Colita-Colon iritabil

Colita este inflamatia intestinului gros si se manifesta prin scaune dese si dureri abdominale.

Simptome (manifestari) ale colitei:

Simptomele colitei vor depinde de tipul de colita dar, in general, colita cel mai adesea este asociata cu dureri abdominale si diaree.

Alte simptome ale colitei, care pot sau nu pot fi prezente includ:

  1. Sange in scaun. Diaree, uneori, poate provoca hemoroizi, care pot sangera.
  2. Nevoia constanta de a avea scaun.
  3. Durerea abdominala poate veni in valuri odata cu marirea scaunului diareic, si apoi scaderea durerii.
  4. Pot exista dureri constante.
  5. Febra, frisoane, precum si alte semne de infectie si inflamatie in functie de cauza colitei.

Este bine sa cunoasteti...

§ Sindromul de colon iritabil    
⇒ Cea mai frecventă dintre tulburările intestinale, sindromul de colon iritabil afectează la un moment dat una din trei persoane. Medicina clasică nu oferă nici un tratament sigur pentru această boală (ca şi pentru multe altele). Sindromul de colon iritabil constă din mai multe simptome înrudite, incluzând dureri abdominale intermitente' şi scaune neregulate. Afecţiunea este cauzată de tulburarea mişcării normale a muşchilor pereţilor intestinului gros. Acest fapt creează probleme la deplasarea mâncării prin tubul digestiv, ceea ce conduce la diaree sau constipaţie şi/sau la dureri provocate de spasmele musculaturii intestinale. Nervii din pereţii intestinului pot reacţiona prea puternic la stimulii dureroşi, cum ar ti distensia intestinelor. In unele cazuri afecţiunea poate fi provocată de prea mult sau prea puţin acid gastric sau de o cantitate necorespunzătoare de enzime. Printre simptomele acestei boli se găsesc: durere în abdomenul inferior, atenuată trecător de un scaun sau de eliminarea gazelor, balonare după mese, flatulenţă excesivă, diaree mai ales dimineaţa, constipaţie alternând cu diaree, mucozităţi în scaun, dureri de cap, oboseală şi deprimare.

⇒ Dacă aveţi această boală, intestinele pot reacţiona negativ la unul sau mai mulţi factori, precum fumatul, antibioticele, anumite alimente, un nivel schimbat de estrogen, anxietate, depresie sau alte forme de stres.

⇒Cei care mănâncă alimente ce conţin multe fibre suferă mai rar de această boală. De aceea, consumaţi alimente naturale neprelucrate, inclusiv multe legume şi fructe. Această opţiune reprezintă baza tratamentului acestei boli, cât şi forma de prevenire a ei.

⇒ Exerciţiile fizice regulate favorizează o bună activitate a muşchilor intestinali.

⇒ Renunţaţi la fumat. Fumatul stimulează eliberarea de adrenalină, un hormon care poate afecta contracţia regulată a intestinelor.

§  Rectocolită ulcero-hemoragică
⇒ Rectocolită ulcero-hemoragică este o boală cronică a intestinului, provocată, în parte, de alimentaţia greşită şi de abuzul de antibiotice şi sulfamide folosite în tratarea bolii. De obicei, se manifestă prin diaree cronică. La nivelul intestinului se produce o hipertrofiere, o umflare a epiteliului mucoasei intestinale; aceasta se îngroaşă şi nu se mai poate face absorbţia. în multe situaţii, medicii recurg la extirparea chirurgicală a segmentului inflamat din colon. în urma acestei operaţii, lucrurile intră într-o oarecare normalitate pentru o vreme, însă bolnavii trebuie să ştie că în segmentul terminal al intestinului se sintetizează complexul vitaminic B, iar ei trebuie să-şi completeze zilnic necesarul de vitamina B, altfel vor avea carenţe şi vor apărea bolile determinate de lipsa acesteia. Oricum, nu operaţia este soluţia ideală, pentru că la mulţi bolnavi care au optat pentru operaţie, au apărat după un timp aceleaşi simptome.

Medicamentele antibiotice prescrise curent pentru tratamentul multor boli (şi a rectocolitelor) distrag fară discernământ şi lactobacilii şi bacteriile florei intestinale care sunt absolut necesare, iar dacă tratamentul este îndelungat, microbii se adaptează la condiţii, ajungând să fie imuni la antibioticul respectiv. Antibioticele „tăbăcesc” mucoasa intestinală, astfel că nu se mai absoarbe nimic prin ea - nici substanţe nutritive, nici vitamine, nimic! Medicii care prescriu antibiotice din ce în ce mai puternice creează un cerc vicios, din care bolnavul nu mai iese, iar boala se agravează. Boala Crohn şi rectocolitele sunt, de fapt, iatropatii, adică afecţiuni provocate de tratamentele masive cu antibiotice timp îndelungat.

§  Boala Crohn (enterita regională)
⇒ Boala Crohn este cea mai gravă formă de rectocolită, fiind considerată în mod obişnuit incurabilă şi devastatoare. Boala lui Crohn poate cauza simptome cum ar fi: diaree cu sânge, febră, dureri severe abdominale, artrită şi incapacitate, ca şi obstrucţie a intestinelor care necesită operaţie. Până în prezent încă nu s-a cunoscut cauza acestei boli şi timp de ani de zile a zăpăcit ştiinţa medicală. Cercetătorii au constatat în cele din urmă că unele cazuri de boala lui Crohn pot fi determinate de infecţia cu un germen numit microbacterium paratuberculosis. Acest microorganism este extrem de obişnuit la animale, precum oi şi bovine. Bacteria cauzează boala cronică intestinală numită boala lui Johne, care afectează aproximativ 25% din producţia de lapte din SUA. Unul din aspectele mai îngrijorătoare la această boală este că, vaci aparent sănătoase pot fi infestate şi să transmită germenul prin laptele lor. într-un studiu asupra unei cirezi greu afectate din Ohio, mai mult de 1 din 4 vaci aparent sănătoase aveau germenul în balega lor şi una din 12 avea germenii în lapte. Acestea sunt statistici deosebit de descurajatoare când îţi dai seama că germenii pot supravieţui metodelor de pasteurizare obişnuite.

