Reumatismul


Reumatismul este un termen vag atribuit unui grup de afecţiuni, acute sau cronice, de cauze diverse, afectând de obicei articulaţiile. în limbaj medical, se foloseşte numai însoţit de un  calificativ (de ex.: reumatism inflamator, reumatism articular acut, reumatism degenerativ, etc.).

Reumatismul este imbolnavirea unor articulatii si uneori imbolnavirea inimii. Se manifesta prin dureri, febra, transpiratii, ameteli, paloare.
Se vor avea in vedere pentru indepartare infectiile: bucale, digestive, genito-urinare si respiratorii, deoarece acestea agraveaza artroza.

In principiu, exista 3 categorii de reumatisme:

- boli inflamatorii;
- afectiuni articulare degenerative(osteoartita);
- reumatismul partilor moi (nervi, muschi) (artroza).

In reumatism trebuie eliminata cauza care a produs boala. Trebuie intarita  imunitatea, corpul calit din copilarie pentru a preveni boala.Trebuie evitate pozitiile care deformeaza coloana vertebrala, cum ar fi pozitia inghebosata  in spondilita anchilozanta.

Meteosensibilitatea este un semn al imbolnavirii reumatismale. In artroze trebuie tratate tulburarile endocrine si de nutritie (obezitate, diabet) mai ales printr-o alimentatie adecvata. Trebuie evitate eforturile, traumatismele articulatiilor ce agraveaza uzura cartilaginoasa.

⇒ Osteoartrita reprezintă o inflamaţie a articulaţiilor şi este un termen general care include peste 100 de afecţiuni care afectează foarte multe persoane de orice vârstă şi care se manifestă prin durere, inflamaţie şi limitarea mişcărilor.

⇒  Artroza reprezintă o alterare distructivă a cartilagiilor sau fibrocartilagiilor articulare, de natură degenerativă, denotând un fel de îmbătrânire prematură. Cartilagiul articular este un ţesut elastic care acoperă extremităţile oaselor din articulaţii. In mod normal suprafaţa acestor cartilagii este foarte netedă, facilitând mobilitatea articulară şi absorbind totodată şocurile. Acest lucru este deosebit de important la nivelul articulaţiilor mari, care suportă greutatea corpului, cum sunt cele de la picioare şi articulaţiile coloanei vertebrale. Pe măsură ce atroza progresează, suprafaţa cartilagiilor şi a osului de dedesubt devine neregulată, apar excrescenţe osoase ciocuri”, „noduri”). Consecinţa este imposibilitatea culisării fine a suprafeţelor articulare care în schimb se freacă tre ele, mai ales cu ocazia mişcărilor solicitante. Cele mai afectate articulaţii sunt: articulaţiile temporo-mandibulare, ale umerilor, cotului, încheieturii pumnului, gleznelor şi genunchilor. Alte modificări foarte frecvente sunt: noduli la nivelul degetelor, rigiditate a spatelui şi gâtului, durere cronică şi disconfort în timpul şederii sau ersului, tumefacţii (umflături) ale articulaţiilor.
Pentru obţinerea mai multor detalii legate de bolile reumatismale studiaţi partea informativă de la pagina ,,Poliartrita reumatoidă”.

Produse naturale CaliVita recomandate in tratarea reumatismului:

- SambuRex :1-0-1 dupa masa, actioneaza pe post de antiinflamator si analgezic in afectiunile osteo-articulare.

- Joint Protex sau Joint Protex Forte :1-1-0 dupa masa, 3 luni continuu, cu rol de protectie a continutului capsulei articulare, prevenind degradarea cartilajului sanatos.

- White Willow :1-1-1 dupa masa, 2 luni continuu, are rol antiinflamator la nivel articular si mentinerea circulatiei periferice normala.

- Super Soya Lecithin (pentru femei) sau Omega 3 (pentru barbati) 1-0-1 in timpul mesei, 3 luni continuu, combate rapid durerile articulare ce apar la schimbarile meteo bruste.

- Optional, se poate utiliza dispozitivul energetic de uz personal BioHarmonex , pe programele corespunzatoare de reglare energetica..

- Optional se va consuma apa alcalina (vezi dispozitivul Aquarion), deosebit de benefica in eliminarea din corp a reziduurilor cu potential toxic-cancerigen, dezacidificarea sangelui, reglarea metoabolismului, normalizarea absorbtiei nutrientilor la nivel de organe si sisteme, hranirea optima a celulelor, oxigenarea tesuturilor si in special a creierului..

