Trombocitopenie

 Trombocitele sunt cele mai mici elemente figurate ale sângelui. Trombocitele se formează în   măduva roşie hematogenă. Numărul trombocitelor în sângele periferic este de 250.000 - 400.000 mm3, fiind menţinut constant prin mecanisme neuroumorale. Printre proprietăţile trombocitelor amintim: formează agregate, au proprietăţi vasoconstrictoare, factor de reparare a endoteliului vascular, participă la retracţia cheagului, intervin în mecanismul intim al coagulării.

⇒ Pe cât posibil trebuie descoperite cauzele profunde ce conduc la producţia slabă sau distrugerea trombocitelor. Printre cauzele cele mai întâlnite amintim: anomalii congenitale, carenţa de B12 sau acid folic, distrugerea măduvei osoase de către radiaţii, infecţia cu tuberculoză sau hepatită virală, absorbţia unor toxice variate, infiltrarea măduvei osoase de o leucemie sau un alt cancer sau producerea de anticorpi antiplachetari (formă autoimună) etc.

Anemiile aplastice sunt generate de incapacitatea măduvei osoase de a produce celule roşii, dar şi celule albe şi trombocite, suficiente şi normale, datorită unor boli neoplazice (leucemie), unor boli ce acţionează inhibitor asupra măduvei (insuficienţă renală cronică, infecţii cronice, mixedem) sau unor substanţe chimice (anumite medicamente cum sunt citostaticele, sulfamidele, cloranfenicolul, fenilbutazona, antitiroidienele de sinteză), radiaţiile ionizante.

⇒ Consumul de zahăr antrenează boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, infarc: miocardic) prin ridicarea nivelului de colesterol şi trigliceride şi prin schimbarea funcţiei trombocitelor, determinând aderarea lor la peretele vascular. Folosiţi în locul zahărului mierea de albine.

Evitaţi aspirina şi alte medicamente anticoagulante pentru că pot determina hemoragii.

⇒ Grăsimea de peşte şi capsulele ce conţin untură de peşte (lăudate mult pentru conţinutul în grăsimi omega-3) pot mări timpul de coagulare al sângelui şi determină hemoragii cerebrale, deci infarcte cerebrale.

Exerciţiul fizic stimulează măduva osoasă în producerea de celule sangvin. Exerciţiul viguros duce la o creştere a producţiei de globule roşii şi trombocite, cât şi la stimularea sistemului imunitar. Formaţi-vă deci un program zilnic de exerciţii fizice, începând blând, fără să exageraţi. Treptat, măriţi perioada şi intensitatea exerciţiilor fizice. Vor fi efecte miraculoase asupra întregului organism.

Produsele naturale Calivita recomandate in tratamentul Trombocitopeniei

- Bee Power Royall Jelly1-1-0, bogat in nutrienti, completeaza carentele din organism; 

- Spirulina Max:  stimulează activitatea organelor hematoforme;

- Noni Lichid1-1-1 fortefiant al sistemului imunitar, marind numarul de globule rosii si trombocite. 

Remedii naturale recomandate in tratamentul Trombocitopeniei

□        Dietă:

Alimentaţia este principalul element în tratamentul împotriva majorităţii formelor de bolixale elementelor figurate ale sângelui. Trebuie să fie bogată în alimente neprocesate şi nerafinate, cât ma: aproape posibil de starea lor naturală. Ar fi minunat să începeţi tratamentul cu o cură de sucuri şi crudităţi (fară să folosiţi preparate termice), vreme de 1-2 luni. Pentru începutul acestei cure, venind în ajutorul organismului în procesul de dezintoxicare, puteţi bea vreme de 3-4 zile doar sucuri (1,5-2 litri/zi), ceaiuri, apă argiloasă, cărbune şi apă la discreţie. în funcţie de sezon şi posibilităţi, căutaţi să consumaţi unele din următoarele sucuri de fructe, legume şi verdeţuri (sunt cele mai eficiente): 

✓ Cura cu suc de urzică se recomandă în mod special în anemie, atât în cea feriprivă (urzica este bogată îniter şi favorizează asimilarea acestui oligoelement), cât şi în formele autoimune sau în cele în care apar modificări morfologice ale hematiilor. Urzica stimulează hematopoieza, activând procesele fiziologice de formare a globulelor roşii, albe şi a trombocitelor.

✓ Cura cu suc de orz verde (sau pulbere). Orzul verde conţine de peste 11 ori mai mult fier decât în ţelină şi de peste
7  ori mai multă vitamina C decât în portocale. Sucul de orz verde este foarte bogat în clorofilă - „sângele verde” al plantelor - compoziţia chimică a acesteia se aseamănă mult cu cea a sângelui uman.

✓Stimularea hematopoiezei (sinteza de elemente figurate sanguine: hematii, leucocite şi trombocite) se poate realiza şi prin consumul constant de suc de sfeclă roşie, capabil să îmbunătăţească vizibil calitatea ţesutului medular hematoformator. Sucul de sfeclă se bea în combinaţie cu alte sucuri de legume (preferabil de morcov), în proporţia: o parte suc de sfeclă (50 ml), 2 sau 3 părţi suc de morcov (150 ml sau 200 ml). Se poate adăuga puţin suc de lămâie pentru corectarea gustului mai greţos al sfeclei roşii. Terapeutul austriac Rudolf Breuss considera sucul de sfeclă roşie drept unul din cele mai puternice remedii în tratarea cancerului şi a leucemiei.

✓ Consumul de suc de morcov sporeşte numărul de elemente figurate şi întăreşte imunitatea naturală (conţine mu’: beta-caroten).

