Ce este colesterolul si ce putem face pentru a-l mentine sanatos?


Ce este colesterolul?

Este posibil să asociem colesterolul cu alimentele grase, dar cea mai mare parte a substanței cerate este produsă de propriul nostru corp. Ficatul produce 75% din colesterolul care circulă în sângele nostru. Celelalte 25% provin din alimente. La niveluri normale, colesterolul joacă de fapt un rol important în a ajuta celulele să-și facă treaba. Dar nivelurile de colesterol sunt ridicate f. mult  la peste 100 de milioane de americani. Acelasi procent este si in Europa.

Simptome ale colesterolului ridicat

Colesterolul ridicat nu provoacă niciun simptom. Dar provoacă daune în adâncul corpului. În timp, prea mult colesterol poate duce la acumularea de placi în interiorul arterelor. Cunoscută sub numele de ateroscleroză, această afecțiune îngustează spațiul disponibil pentru fluxul sanguin și poate declanșa boli de inimă. Vestea bună este că colesterolul ridicat este ușor de detectat și există multe modalități de a-l reduce.

Testarea colesterolului

Persoanele în vârstă de peste 20 de ani ar trebui să isi s verifice nivelul colesterolului cel puțin o dată la patru până la șase ani. Acest lucru se face cu un simplu test de sânge cunoscut sub numele de profil lipidic de jeun. Măsoară diferitele forme de colesterol care circulă în sânge după ce se evita sa se să mânce timp de nouă până la 12 ore. Rezultatele arată nivelul de colesterol „rău”, colesterol „bun” și trigliceride.

Recomandările pentru colesterol s-au schimbat în timp. Cel mai important factor nu este măsurat neapărat printr-un număr, ci riscul general de boli de inimă și/sau accident vascular cerebral.

Colesterolul „rău”.

Cea mai mare parte a colesterolului din sânge este transportată de proteine ​​numite lipoproteine ​​cu densitate joasă sau LDL. Acest colesterol  este cunoscut sub numele de colesterol rău, deoarece se combină cu alte substanțe si astfel v-a înfunda arterele. O dietă bogată în grăsimi saturate și grăsimi trans tinde să crească nivelul de colesterol LDL. Pentru majoritatea oamenilor, un nivel LDL sub 100 este sănătos.

Colesterolul „bun”.

Până la o treime din colesterolul din sânge este transportat de lipoproteinele de înaltă densitate sau HDL. Acesta se numește colesterol bun, deoarece ajută la eliminarea colesterolului rău, împiedicându-l să se acumuleze în interiorul arterelor. Cu cât este mai mare nivelul de colesterol HDL, cu atât mai bine. Persoanele cu prea puțin HDL sunt mai susceptibile de a dezvolta boli de inimă. Consumul de grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, poate ajuta la creșterea colesterolului HDL.

Trigliceridele

Corpul transformă excesul de calorii, zahăr și alcool în trigliceride, un tip de grăsime care este transportată în sânge și stocată în celulele adipoase în întregul corp. Oamenii supraponderali, inactivi, fumători sau băutori tind să aibă trigliceride mari, la fel ca cei care consumă o dietă foarte bogată în carbohidrați. Un nivel de trigliceride de 150 sau mai mare vă expune riscului de sindrom metabolic, care este legat de boli de inimă și diabet.

Colesterolul total

Colesterolul total măsoară combinația de LDL, HDL și VLDL (lipoproteine ​​cu densitate foarte scăzută) din sânge. VLDL este un precursor al LDL, colesterolul rău. Numărul total de colesterol trebuie analizat împreună cu alți factori de risc pentru atac de cord.

