Beneficiile plantelor adaptogene pentru sănătatea suprarenală

Stresul este la baza multor boli moderne. Deși stresul este necesar pentru a ne menține agilitatea sistemului imunitar și pentru a ne ajuta să rămânem în viață în situații periculoase, stresul prelungit și persistent poate contribui la anxietate, insomnie, boli de inimă, intestin permeabil, oboseală suprarenală și multe afecțiuni autoimune.

Din păcate, cei mai mulți dintre noi sunt expuși factorilor de stres cronici și persistenti, cum ar fi orele lungi la locul de muncă, traficul și grijile legate de finanțe. În timp ce un anumit stres este normal, impactul acestuia asupra sănătății poate fi minimizat prin gestionarea și eliberarea stresului într-un mod sănătos. Din ce în ce mai mulți oameni apelează la adaptogeni pentru ameliorarea stresului și a  echilibra suprarenal!

Ce sunt adaptogenii?   

Adaptogenii sunt ierburi și plante care au fost folosite de secole în tradițiile de vindecare chineze și ayurvedice pentru a ajuta organismul să reacționeze sănătos la stres. Netoxici din natură, adaptogenii gestionează tot felul de factori de stres, fie că sunt chimici, biologici sau fizici. Ei ajută la echilibrarea corpului și susțin suprarenalele.

În timp ce unii adaptogeni sunt folosiți pentru stimularea corpului și îmbunătățirea performanței mentale, alții sunt folosiți pentru efectele lor calmante. Adaptogenii pot crește puterea și vitalitatea, pot combate oboseala suprarenală și pot trata diverse probleme - de la astm la infertilitate! Aceste plante și ierburi speciale pot susține, de asemenea, ritmul circadian natural al corpului și pot ajuta la promovarea unui somn mai odihnitor.

Cum funcționează adaptogenii?

Pentru a înțelege funcționarea adaptogenilor, trebuie să intelegem ce inseamna la „axa HPA”. Hipotalamusul este partea din creier care recunoaște stresul. Când ne simțim stresati, hipotalamusul trimite semnale glandelor pituitare, care semnalează suprarenalelorproducă și să elibereze hormoni de stres. Aceasta este cunoscută sub denumirea de axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală sau HPA .

Stresul cronic menține axa HPA angajată în mod constant. Acest lucru poate afecta somnul, starea de spirit, sistemul imunitar, zahărul din sânge, tiroida, apetitul și multe altele, ceea ce are un efect negativ asupra sănătății generale. A fi într-o stare constantă de stres biologic este, de asemenea, destul de solicitant pentru glandele suprarenale și rezervele de micronutrienți.

Glandele suprarenale trebuie să lucreze extrem de mult pentru a ține pasul cu cererea de a fi angajate în mod constant. Stresul cronic poate obosi suprarenalele, ducând la disfuncții suprarenale și epuizare

Plantele adaptogene promovează un răspuns mai echilibrat la stresul persistent. De asemenea, ajută la reglarea producției de hormoni de stres și cortizoni, care protejează împotriva oboselii suprarenale și a disfuncției axei HPA. În general prin modularea sensibilității celulare la hormonii de stres, adaptogenii încurajează un răspuns mai sănătos la stres.  

Următoarele plante sunt unele dintre cele mai bune adaptogene care au fost studiate pentru efectele lor pozitive asupra ameliorării stresului și echilibrului suprarenal.

Rhodiola Rosea- Rhodiolin.

Cortizolul excesiv (hormonul de stres primar) poate duce la epuizarea rezervelor de nutrienți, poate afecta memoria și poate avea efecte dăunătoare asupra zahărului din sânge, tensiunii arteriale și metabolismului. Rhodiola este un adaptogen care s-a dovedit că reduce secreția de cortizol în situații stresante. Poate crește energia și concentrarea la persoanele care au suferit de oboseală suprarenală. De asemenea, are efecte antidepresive și cardioprotectoare.

Maca

Maca este atât un adaptogen, cât și un superaliment, ceea ce îl face unic. Este cultivat în Munții Anzi. Maca este o rădăcină bogată în proteine, calciu, fibre, magneziu și aminoacizi precum arginina și glicina. A fost folosit în scopuri medicinale de secole pentru a îmbunătăți starea de spirit și simptomele oboselii suprarenale.

Maca reglează hormonii prin creșterea producției de hormoni atunci când corpul nu-face fata producerii și scade producția de hormoni atunci când corpul produce hormoni în exces. Cu utilizare continuă, maca hrănește și îmbunătățește funcția glandei pituitare și a hipotalamusului, ceea ce ajută la refacerea suprarenalelor.

Maca este foarte gustoasă și poate fi luată atât ca aliment, cât și sub formă de supliment. Are o aromă de nucă, asemănătoare cu unt, care poate fi amestecată cu ușurință în smoothie-uri sau chiar produse de copt pentru un plus puternic de energie!

Ginseng

 Stresul cronic poate contribui la inflamație și poate declanșa multe boli din cauza unui răspuns imunitar dezechilibrat și a disfuncției hormonale. Ginseng u; are capacitatea de a reduce foarte mult stresul cronic prin reglarea axei HPA și scăderea depresiei, anxietății și a altor tulburări legate de axa HPA. De asemenea, poate ajuta la prevenirea bolilor autoimune prin suprimarea citokinelor proinflamatorii care sunt generate de stresul cronic.

Ashwagandha

Ashwagandha este un adaptogen puternic despre care s-a demonstrat că reduce inflamația, calmează mintea și scade tensiunea arterială. De asemenea, îmbunătățește activitatea celulelor imune care ajută la combaterea infecțiilor și a cancerului. Efectele sale antiinflamatorii ajută la ameliorarea durerii asociate cu artrita.

Ashwagandha stimulează funcția suprarenală și este favorita pentru echilibrarea hormonilor de stres, permițând ameliorarea anxietății și creșterea energiei la cei care suferă de oboseală suprarenală.

Produse Calivita adaptogene, pentru cresterea energiei si tratarea stresului, anxietatii, depresiei, oboselei cronice:

Rhodiolin cu Rhodiola Rosea

Panax Gingseng cu ginseng

Vital Man si Vital Woman cu maca

Resurse:

https://healthfully.com/417693-maca-root-adrenal-fatigue.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3341916/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4540814/

 


Panax Ginseng  - 100 tablete-ginseng coreean

Panax Ginseng - 100 tablete-ginseng coreean

Energizant, imbunatatieste activitatea cerebrala si fortifica organismul atat fizic c..

82,24 Lei

Rhodiolin- 120 capsule-Preparat Antistres

Rhodiolin- 120 capsule-Preparat Antistres

 Rhodiolin de la Calivita - Suport Natural pentru Stres și Sănătate Mintală Ce conține un ..

161,25 Lei

Vital Man - 60 tablete-special conceput pentru bărbaţi

Vital Man - 60 tablete-special conceput pentru bărbaţi

Viaţa noastră de zi cu zi este o cursă constantă contra cronometru, trăită într-un ritm infernal.Ner..

99,98 Lei

Vital Woman - produs special conceput pentru femei-60 tablete

Vital Woman - produs special conceput pentru femei-60 tablete

 Pentru mai multă vitalitate, foloseşte produsul nostru creat special pentru nevoile specifice ..

111,26 Lei

Se afişează de la 1 până la 4 din 4 (1 Pagini)