Intoleranţa Ia lactoză este comună la pacienţii cu boala Crohn. Eliminaţi laptele şi produsele lactate.
 în urma unor cercetări de ultimă oră, boala lui Crohn a fost încadrată în rândul bolilor autoimune. Niciun alt grup de boli nu este atât de perfid ca bolile autoimune. Acest grup de boli sunt greu de tratat. Toate bolile autoimune implică un sistem imunitar care s-a revoltat. Este vorba de o răscoală internă, cât se poate de dăunătoare, una în care propriul nostru organism devine duşmanul lui cel mai aprig, sistemul imunitar atacând în mod eronat celule din propriul organism. Cele mai comune din aceste boli sunt: guşa (hipertiroidismul), artrita reumatoidă, tiroidită (hipotiroidism), scleroza multiplă, diabetul de tip I, lupus eritematos sistemic, bolile inflamatorii ale intestinelor, boala Crohn.

⇒ Zahărul şi alimentele ce conţin aditivi aduc un risc crescut în cazul acestei boli. O dietă bogată în zahăr poate fi legată de instalarea bolii lui Crohn. Eliminaţi din alimentaţie toţi aditivii alimentari; aceştia irită colonul.

⇒ Evitaţi stresul, neliniştea şi grijile, pentru că exacerbează simptomele acestei boli. S-a constatat că nivelul ridicat de stres are şi un efect negativ asupra echilibrului microflorei intestinale (şi alimentaţia eronată poate conduce la acest rezultat). Aceste bacterii prietene ce trăiesc în tractul intestinal sunt implicate intim în funcţionarea bună a proceselor gastrointestinale şi joacă un rol vital în sprijinirea sistemului imunitar. S-a constatat că în cazul stresului cronic bacteriile benefice (lactobacillus şi bifidobacterii) scădeau drastic ca număr şi, în acelaşi timp, creştea numărul celor dăunătoare (E. Coli, enterobacterii, clostridia). Astfel creşte incidenţa unor manifestări precum dureri de gât, dureri cap, răceli, diaree, tulburări gastrointestinale.

⇒ în afară de ulcere, tot asociat afecţiunilor provocate de stres este şi sindromul intestinal iritativ, întâlnit la foarte mulţi oameni. Denumirea este generică şi include, de fapt, o mulţime de afecţiuni intestinale, chiar şi colitele, în care durerile abdominale sunt însoţite de diaree şi/sau constipaţie, balonări, gaze şi uneori eliminări de mucus şi sânge.

⇒ Se cunoaşte din ce în ce mai bine că în perioadele de stres, este mai frecventă apariţia unor afecţiuni cronice cum ar fi astmul, alergiile, artritele reumatoide, boli gastrointestinale (sindromul intestinului iritabil, sindromul Crohn). Este foarte interesant că fiecare dintre aceste afecţiuni are o componentă autoimună, adică propriul sistem imunitar a luat- o razna şi începe să-şi atace propriile ţesuturi. în aceste cazuri, medicii prescriu de obicei versiuni sintetice ale cortizolului (principalul hormon al stresului produs de glandele suprarenale) pentru a stăpâni o reacţie exagerată a sistemului imunitar. Problema cortizolului sintetic rezidă în faptul că prea mult medicament, sau chiar puţin, dar pe o perioadă îndelungată, duce la distrugerea aceloraşi ţesuturi şi la aceleaşi tulburări metabolice ca în cazul stresului cronic.

⇒ S-a descoperit că bolile autoimune care au fost studiate sunt mai des întâlnite la latitudini geografice mai înalte, unde este mai puţin soare. Vitamina D previne avansarea unor boli ca lupusul, scleroza multiplă, artrita reumatoidă şi boli intestinale inflamatorii (de ex., boala Crohn, colita ulceroasă). Primul pas în ce priveşte transformarea vitaminei D se petrece atunci când mergi afară într-o zi cu soare. Când lumina soarelui atinge tegumentele expuse, acestea produc vitamina D. Vitamina D trebuie apoi activată în rinichi, obţinându-se astfel produsul cu efect, în reprimarea dezvoltării cancerului, a bolilor autoimune etc. Acest pas extrem de important în ce priveşte activarea ei, poate fi inhibat de către alimente ce conţin mult calciu şi alimente de origine animală care produc mult acid cum este cazul laptelui de vacă. în condiţii experimentale, vitamina D activată acţionează în două moduri: inhibă dezvoltarea anumitor celule T şi producerea de către acestea de agenţi activi (numiţi citokine), care iniţiază răspunsul autoimun şi/sau încurajează producerea de alte celule T care se opun acestui efect. De aceea, este indicat să vă expuneţi cât mai des la soare, evitând totuşi soarele prea puternic, (dr. T. Colin Cambell - Studiul China)

⇒ Pacienţii care au boala lui Crohn (enterită regională) utilizează grăsimi foarte rar şi nu tolerează bine dietele bogate în grăsimi.

