Dischinezii biliare

Dischineziile biliare sunt tulburari care apar in evacuarea bilei din vezicula biliara. Ele sunt favorizate de abateri de la regimul alimentar, prin consumul exagerat de grasimi, sosuri, oua.  Se manifestă prin dureri abdominale, greţuri, vărsături, meteorism abdominal, senzaţie de ‘amar în gură’, dureri de cap etc. De fapt, este vorba de o alterare funcţională de eliminare a bilei, care afectează fie vezicula biliari sfincterul său cistic, fie canalul coledoc prin care bila circulă de la vezicula biliară la duoden.

Este evident faptul ca indeosebi persoanele cu suferinte biliare trebuie sa consume alimente usor digerabile, neiritante, fara exces de condimente. Vor fi evitate acele alimente care suprasolicita vezicula biliara: prajelile, grasimile, ouale, maioneza, prajiturile cu ciocolata, alcoolul si cafeaua.

⇒ Multe probleme cum sunt constipaţia (în special cea atonă), digestia dificilă, balonai dispepsia, dischinezia biliară sau chiar anumite forme de gastrită au drept cauză principală lenevi organismului, care nu este pus sistematic să facă o activitate fizică susţinută. Intregul nostru sistem digestiv a fost proiectat  să funcţioneze optim atunci când facem efort fizic şi suntem activi. In schimb atunci când avem o viaţă sedentară, toate procesele digestive, inclusiv cele de eliminare, sunt inhibate în mod natual. De aici apar şi problemele de sănătate sus menţionate, pentru că pe de o parte, noi ne alimentam excesiv, iar pe de alta parte, modul nostru de viaţă transmite sistemului digestiv mesaje de inactivare, ceea ce creează tulburări în lanţ.

 Dischinezia biliară se tratează cu ajutorul exerciţiului fizic şi al respiraţiei abdominale. Făcând mişcare folosind predominant acest tip de respiraţie, evacuarea bilei se va face mult mai uşor, se va regla de la sine cantitatea de bilă secretată, iar depunerea de pietre sau nisip va fi mult limitată.

⇒  Evitaţi consumul de grăsimi animale (carne, untură, smântână), dar şi uleiurile rafinate (şi mai ales uleiul prăjit) si  margarina. Folosiţi uleiul de măsline extravirgin care este cel mai sănătos ulei şi are şi un efect colecistochine ajutând la drenarea bilei.

⇒  Stresul cronic blochează şi tulbură funcţiile aparatului digestiv. Supărarea, mânia, tema, îngrijorarea excesi pesimismul perturbă buna funcţionare a activităţii ficatului, inclusiv a mecanismului biliar. Renunţaţi la emoţ negative, dobândiţi pacea sufletului.

Produse CaliVita recomandate in tratarea dischineziilor biliare:

Super Soya Lecitin : 2-1-0 - mentine unui nivel normal de colesterol, prin arderea si descompunerea grasimilor,impiedicand astfel depunerea acestora la nivelul ficatului si bilei.
Papaya Plus  sau  Digestive Enzymes : 1-1-1, in timpul meselor principale,contin enzimi digestive eficiente in procesul de digestie si tulburari digestive, regland intrg aparatul digestiv, in special, vezica biliara, avand un rol important in eliminarea neplacerilor cauzate de o digestie greoaie.

Recomandat ar fi sa se consume apa alcalina (vezi aparatul Aquarion), care are un rol important in privinta prevenirii / stoparii acidozei care sta la baza oricarei boli. Este deosebit de important prin faptul ca un consum regulat al acestei ape duce la eliminarea din corp a metabolitilor cu potential toxic-cancerigen, dezacidificarea organelor si tesuturilor, normalizarea absorbtiei intestinale a nutrientilor, hranirea si hidratarea optima a celulelor, curatirea colonului, ridicarea imunitatii, oxigenarea intregului corp si in special a creierului. Efectele se manifesta atat la nivelul celor 3 sisteme anatomice de baza - neuronal, hormonal si imunitar (aflate intr-o stransa interconectare) - precum si la nivelul organelor si al circulatiei sanguine.

