Incontinenţă urinară, enurezis

► Incontinenţa urinară

⇒ Incontinenţa urinară, eliminarea involuntară de urină, este adesea rezultatul unei leziuni sau a unei boli a tractului urinar. Această pierdere a controlului asupra vezicii urinare este extrem de neplăcută şi stânjenitoare, dar în multe cazuri poate fi semnificativ remediată prin exerciţii menite să întărească muşchii planşeului pelvian, precum şi prin schimbarea unor obiceiuri de viaţă. La femei, care sunt cel mai frecvent afectate, incontinenţa urinară provine adesea din slăbirea muşchiului colului vezicii (sfincterul uretral) sau din slăbirea muşchilor planşeului pelvian - cei care sprijină rezica şi uterul şi ajută la închiderea vezicii. Această slăbire poate fi provocată de îmbătrânire, de diverse afecţiuni (un tac cerebral de exemplu) cu efect negativ asupra nervilor ce acţionează muşchii respectivi, afectarea nervilor sau a unchilor propriu-zişi. Alte cauze pot fi iritarea învelişului intern al vezicii şi sensibilizarea muşchiului peretelui iez:cii, care se contractă în mod neaşteptat. La bărbaţi, incontinenţa poate fi şi efectul unor probleme ale prostatei.
⇒ Incontinenţa urinară poate apărea şi ca rezultat al stresului, al vezicii pline, al medicamentelor (diuretice, andepresive, tranchilizante, antihipertensive), dar şi datorită infecţiei vezicii generate de un consum redus de lichide, datorită nicotinei, a anumitor coloranţi alimentari, zahărului, cofeinei şi alcoolului.
► Enurezisul

 Enurezisul poate fi definit ca o micţiune inconştientă, activă şi completă, survenită noaptea, în timpul somnului, reducând o imaturitate sfincteriană (forma primară) sau o tulburare psihogenă (forma secundară). Afecţiunea poate reprezenta o consecinţă a altor boli: suferinţe ale rinichilor, vezicii sau căilor urinare, diabet zaharat sau insipid, unele tumori ale aparatului renal sau ale altor organe apropiate, afecţiuni ale sistemului nervos central (ex. spina bifidă). Enurezisul nocturn apare şi în urma unor traume psihice, fiind considerat uneori un semnal de maturizare întârziată a scoartei cerebrale. Frica, traume ale copilăriei, un caracter introvertit - pot crea fondul pentru manifestarea enurezisului.
In  numeroase cazuri, enurezisul poate constitui singurul simptom al unei boli epileptice. Statisticile medicale arată că una din zece femei se confruntă pe parcursul vieţii cu această manifestare, generatoare de stări jenante accentuate. Este recomandată o abordare cauzală, adică pe cât posibil, se vor îndepărta cauzelor generatoare de boală.

 alergiile alimentelor lactate pot avea un rol în mai multe situaţii decât noi ne putem imagina în mod normal. „De exemplu, ca medic internist specialist care de obicei am de-a face cu adulţi, eu personal am vazut un număr de copii, majoritatea băieţi, care încă scapă pe ei noaptea la vârsta de 8 sau 10 ani. Intrerupând consumul de produse lactate, acest lucru încetează.” 

Produse CaliVita recomandate in tratatrea incontenetei urinare, enurezisului la copii

    - Noni lichid  :1-2-1, lingurite inainte de masa, 3 luni continuu, intareste sistemul imunitar, rezistenta organismului la diverse manifestari asociate spinei bifide si protejeaza sistemul nervos al copilului.

    - Para Protex :1-0-1, in timpul mesei, 3 luni continuu, trateaza problemele reno-vezicale, sterilizeaza focarele microbiene existente prevenind astfel aparitia infectiilor.

    - Rhodiolin :1-0-1, dupa masa, 2-3 luni continuu, regleaza statusul emotional al copilului, somnul fiziologic si in acest mod se consolideaza echilibrul intre nivelul superior reprezentat de scoarta cerebrala si controlul sau asupra mecanismelor tractului urinar.

