Amigdalita

Amigdalele functioneaza ca niste paznici ce impiedica patrunderea bacteriilor si a virusilor in faringe. Se produce astfel o usoara iritare a amigdalelor si a faringelui (tonsilita). Daca bacteriile nu pot fi oprite, ele provoaca o puternica inflamatie a amigdalelor, faringelui, a cerului gurii, care devin foarte dureroase.
In acel moment avem de a face cu o angina. Semnele amigdalitei sunt comparabile cu cele ale gripei sau ale unei raceli: febra, frisoane, dureri de cap, tulburari de deglutitie, o limba incarcata. Uneori pe amigdale se formeaza pete galbui si purulente, astfel ca bacteriile pot patrunde in sange, provocand inflamatii ale organelor: miocardului, endocardului, rinichilor, sau afectiuni articulare.
Amigdalita se poate transforma astfel intro amigdalita cronica.

Prevenire:

-nu fumati si eliminati riscurile printro igiena de viata riguroasa
-se pun de trei ori pe zi comprese calde la gat cu otet, argila sau infuzie de salvie, comprese pe piept cu ulei esential de eucalipt si lavanda
-se fac bai progresive la picioare

Este bine să cunoasteti...

§ Faringita (durerea de gât)
⇒ Faringita este inflamaţia mucoasei faringiene cauzată cel mai des de acţiunea streptococilor şi stafilococilor sau pneumococilor, dar poate să aibă şi origine virală sau să însoţească alte boli respiratorii. Bolnavii au jenă la înghiţit, senzaţie de înţepături, căldură, uscăciune. Mucozităţile vâscoase care se formează în gât îi obligă să facă eforturi pentru eliminarea lor, mai ales dimineaţa la sculare. Deseori, prezintă o tuse seacă, obositoare.

§ Amigdalita
Amigdalita este o infecţie a amigdalelor. Amigdalele sunt o parte a sistemului imunitar, funcţionând ca noduli limfatici, răspândiţi pe tot corpul pentru a ajuta organismul să se protejeze împotriva infecţiilor. Amigdalele sunt poziţionate de o parte şi de alta a gâtului, un loc excelent pentru a preveni intrarea germenilor prin gură. Un studiu efectuat la Universitatea Georgetown a demonstrat că limfocitele (globulele albe care luptă cu infecţia) din amigdale au fost la fel de eficiente în lupta împotriva rubeolei ca şi limfocitele care se găsesc în fluxul sanguin. Fiecare amigdală conţine 200 de milioane de limfocite. Există păreri că aceste limfocite pot fi eficiente în lupta împotriva răcelilor, herpesului, gripei, poliomiolitei şi a altor boli. Există dovezi că oamenii cărora li s-au exptirat amigdalele sunt confruntaţi cu un risc mai mare de a se îmbolnăvi de unele tipuri de cancer decât oamenii care au amigdalele intacte. (Dr. Agatha trash, Dr. Calvin Trash, Phylis Austin - Remedii naturale)

Amigdalita începe tipic (simptome) cu dureri de gât, febră, lipsa poftei de mâncare, frisoane, dureri de cap şi dureri musculare. Glandele limfatice din zonă se pot umfla. Simptomele persistă timp de 24 până la 72 ore, apoi scad în intensitate timp de 7 până la 10 zile. Amigdalele pot fi roşii şi inflamate şi, de asemenea, poate fi prezent puroiul.

Streptococii ce se pot localiza în criptele amigdaliene sunt foarte periculoşi şi trebuie cât de repede lichidaţi din zonă, pentru că antrenează complicaţii grave (reumatismul cardio-articular). Acest lucru este posibil fortificând sistemul imunitar şi eliminând alimentele ce creează un mediu propice în organism pentru germeni, paraziţi şi microbi. Să nu uităm că o alimentaţie defectuoasă şi alte obiceiuri eronate de stil de viaţă reprezintă cauza profundă a îmbolnăvirii.