§   Diverticulita şi diverticuloza
  Este o afecţiune frecventă la persoanele de peste 50 de ani şi se caracterizează prin formarea unor pungi (diverticule) în peretele intestinului gros. Inflamarea mucoasei acestor pungi se numeşte diverticulita. Ambele forme ale acestei afecţiuni au şanse mai reduse de a se dezvolta atunci când consumaţi fibre din abundenţă.

 Cele mai multe cazuri de diverticuloza sunt rezultatul unei diete sărace în fibre şi bogate în carbohidraţi rafinaţi. Atunci când aveţi o dietă pe bază de alimente rafinate, muşchii colonului trebuie să lucreze mai mult pentru a împinge reziduurile alimentare uscate şi lipicioase şi temporar pot intra în spasme. Presiunea internă creşte, ducând la dilatarea colonului şi la formarea de diverticule (pungi ale mucoasei în afara peretelui întins). De regulă, aceste segmente dilatate nu creează mari neplăceri, însă pot duce la constipaţie sau diaree, precum şi la o durere supărătoare. între posibilele complicaţii se numără diverticulita, sângerarea sau spargerea unei pungi, precum şi ocluzie intestinală.

 O modalitate importantă de a preveni boala sunt exerciţiile regulate. Acestea masează intestinele şi contribuie la evitarea constipaţiei, care este un factor major de risc pentru diverticuloză.

  Glutamina este un aminoacid care ajută la reglarea mucoasei intestinale. Spanacul Crud şi pătrunjelul sunt surse naturale de glutamină.

  Folosiţi cereale integrale, evitând făina şi orezul alb.

   Consumaţi suficientă apă, pentru a hidrata organismul şi pentru facilitarea unui tranzit intestinal bun.

   Consumând usturoi proaspăt contracaraţi activitatea bacteriană anormală şi prin urmare ocoliţi diverticulita.

Alte cauzele ale colitei ar putea fii:

- din cauza radiatilor datorita terapiei cu radiatii (radioterapiei)

- datorita virusilor si bacterilor dintr-o toxiinfectie alimentara. Cauzele infectiilor includ bacteriile: Shigella, E Coli, Salmonella, Clostridium difficile si Campylobacter. Aceste infectii pot provoca diaree cu sange si pot duce la dezihdratare.

- datorita parazitilor, cum ar fi giardia, din ape, cum ar fi rauri, lacuri si bazine de inot, apa de baut din surse nesigure, etc.

- arterele care furnizeaza sange la nivelul colonului deoarece pot deveni inguste din cauza aterosclerozei. Astfel arterele nu mai aprovizioneaza cu sange colonul, acesta devind inflamat.(poarta denumirea de colita ischemica).

- din motive mecanice cum ar fi o hernie netratata, astfel colonul este opturat si nu mai poate circula sange suficint prin artere din cauza strangularii.(colita ischemica)

- datorita bolilor inflamatorii intestinalecolita ulcerativa si boala Crohn, boli autoimune, in care sistemul imunitar al organismului ataca colonul si provoaca inflamatia.

- inflamatia colonului datorita bolilor autoimune denumite colita de colagen si limfocitara intalnita mai rar, si mai frecvent la femeile in varsta.

- in cazul unor produse chimice introduse in colon datorita unei clisme.

Produse naturale benefice in tratarea colitei, colonului iritabil

1 . Omega 3 contine una dintre cele mai bogate surse de acizi grași omega , acid alfa-linolenic (ALA). Acesta susține sănătatea cardiovasculară prin reducerea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale. ALA  este recunoscut ca un agent anti-inflamator eficient și este benefic pentru calmarea inflamației asociate cu afecțiuni cum ar fi lupusul si boli inflamatorii intestinale. Aceasta poate ajuta la ameliorarea simptomelor de tulburări autoimune, cum ar fi artrita reumatoida, si suporta pentru sanatatea sanului, colonului si  prostatei.

 2. Strong Bones Plus sau Strong Bones+ Vitamina D  contine calciu și vitamina D .

Un studiu recent publicat în Archives of Internal Medicine a aratat ca un aport suficient de calciu din  alimente si suplimente pot îndepărta anumite tipuri de cancer.

Realizat de cercetatori de la Institutul National al Cancerului din Statele Unite, acest studiu a urmarit aproape 500.000 de barbati si femei cu varste cuprinse intre 50-71 pe durata a  șapte ani. La finalizarea studiului, cercetatorii au descoperit ca femeile cu prize de calciu mai mare (de până la 1.300 mg / zi) au avut un risc scazut de cancer in ansamblu. De asemenea, au aratat ca atat barbatii, cat si femeile cu prize mari de calciu au avut un risc mai mic de a dezvolta cancer al sistemului digestiv (inclusiv cap, gât, esofag, stomac, vezică, colon și rect) și cancerul colorectal. 

 Vitamina D

Cercetatorii de la Moores Cancer Center de la Universitatea din California, San Diego, au descoperit ca vitamina D poate avea un efect de protectie impotriva riscului de cancer colorectal.

4. Acidophilus, ProBio Balance si Ac Zymes 

 Calivita oferă, de asemenea, o varietate de produse probiotice pentru a stabiliza ecosistemul stomacului, îmbunătățind astfel absorbția nutrienților și prevenirea balonarii, diaree și boala de călătorie. Atunci cand nivelurile de probiotice sunt insuficiente - din cauza dietei, stres, antibiotice, cofeina sau alcool - un supliment poate stimula sistemul imunitar și menține stomacul in functii normale.

