Turmericul - Un remediu natural împotriva inflamației


Curcuma

       Turmericul (Curcuma longa=C. domestica Valeton) aparține familiei Zingiberaceae, fiind originar din China și Asia de Sud-Est. Seamănă cu ghimbirul, însă culoarea intenstă galben-aurie și gustul îl deosebesc de acesta.

       Are o istorie îndelungată în medicina tradițională chineză și în sistemul ayurvedic, fiind folosit pentru tratarea afecțiunilor inflamatorii, a flatulenței, icterului, tulburărilor menstruale, hematuriei, hemoragiilor și colicilor.

       Rizomul său este folosit atât pe post de condiment, cât şi pentru tratament.

       Curcuma uscată și măcinată reprezintă baza condimentului turmeric și conferă curry-ului culoarea sa galbenă tipică.

       În Japonia, turmericul se servește sub formă de ceai; În Thailanda, este folosit în produsele  cosmetice; în China, este utilizat drept colorant; În Coreea, este servit în băuturi;  în  Malaezia, este utilizat ca antiseptic; în Pakistan, este agent antiinflamator, folosit  în caz de dereglări gastrointestinale; în Statele Unite, este folosit în sosul de muștar, brânză, unt și chipsuri, pe post de conservant și colorant.     Curcumina este comercializată sub mai multe forme, printre care tablete, capsule, unguente, băuturi energizante, săpunuri și produse cosmetice.

Substanțele active din turmeric

        polifenoli numiți curcuminoide (între 3% și 6% din materia uscată)

o   Curcumină (77% din curcuminoidele totale)

o   Demetoxicurcumină (~17%)

o   Bisdemetoxicurcumină (~5%)

       uleiuri volatile, sesquiterpene 

o   natlanton

o   tumeron

o   zingiberon

o   proteine, zaharuri și rășini

Curcumina

v  Curcumina este un flavonoid, pigmentul natural ce conferă turmericului culoarea galbenă.

v  Denumirea sa chimică este diferuloimetan.

v  Curcumina este un polifenol cu greutate moleculară scăzută, hidrofobic, lipofilic, extras din turmeric, aproape insolubil în apă.

v  Curcumina este relativ stabilă în pH-ul acid al stomacului, dar instabilă hidrolitic în pH-ul intestinal, fiind rapid metabolizată, conjugată în ficat și excretată prin fecale.

v  Uleiurile volatile și curcumina din Curcuma longa au un efect antiinflamator. Numeroase experimente in vitro din ultimii câțiva ani au demosntrat că curcumina poate reduce reacția inflamatoare, regulând producția de molecule inflamatoare.

v  Datorită structurii sale chimice, curcumina poate neutraliza radicalii liberi. Curcumina poate reduce eliberarea diverselor interleukine prin NF-κB.

v  Curcumina acționează și ca agent antiinflamator, inhibând producția de citokine pro-inflamatorii în PMA sau monocite sanguine stimulate de lipopolizaharide și macrofage alveolare.

v  Curcumina modulează reacția inflamatoare, reducând activitatea ciclooxigenazei-2 (COX-2), lipoxigenazei și a enzimelor care induc sinteza oxidului nitric (iNOS); împiedică producerea factorului alfa de necroză tumorală (TNF-α), a interleukinelor (IL) -1, -2, -6, -8 și -12, a proteinei monocite chemo-atractive (MCP) și a proteinei ce inhibă migrația; reglează kinazele activate de mitogen și Janus kinazele.

v  NF-κB, un factor omniprezent eucariotic de transcripție, este implicat în reglarea inflamației, proliferării , transformării celulare și tumorigenezei. Curcumina suprimă activarea NF-κB și exprimarea genelor proinflamatorii, blocând fosforilarea factorului inhibitor I-kappa B kina (IκB).

v  Henrotin et al. au descoperit că diferuloilmetanul (curcumina) protejează condrocitele inhibând IL-1β, factorul nuclear kappa B și matrix metaloproteinaza-3 și prevenind apoptoza condrocitelor.

