mai amare. Andivele se curăţă, se spală şi se uie rondele. Ceapa se taie solzişori. Se adaugă sarea, uleiul şi sucul de lămâie. Se amestecă.

î®l  67. Salată de andive, ţelină şi morcovi
Ingrediente: 300 g andive, 1 ţelină potrivită, 2 morcovi, 1/4 linguriţă sare (opţional), 1 lingură de ulei de măsline presat la rece, 2 linguri de suc de lămâie.

Mod de preparare: Andivele se curata, se spala si se taie rondele. Telina si morcovii se curata, se spala si se dau pe razatoare mare. Se adauga sarea, uleiul si sucul de lamaie. Se amesteca bine.

î®l 68. Salată de ceapă roşie cu suc de roşii
Ingrediente: 2 cepe mari, 100-150 ml suc de roşii nefiert sau 2 roşii mari date pe râzătoare, 1 lingură de ulei de măsline presat la rece.
Mod de preparare: Cepele se curăţă, se spală şi se taie în două de-a lungul, apoi feliuţe subţiri pe orizontal. Se amestecă sucul de roşii, stors proaspăt vara (sau iama conservat cu hrean sau păstrat la congelator) şi uleiul.

î®l 69. Salată asortată
Ingrediente: 1/2 varză albă, 2 morcovi, 1 ţelină, 1 ceapă, 2 fire de praz, 1 linguriţă sare, 1 lingură de ulei de măsline presat la rece, 2-3 linguri de suc de lămâie.
Mod de preparare: Se curăţă şi se spală legumele. Varza, morcovii şi ţelina se dau pe răzătoarea mare. Ceapa se taie fideluţă, iar prazul rondele. Se pun toate într-un castron şi se amestecă împreună cu sarea, uleiul şi sucul de lămâie. Este o salată frumos colorată şi gustoasă, foarte hrănitoare. Se serveşte proaspătă.

î®l 70. Salată de ţelină cu morcovi
Ingrediente: 1 ţelină mare sau 2 mai mici, 3 morcovi, 1 lingură ulei de măsline presat la rece, 1/2 linguriţă sare, 2 linguri suc de lămâie.
Mod de preparare: Ţelina şi morcovii se curăţă, se spală şi se dau pe răzătoarea mare. Se pun într-un castron şi se amestecă împreună cu sarea, uleiul şi sucul de lămâie. Este o salată care trebuie consumată des în anotimpul rece.

î®l 71. Salată de vară
Ingrediente: 3 roşii mari, 1 ardei, 1 ceapă, 1 castravete, 50 g seminţe de floarea-soarelui decojite (neprăjite), 1/4 linguriţă de sare de mare (opţional), 1 linguriţă de ulei de măsline presat la rece.
Mod de preparare: Se spală bine toate legumele şi se curăţă. Ceapa şi ardeii se taie fideluţă, roşiile felii subţiri, castravetele, curăţat de coajă, se taie rondele subţiri. Se pun toate într-un castron, se adaugă uleiul şi sarea, iar deasupra se presară seminţe de floarea-soarelui. Se amestecă bine. Se consumă imediat ce a fost pregătită.

î®l  72. Salată de sfeclă roşie cu hrean
Ingrediente: 300 g sfeclă roşie, 200 g varză, 2 linguriţe de hrean răzuit fin, 1 lingură de ulei de măsline presat la rece, o legătură de verdeţuri de sezon, un fir de praz (opţional), 2 linguri de grâu încolţit, sucul de lămâie.
Mod de preparare: Sfecla se dă pe râzătoare, se amestecă împreună cu varza tăiată fideluţă, prazul tăiat mărunt, hreanul, uleiul, grâul, sucul de lămâie. Se presară deasupra verdeţurile tocate mărunt.

î®l  73. Salată de sfeclă roşie cu usturoi
Ingrediente: 450 g sfeclă roşie, o căpăţână de usturoi, un fir de praz, 1 lingură de ulei de măsline presat la rece, sucul de lămâie.
Mod de preparare: Sfecla se dă pe râzătoare, se amestecă împreună cu prazul tăiat mărunt, uleiul, sucul de lămâie şi usturoiul pisat mărunt.

î®l 74. Salată de dovlecei
Ingrediente: 1-2 dovlecei mici, ulei de măsline, mărar verde (sau pudră), suc de lămâie, usturoi verde (sau uscat).
Mod de preparare: Dovleceii se taie rondele subţiri, apoi se aranjează pe un platou. Se sărează puţin (opţional), apoi se presară deasupra lor usturoiul verde tocat foarte mărunt, sucul de lămâie, câteva picături de ulei şi mărarul tocat fin.

î®l 75. Salată de iarbă grasă
Ingrediente: 300 g iarbă grasă sau graşiţă (proaspăt culeasă), 100 g măcriş, 2 ardei potriviţi, 1 ceapă mare, 100 ml suc de roşii, 2 linguri suc de lămâie, 1/4 linguriţă de sare de mare (opţional), 1 lingură de ulei de măsline presat la rece.
Mod de preparare: Se toacă mărunt iarba grasă şi măcrişul, se pun într-un castron şi se toarnă sucul de lămâie peste el, după care se acoperă timp de 15 minute. Se toacă ceapa sub formă de solzi şi se adaugă împreună cu celelalte ingrediente, sarea şi uleiul fiind puse după gust.

Ciorbe
î®l 76. Ciorbă infuzată de urzică
Ingrediente: 2 pumni de urzică, 2 morcovi mari, 1 ţelină mică, 1 ceapă mare, 1 ardei, 3-4 roşii sau 1 cană de suc de roşii nefiert, 4-5 căţei de usturoi, 1 linguriţă cu vârf de sare (opţional), 1 legătură de verdeaţă (pătrunjel, leuştean, frunze de ţelină), 1 lingură de ulei de măsline extravirgin, 3 litri de apă.
Mod de preparare: Se pune apa cu sarea la fiert într-o oală potrivită. Când apa clocoteşte, se adaugă ingredientele şi uleiul şi se opreşte focul. Se pune capacul şi se acopere vreme de 5-10 minute cu o pătură (ca şi o infuzie!). Urzica se toacă mărunt, morcovii şi ţelina se dau pe răzătoarea mică, ardeiul se taie cubuleţe, ceapa, usturoiul şi verdeaţa se toacă mărunt, roşiile se dau pe răzătoarea mare. Când se serveşte supa se poate adăuga o linguriţă de maioneză de usturoi (la o farfurie).

î®l 77. Ciorbă infuzată de salată verde
Ingrediente: 2 căpăţâni de salată verde, 2 morcovi mari, 1 ţelină mică, 1 ceapă mare, 1 ardei, 3-4 roşii sau 1 cană de suc de roşii nefiert, 4-5 căţei de usturoi, 1 linguriţă cu vârf de sare (opţional), 1 legătură de verdeaţă (pătrunjel, leuştean, frunze de ţelină), 1 lingură ulei de măsline extravirgin, 3 litri de apă.
Mod de preparare: Se pune apa la fiert cu sarea într-o oală potrivită. Când apa clocoteşte, se adaugă ingredientele şi uleiul şi se opreşte focul. Se pune capacul şi se acopere vreme de 5-10 minute cu o pătură (ca şi o infuzie!). Salata verde se rupe în bucăţi nu prea mici, morcovii şi ţelina se dau pe răzătoarea mică, ardeiul se taie cubuleţe, ceapa, usturoiul şi verdeaţa se toacă mărunt, roşiile se dau pe răzătoarea mare. Când se serveşte supa, se poate adăuga o linguriţă de maioneză de usturoi (la o farfurie), care îi conferă o savoare deosebită (vezi reţeta 19). în funcţie de gust, ciorba o puteţi acri cu suc de lămâie sau aguridă.
Obs.: Cei care preferă gustul acru la supe sau doresc uneori să diversifice meniul, pot utiliza borşul (vezi reţeta nr.7) în locul apei.

î®l  78. Ciorbă infuzată de ştevie (şi/sau spanac)
Ingrediente: 2 pumni de ştevie (sau/şi spanac), 2 morcovi mari, 1 ţelină mică, 1 ceapă mare, 1 ardei, 2-3 roşii sau 1 cană de suc de roşii nefiert, 4-5 căţei de usturoi, 1 linguriţă cu vârf de sare (opţional), 1 legătură de verdeaţă (pătrunjel, leuştean, frunze de ţelină), 1 lingură de miezuri crude de seminţe de floarea soarelui (opţional), 1 lingură de nucă măcinată 1 lingură de ulei de măsline extravirgin, 3 litri de apă.
Mod de preparare: Se pune apa la fiert cu sarea într-o oală potrivită. Când apa clocoteşte, se adaugă ingredientele şi uleiul şi se opreşte focul. Se pune capacul şi se acopere vreme de 5-10 minute cu o pătură (ca şi o infuzie!). Ştevia se toacă nu prea mărunt, morcovii şi ţelina se dau pe răzătoarea mică, ardeiul se taie cubuleţe, ceapa, usturoiul şi verdeaţa se toacă mărunt, roşiile se dau pe răzătoarea mare. Când se serveşte supa, se poate adăuga o linguriţă de maioneză de usturoi (la o farfurie) sau smântână vegetală pe care o puteţi prepara acasă conform indicaţiilor de la reţetele nr. 16-19.

