Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea este o crestere a presiunii de scurgere a sangelui in artere peste limitele admise. Hipertensiunea se manifesta prin irascibilitate, oboseala fizica si intelectuala, transpiratie, insomnie, ameteli, dureri de cap. O hipertensiune netratata, poate da si complicatii : accidente vasculare cerebrale, hemoragii in fundul de ochi.

Este bine sa cunoasteti....

⇒ Hipertensiunea este o creştere susţinută a presiunii din vasele sanguine. Tensiunea are, în general, două aspecte. Primul, este tensiunea sistolică, o presiune care ia naştere când muşchiul inimii pompează sânge din inimă în aortă. Intre bătăi, când inima se relaxează, tensiunea scade. Tensiunea care există imediat, înainte ca inima să se contracte din nou, se numeşte tensiune diastolică. Tensiunea se măsoară prin distanţa în milimetri a ridicării unei coloane de mercur.

⇒ Hipertensiunea poate să nu aibă simptome (asimptomatică) şi se poate să nu îi bănuim prezenţa (este supranumită şi „ucigaşul tăcut”). Alte persoane au dureri de cap, vedere înceţoşată, dificultate în respiraţie sau ameţeală.

 Fiecare al patrulea român adult are valori ale tensiunii arteriale prea ridicate. Faţă de cei cu valori tensionale normale, persoanele hipertensive au o probabilitate de trei ori mai mare de a suferi un infarct miocardic, de cinci ori mai are de a dezvolta insuficienţă cardiacă şi de opt ori mai mare de a avea un accident vascular cerebral.

 O tensiune ridicată în timpul sarcinii (preeclampsie) face probabilă îmbolnăvirea mai târziu. Carenţe în in alimentaţia unei femei în timpul sarcinii pot predispune fătul la hipertensiune, pot avea un efect negativ asupra elasticităţii arterelor şi pot micşora greutatea fătului la naştere. Femeile însărcinate trebuie să evite medicamentele ce conţin hormoni şi consumul de sare în exces, întrucât acestea cresc riscul de hipertensiune la copil atunci când acesta va deveni matur.

Care sunt principalele cauze ale hipertensiunii arteriale?

❖ Puţini au auzit de sindromul X (sau sindromul metabolic), termen care se referă la un complex de simptome şi afecţiuni între care diabetul, rezistenţa insulinică, obezitatea, hipetensiunea, colesterol ridicat, afecţiuni cardiace! Dacă vezi că începi să iei în greutate, nu ai energie şi înregistrezi un nivel de colesterol şi tensiune ridicate, şi parcă nici mintea nu te mai ajută la fel ca mai înainte, atunci eşti probabil candidat la sindromul X sau poate chiar suferi de el de mai multă vreme. Unul din aspectele metabolice cheie ale sindromului X este rezistenţa la insulină. Nivelul ridicat de cortizol (hormonul principal fabricat de glandele suprarenale ca răspuns la stres), reduce sensibilitatea la insulină, iar reducerea acestei sensibilităţi a membranei celulare are legătură cu obezitatea, diabetul, sindromul metabolic X.

❖ Ingestia crescută de sare. In regiunile în care ingestia de sare este crescută, ca de exemplu în Japonia, boala hipertensivă este epidemică, afectând aproximativ jumătate din populaţie. Românii consumă în medie 10 până la 20 g de sare pe zi. Aceasta înseamnă 2-4 linguriţe de sare sau aproximativ de 10-20 de ori cantitatea necesară. Reduceţi consumul de sare, iar pentru cei cu valori foarte ridicate ale tensiunii arteriale sau predispuşi accidentului vascular cerebral, eliminaţi-o din alimentaţie cel puţin o perioadă. în locul ei folosiţi condimente blânde (busuioc, cimbru, oregano, mărar etc.).

