Ce este cartilajul de rechin si la ce se foloseste?

Beneficii din terapia cartilagiului de rechin pentru artrită

De: dr Leon Sculti

Oamenii de știință abia au studiat capacitatea cartilajului de rechin de a ușura artrita, dar au analizat atent una dintre componentele sale cheie: sulfatul de condroitină.

Cercetările sugerează că sulfatul de condroitină poate avea unele beneficii curative. Un studiu efectuat pe 120 de pacienți de la Centre Hospitalier Universitaire din Toulouse, Franța, a constatat că cei care au luat suplimentul de cartilaj de rechin timp de trei luni au simțit mai puține dureri articulare și au luat mai puține analgezice decât pacienții care au luat un placebo. Un studiu similar pe 87 de pacienți cu osteoartrită a genunchiului, efectuat la Spitalul Pitii Salpjtrihre din Paris, a constatat că sulfatul de condroitina a atenuat durerea și atât pacienții, cât și medicii au observat o îmbunătățire generală a stării pacientilor.

 Controversat sau de top?

 Cartilajul de rechin este unul dintre cele mai fierbinți și controversate subiecte dezbătute astăzi în mediile medicale. Deși modul său de acțiune este acceptat de principiile medicale consacrate, mecanismul sau combinația de elemente responsabile de declanșarea acelei acțiuni rămâne un mister.

Foarte apreciată pentru presupusele sale abilități de luptă împotriva cancerului (și în prezent în curs de studii clinice de către Food and Drug Administration [FDA] pe pacienții cu cancer în stadiu terminal din New Jersey), această substanță naturală netoxică devine acum acceptată pe scară largă ca un mijloc eficient pentru tratarea unor boli degenerative fatale, cum ar fi osteoartrita și artrita reumatoidă.

„Fenomenal” este modul în care Robert C. Greenburgh, descrie rezultatele pe care le-a văzut de la aproximativ șaizeci și cinci de pacienți cu artrită care au folosit și continuă să utilizeze terapia cartilajului de rechin. Greenburgh explică: „Când ai artrită, ai inflamație; ai vascularizatie si crearea de noi vase de sange. Cartilajul de rechin trebuie să fie alegerea numărul unu în cazul inflamației... este cu siguranță de vârf.”

Consumatorii stimulează cererea suplimentelor cu cartilaj

În prezent, aproximativ 8 milioane de americani suferă de artrită reumatoidă și peste 40 de milioane de osteoartrită. Într-adevăr, până la o treime din toți americanii apelează la tratamente alternative în fiecare an. Teoretic, acesta reprezintă potențialul pentru aproximativ 16 milioane de noi consumatori de incepe sa consume cartilajul de rechin doar în acest an, căutând ameliorarea durerilor de artrită. Deși aceste cifre nu explică de ce medicina tradițională și instituțiile sale aproape ignoră terapiile alternative, ele sugerează de ce cererea pentru astfel de terapii, cum ar fi cartilajul de rechin, este în plină expansiune.

„Acesta este un produs orientat spre consumator”, explică managerul de îngrijire a sănătății al unui important producător de cartilaje de rechin. „Vânzările către profesioniști [medici] au crescut cu 71% numai în ultimele opt luni. Când un medic ne comandă produsul, el o face de obicei pentru un pacient.” Cifrele de vânzări arată că medicii, cu filozofii atât tradiționale, cât și holistice, sunt cel mai activ grup de profesioniști care achiziționează cartilaj de rechin, vânzările către chiropracticieni și medici naturisti ocupând locul al doilea și, respectiv, al treilea.

Ce beneficii are cartilajul de rechin?

Combaterea artitei cu cartilaj de rechin?

 Deși cercetătorii nu au reușit să identifice exact agentul terapeutic din cartilajul de rechin, mulți sunt de acord că componenta principală de combatere a inflamației este o familie de carbohidrați complecși numiți mucopolizaharide. Doi membri ai acestei familii, sulfații de condroitină A și C, au fost folosiți de multă vreme de practicantii medicinii nutriționale pentru a combate inflamația și enterita. Dar din anumite motive, se pare că formele naturale ale acestor compuși din cartilajul de rechin (care se intalnesc in cele mai multe celule) sunt mai eficiente decât mucopolizaharidele rafinate sintetic.

