Gingivita

Gingivita este o inflamatie dureroasa a gingiilor, cauzata de proasta igiena a gurii, a depunerii de tartru dentar, a protezelor dentare nepotrivite sau de unele afectiuni ca diabet, febra, scorbut, tulburari metabolice.

Este bine sa cunoasteti....

 ⇒ Stratul de email (smalţ) care acoperă un dinte uman sănătos este cea mai dură substanţă din corp. Totuşi, la fel ca şi alte obiecte dure, şi dinţii sunt supuşi eroziunilor şi traumatismelor. Cea mai comună formă de erodare a dinţilor este caria, datorată unui acid care se formează pe dinţi în urma descompunerii particulelor alimentare şi acţiunii bacteriilor.

 Cauza principală a cariei dentare este tartrul, un strat lipicios de resturi alimentare, salivă şi bacterii care se depozitează pe dinţi. Cum bacteriile din tartru consumă zaharuri şi amidon din particulele alimentare, ele produc un acid care poate distruge smalţul, suprafaţa protectoare a dinţilor. Dacă mâncarea are adaos de zahăr, cantitatea de acid creşte rapid şi nivelul său rămâne ridicat timp de 20 de minute după masă. Reduceţi consumul de earbohidraţi rafinaţi (ca zahărul şi faina albă). Astfel de alimente ajută la formarea tartrului şi ridică nivelul acidului în gură.

⇒ Cauza directă a celor mai multe dureri de dinţi este o carie ignorată prea mult timp. Atunci când o carie nu este curăţată şi plombată în stadiul iniţial, ea poate înainta dincolo de stratul de email de la suprafaţa dintelui, până la dentină, substanţă dură care înfăşoară miezul interior sau pulpa dintelui. Canalele mici din dentină permit bacteriilor să pătrundă în pulpă, care adăposteşte nervii şi vasele de sânge din dinte. Atunci când leucocitele inundă pulpa pentru a lupta împotriva bacteriilor, vasele de sânge se dilată şi exercită o apăsare asupra nervilor dintelui. Această apăsare se resimte ca o durere de dinţi.

⇒ Consumul de zahăr şi produse care îl conţin determină o creştere masivă a acidităţii în cavitatea bucală, generând o pierdere de minerale de pe suprafaţa dinţilor. Zahărul şi produsele care îl conţin conduc la creşterea acidităţii la nivelul cavităţii bucale (şi în întregul organism) crescând riscul cariei dentare şi al diverselor infecţii locale.

 Evitaţi alimentele grase, lipicioase care produc acizi (bomboanele, produse de patiserie dulci, cartofii prăjiţi etc.). Astfel de alimente vă pot afecta gura şi saliva într-un mod care creşte riscul de carie şi erodare a emailului. Nu consumaţi băuturi cola (are un puternic efect de erodare dentară), iar dacă beţi sucuri de citrice folosiţi un pai.

 Nu vă folosiţi dinţii pentru nimic altceva decât să mestecaţi mâncarea. Nu deschideţi sticle cu dinţii şi nu încercaţi să spargeţi sâmburi tari sau nuci.

§ Probleme ale gingiilor
⇒  Inflamaţia gingiilor sau gingivita apare atunci când pe dinţi se formează placa - o peliculă aderentă de bacterii şi resturi alimentare. Dacă nu o îndepărtaţi periodic, placa se adună rapid la marginea gingiilor, acolo unde se întâlnesc dinţii şi gingiile, formând treptat depozite dure de tartru. Acestea irită şi inflamează gingia, dându-i un aspect umflat şi roşu şi făcând-o să sângereze când vă spălaţi pe dinţi. Gingivita netratată poate dăuna ţesuturilor care fixează dinţii în maxilare, permiţând deplasarea dinţilor. Dacă ignoraţi problema, riscaţi să rămâneţi fară dinţi la un moment dat. Gingiile sângerează şi din cauza unei proaste nutriţii - mai ales o lipsă a vitaminei C şi a pigmenţilor din plante, numiţi flavonoide. Şi unele boli ale sângelui pot provoca sângerări anormale ale gingiilor atunci când mâncaţi lucruri tari sau vă periaţi dinţii. O altă cauză posibilă a inflamării gingiei este alergia la anumite substanţe chimice, cum ar fi sulfatul laurii de sodiu, care se găseşte în pastele de dinţi.

