Diabetul

Diabetul se caracterizeaza prin marirea cantitatii de zahar in sange si urina.
Tipuri de diabet
Exista trei forme majore de diabet primar (pentru care nu exista o boala asociata care sa determine dezvoltarea diabetului):

- Diabet imun de tip insulino-dependent (numit si DZID tip 1).
- Diabet imun de tip non-insulino dependent -numit si DZNID tip1 (stadiu intermediar al DZID tip 1 in care exista o capacitate redusa de producere a insulinei care previne coma cetoacidozica dar care nu poate mentine glicemia sanguina la un nivel normal).
- Diabet non-imun de tip non-insulino dependent (numit si DZNID tip 2).

De asemenea exista si forme secundare de diabet (exista conditii patologice care favorizeaza sau determina aparitia dibetului):

- Boala pancreatica
- Tulburari hormonale
- Anomalii ale receptorilor insulinei
- Sindroame genetice
- Indus de medicamente si substante chimice
- Alte cauze.

Ce factori mai pot influenta aparitia diabetului?

S-a sugerat implicarea virusurilor in aparitia diabetului zaharat iar cele mai frecvent nominalizate sunt episoadele de: hepatita, oreion, mononocleoza infectioasa, rubeola congenitala, si infectii cu virusul coxsackie.
Asocierea cu alte endocrinopatii autoimune: tiroidita Hashimoto, insuficienta suprarenala. Aparitia hipoglicemiei poate fi data de lipsa unei mese, de un efort neasteptat, dar si fara a avea o legatura cu acesti factori precipitanti. in timpul zilei hipoglicemia determina transpiratii, nervozitate, tremur si foame, iar in timpul somnului pot aparea transpiratii nocturne, vise neplacute si cefalee dimineata devreme. Daca hipoglicemia se mentine, pot aparea confuzii, comportament anormal, pierderea starii de constienta sau convulsii. Atacurile de hipoglicemie sunt periculoase si daca sunt frecvente prevestesc o evolutie defavorabila.

Diabetul zaharat se poate mosteni?

Mecanismul prin care se mosteneste diabetul zaharat insulino dependent nu este inca eludat iar predispozitia pare a fi mai mult o cauza permisiva decat una cauzala. Exista factori care cresc probabiltatea aparitie diabetului la descendenti si dintre ei putem mentiona :
► aparitia diabetului inainte de varsta de 10 ani;
► prezenta bolii non-insulino dependente la un parinte creste riscul dezvoltarii diabetului insulino-dependent la urmasi;
► pentru diabetul prin mecanism autoimun riscul este mai mare daca tata are diabet decat daca mama are boala.
Este de mentionat faptul ca studiile pentru depistarea mescanismelor de transmitere ereditara sunt incurajatoare pentru parintii diabetici care doresc sa aiba copii.
Pentru diabetul non-insulino-dependent agregarea familiala este mai frecventa iar factorul patogenic implicat este obezitatea.

Complicatii care pot sa apara la un pacient diabetic
Prezenta diabetului zaharat face posibila aparitia (pe langa hipoglicemie) a doua complicatii majore ale bolii acute:

 1. Cetoacidoza diabetica (complicatie obisnuita a DZID) este determinata de deficitul de insulina in paralel cu cresterea concentratiei de glucagon si apare adesea in cazul intreruperii tratamentului cu insulina. Acuzele pacientului includ lipsa poftei de mancare, greata ,varsaturi, urinari frecvente si in cantitate mai mare, dureri abdominale iar in lipsa tratamentului se poate ajunge la alterarea starii de constiinta sau coma. Febra marcheza prezenta unei infectii. Tratamentul se face cu insulina (fara de care coma nu poate fi remisa), fluide intravenos, potasiu, bicarbonat.
 2.  Coma hiperosmolara (complicatie frecventa DZNID) este un sindrom de dehidratare accentuata in conditiile unui aport insuficient de apa. Tratamentul se realizeza urgnent cu cantitati mari de lichide intravenos, potasiu, bicarbonat.

Complicatiile tardive includ:

