Rahitism, subponderalitate, denutritie

Rahitismul, boală a sistemului osos, în care nu se poate depozita destul fosfat şi carbonat de calciu, astfel că oasele rămân moi şi osificarea întârzie. Rahitismul apare mai ales în urma alimentaţiei insuficiente a mamei şi a sugarului; se datorează mai ales lipsei de vitamina D din hrană (care fixează calciul), mai rar lipsei de fosfor sau de calciu. 

Subponderalitate, denutriţie
Pierderea neobişnuită în greutate este de cele mai multe ori rezultatul unei diete restrictive sau a incapacităţii de a manca (de exemplu, după o operaţie sau în timpul unei boli grave). Slăbitul poate fi şi urmarea unei tulburări de nutriţie( sensibilitate alimentară sau boală care poate duce la slăbit, cum ar fi ulcerul peptic, boala inflamatorie a colonului sau sindromul de colon iritabil). Depresia şi anxietatea sunt cauze frecvente ale acestei probleme. Anemia, tuberculoza pulmonară, pierderi de sânge pot conduce la stări de slăbiciune şi scădere ponderală.

⇒ Mulţi oameni suferă de subponderalitate datorită unei digestii defectuoase şi slabe, adică a unor probleme pancreatice şi malabsorbţiei în tractul digestiv. Dacă organismul nu reuşeşte să descompună corect alimentele şi să le transforme în materiale de construcţie şi combustibil sau dacă tractul gastrointestinal se colmatează (blochează) impiedicând astfel absorbţia corectă a substanţelor nutritive, organismul va muri prin înfometare. Chiar şi în cazul tulburărilor hipotiroidiene, când, în mod normal, este de aşteptat o creştere în greutate, dacă persoana respectivă suferă de pancreas şi are tractul digestiv încărcat, ea va deveni subponderală în ciuda activităţii scăzute a tiroidei. Corectarea acestor stări presupune uneori eforturi îndelungate, dar merită făcut acest lucru.

⇒ Aveţi grijă să expuneţi zilnic pielea la lumina soarelui (nu soare puternic). Soarele favorizează producerea de către corp a vitaminei D, care întăreşte oasele, ceea ce este important, căci dacă sunteţi subponderal ca rezultat al unei hrane saracăcioase, organismul „fură” calciul din oase pentru a menţine alte funcţii vitale, slăbind astfel oasele.

⇒ Viarta ,sub acoperiş’’, lipsa de aer proaspăt care să vitalizeze organismul, cei care stau mult în casă, sedentarii ,si cei care fac insuficient exerciţiu fizic pot acuza epuizare şi slăbiciune. Este imposibil să fii pe deplin sănătos, fară să faci miscare şi exerciţiu fizic suficient. Mai mult, dacă deja eşti slăbit, neputincios, bolnăvicios şi cu o imunitate generală deficitară a organismului, exerciţiul fizic regulat este esenţial pentru revitalizarea organismului. Acest lucru nu este optional, este indispensabil! Exerciţiul fizic regulat modifică pozitiv metabolismul general, facilitând procesul de digestie şi asimilaţie a nutrienţilor, îmbunătăţind circulaţia sanguină şi conferind un tonus general bun. De asemenea, exerciţiul fizic generează poftă de mâncare, somn reconfortant şi întăreşte mult sistemul imunitar. Pentru a lua în greutate sunt necesare şi exerciţii fizice de forţă, de 2-3 ori pe săptămână, câte 1 oră şedinţa. In funcţie de sex, vârstă şi condiţie fizică puteţi face diverse exerciţii care stimulează dezvoltarea diverselor grupe de muşchi. Puteţi face flotări, traţiuni la bară, puteţi folosi o halteră sau greutăţi pentru fiecare mână, extensorul sau alte aparate speciale. Incepeţi usor în funcţie de toleranţa individuală, fară să ajungeţi la epuizare. Pe măsură ce condiţia fizică vă permite, puteţi creste în intensitate şi durată exerciţiile pe care le executaţi. Exersaţi, pe cât posibil în aer liber.

⇒ Deseori, stările de slăbiciune corporală „invită” deprimarea şi tristeţea, ceea ce aruncă pe bietul om într-un cerc vicios, pentru că un psihic deprimat conduce la disfuncţionalităţi tot mai mari, inhibă apetitul. Stresul cronic poate connduce la procese drastice de catabolism, epuizând rezervele organismului.
⇒  Abuzurile sexuale şi masturbarea conduc la devitalizarea organismului, „ciuruirea” sistemului nervos şi tot felul de dezechilibre. Invingeţi aceste obiceiuri perverse. Fiti stăpâni de sine. Duceţi o viaţă echilibrată având o conştiinţă curată care este o mare binecuvântare.