Produse naturale CaliVita recomandate in tratarea gingivitei:

Mega Q Protect :1-1-0 dupa masa, prin continutul bogat de antioxidanti protejeaza tesutul gingival si structura gingiei.

► C 300 Plus :1-1-0 dupa masa, creste tonusul capilarelor, prevenind microsangerarile gingivale atat la periaj cat si pe cele ocazionale.

► ProBioBalance :0-1-1 ininte de masa, regleaza flora bacteriana la nivelul tubului digestiv - inclusiv a cavitatii orale prin faptul ca se mesteca - si este un bun adjuvant in preventia infectiilor gingivale.

Optional, se poate utiliza dispozitivul energetic de uz personal BioHarmonexpe programele corespunzatoare de reglare energetica: Circulatie, Imunitate, Detoxifiere, Piele, Meridian.
Optional se va consuma apa alcalina (vezi Aquarion), deosebit de benefica in eliminarea din corp a reziduurilor cu potential toxic-cancerigen, ridicarea imunitatii, oxigenarea tesuturilor. Se va clati gura tot timpul cu apa acida, deosebit de benefica pentru dezinfectie si cicatrizare la nivelul cavitatii bucale

Remedii naturale generale  recomandate in tratamentul în afecţiunile dentare şi ale gingiilor:

Dietă:
□ Folosiţi o dietă bogată în fructe proaspete, crude şi, de asemenea, legume. Acest tip de hrană alimentează organismul cu vitamina C, esenţială pentru a avea gingii sănătoase. Legumele şi fructele masează ţesuturile gingiei în procesul masticaţiei.

✓ Mestecaţi mai multe alimente care întăresc dinţii şi gingiile. Printre alimentele care întreţin sănătatea dinţilor se numără legumele cu frunze verzi şi altele bogate în fibre şi calciu. Alimentele crocante, cum ar fi merele, morcovii şi ţelina, care trebuie mestecate bine, nu numai că reprezintă un exerciţiu pentru muşchii maxilari şi intensifică circulaţia sangvină, dar au şi un efect de curăţare asupra suprafeţei dinţilor. Alte alimente ce au efecte benefice pentru întărirea danturii şi înlăturarea infecţiilor sunt: morcov, păpădie, gulie, varză, napi, lăptucă, sfeclă roşie, lămâie, portocale, afine, mure, coacăze negre, agrişe, mure, smochine, polen, grâu germinat, fulgi de drojdie de bere, fulgi de ovăz, seminţe de susan, seminţe de in, seminţe de floarea-soarelui, migdale.

✓ Puteţi folosi şi sucuri ce vor aduce un aport suplimentar de nutrienţi: orz şi ovăz verde, păpădie, lucemă, morcov, gulie, măceşe.

 Cura cu ulei - O dată pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol, se ia 1 lingură (nu plină) de ulei de floarea-soarelui presat la rece şi se clăteşte gura timp de 10-15 minute (în acest timp este indicat să se ţină capul în jos pentru prevenirea vomei). După acest timp, el va deveni o emulsie de culoare albă şi va fi scuipat la toaletă (şi nu în chiuvetă, deoarece este plin de microbi). După expectorare, gura se clăteşte foarte bine cu apă sărată (mai indicat este să se spele cavitatea cu ceai de coada-şoricelului, gălbenele, salvie, pentru îndepărtarea toxinelor şi să se cureţe limba cu ajutorul cozii unei linguri de lemn). Dacă vrem ca tratamentul să fie mai intens şi cu rezultate mai rapide, atunci vom face de trei ori pe zi această procedură, vreme de două săptămâni. Primele rezultate vizibile sunt albirea dinţilor, reducerea sângerării gingiilor şi întărirea lor, împrospătarea respiraţiei. Este posibil ca după primele zile de tratament să se agraveze aparent anumite afecţiuni, cum ar fi cele biliare, digestive ori endocrine, dar acesta este un semn de vindecare şi, deci, cura trebuie continuată.

