Din multitudinea de evaluări ale stării de sănătate a organismului, pe care le-am efectuat, am descoperit o frecvenţă destul de mare a deficitelor de: fier, acid folic şi vitamine din grupul B, în special vitamina B12 (ciancobalamina), motiv pentru care am decis să scriu acest articol, în speranţa că vă va fi de folos, dumneavoastră, cititorilor.
Anemia este definită drept scăderea concentraţiei hemoglobinei în sânge sub valorile normal acceptate pentru o anumită persoană (variază în funcţie de sex – fiind mai mare la bărbaţi, mai mică la femei, şi în funcţie de vârstă – adult, copil).
Mecanismele de producere ale anemiei sunt multiple: pierderea de sânge (epistaxis, varice esofagiene, sindroame paraneoplazice, rectocolită ulcero-hemoragică, ulcer gastric, cancer gastric, hernie hiatală, cancer de colon, boli inflamatorii ale colonului, parazitoze intestinale, fibromatoză uterină), scă­derea duratei de viaţă a eritrocitelor, defecte în formarea morfologică a eritroblaştilor, anomalii în formarea hemoglobinei (talasemiile), defecte ale mem­branei hematiilor (sferocitoza, eliptocitoza, deficienţa de glucozo-6-fos­fat – dehidrogenaza), reţinerea şi distrugerea hematiilor într-o splină mărită de volum, creşterea volumului plasmatic în splenomegalie sau sarcină.
În cele mai multe cazuri, anemia se manifestă prin asteniescăderea ca­pa­cităţii de muncă, scăderea puterii de concentrare, dureri de cap persis­ten­te, ameţeli, apatie. Pielea şi mucoasele devin palide, iar limba este de obicei lucioasă şi netedă. În stadiu mai avansat, apare tahicardia (bătăi rapide ale inimii cu durată scurtă de manifestare, care apar relativ brusc), hipoten­siunea arterială, dispneea de efort (respiraţie dificilă la eforturi medii cu sen­zaţia de lipsă de aer). Apariţia anemiei poate fi bruscă (în acest caz vorbim despre anemie acută) sau lentă (în acest caz fiind vorba despre o anemie cro­nică, situaţie mai frecvent întâlnită).
Din punct de vedere clinic, anemiile pot fi acute şi cronice, primare şi secundare. În continuare, voi pune accentul pe anemiile cronice, acestea putând fi rezolvate şi cu ajutorul suplimentelor alimentare.
Majoritatea anemiilor cronice, lent instalate, sunt cauzate de infecţii cronice, inflamaţii cronice, tumori maligne, iradieri, intoxicaţii cu metale grele (mercur, plumb) sau cu insecticide. Există şi anemii cauzate de carenţa de vitamina B12 sau acid folic. Acest tip de anemie este mai puţin frecvent decât cel cauzat de carenţa de fier şi dezechilibrul existent se reglează prin aport alimentar combinat cu administrarea de vitamina B12 şi acid folic, aceasta fiind anemia megaloblastică.
Scăderea concentraţiei hemoglobinei în sângele circulant produce modificări la nivelul întregului organism, ştiut fiind faptul că hemoglobina este cea care asigură transportul oxigenului, sub formă de oxihemoglobină, la nivelul tuturor celulelor din organism.
În speranţa că am reuşit să trec în revistă, în linii mari, cauzele anemiilor, în continuare voi încerca să subliniez importanţa suplimentelor alimentare în ameliorarea acestor afecţiuni deloc neglijabile şi pentru buna funcţionare a organismului.
Tratamentul anemiilor depinde de factorul care le-a produs şi, prin urmare, poate îmbrăca diferite forme: oprirea sângerărilor, alimentaţie bogată în proteine, tratament cu fier sau cu vitamina B12 şi acid folic, combaterea infecţiilor şi a paraziţilor, evitarea intoxicaţiilor.
De o deosebită importanţă este regimul alimentar. Este de preferat să se consume pâine neagră, carne preparată la grătar sau fiartă, iar ficatul, proaspăt, niciodată congelat, preparat tot la grătar. Trebuie evitate prăjelile. Regimul trebuie să fie echilibrat, pentru a conţine aminoacizii indispensabili, minerale şi vitamine, în special din grupul B şi C. În alimentaţie trebuie să existe zarzavaturi (spanac, păpădie, urzici, sfeclă roşie, salată verde, ştevie), fructe proaspete (caise, piersici), fructe uscate (prune, stafide, caise, curmale), nuci, alune, sâmburi de migdale, fistic (nesărate, neprăjite), care conţin vitaminele şi mineralele necesare.
Produse CaliVita cu efect benefic pentru anemici sunt: Iron Plus, C 500, C 1000, C Plus, Stress Management. De asemenea, şi următoarele produse pot avea un efect pozitiv: Ocean 21,Zenthonic, Spirulina Max, Power Mins, Menopausal Formula, Senior Formula, Full Spectrum, Vital 0, Vital A, Vital B, Vital AB.

