Rahitismul la copii

Rahitismul - Cauze, factori favorizanţi şi profilaxie

Ce este rahitismul şi din ce cauză apare?

Rahitismul este o boală care poate să apară în copilărie sau în adolescenţă din cauza unei carenţe de vitamina D şi determină tulburări în metabolismul fosforului şi al calciului. Ea este caracterizată printr-o deficienţă de mineralizare a oaselor, care apare în perioada de creştere a copiilor. Rahitismul se manifestă prin diferite deformaţii ale scheletului, cum ar fi: torace „în carenă”, cu nodozităţi costale „în mătănii”, întârzierea închiderii fontanelelor craniene, încurbarea membrelor inferioare etc. Afecţiunea este declanşată de un aport insuficient de vitamină D prin:

=> carenţă de aport: aport alimentar insuficient, unde nici laptele matern şi niciun alt fel de alimentaţie a sugarului şi a copilului mic nu acoperă nevoile zilnice de vitamină D;

=> carenţă de sinteză: în lipsa expunerii suficiente la radiaţiile solare ultraviolete, nu se realizează transformarea provitaminei D din piele (7-dehidrocolesterol) în vitamina D3;

=> carenţă de absorbţie intestinală a vitaminei D: în caz de tranzit intestinal accelerat, datorat diareei acute, diareei cronice, celiakiei (intoleranţă la gluten), insuficienţei hepatice etc.

Există anumiţi factori favorizanţi care ar putea influenţa apariţia bolii?

Ştiinţa şi practica medicală au identificat următorii factori determinanţi:

=> Vârsta. Rahitismul apare mai ales în perioada de creştere a sugarului, 3-6 luni, uneori existând forme tardive până la 2 ani.

=> Prematuritatea. Favorizează un ritm de creştere mai accelerat, apare pe fondul unei rezerve mai mici de calciu şi fosfor la naştere, Carenţa poate fi reglată de un aport de lapte adecvat.

=>  Alimentaţia artificială cu lapte de vacă. Acesta conţine vitamina D insuficientă şi un raport Ca/P necorespunzător asimilării calciului, cu exces de făinos. Laptele de vacă are mult acid fitic, iar acesta se combină cu calciul, formând fitaţi care sunt insolubili şi care se elimină din organism.

=> Regimul de însorire. Anotimpul rece şi zona temperată nu permit transformarea eficientă a provitaminei D într-un produs optim pentru prevenirea rahitismului. La acestea se pot asocia fumul, praful şi atmosfera poluată a marilor oraşe, care, prin formarea „întunecimii biologice”, împiedică trecerea razelor ultraviolete.

=> Sindromul de malabsorbţie. Afectează absorbţia digestivă a calciului şi a vitaminei D.

m Alte boli cronice. Insuficienţa renală cronică, tratamentul îndelungat cu cortizon sau epilepsia poate afecta absorbţia calciului sau formarea vitaminei D.

De ce este aşa de importantă vitamina D?

Vitamina D intervine în metabolismul fosfocalcic, acţionând la nivel intestinal, renal şi osos. Cum^ La nivel intestinal creşte absorbţia calciului, la nivel renal creşte reabsorbţia fosforului şi a aminoacizilor, iar la nivel osos stimulează mineralizarea prin depunerea calciului şi a fosforului sub forma unor cristale de hidroxiapatită.

Cum ne putem da seama dacă un copil are rahitism?

încă din momentul naşterii, copilul este urmărit în cadrul examenului de bilanţ de către medicul specialist, Ia care trebuie să prezentaţi copilul lunar, mai ales în primul an de viaţă. El va observa primele semne de boală - modificările craniene, costale, ale mâinilor sau picioarelor - şi va indica, eventual, anumite investigaţii suplimentare, care să confirme diagnosticul. în cazul diagnosticării bolii, medicul va indica şi tratamentul de specialitate.

Putem preveni rahitismul?

Există o profilaxie care presupune administrarea de calciu şi de vitamina D la femeia gravidă şi care va fi urmată de profilaxia la sugar, care se realizează prin expunerea la soare în anotimpul adecvat şi în orele potrivite, printr-o alimentaţie naturală (la sân) şi administrarea de calciu şi vitamina D, care să suplimenteze carenţele alimentare. Zilnic, nou-născutul, sugarul, copilul mic, copilul mare sau adolescentul va primi terapia indicată de medic, care trebuie respectată cu stricteţe, împreună cu alimentaţia sănătoasă recomandată.