Inflamația și stresul oxidativ

Ø  Inflamația este o componentă integrantă a multor boli cronice.

Ø  Antioxidanții înlătură intermediarii radicalilor liberi și împiedică alte reacții de oxidare, oxidându-se pe ei înşişiUn experiment pe bovine a demonstrat că curcumina are o activitate antioxidantă similară cu vitamina C și considerabil mai mare decât a vitaminei E.

Ø  Stresul oxidativ este definit drept dereglarea echilibrului dintre producția de specii reactive de oxigen (radicali liberi și metaboliți reactivi) și apărarea antioxidantă. Acest dezechilibru cauzează deteriorarea unor biomolecule și celule importante, afectând întreg organismul.

Inflamația duce la:

-diabet

-boli autoimune

-cancer

-boli cardiovasculare

-boli pulmonare

- Alzheimer

- Boli neurologice

- Artrită

Curcumina – inflamația și stresul oxidativ

  • S-a demonstrat că diferiți polifenoli naturali, printre care şi curcumina, pot modula producţia de citokine inflamatorii.
  • Efectul antiinflamator al curcuminei apare datorită inhibării ARNm şi a exprimării proteice a ciclooxigenazei-2 (COX-2), precum şi datorită inhibării lipogenazei (LOX) şi sintazei de oxid nitric (iNOS).
  • În plus, experimentele pe cobai au demonstrat o reducere a expresiei citokinelor inflamatorii în ţesutul adipos în cazul administrării unei doze nutriţionale de curcumină şi piperină.
  • Meta-analizele anterioare sugerează că suplimentarea cu curcumină poate reduce proteina C-reactivă din circulaţie, care este un biomarker al inflamaţiei sistemice. Se consideră că curcumina are un efect antiinflamator deoarece suprimă calea de semnalizare a transcripţiei factorulului nuclear kappa B (NF-κB), esenţial pentru producerea citokinelor proinflamatorii (cum ar fi interleukina-6 şi 1β), care sunt importante pentru expresia proteinei C-reactive şi a altor reactanţi de fază acută.
  • Proprietăţile antiinflamatorii ale curcuminei au fost demonstrate şi de suprimarea mediatorilor de inflamare sistemică, în cazurile în care aceasta a fost administrată ca terapie suplimentară bolnavilor de cancer.

Artrita reumatoidă, osteoartrita

Ø  Osteoartrita (OA) este cel mai des întâlnită afecţiune a articulaţiilor la adulţi, iar incidenţa acesteia se pare că va creşte în viitor, datorită dezvoltării tiparului de factori de risc, cum ar fi sedentarismul şi obezitatea.

Ø  Studiile in vitro au demonstrat că curcumina reduce acţiunea catabolică şi de degradare a condrocitelor sau cartilajului în cazul în care este stimulată cu IL-1β inflamator, lipopolizaharide sau TNF-α. Curcumina a inhibat degradarea matricei reducând producţia de MMP-3, -9 şi -13 via kinazele c-Jun-N-terminale (JNK), factorul nuclear kappa-B (NF-κB), Janus kinazele şi activatorul transcripţiei (JAK/STAT). În plus, curcumina a stimulat sinteza matricei restaurând sinteza colagenului de tipul II şi a glicozaminoglicanului (GAG). Curcumina a prezentat un efect antiinflamator, inhibând o serie de mediatori de inflamare (IL-6, IL-8, PGE2 şi NO) şi enzime importante (COX-2 şi iNOS), atât în explantele condrocitelor, cât şi ale cartilajului. Curcumina a redus apoptoza condrocitelor şi inhibitorii antagonişti ai creşterii celulare şi efectele proapoptotice asupra celulelor sinoviale aderente.

Ø  Pe de altă parte, curcumina a inhibat expresia colagenazei şi a stromelizinei (metalo-proteinaza matricei, MMP), atât la sinoviocite, cât şi la condrocite.