❖  Ateroscleroza. Plăcile ateromatoase arteriale se depun, îngustează şi chiar astupă lumenul arterial, forţând organismul să mărească presiunea de circulaţie a sângelui pentru a putea asigura tuturor celulelor necesarul de oxigen şi substanţe nutritive. Evitaţi consumul de came şi grăsimile libere (margarina, smântână, maioneza, alimentele prăjite, grăsimile pentru gătit, uleiurile pentru salate). Pentru mai multe detalii puteţi studia pagina „Ateroscleroza; arterioscleroza; hipercolesterolemie”.

❖ Acidul uric este un produs rezidual rezultat din alimentele bogate în purine, substanţe chimice înrudite cu proteinele. Atunci când concentraţia acidului uric creşte în sânge, tensiunea arterială poate creşte şi ea. Consumul de carne (mai ales cea de porc), chiar nesărată, poate cauza hipertensiune arterială, pentru că este bogată în purine, sodiu, grăsimi şi alţi compuşi primejdioşi. Vegetarienii au o tensiune arterială mai mică decât consumatorii de carne.

❖ Obezitatea. Aproape toţi cei care au un exces ponderal semnificativ vor suferi în cele din urmă de hipertensiune. Este doar o chestiune de timp. Nu uitaţi că supraalimentaţia este o formă de stres biochimic. Dr. Hans Selye, o autoritate mondială în domeniul stresului, spune că a mânca peste măsură face ca în cele mai multe cazuri hipertensiunea să se agraveze. Scăpaţi de kilogramele în plus şi veţi descoperi că se reduce semnificativ şi tensiunea arterială.

❖ Produsele lactate nu sunt recomandabile pentru hipertensivi. Sensibilitatea la lapte este cea mai cunoscută formă de sensibilitate alimentară din SUA. Multe semne patologice, printre care şi valorile crescute ale tensiunii arteriale, despre care se spune că au cauze necunoscute sau obscure, îşi pot avea originea în folosirea laptelui.

❖ în cazul stresului, inima porneşte să bată cu putere, tensiunea arterială creşte, fluxul de sânge pe care-1 pompează inima, la fel. Mai înseamnă că unii consumatori de sânge mai puţin importanţi în acele momente (cum ar fi sistemul digestiv) sunt deconectaţi, pentru ca afluxul de sânge să meargă în zonele esenţiale în acele clipe - braţe, picioare - ca să hrănească muşchii necesari pentru luptă sau fugă. Pentru redistribuirea circuitului sanguin este nevoie de coordonare pentru dilatarea (relaxarea) unor vase de sânge şi contractarea (îngustarea) altora, ceea ce duce la creşterea tensiunii în perioadele de stres. Ce proces complex! Ştim că hipertensiunea poate accelera deteriorarea învelişului interior al vaselor sanguine. Aceste mici zone afectate devin apoi platforme de descărcare a particulelor de zahăr, grăsimi, colesterol (iar stresul a avut grijă să ridice concentraţia tuturor acestora în sânge pentru a sluji drept combustibil pentru reacţia de confruntare sau evitare a organismului). Ca şi cum toate acestea nu ar fi destule, sângele însuşi devine mai vâscos din pricina hormonului stresului care stimulează tendinţa spre coagulare a acestuia. Ostilitatea se asociază cu valori mai mari ale tensiunii diastolice (al doilea număr al tensiunii arteriale). Stresul, agitaţia compulsivă, situaţiile conflictuale nerezolvate, nefericirea, depresia sau anxietatea sunt câteva din stările emoţionale ce contribuie la dezvoltarea tensiunii arteriale.  Faceţi, de asemenea şi exerciţiul fizic zilnic.

 Estrogenul. Acest hormon, care se găseşte în pilulele folosite în scop anticoncepţional sau pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, are şi un efect de reţinere a sării în organism. Aceasta duce la retenţia excesivă de fluid, ceea ce determină creşterea tensiunii arteriale.

