Tratarea obezitatii

Obezitatea este depasirea greutatii ideale cu 20% sau mai mult. Cei cu un exces de 10-20% se numesc supraponderali. Din punct de vedere fizologic, obezitatea nu inseamna un exces de greutate corporala, ci un exces de tesut adipos. 

Excesul ponderal poate scurta viata. Studii recente arata ca pana si un exces redus de 2,5 -5 kg poate duce la deces. Se estimeaza ca fiecare kg in plus sterge 2 luni din speranta de viata.

Boli pe care le cauzeaza, favorizeaza sau complica obezitatea: diabetul, hipertensiunea arteriala, accidente vasculare cerebrale, hiperpoproteinemia, hiperuricemia, afectiunile biliare, boli canceroase, artropatiile degenerative, trombozele si stazele venoase, embolia pumonara, afectiunile cutanate, care sunt  intertrigo si hirsutismul, fertilitatea redus, complicatiile la nastere, apneea in somn, probleme psihosociale, risc crescut la interventiile chirugicale si mobilitate redusa.  

⇒Organizaţia Mondială a Sănătăţii a numit obezitatea „ucigaşul cel mai de temut al secolului XX ponderal pune bazele tuturor bolilor degenerative, cu excepţia osteoporozei. Un obez este expus unui risc de 3 ori mai mare de a dezvolta o boală de inimă, de patru ori mai mare de a suferi de hipertensiune, de cinci ori mai mare de se  îmbolnăvi de diabet şi de a avea niveluri crescute ale colesterolului sanguin şi de şase ori mai mare de a contacta boli ale vezicii biliare. De asemenea, obezii se îmbolnăvesc mai des de cancer de colon, rect, prostată, sân, col m ovar şi suferă mai des de durere lombară joasă şi osteoartrită.

Iată o listă mai amplă (dar incompletă) cu bolile pe care le cauzează, favorizează sau complică obezitate hipertensiunea arterială, accidentele vasculare cerebrale, hiperlipoproteinemia, hiperuricemia, afecţiunile bi canceroase, artropatiile degenerative, trombozele şi stazele venoase, embolia pulmonară, afecţiunile cutam: intertrigo şi hirsutismul, fertilitatea redusă, complicaţiile la naştere, apneea de somn, problemele psihosociale, riscul crescut la intervenţii chirurgicale şi mobilitatea redusă.

Numeroase voci cer revizuirea definiţiei obezităţii, considerând criteriile utilizate în prezent satisfăcătoare, deoarece, pe lângă obezitatea determinată prin cântar şi centimetru, există o obezitate metabolica, desi greutatea este considerată normală. Cea mai importantă caracteristică a acestei obezităţi metabolice este rezistenta la insulină. Creşteri mici ale volumului de ţesut adipos - acelea ce survin o dată cu înaintarea în vârstă - pot creştere trigliceridelor în sânge, apariţia diabetului şi a altor stări patologice, tulburarea de bază fiind rezistenta in insulină. Prin rezistenţa la insulină înţelegem o stare a unei celule, a unui ţesut, sistem sau organism în : care pentru a obţine un răspuns insulinic normal, este nevoie de cantităţi mai mari de insulină.

Mulţi autori cer ca greutatea considerată sănătoasă să fie cea care previne cel mai bine boala coronariaa că ea n-ar trebui să depăşească indicele de masă corporală de 22,6 la bărbaţi şi 21,1 la femei. Aceasta însea bărbat cu înălţimea de 1,75 m, în niciun caz n-ar trebui să aibă o greutate mai mare de 66 kg, de preferat a mai puţin, iar o femeie de 1,60 m să aibă mai puţin de 55 kg, de preferat 50. Alţii cred că riscurile diferitelor boli cresc  începând cu indicele de greutate corporală 20, ceea ce înseamnă că un bărbat de 1,80 m nu trebuie să cânţi mult de 67 kg.

⇒Inmulţirea produselor bogate în zahăr şi grăsimi şi a alimentelor rafinate, de la coca-cola şi ta restaurantele fast food, de tipul McDonald’s este una din cauzele dezechilibrelor nutriţionale, ale obezitatii, ale bolilor de inimă şi a cancerului. Revoluţionaţi-vă obiceiurile culinare. Cu cât veţi mânca mai puţină came, lapte, oua, brânzeturi, cu atât veţi da jos mai repede kilogramele în plus. Cea mai bună dietă de slăbit este o dietă vegetariana formată numai din fructe, verdeţuri, cereale integrale, nuci şi seminţe. Chiar şi derivatele lactate degresate determina creşterea greutăţii şi masei corporale la animalele tinere, datorită unui factor de creştere din proteina laptelui. Folosirea alimentelor de origine animală, alături de o dietă bogată în calorii determină maturizarea precoce a copiilor timpurie a pubertăţii, pregătindu-i pentru bolile degenerative.