In continuare, redam o combinatie optima dintre produsele Calivita pentru tratarea colitei(colonului iritabil) 

 Reteta de tratare a colitei / colonului iritabil:

 Super Soya Lecitin : 1-1-0 inainte de masa, prin aportul de acizi grasi nesaturati din soia intervine in drenajul biliar si dizolva calculii de colesterol din bila, astfel incat digestia sa fie mai usoara

► Acidophillus sau AC-Zymens  sau ProBio Balance: 1-1-1 dupa mesele principale, regleaza flora intestinala

► Digestive Enzymes sau Meal Time sau Digest Ease : 1-1-1 : in timpul meselor principale, completeaza deficitul enzimatic, favorizand astfel o buna digestie(atentie: se ia numai daca se seveste masa)

► Pure Yucca (in colite cronice) :1-1-1 cu un consum obligatoriu de minim 2 litrii/zi de apa

 ZenThonic : 1-0-1 (cate un capac) dupa mesele de dimineata si seara, completeaza continutul de enzime care sunt usor asimilabile.

Recomandat ar fi sa se consume apa alcalina (vezi aparatul Aquarion), care are un rol important in privinta prevenirii / stoparii acidozei care sta la baza oricarei boli. Este deosebit de important prin faptul ca un consum regulat al acestei ape duce la eliminarea din corp a metabolitilor cu potential toxic-cancerigen, dezacidificarea organelor si tesuturilor, normalizarea absorbtiei intestinale a nutrientilor, hranirea si hidratarea optima a celulelor, curatirea colonului, ridicarea imunitatii, oxigenarea intregului corp si in special a creierului. Efectele se manifesta atat la nivelul celor 3 sisteme anatomice de baza - neuronal, hormonal si imunitar (aflate intr-o stransa interconectare) - precum si la nivelul organelor si al circulatiei sanguine.

Remedii naturale complementare:
□ în tratarea acestor boli este nevoie de multă inteligenţă pe care bolnavul trebuie s-o manifeste în cunoaşterea şi înţelegerea manifestărilor propriului său organism. Fiecare organism are unicitatea şi specificul său. Astfel, pacientul trebuie să înveţe să cunoască alimentele pe care organismul le agreează sau tolerează, cantitatea potrivită din fiecare aliment, cât şi alimentele pe care corpul le respinge sau care nu îi fac bine. Mestecaţi hrana foarte bine înainte de a o înghiţi; acest obicei va aduce beneficii considerabile.
în afara dietei, un lucru esenţial pentru vindecarea bolilor intestinale este controlul stresului. Bolnavul trebuie să renunţe la emoţiile şi stări negative, manie, spiritul de concurenţă, orgoliu, nemulţumire, teamă, îngrijorare, tristeţe), care deseori determină şi -complică sever bolile gastrointestinale. Vindecarea va putea surveni doar în cazul în care bolnavul va dobândi pa^ea interioară, un spirit de bucurie şi optimism şi o gândire pozitivă. învăţaţi să predaţi problemele şi grijile ce va apasă lui Dumnezeu, care are soluţii pentru acestea.
în plus, în funcţie de toleranţa individuală, adoptaţi un program de exerciţii fizice, care vă va ajuta nebănuit de mult la controlul stresului, tonifierea întregului organism, întărirea sistemului imunitar şi nervos, reglarea digestiei şi activităţii intestinale. Faceţi câte o plimbare de 1-2 km (de preferat undeva în natură), în ritm vioi, o dată sau de două ori pe zi, plus ceva exerciţii pentru toate grupele de muşchi şi articulaţii.

Clisme pentru tratarea inflamaţiei şi refacerea florei intestinale:
Este nevoie de un irigator cu un volum de 2 litri cu care facem 3 zile clisme. Prima zi, facem 3 clisme: dimineaţa, la prânz şi seara. A doua zi, facem 2 clisme: la prânz şi seara. A treia zi, facem o singură clismă, seara.
Extractul din plante se pune în rezervorul irigatorului, care va fi situat cu circa jumătate de metru mai sus decât nivelul canulei, pentru a crea o diferenţă de presiune suficient de mare. Se lasă lichidul să pătrundă în intestin gradat, aşa încât să nu fie forţaţi pereţii colonului. Este posibil ca la prima clismă să nu intre cei 2 litri de lichid. Nu trebuie forţat colonul, dacă apare vreo senzaţie de jenă. La a doua clismă va fi mai uşor. Trebuie să încercăm să păstrăm lichidul în interiorul colonului cât mai mult posibil (timp în care pacientul se va întoarce din poziţia culcat, de pe o parte pe alta), după care se va face evacuarea normală.

    Obţinerea extractului pentru clismă. Seara, se pun într-un vas de porţelan sau de sticlă două linguri de seminţe de in, două linguri de obligeană (rădăcină) şi 4 linguri de muşeţel (flori), într-un litru de apă de izvor sau plată. Se lasă ingredientele să se macereze la temperatura camerei de seara până dimineaţa, când se filtrează. Maceratul se pune deoparte, iar plantele rămase se vor fierbe 1-2 minute în încă un litru de apă, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. în final, se combină maceratul cu extractul obţinut prin fierbere, apoi când este călduţ, se adaugă 150 g iaurt. Se amestecă şi se strecoară printr-un tifon curat. Trebuie să aveţi grijă să nu opăriţi iaurtul, fiindcă altfel clisma nu va mai avea efectul maxim scontat! Preparatul obţinut va fi folosit pentru clismă. La fiecare clismă se foloseşte ceai proaspăt preparat. Muşeţelul dezinfectează (este antiinflamator şi ajută la regenerarea florei intestinale), Obligeana este folosită în bolile intestinale grave şi în cazul persoanelor slăbite, iar iaurtul reface flora intestinală.