Iron Plus. Fierul este o substanţă minerală vitală, necesară pentru sinteza hemului din globulele roşii (hematii) şi a pigmentului muscular (mioglobina). De asemenea, este esenţial pentru enzimele celulare din grupa citocromilor, care asigură procesele de respiraţie celulară. Fierul nu este produs de orga­nism, iar alimentele pe care le consumăm nu conţin fier în cantitatea şi cali­tatea necesară, ci, pentru un aport adecvat, trebuie să folosim suplimente ali­mentare. De menţionat este că fierul se găseşte tot sub formă chelatată, fiind foarte uşor de absorbit; în suplimentul cu fier există şi vitamina C; nu în­greunează digestia, aşa cum se întâmplă cu alte preparate cu fier (din in­dustria farmaceutică alopată). Forma chelatată nu are niciun efect secundar.

Vital AVital BVital ABVital 0. Produsele Vital, adecvate grupelor sanguine, conţin mai mult de 40 de substanţe active, printre care şi numeroase vitamine. Dintre acestea menţionez: vitamina C, vitaminele din complexul B, acidul folic, fierul din compoziţia acestora, care acţionează sinergic, fiind benefice în orice formă de anemie.

Super Mega 50. Vitamina B12 (ciancobalamina) are un rol important în sinteza proteinelor, în metabolismul glucidelor şi acizilor graşi, precum şi în formarea globulelor roşii. Contribuie la dezvoltarea fizică, la creşterea poftei de mâncare şi a greutăţii corporale. Din aceste motive este utilă în anemie, mai ales cea megaloblastică. În alimentaţie, se găseşte în ficat şi în prepa­ratele din ficat.
Stress Management (sau MEGA B-Complex). În anemiile cauzate de infecţii, se consumă numai vitamina C şi vitaminele complexului B.

Bee Power Royal Jelly. Lăptişorul de matcă este produsul albinelor lucrătoare, destinat hrănirii reginei. Datorită lăptişorului de matcă, în perioada de înmulţire, regina poate depune 2.000-3.000 de ouă în decurs de 24 de ore. Lăptişorul de matcă este deosebit de bogat în vitaminele din complexul B, de exemplu vitamina B5 şi B6. Este singura sursă naturală de acetilcolină. Mai conţine vitaminele A, C, D, E, minerale, enzime şi 18 aminoacizi.
Spirulina Max. Algele verzi-albăstrui conţin numeroase vitamine (vitamina C, E şi B), minerale (iod, brom, mangan, potasiu, fier) şi toţi aminoacizii esenţiali. Conţinutul de fier sub formă complexă este benefic în cazul anemiei feriprive.

Green Care. Frunzele de lucernă sunt bogate în vitamine (beta-caroten, vitamina B, C, D, E şi K) şi în substanţe minerale (potasiu, fier, calciu şi fosfor). Printre multiplele sale efecte, acest produs intervine şi în procesele de coagulare sanguină, putând fi folosit şi în cazul sângerărilor menstruale abundente, epistaxis şi sângerări de alte etiologii (care conduc la carenţa de fier). Imunitatea scăzută a bătrânilor şi problemele din sfera digestivă pot conduce la anemie, care poate fi ameliorată prin administrarea preparatului cu lucernă.

