Eczeme-afectiuni ale pielii

Eczemele sunt afectiuni ale pielii cauzate de sensibilitatea organismului fata de anumite substante. Se manifesta prin diferite forme: mancarimi, pustule care supureaza dupa ce au fost scarpinate, cruste si escare care se formeaza neincetat, piele care se cojeste si care se ingroase. Majoritatea eczemelor apar ca urmare a alergiilor alimentare sau de contact-dermatita de contact. Pot fi provocate si de vaccinuri, cum e cazul pecinginei/impetigo, de microbi, stres, probleme psihice si stari de epuizare, tulburari nervoase: neurodermatita. Datorita cauzelor diverse, eczemele trebuie tratate la nivel global. Produsele naturale si masurile de auto-asistemnta pot stapani aceasta maladie a pielii, sprijinind eficient tratamentul medical. Se recomanda renuntarea la medicamentele pe baza de cortizon, prescrise sau injectate in mod obisnuit, din cauza efectelor secundare.

⇒ Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, cu o greutate de 4-6 kg şi o suprafaţă de 1,70-1,75 m2, fiind compusă din trei straturi reprezentate de epiteliu (epidermul), matrice conjunctivă (dermul) şi ţesut gras (hipodermul).
• Pielea reprezintă învelişul protector şi sensibil al organismului.

• Pielea este dotată cu peste 4 milioane de pori care acţionează ca sistem de răcire al organismului şi de eliminare eficientă a toxinelor.

•  Pielea este un imens câmp receptor datorită neuronilor şi variatelor terminaţii ale analizatorilor cutanaţi care informează centrii nervoşi superiori asupra proprietăţilor şi fenomenelor cu care organismul vine în contact. In piele se găsesc receptorii tactili, termici, dureroşi, de presiune şi pentru vibraţii. In pielea noastră există 250.000 de receptori ai frigului şi 30.000 de receptori ai căldurii.

•  Pielea ajută la dezintoxicarea organismului prin secreţia sudoripară (substanţe exogene, uree, amoniac etc.). Se consideră că pielea ar trebui să elimine zilnic o cantitate de reziduuri egală cu cea eliminată în total de plămâni, rinichi şi intestine. In procesul de detoxifiere, trebuie să curăţaţi mai întâi ficatul dacă vreţi să aveţi o piele curată. Menţineţi permanent pielea cât mai curată, fiindcă ea îşi va îndeplini astfel funcţia de organ de eliminare a deşeurilor. In plus, o piele curată vă face să vă simţiţi mai curat.

⇒ Rezultatul sau produşii derivaţi ai numeroaselor alimente pe care le consumăm vor congestiona şi inflama sistemul. Bolile dermatologice nu sunt decât semnele exterioare ale acestui proces organic intern. Pe măsură ce organismul va :rca să elimine aceşti produşi secundari, pielea va semnala fenomenul, încât vor apărea diverse afecţiuni, de la matreaţă, coşuri şi erupţii cutanate, până la dermatită, psoriazis de piele. Dacă suferiţi de o afecţiune dermatologică, de la banalele coşuri şi până la dermatită şi psoriazis este obligatoriu să dezintoxicaţi organismul, dar mai ales sistemul limfatic, ficatul, rinichii şi intestinele. Renunţaţi la consumul de came, lactate, grăsimile denaturate (ca margarina) şi zaharuri rafinate şi cerealele rafinate, fiindcă acestea sunt cauza principală a congestiilor masive la nivelul ţesuturilor în organism. Medicamentele de tip cortizonice (cum este Prednisonul) care sunt folosite atât de des în afecţiunile dermatologice nu fac altceva decât să împingă în profunzimea ţesuturilor toxinele şi paraziţii pe care ar trebui să-i combată, rezultatul fiind blocarea mecanismelor pentru eliminare corectă.

⇒  In procesul de detoxifiere, trebuie să curăţaţi mai întâi ficatul dacă vreţi să aveţi o piele curată. Regeneraţi ficatul, simulaţi-i funcţiile, evitaţi substanţele toxice care îl pot afecta grav.

⇒  Atunci când un alergen sau alt factor declanşator produce o iritaţie a pielii, inflamaţia care rezultă este cunoscută sub numele de dermatită. Cele 4 mari tipuri sunt: eczema, dermatita de contact, fotodermatita şi dermatita seboreică.
Semnele dermatitei sunt: roşeaţă, umflătură, usturime şi mâncărinii, iar în cazuri grave pielea se poate crăpa, băşica sau chiar sangera.