       Enzima MMP degradează colagenul de tipurile II, III, IV, IX şi X, proteoglicanii, fibronectina, laminina şi elastina.

Ø  În cadrul studiului lui Panahi et al.(2014), pacienţilor cu OA primară degenerativă la genunchi, uşoară până la moderat, le-au fost administrate curcuminoide (3x500 mg/zi cu 5 mg Bioperine®; n = 27) sau placebo (n = 26), timp de 6 săptămâni. 40 de subiecţi (19 din primul grup şi 21 din al doilea) au fost monitorizaţi pe toată durata studiului. Eficienţa a fost evaluată cu ajutorul indexului WOMAC (care măsoară severitatea OA), VAS cu scală de 100 mm şi indexul de durere funcţională Lequesne (LPFI) (pentru măsurarea durerii).

       Comparaţia între scorurile WOMAC dinainte şi de după experiment a relevat o îmbunătăţire semnificativă, atât globală, cât şi pe domenii (durere, funcţie fizică, rigiditate), în grupul care a primit curcuminoide. În schimb, nu a fost înregistrată nicio modificare a scorurilor WOMAC la grupul placebo. Comparaţia între grupuri a indicat un efect mai puternic al curcuminoidelor versus placebo la reducerea durerii şi îmbunătăţirea funcţiei fizice. În ceea ce priveşte scorurile LPFI şi VAS, au fost observate reduceri semnificative în cadrul grupului care a primit curcuminoide, însă nu şi în grupul de control. Magnitudinea reducerii ambilor indici menţionaţi mai sus a fost mult mai mare la grupul care a primit curcuminoide decât la cel care a primit placebo.

Ø  Kuptniratsaikul et al.(2014) au împărţit 367 pacienţi cu OA primară la genunchi în două grupuri: primul a primit ibuprofen, 1.200 mg/zi (n=182), al doilea a primit extract de turmeric, 1.500 mg/zi (n=185), timp de 4 săptămâni. Principalele rezultate înregistrate au fost scorurile WOMAC totale, de durere, rigiditate şi funcţie.

       Rezultatele arată că diferenţele medii la scorurile WOMAC înregistrate de persoanele din grupul tratat cu turmeric (cu excepţia rigidităţii) nu au fost inferioare grupului cu ibuprofen. Rezultatele înregistrate la mersul pe jos 6 minute nu au fost nici ele diferite între cele două grupuri. Prin urmare, putem trage concluzia că extractul de turmeric a fost la fel de eficient ca ibuprofenul la reducerea durerii şi îmbunătăţirea funcţiei articulaţiei. În plus, extractul de turmeric prezintă o siguranţă mai mare decât ibuprofenul în cazul durerii/distensiei abdominale.

Ø  WHO Monographs on Selected Medicinal Plants menţionează două studii clinice care au demonstrat că curcumina are un efect antiinflamator.

       Un experiment dublu-orb, pe termen scurt (două săptămâni) pe 18 pacienţi cu artrită reumatoidă (Deodhar et al.) a demonstrat că pacienţii care au primit curcumină     (1.200 mg/zi) sau fenilbutazonă (30 mg/zi) au prezentat îmbunătăţirea semnificativă a rigidităţii dimineaţa, creşterea timpului de mers şi umflarea articulaţiilor.

       Într-un al doilea studiu (Satoskar et al.), eficienţa curcuminei şi fenilbutazonei asupra inflamaţiilor postoperatorii a fost investigată cu ajutorul  unui studiu dublu orb. Ambele substanţe au produs o reacţie antiinflamatorie mai bună decât placebo.

Ø  Curcumina este un puternic antioxidant care poate reduce  imunoinflamaţia modulată de markerii de stres oxidativ, acţionând ca  inhibant al COX-2 şi reducând citokinele proinflamatorii.

