Spondilita anchilopoetica-reumatism

Spondilita este o inflamatie reumatismala (o formă de artrită) la nivelul articulatiilor coloanei vertebrale, cu evolutie progresiva spre anchiloza. Se manifesta la inceput prin dureri trecatoare cu tendinta de a se repeta in acelasi loc, ce apar mai ales noaptea, dupa aceea miscarile sunt limitate. In faza finala este cuprinsa toata coloana, articulatiile umerilor, genunchilor si soldurilor.  

⇒ In 25% din cazuri se  prind şi alte articulaţii: coxofemurale, umeri, genunchi. Apare între 15 şi 35 de ani şi este de 7 ori mai frecventă la bărbaţi decât la femei. Această boală afectează mai ales persoanele care depun eforturi fizice intense.

 Un semn precoce al bolii este lumbagoul intermitent (dureri la şale), însoţit uneori şi de iradieri de-a lungul sciaticului. La unele persoane, boala este uşoară şi progresează încet, iar simptomele nu devin niciodată severe. Alte persoane pot prezenta o boală mai agresivă.
⇒ Complicaţiile spondilitei anchilozante sunt reprezentate de inflamaţia părţii colorate a ochiului (irisul), numindu-se irită. Cicatricele care apar la nivelul ochilor pot provoca scăderea acuităţii vizuale şi glaucom. Pot apărea probleme de respiraţie, datorate curburii părţii superioare a trunchiului şi rigidităţii toracelui. Se poate produce o cicatrizare la nivelul plămânilor (numită fibroză pulmonară) ceea ce poate creste riscul de apariţie a infecţiilor pulmonare. Spondilita anchilozantă poate să îi îngreuneze cordului (inimii) funcţia şi să îi scadă eficienţa.

Cauze:
• Se pare că există o prevalenţă genetică în apariţia bolii (transmisă de la părinţi la copii). Majoritatea copiilor cu această boală s-au născut prezentând o anumită genă HLA-B27. Chiar dacă această genă este prezentă nu înseamnă neapărat apariţia bolii. Să nu uităm că stilul de viaţă, mai ales nutriţia, activează sau inactivează genele.

• Mulţi specialişti cred că spondilita anchilozantă este o boală autoimună. Prin acest lucru înţelegem faptul că sistemul imunitar luptă împotriva propriului organism, mai bine zis împotriva unor componente din organism întreţinând inflamaţia şi ulterior degenerarea.

• Consumul de lapte şi produse lactate este implicat în foarte multe boli cu caracter autoimun. Laptele este un aliment ce conţine mulţi alergeni. Mai mult, se cunoaşte că foarte mulţi oameni de pe întreg globul (mai mult de jumătate din populaţie) au o formă de intoleranţă la lactoză. Renunţaţi la produsele lactate!

• Este demonstrat clinic că atunci când predomină aportul de acizi graşi saturaţi, organismul formează o cantitate ridicată de agenţi proinflamatori, care stau la baza acestor dureri articulare, dar şi mai rău, pot duce la distrugerea cartilajelor articulare. Trebuie exclus complet aportul de grăsimi de origine animală. Grăsimile animale sporesc concentrarea bilei, care irită mucoasa intestinală deja inflamată la reumatici, slăbind functia ei de barieră în calea pătrunderii germenilor sau a toxinelor în sânge. Evitaţi, din acelaşi motiv, condiment iritante, coloranţii şi aditivii alimentari.

• S-a constatat existenţa unei legături între poliartrita reumatoidă (care deformează mâinile femeilor), spondilita anchilozantă (care anchilozează şira spinării la bărbaţi) şi inflamaţia intestinului. Este o asociere frecventa a spondilitei cu diferite suferinţe intestinale (prin microbi, prin toxinele lor, prin medicamente sau conservanti alimentari), având în vedere că cei 7-9 m de intestine, în suprafaţa de cca. 200 m2, conţin pe ml de semilichid intestinal miliarde de bacterii. Aceste microorganisme sau toxinele lor - când există o leziune intestinală - pot penetra în sânge având consecinţe grave pentru organism.

• Bolnavii care au fost supuşi la unele medicamente anti-reumatice (antiinflamatoare nesteroidiene) au în sange mai multe toxine bacteriene, de unde părerea că asemenea medicamente cresc permeabilitatea intestinului,  întreţinând boala.