✓ Strugurii roşii şi negrii conţin substanţe antianemice în cantităţi importante, în plus, vitaminele din complexul B ajută la fixarea fierului. Strugurii sunt o mină de substanţe minerale şi vitamine.

Perele, pe lângă faptul că sunt destul de bogate în fier, stimulează hematopoieza (procesul de formare a globulelor roşii). Le puteţi consuma ca atare sau sub formă de suc sau nectar.

Pătrunjelul conţine mai mult fier decât spanacul şi mai multă vitamina C decât portocalele. Fiind bogat în fier şi vitamina C, necesară asimilării fierului, cât şi în alte minerale, pătrunjelul combate drastic anemia şi mineralizează organismul.

✓ Păpădia are şi un conţinut ridicat de minerale, care ajută în tratarea anemiei. Păpădia conţine cu 50% mai mult fier decât o cantitate similară de spanac.

Fructul cătinei reprezintă o întreagă farmacie, fiind un tonifiant general pentru organism. Este recomandat în avitaminoze şi anemii, boli ale ficatului. Are o capacitate uimitoare de a stimula imunitatea. Cei care au privilegiul să consume sucul proaspăt al acestui fruct, pot consuma 1-2 pahare pe zi (se pune în pahar Va suc cătină şi restul se completează cu apă de izvor). Dacă nu găsiţi fructul proaspăt, puteţi măcar folosi pulberea de cătină, câte o linguriţă rasă de 3-4 ori pe zi, în cure de câte o lună.

Alte recomandări dietetice:
✓ Seminţele de susan sunt o sursă bună de fier şi un bun stimulent al hematopoiezei, fiind indicate în tratamentul  trombocitopeniei şi al unor manifestări ale trombopeniei (purpură trombopenică, hemoragie). Puteţi prepara o pastă deosebit de nutritivă din seminţe de susan (pulbere de seminţe de susan, suc de lămâie şi miere după gust), din care le puteţi consuma zilnic 3-4 linguri.

✓ Cura cu clorofilă - sângele verde al plantelor - are o structură aproape identică cu cea a sângelui uman. Aceasta ar putea explica de ce cura cu clorofilă are efecte extraordinare în tratarea anemiilor de diferite etiologii, în anihilarea radicalilor liberi din sânge, în tratarea tulburărilor de coagulare, a unor deficienţe imunitare etc. Extractele de clorofilă se obţin foarte simplu, din plante verzi de sezon (grâu verde, urzică, papadie, ovăz şi orz verde, frunze de pătrunjel sau frunze de asmăţui).

✓Consumaţi alimente bogate în vitamina K, precum: napul, varza, lăptuca, spanacul, mazărea, lucerna, trifoiul, roşiile, varecul, plante bogate în clorofilă (vegetale cu frunze de un verde închis). Vitamina K, supranumită vitamina antihemoragică, acţionează în ficat determinând sinteza proteinelor necesare pentru coagularea sângelui.

✓ Consumaţi alimente bogate în calciu, precum varec, orz verde, seminţe de susan, soia, migdale, alune, spanac, nuci, fxilgi de ovăz, hrişcă, mei, napi, gulii, orez brun. Acest mineral este necesar pentru coagularea normală a sângelui, iar carenţa lui determină apariţia hemoragiilor şi multe alte probleme.

✓ Consumaţi alimente bogate în acid folic cum este de exemplu spanacul.

✓ Evitaţi consumul excesiv de alimente care fluidifică excesiv sângele: ceapa, usturoiul, leurda.

Cura cu spirulină -Spirulina Max, se administrează câte 8 capsule/zi, împărţite în 2 reprize, înainte de masă, în cură de 21 de zile. După o pauză de 7 zile se mai poate face o cură. Spirulină stimulează activitatea organelor hematoforme.

Fitoterapie

Ceai din ţintaură şi coada-şoricelului - Amestecaţi plantele în cantităţi egale şi luaţi 2  linguriţe din acest amestec şi puneţi-1 într-un vas cu 500 ml de apă clocotită. Lăsaţi-l 10 minute, apoi strecuraţi şi adăugaţi 2 linguri de tinctură de angelică. Beţi tot ceaiul pe parcursul  zilei, cu înghiţituri rare. îl puteţi îndulci cu miere. Ţintaura este recomandată pentru stimularea  poftei de mâncare (la simplu contact cu mucoasa bucală se declanşează imediat creşterea secreţiei gastrice şi a motilităţii stomacului) şi regenerarea sângelui. Coada-şoricelului acţionează asupra măduvei osoase, stimulând reînnoirea sângelui. Folosirea ei este recomandată în afecţiuni ale măduvei osoase, leucemii, boli ale sângelui. Angelica este bogată în vitamina B,2 şi acid folie, îmbunătăţind totodată şi circulaţia sanguină.

 Extractul glicerohidoalcoolic din mlădiţe de Cătină roşie (Tamarix gallica L.) stimulează producţia de celule roşii şi trombocite. Extractul poate fi utilizat în anemie hipocromă şi normocromă, trombocitopenii de diverse etiologii, leucopenie. Se foloseşte 1 doză de 1,5 ml, de 2-3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mesele principale (pentru adulţi).

 Extractul glicerohidoalcoolic din muguri de Carpen (Carpinus Betulus L.) este un remediu important antihemoragic în: trombocitopenia iatrogenă postmedicamentoasă, trombocitopenia autoimună, trombocitopenia din hipersplenism şi din trombocitopenia din limfoame şi mielom multiplu. Se foloseşte 1 doză de 1,5 ml, de 2-3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mesele principale.

 


Nu există produse în această categorie.