Spasmofilie, hipocalcemie, deficienţe ale paratiroidei

Spasmofilia este o contracţie a anumitor grupuri musculare determinată de scăderea calciului în organism. Diagnosticul se poate pune pe anumite semne, de exemplu „zbaterea” muşchilor (contracţia involuntară a unui grup de muşchi); analizele pot evidenţia scăderea calciului. De cele mai multe ori spasmofilia cât şi hipocalcemiile au la bază o insuficienţă paratiroidiană (cele patru glande paratiroide secretă hormonul paratiroidian sau parathormonul care are rolul de a mobiliza calciul din oase şi de a stimula absorbţia calciului din intestin).

⇒ Misiunea glandelor tiroidă/paratiroidă presupune accelerarea şi/sau încetinirea următoarelor: capacitatea celulelor de a absorbi şi de a utiliza glucoza; metabolizarea proteinelor pentru creştere; utilizarea lipidelor: ritmul cardiac şi forţa bătăilor cardiace, ritmul şi volumul sau profunzimea respiraţiei; ritmul de absorbţie a calciului din sânge, intestine, oase şi rinichi.

⇒ Deoarece tiroida/paratiroida afectează capacitatea organismului de a utiliza calciu, considerăm că problemele legate de oase, tulburările depresive şi atrofierea ţesutului conjunctiv pot fi eliminate prin regenerarea glandelor tiroidă/paratiroidă.
Slăbirea sistemului conjunctiv, nervos şi osos poate fi efectul direct al unei probleme de utilizare a calciului. Această situaţie are următoarele consecinţe: hemoroizi, vene varicoase, riduri, hernie, anevrism, prolaps de vezică urinară, uter, intestine etc. Slăbirea tiroidei/paratiroidei (hipertiroidie) determină scăderea sau blocarea utilizării calciului.

⇒ Aportul de fosfor, calciu şi magneziu trebuie să fie echilibrat pentru corecta funcţionare, dezvoltare şi refacere a ţesuturilor. Suplimentele mari de calciu au drept efect eliminarea fosforului din organism.

 Calciul are nevoie de vitamina D pentru a putea fi absorbit în intestin şi de o bună funcţionare a glandei tiroide şi a paratiroidei. Calciul nu poate fi utilizat corect fără intervenţia hormonilor produşi de paratiroidă. Efectul consumului de suplimente de calciu, altele decât calciul natural de provenienţă vegetală, şi mai ales în condiţiile în care avem de-a face cu o tiroidă epuizată, va fi formarea calculozei, inclusiv a ciocurilor osoase.

⇒ Vitamina D (calciferol) facilitează absorbţia calciului în intestin şi depozitarea lui în oase. Primul pas în ce priveşte transformarea vitaminei D se petrece atunci când mergi afară într-o zi cu soare. Când lumina soarelui atinge tegumentele expuse, acestea produc vitamina D. Vitamina D trebuie apoi activată în rinichi, obţinându-se astfel produsul cu efect, în reprimarea dezvoltării cancerului, a bolilor autoimune etc. Acest pas extrem de important în ce priveşte activarea ei, poate fi inhibat de către alimente ce conţin mult calciu şi alimente de origine animală care produc mult acid cum este cazul laptelui de vacă. Surse vegetale de vitamina D sunt: drojdia de bere, soia, banane, ciuperci, seminţe încolţite, lucernă, spanac, varză, seminţe de floarea-soarelui.

⇒ Glanda tiroidă şi paratiroidă se inflamează des din cauza mucozităţilor formate de produsele lactate şi zaharuri, creând hiper- sau, mai ales, hipoactivitatea acestor ţesuturi.

⇒ Fiind bogată în azot, prin consumul de carne eliminăm calciu din organism. Este necesară menţinerea echilibrului dintre calciu şi fosfor. La came, raportul dintre calciu şi fosfor este ridicat, în favoarea fosforului, în timp ce la plante şi legume, raportul dintre aceste două minerale esenţiale este echilibrat. S-a constatat că vegetarienii elimină mai puţin calciu şi de aceea se îmbolnăvesc mai rar de osteoporoză, deşi ei primesc odată cu mâncarea pe care o ingeră, mai puţin calciu decât oamenii care consumă came.

