Insuficienta ovariana, Hirsutism

⇒ Hirsutismul apare, de obicei, datorită producţiei excesive a glandelor suprarenale de hormoni androgeni, având uneori origine congenitală sau apărând datorită hiperplaziei glandelor suprarenale, ori ca urmare a existentei unei tumori glandulare. Hipersecreţia de hormoni androgeni a cortico-suprarenalelor se manifestă prin atrofia uterului, nedezvoltarea sânilor, amenoree (lipsa ciclului menstrual), sterilitate, hirsutism. Pentru mai multe detalii puteţi studia pagina „Afecţiuni ale glandelor suprarenale”.

⇒ Sindromul de insuficienţă ovariană este determinat de hiposecreţia a doi hormoni, care determină inhibiţia secretorie de estrogeni ovarieni - hormoni responsabili de maturizarea organelor genitale, dezvoltarea mucoasei uterine, a glandelor mamare, apariţia şi dezvoltarea caracterelor secundare la femeie, precum şi comportamentul sexual feminin. Alături de simptomele clasice ale afecţiunii, traduse prin tulburări de maturizare sexuală şi de creştere, se disting aspecte ca: nedezvoltarea sânilor, raritatea sau absenţa părului pubian, tendinţa de îngrăşare, în special în partea inferioară a corpului.

 ⇒ Alcoolul, chiar consumat în cantităţi mici, dar regulat, favorizează îngrăşarea, mărirea cantităţii de ţesut adipos, accelerează procesele de îmbătrânire.

Fumatul inhibă formarea de hormoni feminini, produce hirsutismul (dezvoltarea firelor de par inestetice), îmbătrâneşte şi favorizează ridarea pielii.

Evitaţi anticoncepţionalele şi pilulele chimice de slăbit pentru că pot antrena tulburări endocrine majore şi au multe reacţii adverse. Dacă vreţi să folosiţi medicamente, citiţi de pe prospectul lor lista de reacţii adverse.

⇒ Evitaţi produsele care afectează echilibrul endocrin - aditivii (E-urile) pentru ameliorarea gustului, aromei şi a gradului de afânare, zaharul alb şi dulciurile care îl conţin, carnea (mai ales animalele din crescătorii sunt hrănite cu anumiţi hormoni de creştere), margarina, produsele cofeinizate, ciocolata. Toate perturbă pe termen lung raportul dintre estrogen şi progesteron, producând în timp îngrăşarea, retenţia apei în ţesuturi, diferite boli ginecologice.

Este un lucru cert că stresul este o cauză principală care conduce la dezechilibre serioase în organism, mai ales a glandelor endocrine. Emoţiile şi stările psihice negative precum mânia, supărarea, anxietatea, nefericirea, nemulţumirea distrug organismul şi creează premisa pentru apariţia unei palete diverse de afecţiuni, inclusiv cele luate în studiu în acest capitol.

Feriţi-vă de radiaţiile electromagnetice. Nu dormiţi în camere cu aparate electrice în funcţiune, folosiţi cât mai puţin telefonul celular şi mai ales nu-1 purtaţi în zona bazinului (în special a ovarelor), staţi cât mai puţin (sau chiar deloc) în faţa ecranului televizorului sau a monitorului calculatorului. Studii recente arată că expunerea îndelungată la aceste radiaţii perturbă activitatea hormonală.

⇒ Sedentarismul şi obezitatea conduc la dezechilibre endocrine şi trebuie combătute drastic.

Simptome ale sindromului de insuficienta ovariana

Alaturi de simptomele clasice ale afectiunii, care se manifesta prin tulburari de maturitate sexuala si de crestere, se disting aspecte ca: nedezvoltarea sanilor, raritatea sau absenta parului pubian, tendinta de ingrasare, in special in partea inferioara a corpului.

Produse CaliVita in tratarea naturista a sindromului de insuficienta ovariana

 - VitalWomen : 1-1-0 dupa masa; 3 luni continuu; echilibreaza hormonal si imunitar, crescand tonusul intregului organism.

- Strong Bones Plus : 0-0-1, dupa masa, 3 luni continuu, pentru a reechilibra deficienta de estogen in cazul insuficientei ovariene premature.

