Psoriazisul

Psoriazisul ca si eczema este una dintre cele mai raspandite afectiuni cutanate, fiind o tulburare a metabolismului ce se manifesta in diferita regiuni ale corpului si care consta de fapt in producerea mai rapida de celule noi, inainte ca cele moarte sa fie eliminate.

 Psoriazisul este o boală de piele necontagioasă, caracterizată prin apariţia pe piele a unor pete roşiatice acoperite de nişte scuame groase, stratificate şi lucioase. Boala poate fi uşoară, producând puţine simptome sau poate fi severă, implicând aproape toată pielea corpului. Se poate localiza pe orice parte a pielii, dar mai frecvent pe suprafeţele de extensie ale membrelor superioare şi inferioare, pe pielea păroasă a capului şi în regiunea coatelor, genunchilor şi unghiilor, unde erupţia se menţine un timp foarte îndelungat. Stratificările masive jenează mişcările şi provoacă dureri, mâncărimi, apoi fisuri care sângerează.

⇒ Celulele pielii au nevoie în mod normal de 26 până la 28 de zile pentru a se dezvolta şi cădea, dar, în psoriazis, acest proces poate avea loc în 4 până la 7 zile. Acest fapt demonstrează aspectul degenerativ al bolii.

⇒ Se cunoaşte că apariţia psoriazisului este favorizată de moştenirea unor structuri genetice deficitare, dar psoriazisul nu se transmite obligatoriu de la o generaţie la alta. Stilul de viaţă adoptat va decide dacă persoana va face psoriazis sau nu. Factorii declanşatori ai bolii diferă de la caz la caz, dar cei mai întâlniţi sunt: alimentaţia eronată ce duce la intoxicarea organismului, stresul cronic, anumite medicamente.

⇒ Compuşii inflamatori din carnea şi grăsimile animale pot stimula celulele epidermice să se dividă prea rapid, conducând la apariţia plăcii de psoriazis pe piele. Unele din aceste substanţe inflamatorii - rezultate în urma digestiei incomplete a proteinelor - se numesc poliamine. Gradul scăzut de poliamine la nivel epidermic şi urinar este asociat cu ce ameliorarea psoriazisului. Cea mai bună cale de a preveni formarea excesivă a poliaminelor constă în eliminarea consumului de came şi a altor surse de grăsimi saturate, mărind consumul de surse de acizi graşi omega-3, găsiţi în special în seminţele de in.

⇒ Apariţia bolii depinde foarte mult de starea neuropsihică a pacientului. Stresul, supărările, şocurile psihice, ientele, pierderea unui membru al familiei pot duce la apariţia bolii.

⇒ La adulţi, boala poate apărea şi din cauza consumului unor medicamente - antiinflamatorii nesteroidice (Indometacin sau Fenilbutazona), betablocanţi (Propranolol, Atenolol) sau săruri de litiu (folosite în tratamentele psihatrice). La copii se întâlnesc cazuri când psoriazisul a fost declanşat de o infecţie streptococică (ex. amigdalită).

 Consumul de alcool sau de droguri pot declanşa sau complica psoriazisul. Bolnavii de psoriazis nu trebuie sa consume alcool care provoacă o absorbţie crescută a toxinelor din abdomen, plus stânjenirea funcţiei ficatului. Un ficat slăbit nu poate filtra aceste toxine. în consecinţă, psoriazisul se agravează. Deosebit de utile sunt plantele stimulează funcţiile hepatice.