• Tratamente prelungite cu penicilină, efitard, moldamin, extenciline, aspirină, infecţiile faringo-amigdaliene ori entero-digestive favorizează boala.

• Afecţiunile coloanei vertebrale au cunoscut o adevărată explozie în ultimii 30 de ani. Totul porneşte de la poziţiile greşite pe care le avem atunci când stăm în picioare sau pe scaun şi, mai ales, de la insuficienta dezvoltare şi antrenare a musculaturii spatelui şi a celei abdominale. In aceste condiţii, întreaga greutate a trunchiului, nesusţinută de muşchi, se lasă direct pe vertebre, producând tasări, deformări ale coloanei, însoţite de dureri puternice şi, treptat, de un grad mai mic sau mai mare de invaliditate.

Sistarea fumatului este obligatorie. Fumatul antrenează complicaţii ale căilor respiratorii şi are multe alte efecte nocive.

Eliminaţi cel puţin o perioadă sarea din alimentaţie. Susţine inflamaţia şi întreţine afecţiunile reumatice. Folositi in locul ei plante aromatice: cimbrul, busuioc, pătrunjel, leuştean, chimen, mărar, oregano, schinduf etc.

⇒ Având în vedere că spondilita incumbă o mare cantitate de substanţe toxice ce produc inflamaţii (radicali liberi, ai oxigenului), este indicat consumul de alimente antioxidante: afine, coacăze negre, spanac, căpşune, broccoli,  prune uscate şi, în general, vegetalele ce conţin vitaminele E, A şi C.

Exerciţiul fizic este una dintre cele mai bune „arme” împotriva acestei maladii. Prin exerciţii speciale şi sport  adecvat, persoana îşi va păstra pentru mai mult timp forţa musculară şi condiţia fizică generală. Iată cateva recomandări legate de exerciţiul fizic şi postura corpului:
• Este important să găsiţi un echilibru între a face mişcare şi a lua pauze.

• Faceţi zilnic mişcare şi exerciţii fizice, în funcţie de toleranţa individuală.

• Exerciţiile de postură sunt obligatorii, încă din faza de debut a bolii. Aveţi grijă la postură şi nu staţi prea timp în aceeaşi poziţie.

• Este foarte important să se menţină coloana vertebrală în poziţie cât mai întinsă.

• Dimineaţa şi seara, se recomandă efectuarea vreme de câteva minute, de exerciţii de respiraţie, de gimnastica medicală (exerciţii pentru întărirea musculaturii paravertebrale, a centurilor şi creşterea amplitudinii articulare) si exerciţii de postură cu capul perfect drept, călcâiele, sacrul (zona feselor) şi occiputul (partea de deasupra cefei) în contact cu peretele.

• Mişcaţi umerii spre spate din când în când şi întindeţi partea superioara a spatelui.

• încercaţi, de trei ori pe zi, să vă lungiţi pe abdomen, cu braţele întinse de-a lungul corpului.

• Evitaţi sporturile unde trebuie să staţi mult timp într-o poziţie aplecată.

• Evitaţi solicitarea spatelui.

• In timpul puseelor evolutive, exerciţiile fizice se limitează la mobilizări articulare pasive, efectuate în şedinte scurte, repetate de 4-5 ori în cursul zilei, şi posturarea corectă în pat.

• Somnul de noapte trebuie să fie de minimum 10 ore, în decubit dorsal strict (pe spate), fără pernă, pe pat tare. Intoarceţi capul în lateral (la trezire şi la culcare). Sunt necesare repausul ziua şi somnul pe pat tare şi drept, fara pernă. Repausul la pat nu trebuie exagerat, el fiind indicat numai în perioadele acute, dureroase, de scurtă durata pentru a nu favoriza anchiloza.

• Ziua se fac 3-4 cure de repaus de 5-10 minute, pe spate. Se contraindică şederea prelungită pe fotoliu sau scaun care nu trebuie să depăşească o oră pe zi. Bolnavul trebuie să facă mişcări cât mai frecvente. Supradozarea efortului este relevată de apariţia durerilor. Fiind vorba de un tratament de lungă durată, exerciţiile trebuie să fie de scurtă durată şi uşor de executat.