- Bee Power Jelly : 0-1-0, dupa masa, 3 luni continuu, este bogat in hormoni naturali, care favorizeaza regenerarea celulara si normalizarea activitatii unor glande endocrine ( gonadele si suprarenarele in special). 

- Vitamina E : 1-0-0, dupa masa, 3 luni continuu- excelent tonic al glandelor sexulale. 

Recomandări de tratament:

Dieta.
■ S-a dovedit experimental că adoptarea unei diete exclusiv vegetariane (preponderent crudivoră) face ca perioada menstruaţiei să dureze mai puţin şi să fie însoţită de mai puţine crampe şi hemoragii, ajutând şi la evitarea altor probleme cum ar fi: retenţia de apă, apetitul necontrolat, irascibilitatea, apariţia unor probleme ginecologice, cum ar fi chistul ovarian, nodulii mamari, fibromul etc. Adăugaţi la această dietă un program regulat de trezire, culcare şi masă, exerciţiu fizic făcut în aer liber, o dispoziţie veselă, senină şi fericită şi veţi obţine o reţetă eficientă pentru acest gen de afecţiuni.Consumaţi multe fructe şi legume crude, grâu încolţit şi seminţe nepreparate termic (in, floarea-soarelui, dovleac). Puteţi folosi şi sucuri care vor stimula şi mai mult imunitatea şi vor exercita efecte depurative şi detoxifiante, care stimulează activitatea normală a ovarelor şi a glandelor suprarenale.

>        Vârfuri proaspete de lucerna - 1 pahar/zi. Lucerna are un conţinut bogat de clorofilă (susţine reîmprospătarea sângelui), minerale şi microminerale, ajută glandele suprarenale şi hipofiza şi are efect estrogenic.

>        Ţelină şi ceapă - 100 ml pe zi, în cură de două luni - Această combinaţie de sucuri restabileşte funcţionalitatea normală a suprarenalelor şi ovarelor, determinând inhibarea secreţiei de hormoni androgeni (testosteron) şi normalizarea valorilor estrogenilor şi a progesteronului.

>        Strugure - 1-2 pahare/zi. Strugurii au efecte puternice asupra gonadelor şi glandelor cortico-suprarenale, care secretă o bună parte din hormonii feminini. Strugurii pot fi consumaţi ca atare sau sub formă de cură. Cei mai valoroşi sunt cei roşii sau negri.

Alte recomandări dietetice:
⇒  Consumaţi din belşug alimente care au efecte similare estrogenului: ţelina, mărarul, păstârnacul, soia (sub formă de lapte şi alte preparate), uleiul extravirgin de măsline şi de floarea-soarelui, măslinele, condimente ca feniculul, anasonul şi chimenul (puteţi face pulberi cu care să asezonaţi din belşug salatele şi diferitele preparate).

⇒  Consumaţi alimente bogate în vitamina E: uleiul de cătină, fructele oleaginoase (nuci, alune şi migdale), avocado, broccoli, cătină, germenii cerealelor, uleiurile vegetale neprocesate şi nerafinate, lăptuci, spanac, orez brun, seminţe încolţite. Aceasta vitamină este un excelent tonic al glandelor sexuale, prevenind menopauza prematură şi infertilitatea.

 Cura cu germeni de grâu - se consumă 3-4 linguri de grâu încolţit, câte 15 zile pe lună, în cură de 5-6 luni. Folosirea germenilor a adus rezultate bune în cazul hirsutismului, absenţa ciclului menstrual, insuficienţei ovariene etc. Un efect estrogenic deosebit îl au lăstarii obţinuţi prin germinarea boabelor de fasole.

⇒ Mierea stimulează activitatea hormonală şi are un efect reglator al activităţii ovarelor. La femeile cu insuficienţă ovariană se recomandă mierea de floarea-soarelui. Consumaţi 2-3 linguri de miere zilnic.

⇒ Polenul conţine substanţe estrogene şi stimulente ale activităţii glandulare la femei. Se administrează 1 linguriţă, de 2 ori pe zi, cu 10 minute înainte de masă, în cură de 30 de zile. Se pot face 3-4 cure pe an.

