Rinita este o afectiune inflamatorie a mucoasei nazale si este pricinuita de starea gripala si poate da sinuzite, otite, faringite, laringite. Se manifesta prin nas infundat, stranut, lacrimare si scurgeri seroase nazale.

⇒ Simptomele rinitei alergice sunt similare cu cele ale răcelii banale, dar nu sunt produse de un virus. Ele sunt un răspuns nepotrivit al sistemului imunitar la o substanţă de altfel inofensivă, pe care o tratează ca şi cum aceasta ar fi un agresor periculos şi astfel se produce iritaţia.

⇒ Cea mai obişnuită formă este rinita alergică de sezon, care se mai numeşte şi febra fânului sau alergie la polen. Principalii vinovaţi sunt polenul copacilor primăvara, iarba vara şi buruienile toamna. Simptomele de rinită alergică perenă care nu dispar tot anul sunt declanşate de factori precum mucegaiul, părul şi pielea animalelor, acarieni, alimente şi toxine din mediul înconjurător. 

⇒ Persoanele care suferă de febra fânului produc prea multe histamine pentru a se apăra de polen: mucoasa este prea irigată cu sânge, se inflamează şi presează în nas apa din ţesuturi. Boala se manifestă ca un guturai, iar bronhiile se ingustează atât de tare, încât pot apărea probleme respiratorii.

⇒ Numitorul comun al problemelor respiratorii este consumul de lapte (cum ar fi mai multă secreţie nazală, tuse sau infecţie). Uneori aceste probleme pot să se datoreze reziduurilor de antibiotice din lapte. O persoană poate fi alergică la penicilină, eritromicină sau la alte medicamente care sunt prezente în cantităţi mici în lapte. Nu este o cantitate mare de medicamente care să cauzeze o reacţie serioasă de alergie generalizată, dar o cantitate mică prezentă este suficientă tru a produce simptome alergice supărătoare. Laptele este cel mai comun alergen. Se estimează că laptele conţine te 150 de substanţe alergene. Datorită acestui fapt, pot apărea tot felul de manifestări patologice în organism, Incercaţi să evitaţi folosirea lui. Se merită să faceţi o experienţă renunţând la acest articol alimentar vreme de o lună, pentru a vedea cum vă simţiţi.

⇒ Anumite alimente au un mare potenţial alergic (laptele, ciocolata, ouăle, alimente care conţin aditivi, precum tartazina, dioxid de sulf, metabisulfitul de sodiu) - aspect ce poate determina astmul bronşic şi rinita alergică.

⇒ Proteinele provenite din carne, produse lactate, ouă sunt abrazive (pot uza prin frecare) pentru mucoasele din organism. Ele induc un răspuns limfatic (producere de mucus) care poate provoca acumulări excesive de mucozităţi în tesuturile şi cavităţile din organism. Mucozităţile acumulate, împreună cu proteinele capturate pot umple interstiţiile şi ganglionii limfatici, cavităţile sinusurilor, plămânii etc.

Imbrăcaţi-vă bine extremităţile când este răcoare. Pe timp rece luaţi-vă haine călduroase care să protejeze mainile şi picioarele de îngheţ, păstrându-le la fel de calde ca şi fruntea. Pipăiţi-vă gleznele şi încheieturile şi vedeţi dacă sunt mai reci decât fruntea, iar dacă sunt, atunci luaţi măsuri.

Nu lăsaţi ca nimic stricat să polueze aerul din jurul casei (resturi menajere, gunoi de grajd, materiale intrate în putrefacţie).

Evitaţi să respiraţi gazele de eşapament produse de maşini, fumul de ţigară (pe cât posibil, nu acceptaţi să fiţi un fumător pasiv), nu inspiraţi sprayuri de niciun fel, scoateţi naftalina din casă; ea otrăveşte plămânii, sângele şi distruge sistemui nervos.

