Migrena, dureri de cap

In cazul migrenelor, durerile de cap ajung uneori insuportabile, iau nastere in zona occipitala sau la nivelul tamplelor, se raspandesc apoi in jumatatea stanga a capului pentru dreptaci si in jumatatea dreapta a capului pentru stangaci, putanduse extinde in tot capul in cazurile deosebit de acute.
Manifestarile tipice sunt: oboseala generala, sensibilitate marita la zgomote si lumina, intunecare momentana a vederii sau fulgere luminoase, greata, senzatie de voma, tulburari de echilibru, paloare sau congestionare.

In majoritatea cazurilor, cauzele aparitiei migrenei sunt:

  • tulburarile circulatorii de la nivelul creierului, o ingustarea a cavitatii vertebrale din regiunea cefei care creeaza obstacole in vase si nervi, sau, exista o predispozitie pentru migrena
  • alcoolul,tutunul, abuzul de cofeina, dulciurile (ciocolata) hiperaciditatea, menstruatia, vantul puternic, zgomotul, lumina puternica, stresul, emotiile, etc.
  • boli ale intestinelor sau vezicii biliare, artroza cervicala, tulburarile de vedere, sinuzita,

⇒ Mai mult de 45 de milioane de americani au dureri cronice de cap din cauza tensiunii, iar între 16-18 milioane de americani suferă de migrene, de obicei dureri pulsatorii într-o parte a capului, deseori însoţite de greaţă şi vărsături şi uneori de tremurături şi ameţeală.

⇒ Durerile de cap puternice încep de obicei cu dureri în gât şi la ceafa; ele te trezesc adesea în mod surprinzător din somn sau încep imediat după ce te trezeşti. Pot fi sau nu asociate cu ameţeală şi au un caracter cvasipermanent. Migrenele adevărate sunt într-o singură parte, de obicei fiind percepute în spatele unui ochi. Adesea apare o vedere neclară sau cu pete. Acestea cresc rapid până la o durere pulsatilă, însoţită adesea de ameţeli sau greţuri şi sunt, de obicei, recurente.

⇒ Durerile de cap se pot datora multor cauze organice, de la încordarea ochilor şi hipertensiune arterială până la tumoare cerebrală. Este de dorit să descoperiţi cauza durerilor de cap, mai ales când ele sunt recurente şi să încercaţi, pe cât posibil să eliminaţi cauza. In continuare, voi prezenta câteva din cele mai întâlnite „surse” care produc migrene:

>        Cele mai multe dureri de cap se datorează tensiunii nervoase - stresului cronic. Stresul produce sau contribuie la accentuarea unor tulburări precum: migrene şi tot felul de dureri de cap, anxietate, iritabilitate, labilitate psihică, obsesii, confuzii, plâns sau râs paradoxal, coşmaruri, insomnie, epilepsie, nevroze, psihoze ca schizofrenia, demenţa senilă, consum droguri, tendinţă la suicid. Stresul cronic acţionează foarte complex tulburând funcţii şi creând chiar leziuni organice. în cazul durerilor de cap, emoţiile şi stările negative determină vasele cerebrale să se îngusteze, împiedică circulaţia sângelui creând congestii cerebrale, tulbură echilibrul neurotransmiţătorilor, iar indirect dezechilibrează alte funcţii care conduc la migrene şi alte simptome neplăcute. Renunţaţi la tristeţe, anxietate, frică, îngrijorare, pesimism şi negativism,  învăţaţi să vă bucuraţi de cele mai mici lucruri şi să fiţi mulţumiţi. Pentru a afla mult mai multe lucruri studiaţi cu atenţie pagina „Cum să scăpăm de stresul cronic”.

>        Constipaţia cronică poate genera migrene. Datorită zăbovirii reziduurilor alimentare în intestinul gros şi proceselor de putrefacţie intense, pereţii colonului sunt penetraţi de unele substanţe toxice, care sunt preluate în circuitul sanguin intoxicând întregul sistem şi determinând tot felul de simptome, printre care şi durerile de cap. Studiaţi pagina „Constipaţia” pentru a vă rezolva problema de bază.

