Cistita

Cistita este inflamatia mucoasei vezicii urinare si se manifesta prin urinari frecvente, uneori cu sange, dureri la urinare. Se recomanda tratamentul cu antibiotice insotit de remedii naturiste.

Inflamaţia şi/sau infecţia părţilor inferioare ale tractului urinar (vezica şi uretra) afectează 4 din 5 femei la un moment dat în viaţă. Principalii germeni răspunzători de apariţia bolii sunt reprezentaţi de bacilii Gram-negativi (E. Coli, Klebsiella, Pseudomonas, Proteus) şi bacilii Gram- pozitivi - în mod esenţial stafilococii şi enterococii. Bacetriile E. Coli, care cauzează cel mai des infecţiile urinare, sunt în mod normal prezente în intestinul gros, dar se pot răspândi din anus spre deschiderea uretrei şi în sus, în vezică. Dacă au condiţii propice, bacteriile se pot instala în peretele vezical, unde se înmulţesc şi duc la infecţie şi, eventual, la inflamaţie. Dacă aveţi tractul urinar inflamat, puteţi constata unele dintre următoarele simptome: usturimi sau înţepături înainte, în timp sau imediat după ce urinaţi; nevoie frecventă de a urina; dureri în partea inferioară a abdomenului (dinspre vezică); dureri în spate, deasupra taliei (provenind de la unul sau de la ambii rinichi); sânge în urină, facând-o roz sau tulbure; puroi în urină, facând-o tulbure.

⇒ Există factori care determină cistita să fie mai frecventă la femei decât la bărbaţi: uretra relativ scurtă a femeilor permite bacteriilor un acces uşor în vezică; în timpul contactului sexual, vaginul, uretra şi baza vezicii pot fi rănite, bacteriile fiind împinse şi în uretră; un tampon sau marginea unei diafragme anticoncepţionale poate presa asupra peretelui vaginal superior şi irita baza vezicii; spumanţii şi gelurile spermicide pot irita uretra; în timpul sarcinii, presiunea exercitată de uterul mărit asupra vezicii poate îngreuna golirea ei completă permiţând instalarea infecţiei; după menopauză, mucoasa tractului urinar se poate subţia treptat, poate deveni mai puţin elastică şi mai vulnerabilă la iritaţii.

Produsele de carne bogate în proteine au drept consecinţă acidifierea urinei, datorită, în primul rând, sulfului din aminoacizi şi fosfoproteinelor. Sulful este oxidat şi devine acid sulfuric; fosfoproteinele, fosfolipidele şi acizii nucleici generează acid fosforic. Dacă veţi consuma cantităţi considerabile de proteine animale veţi avea urina acidă, ce va irita şi inflama ţesuturile aparatului urinar. Eliminaţi proteina animală şi consumaţi multe fructe şi legume pentru alcalinizarea organismului.

⇒ Consumul mare de proteine (carne, lapte, ouă) uzează şi distrug rinichii. Proteinele indigeste trebuie să fie eliminate prin rinichi. Această muncă inutilă suprasolicită rinichii mult aşa încât, treptat, tot mai multe leziuni sunt dezvoltate şi ţesuturile încep să se întărească” ( New England Journal of Medicine, sept.3, 1982).

⇒ Mirosul urinei provine de la un gaz, numit amoniac. Mirosul de amoniac al urinei este un semn că organismul răspunde unei situaţii de urgenţă, în care nu are suficient sodiu. Acest lucru se întâmplă când mediul intern devine tot mai acid, iar organismul disperat încearcă să preia din rezervele sale elemente alcaline pentru a tampona acidul şi a proteja astfel ţesuturile de distrugere. Alcalinizaţi organismul, eliminând alimentele producătoare de aciditate (carne, brânzeturi, zahăr, produse rafinate) şi consumând multe fructe şi legume.

Renunţaţi la fumat, deoarece cadmiul din fum se poate depune în rinichi, facilitând formarea calculilor. Fumatul este şi un important factor de risc în anumite tipuri de cancer de vezică. Nicotină, alcoolul şi produsele cofeinizate (cafeaua, coca-cola, ciocolata) pot irita tractul urinar. Eliminaţi din consum aceste produse.

⇒ Stresul cronic (mai ales, teama, îngrijorarea, spaima) afectează rinichii şi determină pierderea controlului vezicii urinare. Copiii care urinează în pat sunt marcaţi, frecvent, de sentimente de teamă. Pe deasupra, emoţiile negative scad eficienţa sistemului imunitar.

