Candidoza

Numite şi candidoze, infecţiile cu candida pot apărea pe orice mucoasă sau zonă cutanată umeda. In vagin candidoza produce o scurgere vâscoasă şi albicioasă, însoţită deseori de mâncărimi si usturime.

Candidoza este cauzata de ciuperca Candida care se afla in mod natural in organismul uman, mai exact in mucoasa bucala, intestinala si vaginala. Tratamentul cu antibiotice dezechilibreaza pH-ul acestor mucoase si ciuperca se inmulteste rapid, determinand leziuni cu aspecte clinice variate in functie de localizare.

La mucoasa bucala, apar leziuni erozive sau depozite albicioase detasabile, insotite de senzatii de arsura, mai rar de durere. Se intalneste la sugari, la diabetici si la cei care au luat antibiotice in cantitati mari-apar la colturile gurii, zabalute.

La mucoasa vulvo-vaginala se instaleaza o inflamatie, roseata, uneori eroziuni, insotite de senzatia de arsura, mai ales de mancarime, adesea intensa si de o secretie purulenta care determina aparitia de leziuni pustuloerozive pe tegumentul invecinat, frecvent la diabetici si la femeile care s-au tratat cu metronidazol, pentru o tricomonaza vaginala.

Candidozele bucale - sau aftele - duc la apariţia pe pereţii cavităţii bucale şi pe limbă a unor ulceraţii albicioase, usturătoare şi uşor umflate. Candida mai poate afecta mameloanele şi pielea dza jurul unghiilor. Bebeluşii pot avea eriteme infectate cu candida; de obicei acestea sunt de culoare roşu aprins cu pete albicioase. Infecţia cu candida generalizată la nivelul întregului corp este o boală rară, dar gravă.

Candida albicans este o ciupercă ce trăieşte de obicei în intestine, împreună cu multe alte tipuri de microorganisme. Acestea sunt cunoscute sub numele generic de floră intestinală. Cercetătorii au descoperit că atunci când devind supărătoare, înseamnă că a intervenit ceva care a deranjat ordinea naturală fragilă a organismului. Ce mod mai bun de a lupta cu aceste deranjamente, decât soluţia naturală care va da organismului posibilitatea să-şi refacă singur echilibrul? Una din cauzele principale ale candidozei este modificarea echilibrului bacterian din organism datorita folosirii antibioticelor. Şi regimul alimentar dezechilibrat poate tulbura acest echilibru.

⇒ Antibioticele - imunosupresoare severe - sunt prescrise pentru zeci de afecţiuni banale. In procesul de distrugere a bacteriilor pentru care sunt prescrise, ele omoară de asemenea şi flora intestinală saprofită, în special lactobacteriile, afectând sever digestia şi asimilarea substanţelor nutritive, tocmai atunci când organismul are mai multă nevoie de ele. Lactobacteriile sunt singurii factori care pot ţine sub control candida şi alte ciuperci dăunătoare; de aceea, în urma unea cure de antibiotice, candida găseşte totdeauna un câmp propice pentru dezvoltare, răspândindu-se în întreg organismul. Un prim efect al infecţiei cu candida este inhibarea sistemului imunitar, ceea ce înseamnă că medicamentele pe care le luaţi pentru a combate boala afectează mecanismele naturale de apărare a organismului împotriva respectivei afecţiune. Când antibioticele sunt însoţite de corticosteroizi - alte substanţe frecvent prescrise - efectul distructiv asupra sistemul imunitar creşte considerabil.

Infecţia cu candida poate fi declanşată de orice factor care produce dezechilibre la nivelul florei bacteriene in corp - de exemplu, sănătate precară, sarcină, stres, depresie, tratamente cu antibiotice, steroizi administraţi oral, pilule contraceptive. Alte posibile cauze includ diabetul necontrolat, hipoaciditatea gastrică, un consum mare de alimente conţinând drojdie, de alcool şi carbohidraţi rafinaţi (ca zahărul şi făina albă).

Stomatita şi ulceraţiile bucale
⇒ Cauzele multiple ale ulceraţiilor bucale, numite ulceraţii aftoase, includ deficienţa vitaminică, deranjamentele stomacale, sensibilitatea la anumite alimente, infecţii, răni (provocate de muşcatul limbii sau obrazului ori de o proteză stricată). Ulceraţiile se produc mai ales dacă suntem obosiţi sau sub influenţa stresului. Uneori ele pot fi simptome ale boli mai grave, cum ar fi tuberculoza, o infecţie cu Herpex simplex, boala celiacă, maladia Iui Crohn, anemia sau leucemia.

