Chisturile ovariene sunt formatiuni umplute cu lichid în ovarele unei femei. Dezvoltarea unui chist ovarian poate apărea doar în unul sau în ambele ovare. De obicei, chisturile ovariene sunt inofensive și vor dispărea singure, dar, uneori, chisturile ovariene pot deveni atât de mari încât se pot rupe sau pot provoca leziuni ale ovarului. Chisturile ovariene foarte mari pot provoca deplasarea organelor de reproducere. Deteriorările cauzate de chisturile ovariene rupte pot provoca acumularea de țesut cicatricial și / sau formarea de aderențe, atașând ovarul în alte părți ale corpului intern.

Chisturile ovariene sunt cele mai frecvente la femeile aflate în perioada fertilă si se pot dezvolta rar la femeile aflate în postmenopauză. Ovarele unei femei sunt de dimensiunea și forma unei migdale. Este uimitor că ceva atât de mic și delicat poate conține mii de ouă la naștere. De asemenea, este destul de uimitor faptul că ceva atât de mic poate dezvolta un chist. Din fericire, există remedii naturale care pot ajuta corpul să scape de chisturi în mod natural, fără intervenție chirurgicală.

Tipuri de chisturi ovariene

Chisturile ovariene funcționale

Ovarele unei femei conțin mii de foliculi care conțin ouă imature (ovul). În timpul ciclului menstrual în fiecare lună, pe măsură ce ovulația se apropie, un număr select de foliculi este semnalat să crească (maturizeze) pentru ovulație. Un chist ovarian care se formează datorită unei funcționări defectuoase în maturizarea foliculului este cunoscut ca un chist funcțional.

Există două tipuri de chisturi funcționale(legate de ciclul menstrual):

Chistul folicular: Acest lucru se întâmplă atunci când foliculul nu reușește să se rupă și sa elibereaze ovulul la ovulație, în schimb continuă să crească, formând un chist.

Corpul Lupus Corpus: După ovulație, odată ce oul este eliberat, foliculul se transformă în ceea ce se numește corpus luteum. Dezvoltarea chistului corpus luteum se întâmplă atunci când dupa  deschiderea folicului care a eliberat oul, acesta se închide determinand apoi corpul luteum să acumuleze lichid și să crească, dezvoltandu-se intr-un chist.

Alte tipuri de chisturi ovariene

Există și alte tipuri de chisturi care se formează pe ovare, dar nu sunt legate de ciclul menstrual.

Chistul dermoid: Aceste chisturi sunt considerate complexe și se dezvoltă din celulele care produc alte tesuturi.  Din acest motiv, aceste tipuri de chisturi pot conține păr, piele, etc. Ele sunt rareori canceroase.

Cystadenomas: Acest tip de chist se dezvoltă din țesutul ovarian și este umplut cu lichid sau mucus.

Endometriomul: Acest tip de chist se formează atunci când celulele endometriale se deplasaza si se atașează la ovar  formand o creștere (endometrioză).

Cele trei tipuri de chisturi ovariene de mai sus pot provoca leziuni ale ovarului, inclusiv răsucire, țesut cicatricial și formarea aderenței. Atât dermoidul cât și cystadenomas pot determina creșterea ovarelor și deplasarea ovarelor.

Ovarele polichistice: Un ovar polichistic se dezvoltă din multe chisturi mici, pe suprafața ovarului, care arată ca un sir de perle. Ovarele polichistice sunt asociate cu sindromul ovarului polichistic .  În cazul ovarelor polichistice, ovarele se pot mări, de obicei de două ori dimensiunea ovarelor normale. Aceasta situatie poate determina tulburari endocrine în rândul femeilor.

Ce cauzează chisturile ovariene?

 • Cicluri menstruale neregulate
 • Dezechilibru hormonal
 • hipotiroidismul
 • Fumatul de țigară
 • Menstruație la varste mici (11 ani sau mai mică)
 • IMC(indicele de masa corporala) peste 30
 • Tratament de infertilitate cu gonadotrofine  provoca mai multe chisturi ovariene mari la unele femei
 • Utilizarea clomipenului (clomid, serofen) sa dovedit a crește riscul de dezvoltare a chisturilor Corpus Luteum
 • Utilizarea Tamoxifenului pentru cancerul de sân

Semne și simptome ale chisturilor ovariene

Majoritatea femeilor care au chisturi ovariene nici măcar nu știu; De obicei, nu există semne sau simptome. Majoritatea chisturilor ovariene sunt descoperite în timpul unui examende rutină. Cu cât este mai mare chistul, cu atât este mai probabil să provoace simptome.