Vitamina D previne avansarea unor boli ca lupusul, scleroza multiplă, artrita reumatoidă şi boli intestinale inflamatorii (de ex., boala Crohn, colita ulceroasă). Primul pas în ce priveşte transformarea vitaminei D se petrece atunci când mergi afară într-o zi cu soare. Când lumina soarelui atinge tegumentele expuse, acestea produc vitamina D. Vitamina D trebuie apoi activată în rinichi, obţinându-se astfel produsul cu efect, în reprimarea dezvoltării cancerului , a bolilor autoimune etc. Acest pas extrem de important în ce priveşte activarea ei, poate fi inhibat de către alimente ce conţin mult calciu şi alimente de origine animală care produc mult acid cum este cazul laptelui de vacă. In conditii experimentale, vitamina D activată acţionează în două moduri: inhibă dezvoltarea anumitor celule T şi producerea  de către acestea de agenţi activi (numiţi citokine) care iniţiază răspunsul autoimun şi/sau încurajează producerea de alte celule T care se opun acestui efect.

⇒ Acizii graşi omega-3 blochează formarea prostglandinei, folosirea lor fiind eficientă în tratarea psoriazisului.  Folosiţi zilnic seminţele de in şi uleiul de in la prepararea salatelor de crudităţi. Seminţele de in sunt cea mai buna sursă în acizi graşi omega-3.

 Eliminaţi din alimentaţie agenţii alergici. încercaţi o eliminare completă a produselor lactate. Laptele este implicat şi în multe boli autoimune.

⇒ Evitaţi atingerea cu lână, nylon, produse din fibre sintetice. Purtaţi articole din bumbac direct pe piele.

 Săpunul poate fi iritant şi trebuie evitat; la fel şi anumiţi detergenţi, parfumuri, diverse chimicale.

Produse naturale CaliVita recomandate in tratarea psoriazisului:

 Liquid Clorophyll :1-1-1 inainte de masa, actioneaza ca detoxifiant si echilibrator al ph-ului la nivel tegumentar; in psoriazis puseele sunt pe supraincarcare de acid uric, ceea ce inseamna ca mentinerea organismului curat de toxine si acizi ajuta in aceasta afectiune; produsul favorizeaza totodata absorbtia optima a pricipiilor active din celelalte produse.

Vitamin E SAU Noni Organic :1-1-0 capsule/linguri inainte de masa cu 30 de minute, 2-3 luni continuu, manifesta efect protector si regenerator la nivelul pielii, creierului si sistemului nervos.

► Evening Primrose Oil SAU Omega 3 :1-0-1 dupa masa, 3 luni continuu, imbunatateste circulatia la nivelul epidermului si previne sclerozarea tegumentului prin aportul de acizi grasi nesaturati necesari pielii; determina anumite reglari hormonale benefice in organism.

Beauty Formula SAU Shark Aid :1-1-1, dupa masa se adreseaza exclusiv pielii, avand rolul de refacere si intretinere prin aportul de substante si principii active deosebit de benefice la nivel tegumentar.

Rhodiolin :1-0-1 dupa masa, 3 luni continuu, asigura echilibrul normal al sistemului nervos prevenind recaderile in psoriazis. 

- Optional, se poate utiliza dispozitivul energetic de uz personal BioHarmonex, pe programele corespunzatoare de reglare energetica: Piele, Imunitate, Circulatie, Digestie, Ficat / Pancreas, Tinerete, Meridiane Energetice.

- Optional se va consuma apa alcalina (aparatul Aquarion), deosebit de benefica in eliminarea din corp a reziduurilor metabolice odata cu declansarea procesului de curatire a colonului si optimizarea absorbtiei intestinale a nutrientilor, dezacidificarea tesuturilor si organelor prin ridicarea ph-ului sanguin (fiind astfel posibila reversarea multor probleme functionale si organice deja instalate), fluidizarea sangelui si dizolvarea depunerilor de pe vase, reglarea proceselor digestive la nivel de stomac, ficat, pancreas, bila, ridicarea imunitatii generale, protejarea ADN-ului celular, oxigenarea in profunzime cardio-vasculara si cerebrala.

Remedii naturale complemetare

Obs.: Pentru recomandări de tratament, studiaţi pagina „Eczeme; dermatite; alte boli ale pielii”. în plus, iată şi cateva indicaţii speciale ce trebuie respectate pentru abordarea unui tratament eficient.