⇒ Evitaţi să folosiţi pastă de dinţi conţinând sulfatul de lauril de sodiu, deoarece aceasta poate vătăma mucina protectoare din mucusul gurii. Folosiţi o pastă de dinţi pe bază de argilă, extracte din plante şi/sau cărbune vegetal.

⇒ Stresul cronic şi stările psihice negative cum sunt tristeţea, zbuciumul lăuntric, anxietatea, îngrijorarea, nemulţumirea, insatisfacţia, tensiunile scad dramatic eficienţa sistemului imunitar, făcând astfel organismul sensibil faţă genţii patogeni.  De asemenea, dezvoltaţi trăsăturile pozitive ale spiritului, cum ar fi voia bună, recunoştinţa şi consideraţia faţă de alţii.

în cazul unei depresii imune, este strict necesar să faceţi zilnic exerciţiu fizic. Acesta va aduce beneficii incredibile intregului organism: stimulează imunitatea, circulaţia sanguină, reglează digestia şi asimilaţia, combate stresul şi depresia. Mai ales exerciţiul în aer liber, plimbările prin pajişti şi păduri, urcatul dealurilor şi munţilor au efecte remarcabile.

⇒ Pentru a asigura sănătatea mucoasei bucale şi a întregului organism, hidrataţi-l bine, consumând 6-8 pahare de apă zilnic, iar când transpiraţi abundent chiar şi mai mult. Deseori aftele apar când uităm să consumăm apă.

Este necesar să eliminaţi din dietă zaharul alb şi produsele care îl conţin înlocuindu-1 cu miere şi cu fructe proaspete. Zahărul alb este un imunosupresor, scăzând capacitatea fagocitară a globulelor albe. De asemenea, grăsimile saturate, uleiurile rafinate, margarina şi alte grăsimi prăjite deprimă sistemul imunitar.

Produse naturale CaliVita recomandate in tratara candidei:

- Oregano Oil:-4-4-4 picaturi in pahar cu apa si suc de lamaie, dupa masa, blocheaza prin efectul anti-fungic dezvoltarea Candidei .
- Acidophilus :sau ProBioBalance- 0-1-1 la copiii ce fac candidoze in urma tratamentului indelungat cu antibiotice, respectiv 1-1-1 la adulti, mai ales femei, administrat in timpul mesei,3 luni continuu, echilibreaza ph-ul, flora bacteriana si tranzitul intestinal, prevenind astfel recidivele.
- Liquid Clorophyll:-1-1-1 lingurite inainte de masa la adult, respectiv 1-0-1 inainte de masa la copil, combate mirosurile interne neplacute datorate infectiei si curata organismul de toxinele ciupercii.
- Evening Primrose Oil:-1-0-1 inainte de masa, 3 luni continuu, regleaza dezechilibrele hormonale la femeie ce presupun si aparitia candidozelor.
- Para Protex:-1-0-1 la copii si 1-1-1 la adulti, dupa masa, 2-3 luni continuu, are rol antifungic si antibacterian realizand astfel o paraprotectie a sistemului imunitar.

Legenda:
1-1-1 (o tableta/capsula/lingura dimineata, una la pranz si una seara)

Recomandat ar fi sa se consuma apa alcalina (vezi aparatul Aquarion), al carei rol in privinta prevenirii / stoparii acidozei care sta la baza oricarei boli. Este deosebit de important prin faptul ca un consum regulat al acestei ape duce la eliminarea din corp a metabolitilor cu potential toxic-cancerigen, dezacidificarea organelor si tesuturilor, normalizarea absorbtiei intestinale a nutrientilor, hranirea si hidratarea optima a celulelor, curatirea colonului, ridicarea imunitatii, oxigenarea intregului corp si in special a creierului. Efectele se manifesta atat la nivelul celor 3 sisteme anatomice de baza - neuronal, hormonal si imunitar (aflate intr-o stransa interconectare) - precum si la nivelul organelor si al circulatiei sanguine.

Remedii naturale complementare

□ Vă puteţi creşte rezistenţa la candidoze şi alte tipuri de infecţii, întărindu-vă imunitatea printr-un regim alimentar sănătos, exerciţiu fizic zilnic şi multă bucurie.

Obs.:
a) Pentru a înţelege mai bine cum funcţionează sistemul imunitar şi cum poate fi stimulată acţiunea acestuia studiaţi pagina „Planul de fortificare a sistemului imunitar” .

b) Folosiţi recomandările dietetice pe care le găsiţi la pagina „Infecţie cu HIV; SIDA”. In plus, iată câteva indicaţii:

✓ Cercetările au arătat că beta-carotenul suplimentar măreşte numărul de limfocite T sau celule „ajutătoare” din sistemul imunitar. Şi în laborator, adăugarea de beta-caroten stimulează celulele imunitare neutrofile să respingă infecţia micotică Candida albicans, cunoscută popular ca aftă, care atacă şi bolnavii de SIDA şi alţii cu sistemul imunitar slăbit. Consumaţi alimente bogate în betacaroten (beţi şi sucuri): uleiul de cătină şi fructul de cătină, morcovul, spanacul, dovleacul cu miezul portocaliu, pătrunjelul, coacăzele, măceşele, avocado.