Cura cu argilă. în afecţiunile tubului digestiv „pansamentul” cu argilă este superior altora datorită proprietăţilor sale eliminatorii, cicatrizante şi reconstitutive. într-un studiu medical făcut pe o mostră de intestin subţire afectat de colita ulceroasă s-a demonstrat acţiunea benefică a argilei. S-a constatat că în incubator, celulele sănătoase se dezvoltă excelent în prezenta argilei, pe când germenii patogeni şi celulele afectate au murit. Este nevoie de 1 linguriţă de argilă granule sau 2 linguriţe argilă pulbere la un pahar umplut cu apă de izvor %, de trei ori pe zi. Se foloseşte întâi „apa de argilă”, obţinută prin amestecarea argilei cu apă care se pregăteşte seara. A doua zi, se bea, pe stomacul gol, numai apa clară. Se repetă timp de 4 zile. în continuare, se va bea „laptele de argilă”. Pregătirea se face tot de seara, când se lasă la macerat până dimineaţa cantitatea de argilă menţionată anterior. A doua zi de dimineaţa, se amestecă bine conţinutul, apoi se bea ca atare. Cura cu „lapte de argilă” va dura 21 de zile. Se face o pauză de 3 săptămâni, apoi cura se poate relua.

Reţetă specială pentru tratarea ulcerului şi a colitei:
Puteţi încerca şi această reţetă care a dat rezultate foarte bune în multe cazuri de ulcer gastric, duodenal şi enteroc- colite. într-un 1 /4 litru de apă caldă se pun 12 linguri de tărâţe de grâu şi 6 linguri de faină de in. Mucilagiile din seminţele de in sunt emoliente şi au un excelent efect antiinflamator. Se lasă până dimineaţa, iar după aceea se pune la fiert, la foc mic, timp de 20 de minute, în timp ce mai adaugăm câtă puţină apă rece (în total 250 ml apă), pentru a se evita fierberea la temperatură înaltă. Separat, într-un vas se pun la fiert în 1 1/4 litru de apă, 500 g de cartofi în coajă. De asemenea, din când în când se adaugă apă rece (în total 250 ml). După ce s-au fiert, se strecoară şi se pasează prin sita de strecurat macaroanele (pentru a fi reţinute cojile de la cartofi), apoi se amestecă cu inul şi tărâţa. Timp de 10 zile nu se mănâncă nimic, în afara acestui preparat. în ultimele 3 zile se adaugă 200 ml de suc de morcovi, împărţit în 2 reprize. Se consumă câte o cană din acest preparat la un interval de 2 ore, 5-6 porţii pe zi. Dacă rămâne din preparat, se păstrează la frigider pentru a doua zi (deşi este recomandată prepararea doar pentru o zi pentru a se împiedica oxidarea), apoi se prepară altul nou. în continuare, se mănâncă pâine prăjită, compot de fructe, legume fierte. Mai târziu, în funcţie de toleranţa individuală, se introduc fructe şi legume, în cantităţi mici. După acest tratament, stomacul va putea tolera mai uşor crudităţile, fapt ce este atât de important în regenerarea organismului.
Observaţii:
•        în timpul acestor 10 zile se fac clisme dimineaţa şi seara cu 1,5 l infuzie călduţă de muşeţel.
•        De asemenea, se beau ceaiurile recomandate, în perioada dintre mese.

lată şi câteva sucuri care pot fi folosite cu rezultate bune în cazul bolilor intestinale:

 •  Orz verde (poate fi folosită şi pulberea) şi/sau grâu verde - 1-2 pahare/zi. în colita de putrefacţie, Uieta.    cura cu aceste sucurj bogate în clorofilă ajută la modificarea florei (devenită patologică) şi  favorizează eliminarea reziduurilor din colon. în multe cazuri de enterită sau de colon iritabil, cura cu aceste sucuri a avut efecte calmante şi a determinat vindecarea gradată a acestor afecţiuni.

•   Morcov (rădăcină) - 1-2 pahare/zi. Morcovul conţine elemente care reglează funcţia intestinală, are efecte antiputride şi cicatrizante gastrice şi intestinale, fiind de folos în tratarea diareei, colibacilozei, enterocolitelor, ulceraţiilor gastro-intestinale.

•   Morcov (frunze) - 1/2 pahar, de 2 ori pe zi. Se cunoaşte prea puţin făptui că frunzele de morcov conţin o cantitate impresionantă de minerale, clorofilă, fitosteroli, flavonoizi, în cantităţi mult mai mari decât se găsesc în rădăcină.

•   Leuştean (frunze) - 1/2 pahar, de 2 ori pe zi. îl puteţi combina cu sucul de morcov, pentru corectarea gustului. Stimulează producerea sucurilor digestive şi peristaltismul tubului digestiv. Are eficienţă în combaterea constipaţiei, enteritei, colitei de putrefacţie, colecistitei, meteorismului abdominal.

•   în caz de enterită, enterocolită, colon iritabil şi chiar ptozarea intestinelor puteţi folosi decoctul de gutui (consumaţi până la 1 litru zilnic). Gutuile rase şi amestecate cu puţină miere, câte jumătate de kilogram pe zi, combat foarte eficient colita de fermentaţie şi hemoragiilor intestinale. Sucul de gutui, din care se consumă câte o jumătate de litru pe zi (eventual în combinaţie cu sucul de mere), are efecte tonice remarcabile la nivelul intestinelor. De asemenea, rase şi consumate cu miere, gutuile au efecte antiinflamatoare, fiind un bun remediu în cazul colonului iritabil.