Și mai important, atunci când este combinat cu proprietățile de inhibare a angiogenezei, despre care se crede că există în proteine cartilajului, cartilajul de rechin poate nu numai să ofere ameliorarea inflamației, ci și să inhibe vascularizarea cartilajului - adesea asociat cu cazuri avansate atât de osteoartrită, cât și de artrită reumatoidă - în articulațiile umane. Inhibarea formării de noi vase de sânge este baza afirmațiilor făcute despre capacitatea cartilajului de rechin de a lupta cu succes împotriva tumorilor canceroase.

Cartilajul de rechin în sine pare să nu aibă efecte secundare negative, cu excepția unor tulburări de stomac.
 Dezavantajul său major este faptul că cercetătorii nu pot localiza și izola elementele sale active.

 Mulți oameni, precum I. William Lane, Ph.D., cel mai proeminent susținător al cartilajului de rechin și autor al cărții  Sharks Don't Get Cancer, spune că acesta nu este un dezavantaj, ci mai degrabă o mică “incurcatura” pentru a produce în cele din urmă o versiune sintetică a cartilajului de rechin pentru a-i satisface pe cei cu motive de profit. „De îndată ce este identificat [agentul terapeutic], poți fi sigur că companiile de medicamente îl vor sintetiza”, spune Lane.

 Dimpotrivă, alții, precum Carl Luer, care a făcut cercetări ample cu cartilajul de rechin, consideră că incertitudinea este doar un motiv pentru scepticism. El spune: „Dacă este eficient, este grozav”. Dar el adaugă: „Trebuie să aflăm ce este [molecula activă], mai degrabă decât să prindem rechini, să-i tocăm și să-i punem in suplimente sub formă de tablete.”

 Aceste două școli de gândire contrastante oferă o perspectivă excelentă asupra dilemei morale, emoționale și profesionale pe care a generat-o apariția cartilajului de rechin.

Scurt istoric al cartilajului de rechin

Cercetarea timpurie cu cartilajul bovin

Cercetările lui Robert Langer și Anne Lee, care studiau efectul antiangiogenetic al cartilajului bovin în 1983, au adus în cele din urmă la cartilajul de rechin în prim-planul cercetării cancerului și artritei. La scurt timp după ce au ajuns la concluzia că cartilajul de bovine poseda, de fapt, proprietăți de inhibare a angiogenezei, Langer și Lee au aflat de ce cartilajul de rechin poate funcționa și mai bine pentru a produce același efect.

 

Deoarece există atât de puțină grăsime care se lipește de cartilajul de rechin în comparație cu cartilajul de bovine, aceasta necesită mult mai puțină purificare și, prin urmare, poate fi considerată „mai pură” decât cartilajul de bovine. În plus, scheletul unui rechin, care reprezintă 6 până la 8 la sută din greutatea sa corporală, este format în întregime din cartilaj, făcându-l considerabil mai abundent decât cartilajul bovin. Langer și Lee au raportat că aceeași cantitate terapeutică de extract recuperată din 500 de grame de cartilaj bovin ar putea fi procesată din doar 0,5 grame de cartilaj de rechin. Prin urmare, cartilajul de rechin este de 1.000 de ori mai puternic ca inhibitor angiogenetic decât cartilajul obținut de la vaci sau alte mamifere.

Studii pe artrită

Odată ce cartilajul de rechin a intrat în lumina reflectoarelor, cercetătorii s-au concentrat în principal pe realizarea de studii de cancer cu acesta. Primele studii de artrită, care sunt cele mai bine documentate, au fost făcute folosind extracte de cartilaj bovin. Iată o privire asupra unor studii documentate despre artrită.

