⇒ Afecţiune favorizată de condiţii socio-economice precare, subnutriţie, alcoolism şi imunodepresie, tuberculoza pulmonară este indusă de bacilul Koch (Mycobacterium tuberculosis). Există trei tipuri de astfel de germeni (uman, bovin şi aviar), capabili în anumite condiţii să producă boala la om şi la unele animale din vecinătatea sa. Caracterizată printr-o contagiozitate deosebită, tuberculoza pulmonară se manifestă prin simptome definitorii: oboseală fizică, scădere în greutate, scăderea poftei de mâncare, stări subfebrile, tuse prelungită, transpiraţii abundente, iar în cazuri mai avansate, prin stări febrile constante, adenopatii, tuse deasă cu expectoraţie abundent-purulentă şi chiar hemoptizie (prezenţa sângelui în secreţiile expectorate).

De obicei, un tratament abordat corect şi serios în faza de primoinfecţie tuberculoasă poate determina remisiunea bolii. In caz contrar, evoluţia afecţiunii tinde spre cronicizare, ajungând în câţiva ani în stadiul secundar sau terţiar.

⇒ Mult înainte de epoca „medicamentelor minune”, victimele tuberculozei mergeau la munte pentru tratament şi odihnă. Acolo, aerul proaspăt şi soarele i-a ajutat pe mulţi. Astăzi înţelegem că unii din aceşti bolnavi sufereau probabil de o carenţă de vitamina D şi soarele i-a ajutat să se vindece. Două grupuri de cercetători, lucrând independent, au constatat că forma activă a vitaminei D stimulează macrofagele - un tip de celule albe sanguine - să atace bacteriile care provoacă tuberculoza şi să încetinească sau chiar să oprească înmulţirea lor. Se recomandă băi de soare pentru bolnavii de tuberculoză şi alte boli pulmonare.

⇒ Celebrul clinician canadian, Sir William Osler scria, în secolul al XlX-lea, că evoluţia tuberculozei are mai mult de-a face cu ceea ce se întâmplă în mintea bolnavului decât în plămânii lui. De aceea, pentru un succes în indecare este nevoie de un psihic bun, voinţă puternică, încredere, bucurie şi pace a sufletului.    

Avertisment: pentru că bacilul Koch este foarte rezistent şi poate devasta repede plămânii, în cazul în care pacientul este slăbit, cu o imunitate coborâtă, este de dorit ca în prima fază să se apeleze la medicaţia clasică. Aceasta, deşi este brutală şi are şi multe efecte secundare (mai ales asupra ficatului şi stomacului), poate stopa momentan invazia acestui patogen periculos. Concomitent cu medicamentele puternice ce vor combate bacilul (dar nu vor stimula imunitatea corpului şi nici dezintoxica organismul, dimpotrivă) se va apela la celelalte remedii de mai jos şi mai ales, se vor respecta recomandările dietetice ce vor întări sistemul imunitar şi vor ajuta organismul să se refacă şi să contracareze efectele secundare ale medicaţiei.

Produsele naturale Calivita recomandate in  tratamentul tuberculozei:

  - Para Protex :1-1-1 dupa masa, intareste sistemul imunitar general si creste rezistenta organismului in lupta contra bacteriei tuberculoase) alternand dupa fiecare flacon cu Garlic Caps :1-1-1 dupa masa, are rol de antibiotic natural fiind adjuvant in sterilizarea focarelor infectioase). Se administreaza aceasta suita alternanta timp de 4 luni (Para Protex > Garlic Caps > Para Protex > Garlic Caps).

    - Ocean 21 :1-1-1 linguri inante de masa, 3 luni continuu, joaca un rol principal in accelerarea recuperarii de pe urma unor boli debilitante, in special tuberculoza si pneumonie; totodata imbunatateste starea generala de sanatate si vitalitate - destul de scazuta la pacientul cu TBC - printr-un aport optim de vitamine, minerale, enzime si aminoacizi; hraneste celula si oxigeneaza organismul in profunzime prin extractul de alge din compozitie; de asemenea, previne eventuale degenerari canceroase ale tesutului pulmonar.

    - Omega 3 :0-1-1 in timpul mesei, 3 luni continuu, are efect protector la nivel pulmonar prin reglarea si fluidizarea circulatiei locale

    - SambuRex :1-0-1 lingurite dupa masa, este eficient in afectiunile grave ale cailor respiratorii, unde actioneaza ca depurativ, antiinflamator, antispectic si antialergenic pulmonar).

Remedii naturale recomandate in  tratamentul tuberculozei:

□        Recomandările dietetice necesare abordării terapeutice a acestei boli le puteţi prelua de la pagina „Cancer pulmonar şi laringian”. într-un mod special încercaţi pe cât posibil să folosiţi suc de morcov combinat cu sfeclă roşie, suc de pătlagină, orz verde, varză şi lămâie.

Alte indicaţii alimentare:
Borş - se bea în fiecare zi 1/2 litru de borş, pe stomacul gol, înainte de mesele principale. Se pare că anumite substanţe active din borş blochează dezvoltarea bacililor care provoacă activitatea acestei maladii. Pentru mărirea eficienţei, se poate adăuga la prepararea borşului şi sfeclă dată pe răzătoarea mare.