 Evitaţi frigul, pentru că în asemenea condiţii vasele de sânge ale pielii se contractă împingând sângele în alte părţi ale corpului, inclusiv cavităţile nazale. Umflările rezultate înrăutăţesc simptomele.

⇒ Exerciţiul fizic va ajuta la degajarea nasului, pentru că aduce relaxarea vaselor de sânge şi diminuează congestia. 

Produse naturale CaliVita recomandate in tratarea rinitei alergice:

- Noni suc clasic :1-1-1 linguri la adult, 1-0-1 linguri la copiii intre 10-17 ani, 1-1-1 lingurite la copiii pana in 10 ani, administrate inainte de masa; 2-3 luni continuu; actioneaza prin cresterea imunitatii si rezistentei organismului la boli importante cum ar fi alergia.

- Immunaid :1-1-1 la adult, 1-0-1 la copiii intre 10-17 ani, 0-1-0 la copiii pana in 10 ani; adminstrat dupa masa; 2-3 luni continuu; intareste sistemul imunitar prin normalizarea secretiei de imunoglobuline raspunzatoare de aparitia fenomenelor alergenice.

- Vitamina C 1000 :1-1-0 la adulti, 0-1-0 la copii intre 10-17 ani, administrata dupa masa; 3 luni continuu; este un bun imunostimulator si combate astfel alergiile declansate pe fondul alterarii mecanismelor imune sau, numai pentru copii, Lion Kids C Vitamin :1-1-0 dupa masa; 3 luni continuu.

- Evening Primrose Oil sau Omega 3 Natural Fish Oil :1-0-1 dupa masa la 30 de minute, acizii grasi nesaturati din compozitie ajuta la reglarea unor importante procese metabolice din organism conexe alergiei.

- Optional, se poate utiliza dispozitivul energetic de uz personal BioHarmonex, pe programele corespunzatoare de reglare energetica: Sistem respirator, Sistem imunitar.

- Optional se va consuma apa alcalina ( Aquarion), deosebit de benefica in eliminarea din corp a reziduurilor cu potential toxic-alergen, dezacidificarea sangelui, reglarea metoabolismului, normalizarea absorbtiei intestinale a nutrientilor, hranirea optima a celulelor si mai ales ridicarea imunitatii.

Observatie: Se pot administra impreuna cu alte preparate prescrise. 

Remedii naturale complemetare:
Dietă:
⇒  O dietă sănătoasă, bogată în betacaroten, vitaminele B5, B6, C şi E, seleniu, zinc, pigmenţi din plante, plus un bun echilibru al acizilor graşi esenţiali sunt surse naturale de substanţe antihistaminice, antiinflamatoare şi stimulatoare ale imunităţii. Ar fi ideal vreme de 1-2 luni să consumaţi în exclusivitate fructe, zarzavaturi, nuci şi seminţe (sau cel puţin cu predilecţie) şi să beţi sucuri de fructe şi zarzavaturi. Se recomandă următoarele sucuri:

■ Morcov - 1 pahar/zi. Morcovul este foarte bogat în vitamina A - utilă în bolile respiratorii, protejând sănătatea mucoaselor.
■ Urzică - 1 pahar/zi. Urzica are efecte antialergice, echilibrând activitatea sistemului imunitar.
■ Orz verde - 1 -2 pahare/zi (se poate folosi şi pudra de orz verde). Are efecte puternic antiinflamatoare şi este bogat în substanţe minerale. Combate formele alergice de boală şi întăreşte sistemul imunitar.

Alte recomandări dietetice:
✓ Alimentele bogate în magneziu si suplimentele alimentare de magneziu (Magnezi B6) sunt recomandate în cura antirinitică (magneziu stopează producerea histaminelor). Surse bogate de magneziu sunt: seminţe de floarea-soarelui, migdale, soia, nuci, alge marine, faină de grâu integrală, mei, spanac, banane, legume cu frunze verde închis, avocado, germeni de grâu.