❖ Alcoolul este o cauză răspândită, deşi nerecunoscută a hipertensiunii arteriale. Abstinenţa totală este cea mai bună cale de a reduce tensiunea arterială. Intr-un studiu recent, cercetătorii au găsit că băutul unui singur pahar de alcool pe zi, a mărit semnificativ atât tensiunea diastolică cât şi pe cea sistolică. Studiile ştiinţifice efectuate au demonstrat că ingestia de alcool este răspunzătoare de 5-15% din totalul cazurilor de hipertensiune obişnuită (esenţială).

❖ Cofeina (conţinută în cafea, băuturi cola şi alte băuturi răcoritoare, ceai negru) ridică nivelul presiunii arteriale cu 3-5 mm Hg. Cofeina creşte colesterolemia şi trigliceridele din sânge şi poate cauza palpitaţii şi ritmuri ale bătăilor inimii mult mai periculoase. Cofeina măreşte pierderea de calciu şi potasiu din organism - fapt ce conduce la hipertensiune. în plus, cofeina creşte rezistenţa la insulină şi cantitatea de glucoză din sânge şi contribuie la deshidratarea corpului. Renunţaţi la această băutură periculoasă.

 Hipertensiunea arterială poate fi provocată şi de insuficienţa sau lipsa mişcării, anomalii metabolice înnăscute sau aport alimentar insuficient de calciu şi magneziu. Carenţa de magneziu şi calciu este asociată cu o serie de boli, printre care se numără hipertensiunea arterială, tulburările de ritm cardiac, infarctele miocardice, diabetul şi osteoporoza.

 Deshidratarea cronică poate fi o altă cauză a hipertensiunii. Beţi apă din belşug (cel puţin opt pahare/zi). Apa fluidifică sângele şi îi uşurează circulaţia.

❖ Consumul de zahăr conduce la creşterea vâscozităţii sângelui şi, prin urmare, şi a tensiunii arteriale. înlocuiţi zahărul cu fructe şi miere (în cantităţi moderate şi în cazul în care nu aveţi diabet). De asemenea, o dietă bogată în zahăr conduce la dezvoltarea rezistenţei Ia insulină la nivelul celulelor corpului, ceea ce duce la creşterea concentraţiei de insulină în sânge.

❖  Factori care cresc vâscozitatea sângelui sunt: deshidratarea, creşterea numărului de globule roşii, creşterea colesterolului sanguin, niveluri sangvine crescute de sare, zaharuri, proteine, reziduuri şi substanţe nutritive transportate de sânge de la nivelul tractului digestiv, în special provenite de la alimente care au o valoare calorică mare.

❖  Circulaţia periferică redusă conduce la creşterea valorilor tensiunii arteriale. Aveţi grijă ca picioarele şi mâinile să se menţină mereu calde. Evitaţi îmbrăcămintea sumară în timpul exerciţiului fizic, pentru că aceasta favorizează răcirea extremităţilor şi supraîncălzirea trunchiului.

❖  Intr-un număr redus de cazuri este vorba de anumite tipuri de tumori sau de anumite boli ale rinichiului şi poartă numele de hipertensiune neesenţială. Această formă este mai gravă şi mai dificil de tratat. Pentru un tratament eficient trebuie acţionat asupra cauzei, pe cât posibil.

 Exerciţiile fizice moderate după servirea mesei cresc irigaţia sanguină a muşchilor şi determină astfel o scădere a valorilor tensiunii arteriale.

⇒ Hipertensiunea poate conduce şi la pierderea memoriei prin deteriorarea ţesutului cerebral. Hipertensiunea arterială poate accelera contractarea creierului legată de înaintarea în vârstă. Persoanele hipertensive sunt de 4 ori mai predispuse la atacuri cerebrale. Chiar şi creşterile uşoare ale tensiunii arteriale pot contribui la precipitarea unui atac cerebral.