Curcumina şi sănătatea gastrointestinală

Ø  În cadrul experimentelor pe animale, s-a demonstrat că curcumina are efect antinociceptiv. Consumul îndelungat de curcumină a reuşit să atenueze durerile viscerale induse de acidul acetic intraperitoneal la cobai.

Ø  Holt et al (2005) au condus un studiu pilot restrâns despre curcumină, la care au participat 5 pacienţi cu colită ulcerativă (CU) şi 5 pacienţi cu boala lui Crohn (BC).

       Pacienţilor cu CU care consumau compuşi cu acid 5-aminosalicilic (5-ASA) şi/sau corticosteroizi le-au fost administrate 2x550 mg de curcumină pe zi, timp de o lună, iar apoi 3x550 mg/zi, încă o lună. Pacienţii cu BC au fost trataţi cu 3x360 mg curcumină pe zi timp de o lună, după care 4x360 mg/zi încă două luni. Toţi pacienţii au fost evaluaţi la începutul experimentului şi după două luni de consum de curcumină cu ajutorul analizelor de sânge, biochimice şi inflamatorii şi al biopsiilor. Analiza subiectivă a fost efectuată cu ajutorul jurnalelor de simptome ţinute de pacienţi. În cadrul grupului CU, toţi pacienţii au prezentat o îmbunătăţire semnificativă, cu reducerea medicaţiei la 4 pacienţi. Cu toate că doar 4 din cei 5 pacienţi cu BC au terminat studiul, şi starea lor s-a îmbunătăţit, prezentând un index al activităţii bolii lui Crohn (CDAI) scăzut. Pe baza jurnalului de simptome, toţi pacienţii au prezentat îmbunătăţirea stării după două luni de terapie, iar markerii de inflamaţie au revenit în limite normale.

Ø  Hanai et al(2006) au evaluat utilizarea curcuminei la 89 pacienţi cu CU în cadrul unui experiment aleator, dublu-orb.

       După o perioadă de eliminare de 4 săptămâni, subiecţii au fost împărţiţi aleator în două grupuri, care au urmat un regim de şase luni: placebo (n = 44) sau curcumină. Tratamentele au constat din 2x 1000 mg (după micul dejun şi după cină) (n = 45) în combinaţie cu sulfasalazină (SZ) (median 2 g/d) sau mesalamină (median 2,25 g/d). Pacienţii au fost monitorizaţi pe durata tratametnului şi încă 6 luni după acesta; pacienţii au primit doar SZ sau mesalamină în timpul perioadei de 6 luni de după tratament. Din 43 pacienţi care au primit curcumină, 2 au recidivat în timpul celor 6 luni de terapie (4,65%), în comparaţie cu 8 din 39 pacienţi (20,51%) din grupul placebo. În plus, curcumina a îmbunătăţit atât indexul de activitate clinică (CAI), cât şi indexul endoscopic (EI), utilizate pentru a evalua morbiditatea asociată cu CU.

       Autorii au tras următoarele trei concluzii importante: (1) Curcumina are o eficienţă clinică crescută faţă de placebo la prevenirea recidivelor; (2) Curcumina a îmbunătăţit semnificativ CAI şi EI; şi (3) Curcumina a fost bine tolerată.

Curcumina şi sănătatea cardiovasculară

Ø  O serie de experimente pe animale au analizat efectul curcuminei asupra lipidelor din ser. Tortosa et al. au arătat că administrarea extractului de turmeric inhibă oxidarea lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL) şi are un efect hipocolesterolemic la iepurii cu ateroscleroză experimentală. Şi Babu et al.(1997) au demonstrat , la rândul lor, efectul hipolipidemic al curcuminei la cobaii cu diabet indus. Arafa et al.(2005) au arătat că, la animalele de laborator aflate la regim bogat în colesterol, curcumina are efect hipocolesterolemic, adică reduce colesterolul total din ser cu 21 % şi colesterolul LDL cu 42,5%, crescând însă colesterolul HDL cu 50%.