>        Dischinezia biliară este o altă cauză prolifică de migrene „bilioase”, fiind asociate cu stări de vomă şi gust amar în gură, „de fiere”, datorat refluxului gastro-esofagian. De asemenea, vă recomand să studiaţi pagina „Dischinezia biliară” pentru o abordare cauzală a suferinţelor dumneavoastră.

>        Infecţia sinusurilor maxilare şi mai ales frontale (sinuzită) produce dureri de cap puternice. Iarăşi zic: îndepărtaţi cauza şi vor disparea durerile. Pentru a afla cum să faceţi aceasta studiaţi pagina „Sinuzita”.

>        Hipertensiunea arterială poate împinge cu presiune o cantitate mare de sânge în vasele cerebrale şi crea congestii cerebrale şi inerent, dureri de cap. Studiaţi capitolul care se ocupă cu abordarea acestei boli, în cazul în care durerile de cap pe care le acuzaţi au această origine.

>        în a doua jumătate a ciclului menstrual, multe femei suferă schimbări fizice/emoţionale, cunoscute generic ca sindrom premenstrual (SPM). Simptomele încep de obicei la sau după ovulaţie (până la aproximativ 14 zile înaintea următorului ciclu) şi cresc treptat în intensitate până începe menstruaţia. Circa 100 de simptome au fost atribuite sindromului premenstrual. Printre cele mai întâlnite se întâlnesc şi anxietatea, tensiunea şi durerile de cap. Dacă aceasta este cauza principală a durerilor de cap, atunci este nevoie să echilibraţi organismul la nivelul acestui segment. Pentru a afla mai multe amănunte despre problema cauzală a suferinţelor dumneavoastră studiaţi pagina„Tulburări menstruale

.>        Alergia alimentară este una dintre cele mai întâlnite cauze ale migrenelor. Iată cum îşi descrie experienţa o femeie care a fost chinuită de atacurile de migrenă vreme îndelungată: „Durerile de cap m-au afectat încă din adolescenţă, aşa că n-am fost alarmată când am avut una cumplită, în timpul unei vacanţe. în timp ce zburam spre casă, durerea de cap s-a înrăutăţit până când am început să mă tem că voi muri; apoi mi-a fost teamă că nu voi mai muri! Deseori mă rugam şi ceream eliberare de durere. Medicul familiei mele mi-a recomandat un neurolog. Acesta m-a injectat cu Sumatripan, care mi-a redus durerea la jumătate, dar era încă destul de puternică. Au fost încercate şi alte medicamente. După trei săptămâni, Iară nicio îmbunătăţire, am fost trimisă la Clinica Johns Hopkins. Neurologul de acolo se descria pe sine ca fund un medic de medicină preventivă. El mi-a îndepărtat toate medicamentele şi mi-a cerut ca, timp de patru săptămâni, să urmez un program de prevenire a migrenelor, care elimina mâncărurile ce conţin cantităţi mari de tiramină, un aminoacid. Aceasta includea alimente care conţineau cafeină (cum ar fi ciocolata), citrice, cărnuri semipreparate, nuci, unt de arahide, lapte, iaurt, smântână şi brânză. Nu credeam că acest program va merge, dar cu ajutorul lui Dumnezeu, în fiecare zi, în următoarele patru săptămâni de durere fară medicaţie, m-am simţit mai bine. Când am mâncat din nou din acele alimente, durerea s-a reîntors în cinci zile. Am urmat acest program timp de mai bine de un an şi n-am mai avut niciodată dureri de cap! Medicul mi-a spus că din 60 de femei, 40 răspund aşa cum am facut-o eu, iar celelalte 20 cam pe jumătatea celorlalte.”
Brânza nu este un aliment bun. Este obţinută printr-un proces de putrefacţie, care are ca rezultat producerea aminelor, amoniacului, acizilor graşi iritanţi (acid butiric, acid caprilic etc.) şi acid lactic. Toate acestea sunt toxine ce irită sistemul nervos şi tractul gastrointestinal. Tiramina, una din aminele toxice produse în brânză, poate fi cauza migrenei. Anumite amine pot interacţiona cu nitraţii prezenţi în stomac pentru a forma nitrozamină, un agent producător de cancer. Alte alimente cu potenţial alergic care ar putea determina migrenele sunt: glutamatul de monosodiu (de obicei se găseşte în mâncărurile chinezeşti şi alte semipreparate), sare, substanţe care frăgezesc carnea, extracte de drojdie.