 S-a demonstrat că exerciţiul fizic determină scăderea unei substanţe asemănătoare digitalei, produsă de organism. Această substanţă este secretată în condiţii de stres, dar exerciţiul fizic îi scade sinteza. Efectul acestei substanţe este de a creşte forţa şi cantitatea sângelui pompat cu fiecare bătaie a inimii. Reducerea acestei substanţe de tip digitalic este un mod prin care exerciţiul fizic determină o scădere a valorilor tensiunii arteriale. Suplimentar, în timpul exerciţiului, muşchii membrelor ajută inima în circulaţia sângelui. Prin contracţie, aceşti muşchi presează vasele sanguine, iar prin relaxare îndepărtează această presiune. Adăugaţi la toate acestea şi faptul că muşchiul cardiac devine mai puternic, nima pompând mai mult sânge la fiecare bătaie. Adoptaţi un program zilnic de exerciţii fizice, în funcţie de toleranţa individuală. începeţi de la puţin şi creşteţi treptat durata exerciţiilor fizice. Plimbările în ritm vioi şi alergatul uşor au efecte foarte bune.

⇒ Respiraţia abdominală conduce la scăderea tensiunii arteriale şi a frecvenţei cardiace. Practicaţi acest tip de respiraţie.

Recomandări speciale pentru situaţiile acute (când tensiunea creşte brusc, foarte mult):

⇒ Căutaţi să fiţi foarte calm, liniştit. Nu vă agitaţi sau panicaţi, pentru că stresul emoţional creşte tensiunea arterială. 

⇒ Faceţi o baie caldă la picioare cu temperatura progresiv crescută. Se pune apa în vasul de picioare (lighean, găleată mai largă) la temperatura de 35°C. La interval de 1-2 minute, prin turnarea de apă fierbinte, se urcă treptat temperatura cu un grad, aşa încât în timp de 5-6 minute se ajunge la 40-44°C. Ajuns la această temperatură se stă 15-30 ie minute. Se poate face în paralel şi o baie caldă a mâinilor respectând aceleaşi indicaţii.

 Masajul, fricţionarea spatelui şi a picioarelor sunt foarte benefice pentru scăderea tensiunii arteriale.

Produse naturale CaliVita recomandate in tratamentul hipertensiunii arteriale:

- Garlic Caps :1-1-1 dupa masa; 2 luni continuu; actioneaza ca un excelent antihipertensiv si diuretic renal, normalizand atat HTA primara cat si pe cea secundara.

- Rhodiolin :1-1-0 dupa masa; 3 luni continuu; relaxeaza sistemul nervos central, periferic si implicit musculatura neteda a vaselor de sange, stopand astfel oscilatiile de tensiune arteriala cauzate de stresurile psihice si fizice.

- Omega 3 Natural Fish Oil :0-1-1 in timpul mesei; 3 luni continuu; elimina colesterolul rau depus in peretii vaselor de sange ce formeaza ateroame - placute constituite din fractiuni de grasimi si a caror prezenta participa la aparitia HTA.

- Super Coenzyme Q10 Plus :1-1-0 dupa masa pana la terminarea capsulelor din flacon, apoi pauza) sau CoQ10 Lozenges :1-0-0 dupa masa pana la terminarea capsulelor din flacon, apoi pauza realizeaza o buna oxigenare, fluidizare a sangelui arterial central si periferic, prevenind astfel puseele hipertensive.

Optional, se mai pot adauga produsele:
-Cholestone : 1-1-1, elimina colesterolul.
-Senior Formula : 0-1-1, complex de vitamine B cu actiune relaxanta asupra sistemului nervos. 
-Zen Thonic : 1-0-1, elimina colesterolul; in plus, este energizant. 

- Optional, se poate utiliza dispozitivul energo-terapeutic de uz personal BioHarmonex, pe programele corespunzatoare: CIRCULATION (circulatie si sistem vascular), NERVES (sistem nervos), DETOX (Detoxifiere), MERIDIAN (meridianele energetice ale organismului), BIORHYTHM (bioritm).