⇒ Consumul masiv de sare conduce la perturbarea activităţii renale, distrugerea nefronilor şi acumulării de lichid în organism sub formă de edem. Reduceţi drastic consumul de sare sau eliminaţi-o cel puţin o perioadă de timp. Puteţi folosi în locul ei condimente blânde: mărar, pătrunjel, ţelină, oregano, cimbru, salvie.

Eliminaţi din alimentaţie condimentele iritante precum: ardeiul iute, piperul, muştarul, hreanul. Acestea au un efect iritant asupra rinichiului. De asemenea, băuturile carbogazoase şi alcoolul au un efect iritant, inflamator şi degenerativ.

⇒ Beţi suficientă apă (6-8 pahare pe zi), astfel ca urina să fie deschisă la culoare. Reducerea diurezei conduce la stări patologice. Va trebui să renunţaţi să mai consumaţi apă de la robinet, care în unele cazuri conţine bacili, mai ales E.Coli. Consumati numai apa de izvor plata.

⇒ Trataţi constipaţia pentru a evita presiunea produsă asupra vezicii. în plus, putrefacţia de la nivelul intestinal accentuată de consumul produselor rafinate, a zahărului, a cărnii şi a lactatelor face ca volumul mare de toxine să penetreze peretele intestinal şi să genereze diverse stări patologice la nivelul segmentului uro-genital, dar şi îmbolnăviri ale altor organe.

⇒ Sensibilitatea la infecţii este legată în mod firesc de o lipsă de activare a sistemului imunitar. Nenumărate studii arată că în condiţii „de seră”, adică trăind în spaţii închise şi cu temperatura constantă, lipsiţi de stimularea contactului nemijlocit cu natura şi de cea produsă de efortul fizic, producţia de celule cu rol imunitar din organism scade dramatic. In plus, s-a constatat că în condiţii de sedentarism celulele imunocompetente pur şi simplu se lenevesc, devenind mult mai puţin active, chiar dacă sunt în număr suficient. Rezultatul este că organismul nu reuşeşte să se mai apere de microbi chiar banali, îmbolnăvindu-se tot mai des.

Goliţi-vă vezica regulat ca să preveniţi apariţia infecţiilor în urina ce stagnează.

Evitaţi frigul, răceala, umezeala. Să aveţi extremităţile bine îmbrăcate. Mâinile şi picioarele reci scad dramatic eficienţa sistemului imunitar.

Un amănunt referitor la igiena personală: la femei, ştergerea după efectuarea scaunului trebuie realizată de la vulvă înspre anus şi nu invers, împiedicând astfel contaminarea cu bacterii a uretrei.

⇒ Femeile de toate vârstele ar trebui să facă exerciţii pelviene pe podea pentru a menţine fermi muşchii ce susţin organele urinare şi reproductive.

Produse naturale CaliVita recomandate in tratarea cistitei:

Varianta 1
► URX: 1-1-1 dupa masa, are functie antibacteriana, diuretica, cu rol important in eliminarea microbilor din tractul urinar si pentru sterilizarea focarelor infectioase) sau Garlic Caps :1-1-1 dupa masa, actioneaza la fel.
► SambuRex :1-1-1 lingurite dupa masa masa, elimina infectiile renale, vezicale si genitale, actionand asupra epiteliului renal, stimuland activitatea rinichilor.
► White Willow :1-1-1 dupa masa,cu rol antiinflamator eliminand simptomele de la nivelul vezicii urinare.

Observatie: Se recomanda consumul zilnic a 2-3 litri de apa plata si ceaiuri, iar daca boala recidiveaza se repeta cura mai sus mentionata.

Varianta 2
► Para Protex :0-1-1 dupa masa, are functie antibacteriana, antifungica avand rol important  in lupta pentru sterilizarea focarelor infectioase.
► Garlic Caps :1-1-0 dupa masa, bun diuretic favorizeaza  eliminarea microbilor din tractul urinar dar si a depozitelor renale-microcalculi favorizante in aparitia infectiilor urinare.
► White Willow :1-1-1 dupa masa, are rol antiinflamator eliminand simptomele  de la nivelul vezicii urinare.
► Immunaid :1-1-1 inainte de masa, intareste sistemul imunitar prevenind astfel recidivarea cistitei.

