Tromboflebita

Cuvantul Tromboflebita este un cuvânt compus din două părţi: tromb (cheag de sânge) şi flebita, ceea ce înseamnă inflamaţia unei vene. Mai simplu: tromboflebita este o inflamaţie a venelor (şi a ţesuturilor adiacente) însoţită de  formarea unor cheaguri de sânge. Este asociată deseori bolii venelor varicoase (varice). Se manifestă sub formă de dureri la palpare, usturimi, înroşirea şi fierbinţeala tegumentului, dilataţia venelor superficiale, senzaţie de tensiune a gambei, temperatură, puls crescut. în cazul în care cheagurile de sânge migrează în organism, pot genera complicaţii mortale.

⇒ Conform afirmaţiilor doctorului A. I. Fleishman în American Journal of Clinical Nutrition, margarina creşte risc ca un cheag de sânge să blocheze o arteră (tromboză). Renunţaţi la consumul de grăsimi animale, cât şi la grăsim vegetale denaturate (margarine, uleiuri rafinate etc.).

Când nivelul stresului este ridicat, se eliberează adrenalină, cortizon şi alţi hormoni. Aceştia cresc presiunea sângelui şi oxidarea grăsimilor în sânge. Chiar şi o depresie uşoară creşte nivelurile hormonilor de stres şi face sângele mai vâscos şi mai predispus să formeze cheaguri. Renunţaţi la ritmul trepidant al vieţii, la îngrijorare, anxietate, frică, nemulţumire, mânie şi egoism. Toate acestea vă fac nefericit(ă) şi vă scurtează viaţa.

Clima rece determină îngroşarea sângelui, mărind posibilitatea formării de cheaguri.

Produse naturale Calivita recomandate in tratarea tromboflebitei

- White Willow :1-1-1 dupa masa, 2 luni continuu, prin continutul in aspirina naturala are efect antiinflamator al peretelui vascular venos inlaturand astfel durerea data de inflamatia venei si antiagregant plachetar impiedicand formarea cheagurilor de sange.

- Mega Q Protect :1-1-0 dupa masa, 3 luni continuu, faciliteaza si imbunatateste circulatia cerebrala si periferica impiedicand aparitia cheagurilor de sange la persoanele cu risc crescut de coagulare).

- Vein Protex :1-0-1 dupa masa, 2-3 luni continuu, mentine integritatea peretelui vascular prevenind dilatatia si distructia lui secundara inflamatiei si aderarii unui cheag de sange.

- Omega 3 :0-1-1 in timpul mesei, 3 luni continuu, protejeaza sangele de coagulare prin aport de grasimi nesaturate-bune si eliminarea celor saturate-rele care se depun pe vase.

- Vein Care :se va administra doar in tromboflebita superficiala - localizata in apropiere de suprafata pielii - in acest caz se vor face 2 ungeri pe zi, extern-local, dimineata si seara; combate rapid durerea locala si inflamatia printr-o absorbtie optima in tegument si in peretele venos.

Recomandări de tratament:

Obs.: Detaliile programului terapeutic necesar le veţi obţine studiind pagina „Arteriopatii; boli ale vaselor sanguine periferice”. în plus, iată câteva recomandări speciale în terapia acestei boli:
Suc de roşii (nu bulion, ci suc stors proaspăt din roşii) - 1 pahar de 3 ori pe zi, în cură de 30 de zile. Este un tratament salvator pentru această afecţiune, deoarece sucul de roşii ajută la diminuarea cheagurilor de sânge şi nu mai dă voie să se formeze altele. în plus are şi un efect antiinflamator şi depurativ puternic.

Pătrunjel - 1 pahar/zi. Pătrunjelul conţine cumarine, substanţe care împiedică apariţia trombuşilor (cheagurilor sanguine). Sucul de pătrunjel acţionează ca un puternic diluant al sângelui. Poate ti amestecat cu sucul de urzică, lucemă sau orz.