Eczema este rezultatul unei hiperactivităţi a sistemului imunitar. Ea apare de obicei ca o substanţă alergică la o substanţă înghiţită sau inhalată.

• Dermatita de contact este o reacţie a pielii la contactul cu substanţe care nu au niciun efect asupra indivizilor nealergici - ca, de exemplu, nichelul, cauciucul din latex, polimeria acrilici, formaldehida şi plante de tipul primula. Ea apare şi ca reacţii la substanţe care în mod obişnuit sunt nocive în concentraţii mari şi după expuneri prelungite. Printre acestea se numără unii detergenţi, dezinfectanţi, acizi etc.

• Fotodermatita apare la persoane a căror piele este anormal de sensibilă la lumină. Când pielea este expusă la lumina solară, ea erupe formând pete sau băşici ce pot fi însoţite de mâncărime. Anumite medicamente prescrise de medic cum ar fi antibioticele, tetraciclinele pot provoca o astfel de reacţie la persoanele sensibile.

• Dermatita seboreică afectează zonele acoperite de păr, care au un mare număr de glande sebacee (producătoare de sebum). Acest tip de dermatită este o reacţie la secreţia excesivă de sebum sau/şi o infecţie cu ciuperci. Forma uşoară a acestei afecţiuni se manifestă sub formă de mătreaţă, iar la sugar este cunoscută sub numele de eczemă infantilă.

⇒ Eczema provocată de o reacţie alergică la un aliment poate apărea şi după 4 zile şi poate dura până la 3 săptămâni, ceea ce face dificilă detectarea. Puteţi proceda prin eliminare, scoţând din dietă alimentele suspecte unul câte unul, timp de 2 săptămâni fiecare. Alimente cu risc mare de a provoca eczemă sunt: ouăle, laptele, peştele, grâul, nucile, citricele. Cafeaua, zahărul şi alcoolul pot agrava eczemele. Când consideraţi că aţi descoperit alimentul care provoacă eczema, încercaţi să îl consumaţi din nou. Dacă eczema reapare, repetaţi testul o dată sau de două ori la intervale de o săptămână.

⇒ Fumatul în timpul sarcini sau după naştere îi poate crea copilului reacţii alergice, precum eczema.

⇒  Alăptatul copilului până la vârsta de cel puţin 6 luni contribuie la reducerea riscului ca el să facă eczeme. Acest lucru este foarte important dacă vreunul dintre părinţi are eczeme, astm, rinită alergică sau dacă aceste afecţiuni au existat în familie.

⇒  Mulţi declanşatori foarte frecvenţi se găsesc în casă, precum excrementele acarienilor din praf, mătreaţa pisicilor sau a altor animale domestice cu blană.

⇒  Evitaţi să purtaţi îmbrăcăminte sintetică. Folosiţi mai ales pentru contactul direct cu pielea articole din bumbac.

⇒  Săpunul nu ar trebui folosit deloc, cu excepţia mâinilor şi picioarelor, întrucât restul corpului poate fi curăţat bine şi cu apă simplă. Feriţi pielea de contactul cu detergenţi, parfumuri şi alte chimicale.

⇒  Multe din bolile pielii sunt legate de stres. Printre ele amintim: urticaria, dermatita atopică, neurodermatoza, sclerodermia, lupusul eritematos diseminat, psoriazisul, vitiligo etc. Mânia, orgoliul, înverşunarea, concurenţa, anxietatea, frica, nesiguranţa, îngrijorarea, tristeţea - iată câteva din cele mai distructive stări, sentimente şi emoţii. Renunţaţi la astfel de manifestări şi cultivaţi altruismul, optimismul, bucuria, spiritul de mulţumire. Nimeni nu este obligat să ducă o povară de griji. 

⇒  Ajutaţi organismul să transpire, pentru că în acest fel se va elibera de multe toxine. Multe persoane nu transpiră uşor (mai ales cei care suferă de hipotiroidism) şi nici nu practică exerciţiul fizic. Nu folosiţi tot felul de creme sau loţiuni cosmetice pentru că blochează porii pielii. Sănătatea pielii este o problemă internă, nu una externă. Dacă se impune hrănirea externă a pielii, se recomandă folosirea uleiului de măsline sau uleiul din seminţe de struguri, netratate, extravirgine.