⇒ Timp îndelungat medicii au recomandat amigdaiotomia (extirparea amigdalelor) în cazul copiilor care sufereau de răceală şi dureri de gât frecvente. Astăzi se recunoaşte faptul că amigdaiotomia nu duce la o scădere o incidenţei acestor boli. De obicei, o dată cu trecerea vârstei şi maturizare, durerile de gât sunt mai rare.

Sensibilitatea la infecţii (inclusiv amigdalita) ţine în mod firesc de o lipsă de activare a sistemului imunitar. Nenumărate studii arată că în condiţii „de seră”, adică trăind în spatii închise şi cu temperatură constantă, lipsiţi de stimularea contactului nemijlocit cu natura şi de cea produsă de efortul fizic, producţia de celule cu rol imunitar din organism scade dramatic. în plus, s-a constatat că în condiţii de sedentarism celulele imunocompetente pur şi simplu se lenevesc, devenind mult mai puţin active, chiar dacă sunt în număr suficient. Rezultatul este că organismul nu reuşeşte să se mai apere de microbi chiar banali, îmbolnăvindu-se tot mai des.

Amigdalita recurentă poate fi cauzată de reacţia alergică a organismului la laptele de vacă. Pe deasupra, laptele este un mare producător de mucus care încarcă organismul şi mai ales cavităţile şi sinusurile. Multe persoane care răceau des şi faceau complicaţii ale căilor respiratorii şi pulmonare, au scăpat în mare măsură de aceste neplăceri eliminând produsele lactate din alimentaţie. Răcelile, gripa, oreionul, ca şi orice inflamaţie limfatică sau respiratorie pot fi atribuite congestionărilor provocate de consumul de produse lactate. Produsele lactate stimulează producerea excesivă de mucozităţi şi duc la constipaţie, umflarea ganglionilor limfatici, amigdalită şi diverse tumori.

O dietă nesănătoasă - bogată în glucide rafinate provenite din prăjituri, dulciuri şi zahăr de masă şi săracă în micronutrienţii importanţi pentru apărarea organismului - creşte riscul de amigdalită şi alte infecţii. Zahărul are un efect imunosupresor. înlocuiţi zahărul cu mierea de albine şi fructe.

⇒ Consumul de alimente reci (îngheţata sau alimente de la frigider) şi de băuturi reci este foarte dăunător şi pentru amigdale, dar şi pentru mucoasa faringo-esofagiană şi a stomacului, favorizând inflamarea acestora şi îmbolnăvirea.

⇒ Evitaţi să aveţi corpul rece (datorită frigului), pentru că această stare facilitează îmbolnăvirea şi răcelile. îmbrăcaţi- vă corespunzător extremităţile, pentru a le avea calde totdeauna. Când pentru un timp îndelungat simţiţi picioarele şi mâinile reci, aproape sigur că veţi răci şi veţi fi susceptibili şi faţă de alte boli.

⇒ Deficienţa de vitamina C creşte susceptibilitatea la infecţii. Majoritatea oamenilor consumă puţine fructe, legume şi verdeţuri crude.

Oboseala, stresul, fumatul şi consumul de alcool pot scădea rezistenţa organismului la infecţii.

Pacientul trebuie să evite fumătorii. Extirparea amigdalelor a înregistrat procente foarte mari în rândurile copiilor ai căror părinţi fumau (fumatul pasiv). O dată cu numărul de ţigări fumate, creşte şi rata amigdalotomiei.

Produse naturale CaliVita recomandate in tratarea a amigdalitei:

 Liquid C Plus :luata 1-0-1 lingurite, dupa masa, la copii, respectiv 1-1-1 lingurite, dupa masa, la adulti, are rol antiseptic si de stimulare a sistemului imunitar, sterilizand focarele microbiene existente; nu se va va face gargara, fiind un sirop dulce care nu stimuleaza extern vindecarea SAU C 300 Plus:1-1-1 dupa masa, recomandat copiilor, ridica imunitatea generala mai ales iarna SAU C 1000 :1-1-0 dupa masa, recomandat adultilor, ridica imunitatea generala, mai ales pe timp de iarna.