Colesterolul din alimente

Alimentele bogate în colesterol, cum ar fi ouăle, creveții și homarul nu mai sunt complet interzise. Cercetările arată că colesterolul pe care îl mâncăm are doar un efect mic asupra nivelului de colesterol din sânge pentru majoritatea oamenilor. S-a observat ca doar câtorva oameni  le creste nivelurile sanguine după ce au mâncat ouă. Dar pentru majoritatea, grăsimile saturate și grăsimile trans sunt problemele majore. Limitele zilnice ale colesterolului sunt de 300 mg pentru persoanele sănătoase și 200 mg pentru cei cu risc mai mare. Un ou are 186 mg de colesterol.

Colesterolul și istoricul familial

Colesterolul provine din două surse – din organism și alimente -- și oricare dintre ele poate contribui la creșterea colesterolului. Unii oameni moștenesc gene care declanșează producția prea mare de colesterol. Pentru alții, dieta este principalul vinovat. Grăsimile saturate și colesterolul se găsesc în alimentele de origine animală, inclusiv carnea, ouăle și produsele lactate făcute din lapte. În multe cazuri, colesterolul ridicat provine dintr-o combinație de dietă și genetică.

Ce crește riscul?

Mai mulți factori pot face să dezvoltați colesterol ridicat:

·         O dietă bogată în grăsimi saturate și colesterol

·         Un istoric familial de colesterol ridicat

·         A fi supraponderal sau obez

·         Stresul

·         Îmbătrânirea

Colesterolul și sexul

Până la menopauză, femeile au de obicei un nivel de colesterol total mai scăzut decât bărbații de aceeași vârstă. Au, de asemenea, niveluri mai mari de colesterol HDL, cel bun. Un motiv este estrogenul: hormonul sexual feminin crește nivelul de colesterol HDL. Producția de estrogen atinge vârfuri în anii fertil și scade în timpul menopauzei. După vârsta de 55 de ani, riscul unei femei de a dezvolta colesterol ridicat începe să crească.

Colesterolul si copii

Există dovezi că colesterolul poate începe să înfunde arterele în timpul copilăriei, ducând la ateroscleroză și boli de inimă mai târziu în viață. Asociația Americană a Inimii recomandă copiilor și adolescenților cu colesterol ridicat să ia măsuri pentru a-l reduce. În mod ideal, colesterolul total ar trebui să fie sub 170 la persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 și 19 ani.

De ce este periculos colesterolul ridicat?

Colesterolul ridicat este unul dintre factorii de risc majori pentru boala coronariană, atacurile de cord și accidentul vascular cerebral. De asemenea, pare să mărească riscul bolii Alzheimer. După cum am văzut mai devreme, colesterolul ridicat duce la acumularea de placi care îngustează arterele. Acest lucru este periculos, deoarece poate restricționa fluxul sanguin. Dacă alimentarea cu sânge a unei părți a inimii sau a creierului este complet întreruptă, rezultatul este un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Cum sa avem un colesterol sanatos: Mănâncă mai multe fibre

Modificările dietei oferă o modalitate puternică de a lupta împotriva colesterolului ridicat. Dacă v-ați întrebat vreodată de ce unele cereale pretind că sunt sănătoase pentru inimă, acestea contin  fibre. Fibrele solubile găsite în multe alimente ajută la reducerea LDL, colesterolul rău. Sursele bune de fibre solubile includ pâinea și cerealele integrale, fulgii de ovăz, fructele, fructele uscate, legumele și leguminoasele, cum ar fi fasolea.

Cum sa avem un colesterol sanatos: Cunoaște efectul grăsimilor alimentare

Nu mai mult de 35% din caloriile zilnice ar trebui să provină din grăsimi. Dar nu toate grăsimile sunt egale. Grăsimile saturate -- din produse animale și uleiuri tropicale -- cresc colesterolul LDL. Grăsimile trans au un dublu efect negativ, crescând colesterolul rău, în timp ce scad colesterolul cel bun. Aceste două grăsimi rele se găsesc în multe produse de patiserie, alimente prăjite (gogoși, cartofi prăjiți, chipsuri), margarina și prăjituri. Grăsimile nesaturate pot scădea LDL atunci când sunt combinate cu alte modificări ale dietei sănătoase. Se găsesc în avocado, ulei de măsline și ulei de rapita

Cum sa avem un colesterol sanatos: Proteinele sanatoase

Carnea și laptele plin de grăsimi oferă o mulțime de proteine, dar sunt și surse majore de colesterol. Este posibil să puteți reduce colesterolul LDL trecând la proteine ​​din soia, cum ar fi tofu.