>        în foarte multe cazuri, durerile de cap, stările de greaţă, vertij etc. apar din cauza insuficientei oxigenări a organismului datorate vieţii de „sub acoperiş” şi sedentarismului. Puteţi scăpa de această problemă, mergând zilnic în zone cu aer curat şi făcând sporturi care să vă facă să respiraţi mult şi amplu: alergare în pas rapid, mers pe bicicletă, ascensiune montană, grădinărit. Adoptând un program zilnic de exerciţii fizice (inclusiv puţin alergat) vă veţi bucura de beneficii extraordinare, pe care nici nu vi le puteţi imagina. Evitaţi să staţi prea mult în încăperi neaerisite. Deschideţi geamurile des. învăţaţi să respiraţi corect folosind aşa-zisa respiraţie abdominală.(detalii pe pagina Aerul, elementul vital, de cele mai multe ori nepretuit ) Acest tip de respiraţie aduce beneficii uimitoare.

>        Ştim că creierul este înconjurat de un lichid, care are rolul de a-l apăra de traumatisme şi a-l hidrata bine. Deshidratarea conduce la o mulţime de anomalii în organism (una din ele este creşterea vâscozităţii sângelui). Multe dureri de cap pur şi simplu încetează după ce se beau 2 pahare de apă unul după altul. Beţi suficientă apă în fiecare zi (6-8 pahare).

       Frigul puternic poate determina vasoconstricţie cerebrală şi conduce la dureri de cap. Este nechibzuit, ca să nu spun mai mult, obiceiul de a nu purta nimic pe cap în timpul iernii, mai ales când este vreme foarte geroasă.

>        Durerea de cap mai este prezentă şi în cazul bolilor febrile, anemiei, intoxicaţiilor, spondilozei cervicale, tulburărilor de vedere etc.

Produse naturiste Calivita recomandate in tratarea migrenelor

Digest Ease : 0-1-1 in timpul mesei, completeaza deficitul enzimatic prezent in afectiuni ale bilei, imbunatatind digestia si astfel se elimina riscul de durere migrenoasa.

Rhodiolin :1-1-1 dupa masa, diminueaza stresul in declansarea migrenei.

-OxyMax: 20-10-0 picaturi inainte de masa, intesifica oxigenarea la nivelul creierului.

White Wilow : 0-1-1 dupa masa, intervine prin actiunea antiinflamatorie, astfel inlatura durerile de cap.

Super Soya Lecithin : 1-1-0 inainte de masa, prin acizii grasi nesaturati din soia intervine in drenajul bun al bilei si dizolvarea calculilor de colesterol din bila, astfel incat sa poata stopa crizele biliare si migrenele secundare datorate acestora.

-Ginkgo XC :1-1-0 dupa masa, optimizeaza oxigenarea cerebrala, prevenind recidivarea migrenelor.

Optional:
BioHarmonex :2 sedinte/zi

Remedii naturiste complementare

Migrena nu este o boală, ci simptomul unei boli. Deci, este nevoie de a descoperi originea, cauza (sau cauzele) problemelor dumneacoastră şi a aborda un program terapeutic adecvat. în cele ce urmează veţi găsi câteva recomandări generale.
Recomandări în crizele acute:
>        Faceţi o clismă cu 1-1,5 litri de apă sărată (1 lingură de sare la litru de apă).

       Staţi la pat, practicând uşor respiraţia profundă, abdominală, la primul semn de atac iminent.

       Faceţi o baie fierbinte în cada umplută pe jumătate, în poziţia şezând cu picioarele acoperite de apă. Puneţi o compresă rece la cap şi încheiaţi cu o fricţie rece sau cu o găleată de apă rece turnată pe corp.

