Menstruatia menstra sindrom premenstrual

Menstruatia ( menstra, flux menstrual) apare la femeia neinsarcinata, intre pubertate si menopauza, si este scurgerea periodica prin vagin de mucoasa uterina si de sange. Se manifesteaza periodic prin ciclu menstrual sau ovarian care se supune secretiei ciclice de hormoni care pregateste mucoasa uterina. Menstruatia poate apare pentru prima data la orice varsta intre 9 si 17 ani. Menstruatia este una dintre schimbarile care apar la pubertate si dispare de regula intre 45 sii 55 de ani atunci cand ajung la menopauza, cand ovarele lor inceteaza sa mai elibereze ovule si, deci, nu mai pot ramane gravide. Menopauza nu se instaleaza brusc, ci poate exista o perioada intermediara, care poate dura 4-5 ani, pana cand o femeie nu mai are menstruatie deloc. In aceasta perioada, sangerarile devin neregulate: pot fi mai rare sau mai dese, iar cantitatea de sange poate fi mai mare sau mai mica.


Amenoreea -absenta menstruatiei- poate sa apara in timpul pubertatii sau la femeia adulta. Amenoreea primara descrie lipsa ciclului menstrual inainte de 16 ani, iar amenoreea secundara reprezinta cazurile in care menstruatia se opreste.

Dismenoreea = durerile din abdomenul inferior care apar imediat inainte sau in timpul menstruatiei. La unele femei, durerile menstruale sunt usoare; la altele, in schimb, sunt severe si impiedica activitatile fizice timp de mai multe zile/ luna.

Dismenoreea poate fi primara sau secundara.
Dismenoreea primara nu este determinata de o afectiune si incepe in general in termen de trei ani de la prima menstruatie.
Dismenoreea secundara are drept cauza o afectiune, precum endometrioza sau fibromul uterin.

Daca suferiti de dismenoree primara, puteti lua unele masuri pentru a calma durerile si a reduce disconfortul. E bine de stiut ca durerile menstruale tind sa scada in intensitate pe masura inaintarii in varsta si dispar uneori dupa prima sarcina. In cazul dismenoreei secundare, tratamentul este al cauzei.

Metroragia = sangerarile vaginale anormale, survenite in afara ciclului menstrual. Aceastea pot sa apara dupa contact sexual, sau in perioada de postmenopauza.
Metroragia poate fi un semn al unor afectiuni ginecologice:
- Tulburari menstruale
- Fluctuatii ale nivelurilor hormonale
- Infectii vaginale
- Tumori, polipi, fibroza la nivelul vaginului, colului uterin, uterului sau trompelor uterine
- Afectiuni ale colului uterin -ectropion cervical, o afectiune comuna in randul femeilor tinere care iau anticonceptionale
- Cancer uterin, vaginal, de col uterin sau de vulva
- Unele boli cu transmitere sexuala (chlamidia, gonoree, negi genitali)
- Leziuni vaginale
- Sangerari la inceputul sarcinii sau sarcina ectopica, in care ovulul fertilizat se localizeaza in afara uterului
- Complicatiile unei sarcini (avortul spontan)

Sfaturi pentru de metroragie
Daca aveti sangerari vaginale anormale, mergeti la un consult de specialitate. In prealabil, incercati sa va notati in ce perioada a lunii survin sangerarile si sa stabiliti daca acestea sunt vaginale sau anale. Nu va ingrijorati, majoritatea cazurilor de sangerare vaginala au o cauza benigna. Daca aveti sangerari abundente, solicitati ingrijiri medicale de urgenta.
Daca luati anticonceptionale sau daca utilizati o terapie hormonala, consultati medicul de specialitate si urmati instructiunile acestuia. Solutia poate consta in administrarea unor medicamente suplimentare, sau in inlocuirea medicamentelor.
In cazul in care sangerarea vaginala survine in timpul sarcinii, contactati imediat medicul. Sindromul premenstrual este dat de schimbari bruste de dispozitie, balonare (meteorism), apetit excesiv, oboseala, iritabilitate si depresie. Prezenta acestor simptome in zilele care preceda menstruatia indica sindromul premenstrual.