(C 500, C 1000, C Plus). Vitamina C este, după cum deja probabil ştiţi, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi. În anemie, administrarea vitaminei C (care favorizează la rândul ei absorbţia fierului), combinată cu fier, accelerează formarea hematiilor.
Dacă anemia apare în contextul unei boli, bineînţeles că trebuie tratată primordial boala de bază, obţinându-se astfel şi o ameliorare a anemiei. Cea mai importantă problemă este depistarea cauzei anemiei.
De exemplu, în cazul unei anemii la copilul mic (o eritroblastoză fetală), se poate recomanda Noni lichid, asociat cu unul dintre preparatele LION Kids pentru copii.
Anemia secundară, din insuficienţa renală cronică, poate fi ameliorată cu Arginine Plus. Un exemplu concret ar fi O. I., din Vălenii de Munte, de 82 ani. De la vârsta de 20 ani trăieşte cu un rinichi, iar acesta a ajuns în stadiul de insuficienţă renală cronică. În urma tratamentului alopat cu preparate cu fier, hemoglobina a rămas la valori de 9,8 mg %. A răspuns foarte bine la administrarea de Arginine Plus, 2 tablete pe zi, pentru boala primară (insuficienţă renală cronică – IRC); în interval de două luni, hemoglobina a ajuns la valori de 11,8 mg %, bineînţeles şi în urma unui regim alimentar corespunzător.
Nopalin şi Green Care pot fi folosite cu succes în ameliorarea anemiilor instalate pe fondul unui colon iritabil şi a rectocolitei-ulcero-hemoragice (exemplu: R. E. din Ploieşti, 51 ani, suferă de rectocolită-ulcero-hemoragică, în urma căreia a dezvoltat şi anemie secundară).
Tratamentul specific alopat, cu produse de fier, nu a dat rezultatele aşteptate – hemoglobina a rămas la valori de 8,9 mg %. Mai mult decât atât, preparatele cu fier folosite i-au iritat şi mai mult mucoasa colonului, nemaiputând să le tolereze. Prin urmare, pacienta a folosit următoarele produse CaliVita: Nopalin,  2 tablete de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă şi Green Care, o tabletă de 3 ori pe zi, cu 30 minute după masă. Nopalinul a contribuit la protejarea mu­coa­sei colonului, în urma hidratării; Green Care, datorită prezenţei vita­minei U, are rol anti-inflamator; vitamina K a redus hemoragia, iar clorofila a redus anemia şi deficitul vitaminic.
Anemiile secundare meno-metroragiilor, atât de frecvente la femei, pot fi ameliorate după tratarea dezechilibrelor hormonale (respectiv cu antioxidanţi şi ulei de primulă). Odată ce organismul nu mai are pierderi sau acestea sunt mult diminuate, hemoglobina va creşte şi starea de sănătate se va reinstala.
Încercaţi să descoperiţi cauza anemiei (fie greşeli alimentare, fie boli mino­re sau severe), corectaţi-o, atât prin regimul alimentar, cât şi prin suplimente, interveniţi în primul rând asupra bolii de fond şi, simultan, asupra anemiei, şi veţi observa cum se va îmbunătăţi calitatea vieţii dumneavoastră.
Le doresc tuturor cititorilor sănătate maximă!
Dr. Roxana Bogdan

In continuare, redam un tabel cu produsele Calivita pentru anemie.