Ø  Curcumina poate îmbunătăţi metabolismul lipidelor independent de homeostazia glucozei. S-a demonstrat că administrarea de curcumină a redus colesterolul LDL, colesterolul total,   trigliceridele şi lipoproteina-a (Lp-a), în timp ce nivelurile de HDL din ser au rămas  ridicate 8 săptămâni după, la pacienţii cu sindrom metabolic.

Ø  Conform rezultatelor lui Chuengsamarna, reducerea riscului aterogen prin consumul de curcumină nu este doar rezultatul modulării IR-ului hepatic, ci şi al activării căilor antiinflamatorii care induc un efect de protecţie împotriva aterosclerozei la subiecţii cu T2DM.

Curcumina şi sănătatea metabolică

Ø  Chuengsamarn (2012) a condus un experiment aleator, dublu-orb, controlat placebo, pe 240 subiecţi prediabetici. Aceştia au primit curcumină (3x250 mg curcuminoide) sau capsule de placebo, timp de 9 luni.

       După 3 luni de tratament, grupul care a primit suplimentare cu curcumină a prezentat o reducere semnificativă a FPG, glucozei a jeune şi HbA1c.

       După 9 luni de tratament, 16,4% dintre subiecţii din grupul placebo au fost diagnosticaţi cu T2DM, spre deosebire de niciunul din grupul tratat cu curcumină. În plus, cei din grupul tratat cu curcumină au prezentat o funcţie generală mai bună a celulelor β, HOMA-b mai ridicat (61,58 vs. 48,72) şi peptide C mai scăzute. Grupul tratat cu curcumină a prezentat un nivel mai scăzut de HOMA-IR şi unul mai ridicat de adiponectină decât grupul placebo.

       Prin urmare, studiul subliniază potenţialul curcuminei de a stabiliza funcţia celulelor b şi a IR-ului hepatic   prin îmbunătăţirea homeostaziei glucozei.

Ø  Na et al.(2013) au condus un studiu aleator, controlat placebo, dublu-orb, pe subiecţi obezi şi supraponderali care sufereau de T2DM, administrându-le oral curcumină (300 mg/zi).

Ø  După 3 luni de tratament s-a înregistrat scăderea nivelului de glucoză a jeune, HbA1c, a indexului IR, nivelurilor de FFA, trigliceride şi creşterea activităţii LPL.

Ø  Aceste rezultate sugerează că curcuminoidele au un efect de reducere a glicemiei în cadrul diabetului de tipul 2, ceea ce se datorează parţial scăderii FFA din ser, care poate fi rezultatul oxidării şi utilizării acizilor graşi.

Curcumina şi depresia

Ø  Patofiziologia depresiei implică supraactivarea reacţiei inflamatorii, care poate avea drept rezultat o serie de consecinţe severe, printre care precipitarea comportamentului depresiv. Se consideră că proprietăţile antiinflamatorii ale curcuminei reprezintă mecanismul care explică efectul acesteia de ameliorare a simptomelor depresiei.

Ø  Un studiu australian dublu-orb, controlat placebo, a investigat efectul curcuminei la pacienţii cu depresie severă (Lopresti et al., 2014.).

       28 de persoane au făcut parte din grupul placebo şi 28 din grupul de tratament (cu curcumină). 52 de participanţi (25, respectiv 27) au completat experimentul de 8 săptămâni.

       O serie de analize exploratorii au fost efectuate pe 18 participanţi cu depresie atipică (curcumină n=10, placebo n=8).

       Rezultatele acestui studiu oferă un sprijin parţial al efectelor  pozitive  ale curcuminei la persoanele care suferă de depresie majoră. Efectul pozitiv al curcuminei s-a făcut simţit după 4 săptămâni de tratament, nefiind înregistrate diferenţe între cele două grupuri în prima jumătate a studiului.