Se estimeaza ca trei din patru femei sufera de o forma a sindromului premenstrual. Aceste probleme afecteaza cu precadere femeile cu varste intre 20 si 40 ani. Simptomele de ordin fizic sau afectiv ale sindromului premenstrual au o intensitate variabila la fiecare ciclu menstrual.

Cu toate acestea, nu trebuie sa lasati sindromul premenstrual sa va controleze viata. In prezent se cunosc mai multe despre acest sindrom, datorita studiilor efectuate recent. Semnele si simptomele sindromului premenstrual pot fi reduse cu ajutorul unor tratamente si prin modificarea stilului de viata.

Cauzele tulburarilor menstruale

⇒ Evitati produsele care afectează echilibrul endocrin - aditivii (E-urile) pentru ameliorarea gustului, aromei şi a gradului de afânare, zaharul alb şi dulciurile care îl conţin, carnea (mai ales  animalele din crescătorii sunt hrănite cu anumiţi hormoni de creştere), margarina, produsele cofeinizate, ciocolata. Toate perturbă pe termen lung raportul dintre estrogen şi progesteron, producând în timp tulburări menstruale, retenţia apei în ţesuturi, diferite boli ginecologice.

Alimentele de origine animală sunt principalele vinovate în multe boli ale sistemului reproducător datorită tulburărilor hormonale pe care le induc.»

⇒ Consumul de grăsimi animale (carne, lapte, unt, ouă), dar şi grăsimi vegetale denaturate (margarină, uleiuri vegetale rafinate) stimulează producerea de agenţi inflamatori în organism, numiţi prostaglandine şi leucotriene. Cele mai bune grăsimi sunt seminţele (in, floarea-soarelui, dovleac) nepreparate termic, fructele oleaginoase (migdale, nuci, avocado), uleiul de măsline extravirgin (conţine cu predilecţie acizi graşi mononesaturaţi) şi uleiul din seminţe de in.

Alcoolul, chiar consumat în cantităţi mici, dar regulat, favorizează îngrăşarea, mărirea cantităţii de ţesut adipos, accelerează procesele de îmbătrânire.

⇒ Fumatul inhibă formarea de hormoni feminini, produce hirsutismul (dezvoltarea firelor de par inestetice), îmbătrâneşte şi favorizează ridarea pielii.

⇒ Evitaţi anticoncepţionalele şi pilulele chimice de slăbit pentru că pot antrena tulburări endocrine majore şi au multe reacţii adverse. Dacă vreţi să folosiţi medicamente, citiţi de pe prospectul lor lista de reacţii adverse.

⇒ Feriţi-vă de radiaţiile electromagnetice. Nu dormiţi în camere cu aparate electrice în funcţiune, folosiţi cât mai puţin telefonul celular şi mai ales nu-1 purtaţi în zona bazinului (în special a ovarelor), staţi cât mai puţin (sau chiar de loc) în faţa ecranului televizorului sau a monitorului calculatorului. Studii recente arată că expunerea îndelungată la aceste radiaţii perturbă activitatea hormonală.

⇒ Stresul conduce la o serie de probleme ale aparatului genital feminin, mai ales prin intermediul dereglării echilibrului hormonal. în caz de stres are loc o dereglare a testosteronului, dar şi a estrogenului, progesteronului şi prolactinei. în perioadele de stres cronic, la femei nivelul de estrogen şi progesteron scade simţitor (deci din ovare nu este eliberat niciun ovul, proces denumit şi anovulaţie), învelişul uterului nu se modifică (ovulul nu are pe ce se implanta), ciclul menstrual devine neregulat (oligomenoree) sau se opreşte cu totul (amenoree). Emoţiile şi stările psihice negative precum mânia, supărarea, anxietatea, nefericirea, nemulţumirea distrug organismul şi creează premisa pentru apariţia unei palete diverse de afecţiuni, inclusiv cele luate în studiu în acest capitol.