Observatie: Produsele se pot administra impreuna cu tratamentul medicamentos prescris de medicul cardiolog.

Remedii naturale recomandate:

 Programul de recuperare al unui hipertensiv şi strategia terapeutică abordată trebuie să aibă în vedere următoarele clemente: eliminarea sării, renunţarea la fumat, oprirea consumului de alcool, începerea unui program regulat de exerciţii fizice aerobice zilnice, adoptarea unei diete total vegetariene, care să asigure un aport de potasiu, magneziu şi calciu, eliminarea grăsimilor saturate şi a colesterolului, reducerea drastică a uleiurilor (se consumă doar ulei de măsline presat la rece si ulei din seminţe de in) şi un control riguros al stresului. Bazându-ne pe o astfel de strategie, în cele mai multe cazuri, din prima săptămână de tratament se vor înregistra scăderi ale tensiunii arteriale. Consumaţi sucuri de urzică, păpădie, lucernă, orz verde, ţelină, grape-fruit, lămâie ce au efecte deosebite în reglarea tensiunii arteriale. Iată câteva recomandări:

Dietă:

⇒ Suc de urzică - 1-2 pahare/zi. Pe lângă efectele de reglare a tensiunii arteriale, sucul de urzică are un efect protector asupra vaselor de sânge, împiedica sclerozarea şi rigidizarea acestora.

 Sucul de ţelină are efecte benefice. La fel şi consumul zilnic de piure de ţelină. în ţelină există o substanţă chimică numită 3-n-butil ftalida. Efectul ei este de a relaxa muşchii netezi din pereţii vaselor sanguine, ceea ce duce la lărgirea acestora.
Substanţele active conţinute de leurdă au efecte vasodilatatoare, antitrombotice, anticolesterolemice şi ajută Ia menţinerea în limite normale a presiunii sanguine. Leurda este un iijuvantul ideal şi pentru aritmia cardiacă sau tahicardie. Se poate consuma sub formă de suc în combinaţie cu urzica sau pătrunjelul. Se consumă 1-2 pahare pe zi.

Alimentele bogate în potasiu au efect benefic în tratarea hipertensiunii arteriale şi a aritmiilor cardiace. Surse bogate în potasiu sunt: dovleceii, cartofii, caisele uscate, bananele, prunele uscate, cerealele integrale, roşiile. Suplimente de potasiu sunt contraindicate în cazul insuficienţei renale.

✓ Consumaţi alimente bogate în magneziu - element ce determină o scădere a tensiunii arteriale (legume verzi, germeni de grâu, soia, smochine, migdale, nuci, tărâţe de grâu, banane, caise, cereale integrale).

Perele şi piersicile sunt foarte bogate în polifenoli - substanţe organice ce conduc la reducerea riscului de apariţie a bolilor cardio-vasculare. Cel mai bine este ca fructele să nu fie tratate cu pesticide. Mai ales persoanele cu predispoziţie spre această categorie de afecţiuni sau la care bolile cardio-vasculare sunt deja instalate, ar trebui să consume în timpul toamnei mari cantităţi din aceste fructe, în special pere.

✓ Usturoiul conţine nişte substanţe numite sufide, care ajută la scăderea tensiunii arteriale şi prevenirea formării de cheaguri. Şi ceapa are efecte asemănătoare.

✓ Cât despre uleiuri, folosiţi în cantităţi reduse uleiul de seminţe de in şi uleiul de măsline extravirgin. Acestea sunt cele mai bune uleiuri. Acizii graşi de tip omega-3 pot scădea tensiunea arterială. Seminţele de in sunt una dir. sursele cele mai bogate de acizii omega-3. Două linguri de seminţe de in proaspăt măcinate luate la masă au un efect benefic asupra tensiunii arteriale. Uleiul de măsline conţine o substanţă numită oleuropeină care are efec: vasodilatator, benefică în tratarea hipertensiunii, aritmiei cardiace şi scăderii colesterolului.