Obs.: Cei care preferă gustul acru la supe sau doresc uneori să diversifice meniul, pot utiliza borşul (vezi reţeta nr.7 ) în locul apei sau puteţi folosi suc de lămâie sau aguridă.

î®l  79. Ciorbă infuzată de lobodă (roşie sau verde)
Mod de preparare: Se prepară la fel ca în reţeta precedentă, cu excepţia faptului că ştevia este înlocuită cu loboda.

î®l  80. Ciorbă infuzată de conopidă
Ingrediente: 1 conopidă de mărime potrivită, 2 morcovi mari, 1 ţelină mică, 1 ceapă mare, 2 ardei, 2-3 roşii sau 1 cană de suc de roşii nefiert, 4-5 căţei de usturoi, 1 linguriţă cu vârf de sare (opţional), 1 legătură de verdeaţă (pătrunjel, leuştean, frunze de ţelină), 1 lingură de miezuri crude de seminţe de floarea soarelui (opţional) 1 lingură de nucă măcinată, 1 lingură de ulei de măsline extravirgin, 3 litri de apă.
Mod de preparare: Se pune apa cu sarea la fiert într-o oală potrivită. Când apa clocoteşte, se adaugă ingredientele şi uleiul şi se opreşte focul. Se pune capacul şi se acopere vreme de 5-10 minute cu o pătură (ca şi o infuzie!). Conopida se taie feliuţe subţiri, morcovii şi ţelina se dau pe răzătoarea mică, ardeiul se taie cubuleţe, ceapa, usturoiul şi verdeaţa se toacă mărunt, roşiile se dau pe răzătoarea mare. Când se serveşte supa, se poate adăuga o linguriţă de maioneză de usturoi (la o farfurie) sau smântână vegetală pe care o puteţi prepara acasă conform indicaţiilor de la reţetele nr. 16-19. Obs.: Cei care preferă gustul acru la supe sau doresc uneori să diversifice meniul, pot utiliza borşul (vezi reţeta nr.7) în locul apei.


î®l 81. Ciorbă infuzată de varză
Ingrediente: 1/2 căpăţână de varză, 2 morcovi mari, 1 ţelină mică, 1 ceapă mare, 1 ardei, 2-3 roşii sau 1 cană de suc de roşii nefiert, 4-5 căţei de usturoi, 1 linguriţă cu vârf de sare (opţional), 1 legătură de verdeaţă (mărar, puţin cimbru), 1 lingură de miezuri crude de seminţe de floarea soarelui (opţional), 1 lingură de nucă măcinată, 1 lingură de ulei de măsline extravirgin, 3 litri de apă.
Mod de preparare: Se pune apa cu sarea la fiert într-o oală potrivită. Când apa clocoteşte, se adaugă ingredientele şi uleiul şi se opreşte focul. Se pune capacul şi se acopere vreme de 5-10 minute cu o pătură (ca şi o infuzie!). Varza se toacă fideluţă, morcovii şi ţelina se dau pe răzătoarea mică, ardeiul se taie cubuleţe, ceapa, usturoiul şi verdeaţa se toacă mărunt, roşiile se dau pe răzătoarea mare. Când se serveşte supa, se poate adăuga o linguriţă de maioneză de usturoi (la o farfurie) sau smântână vegetală pe care o puteţi prepara acasă conform cu indicaţiile de la reţetele nr.16-19.
Obs.: Cei care preferă gustul acru la supe sau doresc uneori să diversifice meniul, pot utiliza borşul (vezi reţeta nr.7) în locul apei.

î®l 82. Ciorbă infuzată de dovlecel
Ingrediente: 1 dovlecel de mărime medie (sau 2 mici), 2 morcovi mari, 1 ţelină mică, 1 ceapă mare, 1 ardei, 2-3 roşii sau 1 cană de suc de roşii nefiert, 4-5 căţei de usturoi, 1 linguriţă cu vârf de sare (opţional), 1 legătură de verdeaţă (mărar, leuştean, pătrunjel, puţin cimbru), 1 lingură de miezuri crude de seminţe de floarea soarelui (opţional), 1 lingură de nucă măcinată, 1 lingură de ulei de măsline presat la rece, 3 litri de apă.
Mod de preparare: Se pune apa cu sarea la fiert într-o oală potrivită. Când apa clocoteşte, se adaugă ingredientele şi uleiul şi se opreşte focul. Se pune capacul şi se acopere vreme de 5-10 minute cu o pătură (ca şi o infuzie!). Dovleceii se taie în lungime pe jumătate, se scot seminţele şi miezul moale, apoi se toacă în cubuleţe potrivite. Morcovii şi ţelina se dau pe răzătoarea mică, ardeiul se taie cubuleţe, ceapa, usturoiul şi verdeaţa se toacă mărunt, roşiile se dau pe răzătoarea mare. Când se serveşte supa, se poate adăuga o linguriţă de maioneză de usturoi (la o farfurie) sau smântână vegetală pe care o puteţi prepara acasă, conform cu indicaţiile de la reţetele nr. 16-19.
Obs.: Cei care preferă gustul acru la supe sau doresc uneori să diversifice meniul, pot utiliza borşul (vezi reţeta nr.7) în locul apei.

î®l 83. Ciorbă de zarzavat
Ingrediente: 2 litri de suc de roşii nefiert, 1 morcov mare, 1 ţelină mică, 1 ceapă potrivită, 1 ardei, 4-5 căţei de usturoi, 1 legătură de verdeaţă (pătrunjel, leuştean, frunze de ţelină), 1 lingură de miezuri crude de seminţe de floarea soarelui (opţional), 1 lingură de nucă măcinată, 1 lingură de ulei de măsline presat la rece, 1 linguriţă sare (opţional).
Mod de preparare: Morcovii şi ţelina se dau pe răzătoarea mică, ardeiul se taie cubuleţe, ceapa, usturoiul şi verdeaţa se toacă mărunt.

î®l  84. Ciorbă de rădăcinoase cu suc de roşii
Ingrediente: 2 litri suc de roşii nefiert, 1 morcov, 1 pătrunjel rădăcină, 1 rădăcină păstâmac, 1 rădăcină ţelină mică, 1 felie de sfeclă roşie, 1 ceapă potrivită, 1 ardei gras, 1 legătură de leuştean, mărar, pătrunjel, 2 linguri de ulei de măsline presat la rece sau ulei de in, 2 linguri tărâţe.
Mod de preparare: în sucul de roşii se pun rădăcinoasele spălate, curăţate şi date pe râzătoare, ceapa, ardeiul, verdeaţa tăiate mărunt, tărâţa, pulberea şi uleiul se adaugă la sfârşit.

Preparate din ciuperci

î®l  85. Hribi cu maioneză vegetală
Ingrediente: 350 g hribi (sau mânătărci), 250 g maioneză vegetală, 1 legătură de verdeaţă, 2-3 linguri de suc de lămâie, 1/4 linguriţă sare de mare (opţional).
Mod de preparare: Se aleg hribii, mici şi mijlocii, bine spălaţi, tăiaţi felioare şi se stropesc cu suc de lămâie şi se lasă acoperiţi 2 ore. Peste ciuperci se toarnă maioneză vegetală preparată acasă. Se pune şi verdeaţa tocată mărunt. Puteţi înlocui hribii cu alte ciuperci. Se pot consuma cu mujdei sau maioneză de usturoi.

î®l 86. Salată de varză cu ciuperci
Ingrediente: 1/2 varză albă dulce, 300 g ciuperci de cultură, suc de lămâie, 1 lingură de ulei de măsline presat la rece sau ulei de in, 1 ceapă mare de apă, 1 lingură pastă de roşii (crudă) sau 1 roşie dată prin răzătoarea mare, o legătură de mărar, V1/2linguriţă de pulbere plante aromatice, 1/2 linguriţă sare de mare (opţional).
Mod de preparare: Se vor alege ciuperci mici, se vor spăla bine, apoi se vor tăia felii subţiri, ce vor fi stropite din belşug cu suc de lămâie, apoi se vor acoperi şi se vor păstra la rece vreme de 2 ore. Varza se taie fideluţă, apoi se freacă cu sare pentru a-şi pierde din rigiditate. Se amestecă ulterior cu ciupercile, ceapa şi verdeaţa tăiată mărunt, pulberea, pasta de roşii şi uleiul de măsline.