 O dietă constând din alimente crude, vii este extrem de benefică pentru curăţarea şi fortificarea ficatului a a pielii şi regenerarea întregului organism. Fructele şi legumele crude, proaspete au rolul de a alcaliniza şi dizolva depunerile de grăsime la nivelul pielii şi ficatului. Acest tip de alimentaţie intensifică funcţionarea tiroidei, măresi temperatura corpului şi eliminarea deşeurilor organice prin piele. Se vor evita alimentele artificiale, conserervate,  rafinate, chimizate, cu aditivi, prelucrate industrial. De asemenea, se evită consumul de grăsime animală, zaharul, faina albă, lactatele, sarea. Sarea accentuează tendinţa la reţinere şi are efect iritant, nefiind indicată şi condimentele iritante: piper, muştar, ardei iute, oţet. Fumatul, carnea, alcoolul (toxice majore ale organismului sunt interzise, altfel tratamentul este sortit eşecului. Ideale de consumat sunt fructele, legumele, cereale integrale,  germenii, seminţele, toate consumate nepreparate termic şi cât mai proaspete posibil.

 Echilibrul psihologic al pacientului este determinant pentru învingerea acestei boli. Din nefericire, majoriatea bolnavilor sunt afectaţi psihic chiar de prezenţa bolii, care ridică probleme estetice, mai ales la femei. Aspectul urat şi dureros al leziunilor îl face pe bolnav anxios. Mulţi oameni care au un psoriazis sever suferă tulburări emoţionale şi ajung până la punctul în care refuză să mai iasă afară din casă. Astfel, bolnavul tinde să se izoleze tot mai mult oe societate şi de familie, devine apatic, indiferent de bucuriile vieţii, devine depresiv şi este pândit de eşecuri afective şi profesionale, ce pot să ducă la tentative de suicid. Invăţaţi să vă încredeţi în Dumnezeu. Predaţi-I Lui îngrijorările, durerile, confuziile, problemele ce vă apăsă. Dobândi-ţi pacea şi odihna sufletului, având încredere in înţelepciunea şi dragostea Lui. Cultivaţi optimismul, bucuria, un spirit mulţumit şi fericit. Invăţaţi să cântaţi şi să  lăudaţi pe Dumnezeu.

✓ Renunţaţi la un stil de viaţă tracasat, haotic, dezordonat, epuizant. Oboseala complică psoriazisul. Formati-va un program echilibrat de viaţă, cu ore regulate de sculare şi culcare, de masă, de lucru. Luaţi-vă timp suficient de odihnă şi relaxare. Fiţi cât mai des în contact cu natura.

✓ Simpla expunere sistematică la soare (zilnic 2-4 ore) reduce în timp suprafaţa leziunilor, diminuează pruritul si alte simptome neplăcute asociate psoriazisului. Evitaţi arsurile solare.

✓ Adoptaţi un program zilnic de exerciţii fizice. în acest fel veţi primi un ajutor nepreţuit în controlul stresului, in stimularea eliminării deşeurilor toxice şi în mărirea eficienţei sistemului imunitar. Exersaţi, pe cât posibil, în aer liber.

Alte sfaturi complementare:

- se adopta o hrana completa, putin acida, cu mai putine condimente si din urma careia sa rezulte mai putine deseuri; se recurge la o dezintoxicare, post si tratament sudorific
- comprese cu abur, bai partiale cu sulf, bai complete cu sare marina, spalari cu decoct de scoarta de stejar si de mesteacan sau cu infuzie de nalba-de-cultura, cataplasme cu argila alternativ cu foi de varza
- ceaiuri de plante: infuzie de trei-frati-patati, decoct de coaja de mesteacan, galbenele, urzica, rostopasca
- uleiuri esentiale pentru aplicatii externe : ulei de dafin, de muscata, de cedru si de lavanda
- alifii produse pe baza de gudron vegetal


Nu există produse în această categorie.