⇒  Hidrataţi-vă bine organismul, consumând zilnic 1,5- 2 litri de apă, altfel pielea va suferi şi organismul se va intoxica.

⇒   Se vor evita alimentele artificiale, conservate, rafinate, chimizate, cu aditivi, prelucrate industrial. De asemenea, se evită consumul de grăsime animală, zahărul, faina albă, lactatele. Sarea accentuează tendinţa la reţinere şi are efect iritant, nefiind indicată şi nici condimentele iritante: piper, muştar, ardei iute, oţet. Fumatul, carnea, alcoolul (toxice majore ale organismului) sunt interzise, altfel tratamentul este sortit eşecului. Ideale de consumat sunt fructele, legumele, cereale integrale, germenii, seminţele, toate consumate nepreparate termic şi cât mai proaspete posibil.

Produse naturale CaliVita recomandate in tratarea eczemelor / dermatitei:

 Beauty Formula :1-1-0 dupa masa, regleaza nivelul de stres si impactul asupra sistemului imunitar - alergia in context de suprasolicitare nervoasa; favorizeaza refacerea tegumentara prin continutul de colagen; impiedica degenerarile la nivelul pileii prin antioxidantii si aminoacizii din compozitie.

► Q Protect :1-1-0 dupa masa, contine antioxidanti specifici pentru tegument necesari regenerarii dupa leziunile produse; favorizeaza circulatia la nivelul pielii.

 Acidophilus : 0-1-1 in timpul mesei, echilibreaza ph-ul pielii si faciliteaza vindecarea.

 Oxy Crystal :7-7-7 picaturi in pahar cu apa plata, actioneaza favorabil in afectiuni ale pielii prin stimularea refacerii tesutului cutanat si combaterea infectiilor anaerobe; se va administra si extern, prin aplicatii locale tamponate - solutie 10 ml de OxyMax la 500 ml de apa fiarta si racita.

  Para Protex: 1-1-1 dupa masa, distruge paraziti, fungi, microbi, ciuperci, inhiba suprapunerile bacteriene la nivel tegumentare, stimuleaza excelent digestia si metabolismul, stimuleaza functia hepatica si renala.

Observatie: Se face o cura completa cu produsele de mai sus si se ia in paralel cu preparatele dermatologice locale, iar daca problemele reapar se repeta cura. 

Remedii naturale in tratarea eczemei(dermatitei)

□ Pentru tratarea bolilor dermatologice este necesară dezintoxicarea organismului. Cel mai rapid şi în acelaşi timp profund mod de a realiza acesta este prin intermediul unei cure de sucuri de fructe şi legume, clisme, ceaiuri şi pulberi de plante cu efect depurativ, cât şi stimulente ale funcţiilor hepatice. Se poate începe tratamentul cu o cură de sucuri de fructe şi zarzavaturi, timp 7-14 zile. Se va consuma câte 250 ml de suc la două ore şi jumătate. Intr-o zi se va însuma 1,5 -2 litri de sucuri. Se recomandă următoarele sucuri:

• Ţelină (frunze şi/sau rădăcină) - 'A pahar, de 2 ori/zi, în cură de 30 de zile. Efectele diuretice, detoxifiante, reglatoare hormonal ale Ţelinei o recomandă ca un excepţional remediu în bolile de piele cele mai diverse. Sucul de ţelină verde este recomandat în acneea juvenilă, în psoriazis, în vitiligo, în eczemele alergice şi de etiologie necunoscută, în sclerodermie şi alte boli.

• Morcov - 1-2 pahare/zi. Morcovul este foarte bogat în betacaroten (are rol în formarea şi menţinerea celulelor care acoperă pielea, ochii, gura şi organele interne, cât şi în reglarea proceselor imunitare). Se poate adăuga şi sfeclă roşie care conţine mari cantităţi de provitamina A.

• Teci de fasole verde (cât mai crudă, boabele nefiind bine formate) - 1 pahar/zi. Are o acţiune diuretic-depurativă puternică, având efecte remarcabile în tratarea bolilor de piele.