î®l 87. Ardei umpluţi cu ciuperci
Ingrediente: 6-8 ardei graşi, 350 g ciuperci, 2 linguri de ulei de măsline presat la rece, 1 ceapă mare de apă, 1 legătură mare de verdeţuri, 200 g spanac, 1 linguriţă pulbere de seminţe, tărâţe, 1/4 linguriţă sare de mare (opţional).
Mod de preparare: Ciupercile se spală, se aşază într-o farfurie şi se stropesc cu suc de lămâie şi sare, apoi se lasă acoperite timp de o oră. Se aleg ardeii graşi, li se taie uşor marginea de lângă codiţă, se scoate cotorul de seminţe. Compoziţia pentru umplut se prepară din ciupercile bine mărunţite, amestecate cu ceapa şi verdeţurile tăiate mărunt, pulberea, uleiul şi tărâţe cât cuprinde.

î®l  88. Castraveţi umpluţi cu ciuperci
Ingrediente: 5 castraveţi tineri, 200 g ciuperci, 1 ceapă mare, 1 lingură pastă de roşii nefiartă, 1 lingură de ulei de măsline presat la rece, 1 legătură de mărar şi pătrunjel, mălai expandat „Digesta”, 1/4 linguriţă sare de mare (opţional).                                               Mod de preparare: Ceapa, ciupercile, verdeaţa se tăie mărunt, după care se amestecă cu pasta de roşii, uleiul şi cremogenul (cât cuprinde). Castraveţi se taie în două pe lungime, li se scoate miezul (care se amestecă împreună cucelelalte ingrediente), iar în locul lui se aşază compoziţia. Se aşază jumătăţile umplute pe o farfurie şi se ornează cu felii de roşii.

î®l  89. Salată de ciuperci cu gogoşari
Ingrediente: 200 g ciuperci (proaspete recoltate), 3 gogoşari, 1 ceapă mare, sucui de la o roşie, 2 linguri de ulei măsline presat la rece sau ulei de in, 1 legătură de pătrunjel, suc de lămâie.
Mod de preparare: Ciupercile se spală şi se mărunţesc, se amestecă împreună cu ceapa tăiată foarte fin şi se freacă cu ulei şi suc de lămâie. Se adaugă gogoşarii tăiaţi felioare, sucul de roşii şi verdeaţa tăiată mărunt.

î®l  90. Salată de ciuperci cu praz
Ingrediente: 200 g ciuperci (proaspete recoltate), 3 gogoşari, 1 praz mare, 1 cană de suc de roşii nefiert, 1 lingură de ulei de măsline presat la rece, 1 legătură de pătrunjel, suc de la Zi de lămâie.
Mod de preparare: Ciupercile se spală şi se mărunţesc, se amestecă împreună cu prazul tăiat foarte fin şi se freacă cu ulei şi suc de lămâie. Se adaugă gogoşarii tăiaţi felioare, sucul de roşii şi verdeaţa tăiată mărunt.

î®l 91. Salată de ciuperci cu usturoi
Ingrediente: 200 g ciuperci (proaspete recoltate), 3 gogoşari, 3-4 căţei de usturoi, 1 cană de suc de roşii nefiert (sau roşii date pe răzătoarea mare), 2 linguri de ulei măsline presat la rece (sau ulei de in), 1 legătură de pătrunjel, suc de lămâie, 2-3 linguri de mălai expandat „Digesta”.
Mod de preparare: Se amestecă usturoiul cu cele 3 linguri de mălai expandat „Digesta” şi apoi se freacă împreună cu ulei şi puţin suc de lămâie, până se obţine o maioneză. Apoi, se adaugă ciupercile (tăiate fideluţă), gogoşarii tăiaţi felioare, sucul de roşii şi verdeaţa tăiată mărunt.

î®l 92. Salată de ciuperci cu verdeaţă
Ingrediente: 250 g ciuperci, 2 legături de ridichii de lună, 1 legătură de mărar şi pătrunjel, 2 roşii, 2 linguri de ulei de măsline presat la rece sau ulei de in, 1 linguriţă de suc de lămâie, 1 ceapă, 1/4 linguriţă de sare de mare (opţional).
Mod de preparare: Se aleg ciupercile, se spală şi se taie felioare subţiri şi se adaugă ridichile şi ceapa, roşiile tăiate cuburi, uleiul şi lămâia.

î®l  93. Ceapă cu ciuperci
Ingrediente: 2 cepe mari de apă, 250 g ciuperci, 2 linguri de ulei de măsline presat la rece, 1-2 linguri de tărâţe, 1 legătură de mărar, 2 roşii, 2-3 linguri de suc de lămâie, 1 lingură de pulbere de seminţe, 1/2 linguriţă sare de mare (opţional).
Mod de preparare: Ceapa şi ciupercile se spală şi se taie felioare, se amestecă odată cu pulberea, tărâţa, uleiul, sarea, sucul de lămâie şi verdeaţa tăiată mărunt. Pe deasupra se ornează cu roşii.

                        Reţete şi preparate dulci din fructe, seminţe, fulgi şi germeni de cereale

                                                  Preparate din fulgi şi germeni de cereale.

î®l 94. Tort de fructe
Ingrediente: 3 căni fulgi de cereale, 2 mere, 1 portocală, 20 g de stafide, 20 g nucă de cocos, 3 linguri de miere, 1 banană (opţional, se pot adăuga şi alte fructe).
Mod de preparare: într-un vas se amestecă fulgii de cereale cu fructele răzuite sau tocate, mierea, stafidele, nuca de cocos şi sucul de lămâie. în cazul în care fulgii mai necesită umezeală se poate adăuga un pahar de suc de fructe. Amestecul se lasă 2 ore până fulgii se înmoaie. Se pune pe un platou şi se ornează după preferinţă.

î®l 95. Tort de grâu încolţit
Ingrediente: 5 căni grâu încolţit, 2 mere răzuite, 1 portocală tăiată cubuleţe, 2 banane, 3 linguri miere, 7 curmale, 20 g nucă de cocos, 10 nuci mărunţite.
Mod de preparare: Grâul încolţit se dă prin maşina de tocat came şi se amestecă împreună cu celelalte ingrediente. Se aşază pe un platou un strat subţire de grâu după care se adaugă fructele împreună cu bananele tăiate felii subţiri, după care se adaugă şi ultimul strat de grâu. Se ornează după preferinţă.

î®l  96. Ruladă din fulgi de ovăz
Ingrediente: 500 g fulgi de ovăz (măcinaţi prin râşniţa de cafea), 2 căni de nucă măcinată, 2-3 linguri de seminţe de floarea soarelui, miere după gust, lapte de migdale sau alt lapte vegetal (sau apă), banane.

 Mod de preparare: Se amestecă fulgii de ovăz cu nuca măcinată şi mierea, apoi se pune laptele de soia (sau apă) fierbinte peste ele. Se omogenizează până când devine o pastă de consistenţă tare (ca o cocă). Din această pastă se întinde o foaie pe un celofan. Se pune banana la marginea foii, apoi se rulează ajutându-ne de celofan. Când foaia s-a rulat complet se înfăşoară cu celofanul şi se dă câteva minute la rece.

î®l 97. Prăjitură din seminţe cu fulgi
Ingrediente pentru lapte: 15 migdale crude, 2 linguri de nucă măcinată, 2 linguri de seminţe crude de floarea soarelui, 2 linguri de seminţe crude de dovleac, 2 linguri de miere, 500 ml apă (2 căni).
Alte ingrediente: 1 pachet de fulgi de ovăz (500 g), 1/2 cană miez tocat de nucă, 1/2 cană de stafide (înmuiate), 1 lingură de pudră de roşcove (opţional).
Mod de preparare: Toate ingredientele pentru lapte se mixează împreună în blender. Se toarnă laptele într-un castron, apoi se adaugă fulgii de ovăz, nuca tăiată, stafidele şi pudra de roşcove. Se amestecă bine.

î®l 98. Prăjitură cu fructe
Ingrediente: 1/2 cană stafide, 1/2 cană prune uscate, 100 ml apă, 1 pahar de fulgi de ovăz (sau pesmet), 1 pahar de suc de fructe, 1/2 cană de seminţe de floarea-soarelui sau nuci tocate mărunt.
Mod de preparare: Stafidele şi prunele uscate (fără sâmburi) se pun la înmuiat în sucul de fructe şi apă (100 ml) timp de două ore. Se adaugă apoi fulgii de ovăz şi seminţele de floarea-soarelui. Se amestecă bine. Compoziţia obţinută se pune într-un vas cu capac, cu pereţi nu prea înalţi, în care s-a presărat pesmet; se netezeşte compoziţia bine cu lama unui cuţit, se pune capacul vasului şi se dă la rece, în frigider, cel puţin câteva ore. Se taie felii când se consumă. Este o prăjitură delicioasă şi hrănitoare. Nu necesită alt îndulcitor, fiind suficient de dulce.