 Acidifierea mediului intern determină pierderi însemnate de calciu şi alte minerale alcaline, pentm că organismul încearcă disperat să contracareze această stare nocivă apărută, tamponând efectele acidităţii cu elemente alcaline din corp (calciu, magneziu etc.). Consumul de proteină animală (prin descompunerea proteinelor se eliberează acid fosforic şi acid sulfuric), de cafea, zahăr, alimente rafinate, coca-cola, băuturi acidulate, stresul şi fumatul - toate sunt printre cele mai importante cauze care conduc la acidifierea sângelui şi a mediului intern.

⇒ Consumaţi alimente bogate în magneziu, pentru că acesta reprezintă cheia reglării calciului. Carenţele de magneziu se manifestă prin oboseală şi senzaţie de sufocare, crampe musculare şi cârcei, tremur al pleoapelor şi al unor muşchi, spasm în diferite organe, palpitaţii cardiace, hipertensiune arterială, diaree, oboseală, pierdere de calciu, tulburări gastrointestinale. în cazul unei scăderi marcante a magneziului în organism poate va fi necesar să luaţi un supliment de magneziu (cum este MagneZi B6), câteva capsule pe zi, luate la masă.

⇒ Estrogenii (hormonii produşi de ovare), pe lângă alte roluri în organism, la nivelul oaselor, stimulează activitatea osteoblastelor. După menopauză, odată cu încetarea secreţiei de estrogeni, reducându-se activitatea osteoblastelor şi depunerea calciului în oase, apare tendinţa la osteoporoză şi la fracturi osoase. (I. Hăulică - Fiziologia umană - ediţia a doua). Totuşi, nu este de dorit suplimentarea cu estrogen, pentru că acest lucru comportă alte riscuri mari (cancer de sân şi uterin, chisturi ovariene, afecţiuni hepatice, obezitate). în schimb, puteţi folosi plante şi alimente vegetale ce conţin substanţe asemănătoare estrogenului: salvie, lucernă, mărar, chimen, soia, frunze de zmeur.

⇒ Antibioticele distrug substanţele nutritive vitale, agravând astfel afecţiunea împotriva căreia sunt administrate. Iată numai câţiva dintre nutrienţii distmşi în urma tratamentelor cu antibiotice: vitaminele B1, B6, B12, K, acidul folie, fierul, calciul şi magneziul.

⇒ Stresul cronic poate fi responsabil de apariţia unor dereglări endocrine serioase, de pierderea unor vitamine şi minerale din organism, cât şi a unor tulburări de asimilaţie. Nu uitaţi că aveţi un Dumnezeu minunat care vă iubeşte. Predaţi grijile care vă copleşesc în mâna Lui şi renunţaţi la emoţii negative ca: mânia, teama, îngrijorarea, nemulţumirea, tristeţea. învăţaţi să fiți încrezători. Evitaţi oboseala excesivă produsă de un ritm de viaţă trepidant şi aglomerat. Simplificaţi viaţa şi veţi fi mult mai fericiţi. Pentru detalii suplimentare, studiaţi pagina „Cum să scăpăm de stresul cronic”.

⇒ Exerciţiul fizic va avea un efect benefic în direcţia reglării funcţionării endocrine şi a altor procese din organism, inclusiv va conduce la o bună asimilare a calciului, magneziului şi a altor elemente nutritive. Sedentarismul şi o viaţă inactivă pot reprezenta o cauză principală a tulburărilor de asimilaţie a calciului. Faceţi zilnic exerciţiu fizic în aer liber.

⇒ Marea problemă legată de nivelurile scăzute ale calciului în organism rezidă nu din aportul insuficient, ci din deficienţele circuitului de utilizare, a tulburărilor de asimilaţie şi pierderilor acestui element. Aportul excesiv de calciu (sub formă de pastile, drajeuri) este un agent de decalcifiere, deoarece împiedică utilizarea calciului din alimentele ingerate. Injecţiile intravenoase nu permit fixarea calciului şi nici recalcifierea.

Produse naturale CaliVita recomandate in tratarea Spasmofiliei, hipocalcemiei, deficienţe ale paratiroidei:

► Strong Bones  - in perioadele calde ale anului (1-1-0 inainte de masa, 3 luni consecutiv - 20 zile pe luna\10 zile pauza, echilibreaza nivelul calciului sanguin si celular impiedicand declansarea manifestarilor spasmofilice) sau Calcium Magnesium Plus- in perioadele reci din an (se administreaza si actioneaza la fel).
 Mega B Complex :1-0-1 dupa masa, 2-3 luni continuu, este un bun trofic de nerv si amelioreaza spasmele neuro-musculare).