Fitoterapie

✓ Cura cu ceai de vâsc. Ceaiul de vâsc se prepară numai sub formă de extract rece. Astfel, rltoterapie.    pentru obţinerea a două căni de ceai, seara, la două căni de apă rece (o cană = 250 ml) se pun două linguriţe cu vârf de vâsc (pentru fieâte o linguriţă), se amestecă şi se lasă acoperite până m .m    dimineaţa. Dimineaţa, în mod obligatoriu, se strecoară întreaga cantitate de ceai, se consumă  o cană, iar restul se păstrează la rece. Ceaiul se pregăteşte pentru cel mult o zi. Cura durează 6 săptămâni. După o pauză de o lună, se poate relua. Vâscul reglează funcţiile cardiace şi circulatorii, ceaiul de vâsc fiind, în acelaşi timp, singurul leac administrat identic atât pentru hipotensivi cât şi pentru hipertensivi, în sensul că măreşte tensiunea la hipotensivi sau o micşorează la hipertensivi, până în limitele normale. Până în prezent, niciun medicament de sinteză nu a atins această performanţă! Pe lângă aceste efecte, vâscul purifică şi subţiază sângele, reglează circulaţia acestuia, având proprietăţi antisclerotice. Vâscul este şi un bun reglator hormonal, ajutând, printre altele, pancreasul să funcţioneze eficient, determinând glicemia să intre în limitele normale.

✓Cura cu tinctură de flori de Păducel vreme de 3 luni, cu 2 săptămâni de pauză. Se ia câte o linguriţă diluată într- un sfert de pahar de apă, de 4 ori pe zi. Acest preparat este foarte bogat în flavonoide, substanţe care sunt un adevărat elixir pentru sistemul cardiovascular şi care, între altele, ajută la scăderea şi la stabilizarea tensiunii arteriale.

Dietoterapia în hipertensiune arteriala

Hipertensiunea este una din cele mai frecvente boli cronice din România. Probabil că o persoană din 5 are hipertensiune. Hipertensiunea este un factor de risc major în cardiopatie ischemică, insuficienţă car­diacă congestivă, insuficienţă renală şi accident vascular cerebral (hemoragie şi trombotic). Tensiunea arterială normală este o noţiune discutabilă. Cu cât este mai mică, în anumite limite, cu atât mai bine. Convenţional, tensiunea arterială normală se consideră a fi mai mică de 140/85 mmHg. O valoare mai bună ar fi 120/70-80 mmHg. Odată cu înaintarea în vârstă, se admite creşterea presiunii arteriale sistolice, dar presiunea diastoli- că ar trebui să rămână constantă. Dieta are un impact indiscutabil asupra să­nătăţii inimii şi a arterelor noastre. Toţi factorii de risc de mai jos au de-a face cu alimentaţia noastră de zi cu zi.

Factori de risc bine stabiliţi
⇒Obezitatea. Tensiunea arterială este direct influenţată de obezitate, la orice vârstă. O schimbare de -10% în greutate (este o ţintă considerată rezonabilă) va duce la o scădere a tensiunii arteriale (TA) cu aproximativ 7 mmHg la bărbaţi şi 5 mmHg la femei, chiar dacă pacien­tul este sub tratament antihipertensiv (Framingham Study). Reducerea se re­alizează şi pentru TA sistolică, şi pentru cea diastolică.
Alcoolul are o relaţie foarte bine sta­bilită cu TA şi începe de la 1-2 porţii de alcool (14-28 ml alcool). Fiecare porţie (de aproximativ 14 ml de alcool) creşte TA cu 1 mmHg la bărbaţi şi, în plus, re­duce eficienţa terapiei antihipertensive. Abstinenţa reduce TA în câteva zile.
Sarea. S-a constatat o asociere po­zitivă: creşte aportul de sare, creşte TA.
La pacienţii sensibili la sare (se pare că sensibilitatea unor persoane la sare este determinată genetic), reducerea sării este urmată de scăderea TA.