Produs CalivitaBeneficii

Full Spectrum-90 tablete

Super Mega 50- 90 tablete

 •   in cazul anemiilor, se recomanda cate o tableta/zi, la pranz;
 • multivitamine indispensabile vietii pentru toate varstele; favorizeaza absorbtia si utilizarea mineralelor (Ca, Mg, Zn, etc.);
 • impiedica depozitarea grasimilor in ficat;
 • stimuleaza sinteza de lecitina, mentinand colesterolul in stare solubila, indeparteaza riscul producerii bolilor cardiovasculare;
 • faciliteaza digestia, stimuleaza activitatea pshica;
 • combate deficitul de vitamine aparut in urma actiunii factorilor nocivi, a stresului;
 • se combina cu exercitii fizice;
 • indeparteaza efectele nocive ale tutunului, cafelei, alcoolului, conservantilor din alimente, anticonceptionalelor;
 • pentru functionarea sanatoasa a organismului;
 • vital indeosebi pentru copii:

 -le asigura si le normalizeaza ritmul de crestere, de formare si      dezvoltare a musculaturii, cat si sistemul endocrin;

 -normalizeaza ritmul de crestere la copiii subdezvoltati prin administrare dimineata si seara (la culcare), deoarece sistemul endocrin este in actiune maxima la 90 de minute dupa instalarea somnului

Iron Plus-100 tablete 
 • pentru anemie, se recomanda o tableta/zi, seara-timp de 15 zile din 30; se asociaza cu Vital A, B, AB sau O si cu unul din celelalte produse recomandate pentru anemie;
 • pentru anemie feripiva, se recomanda 2 tablete/zi, dimineata si seara; se asociaza cu Vital A, B, AB sau O si cu unul din celelalte produse recomandate pentru anemie;
 • rol esential in formarea hemoglobinei care transporta oxigenul la celule;
 • stimuleaza metabolismul;
 • intareste sistemul imunitar;
 • se recomanda consumatorilor de ceai si cafea;
 • consumul prelungit si in cantitati mari, poate cauza boala hemosideroza;
 • NU se recomanda in caz de febra, diaree, infectii, hemosideroze.