•   Pere - 1-2 pahare/zi. Sucul de pere are un efect pozitiv în colita de putrefacţie. în cazul în care se obţine un efect prea laxativ, puteţi încerca să consumaţi perele integral.

Alte recomandări dietetice:
în funcţie de toleranţa individuală, consumând pentru început cantităţi mici, care se vor mări în timp, iată câteva alimente benefice: afine, anason, cătină, cimbru, gutuie, hrişcă, in (seminţe), leurdă, lămâie (inclusiv seminţele), măceşe, măr (sub formă de suc), mei, mărar, migdale, morcov, orz verde, ovăz verde, păpădie, pătrunjel, urzică, usturoi, varză, banane, ceapă, caisă, castravete, cireşe, coacăze, dovleac (seminţe), iarbă-grasă, napi, nuci, piersică, strugure.

Foarte eficiente sunt preparatele pe bază de Afine (şi în diaree); consumul de fructe proaspete (sub forma unei cure) este foarte benefic. Fructele de Merişor (un arbust care creşte tot cu afinul) au de asemenea efecte excelente.

Se recomandă consumul zilnic de ulei de in, care conţine acizi graşi omega-3 cu un puternic potenţial antiinflamator. Este bine să folosiţi în alimentaţie doar uleiul de in şi cel de măsline extravirgin.

Folosiţi din belşug în alimentaţie (asezonaţi salatele şi alte mâncăruri) pulberile aromatice, pentru că au efecte puternice în tratarea bolile intestinale: Cimbru, Busuioc, Salvie, Leuştean, Oregano, Măghiran, Tarhon. Pulberile le puteţi prepara cu ajutorul râşniţei electrice de cafea, apoi le treceţi printr-o sită deasă pentru a obţine o pulbere fină. Le veţi păstra în borcane închise ermetic, la rece, la întuneric şi nu mai mult de 10-12 zile.

în cazul colitelor de putrefacţie, puteţi folosi din beşlug salatele din morcovi, rădăcină de ţelină şi rădăcină de pătrunjel, asezonate cu puţin ulei de in sau măsline şi suc de lămâie.

Cura cu drojdie de bere este eficientă în refacerea florei intestinale. Puteţi consuma şi 2 linguriţe de fulgi nutriţionali de drojdie în fiecare zi, 15-20 de zile în fiecare lună.

Cura cu cărbune medicinal. într-un pahar cu apă se adaugă 1 linguriţă cu vârf de pulbere de cărbune vegetal. Se omogenizează bine şi se consumă ca atare. în cazul în care nu aveţi pulbere de cărbune folosiţi tabletele de cărbune medicinal, pe care le puteţi procura de la farmacie; luaţi 2 tablete în fiecare dimrneaţău-Gtiră durează timp de 3 săptămâni.

 ✓ Cura cu polen. Polenul este foarte eficient în cazurile de diaree sau infecţii ale intestinului (cu Escherichia coli sau cu Proteus), conţinând substanţe antibiotice care reglează flora intestinală. Se administrează câte o linguriţă de polen, fnainte de flecare masă. Cura durează 14 zile. Se pot face 3-4 cure de acest gen într-un an.

Consumaţi moare (zeama de la varza murată) pentru că are capacitatea de a regla flora intestinală. Puteţi consuma până la un litru pe zi (începeţi cu cantităţi mai mici). Vă puteţi prepara varza murată fără să folosiţi sare prea multă, dar adăugând bucăţi de hrean (poate fi şi ras). Hreanul are o capacitate extraordinară de conservare. Fermenţii lactici ai verzei acre, dezinfectanţi puternici ai tractului intestinal, trebuie păstraţi intacţi. De aceea, se cuvine să nu spălăm varza acră, pe care este judicios s-o folosim crudă în consuni. în cazul în care aveţi intoleranţă la sare, ca în cazul unor boli renale sau reumatismale severe, renunţaţTkfconsuîîîttl.de moare.

Fitoterapie

 ✓ Infuzie din următorul amestec de plante (puse in cantităţi egale): Afin (frunze), Muşeţel, Chimen, Leuştean şi Roiniţă. Se pune 1 lingură amestec de plante la 1 cană de apă clocotită.
Se acoperă vasul, se lasă 15 minute, apoi se filtrează. Se beau 2 căni pe zi, la temperatura camerei. în cazul în care ingerarea unui volum mare de lichide ridică vreo problemă, se poate lua amestecul de plante sub formă de pulbere (se obţine cu ajutorul râşniţei electrice), câte o linguriţă (sublingual, se păstrează 10-15 minute), de 3 ori pe zi. Taninurile conţinute de Afin au proprietăţi antidiareice şi antiseptice, aglutinând bacteriile din flora intestinală, oprind fermentaţia şi putrefacţia; Muşeţelul este indicat în tratamentul stărilor inflamatorii acute sau cronice ale mucoasei gastrice şi ajută la regenerarea florei intestinale. Bisabololul (un compus din Muşeţel) are un efect favorabil şi în cazul colitelor care însoţesc de cele mai multe ori afecţiunea ulceroasă; însuşirile carminative ale Chimenului influenţează tonusul musculaturii netede intestinale, stimulând resorbţia gazelor şi determinând încetarea spasticităţii; Leuşteanul reglează funcţia intestinului gros atât în constipaţii, cât şi în cazul scaunelor moi, normalizând defecaţia; Roiniţa elimină spasmele gastrointestinale de origine nervoasă şi elimină balonările abdominale.