 • Anomalii circulatorii: ateroscleroza apare mai devreme si este mai importanta decat in populatia generala. Simptomele includ claudicatie intermitenta, gangrena, impotenta organica la barbati. Apar frecvent boala coronariana si accidentul vascular cerebral. Fumatul este un factor major de risc ce trebuie evitat iar hipertensiunea este de asemenea un factor important de risc.
 •  Retinopatia implica doua tipuri de leziuni: simple si proliferative . Retinopatia proliferativa poate determina compliacatii serioase ca hemoragia in vitros si dezlipirea de retina. Tratamentul se face cu fotocuagulare, vitrectomia pars plana, analogul experimantal al heparinei.
 •  Nefropatia diabetica poate determina insuficienta renala si necesitatea instituirii dializei sau a realizarii transplantului renal. Insuficienta renala apare dupa mai mult de 10 ani si se insoteste sau nu de sindrom nefrotic. Tratmentul se realizeaza cu inhibitori ai enzimei de conversie, diete cu continut proteic scazut.
 • Neuropatia poate afecta fiecare portiune a sistemului nervos si este o cauza majora de morbiditate. Exista mai multe sindroame clinice distincte:
 •  Polineuropatia periferica cu manifestari de obicei bilaterale: amorteli, parestezii, hiperestezie severa, durere. Sindroamele dureroase extreme sunt de obicei autolimitate si dureaza de la cateva luni la cativa ani.
 • Mononeuropatia este mai putin rara decat polineuroaptia si are un grad inalt de revesibilitate sponana.
 •  Radiculopatiile sunt de asemenea autolimitate si urmeaza distributia mai multor nervi spinali.
 • Neuropatia vegetativa poate atinge tractul gastro-intestinal (determinand dificulate la inghitire, evacuare gastrica intarziata, diaree sau constipatie), determina hipotensiune ortostatica, paralizia vezicii urinare , impotenta si ejaculare retrograda.
 • Amiotrofia insotita de anorexie si depresie
 •  Ulcerele piciorului diabeticului apar in principal datorita distribuirii anormale a greutatii determinata in urma neuropatiei diabetice. Este necesara instruirea pacientilor pentru prevenirea ulcerului: picioarele trebuie mentinute curate si uscate tot timpul, trebuie evitat mersul descult, utilizarea pacientilor potriviti, inspectia zilnica a piciorului.
 • Infectiile nu sunt mai frecvente decat la subiectii normali dar sunt mai severe. Exista infectii care au o relatie specifica cu diabetul: otita externa maligna, mucormicoza rinocerebrala, colicistita enfizematoasa, pielonefrita enfizematoasa.

Produse naturiste CaliVita recomandate in tratarea diabetului

Nopalin : 1-1-1 in timpul mesei, 3 luni continuu, contine Nopal care regleaza nivelul de insulina din sangefiind un antidiabetic natural.

Chromium Max : 0-1-1 inainte de masa, 3 luni continuu, imbunatateste digestia, si regleaza glucoza din sange.

Oxy Crystal : 8-8-0 picaturi in pahar cu apa plata, dupa masa; mentine valorile glicemiei in limite normale,mregleaza cantitatea de insuluina eliberata de pancreas; deasemenea ajuta la oxigenarea celulara; dupa 1 flacon consumat pentru a previi complicatiile diabetului si reducerea durerii in neuropatia diabetica se alterneaza cu Resveratrol:1-1-0, dupa masa. Se ia 3 luni in continuu.

Stress Management : 1-0-1 dupa masa, 3 luni continuu, reduce stresul si are rol de hranire a nervilor perferici , mentinand glucoza la nivelul optim.

Omega 3 : 0-1-1 in timpul mesei, 3 luni continuu, usureaza functia hepatica prin reducerea nivelului grasimilor saturate prin accelerarea eliminarii lor.

Legenda
1-1-1 (o tableta/capsula/lingura dimineata, una la pranz si una seara)

Recomandat ar fi sa se consume apa alcalina (vezi aparatul Aquarion), care are un rol important in privinta prevenirii / stoparii acidozei care sta la baza oricarei boli. Este deosebit de important prin faptul ca un consum regulat al acestei ape duce la eliminarea din corp a metabolitilor cu potential toxic-cancerigen, dezacidificarea organelor si tesuturilor, normalizarea absorbtiei intestinale a nutrientilor, hranirea si hidratarea optima a celulelor, curatirea colonului, ridicarea imunitatii, oxigenarea intregului corp si in special a creierului. Efectele se manifesta atat la nivelul celor 3 sisteme anatomice de baza - neuronal, hormonal si imunitar (aflate intr-o stransa interconectare) - precum si la nivelul organelor si al circulatiei sanguine.

Dietoterapia în diabet

Până nu de mult, în abordarea terapiei dietetice a diabetului, accentul cădea pe eliminarea surselor de glucide (zaharuri) rafinate sau a alimentelor care furnizează amidon, respectiv glucoză/fructoză (exemple: cereale, pâine şi alte produse de panificaţie, patiserie, fructe etc.). Din nefericire, odată ce glucidele complexe au fost eliminate, alimentaţia diabeticului se reducea cu precădere la grăsimi şi proteine.

Cel mai adesea, medicii prescriau o alimentaţie bazată pe carne, produse lactate şi ouă. în felul acesta, cel puţin 40% dintre calorii proveneau din grăsimi, 20-25% dintre calorii erau furnizate de proteine şi doar 35-40% reveneau glucidelor complexe. De fapt, con­sumul alimentelor care conţineau cu preponderenţă glucide (carbohidraţi) era descurajat. Dar, ca multe alte formule dietetice care, deşi au fost în vogă cu ani în urmă, intră acum în dizgraţie, şi recomandările dietetice în diabet s-au schimbat radical.