       Examinând efectele curcuminei la persoanele cu depresie atipică, s-a stabilit că curcumina are o eficienţă mai mare în comparaţie cu placebo. Până în săptămâna a patra a studiului, s-a înregistrat îmbunătăţirea dispoziţiei în ambele grupuri, însă între săptămânile 4 şi 8 curcumina a avut o eficienţă şi mai sporită la ameliorarea simtomelor totale ale depresiei, a simptomelor depresive de dispoziţie/cognitive, a simptomelor legate de excitare şi a anxietăţii.

Ø  O meta-analiză (Al-Karawi et al., 2016) a datelor provenite din 6 studii clinice a demosntrat o ameliorare semnificativă a simptomelor de depresie majoră în urma administrării curcuminei mai mult de 6 săptămâni. După analiza subgrupurilor, un efect semnificativ a fost observat în cadrul grupului de vârstă medie. Toate studiile analizate au folosit aceeaşi doză de curcumină (1 g/zi), cu excepţia unuia, unde s-au administrat 500 mg/zi de curcumină. Analiza subgrupurilor a demonstrat că a existat o ameliorare semnificativă a simptomelor de depresie în cazul administrării unei doze mai ridicate de curcumină.

Curcumina şi PMS

Ø  PMS sau sindromul premenstrual afectează cel puţin 80% dintre femeile aflate la vârstă reproductivă. PMS este descris drept o colecţie de simptome fizice, cognitive, afective şi comportamentale previzibile, care pot apărea ciclic în timpul fazei luteale a ciclului menstrual şi dispar rapid sau după câteva zile de la instalarea menstruaţiei. Se ştie că modificarea nivelurilor de prostaglandine şi neurotransmiţători joacă un rol important în patofiziologia PMS. Prostaglandinele sunt responsabile de declanşarea simptomelor fizice, pe când neurotransmiţătorii, de declanşarea simptomele comportamentale şi de modificarea dispoziţiei.

       Curcumina poate inhiba enzimele care formează prostaglandinele, care joacă un rol în apariţia  inflamaţiei şi a stimulilor durerii.

Ø  Khayat et al.(2015) au încercat să determine dacă curcumina poate reduce simptomele PMS-ului. În cadrul studiului lor clinic aleator, dublu-orb, controlat placebo, 35-35 de femei tinere au fost împărţite în două grupuri, care au primit curcuma, 2x100 mg/zi, sau placebo, începând cu 7 zile înainte de menstruaţie şi continuând încă 3 zile după aceasta.

       După intervenţie, scorul total PMS (simptome comportamentale, fizice şi de dispoziţie) în cadrul grupului curcumină a scăzut semnificativ, de la 102,06 ± 39,64 la 42,47 ± 16,37, dar nu s-a schimbat semnificativ în cadrul grupului placebo.

Curcumina MicroActive®

Ø  Studiile farmacokinetice pe animale au demonstrat că 40-85% dintr-o doză de curcumină administrată oral traversează tractul gastrointestinal fără a suferi modificări, majoritatea flavonoidelor absorbite fiind metabolizate rapid în mucoasa intesinală şi în ficat.

Ø  Curcumina MicroActive® este micronizată, hidrosolubilă şi are eliberare prelungită,  adică se prezintă sub formă de particule minuscule (10 microni), pentru ca o cantitate   mai mare de substanţă să poată fi transportată în vene şi capilare. În plus, amestecul  special de polimeri din Curcumina MicroActive® încetineşte rata de eliberare a  curcuminoidelor, pentru ca acestea să rămână în sânge o perioadă mai îndelungată.

BioPerine

       BioPerine este o formă pură de piperină alcaloidă, obţinută din piper negru şi piper lung. Piperul negru obişnuit, care se foloseşte la gătit, conţine circa 5% piperină.

