Vitiligo, depigmentări (discromii) cutanate

Vitiligo este o boala de piele comuna care consta in pierderea de pigment in anumite zone, ducand la puncte sau pete albe. Pielea isi pastreaza textura si proprietatile. Boala poate aparea la orice varsta si este o afectiune progresiva dar pentru multi pot trece zeci de ani fara a dezvolta pete noi.

Vitiligo nu este contagios in nici un fel. Cauza exacta a bolii nu este bine inteleasa dar cercetatorii afla in permanenta lucruri noi. Multi medici sunt de parere ca vitiligo este rezultatul unei combinatii de factori genetici, imunologici, biochimici si neurologici. Susceptibilitatea la vitiligo poate fi de natura genetica.

Vitiligo este o boală a pielii caracterizată prin depigmentare în urma micşorării cantitatii de melanină. Vitiligo este o boală favorizată în general de traume psihice, de dereglarea functiilor suprarenalelor, a glandei tiroide sau a glandelor sexuale şi contactul cu substanţe chimice, toxice (cum sunt compuşii aromatici derivaţi ai benzenului).

⇒ Cercetările din ultima vreme consideră că vitiligo face parte din categoria bolilor autoimune. Toate bolile autoimune constituie rezultatul unui grup de mecanisme care merg altfel decât trebuie in mare parte asemenea cancerului. In acest caz, mecanismul îl constituie sistemul imunitar care ataca in mod eronat celule din propriul organism.

⇒Tot mai multe dovezi demonstrează că multe din bolile imune sunt legate de consumul laptelui de vacă (diabetul de tip 1, scleroza în plăci etc.). Este recomandată o dietă vegetariană vegan - în care sunt excluse toate produsele de origine animală. Aceasta este cea mai sigură cale.

⇒Anumite studii au dovedit că grăsimile saturate (majoritatea se găsesc în alimentele de origine animală) sunt legate cu rate crescute ale bolilor autoimune. Eliminând produsele de origine animală, se evită, într-o mare măsură, consumul de grăsimi saturate.

⇒ Rezultatul sau produşii derivaţi ai numeroaselor alimente pe care le consumăm vor congestiona şi inflama sistemul. Bolile dermatologice nu sunt decât semnele exterioare ale acestui proces organic intern. Pe măsură ce organism, încerca să elimine aceşti produşi secundari, pielea va semnala fenomenul, încât vor apărea diverse afecţiuni, de la mătreaţă, coşuri şi erupţii cutanate, până la dermatită, psoriazis şi alte anomalii. Dacă suferiţi de o afectiune dermatologică, de la banalele coşuri şi până la dermatită şi psoriazis este obligatoriu să dezintoxicaţi organismul dar, mai ales sistemul limfatic, ficatul, rinichii şi intestinele. Renunţaţi la consumul de carne, produse lactate, grasimile denaturate (ca margarina), zaharuri rafinate şi cereale rafinate (faina albă), fiindcă acestea sunt cauza principala a congestiilor masive la nivelul ţesuturilor în organism. Medicamentele de tip cortizonice (cum este prednisonul) care sunt folosite atât de des în afecţiunile dermatologice nu fac altceva decât să împingă în profunzimea ţesuturilor toxinele şi paraziţii pe care ar trebui să-i combată, rezultatul fiind blocarea mecanismelor pentru eliminarea corectă.

⇒în procesul de detoxifiere, trebuie să curăţaţi mai întâi ficatul, dacă vreţi să aveţi o piele curată. Regeneraţi ficatul simulaţi-i funcţiile, evitaţi substanţele toxice care îl pot afecta grav.

⇒ Hidrataţi-vă bine organismul, consumând zilnic 1,5- 2 litri de apă, altfel pielea va suferi şi organismul se  va intoxica.

Evitaţi contactul cu agenţi chimici, detergenţi, parfumuri, creme ce conţin conservanţi sau alţi agenţi chimici. 

⇒ Evitaţi expunerea exagerată Ia soare, mai ales la soarele puternic.

⇒ Multe din bolile pielii sunt legate de stres. Printre ele amintim: urticaria, dermatita atopică, neurodermatoza, sclerodermia, lupusul eritematos diseminat, psoriazisul, vitiligo etc. Mânia, orgoliul, înverşunarea, concurenta, anxietatea, frica, nesiguranţa, îngrijorarea, tristeţea - iată câteva dintre cele mai distructive stări, sentimente şi emotii. Renunţaţi la astfel de manifestări şi cultivaţi altruismul, optimismul, bucuria, spiritul de mulţumire şi mai ales încrederea.  Nimeni nu este obligat să ducă o povară de griji. 