Simptomele pot fi:

 • Durere pelvină, de obicei pe partea în care este prezent chistul. Durerea poate fi ascuțită, bruscă sau poate veni și trece pe tot parcursul ciclului
 • Cicluri menstruale neregulate.
 • Ciclurile anovulatorii pot fi un semn al chistului folicular
 • Durere pelvină după actul sexual sau exerciții fizice intense
 • Greață și vărsături, de obicei se întâmplă după ruperea chistului
 • Dureri vaginale cu sângerare de tip cicatricial la mijloc
 • Presiunea și / sau balonarea abdominală pot fi observate pe o parte sau pe alta
 • Durerea sau presiunea în abdomen atunci când se urinează sau dupa o mișcare intestinală
 • infertilitate

Notă: consultați imediat un medic dacă aveți dureri, greață, vărsături și / sau sângerări dureroase din vagin în orice moment al ciclului.

Cum terapiile naturale pot ajuta in stoparea/formarea chisturilor ovariene

 • Reducerea estrogenilor în exces
 • Promovarea echilibrului hormonal
 • Reducerea dimensiunii și creșterii chisturilor

Cum să stopati chisturile ovariene în mod natural ...

Pasul unu: Reducerea estrogenului

Excesul de estrogen este unul dintre cele mai comune tipuri de dezechilibre hormonale care pot provoca întreruperea ovulației. Una dintre cele mai bune modalități de a scăpa corpul de estrogenii în exces este să vă opriți expunerea la xenohormoni.

 • Evitați expunerea la estrogeni și xenoestrogeni
 • Mănâncă numai produse organice
 • Nu folosiți alimente în plastic la cuptorul cu microunde
 • Nu mai  beți apă din sticle de plastic
 • Evitați uleiurile minerale și parabenzii în produsele de îngrijire a pielii
 • Utilizați detergenți naturali

Pasul al doilea: Creșterea hormonilor de progesteron pentru echilibru

Progesteronul natural

Atunci când există exces de estrogen în organism, există de obicei, de asemenea, o deficiență de progesteron.

Notă: Protocolul natural pt.  progesteron natural este destinat să ajute organismul să elimine chisturile ovariene și să împiedice formarea altor noi, astfel încât în ​​câteva luni să puteți începe să încercați să concepeți.

Suplimente din ierburi pentru chisturile ovariene

Luați în considerare un program pe bază de plante pentru prevenirea formării chisturilor ovariene în primul rând.

Este bine  să folosim suplimente din ierburi pentru a ajuta la hrănirea sistemului endocrin, pentru a promova echilibrul hormonal, ovulație regulată și circulația adecvată a organelor reproducătoare. De asemenea, este bine sa  folosim suplimente din ierburi care  detoxifiază  ficatul pentru îmbunătățirea echilibrului hormonal și a metabolismului estrogenului. Chisturile ovariene sunt considerate stagnări în organism, atât în ​​ceea ce privește ficatul, cât și circulația în organele reproducătoare.

Rădăcină de maca (Lepidium meyenii)/ Vital Woman: Maca este o plantă de fertilitate excelentă care ajută organismul să producă progesteron și să echilibreze hormonii fără a conține nici un hormon în sine. Aflăm că maca ajută progesteronul natural să funcționeze mai bine prin hrănirea sistemului endocrin.

Ciulinul de lapte sau Armuraiu (Silybum marianum) din Liver Aid: Această plante sprijină echilibrul hormonal prin sprijinul ficatului. Ciulinul de lapte ajută ficatul să curețe și să se regenereze. După cum știm cu toții, ficatul ajută la filtrarea toxinelor din organism, incluzând excesul de hormoni.

Produse Calivita recomandate in stoparea chisturilor ovariene

Evening Primrose Oil (pentru femeile sub 60 de ani, 1-0-1 inainte de masa; 3 luni continuu; echilibreaza intreg axul endocrin la femeie, normalizand concomitent si nivelurile hormonilor sexuali).

- Vital Woman (pentru femeile sub 60 de ani, 1-1-0 dupa masa; 3 luni continuu; creste vitalitatea feminina din punct de vedere al sexualitatii si fertilitatii - lucru important deoarece o mare parte din femeile cu chisturi ovariene dezvolta aceasta disfunctie pe fond de de sterilitate)

- Zen Thonic (1-1-1 dupa masa, 2 luni continuu, prin continutul de xantone, zmeur si struguri rosii actioneaza favorabil ca antimutagenic si antitumoral la nivel de tesut ovarian in aceasta afectiune).

- Rhodiolin (1-0-1 dupa masa; 2-3 luni continuu; reprezinta antistresul natural ce stimuleaza cresterea sintezei de endorfine - "hormonii starilor de buna dispozitie" - diminuand in acest fel impactul stresului asupra echilibrului ovarian).

- Shark Aid (1-1-1, dupa masa, inhiba dezvolta țesuturi fibroase excesive).

- Oxy Crystal (recomandabil pentru cazul in care nu se administreaza Evening Primrose si Vital Woman, 7-7-7 picaturi in pahar cu apa plata, dupa masa, ajuta la resorbtia chisturilor ovariene prin aportul de oxigen activ la celule impreuna cu apa saracita in deuteriu si restructurata magnetic, combinatie care prezinta excelente proprietati antitumorale si antidegenerative la nivel de tesut si celula).

Coșul este gol!

Categorii Produse Calivita