       La oameni, 20 mg piperină administrate concomitent cu 2.000 mg curcumină cresc biodisponibilitatea curcuminei din ser de 20 de ori, fapt atribuit inhibării glucuronidării hepatice de către piperină şi metabolismului intestinal. Aceasta înseamnă că piperina are capacitatea de a creşte biodisponibilitatea curcuminei chiar şi când se găseşte în proporţie de doar 1%.

       Glucuronidare înseamnă că o moleculă de glucoză este ataşată enzimatic de curcumină.

       De exemplu, la persoanele care primesc o doză de 2 g curcumină, nivelul seric de curcumină este sau foarte mic, sau imposibil de detectat, pe când administrarea concomitentă de piperină este asociată cu o creştere de 2.000% a biodisponibilităţii curcuminei.

       Se consideră că adjuvanţii sunt foarte importanţi, deoarece pot bloca metabolizarea curcuminei, sporindu-i astfel biodisponibilitatea. Preparatele cu piperină inhibă glucuronidarea şi pot creşte biodisponibilitatea de până la 20 de ori.

Atenţie!

       Produsele cu turmeric trebuie administrate după mese.

       A se păstra la loc uscat şi întunecat.

       Informaţi-vă întotdeauna medicul cu privire la alte metode de tratament pe care le folosiţi

       Persoanele cu afecţiuni ale vezicii biliare, obstrucţia canalului biliar sau calculi biliari trebuie să evite suplimentele alimentare cu turmeric, deoarece efectul său colekinetic şi capacitatea de a stimula secreţia de acid biliar sunt bine cunoscute.

       Curcumina poate interacţiona cu ciprofloxacinul, un antibiotic cu spectru larg, prin urmare se recomandă încetarea administrării suplimentelor cu curcumină pe durata tratamentului cu ciprofloxacin.

       Turmericul are efect anticoagulant, prin urmare trebuie să întrerupeţi consumul său cu cel puţin 2 săptămâni înainte de operaţie şi să cereţi sfatul medicului dacă luaţi anticoagulante (de ex. warfarină-Coumadină, clopidogrel-Plavix, aspirină etc.).

       Turmericul poate accentua efectul medicaţiei pentru diabetici, crescând riscul de hipoglicemie.

       Turmericul poate interacţiona cu medicamentele împotriva acidităţii gastrice (de ex. cimetidină, famotidină, ranitidină, esomeprazol, omeprazol, lansoprazol), stimulând producţia de acid gastric. Se recomandă evitarea produselor cu turmeric dacă suferiţi de ulcer peptic.

       Bolnavii de cancer la sân trataţi cu ciclofosfamidă trebuie să evite consumul produselor cu turmeric.

Bibliografie

       Curcumin, Inflammation, and Chronic Diseases: How Are They Linked? A review - Yan He et al., Molecules 2015, 20, 9183-9213

       WHO monographs on selected medicinal plants Vol. 1 - World Health Organization Geneva 1999

       Curcuma longa  (Turmeric) Monograph - Altern Med Rev. 2001 Sep;6 Suppl:S62-6.

       Anti-inflammatory Properties of Curcumin, a Major Constituent of Curcuma longa: A Review of Preclinical and Clinical Research - Julie S. Jurenka, Alternative Medicine Review Volume 14, Number 2 2009

       Discovery of Curcumin, a Component of the Golden Spice, and Its Miraculous Biological Activities – Gupta et al., Clin Exp Pharmacol Physiol. 2012 March ; 39(3): 283–299.

       The Effect of Curcumin on Lipid Level in Patients with Acute Coronary Syndrome – Alwi et al., Acta Med Indones. 2008 Oct;40(4):201-10.

       Effect of NCB-02, atorvastatin and placebo on endothelial function, oxidative stress and inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized, parallel-group, placebo-controlled, 8-week study - Usharani P. et al., Drugs R D. 2008;9(4):243-50.