Para Protex :1-0-1 la copiii mai mari de 5 ani si 1-1-1 la adulti, administrate dupa masa; poseda roluri multiple: antiviral, antibacterian, antifungic, crescand astfel imunitatea generala contra microbilor de orice fel) SAU Garlic Caps:in acelasi regim de administrare, stimuleaza imunitatea si regenerarea in general ca antibiotic natural.

White Willow :1-1-1 la copii dupa 5 ani si 1-2-1 la adulti, la 30 de minute dupa masa, cu multe lichide; are efect antiinflamator reducand durerea faringo-amigdaliana si disconfortul la inghitire) SAU Joint Protex:1-1-1 dupa masa, are rol antiiinflamator la toate nivelele.

Oregano Oil :3-3-3 picaturi in pahar cu apa/ceai pentru copii, respectiv 5-5-5 picaturi in pahar cu apa/ceai pentru adulti + cateva picaturi in apa cu lamaie pentru gargara. Se va consuma atat intern (inghitit) cat si extern (gargara) avand un rol de osebit in sterilizarea prin actiune directa a focarelor infectioase.

- Optional, se poate utiliza dispozitivul energetic de uz personal BioHarmonex, pe programele corespunzatoare de reglare energetica: IMUNITATE, DURERE, MERIDIAN.

Observatie: Se efectueaza o cura completa de 2-3 luni iar in caz ca reapare, se intervine in mod special asupra imunitatii.

Remedii naturale complementare recomandate

□        Cea mai eficientă abordare a faringo-amigdalitei este bazată pe o cură de dezintoxicare a organismului, apoi fortificarea sistemului imunitar, la care se vor adăuga şi aplicaţii locale (gargarisme, cataplasme etc.) pentru combaterea agenţilor patogeni şi cu rol în refacerea mucoasei inflamate. în faza acută, se recomandă clismă în fiecare dimineaţă cu 1,5 1 infuzie călduţă de muşeţel. Va ajuta la dezintoxicarea organismului şi va stimula imunitatea, încercaţi să consumaţi vreme de 30 de zile doar crudităţi, folosind şi sucurile pentru sporirea efectului. în funcţie de sezon şi posibilităţi, căutaţi să consumaţi unele din următoarele sucuri de fructe, legume şi verdeţuri (sunt cele mai eficiente):

 ❖ Morcov - 1-2 pahare/zi. Este bogat în beta-caroten, substanţă care măreşte numărul de limfocite T şi celule „ajutătoare” din sistemul imunitar şi ajută la regenerarea mucoasei gâtului.

❖ Varză - 1 pahar/zi (în care se pune o linguriţă de miere). Se agită bine până la dizolvare. Se fac mai multe gargare, apoi lichidul se înghite. Varza are o acţiune emolientă puternică, antiseptică şi antiinflamatoare. Puteţi folosi şi napii sau guliile, cu efecte asemănătoare.

❖ Urzică - 1-2 pahare/zi. Extrem de bogat în clorofilă, sucul de urzică este un excelent purificator pentru sânge. Acest preparat anihilează radicalii liberi, remineralizează şi vitaminizează organismul, are puternice efecte depurative, stimulează procesele de hematopoieză şi are efecte antiinflamatoare şi antitumorale.

❖ Orz verde (poate fi folosită şi pudra) - 1-2 pahare/zi (se poate folosi şi pudra de orz verde). Are un efect antiinflamator puternic şi este un tonic general pentru organism.

❖ Sucul de la 2-3 lămâi/zi (cu miere). Lămâia este un activator al globulelor albe, un tonic al sistemului nervos, un bun cărăţitor al sângelui. Lămâia este bogată în vitamina C (agent antioxidant şi stimulent al imunităţii). Ţineţi-o mai mult în gură, apoi înghiţiţi-o încet.

❖ Suc sau decoct de gutuie. Faceţi gargară, apoi înghiţiţi uşor, făcând ca zona faringiană să stea cât mai mult în contact cu acest preparat. Seminţele de gutui au un puternic efect emolient conferit de nişte mucilagii.