1. Un studiu realizat de John Prudden a fost descris în  Seminarii în artrită și rheumatism

În acest studiu, 28 de pacienți cu artrită, toți dintre care au prezentat durere severă și dizabilitate funcțională majoră, au primit un preparat de cartilaj pe o perioadă de trei până la opt săptămâni. Din cei 28 de subiecți, 19 au prezentat rezultate care au fost clasificate drept „excelent”; șase au fost clasificate ca având rezultate „bune”; iar trei au fost clasificate drept „corecte” sau au prezentat „niciun răspuns”. S-a remarcat că la niciunul nu s-au prezentat efecte adverse.

2. Rezultatele unui studiu pe termen lung realizat de dr. Rejholec, șeful de medicină internă/reumatologie la Universitatea Charles din Praga, Cehoslovacia, au fost publicate în  Seminarii în artrită și reumatism:

Studiul de cinci ani, dublu-orb, a fost realizat folosind trei grupuri, cu un total de 147 de pacienți cu osteoartroză. Două dintre cele trei grupuri au primit variații ale extractului de cartilaj bovin; celălalt grup (de control) a primit un placebo. Grupul placebo a fost încurajat să utilizeze diferite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) în timpul episoadelor active. Aceste rezultate au fost destul de excepționale. Loturile tratate cu cartilaj au înregistrat o scădere medie a scorurilor durerii cu 85 la sută, în timp ce scorul mediu al durerii din grupul de control a scăzut cu doar 5 la sută în cei cinci ani. De asemenea, degenerarea reală a articulațiilor în grupul tratat cu cartilaj a fost semnificativ mai mică decât cea a grupului de control. La sfârșitul a cinci ani, degenerarea articulară a grupului tratat cu cartilaj a fost de 37% din grupul de control.

3. În 1989, Jose A. Orcasita de la Universitatea din Miami School of Medicine a administrat doze de cartilaj uscat de rechin pentru o perioadă de trei săptămâni la șase pacienți vârstnici care sufereau de dureri „semnificative” până la „insuportabile” din cauza osteoartritei. În toate cazurile, Orcasita a raportat că durerea a fost semnificativ redusă și calitatea vieții a fost mult îmbunătățită.

Aplicații clinice folosind Shark –cartilajul de rechin

Cartilaj pentru a trata artrita

 Aproximativ, 15.000 până la 18.000 de americani, fie sub supravegherea unui medic sau nu, iau doze zilnice de cartilaj de rechin ca tratament fie pentru artrită, fie pentru cancer. Până în prezent, nu a existat un protocol oficial privind aplicarea cartilajului de rechin pentru a trata artrita. Există, totuși, o mulțime de informații din care să tragem concluzii.

Pe baza cercetărilor la care a fost la curent de mulți ani, Lane, raportează că „60 până la 70 la sută din cazurile de artroză reumatoidă și osteoartrită au înregistrat o reducere cu succes a durerii atunci când li s-au administrat 1 gram de Pulbere uscată de cartilaj de rechin la 15 kilograme de greutate corporală.” Dacă se administrează capsule de pulbere de cartilaj de rechin (presupunând că sunt de 740-750 mg fiecare), acea doză ar fi echivalentă cu 1 capsulă la 11 kilograme de greutate corporală. Lane adaugă: „Efectul la artrită este rapid. De obicei, puteți observa o diferență în decurs de 2 până la 3 săptămâni, din cauza agentului antiinflamator. Dacă rezultatele nu apar în decurs de 30 de zile de la tratament, această terapie probabil nu va funcționa pentru acel pacient.”

Greenburgh, care a adaptat terapia cartilajului de rechin în practica sa din Missouri, folosește linii directoare oarecum diferite atunci când tratează pacienții care suferă de artrită. Ca și Lane, el folosește greutatea corporală ca unitate de măsura atunci când stabilește dozele, dar elaborează si: „... stadiul sau starea de inflamație este de asemenea importantă; cu cât individul este mai greu și cu cât situația este mai avansată, cu atât doza este mai mare.” El estimează că platforma sa de dozare este „1 gram de cartilaj uscat de rechin sub formă de pulbere la fiecare trei până la cinci kilograme de greutate corporală”. Greenburgh folosește un program de 90 de zile pentru pacienții săi și spune: „Nu am fost niciodată dezamăgit... și am observat întotdeauna o schimbare semnificativă în bine atunci când durata acestui program este de 90 de zile.