Noni lichid- 946 ml 

Noni-90 capsule 

Noni Organic- 946 ml 

 • ca antitanemic, se recomanda 2 linguri (capsule) /zi, dimineata si seara;
 • contribuie la asigurarea necesarului zilnic de minerale al organismului;
 • pentru afectiuni ale aparatului respirator;
 • pentru afectiuni ale aparatului cardiovascular;
 • pentru afectiuni digestive;
 • pentru boli metabolice (diabet zaharat tip II);
 • pentru boli autoimune;
 • pentru infectii virale, bacteriene, fungice;
 • pentru afectiuni imuno-deficitare (SIDA, virusul Epstein Barr);
 • pentru afectiuni neuropsihice;
 • pentru afectiuni stomatologice;
 • efect antiinflamator si moderat antiinfectios, de crestere a rezistentei organismului, antipiretic, reglator al tensiunii arteriale, al somnului si al starii psihice, de intarire a sistemului imunitar;
 • are efect antioxidant;
 • efect antihemoragic, antialergic, analgezic si adaptogen;
 • participa la dezvoltarea muschilor si impiedica emacierea acestora;
 • regenerator celular;
 • supravegheaza diviziunea celulara, jucand un rol si in prevenirea cancerului;
 • poate fi recomandat sugarului, copilului, adultului, varsnicului;
 • problemele de gat pot fi rezolvate daca, inainte de a inghiti, se face garagara 2, 3 minute.
Bee Power Royal Jelly-50 capsule 
 • pentru anemie, se recomanda 2 capsule/zi, dimineata si la pranz;
 • creste rezistenta la efort fizic si intelectual;
 • asigura energia si vioiciunea necesara unei bune activitati;
 • regenereaza tesuturile arborelui bronsic;
 • util in bolile hepatice si nevrite;
 • in asociere cu mierea de albine efectele sunt imbunatatite;
 • persoanele alergice la polen sa inceapa cura cu prudenta.
Beta Caroten9000 UI (vitamina A)-100 capsule-gelatinoase 
 • pentru anemie, se recomanda o capsula/zi, dimineata;
 • cura se repeta dupa un interval de 3-6 luni;
 • efectul sau este potentat in combinatie cu Cheleted Zinc;
 • ajuta la tratamentul bolilor de ochi;
 • apara caile respiratorii de infectii;
 • mentine troficitatea pielii, parului, danturii si a gingiilor;
 • antioxidant specific, care anihileaza radicalii liberi, important pentru prevenirea bolilor grave;
 • este vitamina cea mai recomandata in sezonul estival (se recomanda cu 2 luni inainte de vacanata planificata) deoarece asigura fotoprotectia, adica protejaza pielea si ochii de razele ultra violete;
 • la gravide necesarul zilnic creste la 3000 UI, iar la mamele care alapteaza la 3600 UI;
 • NU se recomanda diabeticilor
Chelated Zinc-100 tablete 
 • pentru anemie se recomanda 1 tableta/zi seara;
 • pentru alcoolici si diabetici se recomanda un consum mai mare;
 • dirijeaza si supravegheaza buna desfasurare a proceselor fiziologice, a sistemelor enzimatice si celulare;
 • este esential pentru sinteza proteinelor, controleaza contractibilitatea musculaturii;
 • exercita un proces de normalizare a activitatii prostatei, are un rol important in dezvoltarea tuturor organelor de reproducere, in functiile cerebrale si in tratamentul schizofreniei;
 • antihemoragic, accelereaza procesul de vindecare a ranilor interne si externe, creste capacitatea mentala, este adjunvant in tratarea sterilitatii;
 • stimuleaza si normalizeaza ritmul de crestere a copiilor, ciclurile menstruale neregulate, creste si stimuleaza rezistenta sistemului imunitar
Panax Ginseng-100 tablete 
 •  pentru anemie se recomanda o tableta/zi dimineata, pe stomacul gol;
 • in doza mica creste tensiunea, in doza mare scade tensiunea;
 • determina o mai buna absorbtie a vitaminelor si sarurilor minerale;
 • tonifiant general;
 • incetineste procesul de imbatranire;
 • hipertensivii si cardiacii trebuie sa consulte medicul inainte de consum;
 • in cazul asocierii cu vitamina C, aceasta se va lua la un interval de 3-4 ore dupa Panax Ginseng;
 • creste nivelul de adrenalina, stimuland activitatea cerebrala;
 • mentine starea de vigilenta a creierului si intarzie aparitia oboselii;
 • inlatura insomniile.
Vital 0-90 tablete
 • recomandat persoanelor cu grupa sanguina 0;
 • accelereaza metabolismul;
 • creste activitatea de coagulare a sangelui;
 • previne procesele inflamatorii;
 • stabilizeaza activitatea tiroidei.
Vital A-90 tablete
 • recomandat persoanelor cu grupa sanguina A;
 • protejeaza impotriva cancerului cat si impotriva bolilor cardiace;
 • creste elasticitatea arterelor si intareste inima.
Vital AB-90 tablete
 • recomandat persoanelor cu grupa sanguina AB;
 • intareste sistemul imunitar;
 • furnizeaza antioxidanti antineoplazici;
 • intareste inima;
 • recomandat persoanelor de varsta inaintata, in caz de fragilitate capilara, diabet zaharat, boli cardiovasculare, diverse inflamatii (tendinite, bursite), boala Raynaud, varice, tulbulari de vedere, plagi diverse.
Vital B-90 tablete
 •     recomandat persoanelor cu grupa sanguina B;
 • fortifica sistemul imunitar si prelungeste viata;
 • antitumorala, inlatura oboseala si creste energia;
 • previne afectiunile cardiovasculare;
 • benefic in raceala, elimina parazitii, previne infectarea cu virusul hepatitei B.
Ocean 21-946 ml 
 • pentru anemie, se recomanda 2 linguri/zi, dimineata, si seara;
 • fortifica sistemul imunitar;
 • in tratamentul inflamatiilor cronice (afectiunile reumatismale) reduce inflamatiile, amelioreaza durerile;
 • pentru functionarea optima a aparatului cardiovascular, digestiv, respirator, reno-urinar, a sistemului nervos si endocrin, regleaza hipofunctiile tiroidei.
Green Care-240 tablete 
 • pentru anemie se recomanda 2 tablete/zi, una dimineata si una seara;
 • dupa un consum de 2-3 luni se recomanda o pauza de o luna;
 • reface flora intestinala si cicatrizeaza leziunile intestinului cu ajutorul clorofilei;
 • realizeaza mediul alcalin neprielnic parazitilor;
 • vitaminele si mineralele refac organismul afectat;
 • regenereaza si cicatrizeaza mucoasa gastrica si fortifica sistemul imunitar;
 • adjuvant in tratamentul hipoestrogenismului si /sau hiperestrogenismului
Zen Thonic-946 ml 
 • pentru anemie , se recomanda 2 linguri/zi, dimineata si seara;
 • in tratamentul inflamatiilor cronice (afectiunile reumatismale);
 • recomandat in infectiile urinare si tulburari ale ciclului menstrual;
 • intareste sistemul imunitar si imbunatateste mecanismul antiinflamator al organismului;
 • previne infectiile;
 • combate si trateaza inflamatiile si ulceratiile in cavitatea bucala-2 linguri /zi (dimineata si seara, se tine in gura cca. 5 minute).
Senior Formula-100 tablete
 • pentru anemie , se recomanda 2 tablete/zi-dimineata si la pranz;
 • imbunatateste starea generala si incetineste procesele de imbatranire;
 • previne deficientele de vedere si afectiunile cardiovasculare;
 • asigura necesarul  complet de vitamine si minerale pentru varstnici, protejeaza vasele sanguine;
 • imbunateste alimentarea cu sange a creierului, inimii si membrelor, crescand rata metabolismului;
 • inlatura starea de oboseala;
 • normalizeaza tensiunea arteriala crescuta si inlatura aparitia ametelilor, durerilor de cap, acufenei rezultate in urma irigarii sanguine insuficiente a creierului;
 • imbunateste capacitatea de concentrare si memorare;
 • pentru hipertensivi si diabetici scade posibilitatea aparitiei retinopatiei;
 • se recomanda si tinerilor sau adultilor care invata sau care necesita capacitati intelectuale crescute;
 • se recomanda celor care petrec mult timp in fata monitoarelor sau la lumina artrificiala;
 • pentru sportivi, indicat pentru cresterea capacitatii de respiratie;
 • extrem de benefic persoanelor cu  boli cronice ale aparatului respirator si a celor cu astm;;
 • recomandat, peste 50 de ani 2 tablete /zi, iar peste 60 de ani pana la 3 tablete / zi.