S-a observat că vegetarienii au o rată a metabolismului uşor mai crescută în timpul perioadei de odihnă, adica ei ard ceva mai mult din caloriile ingerate pentru a produce căldură în organism şi nu le depun sub formă de grasimi de depozit.

Carnea este bogată în calorii şi face ca pierderea greutăţii să fie dificil de obţinut. Pe de altă parte, tea zarzavaturile şi cerealele (fără adausuri de grăsimi) sunt mult mai scăzute în calorii, astfel facilitând u program de scădere în greutate.

Până nu demult, se credea că în organismul uman toate grăsimile alimentare se oxidează, adică se utiliziaza la fel.  Azi se ştie că diferitele tipuri de grăsimi determină rate diferite de creştere în greutate. Astfel, grăsimile vegetală se oxidează mai repede decât grăsimile din produsele lactate şi din came. Spus altfel, acizii grasi sunt metabolizaţi mai repede decât acizii graşi saturaţi cu acelaşi număr de atomi de carbon (L S Piers  International Journal of Obesity 2002; 26: 814-821). De asemenea, acizii graşi saturaţi înrăutăţesc rezistenta la insulină, o realitate de care trebuie să ţină seama persoanele obeze cu diabet.

 Eliminaţi complet toate grăsimile libere (unt, margarină, maioneză, alimente prăjite, grăsimi prăjii arahide). N-o să pierdeţi niciun element nutritiv de neînlocuit, nivelul de echilibru pentm greutatea dvs. corporală va coborî, iar tensiunea dumneavoastră arterială va avea numai de câştigat de pe urma unei diete grăsimi. Veţi putea totuşi folosi câteva nuci (mai bune sunt migdalele) şi seminţe.

Cu cât varietatea de alimente servite la o masă este mai redusă, cu atât nivelul de echilibru pentru greutatea corporală coboară. Cu alte cuvinte, greutatea corporală va creşte mai mult după un prânz de 600 de calorii provenite  zece preparate culinare diferite, gătite după reţete complexe, decât după un prânz de 600 de calorii provenite din 2 sau trei feluri de mâncare consumate cu pâine..

 Nu uitaţi că aceeaşi cantitate de alimente consumată dimineaţa nu creşte greutatea ca atunci când este consumata seara, deoarece în timpul zilei predomină activitatea sistemului nervos simpatic, care favorizează arderile, consumul de energie, pe când noaptea predomină activitatea sistemului parasimpatic, care favorizează anabolismul, clădirea organismului sau depunerea de energie. Incercaţi să nu mai mâncaţi nimic după ora trei a dupa amezii.  Excepţie de la această regulă fac ceaiurile din plante medicinale, care pot fi consumate fără restricţie şi după  ora 15. Acest program de mese aduce rezultate excepţionale. Deci, cine doreşte să slăbească nu va renunţa la masa de dimineaţă, ci la cea de seara.

Gustările între mese aduc mari dezavantaje procesului de aducere a organismului la greutatea optimă. De multe ori, aceste gustări sunt şi bogate în calorii, iar pe deasupra nu oferă sistemului digestiv posibilitatea repausului. Hotarâţi-vă să nu consumaţi niciun aliment între mese.

Nu consumaţi băuturi răcoritoare. O băutură răcoritoare conţine între 120-180 de calorii provenite din zahăr, însă i fel de alte substanţe nutritive, fapt ce dezechilibrează balanţa nutritivă. Pentru copii, băuturile dulci sunt o catastrofa. Consumul zilnic al unui pahar de băutură cu zahăr la copii între 7 şi 11 ani creşte indicele de masă corporală cu 0,24 unităţi.