Suc de lămâie obţinut după următoarea reţetă: se iau două lămâi, se spală foarte bine, apoi coaja se dă prir răzătoarea mică. Se taie apoi lămâile cât mai mărunt şi se pun în jumătate de litru de apă, adăugându-se coaja rasa iniţial şi două linguri de miere de albine (în cazul în care bolnavul nu este diabetic). Acest amestec se lasă să stea la macerat la temperatura camerei vreme de 3-4 ore, după care se strecoară, iar sucul obţinut se consumă cu paiul într- o singură repriză. Se face acest tratament vreme de 20 de zile. Este un excelent remediu în cazurile de tromboflebită acută şi subacută şi un puternic tonic venos, împiedicând formarea şi agravarea varicelor, care sunt un factor favorizant pentru apariţia tromboflebitei. Are efecte fluidifiante sanguine, o acţiune antiinflamatoare şi antifebrilă.

Măceşele au proprietăţi vasodilatatoare arteriale şi conţin cea mai mare cantitate de vitamina C (contribuie la scăderea permeabilităţii capilarelor sanguine). Se folosesc măceşe bine coapte, puţin moi, culese toamna foarte târziu sau chiar după ce dă frigul iama, până primăvara. Se pun în blender, se adaugă apă cât să le depăşească puţir: Se mixează bine, apoi se strecoară prin tifon dublu, pentru a fi reţinuţi perişorii. Se adaugă miere după gust Băutura se păstrează la rece şi întuneric, în sticle astupate ermetic. în cazul în care nu aveţi decât măceşe uscate, folosiţi-le sub formă de macerat (2 linguri de pulbere la 1 cană de apă).

Alte recomandări dietetice:
Usturoiul descurajează formarea de cheaguri în sânge şi împiedică plăcile de aterom să se unească şi să acopere pereţii arterelor. în plus, usturoiul revigorează sistemul fibrinolitic care diluează cheagurile de sânge. Consumul de usturoi poate uşura o claudicaţie intermitentă.

Ceapa previne formarea de cheaguri, fluidifică sângele şi ajută la reglarea tensiunii arteriale. Folosiţi-o din belşug în alimentaţie.

Fitoterapie:

Pectina din fibrele de grape-fruit poate contribui la reducerea colesterolului din sânge şi la desfundarea arterelor blocate. Consumaţi pulpa de grape-fruit împreună cu învelişul albicios, care are gust amărui, dar este foarte sănătos.

✓ Tinctură de leurdă - se administrează în cure de trei luni, timp în care se ia câte 1 linguriţă, de 4 ori pe zi. Este unul dintre cele mai puternice remedii împotriva trombozelor de tot felul, pentru combaterea inflamaţii lor venelor şi a varicelor.

✓ Pubere din scoarţă de Salcie - se ia intern, sub formă de pulbere, câte 3 linguriţe pe zi. Coaja de salcie conţine salicilaţi, substanţe cu o acţiune similară aspirinei, dar fară efecte adverse ale acesteia, care previn formarea trombilor şi au efecte uşor vasodilatator

Coaja de Alun este puternic astringentă şi conţine substanţe cu efecte asemănătoare aspirinei. Dacă nu găsiţi coajă, puteţi folosi frunzele de Alun. Se amestecă 2 linguri de coajă cu o jumătate de litru de apă, se fierb 5 minute, apoi se lasă la infuzat 10 minute. Se strecoară şi se beau din acest ceai 2-3 căni pe zi, în cure de 2 luni, cu 15 zile de pauză. Extern, decoctul poate fi folosit pentru comprese ce se aplică pe regiunea inflamată sau sub formă de spălaturi pentru tratarea ulcerelor varicoase.

Ghimpe - decoct dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la o cană cu apă (250 ml). Se fierbe 10 minute la foc domol.
Se lasă vasul acoperit 15 minute, apoi se strecoară. Se bea 1 cană pe zi. Ceaiul de ghimpe are efect antitrombotic.

Extract glicerohidroalcoolic din muguri de plop negru - 1 doză de 1,5 ml, de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mesele principale, timp de 3-4 luni. înainte de folosire, extractul se diluează cu puţină apă. Preparatul astfel diluat se agită, se sorbe lent şi se ţine cât mai mult în gură pentru favorizarea absorbţiei prin mucoasa bucală. Reduce spasmul la nivelul vaselor sanguine ale membrelor inferioare, favorizează circulaţia colaterală de compensare.împiedică apariţia tulburărilor distrofice şi a complicaţiilor ce urmează ischemiei cronice.