✓ Cură de desensibilizare cu polen (Dr. Gillian McKeith - Hrană vie pentru sănătate). Polenul de albine poate fi folosit ca antidot pentru alergiile la mediul înconjurător. Cu o lună înainte de sezonul alergiilor se începe o cură de desensibilizare faţă de polen şi alţi alergeni (organismul se acomodează cu substanţe împotriva cărora reacţiona virulent). Se începe cura prin consumul câtorva granule de polen, apoi, treptat, se măreşte doza până se ajunge la o linguriţă pe zi. Când organismul s-a obişnuit cu polenul şi începe sezonul alergiilor, pacienţii pot creşte treptat cantitatea de granule de polen la 2 linguriţe zilnic.

✓ Se recomandă să se mestece câte o linguriţă de fagure de miere (aşa-numita „căpăceală”) de una până la 3 ori pe zi începând cu o lună înaintea sezonului propriu pentru guturai (alergie la polen). Acest remediu întăreşte rezistenţa la polenul plantelor locale. în acest caz, guturaiul fie nu va apărea deloc, fie va avea un caracter moderat. Este recomandată şi în tratarea rinitei alergice.

✓ Se consumă hrean ras: 2-3 linguriţe pe zi. Hreanul are efecte antibiotice puternice şi expectorante.

✓ Acizii graşi omega-3 au efect antiinflamator şi decongestionant. Folosiţi în alimentaţie seminţe de in (sub formă de pulbere) şi mai ales uleiul de in (1-2 linguri zilnic). Alte surse bune de acizi omega-3 sunt: uleiul de cânepă, rapiţă, coacăze negre, limba mielului.

✓ Miere propolizată - Se obţine punând în 8 linguri de miere (cea mai bună este de tei, de brad sau polifloră) 4 linguriţe de tinctură de propolis (se găseşte în magazinele naturiste şi apicole), după care se amestecă bine până se omogenizează. Se ia de 4 ori pe zi câte o lingură de miere propolizată, în cure de 3 săptămâni. Are efecte de eliminare a secreţiilor suplimentare de pe căile respiratorii, antimicrobiene şi stimulente imunitare foarte puternice.

Fitoterapie

 ✓ Extract glicerohidroalcoolic din muguri de Coacăz negru (se cumpără de la Plafar.  Urmaţi o cură de 4 săptămâni, administrându-vă zilnic 3 linguriţe. Fiecare doză poate fi înghiţită înaintea meselor principale (eventual diluţie în 50 ml apă). Acest preparat  gemoterapic are efect antiinflamator sistemic şi antialergic cu acţiune similară hormonilor corticosteroizi, fiind cu adevărat un „cortizon natural”.

✓ Se amestecă în cantităţi egale iarbă de Trei-fraţi-pătaţi şi Muşeţel - plantele bine uscate se măcină cu râşniţa electrică de cafea până când se obţine o pulbere fină. Se administrează din această pulbere câte o linguriţă, de patru ori pe zi, sublingual (5-10 minute), apoi se înghite cu puţină apă (sau ceai). Iarba de Trei-frai -pătaţi este un excelent expectorant şi un mijloc foarte eficient de prevenire a alergiei la polen (mai ales când este administrată din timp). Muşeţelul conţine substanţe antihistaminice ce combat reacţiile alergice şi are efecte antiinfecţioase puternice.

✓ Tinctură de Lemn-dulce - se face o cură de 10 zile cu tinctura de Lemn-dulce, timp în care se iau 4 linguriţe pe zi. După o pauză de 1-2 săptămâni, se poate relua. Acest preparat stimulează secreţia de cortizon natural, substanţă antialergică şi antiinflamatoare puternică - lucru ce conduce la evitarea crizelor rinitice. In plus, lemnul-dulce conţine substanţe care calmează tuşea, eliberează căile respiratorii de mucozităţi şi măreşte capacitatea imunitară i organismului.