Iată câteva declaraţii valoroase, enunţate cu mai bine de un secol în urmă, de educatorul sanitar Ellen White asupra corelaţiei dintre îmbrăcăminte şi bolile „femeieşti”:
„Este imposibil pentru femei să aibă extremităţile îngheţate tot timpul şi picioare reci fară ca unele organe interne să fie congestionate. Multe acoperitori în plus peste piept şi spate şi partea de jos a corpului, forţează sângele în acele părţi, iar fierbinţeala, astfel reţinută, slăbeşte şi debilitează organele delicate, iar rezultatul este congestie şi inflamare.” „Doar o femeie din 1.000 îşi acoperă membrele aşa cum ar trebui. Femeile ar trebui să se îmbrace la fel de gros ca şi bărbaţii.”
„Jumătate din bolile care afectează femeile sunt cauzate de îmbrăcămintea nesănătoasă.”
„Mai multe mor ca rezultat al urmării modei decât din alte cauze.” (E. White - „ Vieţuirea sănătoasă”)

§ Sindromul premenstrual
⇒ In a doua jumătate a ciclului menstrual, multe femei suferă schimbări fizice/emoţionale, cunoscute generic ca sindrom premenstrual (SPM). Simptomele încep de obicei la sau după ovulaţie (până la aproximativ 14 zile înaintea următorului ciclu) şi cresc treptat în intensitate până începe menstruaţia. Sindromul premenstrual poate fi cauzat de scăderea drastică a nivelului de progesteron (un hormon feminin) în organismul femeii în săptămâna dinaintea menstruaţiei. Progesteronul acţionează în sensul neutralizării efectelor negative pe care le poate avea un nivel ridicat de estrogen. în timpul etapei ciclului menstrual când progesteronul scade cel mai rapid, nivelul de estrogen ne-neutralizat poate duce la simptomele sindromului premenstrual, cum ar fi: hiperglicemie, retenţie de apă şi sare, cantităţi crescute de substanţe grase şi nivel scăzut de oxigen în celule.

⇒ Circa 100 de simptome au fost atribuite sindromului premenstrual. Printre cele mai întâlnite sunt: anxietate, tensiune, irascibilitate, senzaţie de plâns, lipsă de memorie, insomnii şi zăpăceală, pretenţie de lichid, luarea ir. greutate, glezne şi degete umflate, balonare şi sâni sensibili la atingere, apetit crescut, stare de slăbiciune şi leşin, ameţeli şi dureri de cap.
Renunţaţi la băuturile alcoolice şi cele care conţin cafeina, pentru că acestea înrăutăţesc starea tensionată şi depresivă.

Reduceţi consumul de sare cel puţin cu câteva zile înainte de apariţia simptomelor.

Evitaţi consumul de alimente procesate, grăsimi animale şi zahăr care exacerbează simptomele, dar ridicaţi-l pc cel de fructe, legume şi cereale integrale.

Exerciţiul fizic regulat atenuează multe dintre manifestările sindromului premenstrual.

O comunicare făcută în "American Journal of Psychiatry” de către un colectiv de psihiatri condus de dr. B. L. Parry arată că simptomele de dinaintea menstrelor, cum ar fi astenia psihică şi fizică, irascibilitatea, depresia sunt mul: ameliorate la femeile care fac, măcar de două ori pe săptămână, băi de soare.

 § Dismenoreea (menstre dureroase)
 Cea mai obişnuită problemă menstruală este durerea în timpul ciclului (dismenoreea), mai ales la adolescente şi femei tinere. De cele mai multe ori, în jurul vârstei de 25 de ani şi după o naştere se calmează. Durerea, care de obicei începe chiar înainte de ciclu şi durează până la 12 ore, poate fi severă şi avea efect negativ asupra vietii cotidiene. Durerea menstruală, simţită ca o crampă în abdomenul inferior, survine adesea în valuri şi poate fi însoţită de greaţă şi dureri în şale. Crampele sunt cauzate de contracţiile uterului şi sunt asociate cu un nivel crescut dintr-o substanţă similară hormonilor numită prostaglandină.

 Expunerea la frig a extremităţilor, somnul neregulat, oboseala şi obiceiurile greşite în alimentaţie sunt factor, care cauzează sau accentuează dismenoreea cât şi alte tulburări ale sistemului genital feminin.