Grăsimile - mai „vinova­te" decât zaharurile
în ultimii ani, cercetarea ştiinţifică a condus la o nouă abordare, în ca­drul căreia accentul pare a se muta de pe glucide pe grăsimi. Grăsimile sunt considerate astăzi duşmanii primor­diali ai diabeticului. Cercetătorii au observat că, pe măsură ce alimentaţia este mai bogată în grăsimi, se îngre­unează misiunea insulinei de a intro­duce glucoza (zahărul din sânge) în celule. Modul exact în care se alterea­ză funcţiile insulinei nu este elucidat pe deplin. Ceea ce este clar este faptul că, atunci când reducem consumul de grăsimi din alimentaţie, precum şi procentul de grăsime corporală, ajutăm acest hormon important, produs de pancreas - insulina - să-şi îndeplinească funcţia în mod eficient. Dietoterapia modernă în diabet se focalizează pe reducerea consumului de carne, de produse lactate grase (nesmântânite), de grăsimi şi uleiuri,
în timp ce este încurajată creşterea consumului de cereale integrale, de legume şi leguminoase, precum şi de zarzavaturi.

Dieta vegetariană - ideală pentru diabetici
Ca o confirmare a studiilor făcute în diverse centre de tratament al dia­betului din ţări avansate, reflectând experienţa sutelor de diabetici care au urmat progra­mul de schimbare a stilului de viaţă promovat de centru, demonstrează eficienţa acestor schimbări dietetice simple, dar profunde. In aproximativ 80% dintre cazurile de diabet de tip II, glicemia revine la normal în doar 7-10 zile, majoritatea pacienţilor nemaiavând nevoie de medicaţia an- tidiabetică. O alimentaţie vegetariană echilibrată şi redusă in grăsimi este ideală în tratarea diabetului. De altfel, chiar în luările de poziţie recente ale Asociaţiei Dietetice Americane, sunt subliniate proprietăţile curative ale unei diete vegetariene nu doar în cazul diabetului, ci şi în bolile car­diovasculare, în obezitate şi chiar în prevenirea cancerului.

Exerciţiul - în tandem cu dieta
Există, de asemenea, o a doua componentă importantă în tratarea diabetului: exerciţiul fizic. Un pro­gram regulat de mişcare face ca frec­venţa administrării insulinei pe cale injectabilă să se reducă şi, de cele mai multe ori, ca medicaţia orală să numai fie necesară. Intr-o anumită măsură, se pare că lucrul acesta este valabil chiar şi pentru diabetul de tip I. Mobilizarea muşchilor face ca masa musculară să de­vină un consumator feroce de combusti­bil (energie sub formă de glucoză). Când diabeticul se angajează într-un program regulat de exerciţiu fizic aerobic, glucoza poate să intre în celulă fară prea multă insulină (sau poate chiar în absenţa ei).

Managementul diabetului cu ajutorul dietei
Noua abordare dietetică în tratamen­tul diabetului este remarcabil de simplă. In cele ce urmează, vă prezentăm trei paşi simpli pentru a controla glicemia prin alimentaţie:
1.     Fructele, legumele, leguminoase­le, zarzavaturile şi cerealele integrale să constituie elementele de bază în me­niul dumneavoastră zilnic. Se ştie că alimentaţia vegetariană este bogată în fi­bre alimentare solubile şi insolubile care vor reduce viteza de absorbţie a glucozei în sânge, ajutând astfel la reducerea gli­cemiei. Pentru că rafinarea şi procesarea alimentelor elimină fibrele alimentare şi adaugă zahăr, ulei şi grăsimi, cu cât veţi alege surse de alimente mai bogate în glucide complexe în starea lor naturală, cu atât mai bine.

2.        Evitaţi alimentele-problemă: cărnurile de toate tipurile, produsele lactate grase şi ouăle. Alimentele de origine animală conţin cantităţi mari de grăsime şi colesterol şi aduc multe calorii, crescând în felul acesta riscul bolilor de inimă şi al obezităţii şi produ­când concomitent creşterea rezistenţei la insulină. în ceea ce priveşte satisfacerea necesarului de proteină, cea mai bună alegere este orientarea spre sursele vege­tale precum leguminoasele - fasole, soia, linte, mazăre, năut cereale integrale, nuci şi seminţe.