 ❖  Măceşele conţin o bogăţie de vitamine C, A, B, B2, PP, K. Mulţi herbalişti consideră că măceşele, cel puţin cele proaspete, în ce priveşte cantitatea de vitamina C sunt net superioare portocalei (de 8 ori mai mult, după unele surse). 100 grame de măceşe furnizează de 7 ori necesarul zilnic de vitamina C pentru un adult. Consumaţi 1 pahar de nectar de Măceşe, preparat după următoarea reţetă: se folosesc măceşe bine coapte, puţin moi, culese toamna foarte târziu sau chiar după ce dă frigul. Se pun în blender, se adaugă apă cât să le depăşească pyţin. Se mixează bine, apoi se strecoară prin tifon dublu, pentru a fi reţinuţi perişorii. Se adaugă miere după gust. Băutura se păstrează la rece şi întuneric, în sticle astupate ermetic. Măceşele le puteţi adăuga şi în lunile de iarnă, chiar şi în martie, fiind moi.

Alte recomandări dietetice:

Consumaţi alimente bogate în vitamina C, care protejează împotriva infecţiilor: măceşe, portocale, lămâi, pătrunjel, kivi etc.

Consumaţi alimente bogate în vitamina A pentru a regenera mucoasa gâtului: morcov, cătină, broccoli, ardei roşu, spanac, dovlecel, napi etc.

Consumaţi alimente bogate în vitaminele D şi E pentru a menţine sănătos sistemul imunitar: germeni de grâu, migdale, nuci, broccoli, avocado, cereale integrale, ulei de măsline, ulei de seminţe de in.

Ceapa şi usturoiul sunt o adevărată colecţie de substanţe antimicrobiene, care stimulează acţiunea sistemului imunitar.
S Preparat imuno-stimulent: Se pun 200 g polen de albine într-un borcan de 800 ml. Apoi, turnaţi peste polen conţinutul unei sticluţe de tinctură de Echinacea şi sucul de la două lămâi, bine filtrat. Se acoperă recipientul cu un capac pentru două ore, apoi, cu o lingură, se sfărâmă foarte bine fiecare granulă de polen. După ce aţi sfărâmat granulele, umpleţi borcanul cu miere polifloră. Se mai pot pune în borcan şi 4 g de lăptişor de matcă. înainte de fiecare întrebuinţare se va amesteca foarte bine conţinutul borcanului. Mod de administrare: se va lua câte 1 linguriţă din acest preparat până la terminare, de trei ori pe zi, după mesele principale. Este un preparat foarte eficient pentru întărirea imunităţii organismului. („Formula AS”).

Mierea propolizată - este un remediu antiinfecţios excepţional pentru căile respiratorii având şi efecte imunostimulatoare foarte puternice. Se obţine punând în 8 linguri de miere 4 linguriţe de tinctură de propolis (se găseşte în magazinele naturiste şi apicole), după care se amestecă bine până se omogenizează. Se ia de 4 ori pe zi câte o lingură de miere propolizată, în cure de 3 săptămâni.

Fitoterapie:
Gargară cu macerat de Nalbă - se folosesc vârfurile florale (cu tot cu frunze) culese proaspăt sau rădăcina tocată mărunt. Principiile active folosite din această plantă sunt nişte mucilagii care au o acţiune emolientă foarte puternică. De aceea, planta poate fi folosită doar proaspătă, nu uscată. 8 linguri de plantă mărunţită se pun în Zi litru apă de izvor şi se lasă la macerat într-un vas de sticlă (borcan) vreme de 6-8 ore (sau de seara până dimineaţa). Se filtrează şi se păstrează la rece. Se face gargară adâncă pe parcursul zilei cu cele 2 căni demacerat, păstrându-se lichidul cât mai mult în cavitatea bucală în contact cu regiunea inflamată. Se face o cură de 3 săptămâni. Dă rezultate excepţionale, având acţiune şi asupra streptococului hemolitic.