î®l 99. Fulgi de porumb cu fructe
Ingrediente: 200 g fulgi de porumb, 2 mere, 2 pere, 2 piersici, (pot fi şi alte combinaţii de fructe, în funcţie de sezon), 50 g stafide
Mod de preparare: Fructele se spală, li se scot sâmburii şi se toacă mărunt sau se dau pe răzătoarea mare. Se adaugă stafidele, amestecându-se bine. Din această compoziţie de fructe se pune câte o porţie în cupe de compot. Deasupra se presară fulgi de porumb.

î®l 100. Germenii de grâu cu fructe
Ingrediente: 100 g germeni de grâu, 2 mere, 2 pere, 250 g alte fructe (prune, piersici, ananas, fragi, afine, etc.) 4 linguri miere.
Mod de preparare: Fructele se spală, li se scot sâmburii şi se toacă mărunt. Se fac patru porţii, în patru farfurii. Deasupra se presară germeni de grâu şi miere de albine. Este foarte hrănitor. Un fel de mâncare ce trebuie să fie prezentă în alimentaţia noastră.

                                                                            Paste dulci

î®l  101. Pastă din diverse seminţe
Ingrediente: migdale, nucă, miezuri crude de seminţe de floarea-soarelui şi dovleac, seminţe de in (opţional), seminţe de susan (opţional), suc de lămâie, miere.
Mod de preparare: Se râşnesc toate seminţele în cantităţi egale, se amestecă cu miere şi lămâie după gust, formându- se o pastă. Se poate consuma pe pâine sau se pot modela biluţe care se dau prin nucă de cocos.

î®l 102. Pastă de nucă I
Ingrediente: 75 g nuci pisate, 25 g nuci tocate mărunt, 2-3 linguri apă, 2-3 linguri miere zaharisită.
Mod de preparare: Se amestecă nucile pisate cu mierea şi apa, se freacă bine, la sfârşit se adaugă nucile tocate mărunt. Se serveşte pe pâine sau pe felii de mere sau pepene galben. Foarte hrănitoare. Este indicată pentru copii şi adolescenţi. Ca tartine, se serveşte cu lapte vegetal.

î®l 103. Pastă de nucă II
Ingrediente: 50 g nuci, 50 ml apă, 1 linguriţă de suc de lămâie, 'A linguriţă de sare, 1 lingură miere, mirodenii (mentă, salvie, vanilie).
Mod de preparare: Se pun nucile pisate într-un castronel, se adaugă sarea, sucul de lămâie, mierea, mirodeniile alese şi apoi treptat apă (s-ar putea să fie nevoie de mai multă sau mai puţină). Pasta obţinută este foarte gustoasă şi hrănitoare. Se serveşte pe pâine sau cu lapte vegetal, la micul dejun.

î®l 104. Pastă de susan I
Ingrediente: 6 linguri de pulbere de seminţe de susan (obţinută prin râşnirea seminţelor de susan în aparatul pentru cafea) + 2-3 linguri de suc de lămâie (după cum cere) + 1-2 linguri miere.
Mod de preparare: Se amestecă toate ingredientele cu o lingură până se obţine o pastă omogenă de consistenţa dorită. Se consumă câte 1-2 linguri înainte de fiecare masă sau în timpul mesei, pe pâine. Este indicat să se râşnească seminţe de susan cât este necesar pentru o preparare, pentru a-şi păstra proprietăţile. Pasta neconsumată se păstrează la frigider.

î®l  105. Pastă de susan II
Ingrediente: 1/2 cană de seminţe de susan, puţin de tot rumenite la cuptor, 7 curmale fără sâmburi, A cană de apă, 1 vârf de cuţit de sare.
Mod de preparare: Se pun ingredientele în blender şi se mixează bine. Pasta obţinută este foarte hrănitoare. Se consumă pe pâine, cu lapte vegetal.

î®l 106. Pastă de nucă de cocos
Ingrediente: 4 linguri cocos ras, 1 cană apă, 3 curmale fără sâmburi, 10-12 bucăţi arahide puţin rumenite în cuptor (sau alune de pădure crude), 1/4 linguriţă sare.
Mod de preparare: Se pun ingredientele în blender, se mixează bine. Apa nu se pune toată dintr-o dată, ci treptat. Crema obţinută se serveşte cu pâine rumenită în cuptor sau cu biscuiţi şi lapte, la micul dejun.

î®l  107. Pastă de stafide
Ingrediente: 100 g stafide, 25 g nuci tocate mărunt, 100 g fulgi de ovăz, 'A linguriţă mentă uscată, pisată.
Mod de preparare: Fulgii de ovăz se fierb 1 minut în lapte de soia sau apă care clocoteşte. Lichidul trebuie să fie doar atât cât să-i acopere. Se iau de pe foc, se lasă la răcit. Apoi se amestecă împreună cu stafidele mixate (sau nu), cu nucile mărunţite şi cu menta. Dacă pasta obţinută este prea groasă, se subţiază cu puţin lapte de soia. Se serveşte pe pâine, cu lapte sau suc de fructe. Este foarte hrănitoare.

î®l  108. Pastă de mere cu nuci
Ingrediente: 4 mere, 50 g nuci pisate, 2 linguri miere.
Mod de preparare: Merele, cu tot cu coajă, se dau pe răzătoarea mică. Se amestecă mierea cu nuca pisată, iar apoi cu merele rase. Se consumă proaspăt preparată, pe pâine, cu lapte vegetal.

î®l 109. Pastă de pere cu nuci
Ingrediente: 4 Pere, 50 g nuci pisate, 2 linguri de miere.
Mod de preparare: Perele, cu tot cu coajă, se dau pe răzătoarea mică. Se amestecă mierea cu nuca pisată, iar apoi cu perele rase. Se consumă proaspăt preparată, pe pâine, cu lapte de soia.

î®l 110. Pastă de arahide cu miere        

  Ingrediente: 100 g arahide crude, 3 linguri miere zaharisită, 1-2 linguri suc de lămâie.                                                                        Mod de preparare: Arahidele se pun într-o tavă şi se dau la cuptor la foc foarte mic, cca. 30 minute. Se scot apoi din cuptor şi se lasă să se răcească. Se pun în blender împreună cu celelalte ingrediente. Se pasează bine. Se serveşte pe pâine, cu sucuri sau ceaiuri de fructe acrişoare.

                                                                    Fructe umplute

î®l 111. Caise umplute
Ingrediente: 16 caise, 16 vişine, 50 g nucă de cocos, 50 g stafide.
Mod de preparare: Caisele se spală bine şi se desfac în două, scoţându-li-se sâmburii. Jumătăţile obţinute se aşază pe un platou. Vişinele, de asemenea se spală, li se scot sâmburii şi în locul acestora se pun 1-2 stafide. Fiecare vişină astfel umplută se tăvăleşte prin cocos ras, cu grijă, ca să nu iasă stafidele, iar apoi se aşază pe jumătăţile de caise. Fructele astfel garnisite arată frumos, sunt gustoase, nutritive şi plac mult copiilor. Se pot folosi şi la mese festive.

î®l 112. Piersici umplute
Ingrediente: 8 piersici mari (proaspete sau din compot), 50 g nucă măcinată, 2 linguri miere.
Mod de preparare: Se aleg piersici nu prea moi, dar bine coapte, se spală şi se taie în două jumătăţi. Se scot cu grijă sâmburii. Jumătăţile obţinute se umplu cu compoziţia rezultată din amestecarea nucii pisate cu mierea, reconstituindu-se astfel piersicile întregi. Se aşază pe un platou şi se servesc ca desert.

î®l 113. Prune umplute cu nuci
Ingrediente: 30 de prune brumării, 15 nuci, 6 linguri de pesmet, 3 linguri de miere, sucul de la o portocală.
Mod de preparare: Prunelor li se scot sâmburii, în locul lor se pune nucă măcinată amestecată cu pesmet şi miere. Prunele astfel umplute se aşază pe un platou una lângă alta şi se stropesc cu suc de portocală. Se consumă după o oră.

î®l  114. Graham umplut cu fructe
Ingrediente: 4 chifle de graham, 2 mere, 2 pere (piersici), 50 g stafide, 2 linguri de nuci tocate mărunt.
Mod de preparare: Merele şi perele (piersicile) se spală, se curăţă şi se dau pe râzătoare (cu tot cu coajă). Se amestecă cu stafidele şi nuca tocată. Chiflele se taie în două pe lateral, li se scoate miezul. Miezul scos se fărâmiţează bine şi îl amestecăm cu compoziţia de fructe. Apoi cu compoziţia respectivă se umplu din nou chiflele de graham. Li se pune capacul. Se folosesc la pachet. Se pot folosi şi alte fructe, după dorinţe şi posibilităţi. Stafidele şi nuca trebuie folosite, indiferent de fructele folosite.