3.        Reduceţi cât mai mult posibil cantitatea de ulei adăugată la pregă­tirea mâncării. Dietele bogate în lipide (grăsimi) de orice fel pot compromite sensibilitatea celulei la insulină. Cu alte cuvinte, insulina va avea dificultăţi în a-şi îndeplini funcţia de a trece glucoza din sânge în celulă. Lucrul acesta este adevărat mai ales în cazul grăsimilor saturate: grăsimile tari, la temperatu­ra camerei (unt, untură, margarină, smântână etc.), şi mai puţin sau deloc în cazul grăsimilor mononesaturate (surse importante: uleiul de măsline, uleiul de soia, uleiul de rapiţă şi de in).

In general, alimentele de origine vegetală au un conţinut mai redus de grăsimi (şi mai ales de grăsimi saturate) atunci când sunt comparate cu alimen­tele de origine animală. Prin urmare, legumele, leguminoasele, zarzavaturile şi cerealele integrale sunt de două ori valoroase: atât prin conţinutul mare de glucide complexe (amidon şi fibre alimentare), cât şi prin conţinutul redus de grăsimi. Deşi sunt bogate în uleiuri, nucile, alunele, migdalele şi seminţele de floarea-soarelui, dovleac, susan sunt în cea mai mare parte grăsimi nesaturate şi constituie o alegere mult mai bună decât unt, untură, smântână şi alte produse animale grase, care sunt bogate în gră­simi saturate. Cu toate acestea, grăsimea este grăsime şi consumul oricărui tip de grăsime (chiar şi al nucilor) trebuie făcut cu moderaţie în cazul diabeticului.

Remedii naturale recomandate

Medicamentele si chirurgia nu ofera vindecare diabeticilor. Aceste medicamente nu rezolva cauzele bolii. Hrana pe care o mancam are o influenta enorma asupra bolii. O alimentatie potrivita nu numai  previne ci si trateaza diabetul.

-In urma cu 20-30 de ani, medicii recomandau diabeticilor sa consume cat mai multa carne (din pacate mai exista si azi multi medici care fac aceasi recomandare ), intrucat aceasta este foarte puternica din punct de vedere caloric si nu contine hidrati de carbon. Noile studii au aratat ca desi nu contine zaharuri, carnea perturba grav metabolismul si, mai mult, agraveaza boala diabetica decat sa o stabilizeze.

- James Anderson, doctor in medicina, un cercetator renumit, a stabilit legatura dintre alimentatie si diabet, si a obtinut rezultate uimitoare doar prin folosirea mijloacelor dietetice. Unul dintre studiile sale a examinat efectele unei alimentatii bogate in fibra, in hidarati de carbon si cu putine grasimi, asupra a 25 de diabetici de tip I si asupara altor diabetici de tip II internati in spitale. Toti acesti pacienti isi faceau injectii cu insulina pentru a-si controla nivelul zaharului din sange. La diabeticii de tip I, insulina nu se poate produce . Este dificil de imaginat vreo schimbare alimentara care sa poata fii de folos situatiilor complicate. Insa doar dupa 3 sapatamani, pacientii cu diabet de tip I au fost in stare sa-si reduca medicatia de insulina in medie cu 40%!  Nivelul zaharului din sange s-a imbunatit foarte mult si, la fel de important, colesterolul a scazut cu 30%! Diabetul de tip II, spre deosebire de cel de tip I este mai usor de tratat, deoarece pancreasul lor nu este atat de grav afectat. Din cei 25 de pacienti cu diabet de tip II, 24 au putut sa-si intrerupa administratea de insulina. Deci, toti cu exceptia unei singure persoane, au putut sa-si intrerupa medicatia cu insulina in decurs de doar cateva sapatmani.

- Un al grup de cercetatori de la Centru Pritikin au abtinut rezultate la fel de spaectaculoase prescriind o dieta vegetariana, cu aport redus de grasimi di miscare fizica. Din cei 40 de pacienti, 34 au putut sa-si intrerupa medicatia doar in 26 de zile. Prin acesata s-a demonstrat ca beneficiile unei diete de origine vegetala dureaza ani de zile, atat timp cat aceasta dieta este continuata.(Dr. T. Colin Cambell- Studiu China)  

- Doctorul Neil Nedley spunea: ,,Multi dintre pacientii mei diabetici solicita sa le dau un regim special care ii va ajuta sa-si controleze diabetul. Oricum, pentru majoritate diabeticilor meniul nu este atat de important cat a cunoaste (si practica) principiile dietetice ale diabetului. Cu cat sunt mai naturale fructele, zarzavaturile si cerealele integrale, cu atat mai bine (nucile sunt bune consumate cu moderatie). Cu cat se consuma mai putina carne si produse lactate cu atat mai bine. Cu cat mai putin zahar rafinat, cu atat mai bine. Cu cat mai multe fibre, cu atat mai bine. mancati un mic dejun consisten si o cina modesta sau deloc. Daca sunteti supraponderal, este de o importanta extrema ca sa scadeti in greutate pana ajungeti la greutatea ideala (astfel cu cat mai putine grasimi, cu atat mai bine) si sa urmati un regim dieta care va permite sa obtinet si sa mentineti aceasta greutate rezonabila. Exercitiile aerobice, pana la nu mai puti de 30 de minute in durata, ar trebui sa fie o parte di rutina zilnica a diabeticului."  (Neil Nedley, M.D.- Proof Positive: How to Realiably Combat Disease and Achive Optimal Health through Nutrition and LifeStyle)