⇒ Consumul constant şi excesiv de alcool furnizează atât de multe calorii, încât poate suprima nevoia unei alimentaţii normale. De asemenea, fumatulCofeina poate inhiba apetitul. Eliminaţi aceste droguri pentru că vă ruinează sanătatea.

⇒ Adoptaţi un program regulat de mese şi decideţi să nu consumaţi nimic între mese. Sucurile digestive vor fi eliberate la timp (chiar cu puţin înainte de sosirea orei de masă), iar organismul va intra într-un bioritm. Organismului d-voastră îi place programul.

⇒Hidrataţi-vă suficient organismul, consumând cel puţin 6-8 pahare de apă zilnic.

Produse naturiste CaliVita recomandate in tratarea rahitismului, denutritiei, subpoderalitati

    Pentru sugari si copii cu varsta intre 0- 2 ani:

    - Pre Steps Daily :2 ml/zi - 1 ml dimineata, 1 ml seara, administrate in ceai, 2 luni continuu, creste pofta de mancare si asigura un aport optim de vitamine in organismul sugarului si copilului, asigurandu-i o crestere si dezvoltare normala.     

    Pentru copii cu varsta intre 2-5 ani:

    - Noni lichid :1-0-1 lingurite inainte de masa, 3 luni continuu, intareste imunitatea si previne aparitia diverselor boli la copil.

    - Lion Kids Punch with Vitamin D :1-1-0 dupa masa, 3 luni continuu, asigura un aport optim de minerale si vitamine - inclusiv D - si o crestere normala.     

    Pentru copii peste 5 ani:

    - Noni lichid :1-1-1 lingurite inainte de masa, 2-3 luni continuu,  intareste imunitatea, tonusul psiho-fizic si previne aparitia diverselor boli la copil;

    - Lion Kids Punch with Vitamin D :1-1-0 dupa masa, 3 luni continuu) sau Calcium magnesium Plus :0-1-1, inainte de masa, asigura un aport nutritional deosebit de Ca, Mg si vitamina D pentru crestere si dezvoltare;


- Optional, se poate utiliza dispozitivul energetic de uz personal BioHarmonex , pe programele corespunzatoare de reglare energetica, si programul Crestere armonioasa copii.


- Optional se va consuma apa alcalina (vezi dispozitivul Aquarion), deosebit de benefica in eliminarea din corp a reziduurilor cu potential toxic-cancerigen, dezacidificarea sangelui, reglarea metoabolismului, normalizarea absorbtiei intestinale a nutrientilor, hranirea optima a celulelor, curatirea colonului, ridicarea imunitatii, oxigenarea tesuturilor si in special a creierului.

Remedii naturale complemetare:

Dietă:
□ Folosiţi recomandările indicaţiile dietetice de la pagina cu afectiunea „Anemie”. La acestea adăugaţi următoarele:

 ✓ Fructele contribuie la regenerarea ţesutului nervos şi cerebral, jucând rol de agenţi de purificare a ţesutului. Legumele sunt constructorii, fiind mai adecvate pentru ţesutul muscular şi ţesutul osos. Nucile şi seminţele sunt alimente de structură, având o acţiune de tonifiere a organismului, în ansamblul său.

✓ Cura de orz verde (poate fi folosită şi pulberea) aduce beneficii extraordinare celor anemici, cu deficit de masă corporală sau denutriţi. Se recomandă să se consume 1-3 pahare de suc de orz verde pe zi.

✓ Varza şi guliile conţin vitamina D2 combătând rahitismul. Se recomandă consumul acestor alimente sub formă de salată şi suc.

✓ Datorită conţinutului mare de grăsimi uşor de asimilat şi care nu cresc colesterolul, nucile consumate mai des sunt o piesă de bază în curele de îngrăşare. Persoanelor care vor să-şi mărească greutatea fară a risca o creştere bruscă a colesterolului, o suprasolicitare a aparatului cardiovascular, ori apariţia unor probleme cum ar fi celulita ori vergeturile, le este călduros recomandat acest aliment. Folosiţi şi migdale, supranumite „regina nucilor”, cât şi alunele de pădure.

✓ Cei subponderali pot consuma seminţe cât mai des (aproape la fiecare masă): in, susan, floarea-soarelui, dovleac. Acestea sunt bogate în proteine şi grăsimi sănătoase - elemente de construcţie în organism. Adăugaţi la acestea şi cereale integrale, pâine preparată din faină integrală, fulgi de ovăz şi alte cereale.