Este foarte important să se înţeleagă că dietele de slăbit topesc muşchii, nu grăsimile, şi de aceea trupul devine inestic. Numai mişcarea topeşte grăsimile şi întăreşte muşchii, formând o siluetă armonioasă. Exerciţiul cel mai bun şi cel mai sigur este mersul pe jos. Persoanele antrenate pot opta, desigur, pentru exerciţii mai solicitante. Incepeţi treptat cu ceea ce sunteţi în stare să faceţi. Nu este chiar atât de important cât de repede mergeţi. Ceea ce contează este distanţa parcursă şi durata activităţii. Unii trebuie să înceapă cu numai cinci minute o dată, de câteva ori pe zi.

⇒Faceţi mişcare după fiecare masă. Ieşiţi în aer liber şi mişcaţi-vă aproximativ 25 de minute. Mişcarea nu trebuie să fie foarte solicitantă, dar este bine să aibă o intensitate moderată.

Expunerea repetată, zilnică, la soare, stimulează metabolismul şi reduce apetitul.

Stresul (agitaţia, nervozitatea, îngrijorarea etc.) contribuie la dezechilibrarea sistemului endocrin şi face mai dificilă scaderea în greutate. Pe deasupra, stresul contribuie la apariţia unei multitudini de boli şi dezechilibre. 

Ceea ce este trist este că majoritatea oamenilor nu înţeleg că eforturile lor de a slăbi sunt sortite eşecului, afară de în care sunt dispuşi să facă modificări de durată în modul lor de viaţă şi să aleagă sistematic numai alimente  sanatoase. Până la 95% dintre cei ce au slăbit ţinând o cură de slăbire îşi recapătă kilogramele pierdute în maximum un an de zile, de obicei cu un supliment deloc neglijabil.

Obezitatea este favorizată de anumite medicamente: corticosteroizii, antidepresivele triciclice şi heterociclice, insulina şi majoritatea medicamentelor antidiabetice etc.

⇒Nu uitaţi că uleiul este un aliment foarte concentrat. Folosiţi-l în cantităţi foarte reduse. Incercaţi chiar să renunţaţi la uleiul adăugat în salate sau picuraţi extrem de puţin ulei de măsline extravirgin.

Fibrele alimentare se găsesc numai în alimente de origine vegetală. Acest material, care conferă rigiditate pereţilor celulari ai plantelor se prezintă în mii de variante chimice. Noi digerăm extrem de puţin din fibre, aproape deloc. Cu toate acestea, fibrele, neavând calorii deloc sau doar foarte puţine, ajută printre altele, la diluarea densităţii calorice a alimentaţiei noastre, creează saţietate şi curmă pofta de mâncare. Astfel, ele ne satisfac foamea şi reduc la minimum consumul de calorii.

Renunţaţi la pâinea albă şi produsele de patiserii preparate din faină albă. Sunt nesănătoase şi îngraşă. Preparaţi din faina integrală pâinici bine coapte. Sunt foarte hrănitoare, nutritive şi săţioase. Veţi mânca puţin şi vă veţi sătura.

⇒Date recente privind efectele biologice ale alimentelor fast-food, adică de tip McDonald’s, sugerează faptul că hrana excesiv de bogată în grăsimi şi zahăr poate produce modificări în creier, care fac dificilă renunţarea la ele. Crecetătorii cred că aceste alimente pot declanşa modificări asemănătoare celor ce se întâlnesc în dependenţa de cafea, şi droguri. Deosebirea între o masă la McDonald’s şi una pregătită în casă constă în proporţia de grăsimi şi zahăr, O singură masă la un restaurat fast-food - cu hamburger, cartofi prăjiţi, o băutură dulce şi un desert - furnizează cantitatea de grăsimi care ar fi suficientă pentru 3-4 zile şi energia aproape pentru o zi întreagă. Pe lângă caloriile multe mai  este calitatea, sub orice critică, a uleiurilor care stau pe foc ziua şi noaptea.


⇒Un rol nefast în apariţia obezităţii la copii îl are şi hrănirea artificială, la vârsta când copiii ar trebui să fie alimentaţi la san . 75% dintre copiii mici din Franţa consumă mai multe proteine şi grăsimi decât ar trebui, pentru că nu sunt hrăniţi la san. Academia Americană de Pediatrie recomandă hrănirea la sân timp de cel puţin 12-13 luni.


⇒Doi din trei americani adulţi sunt supraponderali, iar o treime din populaţia adultă a Americii este obeză. Nu doar ca aceste cifre sunt foarte mari, dar ritmul în care cresc este alarmant. Aproximativ 15% din copiii Americii sunt ponderali. Un alt procent de 15% prezintă riscul de a deveni supraponderali.