- Doctorii Calvin si Agatha Trash, conduc un un sanatoriu in SUA in care dabeticii primesc un tratament  incununat cu succes: ,,Princiipile tratamentului implica folosirea unei diete total vegetariene (fara lapte, oua, branza sau carne), bogata in fibre si scazuta in grasimi, cu accent pe alimentele cu un continut mare de mioinozitol, exercitiu fizic in limite tolerate si regularitate strica in toate lucrurile

Recomandare: Orice diabetic depandent de insulina trebuie sa aiba si sa foloseasca regulat unul din instrumentele iefinine cu care sa masoare glucoza sangvina rapid (intr-un inut sau doua) printr-un dispozitiv de inteparea a degetului (si analiza pe baza picaqturilor rezultate, pe baza chimica). Cursul diabetului insuluino-dependent este adesori instabil, iar nivelurile glucozei variaza intre  prea ridicat si prea scazut. Stabilitatea nivelului este adesea dificila si este, pe buna dreptate, considerata lunecoasa. Dupa inceperea tratamentului este indicat sa ajustati doza de insulina in functie de nevoia organismului. Este de astepat ca nevoia de insuluina exogena sa scada.

Recomandari de dieta si sucuri in tratarea diabetului

Pentru tratarea diabetului, se recomanda o cura cu sucuri si cruditati, timp de 3-6 luni. Un program de 2 mese pe zi, luate in mod regulat este de folos unui dibetic non-dependent de insulina (in ciuda a ceea ce se crede ). Diabeticul de tip I (insulino-dependent) are nevoie de 3 mese si poate  o gustare inainte de culcare in fazela cand glicemia nu poate tinuta sub control. Mesele prea multe si gustari prea dese nu fac altceva decat sa creeze un cerc vicios, determinand pancreasul sa secrete ahotic insuluina, in final epuizandu-l. Mancatul la ore neregulate sau intre mese poate dearanja caracterul regulat la pulsatiilor secretiei de insulina. Regularitatea meselor (si a orelor de somn ) are o importanta covarsitoare in tratamentul multor boli, mai ales a diabetului. Se va cunsuma cate un pahar de suc inainte de fiecare masa, cu 30 de minute. Cele mai valoroase sucuri de zarzavaturi si fructe recomandate diabeticului sunt: fasole verde (sa fie foarte frageda si bobul sa nu fie format ), urzica, papadie, orz verde, varza, telina, castravete( mai ales soiurile mai amare), mere acrisoare, lamaie. 

- La o ora dupa masa, se beau 2 liguri de suc de ceapa diluat in jumatate de pahar de suc de morcov. Tratamentul se face minim 3 sapatamani, timp in care pacintilor insulino-dependenti, glicemia va fi verificata regulat, pentru a ajusta doza zilnica de insuluina.  Sucul de ceapa este un puternic reglator  hormonal si are actiune hipoglicemianta.

-Cura cu afine. Se recomanda consumul a 250-500 g de fructe pe zi. Pentru iarna, fructele pot fi pastrate prin congelare. Anumite substante din fructele de afin (mirtilina si neomirtilina) au actiune hipoglicemianata. Ele actioneaza asupra celulelor beta di pancreas, determinadu-le o usoara hipergeneza insulinica cu efecte de reducere a glicemiei din sange. Mirtilina izolata din fructe de afin poate sa inlocuiasca insulina in formele usoare de diabet sau se poate asocia cu insulina in cazurile mai grave. Vestea cea buna este ca celulele beta distruse din pancreas pot fi refacute pentru a secreta din nou insulna!

-Consumati alimente bogate in crom. Acest mineral detectabi, impreuna cu insulina, ajuta la metabolizarea zaharului. Poate ajuta diabeticii in 2 feluri: in primul rand, stimuleaza producerea de mai multa insulina decat este nevoie in mod normal de catre celulele beta din pancreas. In al 2 -lea rand, face ca insulina sa actioneze, intr-un mod mai eficient, infelul acesta mentinandu-se un nivel constant de glucoza in sange. Cele mai bune surse alimentare sunt: fulgii de drojdie de bere, broccoli, strugurii, fasolea verde, laptucile, cerealele integrale. 

- Zincul intra in compozitia insulinei si incurajeaza vigilenta mintala. Cerealele integrale, drojdia nutritionala, semintele crude de dovleac, floricelele de porumb au continut foarte ridicat de zinc.