⇒ Se vor evita alimentele artificiale, conservate, rafinate, chimizate, cu aditivi, prelucrate industrial. De asemenea, se evită consumul de grăsime animală, zahărul, faina albă, produsele lactate. Sarea accentuează tendinţa la reţinere şi are efect iritant, nefiind indicată şi nici condimentele iritante: piper, muştar, ardei iute, oţet. Fumatul, carnea, alcoolul (toxice majore ale organismului) sunt interzise, altfel tratamentul este sortit eşecului. Ideale de consumat sunt fructele, legumele, cereale integrale, germenii, seminţele - toate consumate nepreparate termic şi cât mi proaspete posibil.

Produse naturale CaliVita recomandate in tratarea vitiligo:

Beauty Formula :1-0-1, dupa masa, prin continutul in vitamine din complexul B, colegen, vitamina C, aminoacizi, contribuie la regenerarea epidermului afectat.

Evening Primrose Oil  :1-0-1, inainte de masa, alternand dupa primul flacon consumat cu Omega 3 :0-1-1, in timpul mesei stimuleaza echilibrul intregului ax endocrin, prevenind / combatatand dereglarile de natura hormonala din aceasta afectiune.

Beta Carotene :1-1-1 in timpul mesei, este supranumita si vitamina pielii, ajutand in autoreglarea la nivel tegumentar.


- Optional, se poate utiliza dispozitivul energetic de uz personal BioHarmonex, pe programele corespunzatoare de reglare energetica: Sistem nervos, Sistem hormonal, Sistem imunitar, Piele, Ficat / Pancreas.


- Optional se va consuma apa alcalina (vezi  Aquarion), deosebit de benefica in eliminarea din corp a reziduurilor metabolice odata cu declansarea procesului de curatire a colonului si optimizarea absorbtiei intestinale a nutrientilor, dezacidificarea tesuturilor si organelor prin ridicarea ph-ului sanguin (fiind astfel posibila reversarea multor probleme functionale si organice deja instalate), fluidizarea sangelui si dizolvarea depunerilor de pe vase, reglarea proceselor digestive, ridicarea imunitatii generale, protejarea ADN-ului celular, oxigenarea in profunzime cardio-vasculara si cerebrala.

Remedii naturale complementare recomandate:

Obs.: Pentru tratarea bolilor dermatologice este necesară dezintoxicarea organismului. Se recomandă să se aplice cura de sucuri şi recomandările dietetice de la pagina „ Eczeme; dermatite; boli ale pielii'.

Veţi putea face o cură de sucuri de 5-7 zile, continuând cu o cură de crudităţi de 1-2 luni. Insistaţi pe sucul de ţelină (frunze şi rădăcină), sucul de pătrunjel (rădăcină şi frunze) pe care îl puteţi combina şi cu păstâmac (rădăcină şi frunze) şi sucul de morcov. Consumaţi din abundenţă şi cât de des salate de rădăcinoase: ţelină, păstâmac, pătrunjel, morcov, sfeclă roşie. Le puteţi prepara folosind sucul de lămâie. Ţelina conţine nişte substanţe numite psoraleni, care sunt benefice în tratarea acestor tipuri de boli. De asemenea, pătrunjelul, păstâmacul şi lăptuca (salata verde) pot fi şi ele folosite.

Fitoterapie:
✓ Pulbere de plante depurative: Brusture, Cicoare, Trei-fraţi-pătaţi şi Salvie. Acest amestec se face în părţi egale, se râşneşte prin maşina de cafea până se face o pulbere fină, se ia câte o linguriţă de 4 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese. Se ţin plantele sub limbă 10 minute, apoi se înghit cu puţină apă de izvor (plată). Toate plantele recomandate ajută organismul să se dezintoxice şi întăresc funcţia hepatică.

✓ Se amestecă, în proporţii egale, tinctură de seminţe de Armurariu, cu tinctură de fructe de Soc şi tinctură de Trei-fraţi-pătaţi. Este o combinaţie cu efecte excepţionale în cura de dezintoxicare şi se poate folosi în toate bolile grave ale pielii. Se administrează 1 linguriţă de tinctură (combinată), de 4 ori pe zi, pe o perioadă de minim 4 săptămâni. Se face o pauză de 2-3 săptămâni, apoi se mai poate face o cură. Armurariu este cel mai bun hepatoprotector, fructele de Soc au efect depurativ şi antialergic, iar iarba de Trei-fraţi-pătaţi are efect antialergic şi antipruriginos (combate mâncărimea).