  Evening Primrose Oil :1-0-1 INAINTE de masa la femeile cu exces de kilograme peste greutatea normala, respectiv DUPA masa la femeile subponderale, 3 luni continuu, echilibreaza axul endocrin la femeie prevenind dezechilibrele hormonale si caderile de calciu secundare acestor probleme.

  SambuRex :1-0-1 dupa masa, creste tonusul si vitalitatea musculara.

Optional, se poate utiliza dispozitivul energetic de uz personal BioHarmonex.

Optional se va consuma apa alcalina ( Aquarion), care in acest caz este deosebit de benefica pentru stimularea mineralizarii osoase si musculare, stiut fiind faptul ca organismul nostru atunci cand ph-ul sau este negativ, pentru a dezacidifia organele, imprumuta minerale de la oase si muschi pe care le introduce in fluxul sanguin, regland in felul acesta alcalinitatea corpului dar accentuand procesul de manifestare a fragilitatii osoase si musculare, si favorizand inclusiv aparitia crampelor musculare.

Observatie: Se efectueaza 2 cure pe an cu produsele naturiste recomandate, putandu-se administra in paralel si alte preparate.

Remedii naturiste recomandate

Dietă:
□ Folosiţi multe alimente în starea lor naturală, nepreparate termic (fructe, cereale încolţite, seminţe, legume şi verdeţuri). Acestea sunt bogate în calciu şi magneziu şi simt singurele care conţin enzime (substanţele vii) care ajută la asimilarea elementelor nutritive şi pot chiar înlesni uimitoare procese de transmutaţie, transformând anumite elemente şi compuşi chimici în alţii, în funcţie de nevoile organismului. Dacă aveţi suficiente enzime, organismul poate produce orice. Dieta bazată pe crudităţi va ajuta la dezintoxicarea organismului, alcalinizarea şi regenerarea acestuia, la reglarea glandelor endocrine şi implicit a metabolismului, cât şi pentru suplimentarea de calciu şi magneziu. Iată şi câteva sucuri pe care le puteţi folosi în acest tratament:

❖  Urzică - 1-2 pahare/zi. Urzica este bogată în substanţe minerale (calciu, magneziu, fier etc.) şi are o acţiune favorabilă de reglare a glandelor tiroidă/paratiroidă. Este un excelent purificator sanguin şi un tonic pentm organism. Se face o cură îndelungată.

❖  Orz verde (poate fi şi pulbere) - 1-2 pahare/zi, în cură de o lună. Anemia şi lipsa de calciu răspund foarte bine la tratamentul cu orz verde care, pe lângă conţinutul său de minerale, mai are calitatea de a îmbunătăţi asimilaţia acestora.

❖  Păpădie - 1 pahar/zi. Păpădia este foarte bogată în calciu şi magneziu, contribuie la reglarea activităţii glandelor endocrine şi a metabolismului, cât şi la reglarea funcţiilor hepatice şi pancreatice.

❖ Suc din  vârfuri de lucernă - 1 pahar/zi. Lucerna este un alcalinizator puternic al organismului, este bogată în calciu şi exercită un efect benefic asupra glandelor paratiroide.
Obs.: 1 pahar = 250 ml

✓ Cura internă cu argilă. Pentru prepararea unei doze, la 100 ml de apă rece, se adaugă 1 linguriţă de lut. Se lasă să stea 3-4 ore sau pe timpul nopţii. Se administrează o doză pe zi, dimineaţa, înainte de masă cu 30 minute sau după masă la 3 ore. în prima săptămână se bea numai apa, nu şi lutul care se sedimentează la fundul paharului. Apoi, în continuare, până la 40 zile, se bea tot conţinutul paharului, după ce, în prealabil, a fost omogenizat prin agitare. Argila are proprietăţi remineralizante datorită puternicului ei conţinut în siliciu, magneziu, calciu, fier, etc. Suplimentar, argila are şi proprietăţi antitoxice.

Alte recomandări dietetice:
✓ Surse alimentare bogate în calciu: varec, orz verde, seminţe de susan, soia, migdale, alune, spanac, nuci, fulgi de ovăz, hrişcă, mei, napi, gulii, orez brun etc.

✓ Surse alimentare bogate în magneziu: seminţe de floarea-soarelui, migdale, soia, nuci, alge marine, faină integrală de grâu, mei, spanac, banane, legume cu frunze verde închis, avocado, germeni de grâu etc.