✓ Cura internă cu argilă. Pentru prepararea unei doze, la 100 ml apă rece, se adaugă 1 linguriţă de lut. Se lasă să stea 3-4 ore sau pe timpul nopţii. Se administrează o doză pe zi dimineaţa înainte de masă cu 30 minute, sau după masă la 3 ore. în prima săptămână se bea numai apa, nu şi lutul care se sedimentează la fundul paharului. Apoi, în continuare, până la 40 zile, se bea tot conţinutul paharului, după ce în prealabil a fost omogenizat prin agitare Argila are proprietăţi remineralizante datorită puternicului ei conţinut în siliciu, magneziu, calciu, fier, etc. Suplimentar, argila are şi proprietăţi antitoxice.

§  Recomandări pentru combaterea durerilor de dinţi

  Combinaţi în părţi egale Ulei esenţial de cuişoare şi ulei de Măsline (sau alt ulei), apoi înmuiaţi un tampon de vată în amestecul de ulei şi frecaţi dintele dureros şi gingia din jur. Unul dintre principalii ingredienţi activi din uleiul esenţial de Cuişoare este eugenolul, care încă mai este folosit de unii stomatologi ca analgezic şi dezinfectant oral. Evitaţi folosirea uleiului de cuişoare în timpul sarcinii. Uleiul de cuişoare este un remediu eficient şi în tratarea ulceraţiilor şi erupţiilor dentare, a abceselor la nivelul dinţilor şi al gingiilor. Alte uleiuri cu efecte analgezice asemănătoare: Menta, Scorţişoara şi Eucaliptul.

  Tinctură de Echinacea - picături direct pe dintele dureros, până cedează durerea. Pentru sporirea eficienţei se poate combina cu tinctură de smirnă.

  Concentrat de ardei iute (sau tinctură) - câteva picături aplicate pe dintele dureros. Capsaicina reduce durerea şi inflamaţia prin blocarea substanţei P din organism, un compus necesar pentru transmiterea impulsurilor dureroase.

  Cojiţi un căţel de usturoi şi puneţi-1 pe dinte aproximativ o oră.

  Cataplasmă din Tătăneasă (rădăcină răzuită) sau compresă cu tinctură aplicată pe dintele dureros.

  Aplicaţi împachetări ale labelor picioarelor cu comprese reci, umede, apoi înfaşuraţi-le într-o pătură de lână (trage sângele şi iritaţia departe de cap).

  Aplicarea compreselor alternante (cald-rece) poate uşura durerea, în special dacă durerea zvâcneşte şi este o inflamaţie vizibilă la obraji.

  Aplicaţi presopunctura la capătul degetului arătător, de fiecare parte a unghiei. Strângeţi degetul arătător pe aceeaşi parte cu durerea. Masaţi rapid, circular, capătul degetului, timp de aproximativ un minut pentru a calma o durere de dinţi. Masarea punctului din mijlocul muşchiului dintre degetul mare şi arătător este, de asemenea, eficient pentru calmarea durerilor de dinţi.

§ Hemoragia la nivelul gingiilor

 După extracţii dentare se poate aplica punga cu gheaţă 4-5 ore pentru a opri umflarea zonei. Punga se pune 30 de minute pe faţă, 10 minute se îndepărtează, etc.

 Unul dintre cele mai bune remedii pentru stoparea hemoragiei la nivelul gingiilor este de a mesteca o frunză verde de Coada-şoricelului sau de Pătlagină şi de a o ţine aproape de zona care sângerează. Coada-şoricelului, în special, este un hemostatic incredibil şi opreşte sângerarea gingiilor aproape instantaneu, având şi efecte antibacteriene. în cazul în care nu avem la dispoziţie aceste plante verzi putem folosi pliculeţe reci, umede, de ceai verde sau muşeţel.

 Pentru a opri sângerările prelungite ce urmează extracţiilor dentare, se aşază un săculeţ de Ceai verde sau Traista- ciobanului pe gingie şi se fixează pe locul respectiv cu dinţii. Acidul taninic va coagula sângele. Presiunea exercitată ajută la oprirea hemoragiei.

Recomandari / masuri preventive si auto-asistenta:

- gargara cu decoct din frunze de nuc - 3 linguri de frunze la o cana de apa

- gargara cu infuzie din frunze de patlagina - 2 linguri la o cana de apa, sau, mesteca frunze prospete

- gargara cu propolis - 10 picaturi intrun pahar de apa.


Nu există produse în această categorie.