Produse naturale CaliVita recomandate in tratamentul spondilitei (anchilopetica)

 Vital pe grupa sanguina A/ B/ AB0 :1-1-0 dupa masa, 3 luni continuu, creste rezistenta organismului si imbunatateste starea generala prin echilibrarea balantei vitaminelor si mineralelor, prevenind astfel complicatiile sau bolile asociate.

Joint Protex :1-0-1 sau 1-1-1 in fazele de acutizare, dupa masa, 3 luni continuu, combate rapid durerea articulara si previne distructia in interiorul articulatiei printr-un continut adecvat de nutrienti vitali a caror menire este sa asigure buna functionare a sistemului osteo-articular.

Immunaid :1-1-1 inainte de masa, 3-4 luni continuu, intareste sistemul imunitar prin echilibrarea secretiilor de imunoglobuline raspunzatoare de aparitia si evolutia bolii.

White Willow :1-1-1 dupa masa, 2 luni continuu, are efect antiinflamator prin continutul de aspirina naturala, prevenind astfel puseele inflamatorii ce dau repercursiuni neplacute asupra mobilitatii si integritatii articulare.

Omega 3 :0-1-1 in timpul mesei, intervine in imunitate ca un protector in evolutia bolii de baza si totodata isi manifesta rolul antialgic in combaterea puseelor de durere.

Remedii naturale complementare
Strategia de abordare a acestei boli, ca şi în cazul altora, începe cu dezintoxicarea organismului prin sucuri, alimentaţie şi ceaiuri, apoi echilibrarea sistemului imunitar şi combaterea reacţiilor inflamatorii (stopând pe cât posibil pătrunderea în organism de agenţi pro-inflamatori şi folosind plante şi alimente cu efect antiinflamator, cataplasme ce argilă şi varză, băi de plante etc.) plus masaj şi exerciţii fizice potrivite.

Obs.: Folosiţi recomandările dietetice de la pagina „Poliartrita reumatoidă”.

✓ Pulbere din coajă de Salcie şi muguri de Plop negru (obţinută prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea), câte o linguriţă, sublingual, de trei ori pe zi. Ambele plante sunt bogate în salicilaţi - substanţe asemănătoare aspirir.ei . (având efect antiinflamator), dar fără să aibă efectele secundare ale medicamentului de sinteză.

Fitoterapie

✓ Infuzie din 4 linguriţe de Trifoi roşu la 500 ml de apă clocotită. Se lasă 10 minute vasul  acoperit, apoi se strecoară. Se bea pe parcursul unei zile. Trifoi roşu conţine acid salicilic,având efect antiinflamator. Este şi un excelent purificator sanguin şi un regenerator al ficatului. La ceai se pot adăuga şi tincturile de mai jos.

Tinctură de Lemn-dulce are un rol puternic antiinflamator, deloc mai prejos decât cortizonul corticosuprarenal sau de sinteză (Prednison), dar fără să aibă efectele secundare ale acestuia din urmă. Pe deasupra, Lemnul-dulce conţine şi substanţe estrogene care susţin procesul de calcifiere al oaselor, combătând osteoporoza. Se administrează câte o linguriţă de tinctură, de 3 ori pe zi, diluată în puţină apă (sau în ceai), înaintea meselor principale, pe durata a 30 de zile. După 1-2 săptămâni de pauză, se poate repeta cura.

✓ Extractul glicero-hidro-alcoolic din mlădiţe de Luminiţa-nopţii (are efect antiinflamator puternic) - se administrează câte 2-5 picături, de 3 ori pe zi, înghiţite cu o linguriţă de miere de albine, pe durata a trei săptămâni, urmate de o săptămână pauză.

✓ Cura cu boabe de Ienupăr, cu durata de 3 săptămâni. Ienupărul este un puternic diuretic şi detoxifiant, prezintă proprietăţi curative deosebite în combaterea afecţiunilor de tip reumatoid, între care şi cele care vizează ligamentele şi tendoanele. Se iau 5-8 boabe zilnic, care se mestecă şi se înghit ca atare, pe o perioadă de trei săptămâni, cu o pauză de o săptămână, apoi cura se poate relua. Este contraindicată în cazul bolilor renale severe, în fază acută.

