Epilepsia


Epilepsia (sau crize convulsive) este o boala nervoasa cronica.

Unele dintre cauze ar putea fi:  bolile degenerative ale creierului, infectii, tumori cerebrale, stari hipoglicemice. Se manifesta prin pierderea constintei, spasme musculare, spume la gura, fata capata aspect vinetiu.


⇒ Se apreciază că multe crize pot apărea datorită unui dezechilibru în sistemul bioelectric al organismului, care produce o descărcare electrică neobişnuită, afectând sistemul nervos şi creierul, în particular. Brusc, un grup de celule nervoase din creier devine instabil din punct de vedere electric. Aceasta creează o puternică sarcină electrică, ce se dezlănţuie ca o furtună peste celulele inconjurătoare, perturbându-le funcţia normală.

⇒ Crizele pot fi convulsive, cu tulburări motorii, senzoriale, psihice, vegetative, crize parţiale, complexe sau crize idiopatice, în care nu apar leziuni neurologice evidente.

⇒ Se cunosc mai multe forme de epilepsie: temporală, psihomotorie, mioclonică juvenilă, reflexă, vestibularămiclonică familială progresivă. Cele mai frecvente crize comiţiale debutează cu o bruscă pierdere de cunoştinţă, muschii respiratori se contractă, bolnavul cade la sol şi rămâne rigid mai multe secunde. Pot apărea contracţii ritmice la nivelul celor patru membre, muşcarea limbii, pierderea urinei şi a materiilor fecale. După câteva minute, bolnavul îşi recapătă progresiv cunoştinţa, dar nu-şi mai aminteşte nimic. In unele forme de crize generalizate apar deviaţii laterale sau căderea în faţă a capului pentru câteva clipe şi rotirea ochilor.

O altă formă de epilepsie (petit mal) apare la copiii între 0-14 ani. Unele crize pot fi atât de scurte, încât trec uneori neobservate. Bolnavul îşi pierde cunoştinţa pentru câteva secunde şi apar manifestări motorii minore: uşoară agitaţie a mainilor, clipit, mişcări de masticaţie.

In adolescenţă, mai poate debuta epilepsia mioclonică juvenilă, caracterizată prin contracţii musculare scurte şi bruste în tot corpul sau parţial, fară pierdere de cunoştinţă. Aceste crize se pare că sunt legate şi de alte afecţiuni: boli degenerative, insuficienţă hepatică, insuficienţă renală.

Dacă epilepsia apare la un adult, cel mai probabil este să fi rezultat dintr-o boală sau traumatism care se pot indetifica - de exemplu o leziune sau o tumoare pe creier, o leziune la cap sau meningită.

Una dintre cele mai comune cauze de convulsii la copiii între 5-6 ani, identificate cu promptitudine este febra ridicată. Convulsiile asociate cu febră se numesc convulsii febrile. Alţi agenţi care pot să provoace crize sau să agraveze o tulburare convulsivă sunt:

→  Afecţiunile, inclusiv infecţiile, care afectează sistemul nervos (în special meningita şi encefalita), hipertensiunea, cardiopatia, accidentele vasculare, bolile sau tumorile cerebrale, leziunile cerebrale congenitale şi insolaţia.

→   Carenţe nutriţionale, printre care malnutriţia globală şi lipsa unor cantităţi adecvate din anumite substanţe nutritive, cum ar fi aminoacidul taurină, mineralele calciu, magneziu, mangan (în timpul sarcinii), fosfor, zinc, vitaminele B6, A, D şi acidul folic.

→  Otrăvirea cu agenţi toxici sau metale, printre care aluminiu, plumb şi mercur şi reacţiile alergice la substanţe chimice.

→  Accidentele sau traumatismele, în special la nivelul creierului sau al capului (astfel de leziuni pot să apară după un traumatism cerebral la naştere sau ca rezultat al scuturării violente a unui copil mic), şocul electric, muşcăturile, înţepăturile veninoase şi înecarea.

→  Lumina intermitentă sau pâlpâitoare, precum cea a unui ecran de televizor sau de computer, a unui tub de neon defect sau cea specifică iluminatului stroboscopic de discotecă.

→  Un exces de alcool şi droguri.

→  Anumite medicamente sau vaccinuri, cum ar fi cazul medicamentelor tranchilizante, amfetaminelor, antihistaminicelor, anticoncepţionalelor orale, antidepresivelor triciclice, teofilinei şi vaccinărilor antipertussis, antirujeoloasă, antiparotidită epidemică şi antimeningită Hib.
→  Anumite persoane au convulsii ca urmare a unei sensibilităţi alimentare, care le afectează echilibrul chimic al creierului. Procedaţi prin eliminare pentru a depista alimentele care pot provoca criza. Notaţi-vă ceea ce mâncaţi, pentru a putea verifica dacă mâncarea unui anumit aliment este întotdeauna urmată de convulsii.