                                                                       Creme şi sosuri de fructe
î®l  115. Cremă din pepene galben
Ingrediente: 1 pepene galben foarte bine copt, 4 linguriţe de miere, 1 lingură de nucă de cocos ras, sucul de la 1 lămâie. Mod de preparare: Se spală pepenele, se taie în două, i se îndepărtează seminţele, se curăţă de coajă, apoi se pasează bine (eventual în blender) împreună cu sucul de lămâie şi se adaugă mierea şi cocosul, amestecându-se. Crema obţinută se pune în 4 cupe care se pun în frigider. Dacă se pune în congelator această cremă, rezultă o îngheţată delicioasă.

î®l 116. Cremă de banane cu nuci
Ingrediente: 4 banane, 1 cană de nuci măcinate, 'A cană de pesmet, sucul de la o portocală, 1 lingură de miere, stafide, coaja de la o jumătate de lămâie.
Mod de preparare: Bananele pisate fin cu ajutorul unei furculiţe se amestecă cu nucile şi pesmetul, frecate bine cu suc de portocală, mierea, stafidele şi coaja de lămâie.

î®l 117. Cremă de căpşuni
Ingrediente: 1/2 kg căpşuni, sucul de la o jumătate de portocală, 30 g nucă de cocos, 30 g nucă măcinată, 30 g pesmet (din pâine uscată), 10 g stafide, miere după gust.
Mod de preparare: Căpşunile se spală şi se mixează. Se adaugă pe rând, suc de portocală, nuca de cocos, nuca măcinată, pesmetul, stafidele şi mierea. Se potriveşte. Se serveşte după ce a stat la frigider timp de 3 ore.

î®l 118. Sos de mere
Ingrediente: 4-5 mere, 1 portocală.
Mod de preparare: Merele se spală şi se taie în două, li se scot cotoarele şi seminţele, apoi se taie fiecare jumătate în 4 bucăţi. Portocala se curăţă de coajă, se desface feliuţe şi i se scot cu grijă toţi sâmburii. Fructele astfel pregătite se pun în blender, mixându-se bine. La nevoie se mai adaugă puţină apă. Sosul astfel obţinut se serveşte la micul dejun cu cereale sau pe pâine, cu lapte vegetal.

                                                                 Îngheţată

î®l  119. îngheţată cu banane

Mod de preparare: Alegeţi banane foarte coapte, înlăturaţi coaja şi puneţi-le la frigider. Rupeţi sau tăiaţi bananele în 6-12 bucăţi. Puneţi-le în blender cu o cantitate minimă de suc de mere sau portocale, care să permită mixarea - aproximativ !4 - Zi cană, mai mult sau mai puţin. Consistenţa finală trebuie să fie moale, asemănătoare îngheţatei. Se serveşte cu fulgi de cereale, fructe proaspete (inclusiv fructe de pădure) etc.

î®l 120. îngheţată cu roşcove
Ingrediente: 5 curmale, 1/2- 3/4 cană apă, 1/4 linguriţă de sare, 1/2 cană de nuci, 2 linguri pudră de roşcove (carob), 1/2 linguriţă de vanilie, 4-6 banane congelate.
Mod de preparare: Se mixează în blender toate ingredientele, cu excepţia bananelor, până se omogenizează. Folosiţi cantitatea minimă de apă, cât să permit mişcarea lamelelor blenderului. Tăiaţi bananele în 8-12 bucăţi şi adăugaţi-le pe rând, până obţineţi o consistenţă asemănătoare îngheţatei.

                                                                          Bomboane
î®l  121. Biluţe cu nucă de cocos
Ingrediente: 500 g fulgi de ovăz, 2 linguri pudră de roşcove (opţional), 4 linguri de miere, 1 cană de nucă, 100 g stafide.
Mod de preparare: Se înmoaie fulgii de ovăz cu o cană de apă îndulcită cu miere. Se lasă cca. 10 minute. Nucile şi stafidele se dau prin maşina de tocat, apoi se amestecă împreună cu fulgii de ovăz înmuiaţi şi pudra de roşcove formându-se o compoziţie omogenă şi potrivit de tare. Se umezeşte mâna şi se fac biluţe de mărimea unei nuci. Se pune într-o farfurie nucă de cocos şi se tăvăleşte fiecare biluţă prin ea.

î®l 122. Bomboane Rafaelo
Ingrediente: 1 cană de nucă măcinată, 200 g stafide, 200 g smochine, 2 banane, sucul de la o jumătate de portocală, coajă de lămâie, 2-3 linguri de miere, nucă de cocos.
Mod de preparare: Nuca măcinată se amestecă împreună cu stafidele şi smochinele date prin maşina de nucă (sau maşina de tocat came). Bananele se pasează foarte bine şi se amestecă împreună cu sucul de portocală, coaja de lămâie şi mierea. Toate acestea se amestecă foarte bine până ce iese o pastă care se poate modela. Se fac mici biluţe care se tăvălesc prin nucă de cocos.

î®l 123. Bombonele I
Ingrediente: 1 cană nucă măcinată, Î4 cană pesmet (din pâine uscată), 1/3 cană de tărâţe, sucul de la o portocală, coajă de lămâie, 4-5 căpşuni, 1 banană, 20 g stafide, miere după gust (dacă mai este necesar ceva lichid se poate pune suc de mere), nucă de cocos.
Mod de preparare: Căpşunile şi banana se pasează forte bine. Stafidele şi smochinele se dau prin maşina de nuci (sau maşina de tocat came). Se amestecă nuca, pesmetul, tărâţa, sucul de portocală, coaja de lămâie şi mierea. Se fac bomboane micuţe şi se dau prin nucă de cocos.

î®l  124. Bombonele II
Ingrediente: 200 g stafide, 1 pahar de fulgi de ovăz (sau pesmet), 2-3 linguri de suc de fructe (chiar mai mult), 50 g nucă de cocos.
Mod de preparare: Stafidele se dau prin maşina de tocat (sau blender) şi se amestecă bine cu fulgii de ovăz şi sucul de fructe. Se fac cu mâna biluţe puţin mai mici decât o nucă, ce se tăvălesc prin cocos măcinat şi se aşază frumos pe un platou.

î®l 125. Bombonele III
Ingrediente: 200 g stafide, 50 g curmale, 100 g prune uscate fără sâmburi, 200 g nucă de cocos rasă.
Mod de preparare: Stafidele, curmalele şi prunele se dau prin maşina de tocat. Din pasta rezultată se modelează cu mâna bombonele cu diametrul de cca 2 cm care se tăvălesc prin nuca de cocos. Se aşază frumos pe un platou. Cele care nu se consumă se pun într-un vas cu capac. Se pot păstra chiar şi o lună la frigider.

î®l 126. Bombonele IV
Ingrediente: 250 g stafide, 100 g fulgi de ovăz, coaja rasă de la o portocală, 100 g nuci pisate.
Mod de preparare: Fulgii de ovăz se fierb 1 minut în apă clocotită atât cât să-i acopere, amestecând bine pentru a nu se prinde de cratiţă. Se ia vasul de pe foc şi se lasă să se răcească. Se amestecă apoi cu stafidele şi coaja de portocală. Din compoziţia obţinută se modelează cu mâna biluţe de mărimea dorită, care se tăvălesc prin nuca pisată. Se aşază pe un platou. Se servesc cu sirop de citrice.

î®l  127. Bombonele V (Coşuleţe)
Ingrediente: 200 g pesmet făcut în casă, 2 mere rase pe răzătoarea de sticlă, 2 alte fructe rase (pere, piersici), 4 linguri de miere zaharisită, coaja rasă de la o portocală, 50 g seminţe susan râşnite sau nucă măcinată, cca. 250 g fructe de pus în coşuleţe (vişine, kiwi, mandarine, chiar şi din compot).
Mod de preparare: Ingredientele enumerate (în afară de ultimele - fructele pentru pus în coşuleţe) se amestecă bine. Din pasta rezultată se modelează cu mâna un fel de coşuleţe mici, cu diametrul de cca. 5 cm, în felul următor: întâi se modelează o bilă ceva mai mare decât o nucă, se turteşte în mijloc, iar marginile i se ridică. In mijlocul fiecărui coşuleţ astfel obţinut se pun fructe de decor - vişine, feliuţe de kiwi, de mandarină, etc. (Se poate modela chiar şi cu un mâner). Preparatul îi încântă mai ales pe cei mici.

î®l 128. Batoane cu nucă
Ingrediente: 200 g stafide, 100 g curmale (fară sâmburi), 50 g nuci tocate mărunt, 2 linguri pesmet foarte fin.
Mod de preparare: Stafidele şi curmalele se dau prin maşina de tocat. Se amestecă apoi cu nuca tocată mămnt şi cu pesmetul. Se formează apoi cu mâna batoane de mărimea dorită (de ex. 7 cm lungime, 2 cm grosime). Se aşază pe un platou. Dacă se păstrează, se pun într-un vas care poate să se închidă. Se păstrează la loc rece şi uscat.