⇒Din nefericire, din punct de vedere nutritiv, modul de pregătire a alimentelor din zilele noastre constituie o nenorocire. Dacă un cartof de 60 g oferă 50 de calorii, acelaşi cartof, servit sub formă de cartofi „pai”, furnizează 130 caloriii. Consumaţi cât mai multe alimente crude sau foarte simplu gătite, adăugând puţină sare (sau deloc) şi foarte ulei de măsline.

Temelia atitudinii faţă de alimentaţie se aşază în prima copilărie. Copiii se obişnuiesc cu anumite gusturi, pe care ajung să le iubească. Părinţii trebuie să consume împreună cu copiii alimentele cele mai sănătoase, oferite în formele ate vârstei. in felul acesta, se vor forma gusturile şi copiii vor îndrăgi alimentaţia vegetariană.

Tinerii supraponderali au adesea niveluri ridicate ale colesterolului, ceea ce poate constitui un semnal pentru multe boli fatale. Probabilitatea ca ei să prezinte intoleranţă la glucoză este mai mare şi prin urmare, sunt predispuşi a face diabet. Diabetul de tip II, întâlnit înainte numai la adulţi, creşte în ritm vertiginos în rândul adolescenţilor. Copiii obezi prezintă o predispoziţie de 9 ori mai mare de a face hipertensiune arterială. Apneea din timpul somnului care poate fi cauza unor probleme neuro-cognitive, se întâlneşte la unul din 10 copii obezi. La copiii obezi se întâlnesc mult mai probleme legate de oase.

⇒Intr-o lucrare efectuată de cercetători din Elveţia, Franţa şi Japonia, se arată că acidul linolic, din uleiul şi margaririna din floarea-soarelui, consumat în cantităţi relativ mari în timpul sarcinii sau în perioada de sugar şi în prima copilairie, când ţesutul adipos este într-o fază dinamică a dezvoltării lui, duce la obezitatea copiilor şi a adolescenţilor ( Journal of Lipid Research 2003; 44:271-279).

Nivelul ridicat de cortizol (hormonul principal fabricat de glandele suprarenale ca răspuns la stres) reduce sensibilitatea la insulină, iar reducerea acestei sensibilităţi a membranei celulare are legătură cu obezitatea, diabetul, sindromul metabolic X. Schimbaţi-vă stilul de viaţă, renunţând la încordarea şi tensiunea continuă şi la emoţiile negative care sunt ruinătoare pentru sănătatea dumneavoastră.

Puţini au auzit de sindromul X (sau sindromul metabolic), termen care se referă la un complex de simptome şi afecţiuni între care diabetul, rezistenţa insulinică, obezitatea, hipertensiunea, colesterol ridicat, afecţiuni cardiace! Dacă vezi că începi să iei în greutate, nu ai energie şi înregistrezi un nivel de colesterol şi tensiune ridicate, şi parcă nici mintea nu te mai ajută la fel ca mai înainte, atunci eşti probabil candidat la sindromul X sau poate chiar suferi de el de mai multă vreme.

Produse naturale CaliVita recomandate in tratarea obezitatii:

- Evening Primrose Oil - pentru femei :1-0-1 inainte de masa; 3 luni continuu; echilibreaza metabolismul axului endocrin, normalizand astfel secretiile hormonale ale glandelor afectate cu repercursiuni in obezitate sau Omega 3 - pentru barbati :0-1-1 in timpul mesei, 3 luni continuu, dizolva depunerile de grasime de pe peretii vaselor de sange si din tesuturi.

Slim Formula :1-1-1 inainte de masa; 2-3 luni continuu; adjuvant in obezitate deoarece accelereaza procesele de ardere metabolica, reduce apetitul alimentar, faciliteaza eliminarea prin scaun a grasimilor incarcate cu toxine prin normalizarea tranzitului intestinal; componenta lecitina luata separat este un bun arzator de grasimi si un accelerator de tranzit intestinal eficient.

Rhodiolin :1-0-1 dupa masa, 2 luni continuu, are efect antistress regland astfel sistemul nervos si hormonal - ce sufera modificari in conditii de suprasolicitare si determina adesea, prin afectarea sistemului hormonal, acumulare de tesut gras.

SambuRex :1-0-1 lingurite dupa masa, manifesta efect de extragere a excesului de apa si deseuri metabolice din tesuturi, fiind eficient in curele de slabire la persoanele evident supraponderale.