Alte indicatii:

Veninul de albine, datorită conţinutului puternic în diferite substanţe cu rol terapeutic, este ce mai folosit (având chiar succes) în boli grave precum scleroza în plăci, poliartrita reumatoidă şi spondilita anchilozantă. Cunoscând şi posibilul pericol al unui şoc anafilactic datorat reacţiei alergice la venin, este indicat să vă adresaţi unui specialist care ştie să folosească în mod corect veninul de albine. Ce puteţi face chiar singur este să aplicaţi unguentul „Apireven” ce conţine venin de albine şi propolis (îl găsiţi la magazinele apicole sau la Plafar). Pentru început, testaţi produsul asupra unei zone limitate de piele, aplicând puţin unguent. Dacă nu aveţi reacţii alergice, puteţi aplica unguentul pe coloana vertebrală şi pe articulaţiile şi regiunile afectate. Se vor face zilnic câte două şedinţe de masare blândă a zonelor afectate. Alături de efectul antiinflamator şi analgezic, se va produce şi cel revulsiv (înroşire, încălzire) datorat stimulării circulaţiei regionale, aspect capital în diminuarea durerilor cronice de origine reumatică sau traumatică.

✓ Cataplasmă de răşină de brad aplicată pe coloana vertebrală. Se colectează răşină proaspătă, se încălzeşte într- un vas atât de tare încât să nu provoace arsuri ale pielii şi apoi se aplică pe regiunile coloanei (mai ales regiunea sacrală şi lombară) ce prezintă ciocuri dureroase. Deasupra se leagă cu pânză şi se păstrează 2-3 ore sau mai bine toată noaptea. Se aplică vreme de o lună sau la nevoie mai mult. Răşina are capacitatea uimitoare de a „topi” depunerile şi chiar ciocurile de pe coloană sau alte zone osoase.

✓ Comprese aplicate pe coloana vertebrală şi regiunile dureroase (regiunea lombară, alte articulaţii) cu tinctură de Ardei iute şi coajă de Salcie. Iată cum se prepară tinctură: 200 grame de ardei iute (dacă este proaspăt este cel mai bine, se dă prin maşina de tocat, cu seminţe cu tot) şi 20 de linguri de pulbere de coajă de Salcie (obţinută cu râşniţa electrică de cafea) se macerează 8 zile în 1 litru de alcool de 70 grade. Compresa se acoperă cu o folie de plastic ale cărei margini să le depăşească pe cele ale compresei, iar deasupra se pune un prosop sau un material călduros. Peste această compresă se pune o buiotă (se cumpără de la farmacie) cu apă fierbinte sau o sticlă de formă pătrată, pentru că ardeiul iute acţionează doar la cald. Compresa se păstrează vreme de 20-40 minute. Ardeiul iute are efect antiinflamator, decongestionant şi combate durerea (datorită capsaicinii), iar salcia are efect antiinflamator şi antialgic. în cazul în care procedeul a fost corect aplicat, după câteva minute, va trebui să simţiţi zona respectivă foarte încălzită, realmente un „foc”. Aveţi grijă să nu produceţi arsuri pielii! Dacă tinctură este prea puternică, puteţi s-o diluaţi cu puţină apă. După luarea compresei, aplicaţi pe regiunea respectivă un unguent de gălbenele sau alt unguent antiinflamator.

✓ Comprese cu tinctură de tătăneasă sau cataplasme cu rădăcină de tătăneasă proaspăt răzuită şi stropită cu dnctură de tătăneasă. Se aplică pe coloana vertebrală şi articulaţiile afectate. Tătăneasa are efect antiinflamator. Cataplasme cu frunze de varză calmează durerile, reduc inflamaţia şi ajută la eliminarea toxinelor. Frunzele de varză se strivesc (cu ajutorul unei sticle sau cu un sucitor) şi se pun pe articulaţiile bolnave, lăcându-se un bandaj asupra lor. Se pot păstra chiar toată noaptea. Se folosesc până ce durerile dispar.