Stress Management B-Complex-100 tablete

Mega B Complex-100 tablete 

 • pentru anemie feripiva se recomanda o tableta/zi, dimineata;
 • previne si trateaza alergiile, tulburarile neurologice si psihice, hraneste celulele creierului;
 • are rol in procesele de oxidoreducere, si in functionarea normala a sistemului nervos si a capacitatii intelectuale;
 • amelioreaza durerile de cap, imbunatateste circulatia sanguina, scade tensiunea arteriala;
 • scade tensiunea nervoasa, se imbunatatesc functiile creierului si memoria;
 • favorizeaza absorbtia fierului;
 • favorizeaza mentinerea structurii si functiei normale a pielii;
 • este usor diuretic;
 • nu duce la cresterea greutatii si nu da somnolenta;
 • NU se recomanda pentru cancer
Vital Man - 60 tablete
 • Contine extracte din plante pentru bărbaţi;
 • pentru anemie se recomanda o tableta/zi, dimineata;
 • Previne numeroase afectiuni asociate barbatilor;
 • Stimulează sistemul nervos;
 • Are efect afrodisiac;
 • Îmbunătăţeşte starea generală de sănătate;
 • Elimină oboseala şi stresul;
 • Se recomandă în impotentă;
Vital Woman - 60 tablete
 • Previne numeroase afectiuni asociate femeilor;
 • pentru anemie se recomanda o tableta/zi, 
 •  Are efect antistres şi antidepresiv;
 •  Are efect afrodisiac;
 • Îmbunătăţeşte starea generală de sănătate;
 • Se recomăndă (si) în perioada de menopauză;
 •  

Coșul este gol!

Categorii Produse Calivita