 „Un medic care a studiat dismenoreea, spunea că femeile care au respiraţie diafragmatică (abdominală) nu au dureri menstruale. Contracţia mişcărilor de respiraţie prin îmbrăcăminte strâmtă induce respiraţia costală reducând folosirea muşchilor abdominali şi a diafragmei şi cauzând o congestie pelvică excesivă. El recomandă următorul exerciţiu: femeia să-şi scoată toate hainele şi să stea întinsă pe spate, pe o suprafaţă plată. Să flexeze genunchii şi să pună braţele lateral, pentru a ajuta la relaxarea muşchilor abdominali. O mână este pusă pe abdomen pentru a evalua măsura în care abdomenul efectuează mişcarea. Femeia încearcă să ridice mâna cât de sus posibil prin ridicarea peretelui abdominal şi apoi să vadă cât de departe poate coborî peretele abdominal. Exerciţiul trebuie repetat de 10 ori dimineaţa şi seara, într-o cameră bine aerisită. Mişcările bruşte trebuie evitate, căutaţi să aveţi o respiraţie uşoară. Iniţial, această respiraţie profundă poate provoca o ameţeală uşoară, dar se va putea face faţă cu bine prin repetiţii.” (Dr. Agatha Trash, dr. Calvin Trash şi Phylis Austin - Remedii naturale).

  Sedentarismul şi lipsa de exerciţiu fizic pot înrăutăţi crampele. Adoptaţi un program zilnic de exerciţii fizice.

  § Hipermenoreea (menstre abundente)
  Ciclurile abundente (hipermenoreea) sunt mai frecvente la debutul menstruaţiei şi spre sfârşitul anilor 30 şi 40. Cauzele includ un dezechilibru hormonal, un regim alimentar nesănătos, stresul, boala inflamatorie pelviană de regulă, fibroame şi endometrioză. Metroragia este o hemoragie uterină survenită în afara perioadei menstruale.

 §  Oligomenoreea (cicluri neregulate)
  Ciclurile neregulate sunt ceva obişnuit în primii ani după începutul menstruaţiei până se stabileşte ovulaţia regulată. Ciclul poate fi neregulat şi cu câţiva ani înainte de menopauză. Menstrele întrerupe sau sângerările între cicluri se asociază cu probleme de fertilitate.

  întreruperile pot fi cauzate de un dezechilibru hormonal provocat de stres sau de sindromul ovarului polichistic, când producţia de hormoni este întreruptă de chisturi multiple pe ovar, adesea din cauza îngrăşării (vezi  pagina „Obezitate”). Alte cauze de neregularitate menstruală includ polipi uterini şi cancer de col uterin sau de uter. Pete de sânge între cicluri pot să apară dacă luaţi pastile anticoncepţionale sau faceţi terapie de substituţie hormonală. Exerciţiile fizice intense, pierderea în greutate, tulburările de alimentaţie pot, de asemenea, avea ca rezultat perturbarea ciclului menstrual normal.


 § Amenoreea (absenţa fluxului menstrual)
  Amenoreea primară înseamnă apa fluxului menstrual la vârsta obişnuită a pubertăţii, fiind deseori o întârziere pubertară. Mai rar poate să fie cauzată de o insuficienţă ovariană sau o boală a hipofizei.

⇒ Amenoreea secundară înseamnă dispariţia fluxului menstrual timp de 3 luni la o femeie care anterior a avut ciclu. Bolile endocrine, mai ales hipofizare, insuficienţă ovariană, sindromul metabolic şi obezitatea pot fi responsabile de absenţa ovulaţiei. 

Tratament cu produse naturale CaliVita pentru menstruatii dureroase, sindrom premenstrual:

Mega Zinc: 0-0-1, dupa masa, 14 zile, reduce intensitatea crampelor menstruale.

Evening Primrose Oil(Ulei de primula): 1-0-1, dupa masa,2 luni continuu, reduce intensitatea tulburarilor menstruale datorita continului de acizi grasi esentiali.