- Mioinozitolul este un zahar muscular foarte inrudit cu glucioza, care imbunatieste fuctionarea nervilor si ajuta la reducerea neuropatiei. Se gaseste in alune (arahide), pepene galben, citrice, cereale integralae, fasole, legume, drojdie de bere, germeni de grau.

-Seminele de Schinduf (Trigonella foenum ) au efecte hipoglicemiante si scad nivelurile de colesterol si trigliceride. Se recomanda condumul de pulbrere, incorporat in salate sau luat sublingual (2-3 linguri pe zi).

-Usturiul si ceapa sa nu lipseasca din dieta, deoarece au proprietati ce ajuta la reducerea reactiilor hipoglicemice si la coborarea nivelului ridicat de zahar din sange. Pentru echilibrarea zaharului din sange, usturoiul desi are o actiune putin mai inceata, este la fel de eficient ca tolbutamina(medicament oral pentru diabetici) la eliminarea glucozei excesive din sange.

 - Fasolea verde are efecte remarcabile in reglarea glicemiei si in ajutatrea pancreasului sa produca insuluina. Consumati-o ori de cate ori aveti acazia, si mai ales foarte cruda.

- Legumele cu frunze verzi (spanac, laptuci, varza, broccoli-consumate in stare proaspata) sunt foarte sanatoase pentru diabetici.

- Patrunjelul are efecte benefice in reglarea glicemiei. Tocat-l in salate din belsug si/sau faceti suc din el.

- Se recomanda consumul legumeleor bogate in potasiu (element indispensabil bunei functionari a pancreasului) : patrunjel, dovleac, fasole verde, cat si a altor alimente ca papadia, castravetii amari, urzica, varza, spanacul, salata verde, iar dintre fructe: merele acrisoare, afinele si lamaile.

- Diabeticii vor beneficia de consumul de mamaliga. S-a demonstrat ca mamaliga favorizeaza secretia endocrina a pancreasului si stimuleaza diureza.

- Cura de tije de papadie (7-8 tije prospete pe zi, pe durata a 20 de zile). Papadia  are efecte benefice asupra pancreasului si stabilizeaza nivelul zaharului din sange. Frunzel;e se pot consuma in salate sau suc. Obisnuitai-va sa beti zilnic o cana de ceai de radicina de papadie. Acesta stimuleaza pancreasul si favorizeaza producerea de insulina.

- Cura cu drojdie de bere- folositi fulgii nutritionali de drojdie de bere, cate 3 linguri / zi, 15-20 de zile pe luna. Sunt foarte bogati in crom.

-Consumul de hrisca este eficient in boala diabetica.

Frunzele de dafin, scorţişoara şi şofranul sunt mirodenii care ajută organismul să folosească mai eficient insulina.

- O altă substanţă folosită cu succes în terapia diabetică este uleiul de in, o sursă bogată de acizi graşi omega-3. S-a dovedit că lipidele omega-3 conţinute în uleiul de in măresc reacţia organismului la insulină. Folosirea acestui tip de grăsimi scade rezistenţa la insulină. Consumaţi zilnic 1-2 linguri de ulei de seminţe de in sau 2 linguri de pulbere de seminţe de in.

-  Administrarea de polen este benefică în boala diabetică. Se administrează înainte de masă, 1 linguriţă de 2 ori pe zi. cură 30 de zile.

- Cura cu Lăptişor de matcă. Se va administra în conformitate cu prospectul. Lăptişorul de matcă are un compus peptidic de tip insulină - „insulin-like”. Administrarea se va face în asociaţie cu polenul.

- Mierea şi fructele foarte dulci (stafidele, curmalele, smochinele, etc.) sunt alimente concentrate şi ar trebui evitate de diabetici. Strugurii să nu fie foarte dulci şi consumaţi în cantităţi moderate. De asemenea, diabeticii şi persoanele susceptibile la această boală ar trebui să evite chiar folosirea sucului de fructe dulci pentru că, neavând fibră, cum este cazul fructului consumat integral, absorbţia se face prea repede şi poate induce fluctuaţii ale glicemiei în sânge. Pot fi folosite sucuri de fructe mai acrişoare.

- Nu folosiţi nici odată alte băuturi între mese în afară de apă şi ceaiuri medicinale neîndulcite.

- Făina albă, cerealele rafinate, pâinea albă şi alte alimente rafinate accelerează rata producerii bolii arteriale şi a rezistenţei la insulină. Consumaţi cereale integrale (inclusiv orez brun şi produse de panificaţie din cereale integrale) şi pâine de casă preparată din faină integrală.