Alte indicatii

✓ Rezultate foarte bune, chiar miraculoase, în tratarea alergiei la polen (fân) s-au obţinui prin folosirea uleiului de cătină. Intern, se administrează câte 20 de picături, de trei pe zi, luate pe o bucată de pâine uscată. De asemenea, badijonaţi mucoasa nazală cu ulei de cătină folosind un beţişor cu vată, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Tratamentul ajuta şi în cazul persoanelor care au mucoasa nazală uscată, nasul înfundat continuu şi simtul olfactiv (mirosul) diminuat.

 Propolis soluţie cu glicerina - Se amestecă o parte tinctură de propolis cu două părţi de glicerină (se cumpără de la farmacie). Se fac badijonări ale nărilor de 1-2 ori pe zi, timp ie 10-15 zile.

✓ Spălaturi nazale cu apă sărată - la un pahar de apă caldă se pune o linguriţă de sarr gemă sau marină şi se amestecă bine pentru a se omogeniza. Se pune această apă sărri caldă în palmă şi se trage pe nara stângă şi pe nara dreaptă, alternativ, pentru desfundarea căilor nazale. Acest procedeu este bine să se facă în fiecare dimineaţă, pentru drenarea căilor respiratorii, înlăturarea surplusurilor ar mucus, mărirea acuităţii olfactive (mirosului).

✓ Soluţia coloidală argiloasă - se obţine prin combinarea unei linguriţe rase de argilă cu o lingură de apă, după care totul se amestecă foarte bine cu o baghetă de lemn sau porţelan şi se lasă să stea vreme de 20 de minute. Se trage soluţia limpezită cu o pipetă (se găseşte în farmacii) şi se pun picături în nas - câte 40-50 în fiecare nară, de trei- patru ori pe zi. Tratamentul durează minimum trei săptămâni şi poate fi repetat de câte ori este nevoie. Efectele lui sunt spectaculoase în majoritatea formelor de guturai, rinită sau sinuzită.

✓ Inhalaţii - în jumătate de litru de apă fierbinte (mai eficient este o infuzie de muşeţel) se pun 3-4 linguri de alcoolatură de Tuia (se cumpără de la Plafar), apoi se acoperă capul cu un prosop, inhalându-se vaporii degajati. Procedura durează 5-10 minute, după care capul şi faţa se ţin învelite vreme de un sfert de oră, iar vreme de alte patru ore nu se va ieşi în frig. Procedura se poate face seara, înainte de culcare.

✓ Cataplasma cu hrean - Se dă o rădăcină de hrean prin râzătoare şi apoi se înveleşte într-o bucată subţire de pânza Cataplasma obţinută astfel se aplică pe rădăcina nasului şi pe frunte, pentru bolile care afectează căile respiratorii superioare. Se ţine hreanul pe piele vreme de 2-10 minute, cu atenţie însă, să nu producă arsuri, întrucât contine substanţe extrem de iritante pentru cei cu tegumentele sensibile. Nasul se desfundă aproape instantaneu şi începe să  fie eliminate secreţii din abundenţă, curăţindu-se astfel căile respiratorii superioare. Tratamentul se repetă o data pe zi, până la vindecarea completă.

Masuri de auto-asistenta:

- se consuma 2-3 cani pe zi de infuzie sau decoct de ciubotica cucului, o lingurita planta la 250 ml apa; este recomandata cand rinita este insotita de tuse; la decoct se adauga in cana un varf de cutit de bicarbonat dar numai dupa ce ceaiul s-a racit

- cuisoare si scortisoara, se fierb 4-5 g la o cana de apa, se consuma in cursul unei zile, are efect antivirotic

- decoct din fructe de maces, 2 lingurite planta la 500 ml apa, se beau 3 cani pe zi, caldute; se poate folosi si pentru inhalatii de 2 ori pe zi

- pune 2-3 picaturi de suc de lamaie in fiecare nara, de cateva ori pe zi.
 

Coșul este gol!

Categorii Produse Calivita