✓ Tinctură de Arnică + Tinctură de Echinacea + tinctură de muguri de Plop - se combină într-un vas toate aceste tincturi (câte 1 sticluţă din fiecare), se amestecă bine, iar apoi tinctură finală rezultată se pune din nou în sticluţe. Se administrează intern câte 1 linguriţă de tinctură finală, de 4 ori pe zi, luată în puţină apă sau ceai. Are un efect puternic de stimulare a acţiunii sistemului imunitar şi combate drastic diverse tipuri de infecţii. Se va face o cură de 30 de zile. După o pauză de 14 zile se mai poate face o cură.

✓ Gargară cu tinctură de Tuia şi tinctură de Echinacea. Se combină în cantităţi egale cele două tincturi, obţinându- se o tinctură finală. Se amestecă două linguri de tinctură combinată cu puţină apă într-un pahar şi se face gargară adâncă. Această procedură are un efect antimicrobian şi stimulent imunitar rapid, fiind recomandată în amigdalită purulentă şi cangrenoasă, faringită, traheite etc.

Echinacea este supranumită „planta imunităţii”, pentru că stimulează acţiunea sistemului imunitar. O cură de o lună cu Echinacea sub formă de pulbere ajută la eliminarea gradată a infecţiilor persistente şi măreşte rezistenta la bolile infecţioase. Se ia o linguriţă de pulbere de echinacea (obţinută prin măcinarea plantei cu râşniţa electrică de cafea) de trei ori pe zi. In cazul în care nu puteţi folosi pulberea, folosiţi tinctură de Echinacea (o linguriţă de tinctură de trei ori pe zi) sau capsulele.

Alte indicaţii:
Se face din oră în oră gargară cu o soluţie de oţet concentrată: 4 linguri de oţet de miere (cumpărat de la magazinele apicole) la o cană (250 ml) de apă. După ce durerile de gât se atenuează, gargara se face mai rar: din 3 în 3 ore. Este un tratament deosebit de eficient pentru fazele incipiente ale răcelilor, dar a dat rezultate bune şi în combaterea streptococului hemolitic.

Gargară cu două linguriţe de tinctură de răşină dizolvată în puţină apă. Această procedură are un efect antimicrobian şi stimulent imunitar rapid, fiind recomandată în faringite, traheite, faringo-amigdalite etc.

 Preparatul de aloe, miere şi propolis

  • Miere de albine - 1000 g 
  • Propolis (dat pe râzătoare de plastic sau de sticlă) - 20 g
  • Aloe (frunze, date prin râzătoare de plastic sau de sticlă) - 750 g (este bine ca planta de aloe să fie de 3-5 ani. înainte de recoltare, planta să nu se ude timp de 5 zile).​

Toate acestea se pun într-un borcan de sticlă şi se ţin la rece timp de 5 zile, după care se administrează astfel: primele 5 zile se ia câte o lingură dimineaţa şi la prânz, cu 2 ore înainte de masă, apoi, restul curei, se ia câte 1 linguriţă dimineaţa şi la prânz, cu 2 ore înainte de masă. Durata tratamentului este de 3 săptămâni, până la 2 luni. Cura se poate repeta, după o pauză de 7 zile. Aloea conţine substanţe care stimulează formarea de fagocite şi anticorpi, care să lupte împotriva agenţilor patogeni. Mai multe studii au arătat că gelul acestei plante acţionează asupra mai multor tipuri de streptococi, Candida albicans, herpes simplex şi alţii. Mai mult, aloea are şi un efect emolient.

Gargară cu apă argiloasă, în caz de amigdalită purulentă. Se pun 2 linguri de argilă la un pahar de apă, se amestecă bine şi cu acest preparat se face gargară atunci când în zona amigdalelor s-a colectat puroi. Argila are o proprietate remarcabilă de a atrage materiile morbide şi a le elimina. Veţi vedea că imediat veţi expectora „ceva” tare urât. După gargară vă puteţi clăti gura cu ceai de muşeţel sau salvie.