✓ Pulbere de seminţe de Schinduf - se consumă 1 linguriţă de pulbere de 4-5 ori pe zi. Seminţele de Schinduf au un efect anabolizant puternic (ajută la creşterea forţei şi masei musculare), stimulează procesele de regenerare din organism, sunt un puternic stimulent neuromuscular, măresc capacitatea de efort, reglează asimilaţia nutrienţilor pot fi folosite în subponderalitate, deficienţe de asimilaţie, diferite forme de anemie, atrofie musculare, convalescenţă, anorexie.

✓ Cura cu spirulină - se administrează câte 3 capsule (sau comprimate) de 500 mg, de 3 ori pe zi. Cura durează 21 de zile, apoi se face pauză 7 zile. Puteţi folosi această schemă pe termen lung. Conţine toţi aminoacizii esenţiali si neesenţiali, vitaminele complexului B şi carotenoizi, o mulţime de oligoelemente şi clorofilă din abundenţă. .Are  acţiune antioxidantă, restabileşte legăturile intercelulare degradate, stimulează imunitatea şi creşterea, stimulează activitatea organelor hematoforme, combate anemia şi slăbiciunea.

✓ Cura cu ulei de Cătină - este un puternic vitaminizat şi regenerator, un tonic al întregului organism şi mai ales un tonic hepatic neuroendocrin şi imunitar. Se administrează 40 de picături, de 2 ori pe zi, în cură de 3-4 luni.

✓ Cura cu grâu încolţit - administraţi copiilor în cure de 14 zile, germenii de grâu le asigură o creştere corporală şi o dezvoltare mentală mai rapidă. In cazurile de rahitism, anemie, slăbiciune corporală, cura cu germeni de grâu se repetă lunar, fiind administrate 2-3 linguriţe de pastă de germeni de grâu obţinută prin maşina de tocat, în fiecare zi vreme de două săptămâni.

✓ Pulbere din frunze de morcov - puţin oameni cunosc că nu doar rădăcinile de morcov sunt valoroase, ci într-un mod special frunzele. Acestea sunt deosebit de bogate în substanţe minerale uşor asimilabile şi în plus conţin multa clorofilă. Frunzele de morcov se usucă în aer liber, la umbră, în strat subţire. Se mărunţesc apoi în piuă şi se adaug la salate sau supe (5-6 linguri la litru), unde se fierb vreme de câteva minute. Şi frunzele de ridichii de lună şi sfecla roşie sunt foarte bogate în minerale şi pot fi consumate.

✓ Pulbere din fructe de cătină şi măceşe - Foarte bogate în vitamina C şi betacaroten şi multe alte fitoelemenete valoroase, fructele de cătină şi măceşe reprezintă un tonifiant general şi un supliment valoros ce poate fi folosit în toate bolile. Se pot adăuga şi fructe de Afine. Fructele bine uscate pot fi transformate în pulbere utilizându-se râşniţa de cafea. Este bine ca plantele şi fructele uscate să fie transformate în pulbere cu puţin timp înainte folosire, pentru ca degenerarea oxidativă să fie cât mai mică, fără să facem cantităţi mari odată. Se amestecă bine  toate ingredientele, apoi se pun într-un borcan închis ermetic şi se păstrează la rece şi la întuneric. Se consumă 2x2 linguri pe zi pentru adulţi şi 2x2 linguriţe pe zi pentru copii. Se poate combina cu miere şi polen. Se recomandă sa se prepare o cantitate care să fie consumată într-o săptămână.

✓ Tulburările de creştere şi de dezvoltare la copii pot fi extrem de eficient prevenite prin consumul sistematic de miere de albine şi de polen de albine. Ambele produse stimulează în mod armonios procesele de creştere şi dezvoltare, atât la nivel fizic, cât şi psihic sau mental. Polenul şi mierea sunt recomandate chiar şi în cazurile în ca deja a apărut un retard al dezvoltării fizice şi mentale a copiilor.

Obs.: Folosiţi des în alimentaţie reţetele nr. 9-15, 20-22, 96-110, 152-157. Acestea le găsiţi la pagina „Retete crudivore

Fitoterapie:

✓ Pulbere din rădăcină de Genţiană (Gentianci asclepiadea) - 1 linguriţă rasă de 4 ori pe zi pe stomacul gol. Genţiana stimulează asimilaţia nutrienţilor fiind utilă în sindroame malabsorbsorbţie, anemie feriprivă, hipocalcemii şi hipomagnezii.