Obs.: în pagina „Reţete ce pot fi practicate în perioada curelor cu alimentaţie crudivoră” veţi găsi o paletă largă de preparate pe care le puteţi folosi în timpul tratamentului, bineînţeles, ţinând cont de indicaţiile şi contraindicaţiile legate de afecţiunea dumneavoastră. Folosiţi, în mod special, reţete ce conţin ingrediente cu potenţial terapeutic pentru afecţiunea de care suferiţi. 

Fitoterapie:

✓ Rezultate deosebite în tratarea diabetului de tip II şi chiar a celui de tip I s-au obţinut prin folosirea plantei Ciumărea (Galega officinalis), bineînţeles, în asociere cu regim alimenta adecvat. Cercetătorul român N. Siliprandi (1950) consideră că galegeina din Ciumărea acţionează asemănător insulinei. Un alt cercetător român, M. Sendrail (1957), testând acţiunea acestei substanţe pe insulelele lui Langerhans din pancreasul endocrin, a demonstrat procesul de hipergeneză a celulelor beta (celulele care produc insulină), concomitent cu scăderea glicemiei (Constantin Părvu - Universul plantelor). Planta se foloseşte sub formă de pulbere, 1 linguriţă, sublingual, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.

Ceai din teci de Fasole, frunze de Afin, rădăcină de Păpădie, frunze de Dud, Salvie. Plantele se râşnesc pulbere într-o râşniţă electrică, se amestecă în proporţii egale; din amestec se pun 3 linguri pline în 1 litru de apă plată (sau de izvor), se lasă la macerat la temperatura camerei aproximativ 7 ore (peste noapte), iar dimineaţa se strecoară şi se beau 3 căni pe zi între mese, cu înghiţituri mici, neîndulcit. Principiile active din frunzele de Afin au rol hipoglicemiant, tecile de Fasole sunt un fel de „insulină vegetală”, rădăcina de Păpădie stimulează pancreasul şi favorizează producerea de insulină, frunzele de Dud au acţiune hipoglicemiantă, iar Salvia sporeşte foarte mult receptivitatea (cu până la 2-3 ori) organismului la insulină.

 Ceaiul de coji (teci) de fasole este considerat de mulţi doctori în biologie un substitut natural al insulinei, extrem de benefic pentru diabetici. Cojile păstăilor de fasole verde sunt foarte bogate în acid silic şi anumite substanţe hormonale, strâns înrudite cu insulina. O ceaşcă de ceai de coji de fasole echivalează cu cel puţin o unitate de insulină. Doza recomandată este câte o ceaşcă de ceai, dimineaţa, la prânz şi seara.

✓ Tinctura de scoarţă de Dud negru (Morus nigra). Scoarţa Dudului negru este un adevărat panaceu pentru tratarea diabetului, având nu doar proprietăţi hipoglicemiante, ci şi de stimulare a activităţii pancreasului. Tinctura va fi obţinută din scoarţa tânără, de pe lujerii de doi ani, însă în unele zone se foloseşte şi scoarţa de pe rădăcină. Se culege scoarţa de pe ramurile tinere, se toacă imediat cât mai mărunt şi apoi se pune într-o sticlă de un litru pe jumătate plină de alcool alimentar, până când aceasta se umple. Se pune un dop şi se lasă să se macereze o lună, la căldură (sticla se poate pune chiar la soare, învelită cu o hârţie de culoare închisă), după care se filtrează şi se păstrează la întuneric. Doza în care se ia această tinctură este de 30-50 de picături, de 3-4 ori pe zi, în cure de jumătate de an sau mai mult. Cu acest tratament s-au înregistrat rezultate excepţionale, chiar în tratarea diabetului de tip I, insulino-dependent, care este considerat incurabil.

 Extract hidro-glicero-alcoolic de muguri de Nuc - 50 de picături pe zi în 100 ml de apă plată. Se procură de la Plafar. Frunzele şi mugurii de nuc au o acţiune hipoglicemiantă puternică, sunt bune diuretice, ajută metabolismul zaharurilor şi grăsimilor.

Alte indicatii

 Cura cu boabe de Ienupăr (cura lui Kneipp). Durata curei este de 23 de zile. Boabele zdrobite se amestecă şi se înghit. în prima zi se iau 4 boabe, a doua zi - 5, iar apoi se creşte doza zilnic cu câte o boabă, până în a 12-a zi când se iau 15 boabe, iar din a 13-a zi se scade cu câte o boabă zilnic, până se ajunge la 4 boabe în a 23-a zi. Ienupărul contribuie la refacerea pancreasului; deţine proprietăţi legate de producerea de insulină pe cale naturală.