Observatie: Se recomanda consumul zilnic a 2-3 litri de apa plata si ceaiuri, iar daca boala recidiveaza se repeta cura mai sus mentionata.

Remedii naturiste complementare  in tratarea cistitei

□ Tratamentul poate debuta cu o cură exclusivă de sucuri, vreme de 5-7 zile. Se va consuma câte 250 ml de suc la un interval de 2,5 ore, în total 1,5-2 litri pe zi. Iată o listă cu sucurile ce au un efect benefic:

- Urzică - 1-2 pahare pe zi. Faceţi o cură de cel puţin 1 lună cu sucul de urzică. Urzica are efecte diuretice şi regenerative asupra epiteliului renal.

- Pătrunjel (frunze) - 1 pahar/zi. Sucul va fi obţinut la blender, în amestec cu apă. Sucul de pătrunjel este valoros pentru eliminarea otrăvurilor din organism. Pătrunjelul are un efect activ asupra tubulilor în rinichi, neutralizând şi provocând excreţia reziduurilor care conţin acid uric. Prin prezenţa unei substanţe pe care o conţine, numită apiol, contribuie la concentraţia ureei. Pătrunjelul este un diuretic excelent, drenând din corp excesele de fluide. Poate fi folosit cu eficienţă în tratarea inflamaţiilor renale, incapacitatea de a urina, urinare dureroasă, presiunile la prostată, nisip şi pietrele la rinichi şi alte dezordine urinare. Este folosit cu succes în pielită, cistită şi nefrită.

- Varză - 1 pahar/zi. Sucul de varză are efecte reconstitutive asupra organismului, vitaminizante, diuretice, antiinflamatoare, elimină edemele, combate colicele renale, nefrita, oliguria. Puteţi adăuga pentru corectarea gustului puţin morcov.

- Tomate (pătlăgele roşii) - 1-2 pahare/zi. Roşia este un dizolvant uric şi determină eliminarea ureei.

- Castravete - 1 pahar/zi. Este un dizolvant al acidului uric şi uraţilor, provoacă şi ajută la eliminarea unor substanţe toxice din organism.

- Orz verde - 1-2 pahare/zi. Sucul de orz verde are efecte antiinflamatorii şi imunostimulante puternice. 

- Măceşe - 1-2 pahare/zi. Măceaşa nu are rival în ce priveşte conţinutul în vitamina C şi este bogată şi în provitamina A, vitamina PP şi alte fitoelemente. Se folosesc măceşe bine coapte, puţin moi, culese toamna foarte târziu sau chiar după ce dă frigul, iarna până aproape în lunile martie-aprilie. Se pun în blender, se adaugă apă cât să le depăşească puţin. Se mixează bine, apoi se strecoară prin tifon dublu, pentru a fi reţinuţi perişorii. Se adaugă miere după gust sau se bea simplu.

- Sucul de la 2 lămâi pe zi. Se va bea obligatoriu cu paiul. Lămâia stimulează activitatea leucocitară şi combate diverse forme de infecţii în organism.
- Cele mai puternice sucuri ce pot fi folosite pentru infecţiile tractului urinar sunt cel de afine, merişor şi coacăze. Aceste fructe din flora spontană (cresc în regiunea montană înaltă) conţin substanţe care împiedică bacteriile să adere la pereţii vezicii urinare. Se consumă câte 1 pahar din sucul de afine sau de coacăze pe zi şi doar 3 linguri din sucul de merişor.
Obs:
•        1 pahar = 250 ml
•        Se vor folosi articolele de care dispuneţi în sezonul respectiv, nefiind obligatoriu să folosiţi toate sucurile recomandate. De asemenea, nu se vor folosi toate sucurile enumerate într-o zi.
•        în timpul curei exclusive cu sucuri, din prima zi a tratamentului, intern se vor folosi: ceaiurile, fineturile de plante, pulberile de plante, argila, iar extern se pot practica toate procedurile indicate.
•        în fiecare dimineaţă, timp de 7 zile se va face o clismă cu 1 litru de infuzie călduţă de muşeţel. După aceea, se mai poate face câte o clismă la 1 săptămână, vreme de o lună. Clisma va ajuta mult la dezintoxicarea organismului şi eliminarea toxinelor.
•        Cura internă cu argilă - într-un pahar de 100 ml, se pune 1 lingură pulbere de argilă, se amestecă şi se lasă la macerat de seara până dimineaţa. Dimineaţa, se amestecă din nou, apoi se consumă integral. Cura durează 40 de zile. Se face o pauză şi se poate relua. Argila reîncarcă celulele organismului, prin intermediul unor mecanisme deocamdată necunoscute cu energie vitală, revigorându-le. Este antiseptică şi poate fi folosită cu succes în stări degenerative multiple. Bolnavii de insuficienţă renală şi-au povestit experienţa vindecării lor, menţionând efectul remarcabil, chiar miraculos, al curei interne cu argilă.