  Pete pe piele care apar în contact cu diverse substanţe chimice:
Se freacă pielea pe zona afectată cu frunze proaspete de leuştean, zdrobite în prealabil. Aplicaţia durează 5 minute şi se repetă de două ori pe zi, vreme de o săptămână.

  Pete pe piele cauzate de disfunctii hepatice:
Se fricţionează blând zona cu tulburări de pigmentaţie, câte un sfert de oră în fiecare zi, cu ulei de Ricin. De obicei, in câteva săptămâni pielea îşi recaptă pigmentaţia normală.

  Petele de vitiligo:
✓ Tinctură de rădăcină de ţelină a fost folosită de mulţi bolnavi de vitiligo, dând rezultate bune în multe cazuri. Iată modul de prepare a acestei tincturi: 100 g rădăcină de ţelină rasă pe răzătoarea mare, peste care turnaţi 250 g de alcool de 60 de grade. Lăsaţi-o la macerat timp de două săptămâni, într-o sticlă de culoare închisă, astupată ermetic şi ţinută la întuneric, pe care o veţi agita din când în când pentru omogenizare. Cu tinctură astfel obţinută tamponaţi porţiunile de piele afectate de vitiligo de mai multe ori pe zi.

✓ De asemenea, se fricţionează petele de vitiligo, de 2 ori pe zi, cu usturoi. Usturoiul se pisează, după care se pune într-o bucată de tifon şi se aplică pasta de usturoi pe pielea bolnavă. Pielea se va înroşi puternic. Apoi, masaţi blând regiunile depigmentate cu ulei de măsline sau ricin. După câteva săptămâni, de obicei, pielea începe să se repigmenteze.

✓ Comprese cu macerat de ţelină în apă (100 g rădăcină şi frunze la 1 litra de apă). Compresa se acoperă cu o folie de plastic şi se păstrează 1 oră. Aplicaţi acest procedeu de 2 ori pe zi.

Mixaţi cu ajutorul blenderului o legătură de pătrunjel (frunze) cu puţină apă (pentru a ieşi cât se poate de concentrat). înmuiaţi în această „pastă” un tifon, apoi masaţi zonele depigmentate. Repetaţi, tot înmuind tifonul în pastă. Preparatul îl puteţi păstra la frigider doar timp de o zi. Ziua următoare faceţi altul proaspăt. Aplicaţia se face de două ori pe zi. Puteţi pune şi comprese cu „pastă” de pătrunjel.

 Depismentări (discromii) de diverse etiolosii:
Zonele decolorate ale pielii se ung cu un decoct concentrat de sunătoare (se fierb 8 linguri de plantă în 500 ml de apă, vreme de 10 minute, se lasă la răcit, apoi se filtrează). Imediat, locul uns se expune la soare timp de 45 de minute. In locul decoctului se poate folosi ulei de sunătoare. Puteţi obţine acasă un ulei concentrat de sunătoare (când puteţi recolta planta proaspătă), prin macerări repetate. Se pun într-un borcan 2/3 vârfuri de floare tocată, peste care se adaugă ulei presat la rece, nerafinat, de măsline sau floarea-soarelui. Se astupă ermetic borcanul şi se înveleşte cu hârtie creponată de culoare închisă (de ex: mov). Se lasă la soare (la o fereastră) 10 zile, după care se strecoară. Uleiul obţinut se pune într-un borcan, apoi vom pune peste el aceeaşi cantitate de sunătoare proaspătă, repetând macera Finalmente, filtrăm preparatul şi păstrăm uleiul în sticle de culoare închisă, la întuneric. Astfel am obţinut un ulei foarte concentrat, cu proprietăţi puternice.

Pielea va fi masată de trei ori pe zi, timp de 5-10 minute, cu tinctură de Ardei iute (evitaţi contactul cu ochuii, in cazul în care aveţi pete şi pe faţă), până pielea devine de culoare roz (veţi avea o senzaţie de usturime putem: Imediat urmează expunerea la soare timp de 30-40 de minute. Locurile decolorate se fricţionează cu un tampon de vata înmuiat în ulei de Ricin.


Nu există produse în această categorie.