                                                                    Salate de fructe
î®l 129. Salată de citrice
Ingrediente: 2 banane, 1 portocală, 1 mandarină, 2 kiwi, 20 g stafide, 30 g nucă de cocos, 20 g smochine, miere după gust.
Mod de preparare: Bananele, portocala, mandarina şi kiwi se taie cubuleţe. Se adaugă stafidele, smochinele şi nuca de cocos. Se amestecă şi se potriveşte cu miere.

î®l 130. Salată de caise, căpşuni, vişine
Ingrediente: 500 g caise bine coapte, 500 g căpşuni bine coapte, 200 g miezuri de nucă, 2-3 linguri de miere, 400 g vişine bine coapte.
Mod de preparare: Fructelor li se scot sâmburii, apoi se taie cuburi. Se adaugă nucile tăiate mărunt şi.mierea. Salata se serveşte proaspătă.

î®l 131. Salată de fructe I
Ingrediente: 6 piersici, 12 prune, 2 pere, 1 măr, 50 g stafide, 3 felii lămâie, 1 lingură de miere - opţional.
Mod de preparare: Fructele se spală şi li se îndepărtează sâmburii sau seminţele şi se taie cubuleţe. Se aşază într-un castron de salată ş se amestecă împreună cu stafidele şi mierea. Se serveşte proaspătă.

î®l 132. Salată de fructe II
Ingrediente: 20 caise, 200 g vişine, 4 pere de vară (mici), 4 mere de vară, 3 linguri de miere.
Mod de preparare: Fructele se spală, se curăţă de sâmburi şi seminţe şi se taie cubuleţe, cu excepţia vişinelor care se lasă ca atare (fără sâmburi, desigur). Se pun într-un castron de salată şi se adaugă mierea, amestecându-se. Salata se serveşte imediat după ce a fost preparată.

î®l  133. Salată de fructe III
Ingrediente: 6 pere, 4 piersici, 100 g afine, 100 g stafide
Mod de preparare: Se spală fructele. Perele se taie în două, se curăţă de seminţe şi se taie cubuleţe. Piersicile se taie în două, li se scot sâmburii şi de asemenea se taie în cubuleţe. într-un castron se aşază fructele astfel pregătite şi se amestecă împreună cu stafidele.

î®l 134. Salată de fructe IV
Ingrediente: 1/2 kg prune, 1/2 kg pere, 2 kiwi, 1 portocală.
Mod de preparare: Se spală fructele. Prunele se curăţă de sâmburi şi se taie fiecare jumătate în 4 bucăţele. Perele se taie în două pe lungime, se curăţă de seminţe şi se taie cubuleţe. Kiwi se curăţă de coajă, se spală cu grijă, se taie în patru apoi, transversal, bucăţele mici. Portocala se curăţă de coajă, se taie în patru şi apoi bucăţi cât se poate de mici. Se amestecă toate fructele. La nevoie, se pune puţină miere.

î®l 135. Salată de fructe V
Ingrediente: 4 mere, 4 pere, 4 piersici, 10 prune, 100 g stafide.
Mod de preparare: Fructele se spală bine. Merele şi perele se taie în două, se curăţă de seminţe şi se taie cubuleţe mici. Piersicile şi prunele se desfac în două şi li se scot sâmburii. Se taie apoi bucăţele mici de tot. Toate fructele astfel pregătite se aşază într-un castron şi se amestecă împreună cu stafidele.

î®l 136. Salată de fructe VI
Ingrediente: 6 mere, 2 banane, 1 portocală, 3 linguri de miere.
Mod de preparare: Se spală fructele. Merele se dau pe răzătoarea mare. Bananele, curăţate de coajă se taie rondele, iar portocala bucăţi mici de tot. Fructele pregătite astfel se amestecă împreună cu mierea.

î®l 137. Salată de fructe VII
Ingrediente: 4 mere, 4 pere, 100 g curmale, 100 g prune uscate, 1 banană, 2 feliuţe lămâie, 1 portocală.
Mod de preparare: Se spală fructele. Merele şi perele se taie în două, li se scot seminţele şi cotoarele şi apoi se taie cubuleţe. Curmalele şi prunele uscate se curăţă de sâmburi şi se toacă mărunt. Lămâia se toacă de asemenea mărunt. Portocala se taie bucăţele. Banana se taie rondele. Toate fructele astfel pregătite se amestecă.

î®l 138. Salată de fructe VIII
Ingrediente: 3 mere, 2 pere, 5-6 prune, 1 strugure, sucul de la o portocală, 30 g nucă de cocos, 20 g smochine, miere după gust.
Mod de preparare: Merele, perele şi prunele se taie cuburi. Se adaugă boabele de struguri, smochinele, nuca de cocos şi sucul de portocală. Seadaugă miere după gust. Se serveşte după A de oră de la preparare.

                                                                    Nectar de fructe
î®l 139. Nectar de fructe
Ingrediente: 8 prune, 6 caise, 3 piersici, miere.
Mod de preparare: Se mixează fructele şi se amestecă împreună cu mierea după gust. Se pun în pahare şi se păstrează la frigider. Se servesc reci.

î®l  140. Nectar de măceşe
Mod de preparare: Se folosesc măceşe bine coapte, puţin moi, culese toamna foarte târziu sau chiar după ce dă frigul. Se pun în blender, se adaugă apă cât să le depăşească puţin. Se mixează bine, apoi se strecoară prin tifon dublu, pentru a fi reţinuţi perişorii. Se adaugă miere după gust. Băutura se păstrează la rece şi întuneric, în sticle astupate ermetic. Este un supliment major de vitamina C şi alte elemente valoroase.
Obs.: Se pot folosi şi alte fructe pentru obţinerea nectarului: afine, coacăze, mure, zmeură, pere etc.

                                                    Preparate şi conserve pentru iarnă

î®l  141. Ardei pentru umplut cu hrean
Mod de preparare: Se folosesc teci de ardei gras, de culoare galbenă sau chiar roşie. Pot fi folosiţi gogoşari. Ardeii să fie proaspeţi şi perfect sănătoşi, nicidecum puţin alteraţi şi nu prea copţi. Ardeii se scobesc cu atenţie şi li se scot cotoarele şi seminţele. Pe fundul borcanului se va răzui un strat subţire hrean, iar apoi se vor aranja ardeii „în picioare, unul deasupra altuia. în fiecare teacă de ardei se va pune câte o mică bucată de hrean (care are capacitatea să-i conserve). Când borcanul va fi plin cu ardeii aranjaţi, se va răzui deasupra lor puţin hrean. Se toarnă deasupra apă rece. Borcanul se mai înclină, pentru ca apa să pătrundă în toţi ardeii, iar finalmente, când apa a depăşit ardeii, se astupă borcanul ermetic. Ardeii vor rămâne tot atât de tari ca şi atunci când au fost recoltaţi, doar că vor împărtăşi aroma hreanului (cu care vă veţi obişnui în scurt timp). Ardeii pot fi umpluţi cu diverse compoziţii sau folosiţi la diferite preparate.

î®l 142. Ardei pentru umplut conservaţi cu apă şi ulei
Mod de preparare: Se aleg ardei graşi galbeni sau spre pârgă, dar nu prea copţi, pentru că altfel au tendinţa de a se strica. Puteţi încerca şi cu ardeiul capia sau gogoşari, dar respectând acest criteriu: să fie proaspeţi, nu prea copţi şi perfect sănătoşi. Ardeii se scobesc cu atenţie şi li se scot cotoarele şi seminţele. Ardeii scobiţi, se pun într-un vas mare şi se pune peste ei apă fiartă şi se lasă 15 minute la înmuiat. După aceea, scoateţi ardeii şi aranjaţi-i într-un borcan de sticlă (cu volumul dorit). Manevraţi ardeii cu delicateţe, pentru a nu-i rupe. Se toarnă apă în borcan, în aşa fel încât ardeii să fie acoperiţi, iar apoi se pune în borcan un strat de ulei de 4 cm. Uleiul se va ridica deasupra formând o „barieră” protectoare, şi va împiedica pătrunderea oxigenului, care ar conduce la alterarea ardeiului. Borcanele se astupă ermetic şi se pun la rece şi la întuneric (lumina are tendinţa de a râncezi uleiul şi a distruge unele vitamine). Iama, ardeii se scot şi pot să fie consumaţi ca atare, umpluţi sau în diverse preparate.

I®! 143. Ardei pentru umplut conservaţi cu hrean
Mod de preparare: Se aleg ardei graşi galbeni sau spre pârgă, dar nu prea copţi, pentru că altfel au tendinţa de a se strica. Puteţi încerca şi cu ardeiul capia sau gogoşari, dar respectând acest criteriu: să fie proaspeţi, nu prea copţi şi perfect sănătoşi. Ardeii se scobesc cu atenţie şi li se scot cotoarele şi seminţele.
Se pregătesc borcane mai mari (3-5 litri) ce se vor astupa ermetic cu capace sau celofan special. Se pune pe fundul borcanului un strat subţire de hrean răzuit. Apoi, ardeii scobiţi se aranjează în borcane, punând în fiecare din ei câte 2 bucăţele de hrean (de 3 cm lungime şi cât grosimea unui creion). Peste ultimul strat aranjat se pune un strat de hrean răzuit. Peste ardei se toarnă apă clocotită, se închid ermetic şi se pun în pături, pentru 2 zile. După aceea, se depozitează în cămară.