Stress Management B Complex :1-1-1, dupa masa, 2 luni continuu, cu efect antistres, relaxeaza si diminueaza intensitatea crampelor menstruale.

Optional:
BioHarmonex  : 2 sedinte setat pe programul hormonal.

Tratament cu produse naturale CaliVita pentru menstruatie neregulata :

Evening Primrose Oil :1-0-1,dupa masa,2 luni continuu, amelioreaza simptomele neplacute ale menstruatie precum si perioadele menstruale neregulate datorita acizilor grasi cu efect antioxidant si antiinflamator.

Chelated Zinc : 1-0-1, dupa masa( nu se ia in timpul ciclului), 2 luni, regreaza procesele metabolice, intra in componeta enzimelor care duc la sinteza testosteronului, reduce intensitatea crampelor menstruale.

Liquid Chlorophyll : 1-0-1 lingurite de sirop intr-un pahar cu apa, inainte de masa,2 luni continuu, cu efect detoxifiant, antiinflamator, eficient in tratarea cistitelor.

Tratament cu produse naturale CaliVita pentru menopauza:

Evening Primrose Oil : 1-1-0, inainte de masa, inlatura simptomele neplacute din timpul menstruatiei si menopauzei. Se ia 3 lunii continuu.

Menopausal Formula : 1-1-1, dupa masa,3 luni continuu, contine un complex de vitamine, minerale si alti nutrienti,cu rol de ameliore a simptomeleor si imbunatateste calitatea vietii in perioada de menopauza.

Rhodiolin : 1-0-1, dupa masa, diminueaza stresul si depresia inevitabile la acesata perioada a vietii. Se ia 3 luni continuu.

Calcium Magnesium Plus : 1-0-0, dupa masa, cu continut optim de calciu si vitamina D pentru a favoriza o absorbtie si buna a calciului in oase, previne si trateaza osteoporoza des intalnita in aceasta delicata perioada a vietii unei femei. Se ia 3 luni in continuu.

Recomandări generale de tratament în tulburările menstruale

Dietă:
■ S-a dovedit experimental că adoptarea unei diete exclusiv vegetariene (preponderent crudivoră) face ca perioada menstruaţiei să dureze mai puţin şi să fie însoţită de mai puţine crampe şi hemoragii, ajutând şi la evitarea altor probleme cum ar fi: retenţia de apă, apetitul necontrolat, irascibilitatea, apariţia unor probleme ginecologice, cum ar fi chistul ovarian, nodulii mamari, fibromul etc. Adăugaţi la această dietă un program regulat de trezire, culcare şi masă, exerciţiu fizic făcut în aer liber, o dispoziţie veselă, senină şi fericită şi veţi obţine o reţetă eficientă pentru acest gen de afecţiuni. Consumaţi multe fructe şi legume crude, grâu încolţit şi seminţe nepreparate termic (in, floarea-soarelui, dovleac). Puteţi folosi şi sucuri care vor stimula şi mai mult imunitatea şi vor exercita efecte depurative şi detoxifiante, care stimulează activitatea normală a ovarelor şi glandelor suprarenale.

>        Vârfuri fragede de lucernă - 1 pahar/zi. Lucerna are un conţinut bogat de clorofilă (susţine reîmprospătarea sângelui), minerale şi microminerale, ajută glandele suprarenale şi hipofiza şi are un efect estrogenic.

>        Ţelină şi ceapă - 100 ml pe zi, în cură de două luni. Această combinaţie de sucuri restabileşte funcţionalitatea normală a suprarenalelor şi ovarelor, determinând inhibarea secreţiei de hormoni androgeni (testosteron) şi normalizarea valorilor estrogenilor şi a progesteronului.

>        Strugure - 1-2 pahare pe zi. Strugurii au efecte puternice asupra gonadelor şi glandelor cortico-suprarenale, care secretă o bună parte din hormonii feminini. Strugurii pot fi consumaţi ca atare sau sub formă de cură. Cei mai valoroşi sunt cei roşii sau negrii.