✓ Vitamina E (tocoferol) favorizează asimilarea calciului şi a fosforului. Surse bune de vitamina E: fructele oleaginoase (nuci, alune şi migdale), avocado, broccoli, cătina, germenii cerealelor, uleiurile vegetale neprocesate şi nerafmate, lăptucile, spanacul, orezul brun, seminţele încolţite.

✓ Consumaţi zilnic 3-4 linguri de grâu încolţit, vreme de 2-3 săptămâni în fiecare lună. în timpul germinaţiei, prin procese de transmutaţie biologică, se dublează cantitatea de fosfor şi calciu, în timp ce magneziul se triplează. Grâul germinat mai conţine o bogăţie de enzime, vitamine, multe săruri minerale şi toţi aminoacizii esenţiali. Puteţi da grâul încolţit prin maşina de tocat carne, apoi amestecaţi cu nucă sau migdale şi miere sau puteţi prepara un delicios lapte vegetal: 3 linguri de gtâu încolţit, 1 lingură de nucă măcinată, 1-2 linguri de miere, 1/2 măr sau 1 banană (facultativ), 1 cană de apă caldă. Se pun în blender toate ingredientele şi se mixează bine.

✓ Lapte de migdale - 1-2 pahare/zi. Migdalele sunt cele mai sănătoase din familia oleaginoaselor, conţin cele mai bune tipuri de grăsimi şi sunt bogate în calciu şi magneziu. Puteţi prepara un delicios şi nutritiv lapte din: 12 sâmburi de migdale (crude), 1 banană (facultativ), 1 lingură de miere, 1 cană de apă caldă. Pentru început, se pun în blender migdalele cu puţină apă (cât să le acopere), se mixează puţin, apoi se adaugă restul de apă şi celelalte ingrediente şi se mixează bine, până se transformă într-un lapte spumos.

 Cura cu seminţe de susan. Concentraţia în calciu a seminţelor de susan este de 20 de ori mai mare decât în came şi de 4 ori mai mare decât în lapte. în plus, seminţele de susan conţin şi magneziu, zinc, fier şi toţi aminoacizii esenţiali. Din seminţe de susan se poate prepara o pastă delicioasă care va aduce un aport serios de calciu asimilabil în organism, folosind următoarea reţetă: 6 linguri de făină proaspătă din seminţe de susan (obţinută prin râşnirea seminţelor în râşniţa de cafea), 2 linguri de miere, 1/2 lingură de suc de lămâie. Se pot adăuga şi 2 linguri de seminţe decorticate de floarea-soarelui, tot cmde, care sunt foarte bogate în calciu. Se amestecă toate ingredientele cu o lingură de lemn, până capătă consistenţa dorită. Se consumă ca atare sau pe pâine, 4-5 linguri pe zi, în cură de 30 de zile. După o pauză, se poate relua.

✓ Ovăzul este furnizorul cel mai bogat de calciu dintre toate cerealele. Consumaţi fulgi de ovăz la micul dejun cu ceva seminţe şi fructe. De asemenea, hrişcă şi meiul conţin cantităţi apreciabile de calciu şi au un efect de alcalinizare al corpului. Hrişcă o puteţi lăsa la înmuiat câteva ore, apoi amestecaţi-o cu puţină miere şi fructe.

✓ Produsele de soia, mai ales laptele şi faina, sunt un excelent ajutor pentm stoparea procesului de pierdere a substanţei osoase. Soia are o acţiune estrogenă, estrogenul fiind hormonul care determină asimilarea calciului şi consolidarea oaselor. Pe deasupra, soia este un aliment bogat în calciu şi magneziu. Puteţi prepara acasă lapte de soia şi alte preparate sănătoase şi gustoase.

✓ Ardeiul iute cayenne (iuţimea dispare foarte repede, efectul fiind stimulent, nu iritant) este indicat să fie folosit de persoanele ce au o predispoziţie spre crampe musculare (cârcei). Pe lângă faptul că este bogat în vitamina C, utilă pentm sistemul circulator şi muscular, are efecte de intensificare a circulaţiei sanguine şi de creştere a temperaturii corpului. Consumaţi zilnic 1-2 ardei iuţi, soiul cayenne sau boia. Folosirea internă a ardeiului iute este contraindicată în caz de hemoroizi şi unele cazuri de inflamaţii gastrointestinale.