• Urzică - 1-2 pahare/zi. Urzica are o acţiune puternic depurativă, reglează activitatea imunitară şi hormonală.

• Orz verde - 1-2 pahare/zi (se poate folosi şi pudra de orz verde). Orzul verde are un efect antiinflamator foarte puternic şi conţine o uriaşă cantitate de fitoelemente valoroase.

• Pătrunjel (frunze şi rădăcină) în combinaţie cu păstâmac (rădăcină şi frunze) - 1/2 pahar, de 2 ori pe zi. Acest duo (pătrunjel + păstârnac) are efecte detoxifiante puternice, stimulând ficatul şi acţiunea rinichilor, cât şi a glandelor endocrine.

• Păpădie - 1 pahar/zi. Se poate lua în amestec cu sucul de urzică. Păpădia este foarte bogată în betacaroten şi are o acţiune puternic depurativă. Ajută, de asemenea, funcţiile hepatice şi pancreatice.

• Pătlagină - 1 pahar/zi. Neutralizează acizii stomacali şi este un excelent agent curăţitor al sângelui şi limfei. Se poate adăuga şi suc de varză.

• Spanac - 1 pahar/zi. Conţine mult betacaroten, stimulează tranzitul intestinal, tonifică organismul şi este un depurativ puternic. Se poate adăuga şi puţin măcriş pentru potenţarea puternică a efectului depurativ.

• Leurdă - 1 pahar/zi. Leurda are efecte depurative excepţionale, fiind un purificator sanguin redutabil.

• Sucul de la 2 lămâi pe zi. Lămâia curăţă sângele, îl fluidifică şi stimulează activitatea sistemului limfatic.

• Fructe de sezon: mere, pere, cireşe, struguri etc.
Obs.:
⇒   1 pahar = 250 ml
⇒   Folosiţi sucurile pe care le puteţi găsi în sezonul respectiv. Aveţi o ofertă variată.
✓ In fiecare dimineaţă, timp de 7 zile se face o clismă cu 1,5 litri de infuzie călduţă de muşeţel. Ajută la curăţirea colonului şi dezintoxicarea generală a organismului. v Cura internă cu argilă - 1 lingură rasă de argilă se lasă la macerat într-un pahar de apă de seara până dimineaţa. Dimineaţa, se amestecă bine conţinutul şi se bea. Cura durează 30 de zile. Argila dezintoxică şi remineralizează organismul.

 Cura cu ulei - O dată pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol, se ia 1 lingură (nu plină) de ulei de floarea-soarelui şi se clăteşte gura timp de 10-15 minute (în acest timp este indicat să se ţină capul în jos pentru prevenirea vomei). După acest timp, el va deveni o emulsie de culoare albă şi va fi scuipat la toaletă (şi nu în chiuvetă, deoarece este plin de microbi). După expectorare, gura se clăteşte foarte bine cu apă sărată (mai indicat este să se spele cavitatea cu ceai de coada-şoricelului, gălbenele, salvie, pentru îndepărtarea toxinelor şi să se cureţe limba cu ajutorul cozii unei linguri de lemn). Dacă vrem ca tratamentul să fie mai intens şi cu rezultate mai rapide, atunci vom face de trei ori pe zi această procedură, vreme de două săptămâni. Primele rezultate vizibile sunt albirea dinţilor, reducerea sângerării gingiilor şi întărirea lor, împrospătarea respiraţiei. Este posibil ca după primele zile de tratament să se agraveze aparent anumite afecţiuni, cum ar fi cele biliare, digestive ori endocrine, dar acesta este un semn de vindecare şi, deci, cura trebuie continuată.

 → In continuare, cura de sucuri şi crudităţi, timp de 1-3 luni (în funcţie de gravitatea bolii). Se introduc în alimentaţie salatele de crudităţi (de fructe şi zarzavaturi), instituindu-se un program de 2-3 mese regulate pe zi (ultima nu mai târziu de orele 18), fară să se mănânce nimic între mese. Se va consuma câte un pahar de suc înainte de fiecare masă, cu 30 de minute. în această perioadă se pot consuma seminţe de dovleac, floarea-soarelui, susan, in, migdale, rolei şi germeni de cereale, polen şi multe fructe. Totul se va consuma crud! Nu amestecăm fructele cu zarzavaturile la aceeaşi masă. în alimentaţie folosiţi doar uleiul de măsline extravirgin şi cel din seminţe de in care este bogat în acizi graşi omega 3. Pâinea se va prepara în casă din faină integrală.