Cataplasme cu argilă. Se înmoaie argila folosindu-se oţet de mere, se amestecă bine până devine o pastă omogenă de consistenţa smântânii, apoi se pune pe o pânză deasă de bumbac (pânza va avea sub ea un ziar, apoi un material călduros, la bază fiind o folie de plastic) într-un strat de 1,5 cm. Se aplică pe regiunea interesată. Argila trebuie să cuprindă (chiar să depăşească) în întregime zona afectată şi să adere intim la tegument (folia de plastic va deveni învelişul exterior). Se stă liniştit la pat, păstrându-se cataplasma timp de două ore. Argila o dată folosită, se aruncă. Pe pat, pentru protejarea cearceafului se poate pune o folie de plastic în zona membrelor inferioare. Se face o aplicaţie pe zi. Argila are un efect antiinflamator puternic, iar oţetul de mere are proprietăţi astringente şi conţine flavonoide care pot reduce umflarea şi inflamarea venelor. Se pot face şi comprese cu oţet de mere.

✓ Cataplasme din frunze de varză. Se folosesc frunze proaspete, care se zdrobesc (se întind pe un capac de lemn şi peste ele se rulează cu presiune o sticlă), se aplică în două straturi de foi. Se păstrează toată noaptea. Aplicaţia are efecte antinflamatoare.

Masaj blând al membrelor inferioare cu oţet de mere. Se toarnă oţet de mere pe palme şi se fac fricţiuni blânde ale picioarelor, de jos în sus, dimineaţa şi seara, în fiecare zi, timp de 1-2 luni. De asemenea, picioarele se învelesc cu compresfe înmuiate în oţet, apoi se leagă cu un prosop şi se stă seara în pat sau în fotoliu cu ele ridicate, timp de 30 de minute.

Obs.: Masajul local va fi blând, fără o fricţionare puternică, deoarece aceasta ar putea conduce la dislocarea din zona fricţionată a unui eventual tromb (cheag) existent, prin deplasarea căruia prin circulaţia sanguină s-ar putea produce blocarea vaselor care irigă plămânii sau inima, cu consecinţe fatale (embolie).

Masaj uşor al membrele inferioare (şi, în special, al regiunii afectate) cu suc de lămâie. După ce lămâia s-a stors pentru folosirea sucului (intern), se mai păstrează puţină zeamă în pulpa fructului. Masajul se face blând, de jos în sus, pulpa fructului aderând la tegument (iar coajă lămâii fiind în exterior).

✓ Pentru uşurarea inflamaţiilor şi durerii sunt eficiente duşurile reci ale picioarelor sub forma unor aplicaţii scurte (30 de secunde). Se pot face de 2-3 ori pe zi.

 Alte recomandări:

>        Este esenţială tratarea constipaţiei (aduce o presiune abdominală mare), în special în bolile varicoase. Se recomandă o dietă bogată în fibră, fără produse rafinate, fară carne. Carnea este nocivă.

>        Reduceţi drastic folosirea grăsimilor. Se elimină tutunul, alcoolul, cafeaua.

>        Evitaţi poziţia picior peste picior şi poziţia pe vine sau călcâie şi perioadele lungi de stat jos cât şi perioadele lungi de stat în picioare. Mişcaţi degetele de la picioare şi rotiţi gleznele în timp ce staţi în picioare sau pe scaun.

       Evitaţi şosetele strâmte, cingătorile, jartierele, încălţămintea înaltă sau strâmtă.

>        Perioadele de odihnă din timpul zilei să fie combinate cu ridicarea picioarelor cu 15 cm mai sus decât inima.

       Evitaţi expunerea prelungită la soare şi apa fierbinte.

       Faceţi cât mai multă mişcare, de preferat în aer liber, sub formă de plimbări.


Nu există produse în această categorie.