Alte recomandări dietetice:
✓ Consumaţi din belşug alimente care au efecte benefice asupra sistemului genital feminin: ţelina, mărarul, păstâmacul, soia (sub formă de lapte şi alte preparate), uleiul virgin de măsline şi de floarea-soarelui, măslinele, condimente ca feniculul, anasonul şi chimenul (puteţi face pulberi cu care să asezonaţi din belşug salatele şi diferitele preparate).

✓ Consumaţi alimente bogate în vitamina Euleiul de cătină, fructele oleaginoase (nuci, alune şi migdale), avocado, brocoli, cătina, germenii cerealelor, uleiurile vegetale neprocesate şi nerafinate, lăptucile, spanacul, orezul brun, seminţele încolţite. Această vitamină este un excelent tonic al glandelor sexuale, prevenind menopauza prematură şi infertilitatea.

✓ Tulburările hormonale la femei sunt mult atenuate sau chiar eliminate de consumul sistematic de porumb, care conţine substanţe ce reglează activitatea gonadelor, favorizează oprirea hemoragiilor şi are chiar uşoare efecte calmante psihice.

✓ Consumaţi rădăcină de păstârnac, ţelină şi pătrunjel pentru că au un efecte reglatoare asupra fluxul menstrual.

✓  Consumaţi seminţe de şi/sau ulei din seminţe de in pentru bogăţia de acizi graşi omega-3 pe care o conţin. Acest tip de grăsimi au efecte benefice în multe afecţiuni. Durerile menstruale, iritabilitatea, greaţa, voma creează un disconfort care poate fi redus prin consumul de acizi graşi omega-3. Consumaţi 2-3 linguri de seminţe de in (pot fi înmuiate în prealabil sau făcute pulbere) sau 1-2 linguri de ulei din seminţe de in (îl puteţi folosi în salatele de crudităţi).

✓ Mierea stimulează activitatea hormonală şi are un efect reglator al activităţii ovarelor. La femeile cu insuficienţă ovariană se recomandă mierea de floarea-soarelui. Consumaţi 2-3 linguri de miere zilnic.

✓ Polenul conţine substanţe estrogene şi stimulente ale activităţii glandulare la femei. Se administrează 1 linguriţă, de 2 ori pe zi, înainte cu 10 minute de masă, în cură de 30 de zile. Se pot face 3-4 cure pe an. Pentru început este bine să verificaţi dacă nu sunteţi alergic la polen. Pentru a face acest lucru consumaţi mai întâi doar 1-2 granule de polen şi apoi vedeţi cum se comportă organismul. Măriţi doza de fiecare dată câte puţin, până ajungeţi la cantităţile recomandate. în cazul efectelor adverse, întrerupeţi cura.

✓ Lăptişorul de matcă este bogat în hormoni naturali, care favorizează regenerarea celulară şi normalizarea activităţii unor glande endocrine (gonadele şi suprarenalele, în special). Puteţi folosi capsule cu lăptişor de matcă sau sub altă formă, respectând indicaţiile de pe prospectul produsului.

✓ Fulgi nutriţionali de drojdie de bere - Se consumă 3 linguri zilnic, câte 15 zile în fiecare lună. Vitaminele şi aminoacizii din drojdie ajută la reglarea proceselor hormonale. Fulgii nutriţionali de drojdie de bere pot fi procuraţi din magazinele naturiste sau Plafare. îi puteţi folosi ca adaos la salatele de crudităţi sau la alte mâncăruri.

✓ Cura cu ulei de cătină - se administrează câte 40 de picături, de 2 ori pe zi, pe o bucată de pâine uscată. Este foarte bogat în vitamina E, C şi beta-caroten.

✓ Pulbere de plante - se combină în proporţii egale (de ex. câte un pachet din fiecare) următoarele plante: Creţişoară, Zmeur (frunze sau muguri), Salvie. Cu ajutorul râşniţei de cafea plantele se transformă în pulbere (o cantitate pentru o săptămână). Se administrează 1 linguriţă de pulbere de plante de 4 ori pe zi. Pulberea se ţine 5 minute sub limbă, apoi se înghite cu puţină apă. Această combinaţie are un efect amplu şi profund în reglarea hormonală şi corectarea disfuncţiilor de la nivelul aparatului genital feminin. Se face o cură de 30 de zile, iar după o pauză de 14 zile, se poate relua.