Un alt preparat eficient pe care îl puteţi încerca este maceratul din Nalbă. Se poate folosi rădăcina, frunzele şi/sau florile. Efectul bazându-se pe conţinutul în mucilaţii, planta are efcienţă când este recoltată proaspătă. Se folosesc 3 linguri de plantă care se lasă la macerare într-un vas cu 500 ml apă, vreme de 6 ore sau de seara până dimineaţa. Se filtrează, se păstrează la rece şi se consumă pe parcursul zilei. Are aspect bălos, datorită mucilagiilor. Nalba este o plantă specifică în tratarea gastritei, diverticulitei, enterocolitei, ulcerelor şi formelor de cancer ale tractului gastro- intestinal. Fiind bogată în mucilagii căptuşeşte şi protejează mucoasa gastrică şi intestinală de acţiunea adversă a radicalilor liberi. Pe deasupra, această plantă are un efect antiinflamator excepţional.

în caz de colită de fermentaţie şi diaree pentru efecte rapide, se foloseşte ceaiul de Năprasnic, din care se bea 1 litru. Pentru tratarea bolilor intestinale cronice se foloseşte pulberea: 1 linguriţă de 4 ori pe zi. Efecte foarte bune se obţin prin asocierea cu scoarţa de Stejar. Coaja de Stejar are proprietatea de a stopa formele de diaree severă (datorită taninurilor). încercaţi să luaţi două linguriţe de pulbere de scoarţă.

Macerat din seminţe de In. Mucilagiile din seminţele de in au un excelent efect antiinflamator. Se pun 2 linguri de seminţe de in într-un vas de sticlă împreună cu 'A litru de apă şi se lasă vreme de două ore la macerat, la temperatura camerei, după care nu se face filtrarea obişnuită, ci se bea ca atare. Se consumă acest preparat cu aspect de gel, pe stomacul gol.

Pulbere de Roiniţă - se administrează sublingual (10 minute) 1 linguriţă de pulbere de 4 ori pe zi, în cură de 30 de zile. După o pauză, se poate relua. Are efecte bune în boli precum: colon iritabil şi/sau spastic, colită de fermentaţie, enterită etc.

Alte indicaţii

  Cura cu tinctură de propolis. Se pun 50 de picături de tinctură de propolis pe pâine uscată şi se consumă pe stomacul gol. Se iau 3 asemenea doze pe zi, înainte de masă. Medicul bulgar S. Nikolov a făcut un studiu folosind tinctură de propolis pe 45 de pacienţi suferind de colită, observând, după o lună, la 43 dintre ei reacţii pozitive. în general, după maximum 20 de zile, durerea şi celelalte simptome deranjante au dispărut, tratamentul fiind continuat doar pentru consolidarea efectului.

Extract glicerohidroalcoolic din mlădiţe de Merişor - câte 50 de picături diluate în 50 ml de apă, înainte de mesele principale. Merişorul are proprietăţi antiseptice puternice.

 Extract glicerohidroalcoolic din muguri de Nuc - 50 de picături la prânz şi 50 de picături seara, la 30 de minute după mese. Acestea au rolul de a reface flora intestinală şi de a stimula secreţiile intestinale şi peristaltismul intestinal (mişcările intestinului).
Gelul de Aloe previne ulcerul gastro-duodenal, suprimă problemele gastrice, stimulează funcţionarea intestinului. Curele periodice cu gel de Aloe au efect deosebit în tratamentul colitelor cronice. Spălaţi o frunză de aloe, după care o puteţi consuma ca atare (puteţi consuma 6-7 cm). în cazul în care aveţi intoleranţă la acest produs, nu îl mai folosiţi.

Alte observaţii importante:
✓ Eliminaţi alimentele care conţin xantină, cum ar fi cafeaua, ciocolata, ceaiul negru, alimentele alergice (lactate, ouă), condimentele, preparatele din faină albă (pâinea, alte produse de patiserie), orezul alb (folosiţi orezul brun), zahărul. Consumaţi cu prudenţă miere (în cazul în care este tolerată). Să se ţină o evidenţă scrisă a alimentelor consumate şi să se noteze ce se mănâncă cu 24 de ore înaintea instalării simptomelor. Unele alimente pot fi tolerate în cantităţi mici, nu însă şi în cantităţi mari.

Mâncaţi încet, mestecaţi foarte bine, nu mâncaţi deloc între mese. Formaţi-vă un program regulat de mese, de culcare şi trezire.
Consumaţi apă curată de izvor (sau apă plată), nu de la robinet. Apa din oraşe conţine tot felul de germeni, impurităţi, iar pe deasupra este adăugat clor şi/sau fluor, surse masive de radicali liberi. Cel mai bine ar fi să reuşiţi să faceţi o verificare la un laborator a apei pe care o consumaţi.

Alte recomandari complementare si auto-asistenta in tratarea colitei :

- multa miscare, evitati stresul si mesele copioase

- a se consuma zilnic suc de afine, suficient, o jumatate de pahar

- a se bea zilnic 2 cani de infuzie de levantica, tei, maghiran, nalba - 2 lingurite, in parti egale de amestec, la 200 ml apa

- a se bea pe parcursul unei zile, un pahar cu suc de morcov

- a se aplica noaptea pe abdomen cataplasme din frunze de varza strivite

- a se pune pe abdomen, comprese cu apa calda

- a se bea intre mese, jumatate de pahar de suc de varza.