✓ Tinctura de Propolis - 30 de picături din această tinctură puse pe o bucată de pâine, de 3 ori pe zi, înainte de mese. Acţiunea propolisului se manifestă direct la nivelul celulelor Beta din insulele lui Langerhans din pancreasul endocrin, care sunt stimulate să producă insulină. Propolisul este un „măturător” de radicali liberi (molecule reactive) ce sunt implicate deseori în distrugerea celulelor beta (ce produc insulina). Administrarea propolisului este în măsură să conducă la scăderea dozei zilnice de insulină (în cazul diabetului insulino- dependent), ce trebuie ajustată în funcţie de rezultatele obţinute. (Dr. bioch. Cristina Mateescu - Apiterapia)

✓ Compresă alternantă - 3 minute cald şi 1 minut rece, aplicată pe zona de proiecţie pe peretele abdominal al stomacului şi pancreasului. Se alternează de 4 ori succesiv, o dată pe zi în aceeaşi şedinţă.

Cura cu Aloe. Se consumă înaintea meselor câte 5-6 cm dintr-o frunză verde de aloe proaspăt tăiată. Are o eficienţă deosebită, în pofida gustului amar. Este bine ca planta să aibă minim trei ani. Această plantă conţine agenţi hipoglicemianţi care determină scăderea marcantă a nivelului de glucoză din sânge. Mai mult, se crede că gelul de Aloe poate să stimuleze secreţia de insulină a pancreasului.

✓ De un real folos pentru boala diabetică sunt şi produsele pe bază de cactus mexican Opuntia streptacantha.

Obs:
în cazul rănilor sau cangrenelor diabetice, puteţi folosi pentru tratament recomandările găsite la pagina „Ulcerul varicos. Beţi ceai de Silur şi aplicaţi comprese oculare din acelaşi ceai în cazul în care aveţi complicaţii oculare .undare diabetului. Pentru mai multe informaţii, puteţi studia suplimentar pagina „Afecţiuni oculare”. Uleiul de uminiţa nopţii, bogat în acizi gamalinoleici, poate reduce durerea şi furnicăturile nervilor afectaţi de diabet.

Alte recomandari complementare in dieta diabeticilor

Dieta alimentară joacă un rol important în micșorarea pericolului de a dezvolta diabet, o boală care ucide o persoană o dată la fiecare șase secunde. Află ce alimente poți include în meniul tău pentru a preveni această maladie.
 
 O primă schimbare necesară în regimul tău alimentar este înlocuirea alimentelor procesate, bogate în carbohidrați, cu cereale integrale, scriu experții de la Harvard. Aceste produse „nu conțin un nutrient magic ce luptă împotriva diabetului și îmbunătățesc sănătatea. Este vorba de întregul pachet - elemente intacte ce lucrează împreună - asta e important", explică specialiștii. Consumul de cereale integrale ajută la diminuarea nivelului de insulină secretat, al glucozei și a indexului glicemic. Mai mult, sunt bogate în substanțe nutritive, minerale și fitochimicale ce contribuie la micșorarea riscului de dezvoltare a diabetului. Ai la dispoziție o varietate largă de produse din cereale integrale, de la fulgi de ovăz pentru micul dejun, până la paste integrale sau orez brun pentru un prânz delicios.
 
De asemenea, pentru prevenirea riscului de diabet este esențial să fii atent la tipul de grăsime conținut de produsele pe care le mănânci. „Grăsimile bune, precum cele polinesaturate găsite în uleiurile vegetale lichide, oleaginoase și semnițe pot ajuta la reducerea riscului de diabet de tipul 2", subliniază cercetătorii de la Harvard. De exemplu, semințele de in sunt bogate în acid alfa-linolenic, o substanță asociată protejării de această maladie, scrie The Globe and Mail. La fel de indicate sunt și semințele de chia sau de cânepă, soia și nucile.
 
Roșcova poate înlocui cu succes cacaoa. Mai mult decât atât, experții de la Universitatea Purdue au observat că pudra de roșcove poate fi folosită și în regimul alimentar recomandat pacienților cu diabet. „Această făină are 60% proteine, lucru care o face o făină săracă în carbohidrați pe care diabeticii o pot consuma în siguranță", scrie AZ Central.
 
Dieta alimentară echilibrată recomandată pentru reducerea riscului de diabet trebuie completată cu fructe și legume proaspete, printre care și cartofi dulci, broccoli, varză, afine, citrice sau roșii. De asemenea, regimul alimentar sănătăos trebuie însoțit de un program regulat de exerciții fizice, dar și de renunțarea la obiceiurile nocive precum fumatul.
 
Statisticile recente publicate de Federația Internațională pentru Diabet arată că în 2013 numărul de pacienți cu diabet a atins un nivel record, ridicându-se la 382 de milioane de bolnavi în toată lumea. În viitor însă, cifrele estimate conturează o imagine și mai sumbră. Experții preconizează că în 2035, numărul de bolnavi de diabet se va ridica la 592 de milioane de oameni.

Alte recomandari [Calivita]


Nu există produse în această categorie.