Remedii naturale complementare:
In cele ce urmează vă prezint o schemă de tratament care însumează mai multe proceduri care, cumulate, vor avea rezultate bune în terapia acestor boli. O cură de crudităţi de lungă durată, la care se va adăuga un supliment de sucuri va ajuta enorm la curăţirea organismului de toxine, apoi va elimina depozitele de săruri de pe articulaţii şi coloană, va regenera cartilagiile distruse, va întări oasele - realmente va ajuta la renaşterea organismului şi stoparea proceselor degenerative. Concomitent cu o alimentaţie ideală se vor folosi plante cu efect depurativ, antiinflamator şi cele antialgice - care combat durerea (foarte specifice fiind cele care conţin salicilaţi precum mugurii de plop, coaja de trifoiul roşu, creţuşca). Băile, împachetările şi cataplasmele (cu argilă, tătăneasă răzuită, frunze de varză), masajul şi aplicaţiile cu tincturi revulsive, completează schema terapeutică în cazul acestor boli.
Folosiţi recomandările dietetice oferite in pagina „Poliartrita reumatoidă”.

Fitoterapie
 ✓ Pulbere din coajă de Salcie, muguri de Plop negru şi Trifoi roşu - câte 1 linguriţă, sublingual, de 3 ori pe zi, în cură de 30 de zile; după o pauză de 1 lună, se poate relua. Toate plantele sus numite sunt bogate în salicilaţi - substanţe asemănătoare aspirinei, dar fară să aibă efectele secundare ale medicamentului de sinteză.

✓ Tinctură de Lemn-dulce are rol puternic antiinflamator, deloc mai prejos decât cortizonul corticosuprarenal sau de sinteză (Prednison), dar fară să aibă efectele secundare ale acestuia din urmă. Se administrează câte o linguriţă de tinctură, de 3 ori pe zi, diluată în puţină apă (sau în ceai), înaintea meselor principale, pe durata a 30 de zile. După 1-2 săptămâni de pauză, se poate repeta cura.

✓  Cura cu boabe de Ienupăr, cu durata de 3 săptămâni. Ienupărul este un puternic diuretic şi detoxifiant, prezir proprietăţi curative deosebite în combaterea afecţiunilor de tip reumatoid, între care şi cele care vizează ligamentele tendoanele. Se iau 5-8 boabe zilnic, care se mestecă şi se înghit ca atare, pe o perioadă de trei săptămâni, cu o pauză de o săptămână, apoi cura se poate relua. Folosirea Ienupărului este contraindicată în bolile renale severe, mai ales aflate fază acută.

✓  Extract glicerohidroalcoolic de muguri de Pin (Pinus montana) - 50 de picături, dimineaţa. Menţine troficitatea cartilagiului osos, împiedică osteoporoza.

✓  Extract glicerohidroalcoolic de muguri de Coacăz negru (Ribes nigrum) - 50 de picături, la prânz. Are puterenic efect anti inflamator.

✓  Extract glicerohidroalcoolic de muguri de Viţă-de-vie (Vitis vinifera) - 50 de picături, seara. Impiedică formarea osteofitelor şi deformarea articulaţiilor, permiţând menţinerea mobilităţii.

Obs.: Cu aceste extracte glicerohidroalcoolice se face o cură de 2 luni, urmate de 1 lună pauză. După aceea, se reîncepe o altă cură, apoi pauză.

Alte indicaţii:

Obs.: Pentru aflarea mai multor aplicaţii (cataplasme, comprese, tincturi) puteţi studiati  „Proceduri speciale pentru combaterea inflamaţiilor şi durerilor (faza acută)"  descris  la  pagina„Poliartrita reumatoidă”. Compresa cu tinctură de ardei iute este foarte eficientă, aplicaţiile cu tinctură de rădăcină de tătăneasă şi/sau Apireven. La acestea mai puteţi adăugi următoarele indicaţii:

 Cataplasmă cu argilă şi ceapă. Argila se va înmuia cu ceai cald de coada-calului sau apă. iar când se pregăteşte pentru aplicaţie se va încorpora în ea şi o ceapă mare, tocată mărunt. Argila preparată trebuie să aibă consistenţa smântânii. Se aplică direct pe piele, pe regiunea interesată, într-un strat de 1,5 cm, se înveleşte bine locul cu un material călduros şi se păstrează 2-3 ore. Se face o aplicaţie pe zi. Deseori, cataplasmele de argilă au un efect miraculos in calmarea durerilor reumatice şi reducerea inflamaţiei. 