✓ Pulbere de Coada-calului. Suplimentele obişnuite de calciu nu sunt transformate în stomac| în calciu care să poată fi asimilat de oase. Cel mai eficient nutrient pentru reconsti oaselor şi cartilagiilor este pulberea de Coada-calului. Această plantă conţine un tip de silicat care se converteşte cel mai uşor în calciu în organism. Siliciul, conţinut din belşug de coada calului, este un mineral esenţial în producerea colagenului (care este un „adeziv corporal” ce menţine ţesuturile musculare şi pielea). Pentru copii se administrează 1 linguriţă de 2 ori pe zi de pulbere de Coada-calului în amestec cu miere de albină. Pentru adulţi - 1 linguriţă de 3-4 ori pe zi de pulbere de Coada-calului în amestec cu miere de albină.

✓ Echinacea - are efecte uimitoare de mărire a rezistenţei naturale a organismului. Acţionează rapid (3-4 zile), este indicată şi copiilor mici şi nu are efecte secundare. Administrare: 1 linguriţă de tinctură de 3 ori pe zi, diluări cu  puţină apă sau ceai, preferabil înainte de mese. Se poate folosi şi sub formă de pulbere încapsulată (8 capsule pe zi în cură de 21 de zile; după o pauză de 14 zile, se poate repeta).

Alte indicaţii:
✓ Se crede că Ginsengul este cel mai puternic dintre adaptogeni. Numeroase studii la om animale au dovedit că Ginsengul poate spori energia şi rezistenţa la oboseală, îmbunatati performanţele mentale, spori rezistenţa generală la diverşi factori de stres, inclusiv infecţiile microbiene şi virale, la eforturile extreme, lipsa de somn. Puteţi folosi Ginseng sub formă de capsule sau diverse extracte, în conformitate cu prospectul fiecărui produs.

✓ Cura internă cu argilă (lut) - 1 linguriţă de argilă uscată la soare şi măcinată, apoi macerată la un pahar de apă câteva ore. Se amestecă şi se bea conţinutul. Se bea un pahar pe zi, în cură de 30 de zile. Ajută mult la remineralizarea şi detoxifierea organismului.

✓ Masaj cu ulei de măsline al întregului corp. Uleiul se va pune în mici cantităţi în cău palmei şi va fi întins pe piele cu mişcări uşoare, asemănătoare celor de mângâiere, palmele urmând sensul circulatiei  venoase (mereu convergent spre plexul cardiac). In ţările mediteraneene, acest tratament este aplicat persoanelor slabite,copiilor anemici, pentru revigorare.

✓ In caz de rahititism faceti un masaj al corpului cu tinctură de Tătăneasă. Rădăcina de Tătăneasă conţine o substanţă numită alantină, care promovează regenerarea celulelor osoase şi atenuează inflamaţiile. Stimulează indeosebi activitatea celulelor osteoblastice care produc ţesut osos şi a celor fibroblastice care produc ţesut conjunctiv..

✓ Baia de soare sau cura helio-marină sunt mai ales recomandate în cazul rahitismului. Se evită orele cu soare torid si  se aleg mai bine cele ale dimineţii. Radiaţiile ultraviolete naturale recepţionate la nivelul pielii măresc sensibil viteza de refacere a ţesutului osos. Intreaga suprafaţă a pielii are celule fotoreceptoare, care stimulează producţia de vitamină D, ajutând la fixarea calciului şi la refacerea oaselor afectate.

✓ Băile calde cu decoct din frunze de Nuc şi Cimbrişor au un efect tonifiant asupra sistemului osos, muscular şi nervos. Se fac 2-3 băi pe săptămână.

✓ Se recomandă practicarea unei clisme la 1-2 săptămâni, vreme de 2 luni pentru curăţirea deşeurilor toxice şi imbunătăţirea asimilaţiei. Clismele se fac cu infuzie călduţă din Muşeţel şi seminţe de In (1,5 l pentru adult şi 250 ml pentru copii.). In caz de debilitate gravă care presupune oboseală extremă, clismele se pot face cu sucuri proaspete din verdeţuri, ca orz şi grâu verde, spanac, lucernă, etc. ce vor înlocui apa sau infuziile din plante. Aceste sucuri sunt imediat absorbite de peretele colonului şi încarcă organismul cu energie electrică, conferind astfel energie întregului organism. Clorofila este un alt element constitutiv, care poate fi introdus în colon prin clismă, sistând procesul de curăţare şi vindecare. In acest caz se fac clisme mici cu 250 ml suc.


Nu există produse în această categorie.