•       Apa de tărâţe cu plante - Peste 6 linguri de tărâţe de grâu şi 3 linguri de mătase de porumb se adaugă 1 litru de
apă de izvor şi se lasă la macerat de seara până dimineaţa, când se filtrează. Se bea pe parcursul zilei. Combate şi constipaţia şi infecţiile urinare.

După cura de sucuri, puteţi continua tratamentul consumând legume, fructe crude şi sucuri încă o perioadă de 1-2 luni. Puteţi folosi, grâu încolţit, fulgi de ovăz (să nu aibă adaus de sare sau zahăr), seminţe crude (floarea-soarelui, in, dovleac), multe salate de rădăcinoase şi vedeţuri şi o abundenţă de fructe. Migdalele, nucile şi seminţele de susan le veţi consuma cu moderaţie. Adoptaţi un program regulat de mese (două sau maxim trei), consumând cu 30 minute înainte de masă un pahar (250 ml) de suc (cele indicate mai sus). Nu mâncaţi nimic între mese, ci doar beţi apă şi ceaiuri.

Alte recomandări dietetice:
→ Printre cele mai bune alimente care conduc la o bună funcţionare a sistemului excretor sunt: afinele, castravetele, ceapa, conopida, fasolea verde, iarba-grasă, inul (seminţe), lămâia, loboda, măceşele, migdalele, mărarul, merişorul (fructe), napii, ovăzul, păpădia, pătrunjelul (inclusiv seminţele), prazul, ridichea, salata verde, strugurele, sfecla roşie, tomatele, ţelina, urzica, usturoiul.

Ridichile de lună conţin substanţe cu un puternic efect antibiotic, care ajută la vindecarea rapidă a feluritelor infecţii care afectează rinichii, vezica şi căile urinare. Apoi, aceste rădăcini au un efect diuretic intens, favorizând eliminarea apei din corp prin urinare, au o acţiune antiinflamatoare asupra rinichilor şi asupra prostatei. Cura cu ridichii este în mod special indicată persoanelor care reţin apa în organism, care suferă de nefrită, pielonefrită ori cistită cronică.

 Mărarul este un puternic stimulent al activităţii rinichilor, ajută la prevenirea şi combaterea calculozelor, fiind şi un bun adjuvant în combaterea cistitelor şi a infecţiilor renale. Se consumă din belşug în salate. Pentru un efect mai puternic se foloseşte şi sub formă de suc (obţinut la blender, deci prin adăugare de apă) - câte 1 păhărel (100 ml) de 2 ori pe zi.

→ Consumaţi multe alimente bogate în vitamina C şi flavonoide, pentru a vă mări rezistenţa generală la infecţii: măceşe (excelează), cătină, coacăze, pătrunjel, kiwi, lobodă, ardei, urzici, broccoli, conopidă, varză, portocale, lămâi, grape-fruit, spanac, ridichii, roşii, mazăre, fragi.

→ Morcovii, napii şi urzicile au fost folosite demult, pentru efectul lor benefic asupra sistemului urinar. Proprietăţile lor diuretice ajută la eliminarea toxinelor prin sistemul urinar.

Consumaţi alimente bogate în zinc pentru combaterea infecţiei şi întărirea sistemului imunitar: drojdia de bere, fasolea, germenii de grâu, seminţele de dovleac.

Ţelina este un excelent antiseptic urinar. Consumaţi-o în salate diverse.

Mierea propolizată este un remediu antiinfecţios excepţional având şi efecte imunostimulatoare foarte puternice. Se obţine punând în 8 linguri de miere (polifioră) 4 linguriţe de tinctură de propolis (se găseşte în magazinele naturiste şi apicole), după care se amestecă bine până se omogenizează. Se ia de 3 ori pe zi câte o lingură de miere propolizată, în cure de o lună, cu 10 zile pauză. Se pot face 3-4 cure anual. Cura cu propolis a avut rezultate bune în microlitiaze renale (previne precipitarea cristalelor şi formarea calculilor), nefrite, cistite, uretrite, prostatite.