✓  In cazul apariţiei ciocurilor pe coloană sau în alte regiuni osoase se va aplica o cataplasmă de răşină de brad. Se colectează răşină proaspătă, se încălzeşte într-un vas atât de tare încât să nu provoace arsuri ale pielii şi apoi se aplică pe regiunile ce prezintă ciocuri dureroase. Deasupra se leagă cu pânză şi se păstrează 2-3 ore sau mai bine toată noaptea. Se aplică vreme de o lună sau la nevoie mai mult, până la dispariţia ciocurilor.

✓ Puteţi face masaj blând şi/sau comprese folosind mai multe tincturi, uleiuri medicinale sau unguente. lată câteva preparate pe care le puteţi cumpăra sau prepara (în acest caz le puteţi face mai concentrate şi realiza combinaţii complexe) ce vor avea rezultate bune: tinctură de Tătăneasă, de Untul-pământului, de Cimbrişor, de castane, de Camfor, uleiul de Sunătoare etc.

■  Recomandări pentru exerciţiu fizic:
Odihna este necesară, dar nu pentru timp îndelungat. întindeţi-vă din când în când şi puneţi picioarele pe un plan mai înalt decât restul corpului. Faceţi aceasta de mai multe ori pe zi, dar evitaţi inactivitatea prelungită întrucât reduce tonusul muscular şi starea de sănătate generală.

Exerciţiul fizic ajută la menţinerea nivelelor optime de funcţionare, previne şi corectează diformităţile, ţine durerea sub limite rezonabile şi întăreşte muşchii slăbiţi. Exerciţiul poate înlătura complet durerile; imobilizarea continuă poate duce la creşterea durerilor.

Echilibrul corect dintre odihnă şi exerciţiu este esenţial, întrucât activitatea în exces poate duce la inflamarea încheieturilor afectate. Oboseala este un simptom obişnuit şi toleranţa la exerciţiile fizice trebuie să fie evaluată cu grijă. Pacientul poate avea dureri după o scurtă perioadă de exerciţiu, însă durerea care persistă mai multe ore după încetarea exerciţiului poate indica faptul că s-a depăşit limita de toleranţă.

Trebuie alese forme de mişcare astfel încât să nu uzeze şi mai mult articulaţiile - cum sunt purtarea de greutăţi, alergarea, săriturile, etc. Cele mai indicate sunt înotul, ciclismul, mersul pe jos (cu încălţăminte adecvată) şi exerciţiile de flexibilitate. începeţi cu puţin, creşteţi treptat, nu forţaţi şi nu vă ţineţi respiraţia în timpul exerciţiilor fizice. Evitaţi solicitarea articulaţiilor sensibile, inflamate, iar dacă apar dureri, opriţi-vă imediat. Faceţi zilnic un complex de exerciţi: uşoare care să vă ajute în relaxarea muşchilor şi în păstrarea supleţei articulaţiilor. Mişcările uşoare pot stimula şi sistemul imunitar şi îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi a limfei. Nu faceţi exerciţii pentru articulaţiile roşii şi umflate. Pe pagina „poliartrita reumatoidă” găsiţi recomandarea a câtorva exerciţii fizice.

Alte recomandari complemetare si de auto-asistenta:

- ceapa este un bun remediu in reumatism si se foloseste sub diferite forme:
- cataplasme cu ceapa cruda tocata, se aplica pe locul dureros timp de cateva ore
- ceapa cruda lasata la macerat 10 zile intr-o cantitate egala de alcool de 90 grade, se ia de 3 ori pe zi cate o lingurita, in putina apa indulcita
- decoct - 3 cepe taiate, necuratate, se fierb intr-un litru de apa, timp de 15 minute - se ia cate un pahar dimineata si seara, la culcare
- se consuma zilnic 2-3 linguri de drojdie de bere
- socul este un bun remediu pentru reumatism, folosit sub diferite forme:
- cataplasme cu decoct din scoarta de tulpina de soc - 2 lingurite de planta la 250 ml de apa
- bai si cataplasme cu infuzie din flori, frunze si fructe de soc, 100 g de planta la 3 litri de apa, se strecoara si se toarna in cada cu apa la 30 grade C
- cataplasme cu infuzie din flori de soc, 30 g de flori la 1 litru de apa.


Nu există produse în această categorie.