Miere propolizată - este un remediu antiinfecţios excepţional pentru căile respiratorii având şi efecte imunostimulatoare foarte puternice. Se obţine punând în 8 linguri de miere (cea mai bună este de tei, de brad sau polifloră) 4 linguriţe de tinctură de propolis (se găseşte în magazinele naturiste şi apicole), după care se amestecă bine până se omogenizează. Se ia de 4 ori pe zi câte o lingură de miere propolizată, în cură de 6 luni. Propolisul contribuie la inhibarea dezvoltării bacilului Koch, favorizând resorbţia focarelor de infecţie. Cercetătorii de la National Heart&Lung Institute din Londra au descoperit că propolisul combate bacilul tuberculozei.

Gem de pătlagină - se umplu trei pungi de nailon cu frunze de pătlagină verzi, proaspete, bine îndesate. Se spală, li se taie codiţele, se pun la fiert cu apă cât să le acopere. Se fierb la foc mic, cu un capac. Când se înmoaie şi se strivesc uşor, se amestecă cu 2 kg de morcov curăţat, dat pe râzătoare. Când şi acesta este fiert bine, se adaugă 2 kg de miere de albine şi se mai fierbe totul câteva minute. Când se răceşte puţin, se pune în borcane de 800 g (ies cam 6-7 borcane). Se consumă timp de două zile câte trei linguriţe pe zi, apoi se creşte la trei linguri pe zi.

  Spirulină - se administrează 10 capsule pe zi, în cură de 30 de zile. După o pauză de 14 zile se mai poate face o cură. Spirulină este o algă ce conţine toţi acizii esenţiali şi neesenţiali, o multitudine de vitamine şi oligoelemente. Produsul are acţiune antioxidantă, măreşte capacitatea de apărare a organismului faţă de infecţii, creşte sinteza de hemoglobină, combătând anemia, reglează procesele digestive.

 Pulbere din seminţe de Schinduf - se consumă 1 linguriţă de pulbere de 4 ori pe zi. Seminţele de Schinduf au un efect anabolizant puternic (ajută la creşterea forţei şi masei musculare), stimulează procesele de regenerare din organism, sunt un puternic stimulent neuromuscular, măresc capacitatea de efort, reglează asimilaţia nutrienţilor şi pot fi folosite în subponderalitate, deficienţe de asimilaţie, diferite forme de anemie, atrofie musculară, convalescenţă, anorexie.

Fitoterapie: 

✓ Se face un amestec din cantităţi egale din Cimbru (Thymus vulgaris) şi Pătlagină (Plantago media). Se prepară o infuzie (10 minute) din 2 linguriţe amestec plante la o cană de apă clocotită. Se beau 3 căni pe zi. Ceaiul se îndulceşte cu miere. Pătlagina are proprietăţi antiinflamatorii, antitumorale (datorită alantoinei), emoliente şi cicatrizante, fiind de mare folos în toate bolile pulmonare. Cimbrul este un bun antiseptic pulmonar, expectorant şi calmant al tusei. Se face o cură îndelungată.

✓ Cura cu tinctură de Arnică (Amica montana). Se folosesc 50 de picături diluate în ceai sau 1/2 pahar de apă, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Proprietăţile sale de stimulare imunitară sunt foarte puternice.

Cura cu tinctură de lichen de piatră (Cetraria islandica). Se recomandă curele de lungă durată: 50-70 de picături diluate în 'A de pahar de apă se iau de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Lichenul de piatră este un redutabil fortifiant pentru plămâni şi are proprietăţi antitumorale şi antibiotice acţionând şi asupra bacilului tuberculozei, (pr. dr Constantin Părvu — Universul plantelor).

Cura cu pulbere de Iarbă mare (Inula helenium) - se foloseşte rădăcina sa, care are acţiune antibiotică, în special asupra bacilului Koch. Pe lângă faptul că stimulează imunitatea, ea ajută la eliminarea secreţiilor din plămâni arborele bronhie, calmează accesele de tuse şi uşurează respiraţia. Se ia sub formă de pulbere: 1 linguriţă rasă, trei ori pe zi, pe stomacul gol. Planta se ţine sub limbă zece minute, după care se înghite cu apă. Cura durează zile, după care se face o pauză de 14 zile, apoi se repetă. în pauză se poate consuma pulbere de muguri de plop.

Echinacea (Echinacea purpurea) - supranumită „planta imunităţii”, stimulează activitatea macrofagelor, ceea ce menţine funcţionarea sistemului limfatic la un ritm normal. S-a mai remarcat că extractul total de echinacea are acţiune antivirală, ce se manifestă în acelaşi sens cu a interferonului, spre deosebire de care are avantajul că este termostabil (nu este distrus de căldură). în cadrul unui studiu efectuat în Universitatea din Miinchen, s-a observat că extractul de echinacea stimulează înmulţirea limfocitelor T, cu 30% mai mult decât alte medicamente imunostimulatoare. Una din substanţele identificate în echinacea purpurea a dovedit şi efect anti-tumoral. Puteţi folosi capsule sau comprimate de Echinacea (de 500 mg). în cazul unui adult, pentru o stimulare viguroasă a organismului se vor lua 10 capsule sau comprimate zilnic, vreme de 21 de zile, apoi se ia o pauză de 14 zile. Se repetă acestă schemă de 3-4 ori. Puteţi folosi şi pulberea obţinută din planta bine uscată trecută prin râşniţa de cafea (1 linguriţă de 3-4 ori pe zi).