Articol de sanatate despre SINDROMUL DE COLON IRITABIL [Dr.Roxana Bogdan]

 Sindromul de colon iritabil (SCI) este o afecţiune intestinală funcţională. Colonul iritabil, cea mai frecventă boală a sistemului digestiv, este un diagnostic de excludere, cu puternică componentă psihosomatică. Se consideră că există o serie de factori emoţionali care pot duce la spasme musculare, durere şi alterări ale tractului gastrointestinal, stresul emoţional fiind clar implicat în simptomatologia funcţională a sistemului digestiv. În timpul perioadelor de stres apar exacerbări simptomatice intestinale, însoţite de anxietate, depresie, diminuarea dorinţei sexuale, chiar patologie organică intestinală. Unii specialişti sunt de părere că emoţiile acţionează asupra tractului gastrointestinal, în timp ce alţii susţin că serotonina joacă un rol important în simptomatologie şi că aceasta rezultă din semnalele senzitive datorate alterării intestinale şi din dereglarea complexului axei cortex-intestin, la orice nivel, cu implicarea altor sisteme fiziologice, precum cele endocrine, imune şi psihosociale: comportament, personalitate, cogniţii, emoţii. La pacienţii cu sindrom de colon iritabil, pragul percepţiei dureroase în timpul distensiei rectale este scăzut, fenomen cunoscut ca hiperalgie viscerală. Stresul, anxietatea şi amintirile neplăcute pot creşte percepţia stimulilor dureroşi, în timp ce relaxarea şi distragerea atenţiei o scad. Simptomatologia include durere abdominală şi tranzit intestinal modificat – diaree, constipaţie sau alternanţă de diaree şi constipaţie, la care se pot adăuga: balonare, senzaţia golirii intestinale incomplete şi eliminare de mucus în scaun. În plus, mulţi pacienţi acuză lipsa de energie şi un somn neodihnitor. O treime din populaţie are simptome ocazionale, femeile fiind mai afectate decât bărbaţii, cu debutul bolii de obicei în jurul vârstei de 20-40 de ani. 

Dieta. Fiecare persoană cu colon iritabil este unică în felul său, astfel că dieta benefică unui bolnav poate să-i producă neplăceri altuia. Totuşi, se recomandă identificarea de către bolnav a alimentelor care îi provoacă neplăceri digestive şi evitarea consumului acestora.

Exerciţiile fizice. Practicarea regulata a unei activităţi sportive moderate ajută la lupta împotriva stresului, favorizează eliberarea de endorfine – un antalgic natural – şi permite organismului, inclusiv aparatului digestiv, să funcţioneze normal.

Masajele abdominale. Practicate regulat, prin masarea cu palma a pântecului, în direcţia de rotire a acelor de ceasornic, masajele atenuează adesea durerile provocate de crampe. Executaţi-le zilnic, câteva minute, chiar şi atunci când nu aveţi crize.

Plante recomandate în sindromul de colon iritabil: menta, pentru relaxare; ceaiul de ghimbir, ceaiul de cicoare, infuzia de chimen, infuzia de rozmarin, usturoiul fiert. 

Produse CaliVita recomandate în sindromul de colon iritabil:

Acidophilus with Psylium. Reface flora bacteriana şi pH-ul intestinal, iar sămânţa de iarbă din compoziţie protejează mucoasa colonului.

Green Care. Frunzele de lucernă din compoziţie sunt bogate în vitamine (beta-caroten, vitamina B, C, D, E şi K) şi în substanţe minerale (potasiu, fier, calciu şi fosfor), care contribuie la revitalizarea colonului. Poate fi recomandat cu succes în tulburările digestive (de ex. balonare şi inapetenţă). Datorită vitaminei K, poate fi folosit ca antihemoragic, iar vitaminei U, ca antiinflamator. Clorofila din compoziţie are efect cicatrizant şi detoxifiant.

Nopalin. Are efect de protejare a mucoasei intestinale datorită mucilagiilor din compoziţie. Fibrele pătrund între vilozităţile intestinale, detoxificând şi furnizând minerale şi aminoacizi. • Digestive Enzymes. Facilitează digestia prin reglarea secreţiei enzimatice din glandele digestive.

Strong Bones.Datorită calciului, participă la funcţionarea a mai mult de 300 de enzime vitale, jucând un rol însemnat în metabolismul glucidelor, lipidelor, acizilor nucleici şi proteinelor, precum şi în procesele de energogeneză. Magneziul scade riscul formării calculilor renali şi biliari cu conţinut de calciu şi are rol în relaxarea intestinului.

Rhodiolin. Are efect de relaxare a sistemului nervos, combătând „diareea de stres”.

Yucca. Ajută la eliminarea reziduurilor şi a substanţelor toxice, purificând organismul. Asigură o absorbţie mai bună a substanţelor nutritive, îmbunătăţeşte digestia, accelerează şi reglează procesele de secreţie, ajută la rezolvarea problemelor intestinului gros (de ex. colite).

• Rhodiolin şi Stress Management. Pot fi utilizate cu succes dacă crizele sunt determinate de stres. Acesta din urmă ajută la relaxarea şi refacerea florei intestinale şi, datorită magneziului din compoziţie, facilitează relaxarea tractului intestinal. 

 Le dorim tuturor cititorilor să trăiască sănătos şi să îmbătrânească frumos!

Dr. Roxana Bogdan, SibiuNu există produse în această categorie.