✓ Compresele umede şi fierbinţi (fomenţaţiile) aplicate pe coloană. Compresa fierbinte se schimbă de 4 ori, după fiecare schimbare se şterge cu o cârpă înmuiată în apă rece, apoi se şterge cu un prosop uscat şi iar se aplică o compresă fierbinte. Se pot aplica de două ori pe zi. Se reduce spasmul muscular şi înţepenirea. Sunt binefăcătoare, dacă sunt aplicate cu puţin timp înaintea perioadelor de exerciţiu fizic. Compresele alternante (fierbinte-rece) dau, de asemenea, rezultate foarte bune.

✓ Cataplasme cu argilă fierbinte (40 grade C) aplicate pe regiunea coloanei şi a articulaţiilor afectate. Se aplică un strat de argilă de 2 cm grosime. Se păstrează vreme de 2-3 ore. Este indicat să se facă o aplicaţie pe zi. în cazul în care argila are tendinţa să se usuce, continuaţi aplicaţiile; în caz contrar, se întrerupe. Pentru mai multe detalii, vezi pagina „Minunatul şi binecuvântatul pământ - Argiloterapia”.

✓ Baia de sare. Se dizolvă 4-5 kg de sare grunjoasă în câţiva litri de apă fierbinte. Se strecoară prin tifon şi se adaugă la câţiva litri de apă, ce se pun apoi în 100 de litri de apă la temperatura de 37-38 de grade Celsius. Inima să fie deasupra apei. Poate va fi nevoie şi de o compresă rece ia cap sau inimă. Pacienţii cardiaci vor evita baia generala. Baia durează 20 de minute, după care pacientul se va usca puţin prin tamponare cu prosopul şi va rămâne si odihnească, la loc foarte călduros, vreme de o jumătate de oră. Se face la două zile o baie. O cură durează 21 zile. Se repetă după 4 luni. După baie se face un duş călduţ de două minute.

Băile generale de plante exercită un efect pozitiv în tratarea spondilitei, ajutând la creşterea mobilităţi combătând durerile. Se fac mişcări pasive sub apă, în cadă. Pot fi folosite paiele de ovăz (decoct în acest caz), florile de fân, cimbrişorul, muşeţelul, salvia, fructele şi mlădiţele de ienupăr, trifoiul roşu, frunzele de mesteac coada-calului, coada-şoricelului etc.

Masajul poate uşura durerea şi spasmele musculare, stimulează circulaţia sanguină şi eliminarea deşeurilor toxice. Acest procedeu este esenţial. Se poate folosi pentru masaj tinctură de tătăneasă sau cimbrişor. De asemenea, puteti prepara un ulei de masaj amestecând câte 2 picături de ulei esenţial de boabe de ienupăr, ulei de piper negru şi  de romaniţă, împreună cu 5 picături de ulei esenţial de levănţică la 10 linguriţe de ulei de măsline. Ungeţi zilnic zona afectată cu acest ulei aromatic. Se pot folosi şi alte unguente revulsive. In caz de puseu dureros, se evita masajul zonelor cu inflamaţii, întrucât masajul puternic poate agrava inflamaţia. Totuşi, se poate face un nu blând, tip „mângâiere”, ce va permite uleiurilor terapeutice sau tincturilor să intre în piele şi să aducă uşurare.

✓   Este benefică masarea zonei reflexe (în talpa piciorului) a punctelor limfatice, rinichi - uretere - vezică urina, stomac - intestin şi a coloanei vertebrale.

Alte remedii naturale complementare / Masuri de auto-asistenta:

- se beau 2 cani pe zi, timp de 30-40 zile, de infuzie din coada racului - o lingura planta la 200 ml apa
- se fac frictiuni cu 1-2 g de ulei de ienupar la 100 ml de alcool
- consuma in fiecare dimineata otet de mere cu miere, cate 2 lingurite la 100 ml apa timp de 30 de zile

-cataplasme cu terci compus din cartofi cruzi dati prin razatoarea marunta, ceapa tocata marunt si seminte de in fierte, totul se amesteca si se pune pe articulatiile bolnave sau pe coloana vertebrala sau regiunea lombara si articulatiile sacro-iliace; se tin toata noaptea si se folosesc pana la ameliorare

- bai de sare, se dizolva 6-10 kg de sare la cativa litri de apa fierbinte apoi se adauga in apa baii la temperatura de 37 grade; durata unei bai este de 30 minute si se face in fiecare zi timp de 21 de zile, iar dupa baie se face dus caldut de 2 minute.


Nu există produse în această categorie.