✓ Folosiţi alimente bogate în vitamina A (beta-caroten). Această vitamină are un important rol în formarea şi menţinerea celulelor care acoperă pielea. De asemenea, este un factor de protecţie al organismului asupra infecţiilor, crescând imunitatea. Cele mai bune surse alimentare de betacaroten sunt: uleiul de cătină, cătina, sfecla roşie, morcovii, spanacul, andivele, avocado, pătrunjelul, pepenele galben, roşiile, ardeiul roşu, broccoli, caisele, măceşele.

✓ Consumaţi zilnic migdale, nuci, seminţe de floarea-soarelui, seminţe de in şi dovleac (toate crude), pentru că roate aceste alimente sunt bogate în acizi graşi esenţiali cu rol antiinflamator şi au şi rol reconstitutiv al ţesuturilor.

✓ Proantocianidinele sunt puternice substanţe antioxidante care stopează procesele de degenerare a organismului. Aceste fitoelemente se găsesc din belşug în afine, coacăze, vişine şi cireşe, consumul lor fiind recomandat în tratarea bolilor de piele şi ale vaselor de sânge.

✓ Fulgii nutriţionali de drojdie de bere reprezintă un supliment excelent de vitamine din complexul B (unele din acestea sunt implicate în sănătatea pielii). Se consumă 2-3 linguri de fulgi, 15 zile pe fiecare lună.

 Cura cu grâu încolţit - se consumă 3-4 linguri pe zi, vreme de 20 zile în fiecare lună. Grâul încolţit se poate folosi pentru prepararea unui delicios şi nutritiv lapte vegetal (cu ajutorul blenderului) sau în salatele de fructe sau vegetale. Vindecarea bolilor de piele este accelerată de cura cu germeni de grâu, care au un efect cu totul special asupra pielii.

✓ Apa de tărâţe de grâu - se pun 6 linguri de tărâţe de grâu şi 4 linguriţe de pulbere de rădăcină de Brusture la un litru de apă, se lasă pentru 8-12 ore (de seara până dimineaţa), apoi se strecoară. Se poate adăuga, dacă vă place, puţin suc de lămâie. Se consumă, la discreţie, în loc de apă. Tărâţele sunt bogate în vitaminele B (unele din ele sunt implicate în sănătatea pielii şi a mucoaselor, altele stimulează buna funcţionare a sistemului endocrin) şi, în plus, au un efect detoxifiant. Brusturele are efecte detoxifiante puternice, fiind indicat în tratarea bolilor de piele şi a tulburărilor glandulare şi metabolice.

✓ Fulgii nutriţionali de drojdie de bere pot fi procuraţi actualmente din magazinele naturiste sau Plafare. S consumă 3-4 linguri zilnic, câte 15-18 zile în fiecare lună. Ii puteţi folosi ca adaos la salatele de crudităţi sau la alt mâncăruri. Complexul vitaminelor B, precum şi antioxidanţii conţinuţi de drojdie sunt de un real ajutor pentr îmbunătăţirea metabolismului celular la nivelul pielii.

✓ Uleiul de cătină conţine o pleiadă de antioxidanţi puternici şi substanţe imunostimulatorii: tocoferoli, alfa şi beta caroten, licopen, zeaxantină, criptoxantină. Uleiul de cătină conţine de 10 ori mai mult caroten decât morcovul, compus implicat în stimularea imunităţii şi în refacerea mucoaselor şi a pielii. Si administrează câte 20 de picături, de trei ori pe zi, luate pe o bucată de pâine uscată, în cură de minim 2 luni. Efectele sunt remarcabile. Extern, pe eczemele uscate se poate aplica un strat protector de ulei de cătină.

✓ Pulbere de plante depurative: Brusture, Cicoare, Trei-fraţi-pătaţi şi Salvie. Acest amestec se face în părţi egale, se râşneşte prin maşina de cafea până se face o pulbere fină, se ia câte o linguriţă de patru ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese. Se ţine plantele sub limbă 10 minute, apoi se înghit cu puţină apă de izvor (plată). Toate plantele recomandate ajuţi organismul să se dezintoxice şi întăresc funcţia hepatică.