Pure Yucca :0-1-1 in timpul mesei; actioneaza preponderent in sfera eliminarii metabolitilor toxici de pe traiectul intestinal, curatand in profunzime depunerile reziduale vechi si noi de pe peretii intestinelor si facilitand astfel schimburile importante de substante de la acest nivel; echilibreaza tulburarile de tranzit intestinal odata cu ridicarea vitalitatii intregului organism.

SAU:

Evening Primrose Oil - pentru femei:1-0-1 inainte de masa; 3 luni continuu; echilibreaza metabolismul axului endocrin, normalizand astfel secretiile hormonale ale glandelor afectate cu repercursiuni in obezitate sau Super Soya Lecithin - pentru barbati : 0-1-1 in timpul mesei, 3 luni continuu, este un bun arzator de grasimi si un accelerator eficient de tranzit intestinal.

Nopalin :1-1-1 inainte de masa; 2-3 luni continuu; adjuvant in obezitate deoarece reduce apetitul alimentar prin crearea senzatiei de satietate, este in acelasi timp hranitor, leaga compusii reziduali din intestine si contribuie la eliminarea lor eficienta prin scaun, are actiune detoxifianta si regleaza glicemia.

- Figure Shaper :1-0-1 inainte de masa, 2-3 luni continuu, suprima eficient pofta de mancare in timp ca lasa organismul sa produca energie din rezervele de grasime; accelereaza metabolic si reglementeaza distributia energiei in organism.

Rhodiolin :1-0-1 dupa masa, 2 luni continuu, are efect antistress regland astfel sistemul nervos si hormonal - ce sufera modificari in conditii de suprasolicitare si determina adesea, prin afectarea sistemului hormonal, acumulare de tesut gras.

Pure Yucca :0-1-1 in timpul mesei; actioneaza preponderent in sfera eliminarii metabolitilor toxici de pe traiectul intestinal, curatand in profunzime depunerile reziduale vechi si noi de pe peretii intestinelor si facilitand astfel schimburile importante de substante de la acest nivel; echilibreaza tulburarile de tranzit intestinal odata cu ridicarea vitalitatii intregului organism.

SAU:

Slim Formula  :1-1-1 inainte de masa; 2-3 luni continuu; adjuvant in obezitate deoarece accelereaza procesele de ardere metabolica, reduce apetitul alimentar, faciliteaza eliminarea prin scaun a grasimilor incarcate cu toxine prin normalizarea tranzitului intestinal; componenta lecitina luata separat este un bun arzator de grasimi si un accelerator de tranzit intestinal eficient.

Spirulina Max  :1-1-0 inainte de masa, 2 luni continuu, intareste sistemul imunitar si regleaza functionarea glandei tiroide - raspunzatoare in numeroase cazuri de procesul de acumulare de tesut gras; de asemenea, asigura o digestie corecta si regleaza nivelul de lipide din sange.

- X-Shape :1-0-1 inainte de masa, 2 luni continuu; prin compozitia bogata in aminoacizi stimuleaza arderea depozitelor de grasime fara a pierde tesut muscular; combate slabiciunea generala asociata adesea cu pierderea greutatii corporale.

SambuRex  :1-0-1 lingurite dupa masa, manifesta efect de extragere a excesului de apa si deseuri metabolice din tesuturi, fiind eficient in curele de slabire la persoanele evident supraponderale.

Pure Yucca  :0-1-1 in timpul mesei; actioneaza preponderent in sfera eliminarii metabolitilor toxici de pe traiectul intestinal, curatand in profunzime depunerile reziduale vechi si noi de pe peretii intestinelor si facilitand astfel schimburile importante de substante de la acest nivel; echilibreaza tulburarile de tranzit intestinal odata cu ridicarea vitalitatii intregului organism.

OPTIONAL, se poate utiliza dispozitivul energetic de uz personal BioHarmonex, pe programele corespunzatoare de reglare energetica: Weightloss (in timpul antrenamentului), After Training (dupa antrenament), Relax (inainte de culcare), Hormone (oricand, numai pentru femei), Nerves (in timpul activitatilor cotidiene), Circulation (dimineata devreme), Detox (seara), Digestion (in timpul mesei).

OPTIONAL se va consuma apa alcalina (vezi dispozitivul Aquarion), deosebit de benefica in normalizarea absorbtiei intestinale a nutrientilor, fluidizarea circulatiei sanguine, eliminarea metabolitilor toxici si a surplusului de grasimi din organsim.