!®l 144. Ardei gras păstrat în rumeguş
Se aleg ardei graşi perfect sănătoşi (fară lovituri sau înţepături) recoltaţi cu cotoare, nu copţi (roşiţi), dar ajunşi spre maturitate. Se pregătesc lădiţe sau cutii de carton. Este nevoie de mmeguş fin, chiar cernut, bine uscat. Se pune un strat de mmeguş pe fundul lădiţei, apoi se pune un strat de ardei, dar fără să se atingă între ei, apoi mmeguş deasupra cât să-i acopere bine şi tot aşa până se umple lădiţa, ultimul strat fiind de rumeguş. Rumeguşul fin face ca oxigenul să nu pătrundă şi să deterioreze ardeii. îi puteţi consuma proaspeţi, chiar după 3-4 luni. Lădiţele se vor păstrat într-o cameră uscată şi rece.

î®l 145. Suc de roşii
Mod de preparare: Se aleg roşii frumoase, sănătoase, bine coapte (dar nu trecute de copt), se mărunţesc la mixer (sau maşina de roşii). Sucul obţinut se pune în sticle de 1 litm. în fiecare sticlă se pun fâşii de hrean (60 g la litru). Deasupra, se pune un deget de ulei. Se închid ermetic şi se păstrează la loc întunecos şi rece timp de 12 luni fară a-şi schimba gustul.

î®l 146. Pastă de roşii
Mod de preparare: Sucul obţinut ca la reţeta precedentă se pune în săculeţ dublu de tifon, agăţat deasupra unui vas, (fară pete de mgină), se lasă să stea 6 ore la răcoare. Pasta obţinută se păstrează, fie în pungi (mai goale) legate strâns, în congelator, fie cu şuviţe de hrean, calculate (60g la 1 kg de pastă). Sucul rămas se poate păstra ca la reţeta precedentă sau consumat.

î®l  147. Pulbere de seminţe (ardei, roşii)
Seminţele atât de ardei cât şi de roşii se recoltează, se pun la uscat la soare, iar în timpul iernii să fie transformate în pulberi care să fie adăugate la diferite preparate culinare, cărora le dă gust deosebit de plăcut, îmbogăţindu-le cu enzime, vitamine, minerale şi multe altele. Pulberea se face într-o râşniţă de cafea numai pentru 7-8 zile.

î®l 148. Hribi (Mânătărci) uscaţi
Mod de preparare: Se aleg hribi numai mici şi mijlocii, se taie felioare (în condiţii casnice) se înşiră pe aţă ca mărgelele (dar cu mică distanţă între ele), se usucă la soare, în poduri cu acoperiş de tablă. Se păstrează în recipiente de sticlă (borcane) bine închise.

î®l 149. Pulbere de hribi (Mânătărci)
Mod de preparare: Hribii bine uscaţi se transformă în pulbere (prin râşniţa de cafea), dar numai pentru 7-8 zile, altfel îşi pierd gustul plăcut aromat. Pulberea se foloseşte la diferite preparate, cărora le dă o aromă deosebit de plăcută.

î®l 150. Must de struguri cu hrean
Strugurii trebuie daţi prin zdrobitor sau centrifugă pentru a se obţine sucul, mustul. Cât se poate de repede după obţinerea mustului, pentru a nu începe procesul de fermentare, sucul de struguri va trebui pus în vase de sticlă (damigene), ce vor fi astupate ermetic. La fiecare litru de must se pun 8 g de hrean răzuit. Dacă aveţi o damigeană de 10 litri de must, aveţi nevoie de 80 de grame de hrean răzuit. Puteţi greşi în plus (este mai sigură conservarea), nicidecum în minus. După ce s-a pus hreanul în damigeană, veţi sufla cu ajutorul unui furtun introdus până la fundul damigenei, pentru a amesteca bine hreanul cu mustul; lucrul acesta (suflatul) îl veţi face zilnic, dimineaţa şi seara (sau şi mai des), vreme de două săptămâni. După fiecare suflare, damigeana se închide din nou ermetic. Un secret: din prima zi, damigenele vor trebui ţinute afară (nu într-o cameră, pentru că este prea cald) sau într-un loc în care circulă aerul, la umbră, într-un loc în care nu bate soarele. Când vine pericolul îngheţului, damigenele cu must pot fi puse în cămară. Mustul de struguri astfel preparat îşi conservă aproape toate proprietăţile, şi, cu excepţia faptului că are acea aromă de hrean (cu care vă veţi obişnui repede), păstrează acel gust de suc stors proaspăt. Mustul poate fi păstrat până la noua recoltă de struguri a anului viitor şi poate fi folosit în curele de sucuri, având proprietăţi terapeutice excelente.

                                                                 Suplimente nutritive

î®l  151. Supliment nutritiv - imuno-stimulent
Se pun 200 g polen de albine într-un borcan de 800 ml. Apoi, turnaţi peste polen conţinutul unei sticluţe de tinctură de Echinacea şi sucul de la două lămâi, bine filtrat. Se acoperă recipientul cu capac pentru două ore, apoi, cu o lingură, se sfărâmă foarte bine fiecare granulă de polen. După ce aţi sfărâmat granulele, umpleţi borcanul cu miere polifloră. Se mai pot pune în borcan şi 4 g de lăptişor de matcă. înainte de fiecare întrebuinţare se va amesteca foarte bine conţinutul borcanului.
Mod de administrare: se va lua câte 1 linguriţă din acest preparat până la terminare, de 3 ori pe zi, după mesele principale.
Precauţii: Pentru început este bine să verificaţi dacă nu sunteţi alergic la polen. Pentru a face acest lucru consumaţi mai întâi doar 1-2 granule de polen şi apoi vedeţi cum se comportă organismul. Măriţi doza de fiecare dată câte puţin, până ajungeţi la consumul unei linguriţe. în cazul apariţiei unor semne de alergie, întrerupeţi cura.
Indicaţii: imunitate precară, infecţii diverse, gripă.

î®l 152. Supliment nutritiv - Tonic general 1
Ingrediente:
Măceşe - 2 linguri pulbere. Pulberea uscată de pulpă de măceşe consumată zilnic, în cantitate de 3-4 g, asigură necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. Pulberea se prepară prin separarea pulpei uscate de seminţe şi perişori şi măcinarea acesteia.

Cătină - 2 linguri pulbere  

→Urzică - 2 linguri pulbere plantă 

 Coada calului - 1 lingură pulbere plantă

Lucernă - 1 lingură pulbere plantă

Mod de preparare: Plantele şi fructele pot fi transformate în pulbere utilizându-se râşniţa de cafea sau maşina manuală pentru zahăr. Este bine ca plantele şi fructele uscate să fie transformate în pulbere cu puţin timp înainte de folosire, pentru ca degenerarea oxidativă să fie cât mai mică, fără să facem cantităţi mari odată. Se amestecă bine toate ingredientele, apoi se pun într-un borcan şi se păstrează la rece şi la întuneric. Se consumă 2x2 linguri pe zi pentru adulţi şi 2x2 linguriţe pe zi pentru copii. Se recomandă să se prepare o cantitate care să fie consumată într-o săptămână. Indicaţii: Preparatul poate fi folosit în toate bolile ca un bun stimulent al imunităţii, dar mai ales cei care sunt sensibili la răceli şi infecţii, persoane devitalizate şi anemiate, demineralizări, convalescenţe, tulburări de creştere, afecţiuni pulmonare, afecţiuni gastro-intestinale şi mai ales pentru persoanele cu boli severe (boli autoimune, cancer, SIDA etc.).

î®l 153. Supliment nutritiv - Tonic general 2
Ingrediente:
Polen - 2 linguri pulbere
Lăptişor de matcă - conţinutul a 10 capsule de 0,070 g S Seminţe de in - 2 linguri

→ Seminţe de susan - 2 linguri
Miere polifloră - 2-3 linguri (în funcţie de cât doriţi să fie de dulce)
Grâu germinat (dat prin maşina de tocat came) - 2 linguri

 Suc de lămâie - cât este necesar pentru a forma o pastă de consistenţa dorită.
Mod de preparare: Se amestecă într-un castron toate ingredientele până se formează o pastă omogenă. Se pot consuma 3-4 linguri pe zi. Pasta se păstrează la frigider. Este recomandat să se prepare o cantitate de pastă care să fie folosită în 2-3 zile.
Precauţii: Pentru început este bine să verificaţi dacă nu sunteţi alergic la polen. Pentru a face acest lucm consumaţi mai întâi doar 1-2 granule de polen şi apoi vedeţi cum se comportă organismul. Măriţi doza de fiecare dată câte puţin, până ajungeţi la cantităţile recomandate. în cazul apariţiei unor semne de alergie, eliminaţi polenul din reţetă.
Indicaţii: ca şi la reţeta precedentă.