    - Optional, se poate utiliza dispozitivul energetic de uz personal BioHarmonex, pe programele corespunzatoare de reglare energetica: sistem urinar, sistem nervos

    - Optional se va consuma apa alcalina (dispozitivul Aquarion), deosebit de benefica in eliminarea din corp a reziduurilor cu potential toxic-alergen, dezacidificarea organelor, reglarea metoabolismului.

Observatie:

Nicturia la adultii poate fi datorita  probleme de prostata (in prostatita, adenom de prostata) sau ca o consecinta a diabetului zaharat. Racelile, inflamatii ale micului bazin, cistitele pot da nicturie la adulti. Vezi tratarea afectiunilor respective.

Remedii naturale complementare recomandate:

Părinţii joacă un rol important în vindecarea copilului de enurezis. Aşa cum am amintit, mulţi copii au probleme de natură psihică. Anumite traume sau spaime din copilărie i-au afectat serios. în cazul copilului emotiv, fricos, inhibat, părinţii trebuie să evite dojenirea acestuia. Dimpotrivă, îl vor încuraja purtând cu el o convorbire prietenească, prin care să-i explice că această suferinţă este trecătoare şi că vindecarea sa va depinde, în primul rând, de respectarea anumitor măsuri. Astfel, copilul nu va consuma seara niciun fel de lichid, iar noaptea, la ore fixe, va fi trezit pentru a merge la toaletă. în timpul somnului trebuie să fie bine învelit, deoarece frigul este unfactor ce grăbeşte emisia de urină. Mai ales zona mijlocului, a rinichilor şi picioarele trebuie să fie bine îmbrăca învelite.

Incontinenţa urinară este o afecţiune favorizată de anotimpul rece şi zilele înnorate şi ploioase. Majoritatea femeilor şi copiilor nu au extremităţile îmbrăcate corespunzător. Imbrăcaţi-vă bine extremităţile. îmbrăcămintea trebui' fie călduroasă, preferabil din lână sau bumbac (evitaţi materialele sintetice). De asemenea, încălţămintea nu trebuie să absoarbă şi să menţină umezeala. Noaptea, dormiţi încălţat cu ciorapi de bumbac.

Dormitul pe spate este o poziţie care conferă un somn profund, greu. Este recomandat să se doarmă pe „o parte’’ poate recurge la un artificiu pentru a ne deprinde în această poziţie. înainte de a merge la culcare, legaţi-vă la mijloc cu un fular şi faceţi la spate un nod consistent. Cu acest procedeu, evitaţi dormitul pe spate care favoriza enurezisul. Dacă peste noapte, fără să ştiţi, vă întoarceţi pe spate, nodul vă obligă să reveniţi la o altă poziţ corpului.

Peste zi, când simţiţi nevoia de a merge la toaletă, întârziaţi 5 minute, a doua zi măriţi întârzierea la 7-8-10 min. Astfel determinaţi vezica urinară să-şi mărească volumul.

Iată o metodă de întărire a sfincterului: urinarea în jeturi (oprind şi dându-i drumul brusc).

Pentru a identifica muşchii pelvieni încercaţi să opriţi jetul de urină. După aceea, cam de 5 ori pe zi, staţi întins şezând, cu genunchii puţin depărtaţi şi strângeţi aceşti muşchi câte 2-3 secunde, apoi relaxaţi-i câte 2-3 secu între reprize. Repetaţi ciclul. Va trebui să ajungeţi la şedinţe de 10 secunde de încordare a muşchilor. Controlaţ progresul încercând să vă opriţi în mijlocul urinării. Faceţi aceste exerciţii în fiecare zi.

Exerciţiile pentru planşeul pelvian practicate în timpul sarcinii şi după întăresc şi tonifică muşchii şi ajut prevenirea incontinenţei de stres. Dacă le faceţi regulat, veţi putea controla viteza şi uşurinţa cu care cop coboară în vagin în a doua etapă a travaliului. O coborâre controlată previne o posibilă incontinenţă urii provocată de întinderea muşchilor planşeului pelvian. Exerciţiile sunt indicate şi pentru bărbaţi şi femei ma vârstă.