Odată ce tratamentul a fost considerat de succes, Greenburgh reduce doza la un nivel de întreținere de „aproximativ 1 până la 2 capsule de trei ori pe zi.

Majoritatea medicilor familiarizați cu cartilajul de rechin sunt în general de acord că:

 (1) Este cel mai eficient atunci când doza zilnică este luată pe cale orală, de trei ori pe zi, în cantități egale, cu aproximativ 15 până la 20 de minute înainte de masă;

 (2) Când luați cartilaj de rechin pulbere uscat, fiecare 1 gram de cartilaj de rechin trebuie amestecat într-un blender cu 2 oz de suc de fructe sau nectar neacid (capsulele pot fi luate cu apă);

(3) Dacă un pacient suferă de stomac deranjat din cauza gustului de pește, se pot aplica clisme de retenție;

(4) Datorită efectului antiangiogenetic, copiii, femeile însărcinate și persoanele care au suferit recent un atac de cord nu ar trebui să ia cartilaj de rechin. Ar trebui, de asemenea, întreruptă cu trei luni înainte și după orice intervenție chirurgicală majoră.

Determinarea celui mai bun produs

Datorită faptului că cartilajul de rechin este vândut ca supliment alimentar în intreaga lume, producătorii de suplimente cu cartilaj de rechin trebuie să respecte anumite reglementări FDA. Aceste companii au interzis să pretindă în mod direct sau să implice indirect prin etichetare, publicitate, marketing sau promovare a produsului lor că are vreo valoare medicală sau terapeutică. Rezultatul a fost o confuzie totala. În imposibilitatea de a menționa beneficiile principale pentru consumatori și companiile producatoare, au devenit extrem de dificil de ales care este cea mai buna si a separa o  marcă de restul. Astfel, consumatorii, medicii deopotrivă sunt lăsați să descifreze singuri care produse sunt cu adevărat eficiente și care sunt doar imitații ieftine.

Cele mai mici două „răutăți”?

 Este posibil ca cererea consumatorilor să continue pentru cartilajul de rechin, pe măsură ce tot mai mulți oameni experimentează beneficiile acestuia. Fiind considerat netoxic de către FDA, cartilajul de rechin nu are multe dintre efectele secundare, cum ar fi iritația gastrică, observată cu alte medicamente pentru artrită pe bază de rețetă, cum ar fi AINS. Cu siguranță, cartilajul de rechin are un avantaj distinct. Trebuie doar să citiți multe dintre reclamele curente pentru durerea și medicamentele artritei, prezentate în reviste de sănătate populare. Un anunț recent a informat cititorii că, dacă este luat o dată pe zi, medicamentul „poate ameliora durerea de artrită”. Cu toate acestea, anunțul a avertizat, de asemenea, că același medicament ar putea provoca „reacții adverse grave, inclusiv ulcere gastrice și sângerări intestinale”. În plus, lista de pe acest medicament arătat că „cele mai frecvente efecte secundare asociate cu utilizarea [acestui medicament] pot include dureri abdominale, constipație, diaree, tulburări de stomac, greață și erupții cutanate.” Medicamentul era disponibil numai pe bază de prescripție medicală.

 Referinte:

1. Prudden, J. Sem Arthritis and Rheumatism, Summer 1974.

2. Rejholec.  Sem Arthritis and Rheumatism, 17(2), Nov. 1987.

3. Let’s Live, March 1994, p.


Shark Aid - 90 tablete-Cartilaj de rechin

Shark Aid - 90 tablete-Cartilaj de rechin

1. Pentru cine recomandăm ? 2.  Ce contine un flacon de Shark Aid Calivita?3. ..

166,63 Lei

Se afişează de la 1 până la 1 din 1 (1 Pagini)