→   Anoxia (lipsa oxigenului) sau hipoxia (scaderea concentraţiei oxigenului). Este indicat să se înveţe respiraţia abdominală.

→   Edulcorantul artificial aspartam (NutraSweet, Egual).

→  Stimuli senzoriali, cum ar fi lumina girofararilor, un televizor care pâlpâie sau sunete puternice (mai ales jocurile video), anumite mirosuri, anumite ritmuri muzicale, zgomotele puternice.

→  Stresul emoţional (frică, îngrijorare etc.) sau oboseală prea mare.

→  Regimul alimentar inadecvat, hipoglicemia şi constipaţia.

→   Menstruaţia, sarcina.

⇒ Cofeina, nicotină şi zahărul rafinat pot creşte excitabilitatea creierului şi trebuie eliminate.

Activitatea fizică regulată şi respiraţia abdominală pot ajuta la reducerea frecvenţei crizelor. Bolnavii de epilepsie ar trebui să trăiască în aerul curat de la ţară, în zone de deal sau munte. Exerciţiul fizic regulat conduce la creşterea undelor alfa (unde cerebrale care sunt asociate cu o minte clară, relaxată sau cu starea de meditaţie a minţii).

Evitaţi folosirea telefonului mobil, pentru că acest „bombardament” al creierului cu unde nu este benefic.

Produse naturale CaliVita recomandate in tratarea epilepsiei:

Pentru tratarea optima se recomanda urmatoarea schema de tratament cu urmatoarele produse CaliVita:

► Rhodiolin :1-1-0 dupa masa, creste secretia hormonului serotonina si odata cu aceasta starea de relaxare si buna dispozitie.

► Noni Organic in alternanta(o luna Noni dupa care Zen Thonic ) cu Zen Thonic :1-1-1 lingurite inainte de masa, normalizeaza o serie de disfunctii si simptome ce apar in repetatele crize convulsive.

► Strong Bones Calcium / Magnezium :0-1-1 tablete la 30 de minute dupa masa, calmeaza sistemul nervos, hraneste celula neuronala, combate convulsiile musculare, asigura un somn linistit pe tip de noapte.

► Stress Management B-Complex :1-0-1 dupa masa, tonic de sistem neurovegetativ periferic prevenind ticurile sau manifestarile ticoide ce apar ca si consecinta a alterarii functiei de coordonare.

► Oxy Max :10-10-10 picaturi in pahar cu apa plata consumat la 30 de minute dupa fiecare masa principala, oxigeneaza acele zone cerebrale in care se dezvolta furtunile electromagnetice epileptice datorita insuficientei oxigenului celular, diminuand astfel crizele ca intensitate si frecventa.

Important: Se face o cura de 3 luni continuu cu produsele de mai sus mentionate.

Remedii naturale complementare:

Dietă:
□ Se începe tratamentul cu o cură de sucuri de fructe şi zarzavaturi, timp de 5-7 zile. Se va consuma câte 250 ml de suc la două ore şi jumătate. Intr-o zi se va însuma 1,5-2 litri de sucuri. Se recomandă următoarele sucuri:
- Morcov - 1 pahar/zi. Conţine beta-caroten, substanţă ce stimulează sistemul imunitar.
- Ţelină (rădăcină, dar se pot adăuga şi câteva frunze) - 1/2 pahar/zi. Se poate combina cu sucul de morcov. Are efecte tonifiante asupra sistemului nervos.
- Măcriş - câte un sfert de pahar, dimineaţa şi seara, înainte de culcare. Se fac cure succesive de două săptămâni, cu o săptămână pauză. Are un efect extraordinar în tratarea bolilor sistemului nervos şi a paraliziilor.
- Orz verde - 1-2 pahare/zi (se poate folosi şi pudra de orz verde). Orzul verde are un efect antiinflamator foarte puternic şi conţine o uriaşă cantitate de fitoelemente valoroase.
- Ovăz verde - 1-2 pahare/zi. Sucul de ovăz verde este indicat în insomnii, stări de agitaţie psihică cu excitabilitate, stări de dezechilibru ale sistemului nervos vegetativ. Vă puteţi planta ovăz în lădiţe sau în grădină o mică parcelă, din care puteţi recolta planta când atinge 15-20 cm. Cel mai repede se prepară cu ajutorul blenderului.
- Cătină - 1-2 pahare/zi. Cătina este foarte bogată în beta-caroten, vitamina C şi vitamina E - toate substanţe antioxidante puternice. De asemenea are proprietăţi excelente în reglarea sistemului imunitar şi a sistemului nervos.
- Măr - 1-2 pahare/zi. Sucul de mere are un conţinut enzimatic bogat, susţine digestia; elimină radicalii liberi, fortifică organismul.
- Măceşe - 1-2 pahare/zi. Măceaşa nu are rival în ce priveşte conţinutul în vitamina C şi este bogată şi în provitamina A, vitamina PP şi alte fitoelemente. Se folosesc măceşe bine coapte, puţin moi, culese toamna foarte târziu sau chiar după ce dă frigul, iarna până aproape în lunile martie-aprilie. Se pun în blender, se adaugă apă cât să le depăşească puţin. Se mixează bine, apoi se strecoară prin tifon dublu pentru a fi reţinuţi perişorii. Se adaugă miere după gust sau se bea simplu.
- Sucul de la 2 lămâi/zi. Lămâia este un activator al globulelor albe, un tonic al sistemului nervos, un bun curăţitor al sângelui, are o acţiune hematopoietică (sinteza elementelor figurate ale sângelui). Lămâia este bogată în vitamina C (agent antioxidant şi stimulent al imunităţii) şi alte substanţe anticanceroase (lactone şi cumarine), ce fac din ea un adevărat „măturător” al tumorilor.
- Migdalele proaspete sunt foarte nutritive şi conţin cele mai sănătoase grăsimi. Conţin calciu şi magneziu în cantităţi semnificative, vitamina E, vitamina B17 (antineoplazică). lată reţeta unui lapte delicios: 12 migdale crude, 1 linguriţă miere (se exclude în cazul diabetului), 1 banană sau 1 măr (facultativ), 1 cană (250 ml) de apă călduţă. Se mixează la blender migdalele cu puţină apă călduţă, apoi se adaugă restul de apă şi celelate ingrediente şi se mixează bine. Se pot bea 1-2 căni pe zi.
Obs.:
→  1 pahar = 250 ml
→  Se vor folosi articolele de care dispuneţi în sezonul respectiv. De asemenea, nu se vor folosi toate sucurile enumerate într-o zi. Totuşi, sucurile scrise cu caracter îngroşat (bold) au o importanţă majoră, de aceea este indicat, pe cât posibil, să le folosiţi în cantităţile recomandate.
→  In timpul curei exclusive cu sucuri, din prima zi a tratamentului, intern se vor folosi: ceaiurile, fineturile de plante, pulberile de plante, argila şi/sau cărbunele vegetal, iar extern se pot practica toate procedurile indicate.
✓ In fiecare dimineaţă, cât timp va dura cura exclusivă de sucuri se va face o clismă cu 1,5 litri de infuzie călduţă de muşeţel.
Cura internă cu argilă - 1 lingură rasă de argilă se lasă la macerat într-un pahar de apă de seara până dimineaţa. Dimineaţa, se amestecă bine conţinutul şi se bea. Cura durează 30 de zile.

□        In continuare, cura de sucuri şi crudităţi, timp de 3-6 luni. Se introduc în alimentaţie salatele de crudităţi (de fructe şi zarzavaturi), instituindu-se un program de 2-3 mese pe zi, regulate, fară să se mănânce nimic între mese. Se va consuma câte un pahar de suc înainte de fiecare masă, cu 30 de minute. Se recomandă suc de lucernă, orz verde, ţelină, măcriş etc. Fructele nu se amestecă cu zarzavaturile la aceeaşi masă.

□        Unul dintre cei mai obscuri aminoacizi - taurina, din organism este concentrată în creier, unde joacă un rol central în reglarea sistemului nervos şi în coordonarea activităţii electrice. Se recomandă o doză de aproximativ 1.500 mg pe zi în tratamentul epilepsiei.

✓ Recent, mai multe studii au dezvăluit că la copiii epileptici, nivelul de vitamina E este scăzut. Consumaţi alimente bogate în vitamina E pentru că ajută la controlarea crizelor acestor bolnavi. Alimentele cele mai bogate în vitamina E sunt: fructele oleaginoase (nuci, alune şi migdale), avocado, broccoli, germenii cerealelor, uleiurile vegetale neprocesate şi nerafinate, lăptucile, spanacul, orezul brun.