>        Ca remediu de urgenţă se pot lua intern 2 picături de ulei volatil de Lavandă cu puţină miere.

>        Tinctură de Roiniţă - se administrează câte 1 linguriţă de tinctură diluată într-un pahar de apă, în doza unică, atunci când este nevoie. Roiniţa este un excelent calmant nervos, fiind recomandată contra durerilor de cap, care apar pe fond de stres şi de suprasolicitare, contra insomniei, contra tulburărilor digestive care apar pe fond nervos. Acţiune eficientă are şi tinctură de muguri de Plop, care conţine substanţe din familia aspirinei, dar fară efectele nefaste ale medicamentului de sinteză.

>        Puteţi sări peste o masă, beţi 1-2 litri ceai de Hamei neîndulcit şi culcaţi-vă într-o cameră liniştită şi întunecată.

>        Pentru dureri de cap datorate tensiunii nervoase încercaţi fomentaţiile (comprese fierbinţi) la spate şi la gât şi o baie fierbinte la picioare. Faceţi apoi un masaj la spate, umeri, gât şi cap, cu atenţie deosebită pentru orice zonă delicată. Când masaţi umerii, gâtul şi fruntea puteţi folosi şi un revulsiv (cum este Apirevenul), iar pentru cap folosiţi din belşug tinctură de Cimbrişor sau Traista ciobanului.

Fitoterapie

✓ Pulbere din: Gingko biloba, Salcie (coajă), Valeriană. Amestecaţi în proporţii egale plantele enumerate anterior, transformaţi-le în pulbere folosind râşniţa de cafea şi folosiţi 1 linguriţă de pulbere de 3 ori pe zi. Faceţi o cură de 30 de zile. Păstraţi pulberea sub limbă 10 minute, apoi înghiţiţi-o cu puţină apă. Dacă vi se pare dificil de înghiţit pulberea, puteţi prepara o infuzie din acest amestec de plante, dar are o eficienţă mai scăzută. Gingko este o plantă cu un tropism special pentru cap, îmbunătăţind circulaţia cerebrală, combătând acţiunea distructivă a radicalilor liberi asupra creierului. Coaja de Salacie conţine substanţe din familia aspirinei, combătând durerea, iar Valeriana este un sedativ nervos redutabil.

Alte indicaţii 

✓ Uleiul esenţial de Mentă piperată este un leac miraculos pentru durerile de cap cu efecte  foarte rapide. In testele din Germania, dintre 41 de pacienţi cu vârste cuprinse între 18-65 de ani care sufereau până la 22 de migrene pe lună, puţin ulei de mentă piperată aplicat pe frunte i-a liniştit în 15 minute pe cei mai mulţi dintre suferinzi, indiferent de vârstă sau sex, fără niciun efect secundar. Pentru durerile de cap obişnuite este suficient ca uleiul să fie uşor întins pe frunte (3-4 picături), de la o tâmplă la alta sau pe ceafa pentru durerile din partea posterioară a capului folosind vârful degetelor sau un tampon de vată. Evitaţi contactul cu ochii. De asemenea şi frunzele proaspete măcinate de mentă vor alunga durerile de cap dacă sunt aplicate local pe piele.

✓ Pentru migrenele care au la bază o disfuncţie a mecanismului biliar se recomandă tinctura de Pelin, din care se iau câte 50 de picături de 4 ori pe zi. Pelinul ajută la normalizarea circulaţiei cerebrale, combate voma, înlătură tulburările digestive şi în special biliare, care adesea sunt asociate şi stau la baza migrenelor. Tinctura se va folosi doar timp de 10 zile, apoi se face pauză o săptămână, iar apoi se poate relua.

Ulei esenţial de Luminiţa-nopţii - de 3 ori pe zi, câte 2-5 picături înghiţite cu o linguriţă de miere de albine, pe durata a 3 săptămâni, urmate de o săptămână pauză. Uleiul de luminiţa-nopţii este o sursă bogată de acid linoleic gama, un acid gras nesaturat esenţial care este precursorul anumitor prostaglandine; acestea sunt hormoni foarte puternici, care sunt produşi în corp. Ei sunt agenţi antiinflamatori care îmbunătăţesc mecanismele de apărare ale corpului.