⇒ Lăptişorul de matcă este bogat în hormoni naturali, care favorizează regenerarea celulară şi normalizarea activităţii unor glande endocrine (gonadele şi suprarenalele, în special). Puteţi folosi capsule cu lăptişor de matcă sau sub altă formă, respectând indicaţiile de pe prospectul produsului.

⇒  Fulgi nutriţionali de drojdie de bere - Se consumă 3 linguri zilnic, câte 15 zile în fiecare lună. Vitaminele şi aminoacizii din drojdie ajută la reglarea proceselor hormonale. Fulgii nutriţionali de drojdie de bere pot fi procuraţi din magazinele naturiste sau Plafare. îi puteţi folosi ca adaos la salatele de crudităţi sau la alte mâncăruri.

⇒ Cura cu ulei de cătină - se administrează câte 40 de picături, de 2 ori pe zi, pe o bucată de pâine uscată. Este foarte bogat în vitamina E, C şi beta-caroten.

Fitoterapie

  Pulbere de plante - se combină în proporţii egale (de ex. câte un pachet din fiecare) apie.    următoarele plante: Creţişoară, Zmeur (frunze), Năprasnică, Salvie. Cu ajutorul râşniţei de cafea plantele se transformă în pulbere (o cantitate pentru o săptămână). Se administrează 1 linguriţă de pulbere de plante de 4 ori pe zi. Pulberea se ţine 5 minute sub limbă, apoi se înghite cu puţină apă. Această combinaţie are un efect amplu şi profund în reglarea hormonală   (mai ales a funcţiei ovariene) şi corectarea disfuncţii lor de la nivelul aparatului genital feminin. Se face o cură de 30 de zile, iar după o pauză de 14 zile se poate relua.

Pulbere de Brânca-ursului - se administrează 1 linguriţă de 3 ori pe zi, în cură de 30 de zile. Se pot lua şi capsule cu pulbere de Brânca-ursului, administrate în conformitate cu indicaţiile prospectului. Brânca-ursului activează puternic circulaţia sanguină la nivel genital, stimulează foarte puternic activitatea ovarelor, favorizează apariţia ciclului menstrual, tratează multe cazuri de infertilitate, combate metro-anexita şi alte tulburări ale segmentului genital feminin.

Tinctură de Lemn-dulce - se administrează 1 linguriţă în puţină apă sau ceai, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Cura durează 3 săptămâni, iar după o pauză de 10 zile se repetă cura, această alternare cură-pauză durând 3-4 luni. Acest preparat are efecte estrogene directe, scade concentraţia de hormoni masculini şi, în timp, favorizează amplificarea caracterelor feminine.

✓ Tinctură de Mărar şi Tuia - se realizează o combinaţie în proporţii egale a celor două fineturi, iar din această tinctură. finală se administrează 1 linguriţă în puţină apă sau ceai, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Cura durează 30 de zile, iar după o pauză de 2 săptămâni se reia. Mărarul conţine substanţe care acţionează asemănător estrogenului, iar tinctură de Tuia are o excepţională capacitate de a stimula  blând producţia glandelor endocrine din organism.

Alte indicaţii:
■ Băi de şezut Fierbinţi cu infuzie concentrată din Pelin, Coada-şoricelului şi Gălbenele.
Se foloseşte câte un pachet (de la Plafar) sau câte o mână din fiecare plantă care se pun în 5 litri de apă clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat, se strecoară şi se combină cu apa fierbinte de baie. Apa de baie poate fi reîncălzită şi folosită pentru 3 băi, după care trebuie preparat un nou ceai. Această procedură are un puternic efect antiinflamator şi antiinfecţios, acţionând totodată ca un puternic stimulent al activităţii ovarelor. Procedeul poate fi folosit in metro-anexita, candidoze vaginale si alte infecii la acest nivel. Baile se fac o data pe zi, seara, timp de 15-20 minute, dupa care va infasurati bine cu un fular si intrati in pat, acoperindu-va bine. Se face o cura de 10 bai. Baile nu se fac in perioada ciclui menstrual


Nu există produse în această categorie.