Magneziu şi calciu - magneziu ajută la menţinerea stabilităţii electrice şi, alături de calciu, reglează nivelurile energetice ale organismului şi menţine normală transmiterea nervoasă. Cercetătorii au stabilit că o carenţă de magneziu poate produce spasme musculare şi crize de convulsii şi că epilepticii au concentraţii mai mici de magneziu în sânge.

Surse bune de magneziu: seminţe de floarea-soarelui, migdale, soia, nuci, alge marine, faină de grâu integrală, mei, spanac, banane, legume cu frunze verde închis, avocado, germeni de grâu.
Surse bune de calciu: varec, orz verde, seminţe de susan, soia, migdale, alune, spanac, nuci, fulgi de ovăz, hrişcă, mei, napi, gulii, orez brun.

Vitamina B6 joacă un rol important în metabolismul neurotransmiţătorilor norepinefrină şi acetilcolină (care pot inhiba anumite tipuri de convulsii). Vitamina Bs se găseşte în banane, seminţele de floare soarelui, germenii de grâu, drojdia de bere şi cerealele integrale. Nu uitaţi că alcoolul şi anticoncepţionale orale „fură” vitamina B6 din organism.

Lecitina (un acid gras) este o importantă sursă naturală de colină. Colina şi neurotransmiţătorul acetilcolina joacă mai multe roluri în funcţionarea normală a celulelor, a nervilor şi a creierului. Surse bune de lecitină sunt: lintea, soia, orezul brun, conopida şi păpădia.

Apa de tărâţe (utilă pentru anemii şi boli nervoase). Se pun 4 linguri de tărâţe şi 3 linguri de Obligeană (rizom) într-un litru de apă şi se lasă de seara până dimineaţa, apoi se strecoară. Se consumă la discreţie, în locul apei, fiind mult îmbogăţită cu vitaminele din complexul B. Este recomandată şi celor care doresc să-şi îmbunătăţească memoria. Persoanele vârstnice care au avut sau au suferinţe cronice prelungite pot să folosească permanent această apă. Pentru a fi mai gustoasă şi mai bogată în vitamine, în apă se pot adăuga suc de lămâie şi miere, în cazul în care nu aveţi diabet sau fluctuaţii de glicemie. Obligeana este un tonic al sistemului nervos central, îmbunătăţind memoria şi având efecte sedative în tratamentul isteriei, demenţei, epilepsiei.

Usturoiul are proprietăţi antiepileptice. Se recomandă consumul zilnic de usturoi.
✓Consumaţi zilnic seminţe de susan, dovleac şi floarea-soarelui, nuci, migdale şi germeni de grâu. Bineînţeles, aceste seminţe vor fi folosite nepreparate termic. Toate acestea sunt bogate în calciu, magneziu şi vitamina E care ajută în transmiterea impulsului nervos şi refacerea funcţionării nervilor.

Acizii graşi omega-3 au o acţiune pozitivă în tratarea bolilor sistemului nervos. Cea mai bogată sursă vegetală de acizi graşi omega-3 sunt seminţele de in. Se pot consuma 2-3 linguri de pulbere (râşnită proaspăt) pe zi. Este recomandat să se consume zilnic uleiul din seminţe de in (1-2 linguri; pot fi utilizate în salatele de verdeţuri).

Fulgii de drojdie de bere au o puternică acţiune reîntineritoare, cu efecte tonice asupra întregului sistem nervos. Se administrează vreme de 15-20 de zile pe lună, câte 2-3 linguri de fulgi nutriţionali de drojdie zilnic.

Cura cu grâu încolţit - se recomandă consumul a 3-4 linguri de grâu încolţit pe zi, în cure de 15-20 de zile pe lună.

Cura cu polen - se consumă câte 1 linguriţă, de 2 ori pe zi, înainte de masă. Cura durează 30 de zile. Se pot face 3-
4 cure pe an. Polenul poate fi asociat cu miere şi lăptişor de matcă (se pot folosi capsule respectându-se pentru jtilizare prospectul). Datorită proprietăţilor multiple, folosirea asociată a acestor produse ale stupului are un efect extraordinar chiar în formele de retard psiho-motor la copii şi în cazuri de incontinenţă.
Este recomandat să se prepare pâinea în casă - pâini micuţe, pentru a fi bine coapte, preparate din făină integrală.