Remedii naturale in tratarea dischineziilor biliare:

✓ lată şi câteva sucuri ce pot fi folosite în tratamentul acestei afecţiuni: orz verde, păpădie, pătrunjel, urzi măceşe, ridiche, cătină.

✓ Păpădia are efecte remarcabile asupra segmentului hepatobiliar, fiind utilă în: dischinezia biliară (fierea lenese),  dispepsia, hepatitele de toate felurile, icterul, constipaţia atonă, indigestia. Este un adjuvant valoros în cazurile .microlitiază biliară, precum şi în ciroză hepatică. Din frunzele proaspete puteţi prepara sucul folosind un blender (1 pahar pe zi) sau le puteţi folosi în salate.

Dietă recomandata in dischinezia biliara

Ridichile de lună şi cele de vară sau toamnă (mai ales cele negre) au proprietăţi colecistochinetice (provocă golirea vezicii biliare), colagoge (stimulează secreţia bilei) şi antilitiazice (favorizează lizarea şi eliminarea calculilor biliari). Consumaţi ori de câte ori aveţi ocazia aceste articole alimentare. Le puteţi folosi şi sub formă de suc, în combinaţie cu sucul de morcov. Bolnavii cu gastrită, ulcer sau colită trebuie să fie prudenţi în folosirea ridichilor.

 Consumaţi multă salată verde (lăptucă), mai ales acele varietăţi cu gust amărui pentru că au un efect puternic de drenare a ficatului şi de stimulare a activităţii sale.

 Porumbul măreşte secreţia de bilă şi facilitează evacuarea sa, având şi efecte antiinflamatoare biliare. Consumul mămăligii în loc de pâine, asezonată cu multe salate de crudităţi, duce la reducerea şi eliminarea în timp a acestor probleme.

Fitoterapie:

  Se face un amestec de tinctură de Ţintaură şi tinctură de Anghinare, în proporţii egale. Se administrează din această combinaţie 1 linguriţă de 4 ori pe zi, de preferinţă înainte de masă. Ţintaura are un puternic efect de stimulare a producţiei de bilă, favorizează eliberarea acesteia, împiedică acumularea calculilor la nivelul vezicii biliare şi diminuează stările inflamatorii. Tratamentul se recomandă şi în cazul dispepsiei sau al digestiei dificile. Frunzele de Anghinare au o eficienţă deosebită în tratarea afecţiunilor hepatice, având proprietăţi hepatoprotectoare şi stimulante ale fiziologiei hepatice. Ingredientul activ, cinarina, ajută la eliminarea de colesterol şi stimulează, totodată, capacitatea ficatului de a regenera celulele. In acelaşi timp, se remarcă şi o puternică acţiune coleretică (creşterea debitului de bilă secretată).

 Cura cu boabe de ienupăr - Boabele zdrobite se amestecă şi se înghit. In prima zi se iau 4 boabe, a doua zi - 5, iar apoi se creşte doza zilnic cu câte o boabă, până în a 12-a zi când se iau 15 boabe, iar din a 13-a zi se scade cu câte o boabă zilnic, până se ajunge Ia 4 boabe în a 23-a zi. Este contraindicat în afecţiunile renale inflamatorii.

Tratament conexe

Pentru stimularea evacuarii bilei, se poate face o cura cu un ulei vegetal rafinat (ulei de masline, de preferat). Dimineata, pe nemancate, bolnavul ia trei linguri de ulei, dupa care va sta culcat pe partea dreapta douazeci de minute. Cura se face doua saptamani intr-o luna, timp de trei luni consecutiv.

Alte indicatii:

Bolnavul va consuma alimente care stimuleaza contractiile veziculei biliare, cum sunt: untul, ouale moi, smantana, untdelemnul, in cantitati mici sau de loc, in functie de toleranta. Sunt relativ bine tolerate, de obicei, laptele si branzeturile.
Se vor evita carnea, mai ales cea grasa, si fructele grase (nucile, migdalele, alunele).


Nu există produse în această categorie.