Observatii:

► Produsele recomandate se pot lua in paralel cu medicatia clasica si optim ar trebui sa se faca 3 cure pe an cu o pauza de 1 luna intre ele.

► Se recomanda optim 1-2 reprize a cate 30 de minute de exercitii fizice pe zi.

► Se recomanda ca, in paralel cu utilizarea produselor, sa se consume zilnic multa apa plata, ceaiuri, sucuri naturale, fiind contraindicate apele si sucurile carbogazoase.

► Este foarte importanta evitarea stresului prin cultivarea unei atitudini interioare senine si flexibile fata de evenimente si fata de procesul de slabire.

Remedii naturiste in tratarea obezitatii

□        Soluţia pentru a slăbi este alimentaţia în totalitate vegetariană, cu alimente integrale asociate cu o cantitate rezonabilă de mişcare fizică. Este o schimbare a stilului de viaţă pe termen lung şi nu o încercare de cârpire rapida printr-o ciudăţenie. Această soluţie oferă o pierdere în greutate constantă, concomitent cu reducerea riscului de a face boli cronice.
Intr-un anumit studiu, s-a cerut unor subiecţi supraponderali cât de mult voiau alimente care erau în cea mai mare parte, cu un conţinut redus de grăsimi, alimente integrale de origine vegetală. In 3 săptămâni, aceste persoane ai pierdut în medie 9 kg. La Centrul Pritikin, 4.500 de pacienţi care au trecut printr-un program de 3 săptămâni au obţinut rezultate similare. Hrănindu-şi clienţii cu o dietă în principal vegetariană şi asociind-o cu mişcare fizica, Centrul a constatat că aceştia au pierdut 5,5 din greutate în decurs de 3 săptămâni. Sunt totuşi şi unii oameni care deşi se alimentează vegetarian, totuşi nu slăbesc. Sunt câteva motive principale pentru aceasta. 

In primul rând şi cel mai important, a slăbi folosind o dietă vegetariană nu se poate produce dacă respectiva persoană consumă prea mulţi hidraţi de carbon rafinaţi. Dulciurile, prăjiturile, plăcintele, produsele de patiserie şi pastele făinoase nu pot duce la slăbire. Aceste alimente sunt foarte concentrate în zaharuri şi amidonuri care se digeră repede, iar produsele de patiserie, prăjiturile, plăcintele au adesea şi un conţinut foarte mare de grăsimi. Alimentaţia optimă este alimentaţia în totalitate vegetariană, dar cu alimente integrale (nu rafinate).

Al doilea motiv pentru care nu are loc scăderea în greutate se datorează faptului că persoana respectivă nu face deloc  mişcare fizică. Mişcarea fizică efectuată într-o proporţie rezonabilă în mod regulat, poate duce la rezultate bune.

In al treilea rând, anumiţi oameni au o predispoziţie moştenită din familie de a avea corpuri supraponderale si aceasta face ca provocarea lor să fie mai dificilă. Dacă te încadrezi aici, pot doar să-ţi spun că trebuie să fii foarte hotarat în ce priveşte alimentaţia şi mişcarea fizică.

Dietă:
în cazul în care veţi renunţa la produsele de origine animală (carne, lapte, ouă) şi veţi consuma fructe cereale integrale, legume, zarzavaturi, puţine nuci şi seminţe, reducând drastic consumul de ulei, daca veţi adopta un program regulat de exerciţii fizice (fără să devină o obsesie) şi veţi duce o viaţi echilibrată, cu siguranţă greutatea corporală va scădea şi veţi deveni o persoană normoponderală. Nu este nevoie de tabele cu nutrienţi, de calcularea caloriilor şi de tot felul de cure de slăbire care sunt de cele mai multe ori dăunătoare, dezechilibrând organismul. Alegeţi o soluţie de termen lung, prin schimbări în stilul de viaţă.

□        Dacă doriţi să scădeţi mai repede în greutate, faceţi o cură de sucuri de fructe şi zarzavaturi pe o perioadă de 7-21  zile. Se va consuma câte 250 ml de suc la două ore şi jumătate. într-o zi se vor însuma 1,5-2 litri de sucuri. Dacă ni puteţi adopta un astfel de regim, cel puţin încercaţi să consumaţi cu predilecţie crudităţi pe o perioadă mai lungă. Cu cât veţi folosi mai multe alimente în stare crudă, cu atât mai bine va fi pentru greutatea dumneavoastră. Salatele de varză, morcovi, lăptucă, spanac, castraveţi, roşii, ardei şi consumul de fructe din belşug ar trebui să formeze meniu zilnic.