î®! 154. Supliment nutritiv - Tonic general 3
Ingrediente:
Cătină - 200 g

  Măceşe - 200 g 

 → Seminţe de Schinduf- 100 g

  Polen - 200g

1 borcan de miere de 800 g

Mod de preparare: Cătina, Măceşele, seminţele de Schinduf şi polenul vor fi transformate în pulbere, utilizându-se râşniţa de cafea sau maşina manuală pentru zahăr. Se amestecă bine toate ingredientele cu mierea, apoi se pun într-un borcan şi se păstrează la rece şi la întuneric. Se consumă 1 lingură de 3 ori pe zi, pentru adulţi şi 1 linguriţă de 3 ori pe zi în cazul copiilor, înainte de masă.
Precauţii: Pentm început este bine să verificaţi dacă nu sunteţi alergic la polen. Pentru a face acest lucm consumaţi mai întâi doar 1-2 granule de polen şi apoi vedeţi cum se comportă organismul. Măriţi doza de fiecare dată câte puţin, până ajungeţi la cantităţile recomandate. în cazul apariţiei unor semne de alergie, eliminaţi polenul din reţetă.
Indicaţii: anemie, devitalizare, scădere ponderală marcantă, oboseală, afecţiuni hepatice şi pentm a întări bolnavii aflaţi în convalescenţă, tulburări de creştere, răceală, gripă, imuno-depresie.

î®l 155. Supliment nutritiv - Tonic hepatic
Ingrediente:
1 kg miere de albine zaharisită (după zaharisire mierea se alcalinizează putând astfel fi consumată şi de către cei ce au afecţiuni stomacale)
150 g pulbere din fructe de Armurariu

 200 g pulbere din fructe de Cătină

  300 g pulbere din polen apicol

 100 g propolis apicol răzuit
Mod de preparare: Se pun într-un vas şi se amestecă până la completa omogenizare. Opţional, se poate păstra la frigider.
Administrare: Dimineaţa şi la prânz câte o lingură cu 30 minute înainte de masă.
Efecte şi acţiuni:
>        detoxifierea puternică a ficatului cu armonizarea globală a funcţiei lui;
>        normalizarea metabolismului pe multiple planuri;
>        stimularea digestiei;
>        asimilarea armonioasă a principilor nutritive şi vitale din alimente;
>        o mai bună absorbţie a oxigenului din aer;
>        întărirea sistemului imunitar;
>        îmbunătăţirea capacităţilor mentale.
Indicaţii: hepatită, ciroză hepatică, toxinfecţie alimentară, coxartroză, reumatism, astenie, constipaţie rebelă, spasmofilie, leucemie, covalescenţă după boli grave, boli degenerative, emaciere (slăbire exagerată), sindrom de malabsorţie, surmenaj intelectual, astenie, migrenă, lipsă de vitalitate, oboseală marcată, depresie (se adaugă un gram de pulbere de sunătoare de 4 ori pe zi), boli ale splinei.

î®l 156. Supliment nutritiv - Tonic pulmonar
Ingrediente:
Miere de albine (ar fi preferabilă cea de brad) — 1 kg

 Rădăcină de Iarbă mare - 10 linguri pulbere

Seminţe de Schinduf- 10 linguri pulbere

 Propolis apicol răzuit - 100 g

 Uleiul de cătină - 30 ml
 Ulei esenţial de Trandafir sau Eucalipt - 30 picături.
Mod de preparare: Se foloseşte râşniţa electrică de cafea sau o maşină manuală pentru condimente pentru obţinere; pulberilor necesare. Se amestecă într-un castron toate ingredientele până se formează o pastă omogenă. Opţional, se poate păstra la frigider. Se consumă 1 lingură de 3 ori pe zi, pentru adulţi şi 1 linguriţă de 3 ori pe zi în cazul copiilor, înainte de masă.
Indicaţii: bronşită, astm, laringită, rino-sinuzită, tuberculoză, silicoză, diverse infecţii ale căilor respiratorii şi în al:e regiuni, gripă, deficienţe imunitare, cancer.


î®l 157. Supliment nutritiv - Tonic osos Ingrediente:
•        Susan (seminţe crude) - 2 linguri
•        Seminţe crude de floarea soarelui - 2 linguri
•        Mei - 2 linguri
•        Ovăz (boabe) - 2 linguri pulbere
•        Migdale - 2 linguri pulbere
•        Miere - 6 linguri
•        Suc de lămâie - cât este necesar pentru a forma o pastă de consistenţa dorită.
Mod de preparare: Se foloseşte râşniţa electrică de cafea sau o maşină manuală pentru condimente pentru obţinerea pulberilor necesare. Se amestecă într-un castron toate ingredientele până se formează o pastă omogenă. Se pot consuma
3- 4 linguri pe zi, pe pâine. Pasta se păstrează la frigider. Este recomandat să se prepare o cantitate de pastă care să fie folosită în maxim 4-5 zile.
Indicaţii: Se foloseşte pentru prevenirea sau tratarea osteoporozei, în hipocalcemie şi hipomagnezie, scădere ponderală, rahitism, pentru accelerarea vindecării în caz de fracturi, boli ale sistemului nervos, oboseală.


î®l 158. Supliment nutritiv - Tonic ocular
Ingrediente:
 Măceşe - 2 linguri pulbere. Pulberea se prepară prin separarea pulpei uscate de seminţe şi perişori şi măcinarea acesteia.
 Cătină - 2 linguri pulbere

  Afine uscate - 2 linguri pulbere

 Coacăze uscate (sau deshidratate) - 2 linguri pulbere

 Fructe de soc uscate - 2 linguri pulbere

 Miere - cât să se formeze o pastă.
Mod de preparare: Plantele şi fructele pot fi transformate în pulbere utilizându-se râşniţa de cafea sau maşina manuafi pentru zahăr. Este bine ca plantele şi fructele uscate să fie transformate în pulbere cu puţin timp înainte de folcîrî. pentru ca degenerarea oxidativă să fie cât mai mică, fără să facem cantităţi mari odată. Se amestecă bine îaae ingredientele cu mierea, apoi se pun într-un borcan şi se păstrează la frigider. Se consumă 2 linguri de 2 ori pe zi, per.rx adulţi şi 2 linguriţe, de 2 ori pe zi, în cazul copiilor, înainte de masă.
Indicaţii: Se foloseşte mai ales în bolile aparatului ocular, dar şi în alte boli degenerative, afecţiuni vascubid avitaminoze, deficienţe imunitare, cancer.

î®l 159. Supliment nutritiv - Tonic Nervin
Ingrediente:
 Rozmarin - 5 linguri pulbere

 Gingo-biloba - 5 linguri pulbere

 Seminţe de in - 5 linguri

  Fulgi de drojdie de bere - 8 linguri

  Migdale - 5 linguri

  Polen - 5 linguri
 Ulei esenţial de Levănţică - 30 picături

  Un borcan de 800 g cu miere de tei sau flori de munte.
Mod de preparare: Plantele şi fructele pot fi transformate în pulbere utilizându-se râşniţa de cafea sau maşina manuală pentru zahăr. Se amestecă bine toate ingredientele cu mierea, apoi se pune uleiul esenţial de levănţică şi se mai amestecă iarăşi. Pasta rezultată se pune în borcane şi se păstrează la rece şi la întuneric. Se consumă 1 lingură de 3 ori pe zi, pentru adulţi şi 1 linguriţă de 3 ori pe zi în cazul copiilor, înainte de masă.
Indicaţii: depresii, Alzheimer, Parkinson, senilitate, sechele accident vascular cerebral, paralizii, oboseală, stres.

î®l  160. Supliment nutritiv - Tonic vascular
Ingrediente:
  Hrişcă - 8 linguri

 Măceşe - 2 linguri pulbere

  Afine - 2 linguri pulbere

  Polen - 2 linguri pulbere

 Miere - 2 linguri

 Suc de lămâie - cât este necesar

 Ulei esenţial de lămâie - 10 picături
Mod de preparare: Cu 2 ore înainte de utilizare, hrişcă se pune la înmuiat. Când este gată, se scurge bine de apă, apoi se combină cu restul ingredientelor, până se obţine o pastă de consistenţa pe care o doriţi. Fructele şi polenul vor fi transformate în pulbere utilizându-se râşniţa de cafea sau maşina manuală pentru zahăr. Se consumă 3 linguri de 2 ori pe zi, înainte de masă. Preparatul se păstrează la frigider şi nu se face pentru mai mult de 3-4 zile.
Indicaţii: fragilitate capilară sau vasculară, arteriopatii, telangectazii, purpure, varice, hemoroizi, flebită, sechele post accident vascular cerebral, boli ale inimii, anemii, devitalizare, imunitate precară.

 


Nu există produse în această categorie.