✓ Extract glicerohidroalcoolic din mlădiţe de Zmeur - Se va administra 1 doză de 2ml, de 2 ori pe zi, cu 10 minute înainte de mesele principale, în cură de 30 de zile. După o pauză se poate relua. înainte de folosire, extractul se diluează cu puţină apă. Preparatul astfel diluat se agită, se soarbe lent şi se ţine cât mai mult în gură pentru favorizarea absorbţiei prin mucoasa bucală. Preparatul are efecte benefice în numeroase afecţiuni: ciclu menstrual neregulat, ciclu menstrual foarte abundent, chist ovarian, sindrom premenstrual, afecţiuni ginecologice care apar pe fondul dezechilibrelor hormonale, adjuvant în fibrom uterin şi mastoză, contra sterilităţii şi a simptomelor neplăcute la menopauză. Mugurii de zmeur sunt un adevărat elixir contra afecţiunilor din sfera genitală la femei, inclusiv a cancerului ovarian.

 §  Recomandări de tratament în cazul sindromului premenstrual

✓ Cercetări medicale au dovedit că beta-carotenul poate creşte nivelul de progesteron. Consumaţi alimente bogate în beta-caroten: sfeclă roşie, morcovi, cătină (şi mai ales ulei de cătină), măceşe, păpădie, napi, spanac, andive, avocado, pătrunjel, pepene galben, dovlecel, roşii, ardei, broccoli, caise, coacăze, zmeură etc.

✓ Preparaţi un decoct din 1 lingură de rădăcină de Păpădie şi 1 lingură seminţe de Armurariu la 500 ml apă. Se fierbe 5 minute. Se lasă acoperit 10 minute, după care se filtrează. Se bea pe parcursul zilei. Aceste plante ajută la prevenirea unui nivel înalt de estrogen, îmbunătăţind activitatea ficatului.

✓ Uleiul de Luminiţă - 1.000 mg de 2 ori pe zi, cu 2 zile înainte de instalarea simptomelor, până în a doua zi de ciclu, pentru a ajuta la reglarea oricărui dezechilibru hormonal şi la îndepărtarea sensibilităţii sânilor.

✓ Uleiul de Ciuboţica-cucului poate stimula creşterea nivelului de progesteron şi atenua simptomele sindromulu: premenstrual.


 § Recomandări de tratament în caz de dismenoree (dureri menstruale)
✓ Preveniţi constipaţia bând suficiente lichide şi mâncaţi zilnic legume, fructe şi cereale integrale. Evitaţi alimentele preparate cu faină albă, zahăr şi grăsimi saturate, prăjelile şi rântaşurile. Consumaţi mai ales înainte şi în timpul perioadei menstruale crudităţi: fructe, legume, germeni, miere şi seminţe.

✓  Imbrăcaţi-vă bine extremităţile, mai ales când este frig, pentru a combate congestia organelor pelvice - fapt ce contribuie la apariţia crampelor.

✓  Un masaj zilnic al abdomenului şi spatelui în săptămâna dinaintea ciclului previne crampele, relaxând musculatura. Masaţi-vă singure abdomenul şi rugaţi pe altcineva să vă maseze spatele. Folosiţi numai ulei de floarea-soarelui sau de migdale dulci ori adăugaţi şi 3 picături de ulei de levănţică la fiecare lingură.

✓  Masaj reflexogen în talpa piciorului (presopunctură) al punctelor corespondente organelor şi glandelor sexuale, al hipofizei, tiroidei, paratiroidelor şi suprarenalelor.

✓  Baia fierbinte a picioarelor - 10-15 minute. Pentru sporirea efectului puteţi pune în apa fierbinte 3-4 linguri de pulbere de seminţe de muştar, obţinută cu ajutorul râşniţei de cafea. Acest procedeu stimulează imunitatea, diminuează congestia pelviană atenuând durerile şi are un efect calmant general.