Se recomandă următoarele sucuri:
Frunze de telină - 1/2 pahar de două ori pe zi. Gustul este sărat şi poate fi corectat adăugând puţin suc de morcov sau de lămâie. Acest suc are un efect de inhibare a apetitului alimentar. Mai mult, efectele diuretice ale ţeline provoacă eliminarea apei din ţesuturi, ducând la o scădere rapidă în greutate. La aceasta, se adaugă efectele de reglare a activităţii glandelor care produc în organism cortizonul (numit şi hormonul de stres), care atunci când este produs în exces, dă carnaţiei şi pielii un aspect „pufos”, neplăcut.
Cartofi - 1/2 pahar de suc, băut cu un sfert de oră înainte de fiecare masă. Sucul de cartofi are efecte foarte puternice de inhibare a apetitului alimentar. Mai mult, acest remediu stimulează din plin procesele de eliminare ceea ce determină o accelerare a procesului de slăbire.
Orz verde - 1-2 pahare/zi (se poate folosi şi pudra de orz verde). Are efecte depurative puternice, regleaza funcţionarea glandelor şi ajută la eliminarea surplusului de greutate.
Pătrunjel (frunze)- 1 pahar/zi. Este un bun reglator endocrin şi un diuretic puternic.
Urzică - 1-2 pahare/zi. Sucul de urzică este un puternic purificator sanguin şi depurativ, diuretic puternic, ajută la reglarea glandelor endocrine.
Păpădie - 1/2 pahar/zi. Se poate lua în amestec cu sucul de pătrunjel sau urzică. Stimulează puternic activitate hepatică şi pancreatică, favorizează eliminarea de toxine, este un excelent diuretic.
Mere - 1 pahar/zi. Merele sunt bogate în potasiu, ajutând la eliminarea excesului de apă din ţesuturi.
Grape-fruit - 1 pahar/zi. Stimulează diureza, purifică sângele, susţine activitatea hepatică.
❖Fructe de sezon, mai ales cele cu un conţinut mare de apă (pepene verde, pere, cireşe, zmeură, căpşuni).

Obs.:

  • 1 pahar = 250 ml
  • Folosiţi sucurile pe care le puteţi găsi în sezonul respectiv. Aveţi o ofertă variată.

✓ în fiecare dimineaţă, timp de 7 zile se face o clismă cu 1,5 litri infuzie călduţă de muşeţel. Ajută la curăţirea colonului şi dezintoxicarea generală a organismului.

Alte recomandări dietetice:
Cura de struguri. Se începe cu o perioadă de acomodare de trei zile, în care se consumă progresiv: o jumătate de kilogram de struguri în prima zi, un kilogram în a doua zi, ajungându-se la 1,5 kilograme în cea de-a treia zi. După aceste zile în care ne obişnuim digestia şi metabolismul cu strugurii, urmează 5-8 zile în care se consumă numai şi numai struguri, ca atare sau sub formă de suc (must). Se consumă în fiecare zi minimum 1,5 kg de struguri ori 1,2 litri de suc proaspăt, cantitatea maximă fiind de 3-4 kg de struguri ori 2,4 litri de suc pe zi. După ultima zi de cură, ne reobişnuim gradat cu o alimentaţie diversificată. Cura cu struguri vizează explicit o scădere mai mult sau mai puţin bruscă în greutate. Pe lângă acest efect, se produce şi o eliminare masivă a toxinelor din corp, care va favoriza apoi menţinerea greutăţii în limitele pe care le dorim.

Cura de mere. Se recomandă consumul a 1-2 kg mere într-o zi, fără să se mai consume alte alimente.

Cireşele şi vişinele au un efect depurativ puternic, sunt uşor laxative şi au puţine calorii. Puteţi să lc consumaţi din belşug.

✓ Mai mult ca orice aliment, mămăliga oferă o senzaţie de saţietate extrem de rapidă, datorită fibrelor alimentare din compoziţia sa, fiind utilă în tratarea obezităţii. Pe deasupra, mămăliga este un preparat sărac în calorii.