Fitoterapie
✓ Extract sau tinctură de Gura-lupului (Scutelaria laterifolia) luată pe termen lung este cea mai bună fitoterapie anticonvulsivă cunoscută. Se cumpără de la Plafar şi se utilizează conform prospectului.
✓ Un mijloc excelent şi cu acţiune eficientă în combaterea epilepsiei este Vâscul. Acesta se foloseşte şi contra spasmelor cronice şi a acceselor de isterie. Se pune la macerat seara o linguriţă cu vârf de plantă într-un pahar cu 200 ml de apă de izvor (sau plată). Se agită conţinutul şi se lasă la macerat până dimineaţa, când se strecoară şi se bea cu înghiţituri mici, pe stomacul gol. Tratamentul durează 3 luni.
✓Iată o formulă complexă de ceai: Gura-lupului + Valeriană + Mac + Floarea-patimilor (Pasiflora incarnata). Infuzie din 1 lingură amestec de plante la 1 cană de apă clocotită. Se lasă 10 minute acoperit, apoi se filtrează. Se beau două căni pe zi.
✓Se ia pe nemâncate câte o linguriţă rasă de pulbere de Brânca-ursului (se obţine cu ajutorul râşniţei de cafea), sublingual, se păstrează câteva minute, apoi se înghite cu puţin ceai. Se ia 1 linguriţă de 3-4 ori pe zi. Se fac cure succesive, de câte 40 de zile, cu 10-20 de zile pauză. Rezultatele sunt deosebite.

Alte indicaţii:
Casca cu argilă - este un procedeu foarte eficient, chiar şi în cazul unor tumori cerebrale în stare incipientă sau alte boli cerebrale. Cunosc bolnavi care vegetau (stăteau inconştienţi în pat) şi care şi-au revenit, căpătându-şi din nou conştienţa, folosind acest procedeu (bineînţeles însoţit de o alimentaţie potrivită). Lutul se colectează din zone mai puţin poluate, de la o adâncime de 50-100 cm. Se utilizează, indiferent de culoare (roşcat, galben, negru, etc.) numai lutul păstos, care la umezire cu apă dă senzaţia de unsuros. După colectare, lutul se usucă la soare, iar apoi se păstrează în ambalaje de hârtie sau pânză. Pentru cataplasmă, lutul se înmoaie cu apă călduţă, lăsându-1 1-2 ore. Apoi se omogenizează până la consistenţa unei paste (ca smântână), după care se aplică pe pielea capului (este indicat ca pacientul să se tundă foarte scurt sau „la piele”) un strat de argilă de 1,5 cm
O altă plantă utilă este Cimbrul, recomandat mai ales în crizele de epilepsie. Se beau preventiv, în cure de 2-3 săptămâni, cu întreruperi de 10 zile, câte 2 căni pe zi, dimineaţa şi seara, pe parcursul mai multor luni.grosime care se întinde uniform, de la frunte până la ceafa. Se acoperă capul cu o pânză moale de bumbac (ca şi cu o basma legată la spate), apoi cu o căciulă moale şi călduroasă. Odată aplicată cataplasma, bolnavul va sta în pat acoperit cu o pătură sau, dacă temperatura va permite, va sta descoperit. La picioare, se vor pune sticle sau o buiotă cu apă caldă. Durata aplicaţiei este de 2-3 ore. Argila după folosire se aruncă. Inainte de aplicaţie este recomandat ca pacientul să meargă la toaletă pentru ca să poată apoi să stea liniştit în timpul aplicaţiei. Noaptea se pot pune cataplasme cu frunze de varză (bine zdrobite).

✓Aplicaţi pe regiunea occipitală comprese cu bitter suedez. Compresa se aplică zilnic, seara, înainte de culcare, se lasă până dimineaţa bandajată cu o cârpă sau un tifon şi se pune un fes călduros pe cap.

Masaj în regiunea cefei şi pe coloana vertebrală şi la picioare (vârful degetelor). Se poate folosi bitter suedez, tinctură de Cimbrişor sau Roiniţă sau ulei de Sunătoare. Vă puteţi prepara simplu un ulei de masaj, combinând 4 picături de ulei esenţial de Levănţică (sau Roiniţă) la 2 linguriţe ulei de migdale dulci (sau de măsline). Puteţi să încercaţi şi automasajul în regiunile pe care le puteţi masa.


VIDEO: Sanatatea Creierului

Alte recomandari complemntare / masuri preventive si auto-asistenta:
- se consuma jumatate de cana de 4 ori pe zi decoct din 3 bucati sparanghel

- zilnic, 2 cani de infuzie de urzica: 2 linguri de planta la o cana de apa

- la 3-4 ore cate un varf de cutit de pulbere de vasc in putin lapte sau apa.
Nu există produse în această categorie.