Dietă:

□ Recomandările dietetice menţionate la pagina „Epilepsie, crize convulsive” pot fi folosite si in cazul acestor situaţii. Pentru vitaminele complexului B, atât de necesare funcţiunilor creierulu sistemului nervos se recomandă consumul de cereale integrale, pâine din faină integrală, orez brun sau negru,  fulgi de drojdie de bere, grâu încolţit. Adăugaţi şi valoroasele seminţe de in, de floarea-soarelui dovleac, migdalele şi nucile - bogate în calciu, magneziu, acizi graşi esenţiali, lecitină şi alte substi necesare maturării şi bunei funcţionări a sistemului nervos.

Cura cu polen - se consumă câte 1 linguriţă, de 2 ori pe zi, înainte de masă. Cura durează 3( zile. Se pot face 3-4 cure pe an. Polenul poate fi asociat cu miere şi lăptişor de matcă (se pot folosi cap: respectându-se pentru utilizare prospectul). Datorită proprietăţilor multiple, folosirea asociată a acestor produse stupului are un efect extraordinar chiar în formele de retard psihomotor la copii şi în cazuri de incontinenţă.

✓ Pulbere din Sunătoare, Roiniţă, Traista-ciobanului, Creţişoară - se administreaza  sublingual 1 linguriţă de pulbere de 4 ori pe zi, vreme de 2 luni. Pulberea se păstreaza 5 minute sub limbă, apoi se înghite cu puţină apă. Sunătoarea şi Roiniţa au un efect bun asupra sistemului nervos, iar Creţişoara şi Traista-ciobanului întăresc muscula sfincteriană şi vindecă afecţiunile inflamatorii de la nivelul tractului urinar.

Uleiul de Chiparos este un reechilibrant al sistemului nervos şi un foarte bun antispasmodic. Se administrează 2-4 picături, de 3 ori pe zi, cu o linguriţă de miere. Cura durează 2 luni.

✓ Extract hidrogliceroalcoolic din muguri de Stejar se administreză 1 doză de 1,5 ml de 2 ori pe zi, cu 15 mii înainte de masă. Extractul se pune în puţină apă, apoi se păstrează puţin în cavitatea bucală, după care se îngl Acest produs vegetal tonifică sfincterele urinare şi ajută la redobândirea controlului asupra lor. Un efect benefic are şi extractul din muguri de Mesteacăn.

Alte indicaţii:
✓ Baia de şezut cu sare. Se dizolvă 1 kg de sare grunjoasă în câţiva litri de apă fierbinte strecoară prin tifon şi se adaugă într-un vas cu apă caldă la temperatura de 37-38 de gi Celsius. Apa trebuie să cuprindă rinichii (nu inima). Baia durează 20 de minute. Se fac fiecare zi o baie, seara. O cură este de 21 de zile. După baie, corpul se poate şterge ci burete înmuiat în apă călduţă nesărată, apoi îl îmbrăcăm călduros. Apa sărată folosi dată poate fi reîncălzită de 4-5 ori.

✓ Baia caldă de şezut cu Coada-calului - 100 g de Coada-calului se lasă la macerat în rece de seara până dimineaţa, într-o găletuşă de 6 litri. Ziua următoare, maceratu înfierbântă până dă în clocot şi se adaugă la apa de baie. Baia durează 20 de minute. Se face de trei ori pe săptămână. Nu este permisă ştergerea după baie cu prosopul; se îmbraca imediat un halat de baie şi se stă o oră în pat, bine învelit, ca bolnavul să transpire. Apa de baie trebuie să acopere rinichii, dar să nu atingă zona inimii. Aceasta nu se aruncă, se mai poate folosi încă de 2 ori, reîncălzită. Coada-calului este o plantă ce a fost folosită cu succes în tratarea enurezisului. Alte plante care fi folosite sub formă de băi de plante sunt: Coada-şoricelului, Traista-ciobanului, Cimbru sau Cimbrişor, Sunătoare, flori de fân, paie de ovăz.

Obs.: Este bine ca băile să fie efectuate cu 2-3 ore înainte de culcare.
✓ Un alt procedeu cu efecte bune este păşirea energică în apă rece până la pulpe, 3-5 minute, după care alergaţi prin casă, până la încălzirea picioarelor.


Nu există produse în această categorie.