✓ Consumaţi moare (zeama de la varza murată) pentru că are capacitatea de a regla flora intestinală. Vă puteţi prepara varza murată fară să folosiţi sare prea multă, dar adăugând bucăţi de hrean (poate fi şi ras). Hreanul are o capacitate extraordinară de conservare. Fermenţii lactici ai verzei acre, dezinfectanţi puternici ai tractului intestinal, trebuie păstraţi intacţi. De aceea, se cuvine să nu spălăm varza acră, pe care este judicios s-o folosim crudă în consum.

✓ Usturoiul conţine substanţe fungicide, fiind o armă bună împotriva micozelor. Poate fi consumat întreg sau sub formă de extract.
Când aveţi ocazia, consumaţi dude, mure, zmeură şi afine care sunt bogate în antioxidanţi şi combat candidozele.

Fitoterapie
✓ Clătirea gurii şi gargară cu un decoct preprat din gălbenele, coji de nucă, salvie.

✓   Decocotul se prepară prin fierberea vreme de 5 minute a câte 2 linguri din fiecare plantă într-un litru de apă. Se lasă 10-15 minute acoperit, apoi se filtrează. Clătiţi-vă cavitatea bucală cu acest ceai de mai multe ori pe zi. Menţineţi cât mai mult timp ceaiul în contact cu cavitatea  bucală. Gălbenelele sunt un excelent antifungic, cojile de nucă au puternice efecte antiinfecţioase şi cicatrizante. Salvia are proprietăţi antiseptice, cicatrizante şi astrigente.

 Pulbere preparată din următoarele plante: muguri de plop, gălbenele, zmeur, salvie. Râşniţi amestecul prin râşnita de cafea şi luaţi din el câte o linguriţă, de 4 ori pe zi. Păstraţi pulberea sub limbă 5 minute, apoi înghiţiţi-o cu apă şi eventual cu puţină miere.

✓ Cură de Samburex cu echinacea.(2-1-1). Se va face o cura de vreme de 21 de zile. După o pauză de 14 zile se mai poate face o cură. Un experiment citat în revista Planta Medica dovedeşte rolul jucat de Echinacea în stimularea producţiei de interferoni a sistemului imunitar. Interferonii sunt compuşi din una sau mai multe proteine care se formează atunci când celulele sunt atacate viruşi. Ei combat infecţiile virale din organism. Studiul a arătat totodată că Echinacea stimulează producerea organism de limfocite T şi alte celule albe. Echinacea stimulează activitatea macrofagelor, ceea ce meni funcţionarea sistemului limfatic la un ritm normal. Am folosit aceast produs pentru forme cronice, severe şi reble de candidoze, forma ulcerativă care devastase prin rănile pe care le produsese cavitatea bucală şi am rămas impresionat de rezultatele pozitive obţinute.

✓  Proposept (procurat de la magazinele cu profil apicol) - luaţi de 3 ori pe zi câte un comprimat; după ce l-ati terminat, nu mâncaţi şi nu beţi nimic timp de o jumătate de oră. Propolisul este un bun imunostimulent.

✓  Folosiţi apa de gură „Floral” (procurată de la magazinele cu profil apicol) diluată în ceai de Gălbenele; faceti gargara şi clătiţi- vă gura de mai multe ori pe zi.

Tratamente naturale conexe:

-pentru candidoza bucala este indicata gargara cu ceai de galbenele: 2 lingurite de flori oparite cu o cana de apa. Se poate folosi si tinctura de galbenele (se gaseste la plafar), dar se poate prepara si in casa: o mana de flori de galbenele se pune la macerat 14 zile la soare, intr-un litru de rachiu. Se amesteca cu ceai de musetel si o lingurita de bitter suedez si se face gargara de 2-3 ori pe zi.
-se fac spalaturi cu decoct de patrunjel, afine sau gutui.
-se face gargara in candidoza bucala cu infuzie de levantica : 5 g la 250 ml apa.
-se fac irigatii in cazul candidozei vaginale cu decoct de galbenele : 2 linguri la 500 ml de apa.
Se pot folosi in aplicatii locale, alcoolul iodat si salicilatul, precum si fenoseptul diluat 1/3-1/5 in alcool sanitar


Nu există produse în această categorie.