✓ Cura cu pulbere de Coada-calului (Equisetum arvense) şi Troscot (Polygonum aviculare). Se combină în proporţii egale cele două plante, apoi se macină prin râşniţa electrică de cafea. Se administrează 1 linguriţă de pulbere, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Ambele plante sunt foarte bogate în siliciu solubil ajutând la refacerea rapidă a ţesuturilor conjunctive distruse de infecţii. Troscotul are şi proprietăţi antitusive.

Ulei volatil de Cimbru (Thymus vulgaris) - se administrează uleiul volatil de cimbru, câte 2 picături de 3 ori pe zi, în cure de 10-20 zile. Este un antibiotic şi bronhodilatator redutabil, fiind şi un bun adjuvant în tratamentul tuberculozei.

Alte indicatii

  Se crede că Ginsengul (Eleutherococus senticosus) este cel mai puternic dintre adaptogeni şi unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru oboseală extremă. Numeroase studii la om şi animale au dovedit că Ginsengul poate spori energia şi rezistenţa la oboseală, îmbunătăţi performanţele mentale, spori rezistenţa generală la diverşi factori de stres, inclusiv la infecţiile microbiene şi virale, la eforturile extreme, lipsa de somn. II puteţi folosi sub formă de tablete, cel mai eficient fiind produsul Panax Ginseng .

  Cura cu argilă - Argila este foarte utilă în această boală datorită bogăţiei de substanţe minerale care ajută la refacerea plămânilor. Se pune o lingură de pulbere de argilă într-un pahar de apă. Se amestecă bine (cu o lingură de lemn) şi se lasă la macerat de seara până dimineaţa. Dimineaţa, se amestecă bine şi se bea ca atare. Cura durează 30 de zile.

✓ Preparatul de aloe, miere şi propolis

  • Miere de albine - 1.000 g;
  • Propolis (dat pe râzătoare de plastic sau de sticlă) - 20 g;
  • Aloe (frunze, date prin râzătoare de plastic sau de sticlă) - 750 g.

Este bine ca planta de aloe să fie de 3-5 ani. înainte de recoltare, planta să nu se ude timp de 5 zile. Toate acestea se pun într-un borcan de sticlă şi se ţin la rece timp de 5 zile, după care se administrează astfel: primele 5 zile se ia câte o lingură dimineaţa şi la prânz, cu 2 ore înainte de masă, apoi, restul curei, se ia câte 1 linguriţă dimineaţa şi la prânz, cu 2 ore înainte de masă. Durata tratamentului este de 3 săptămâni, până la 2 luni. Cura se poate repeta, după o pauză de 7 zile. în perioada de recrudescenţă a infecţiei tuberculoase nu trebuie să uităm că produsele de Aloe reprezentau medicamentele tradiţionale în tratamentul afecţiunii. Medicina rusă a obţinut rezultate remarcabile utilizând fiertura de Aloe şi soluţie de Aloe Arborescens. Planta de Aloe (mai ales gelul intern) conţine agenţi antitumorali, imunostimulatori şi acţionează în vederea detoxifierii organismului.

Cataplasme cu hrean: Se dă o rădăcină de hrean prin râzătoare şi apoi se înveleşte într-o bucată subţire de pânză. Cataplasma obţinută astfel se aplică pe zona pieptului. Se ţine hreanul pe piele vreme de 2-10 minute, cu atenţie însă, să nu producă arsuri, întrucât conţine substanţe extrem de iritante pentru cei cu tegumentele sensibile.

Observaţii:

Sunt indicate drumeţii prin pădurile de munte (mai ales păduri de conifere) - aerosolii din zona de munte au efecte calmante, revigorante, având o acţiune extrem de binefăcătoare asupra persoanelor stresate, surmenate intelectual, obosite. Dintre afecţiuni, aerosolii sunt extrem de eficienţi în tratarea astmului bronşic, a bronşitei infecţioase cronice, a pneumoniei recidivante şi a TBC-ului, rinitei, sinuzitei, amigdalitei.

Să se practice respiraţia abdominală (a se vedea pagina „Aerul - elementul cel mai vital ).

  Expunerea moderată Ia razele de soare face să crească atât numărul de globule albe cât şi capacitatea acestora de a lupta împotriva infecţiilor. De asemenea, razele solare determină creşterea cantităţii de gamaglobulină - o proteină ce ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor. Lumina soarelui distruge bacteriile patogene şi microbii şi chiar unii viruşi. Faceţi băi de soare, evitând expunerea în timpul soarelui puternic, cât şi orice arsură.

Coșul este gol!

Categorii Produse Calivita