Masaj blând cu tinctură de Cimbrişor, Traista-ciobanului sau Camfor. Masajul se începe din regiunea umerilor, se continuă cu zona cefei, apoi capul în întregime, insistând asupra punctelor dureroase (dar cu delicateţe): frunte, sinusuri, tâmple. Masorul va folosi vârful degetelor, care vor executa fin mişcări de rotaţie, înaintând puţin câte puţin. Pentru regiunea dureroasă a capului se va folosi tinctură din abundenţă. După masaj, se va pune o căciulă pe capul pacientului, apoi va încerca să doarmă. Masajul cervical şi al capului este un procedeu foarte eficient pentru combaterea durerilor de cap.

✓ Masaj blând al tâmplelor şi zonelor dureroase cu Tinctură de ardei iute (roşu). Un remediu natural eficace în cazul migrenei este capsaicina, substanţă care provine din ardeiul iute roşu. Aplicaţi tinctura direct pe suprafaţa dureroasă - pe tâmplele care pulsează - de exemplu. La început, pielea vă va ustura şi poate să dea usturimi de ochi (aveţi grijă să nu atingeţi ochii cu tinctură) sau să vă facă să vă curgă nasul, cum se întâmplă când mănânci ceva condimentat. Un studiu efectuat în Italia a descoperit că repetarea tratamentului timp de mai multe zile determină încetarea sau, în majoritatea cazurilor, orirea completă a durerilor de cap care înainte apăreau frecvent. Capsaicina interferează cu nervii care trimit mesajele de durere spre creier. Explicaţia ştinţifică este că leacul scade mult nivelul compuşilor naturali numiţi polipeptide, care transmit impulsurile nervoase.

Băi calde ale capului cu expunere prelungită a regiunii dureroase (se ţine în infuzia caldă) cu ceai de Cimbrişor sau Cimbru. Se poate adăuga şi scoarţă de Salcie albă. Toate plantele recomandate au un efect antialgic (combate durerea) şi sedativ nervos. După baie, părul se usucă cu uscătorul.

✓ Din Pedicuţă se poate face o „cască”, iar apoi se poate acoperi capul cu o căciulă. Pedicuţa exercită efecte uimitoare de calmare a diverselor tipuri de dureri.

✓ Reflexoterapia (masaj al punctelor nervoase terminale din talpa piciorului) aduce rezultate bune, stimulând nervos acţiunea diverselor organe şi îmbunătăţind circulaţia sanguină periferică. Puteţi folosi un ulei de masaj (de ex. de Sunătoare) şi masa toată talpa, insistând asupra degetului mare dar şi vârfurilor celorlalte degete.

Masuri de auto-sustinere si recomandari in terapia migrenei :

-Nu se recomanda in alimentatie:bauturi alcoolice,ciocolata,cofeina, vanat, cruditati, crustacee, condimente si alimente care provoaca reactii alergice.
-se renunta la alcool si nicotina

-aplicati tehnici de relaxare: evitati sursele de zgomot, faceti intuneric in incapere, va culcati

-aplicatii de apa rece sau calda, dusuri cu jet aplicate pe obraz, bai progresive la picioare

-cataplasme cu frunze de vita de vie sau de varza zdrobite, impachetari cu ceapa si hrean, cataplasme reci cu argila, pe frunte, cataplasme calde cu cimbrisor, cataplasme cu terci de chimen (semintele de chimen sunt pisate si amestecate cu apa)

-ceaiuri de plante cu efect calmant si analgezic: ciubotica cucului, valeriana, coada-soricelului, flori de tei, leustean, verbina sau amestec de roinita, sunatoare, menta si salvie

-se frictioneaza tamplele, fruntea si ceafa cu ulei de lavanda, rozmarin, arbore de ceai sau eucalipt

-se face presopunctura

-in cazul durerilor de cap generate de intoleranta alimentara, se recurge la post, clisme, sauna, spalari complete cu otet de fructe, se adopta o hrana alacalina cu foarte multe cruditati.


Nu există produse în această categorie.