✓ Se ia înainte de fiecare masă pulbere fină de tărâte de grâu, câte o lingură. în stomac, fibrele conţinute de coaja bobului de grâu îşi vor mări foarte mult volumul, „tăind” pur şi simplu foamea şi dând senzaţia de saţietate. în plus, ele ajută procesele de eliminare, importante în tratamentul obezităţii.

Polenul de albine reglează tranzitul intestinal, favorizând eliminarea, stimulează metabolismul, ajutând la o mai bună „ardere” a caloriilor. Se administrează 2 linguriţe de 2 ori pe zi, cu puţin timp înainte de masă. Cura durează 30 de zile, apoi după o pauză, se poate relua.

Apă fierbinte cu lămâie - Atunci când simţiţi că vă este foame, consumaţi câteva înghiţituri (o jumătate de pahar) de apă fierbinte, în care stoarceri un sfert de lămâie. Aproape instantaneu, senzaţia de foame va dispărea şi, chiar dacă veţi vrea să mâncaţi, nu veţi putea lua mai mult de câteva înghiţituri. Motivul: sucurile gastrice sunt inactivate.

Obs.: în pagina „Reţete ce pot fi practicate în perioada curelor cu alimentaţie crudivoră”  veţi găsi o paletă largă de preparate pe care le puteţi folosi în timpul tratamentului, bineînţeles, ţinând cont de indicaţiile şi contraindicaţiile legate de afecţiunea dumneavoastră. Folosiţi, în mod special, reţete ce conţin ingrediente cu potenţial terapeutic pentru afecţiunea de care suferiţi.

Fitoterapie  tratatrea obezitatii

Două linguriţe de seminţe de In se pun într-un pahar de apă şi se lasă vreme de două ore la riioierapie.    macerat, la temperatura camerei, după care nu se face filtrarea obişnuită, ci se bea ca atare.
înainte de fiecare masă se consumă un pahar de macerat călduţ. Odată ajuns în stomac, se va  produce o senzaţie de saţietate, care va reduce automat pofta de mâncare. Mai mult, el va ajuta  la intensificarea proceselor de eliminare - element important în regimurile de slăbire.

Tinctura din fructe de Soc combate drastic obezitatea. Pentru persoanele cu probleme mai serioase de greutate se recomandă o schemă de tralament complexă: în prima zi se ia o linguriţă, la ora 18; a doua zi se iau două linguriţe la aceeaşi oră s.a.m.d., pană în ziua a şaptea, când se ajunge la 7 linguriţe luate odată. Se menţine această doza vreme de 30 de zile. Dozele progresive se iau pentru a nu crea un şoc tranzitului intestinal, care va fi foarte mult accelerat, la fel ca şi diureza şi procesele de eliminare pe ansamblu. Tinctura din fructe de soc deblochează tranzitul intestinal, fiind de un imens ajutor pe termen lung persoanelor constipate sau cu o eliminare leneşă. Apoi, mobilizează toxinele din organism şi intensifică eliminarea lichidelor din corp prin diureză şi prin transpiraţie.

✓ Tinctura de Trei-frati-pătaţi. Se administrează 1 linguriţă în jumătate de pahar de apă, de 4 ori pe zi, în cură de 30 de zile. După o pauză de 14 zile, se mai face o cură. Această plantă are un efect diuretic foarte puternic, stimulând procesele de eliminare a toxinelor.

Valeriană (rădăcină) - 2-3 capsule pe zi. Acizii valerianici conţinuţi în rădăcina acestei plante au un puternic efect de reducere a apetitului alimentar, mai ales când obezitatea şi pofta de mâncare exagerată au la bază stresul cronic.Inconvenienţa acestui remediu este inducerea, în anumite cazuri, unei stări de moleşeală (Valeriana este o plantă cu efecte sedative).

Alte indicaţii:

✓ Cura cu suc de lămâie: se consumă în prima zi sucul de la o lămâie. Se creşte doza zilnic cu câte o lămâie până se ajunge la 7 lămâi pe zi. Din ziua a opta se scade doza cu câte 1 lămâie pe zi, până se ajunge la 1 lămâie zilnic. Se practică deci, 14 zile, iar după o pauză de două săptămâni se poate relua. Cura este foarte eficientă în obezitate cât şi în alte boli. Sucul de lămâie se va consuma obligatoriu cu paiul. Această cură vă va ajuta să eliminaţi din greutate. în acelaşi timp, lămâia este un purificator sanguin şi un „măturător” al tumorilor.


Nu există produse în această categorie.