       The effects of curcumin on musculoskeletal pain: a systematic review protocolGaffey et al., JBI Database of Systematic Reviews and Implementation Reports: February 2015 - Volume 13 - Issue 2 - p 59–73

       Eat Your Curry - Purna C. Kashyap Cell Host & Microbe 18, October 14, 2015

       Dietary polyphenols and mechanisms of osteoarthritis - Chwan-Li Shen et al., Journal of Nutritional Biochemistry 23 (2012) 1367–1377

       Curcuminoid Treatment for Knee Osteoarthritis: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trial Panahi et al., Phytother. Res. (2014)

       Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: a multicenter study – Kuptniratsaikul et al., Clinical Interventions in Aging 2014:9 451–458

       Safety and efficacy of Curcuma longa extract in the treatment of painful knee osteoarthritis: a randomized placebo-controlled trial – Madhu et al., Inflammopharmacol (2013) 21:129–136

       Therapeutic potential of curcumin in digestive diseasesDulbecco et al., World J Gastroenterol 2013 December 28; 19(48): 9256-9270

       Curcumin for the treatment of major depression: A randomised, double-blind, placebo controlled study - Lopresti et al., Journal of Affective Disorders 167 (2014) 368–375

       The Role of Curcumin Administration in Patients with Major Depressive Disorder: Mini Meta- Analysis of Clinical Trials - Al-Karawi et al., Phytother. Res. 30: 175–183 (2016)

       Curcumin reduces the antimicrobial activity of ciprofloxacin against Salmonella typhimurium and Salmonella typhi - Marathe SA. et al., J Antimicrob Chemother. 2013 Jan;68(1):139-52.

       Curcumin attenuates severity of premenstrual syndrome symptoms: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial Khayat et al., Complementary Therapies in Medicine (2015) 23, 318—324

       Chili Peppers, Curcumins, and Prebiotics in Gastrointestinal Health and Disease - Patcharatrakul et al., Curr Gastroenterol Rep (2016) 18: 19

       Curcumin Therapy in Inflammatory Bowel Disease: A Pilot Study - HOLT,et al., Digestive Diseases and Sciences, Vol. 50, No. 11 (November 2005), pp. 2191–2193

       Pre-menstrual Syndrome- A Review - Mariam Zaka et al /J. Pharm. Sci. & Res. Vol.4(1), 2012, 1684-1691

       Herbal Monographs including Herbal Medicinal Products and Food Supplements – ed. Spiteri M., Department of Pharmacy, University of Malta 2011, Print Right Ltd, Qormi

       Curcuminoids exert glucose-lowering effect in type 2 diabetes by decreasing serum free fatty acids: a double-blind, placebo-controlled trial – Li-Xin Na et al., Mol Nutr Food Res. 2013 Sep;57(9):1569-77.

       Curcumin extract for prevention of type 2 diabetes - Chuengsamarn, S. et al., (2012). Diabetes Care 35, 2121–2127.

       Curcumin and insulin resistance—Molecular targets and clinical evidences - Jiménez-Osorio et al., Biofactors. 2016 Jun 21.

       Curcumin: A pleiotropic phytonutrient in diabetic complications - Manish Kumar Jeenger M.S. et al., Nutrition 31 (2015) 276–282

       Zingiberaceae extracts for pain: a systematic review and meta-analysis - Lakhan SE.,, Ford CT.,, Tepper D., Nutr J. 2015 May 14;14:50.

       MicroActive® Curcumin 12 Hour Sustained Release http://maypro.com/products/microactive-curcumin#_edn1

       Microactive® Curcumin Shoshana Pritzker, Rd Cdn http://maypro.com/sports-nutrition/articles/microactive-curcumin

       Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers - Shoba G. et al., Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Curcuma Pro Calivita 60 tablete- cu extracte de turmeric-antiinflamator

Curcuma Pro Calivita 60 tablete- cu extracte de turmeric-antiinflamator

Alege Curcuma Pro, pe baza turmeric- un puternic antiinflamator !Dacă faci sport în mod constan..

142,98 Lei

Se afişează de la 1 până la 1 din 1 (1 Pagini)