✓  Compresele cu ulei de ricin aplicate pe regiunea abdomenului inferior au efecte deosebite în cazul dismenoreei. Instrucţiuni de aplicare: Aveţi nevoie de o bucată de material moale din bumbac. Această bucată de material se va tăia (lungimea) la dimensiunile regiunii unde va fi aplicată (gâtul), cu menţiunea că pe lăţime se va împături de mai multe ori. Aveţi nevoie de ulei de ricin (cel mai bun este cel presat la rece), hârtie cerată sau o folie de plastic (celofan) şi o buiotă cu apă fierbinte. După ce aţi pregătit compresa, îmbibaţi materialul în uleiul de ricin. Apoi, aplicaţi compresa direct pe piele, pe regiunea interesată. Deasupra materialului îmbibat în ulei se va pune hârtia cerată sau folia de plastic, iar deasupra se aplică buiota. Se menţine compresa cel puţin o oră, iar dacă este cazul chiar toată noaptea. Compresa nu trebuie aruncată după o singură aplicare. Ea va fi păstrată la rece în frigider, într-un recipient de sticlă, pentru a fi folosită ulterior. Se poate aplica o compresă la zi, timp de 5-6 zile.

 § Recomandări de tratament în caz de amenoree

✓  Pentru a afla schema terapeutică pentru această afecţiune studiaţi recomandările de tratament de la pagina „Insuficienţă ovariană; hirsutism”.

 §  Recomandări speciale în caz de hipermenoree şi metroragie
✓ Consumaţi următoarele sucuri: urzică, lucernă, pătlagină, pătrunjel (frunze). Au efecte bune în cazul sângerărilor. Sucurile le puteţi prepara dintr-un singur articol sau combinate.

✓ Consumaţi din abundenţă struguri roşii şi negrii, care sunt bogaţi în taninuri, ajutând la reducerea cantităţii de sânge menstrual sau chiar oprind sângerarea.

✓ în caz de diverse hemoragii ale aparatului genital folosiţi o jumătate de linguriţă de tinctură de traista-ciobanului din 15 în 15 minute până se opreşte hemoragia (dar nu mai mult de 4 linguriţe în total). în mod obişnuit, 2 linguriţe de tinctură de traista-ciobanului luate în decursul a două ore opresc o sângerare menstruală masivă.

✓ Folosiţi sub formă de ceaiuri (2-3 căni de ceai rece) sau pulberi (se administrează sublingual 1 linguriţă cu vârf pulbere plante de 3 ori pe zi) următoarele plante ce au efect hemostatic (plus multe alte efecte reglatoare asupra aparatului genital feminin): coada-calului, creţişoară, coada-şoricelului, traista-ciobanului, salvie, pătlagină, gălbenele, urzică, coada-racului. Puteţi face o combinaţie din 2 sau 3 plante sau puteţi folosi o combinaţie de 2 plante pentru ceai plus o combinaţie de 2 plante administrate sub formă de pulbere. Pulberile le obţineţi folosind râşniţa de cafea, după care se strecoară.

✓ Ceai din coajă de Stejar (Quercus robur) - se pun două linguriţe de coajă mărunţită la 250 ml de apă. Se fierb timp de 15 minute. Se filtrează şi se consumă 2-3 căni de ceai rece pe zi. Atenţie: acest ceai este foarte constipant, de aceea nu-1 consumaţi pe perioadă prelungită. Ceaiul are efect puternic astringent, antiinflamator şi hemostatic. Cu acelaşi ceai puteţi face spălaturi vaginale. în cazurile de hemoragii foarte abundente se poate introduce intravaginal praf de stejar, obţinut din coaja măcinată cu râşniţa de cafea, apoi cernut.

✓ Aplicaţi o compresă rece pe abdomen sau introduceţi picioarele în apă rece (la temperatura camerei) pentru câteva minute.

✓ Aplicaţi o cataplasmă de argilă pe regiunea abdomenului inferior. Argila se combină cu puţină apă la temperatura camerei până devine o pastă de consistenţa smântânii. Se aplică pe zona abdomenului inferior şi se păstrează 2 ore.


Nu există produse în această categorie.