Hernia de disc lombara

Hernia de disc lombară este o boală rezultată în urma distrugerii progresive a discului interverebral. Discul intervertebral este o structură anatomică localizată între vertebre, avânţi rolul de a modula o gamă întreagă de mişcări efectuate de către coloana vertebrală şi, implicit, de întregul organism care se sprijină pe aceasta.
Pe măsuralnaintării în vârstă, dar şi în urma unor microtraumatisme repetate şi eşalonate în timp (de regulă, impuse de o anumită profesiune), discurile intervertebrale suferă o serie de modificări degenerative. Aceste modificări încep în jurul vârstei de douăzeci de ani (deci, destul de devreme!) şi constau în afectarea celor două părţi componente ale discului:
-   nucleul discal, care este situat central, se deshidratează, îşi pierde elasticitatea şi volumul.
-   inelul fibros, situat excentric şi înconjurând nucleul distal, îşi pierde, de asemenea elasticitatea şi capacitatea de a rezista la tracţiune.
Ca urmare a acestor modificări, la un moment dat, inelul fibros se fisurează sau chiar se rupe, iar nucleul discal pătrunde prin breşa realizată, producându-se astfel hernia de disc. Acest fragment herniat va apăsa rădăcinile nervoase, ceea ce va produce durerea caracteristică bolii.

Hernia de disc lombară este consecinţa evoluţiei în timp a unei discopatii lombare, boală destul de frecvent întâlnită şi tratată prin proceduri clasice de fizioterapie şi uneori cu medicamente, în faza ei acută, dureroasă. Rareori apare hernia de disc ca formă de debut a discopatiei. Se consideră că evoluţia de la discopatia lombară la hernia de disc se desfăşoară, în medie, într-un interval de patru, cinci ani.

 Simptomatologia herniei de disc lombare

Simptomul clasic al herniei de disc lombare este lombalgia (durerile de spate) sau sciatalgia (durerea de spate cu iradiere spre fese, coapsă, gambă sau degete). Această durere apare în urma iritaţiei produse asupra rădăcinii nervoase de către fragmentul de disc rupt, care apare ca o proeminenţă la marginea discului, Durerea poate deveni la un moment dat extrem de intensă, imobilizând bolnavul la pat, într-o anumită poziţie, limitându-i astfel drastic mişcările coloanei vertebrale.

In fazele mai avansate, pot apărea şi tulburări neurologice. Bolnavii pot acuza furnicături, amorţeli, senzaţie de arsură cu caracter temporar sau permanent, dar şi tulburări motorii, sub formă de pareze sau chiar paralizii, situaţie evidentă mai ales la mers. Instalarea bruscă a unei paralizii la un bolnav cu dureri lombare este un semn de prognostic grav, la fel ca şi apariţia incapacităţii de a ţine urina.

Alte semne care pot fi întâlnite sunt: scăderea forţei musculare a membrului inferior, paloarea acestuia, scăderea amplitudinii pulsului. Semnele descrise mai sus, îndeosebi cele de tip dureros, se pot repeta periodic, intervalul dintre crize putând fi aproape complet fără simptome, sau se pot transforma într-o lombosciatică de lungă durată, până la apariţia primelor semne de suferinţă neurologică.

Diagnosticul herniei de disc

Diagnosticul herniei de disc se pune pe baza simptomelor descrise mai sus, dar diagnosticul de certitudine se pune prin examinarea MRI (rezonanţă magnetică), care stabileşte existenţa şi forma herniei. Examenul mielografic (injectarea unei substanţe de contrast în spaţiul medular), deşi dă informaţii foarte bune, începe să fie înlocuit de MRI.

Tratamentul herniei de disc lombare

Tratamentul durerii acute
Din fericire, cele mai multe dintre aceste dureri sunt din categoria celor acute (de scurtă durată) şi se pot ameliora cu un tratament conservator (nechirurgical).
Sfaturile potrivite pentru acest tip de durere sunt următoarele:
•   Evitaţi orice fel de activităţi care pot să crească sau să producă dureri de spate. Repausul la pat este recomandat uneori.
•   Puteţi lua anumite medicamente care să reducă durerea şi inflamaţia (cele mai nou apărute evită efectele adverse ale medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene folosite până de curând pe scară largă).O sugestie: produsele naturiste de inalta clasa realizate de firma CaliVita.

Tratarea herniei de disc cu produsele naturale Calivita

Joint Protex  3 pe zi, in schema de administrare 1-1-1, dupa masa (avand drept scop regenerarea discurilor intervertebrale prin continutul de condroitin si glucozamin-sulfat)
White Willow, 3 pe zi, in schema de administrare 1-1-1, dupa masa (aspirina naturala, menita sa combata durerea si inflamatia)
-Omega 3 Concentrate, 1-1-1 acizii grasi Omega 3 sunt benefici in reducerea inflamatiei din intreg organismul, fiind de ajutor in calmarea durerilor si reducerea inflamatiilor cronice provocate de conditii reumatice.
Mega B Complex, 1 pe zi, in schema de administrare 0-1-0, dupa masa (actioneaza pe nerv, ca trofic de radacina nervoasa).
Calcium Magnesium Plus ,3 pe zi, in schema de administrare 1-1-1, intre mese (actioneaza pe mineralizare vertebrala si refacerea zonei osoase care a provocat - prin slabire si deviere - micro-traumatismul de nerv).

-Spirulina Max :1-1-0 inainte de masa.

Legenda (la modul de administrare): 1-1-1 reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Tratamentul durerii cronice

Tratamentul durerii cronice este mult mai dificil de făcut. Durerea care persistă de mai mult timp, incapacitatea de a face anumite activităţi, efectele adverse ale multor medicamente deja luate şi deseori starea de sănătate generală nu foarte bună au un efect negativ asupra calităţii vieţii. In acest moment este necesară de multe ori asocierea unui tratament antidepresiv şi anxiolitic.
în cazuri confirmate de hernie de disc, de cele mai multe ori, este necesar tratamentul chirurgical, mai ales când cel conservator se dovedeşte ineficient sau când apar tulburări neurologice. El constă în extirparea fragmentului rupt şi herniat. Este o operaţie care, dacă este făcută la timp şi corect, nu are nici un fel de repercusiuni în timp. însă, dacă este amânată nejustificat, când deja au apărut tulburările neurologice, este posibil ca această intervenţie să nu-şi mai atingă scopul.
în prezent există şi metode mai moderne de rezolvare chirurgicală a herniilor de disc: pe cale scopică sau cu ajutorul laserului. Sunt metode mai puţin agresive, cu recuperare mai rapidă, dar sunt apanajul doar al unor centre chirurgicale de mare performanţă.

Metode de prevenire

•  Utilizaţi o tehnică corectă de ridicare a greutăţilor (nu aplecându-vă din coloană, ci îndoind genunchii).
•   Sprijiniţi-vă spatele când staţi pe un scaun.
•   încercaţi mai multe poziţii de somn şi alegeţi-o pe cea care vi se potriveşte cel mai bine.
•   Faceţi exerciţii fizice menite să vă întărească musculatura spatelui, dar şi a abdomenului.

• Faceţi exerciţii blânde de întindere şi de consolidare atât a muşchilor spatelui, cât şi a muşchilor abdominali.
•   Menţineţi-vă o greutate corporală potrivită. Orice adaos se va sprijini exact pe spatele dumneavoastră.
•   Nu fumaţi! Fumatul creşte riscul osteoporozei, iar nicotină interfera cu substanţele care hrănesc discul intervertebral, făcându-l astfel mai susceptibil la injurii.


Nu există produse în această categorie.