Fitoterapie 

 Samburex cu Echinacea.  Se va administra  3 ori pe zi.  Echinacea stimulează puternic acţiunea sistemului imunitar, fiind folosită cu succes în diverse tipuri de infecţii.

  Infuzie preparată din Pufuliţă (Epilobium), Ghimpe (Xanthium spinosum) şi Merişor(Vaccinium vitis-idae). Se foloseşte 1 lingură de amestec de plante la 1 cană apă clocotită. Se lasă 10 minute vasul acoperit, după care se filtrează. Se beau 2 căni pe zi. Aceste plante au rezultate remarcabile împotriva cistitelor recidivante acţionând nu numai la nivelul vezicii urinare iritate, ci şi la nivelul întregului tract urinar. Este recomandată o cură de 3 luni pentru a avea rezultate de durată.

Alte indicaţii:
   Tinctură de Tuia, tinctură de răşină de Brad şi tinctură de muguri de Plop - se combină într-un recipient mai mare câte o sticluţă din fiecare tinctură, se amestecă, iar apoi tinctură finală se pune într-o sticlă de culoare închisă, ermetic închisă. Se administrează pe stomacul gol câte 1 linguriţă din tinctură finală, de 4 ori pe zi, în puţină apă sau ceai. Această combinaţie este un elixir în cazurile în care se întâlnesc infecţii. Tuia are efecte antiinflamatoare şi antiinfecţioase puternice la nivel genito-urinar, fiind recomandată în prostatită, dar şi în cistitele hemoragice sau recidivante. Tinctură de răşină are efecte antiinfecţioase, cicatrizante şi regenerative epiteliale puternice. Tinctură de muguri de Plop elimină infecţia, reduce senzaţia de arsură sau usturime la urinare, favorizează cicatrizarea ţesuturilor lezate şi inflamate. Cura va dura 14 zile, iar după o pauză de 7 zile se mai face o cură.
   Apa de orz este un remediu eficient în combaterea infecţiei tractului urinar. Preparaţi-o fierbând, la foc domol, 3 linguri cu boabe de orz în 1 litru de apă, timp de 1 oră. Strecuraţi şi aromaţi cu suc de lămâie. Beţi 2 căni mari cu apă de orz. Apoi beţi câte o cană mare la fiecare 20 minute, timp de 3 ore.

  Cura cu boabe de Ienupăr. Durata curei este de 23 de zile. Boabele zdrobite se amestecă şi se înghit. în prima zi, se iau 4 boabe, a doua zi - 5, iar apoi zilnic se creşte doza cu câte o boabă, până în a 12-a zi când se iau 15 boabe, iar din a 13-a zi se scade câte o boabă zilnic, până se ajunge la 4 boabe în a 23-a zi. lenupărul are proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, diuretice, fiind o plantă eficientă în stimularea funcţiei rinichilor, pancreasului şi a suprarenalei. Este contraindicată folosirea ienupărului în cazul bolilor renale inflamatorii.

  Uleiurile esenţiale de Cimbrişor şi Santal (alegeţi unul din ele) sunt puternic antiseptice şi bactericide la nivel genito-urinar, stimulente ale leucocitozei în bolile infecţioase. Administrarea se face zilnic: 3-5 picături, de trei ori pe zi, luate cu 1 linguriţă miere, până la dispariţia simptomelor şi inactivarea germenilor patogeni.

  Băi de şezut fierbinţi cu fiertură din flori de fân sau coada-calului. Durata băii este de 15-20 minute. După baie, băgaţi-vă imediat în pat înfăşurat într-un halat gros, fără să vă ştergeţi cu prosopul. Se face o cură de 10 băi, o zi da, o zi nu.

Alte remedii naturiste si masuri de auto-asistenta:

- se administreaza tinctura de afine, 20 de picaturi de 3 ori pe zi, simpla sau dizolvata intrun pahar cu apa;

- cate 2 lingurite de otet de mere intrun pahar cu apa, la fiecare masa;

- 2-3 cani/zi de infuzie de pin, cate o lingurita de muguri la 250 ml apa - are o puternica actiune diuretica.

- evitarea factorilor favorizanti: frigul, umezeala, oboseala;

- igiena corporala riguroasa;

- purtarea de imbracaminte calduroasa in sezonul rece;

- repaus la pat in perioada dureroasa;

- tratamentul constipatiei;


Nu există produse în această categorie.