Inhalaţii. Cumpăraţi de la Plafar următoarele uleiuri esenţiale: ulei de lavandă, ulei de salvie, ulei de muşeţel, ulei de eucalipt, ulei de mentă. Fierbeţi un litru de apă şi când începe să dea în clocot puneţi câte trei picături din fiecare ulei, deci în total 15 picături. Apoi faceţi inhalaţii timp de 2-4 minute, timp de şase zile. Inhalaţiile sunt eficiente în fluidificarea secreţiilor şi în eliminarea lor, cât şi în combaterea agenţilor patogeni.

 Se sug zilnic 3 tablete de Proposept (comprimate pe bază de propolis, pe care le puteţi procura de la magazine apicole sau naturiste).

§ Aplicaţii pentru calmarea durerilor de gât, cât şi pentru combaterea agenţilor patogeni:
✓ Gargară cu apă fierbinte timp de 10 minute, de mai multe ori pe zi. Pentru o eficacitate mai mare puteţi folosi o infuzie din Turiţa mare şi Salvie (2 linguri la cană) şi băi fierbinţi la picioare. Baia fierbinte stimulează producerea de celule albe şi decongestionează zona gâtului.

✓ Comprese încălzitoare în jurul gâtului. Stoarceţi o bucată de material de bumbac înmuiată în apă rece, aşezaţi-1 în jurul gâtului şi acoperiţi bine locul cu o fâşie de material uscat din lână sau cu o bucată de plastic. Se poate lăsa toată noaptea sau până se usucă; se termină prin frecţionarea regiunii cu apă rece sau cu alcool medicinal.

Extractul în apă de ardei iute are efecte antiinfecţioase extrem de puternice şi poate opri răcelile în faza incipientă şi combătând durerile de gât. Iată cum se prepară: un vârf de cuţit de seminţe de ardei iute se pune într- un sfert de cană (50 ml) de apă clocotită, se lasă vreme de 20 de minute, apoi se amestecă cu miere. Se consumă cu înghiţituri mici, lăsând să alunece lent pe gât. Efectele sunt rapide. Puteţi folosi şi tinctură de ardei iute (cel mai bun este ardeiul cayenne). Se diluează 1 lingură de tinctură în 50 m apă, cu care se face gargară. Este stimulată acţiunea sistemului imunitar în regiunea gâtului.

✓ Cataplasme cu lut şi ceapă răzuită pe regiunea anterioară a gâtului timp de 2 ore pe zi. Alte variante de cataplasme ce au efecte bune: cartofi răzuiţi, rădăcină proaspătă de Tătăneasă răzuită sau frunze de varză zdrobite.

✓ Compresa cu oţet de mere calmează durerile de gât: înmuiaţi un ştergar de bucătărie într-un sfert de litru de oţet de mere, stoarceţi-1 bine şi înfaşuraţi-1 în jurul gatului. Puneţi deasupra un fular de lână şi staţi aşa 30 de minute.

Masuri de auto-asistenta:

-se aplica o cataplasma pe gat cu cartofi rasi presarati cu sare sau cartofi copti in coaja, (se pun pe o panza curata) sau, cataplasma din praz fiert presarat cu piper alb. Se inveleste gatul cu un fular de lana pentru a se tine cataplasma calda, se poate tine sa actioneze de seara pana dimineata
-se face gargara de mai multe ori pe zi cu fiertura de cimbru: 20 g la 2 cesti de apa si o lingura miere, cu infuzie de coada-soricelului: 5 lingurite de planta la un litru de apa fiarta, cu suc sau decoct de gutuie : o gutuie la 500 ml de apa, cu infuzie de musetel: o lingurita de planta la o cana cu apa, cu menta, salvie sau chiar cu apa calduta cu sare
-se maseaza gatul cu ulei de eucalipt
-se consuma multe lichide
- se consuma propolis, miere, salvie, care calmeaza arsura datorata inflamatiei
-se consuma cruditati sau alimente pasate, produse lactate in cantitate mica, multe vitamine A, B si C.


Nu există produse în această categorie.