✓ Pulbere din rădăcină de Dragavei (Rumex crispus ), plantă cunoscută şi sub denumirea de ştevie. Această rădăcină nu o găsiţi la Plafar, dar o puteţi recolta şi usca dumneavoastră, fiinc foarte comună. Rădăcina de dragavei reprezintă unul dintre cei mai puternici purificatori limfatici, un redutabil constructor al sângelui (combate anemia), fortifică ficatul şi stimulează funcţia hepatică. Planta poate fi ultilizată îr toate afecţiunile dermatologice. Rădăcina uscată transformaţi-o în pulbere cu ajutorul râşniţei de cafea. Administraţi sublingual 1 linguriţă de pulbere (păstraţi-o sub limbă 10 minute, apoi înghiţiţi-o cu puţină apă), de 3-4 ori pe zi, în cură de 2-3 luni.

✓ Infuzie din Pătlagină şi Trifoi roşu. Se prepară o infuzie din 1 lingură amestec de plante la 1 cană de apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi. Ambele plante au efecte remarcabile în purificarea sistemului circulator şi limfatic.

✓ Se amestecă, în proporţii egale, tinctură de seminţe de Armurariu, tinctură de fructe de Soc şi tinctură de Trei- fraţi-pătaţi. Este o combinaţie cu efecte excepţionale în cura de dezintoxicare şi se poate folosi în toate bolile grave ale pielii. Se administrează 1 linguriţă de tinctură (combinată), de 4 ori pe zi, pe o perioadă de minim 4 săptămâni. Se face
o    pauză de 2-3 săptămâni, apoi se mai poate face o cură. Armurariu este cel mai bun hepatoprotector, fructele de Soc au efect depurativ şi antialergic, planta Trei-fraţi-pătaţi are efect antialergic şi antipruriginos (combate mâncărimea).

✓ Echinacea este un remediu eficient în tratarea unei game largi de boli de piele asociate cu toxicitatea, cum ar fi acneea, erupţiile cutanate, abcesele, manifestări alergice. Aceasta pentru că sistemul limfatic devine adesea suprasolicitat când organismul adăposteşte infecţii şi boli. Echinacea stimulează activitatea macrofagelor, ceea ce menţine funcţionarea sistemului limfatic la un ritm normal. Se administrează 8 capsule de 500 mg pe zi, în cură de 3 săptămâni (sau 1 linguriţă de pulbere păstrată 5 minute sub limbă, apoi înghiţită cu puţină apă; se administrează de 3-4 ori pe zi).

Alte recomandari: 

✓ Propolisul este cel mai puternic antibiotic natural, cu spectru larg. El conţine flavonone cu efect antibiotic şi antifungic. Puteţi folosi tinctură de propolis în diferite tipuri de eczeme sau micoze. Intern, pentru stimularea sistemului imunitar, se recomandă 40 de picături, de 3 ori pe zi, luate pe o bucată de pâine uscată. Extern, se aplică tinctură pe regiunile afectate. Se poate folosi şi sprayul de Propolis (îl puteţi procura din farmacii sau magazinele cu profil apicol), care se pulverizează pe regiunea interesată.
Iată în continuare o varietate de proceduri folositoare în cadrul afecţiunilor dermatologice. Alegeţi pe cele pe care credeţi că se potrivesc mai bine afecţiunii pe care o aveţi:
✓ Uleiul esenţial de arbore de Ceai ajută la vindecarea majorităţii tipurilor de infecţii cutanate. Acest ulei esenţial are proprietăţi antivirale şi antifungice puternice, cât şi un efect calmant. Puneţi 6-8 picături de ulei de arbore de ceai într-o lingură de ulei de măsline şi aplicaţi pe locul infecţiei.

✓  Faceţi o compresă pentru pielea inflamată, înmuind o compresă într-o cană cu infuzie de Gălbenele (reduc inflamaţia). Aplicaţi sucul stors de la un castravete tăiat pe lung pentru a calma pielea inflamată.

✓ Morcovii sunt antiseptici şi accelerează vindecarea rănilor. Aplicaţi fiertură de morcovi pe piele (sau suc proaspăt) pentru a alina crăpăturile, asprimea şi mâncărimile pielii.