Factori în studiu
Potasiul. Un aport crescut de potasiu a fost asociat cu scăderea TA.
Calciul. La fel, un aport crescut de calciu pare să scadă TA.
Magneziu. Studiul Sănătăţii Asis­tentelor de la Harward a constatat că un aport crescut de magneziu (şi calciu) scade TA.
Grăsimile din dietă. O dietă cu gră­simi scăzute, înlocuind grăsimile satura­te cu cele nesaturate, scade TA.
Dieta vegetariană. Vegetarienii au TA mai scăzută decât nonvegetarienii din populaţii comparabile. Studii pe di­ete vegetariene au demonstrat că acestea reduc TA. Probabil că acest lucru se da­torează unei combinaţii dintre alimente sau nutrienţi. Scăderea TA care a fost raportată este substanţială: 5-6 mmHg TA sistolică.

Recomandări
Reducerea hipertensiunii arteriale (în cazul valorilor mici sau medii) este po­sibilă şi prin mijloace nonfarmacologice.
Comitetul Naţional Reunit de Detectare, Evaluare şi Tratament al Hipertensiunii din SUA a recomandat următoarele:
1.        scăderea în greutate
2.        restricţia alcoolului
3.        restricţia sării

Ne putem aştepta la o reducere, în medie, de
•        pentru greutate: 5-10 mmHg
•        pentru alcool: 5 mmHg
•        pentru sodiu: 2-3 mmHg
•        dacă adăugăm schimbarea pe  dietă vegetariană: 5 mmHg

___________________________________________________
         Total = 18-23 mmHg

        In hipertensiunea uşoară/medie, acest efect este comparabil, chiar dacă nu luăm în considerare o dietă vegeta­riană, cu efectul terapiei medicamentoa­se, dar cu beneficii în plus în ce priveşte lipidele serice şi metabolismul glucozei.
Eficacitatea altor măsuri dietetice este insuficientă pentru a se face reco­mandări la ora actuală. O combinaţie a măsurilor dietetice este mai efectivă decât schimbări singulare.
Chiar dacă o dietă total vegetaria­nă nu este realizabilă pentru toţi, schim­bări în favoarea alimentelor de origine vegetală vor fi salutare, având ca efect combinarea câtorva factori alimentari efectivi în reducerea TA.

In concluzie
Măsura cea mai eficace, din punct de vedere preventiv, în hipertensiune este verificarea periodică a TA.”
Studiul Framingham a demonstrat că „cei aparent sănătoşi, care combină o TA uşor crescută, o uşoară hipercolesterole- mie, sunt fumători moderaţi şi sunt inac­tivi fizic au acelaşi risc ca şi cei care au hipertensiune severă sau colesterol foarte crescut. Aceste modificări minime au efect sinergic/mai mult decât de sumare a riscului. Astfel, mult mai mulţi decât cei depistaţi au un risc crescut, deşi sunt priviţi ca sănătoşi, cu un risc moderat/ crescut.” Odată depistată, hipertensiu­nea, chiar şi în formele uşoare, trebuie tratată cu seriozitate. în fază incipientă, o scădere în greutate la cei hiperponderali, abstinenţa de la alcool, scăderea consu­mului de sare şi o dietă preponderent vegetariană pot readuce TA la valori cu 18-23 mmHg mai mici.

Alte recomandari / masuri preventive si auto-asistenta:


- se fac cure cu fructe proaspete de agrise, pana la 1 kg pe zi, o zi pe saptamana sau 3 zile consecutiv

- infuzie de rozmarin, 400 ml pe zi - 2 g la 200 ml apa

- se consuma 2 cani pe zi de infuzie de talpa gastei - o lingurita la 250 ml de apa

- se mananca usturoi cat mai mult

- 2 pahare pe zi cu suc de pastarnac, contine mult potasiu.


Nu există produse în această categorie.