Peștele este o altă alegere excelentă. Unele soiuri, cum ar fi somonul, sunt bogate în acizi grași omega-3, care pot îmbunătăți nivelul de colesterol. Asociația Americană a Inimii recomandă consumul de pește de cel puțin două ori pe săptămână.

Cum sa avem un colesterol sanatos: Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați

Există tot mai multe dovezi că dietele sărace în carbohidrați pot fi mai bune decât dietele sărace în grăsimi pentru îmbunătățirea nivelului de colesterol. Într-un studiu de doi ani, finanțat de National Institutes of Health, persoanele care au urmat un plan sărac în carbohidrați au avut niveluri semnificativ mai bune de HDL (colesterol bun) decât cei care au urmat un plan sărac în grăsimi.

Cum sa avem un colesterol sanatos: Pierderea în greutate

Pierderea în greutate vă poate ajuta să reduceți nivelul de trigliceride, LDL și colesterol total. Pierderea chiar și a câtorva kilograme poate crește și nivelul de colesterol bun -- tinde să crească cu un punct la fiecare 6 kilograme pierdute.

Cum sa avem un colesterol sanatos: Renunțați la fumat

Renunțarea la tutun este grea, dar iată un motiv în plus pentru a încerca. Când renunți la fumat, colesterolul bun se va îmbunătăți probabil cu până la 10%. Este posibil să aveți mai mult succes dacă combinați mai multe strategii de renunțare la fumat.

Cum sa avem un colesterol sanatos: Exercițiu fizic

Dacă ești sănătos, dar nu prea activ, începerea unui program de exerciții aerobe îți poate crește colesterolul bun cu 5% în primele două luni. Exercițiile fizice regulate reduc, de asemenea, colesterolul rău. Alegeți o activitate care vă crește ritmul cardiac, cum ar fi alergatul, înotul sau mersul vioi, și practicaticel puțin 30 de minute în majoritatea zilelor săptămânii. Nu trebuie să fie 30 de minute continue; două plimbări de 15 minute funcționează la fel de bine.

Remedii pe bază de plante si suplimente Calivita

Unele studii sugerează că usturoiul poate reduce cu câteva puncte procentuale colesterolul total. Alte plante medicinale care pot reduce colesterolul includ:

·         Semințele de schinduf

·         Extract de frunze de anghinare

Suplimente Calivita pentru reducerea colesteroluli si trigliceridelor

-Cholestone

-Omega 3 Concentrate

-Nopalin 

-Super Soya Lecithin

-Trimex

-Liver Aid

Cât de mult ar trebui să scadeti colesterolul?

Mulți oameni sunt capabili să scadă nivelul colesterolului printr-o combinație de suplimente și modificări ale stilului de viață. Dar cât de scăzut este suficient de scăzut? Orientările recente nu au un număr țintă.

Daunele colesterolului pot fi anulate?

Este nevoie de ani pentru ca colesterolul ridicat să înfunde arterele cu placă. Dar există dovezi că ateroscleroza poate fi inversată, cel puțin într-o anumită măsură. Dean Ornish, MD, a publicat mai multe studii care arată că o dietă vegetariană cu conținut scăzut de grăsimi si carbohidrati, managementul stresului și exercițiile fizice moderate pot distruge acumularea din interiorul arterelor coronare. Alte cercetări susțin ideea că scăderile mari de colesterol pot ajuta oarecum la deschiderea arterelor înfundate.

 

-


Nu există produse în această categorie.