Dorim să mergem la mare. Cum şi când îi putem expune pe copii la soare?

Băile de soare sunt permise nou-născuţilor şi sugarilor gradat, în funcţie de toleranţa individuală, acasă, nu la mare. Acolo vor merge copiii care au împlinit cel puţin un an şi jumătate, care nu au boli febrile, anumite afecţiuni neurologice, renale, hipertiroidie, tuberculoză pulmonară sau cancer în orice stadiu.

Cum se bronzează micuţii la mare?

în primul rând, cei care doresc să practice helioterapia la mare ar trebui să se acomodeze treptat cu razele solare, efectuând, cu cel puţin o săptămână înainte, băi de soare în curte sau pe balcon, în localitatea de reşedinţă. De asemenea, este de dorit să cereţi sfatul medicului de familie, care vă poate indica, sau nu, un concediu la mare sau la munte, având în vedere starea de sănătate a micuţului dumneavoastră.
în al doilea rând, ajunşi la mare, helioterapia trebuie să se facă progresiv, începând cu 10 minute în prima zi, 15 minute în ziua a doua, ajungând după două săptămâni la o durată de 2-3 ore. Perioada optimă este dimineaţa până la orele 10:00 şi după-amiază începând cu ora 16:00. Acest lucru se face ţinând cont de sensibilitatea individuală, de eventualele expuneri din anul, sau din anii precedenţi, ca şi de starea generală a organismului. Baia de soare se poate alterna cu baia în mare, talasoterapia mult apreciată de copii, fapt ce va conduce la călirea organismului. Pentru a evita apariţia arsurilor grave, să avem grijă să nu-i „fure somnul” pe copii la plajă. în momentul expunerii la soare, este foarte iihportant să acoperim capul copilului cu o şapcă sau cu o pălărie deschisă la culoare, iar pentru cei mai mari, să folosim ochelari de protecţie maximă faţă de razele ultraviolete, care să aibă pe eticheta lor menţiunea UV 400.
Se vor evita cremele şi loţiunile de corp neavizate medical, care, în timpul expunerii la soare, pot fi transformate în substanţe nocive, chiar cancerigene. Se recomandă, în acest sens, ca orice modificare a aspectului unei simple aluniţe (nev pigmentar) să fie arătată de urgenţă medicului dermatolog.

Produse naturiste CaliVita recomandate in tratarea rahitismului

   Pentru sugari si copii cu varsta intre 0- 2 ani:

    - Pre Steps Daily :2 ml/zi - 1 ml dimineata, 1 ml seara, administrate in ceai, 2 luni continuu, creste pofta de mancare si asigura un aport optim de vitamine in organismul sugarului si copilului, asigurandu-i o crestere si dezvoltare normala.     

    Pentru copii cu varsta intre 2-5 ani:

    - Noni lichid :1-0-1 lingurite inainte de masa, 3 luni continuu, intareste imunitatea si previne aparitia diverselor boli la copil.

    - Lion Kids Punch with Vitamin D :1-1-0 dupa masa, 3 luni continuu, asigura un aport optim de minerale si vitamine - inclusiv D - si o crestere normala.     

    Pentru copii peste 5 ani:

    - Noni lichid :1-1-1 lingurite inainte de masa, 2-3 luni continuu,  intareste imunitatea, tonusul psiho-fizic si previne aparitia diverselor boli la copil;

    - Lion Kids Punch with Vitamin D :1-1-0 dupa masa, 3 luni continuu) sau Calcium magnesium Plus :0-1-1, inainte de masa, asigura un aport nutritional deosebit de Ca, Mg si vitamina D pentru crestere si dezvoltare;


Optional, se poate utiliza dispozitivul energetic de uz personal BioHarmonex , pe programele corespunzatoare de reglare energetica, si programul Crestere armonioasa copii.


- Optional se va consuma apa alcalina (vezi dispozitivul Aquarion), deosebit de benefica in eliminarea din corp a reziduurilor cu potential toxic-cancerigen, dezacidificarea sangelui, reglarea metoabolismului, normalizarea absorbtiei intestinale a nutrientilor, hranirea optima a celulelor, curatirea colonului, ridicarea imunitatii, oxigenarea tesuturilor si in special a creierului


Nu există produse în această categorie.