✓  Castraveţii calmează erupţiile inflamate, cu mâncărimi, de exemplu eczemele, iar apa de castraveţi curăţă şi tonifică ideal pielea grasă; tăiaţi un castravete în cubuleţe şi fierbeţi-1 într-un litru de apă timp de 15 minute. Turnaţi într-o bucată de pânză şi presaţi sau strecuraţi.

✓  Sucul de cartofi cruzi este un remediu care alină inflamaţia şi ajută la vindecarea dermatitelor, a rănilor şi a ulceraţiilor. Pentru a trata pielea crăpată, folosiţi cartof ras amestecat cu ulei de măsline.

✓  Seminţele de in sunt bogate în acizi graşi esenţiali Omega-3, sunt emoliente şi calmante şi ajută la vindecarea pielii.
Folosiţi un decoct ce va fi aplicat pe pielea uscată.

✓  Gelul de Aloe este emolient, întăreşte funcţiile ficatului, hrăneşte pielea uscată şi favorizează regenerarea pielii rănite. Consumaţi zilnic 5-6 cm de plantă, după ce a fost spălată în prealabil.

✓  Uleiul de muşeţel este antiseptic, are efect antiinflamator, antialergic şi favorizează vindecarea pielii. Ungeţi zonele afectate cu acest ulei. Puteţi folosi şi uleiul de sunătoare sau gălbenele.

✓  Coaja nucilor verzi poate fi răzuită şi aplicată drept cataplasmă pe regiunile afectate de eczeme aflate în sta sau cronică. Cataplasma se păstrează vreme de 2 ore. Tratamentul se repetă zilnic, până la completa vindecare.

✓  In cazul dermatozelor infecţioase se fac băi parţiale, înmuind doar segmentul afectat, vreme de 15 minute, 1 sărată caldă, preparată prin punerea a 7 linguri de sare la litru. Imediat după baie, pielea nu se şterge, ci se tamponează puţin şi se lasă să se zvânte. Aplicaţia este eficientă în tratarea infecţiilor bacteriene şi micotice (produse de ciuperci parazite).

✓  O combinaţie din tinctură de Rostopască, tinctură de Echinaceea şi tinctură de Propolis se aplică pe micoze rebele. Este eficientă şi tinctură de răşină de Brad, cât şi tinctură de Tuia.

✓ In cazul unor micoze rezistente şi rebele la tratament (localizate mai ales la unghii) se face o baie (a regiunii unde este localizată: picior, mână, etc.) cu un decoct de plante (Mărul-lupului + Rostopască + Pelin). Este nevoie de 4 linguri amestec de plante la 1 litru de apă. Plantele se fierb timp de 5 minute. Se face o baie pe zi, vreme de 20 de minute. După baie, regiunea afectată se va lăsa la soare să se usuce. In cazul în care micoza este localizată între  degetele de la mănă sau picior, este bine ca o dată pe zi aceste regiuni să fie puţin expuse la soare. In plus, de două  ori pe zi, se va aplica tinctură de propolis pe regiunea afectată. Se picură câte o picătură rar, se mai lasă să se zvânte, apoi iar se mai picură, astfel ca regiunea afectată să fie scăldată în tinctură, iar propolisul din tinctură să se poată  adera la locul afectat. Acest procedeu se aplică de două ori pe zi.

✓ Un alt procedeu este înmuierea unghiilor de la mână sau picior în ulei pur de arbore de Ceai, timp de 5 minute, de două ori pe zi, până ce infecţia se vindecă.

✓ Cleiul de Ricin grăbeşte vindecarea micozelor. Uleiul de ricin stimulează imunitatea şi ajută la detoxifierea organismului. Aplicaţi o compresă cu ulei de Ricin asupra zonelor afectate, vreme de o oră.

Alte remedii si masuri de auto-asistenta:

- se pun comprese cu o solutie de tinctura de galbenele: 10 g la 90 ml de apa fiarta si racita -stimuleaza circulatia sangelui la nivelul tesuturilor, grabind cicatrizarea

- cataplasme cu morcovi rasi direct pe zona afectata - alunga mancarimea sau usturimea

- comprese cu infuzie de musetel: 3 linguri de planta la la o cana de apa clocotita - calmeaza si reduce eczema

- frunze de mure proaspat zdrobite, se pun pe locul afectat; se schimba prisnitele de doua ori pe zi.


Nu există produse în această categorie.