✓ în urma unor studii din ţara noastră, s-a arătat că prin utilizarea produselor apiterapice (miere, polen, lăptişor de matcă, propolis) au fost obţinute rezultate semnificative în tratarea smasfofiliei (dr. bioch. Cristina Mateescu - Apiterapia). Puteţi face o cură de 30 de zile cu polen, administrând 1 linguriţă de 2 ori pe zi, la care să asociaţi şi lăptişor de matcă liofilizat, 1 gram pe zi, la mese, timp de 1-2 luni. Faceţi şi o cură de 30 de zile cu tinctură de propolis, administrând câte 40 de picături de tinctură, de 2 ori pe zi, luate pe o bucăţică de pâine uscată. Propolisul este o adevărată colecţie de minerale. Cura cu propolis a avut rezultate bune în tratarea osteoporozei şi a hipocalcemiilor.

✓ Spirulina este bogată în oligoelemente, fiind indicată în carenţele de calciu şi magneziu (conţine Ca şi Mg organice, asimilabile). Se administrează 8 capsule de 500 mg pe zi, luate în două prize, în cură de 30 de zile. Se pot face 3-4 cure pe an.

✓ Pulbere din frunze de morcov - puţin oameni cunosc că nu doar rădăcinile de morcov sunt valoroase, ci într-un mod special frunzele. Acestea sunt deosebit de bogate în substanţe minerale uşor asimilabile şi în plus conţin multă clorofilă. Frunzele de morcov se usucă în aer liber, la umbră, în strat subţire. Se mămnţesc apoi în piuă şi se adaugă la salate sau supe (5-6 linguri la litru), unde se fierb vreme de câteva minute. Şi frunzele de ridichi de lună şi sfeclă roşie simt foarte bogate în minerale şi pot fi consumate.

Fitoterapie

✓ Pulbere de Coada-calului şi Genţiană (Genţiana asclepiadea) - 1 linguriţă de pulbere (ţinută sublingual 10 minute şi apoi înghiţită cu puţină apă), luată de 3 ori pe zi, în cură de 30 de zile. După o pauză de 14 zile, se poate repeta. Coada-calului conţine un tip de silicat care se converteşte foarte uşor în calciu în ficat, reprezentând unul dintre cei mai eficienţi nutrienţi pentru reconstruirea oaselor şi completarea rezervelor de calciu. Genţiana are un efect puternic de stimulare a asimilaţiei calciului şi magneziului şi are efecte în combaterea anemiei feriprive. Este un tonic general bun şi are proprietăţi antidepresive puternice.

 Extract glicerohidroalcoolic din mlădiţe de Merişor (Vaccinium vites idaea) - se administrează 50 de picături, dimineaţa. Favorizează absorbţia intestinală a calciului.

 Extract glicerohidroalcoolic din mlădiţe de Mur (Rubtis fructicosus) - se administrează 50 de picături, la prânz. Consolidează ţesutul osos.

✓ Extract glicerohidroalcoolic din mlădiţe de Sequoia (Sequoia gigantea) - se administrează 50 de picături, seara. Combate fenomenul de îmbătrânire generală şi stimulează acţiunea osteoblastelor.

✓ în cazul în care persoana (de sex feminin) are o deficienţă de estrogen, pentru a evita efectele negative ale suplimentelor de sinteză (cum sunt medicamentele anticoncepţionale), se pot folosi plante ce conţin substanţe estrogenice. Cumpăraţi câte un pachet din următoarele plante: Lemn-dulce, Salvie, Mărar (seminţe), Chimen (seminţe) şi frunze de Zmeur. Luaţi câte două linguri din fiecare şi măcinaţi-le cu ajutorul râşniţei electrice de cafea. Combinaţi ulterior pulberile obţinute, treceţi-le printr-o sită fină şi folosiţi zilnic câte o linguriţă cu vârf de pulbere (ţinută sublingual câteva minute) de 3 ori pe zi. Preparaţi pulberea pentru maxim 5 zile, pentru a nu-şi pierde din proprietăţi prin procesele oxidative, păstraţi-o într-un borcan de sticlă ermetic închis, la întuneric.

✓  în cazul în care bolnavul este foarte stresat, are insomnii, poate folosi tinctură de Valeriană (Valeriana officinalis). Aceasta are efecte calmante generale, combătând bolile care apar pe fond de stres. Se administrează 1 linguriţă de tinctură, de 3 ori pe zi, diluată în puţină apă sau ceai.


Nu există produse în această categorie.