Herpesul este o afectiune virala a pielii, care apare in zona bucala: coltul gurii, buze, nas sau, in regiunea genitala. Formarea basicutelor transparente, care devin rapid maronii si se usuca, este precedata de furnicaturi si mancarimi neplacute. Cojile cad, fara sa lase urme sau cicatrici. Virusul este transmis chiar din primii ani de viata si ramane in corp, pana cand este activat, din nou, de un stimul sau cand sistemul imunitar sufera o tulburare: gripa, insolatie, menstruatie, stres, probleme psihice, stare de epuizare.

In cazul herpesului genital este vorba de acelasi virus, cu aceleasi manifestari, desi aici veziculele pot lua forma unei adevarate ulceratii. La femei, herpesul se dezvolta in vagin si de aceea este mai greu de detectat.

Informatii utile:

Herpesurile sunt băşicuţe sau ulceraţii care apar pe sau în apropierea buzelor ori în jurul nasului. De obicei există semne care avertizează că un herpes este pe cale să erupă: mâncărime şi usturime, fierbinţeală locală, durere şi iritaţii. Peste o zi sau două apare o băşicuţă care creşte şi apoi erupe formând o ulceraţie, care treptat se apropie de o crustă şi se usucă.

 Herpesurile sunt cauzate de obicei de viruşii Herpes simplex de tip I. După o primă infectare, fie se instalează imunitatea faţă de o infecţie ulterioară, fie virusul rămâne în stare latentă în piele, până este reactivat de ceva. De cele mai multe ori, declanşatori ai unei noi erupţii pot fi: boli infecţioase febrile pneumonie, meningita, infecţii intestinale), expunerea la temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute, lumina puternică, stresul, mici traumatisme ale gurii (extracţii, plombe, gingivite), oboseala şi extenuarea, menstruaţia, alimentaţia deficitară sau diferite intoxicaţii.

 Infecţia cu o altă tulpină de virus herpetic, Herpes simplex tip II, duce la vezicule şi răni în zona genitală. Virusul fi transmis pe cale sexuală şi, de asemenea, poate trece de la mamă la copil în timpul naşterii.

 Citomegalovirusul este un virus A.D.N tot din familia Herpes virus. Citomegalovirusul este transmis prin actul cu saliva şi urina contaminate şi prin globulele albe (transfuzie). Se crede că, odată pătruns în organism, ciclomegalovirusul se stabileşte în limfocite şi rămâne pentru toată viaţa (este discutabil acest fapt). Citomegalovirusul este responsabil de infecţii congenitale şi, la orice vârstă, de infecţii latente, care frecvent nu dau niciun simptom sau se prelungesc printr-o febră prelungită cu mononucleoză sangvină, eventual asociată cu hepatită, o pneumopatie sau o encefalită. Infecţia poate, de asemenea, să declanşeze o formă deosebit de gravă de retinită.

Produse naturale CaliVita recomandate in tratarea herpesului simplex:

- Para Protex :1-0-1 la copii dupa 5 ani si 1-1-1 la adulti, in timpul mesei, poseda efect antiviral intervenind activ in lupta organismului cu virusul herpetic.

- Virago :1-0-1 dupa masa, ridica imunitatea generala, potentand sistemul imunitar contra micro-organismelor virale, bacteriene, fungice.

- C 500 :1-0-1 la copiii mai mari de 5 ani, respectiv C 1000 :1-1-1 la adulti, administrate dupa masa, are efect de ridicare a imunitatii locale si generale.

- Liquid Clorophyll :1-0-1 inainte de masa la copii, respectiv 1-1-1 inainte de masa la adulti), are rol de eliminare eficienta a toxinelor virale din corp, precum si de creare a unui mediu organic alcalin indezirabil virusului.

- L-Lysine Plus :1-0-1, dupa masa, previne si combate infectia cu virus herpetic.

Observatie: Se fac fac 3-4 cure pe an pentru intarirea sistemului imunitar si preventia recidivelor.

Remedii naturiste complementare:

Pentru informaţii suplimentare, studiaţi atent pagina „Planul de întărire a sistemului imunitar”.

Dietă:
□ Se crede că virusul herpetic există în fiecare organism, stând în stare latentă şi fară să se poată manifesta, decât în cazul în care găseşte condiţiile optime, favorizate de un sistem imunitar slăbit şi un mediu intern toxic. Puteţi preveni herpesurile, dezintoxicând organismul şi stimulând imunitatea. Adoptaţi o dietă sănătoasă, consumaţi multe crudităţi (puteţi lua un supliment folosind sucurile: orzul verde, morcovul, sfecla roşie, lămâia, strugurele, uleiul de cătină etc.) dormiţi suficient şi faceţi exerciţiu fizic în fiecare zi. Pentru rezultate mai puternice, se poate apela la o cură de sucuri şi crudităti.

Folosiţi zilnic usturoiul în alimentaţie, datorită capacităţii antivirale a acestuia şi pentru faptul că este bun stimulator al imunităţii organismului.

Cura cu polen — se consumă câte 2 linguriţe, de două ori pe zi, înainte de masă. Cura durează 30 de zile. Se pot face 3 cure pe an. Consumul de polen determină intensificarea acţiunii sistemului imunitar în sensul fagocitării formaţiunilor tumorale, creşterea producţiei de celule imunocompetente, precum şi a producţiei de anticor specifici.

Uleiul de cătină este un tonic general al organismului şi un stimulent de excepţie al sistemului imunitar. Folositi intern 40 de picături de ulei de cătină, luate de 2 ori pe zi pe o bucăţică de pâine uscată.

Miere propolizată - este un remediu antiinfecţios excepţional având şi efecte imunostimulatoare foarte puternice. Se obţine punând în 8 linguri de miere (polifloră) 4 linguriţe de tinctură de propolis (se găseşte în magazine naturiste şi apicole), după care se amestecă bine până se omogenizează. Se ia de 4 ori pe zi câte o lingură de miere propolizată, în cure de 3 săptămâni. Se aplică şi extern, cât mai repede de la momentul apariţiei leziunii herpetice, tinctură de Propolis pe locul afectat. Acest lucru se realizează cu ajutorul unei pipete. Se pune câte o picătură, se lasă puţin să se zvânte, apoi se poate repeta. Folosit extern, propolisul combate acneea, negii, diverse ulceraţii, zona zoster şi herpes simplex.

 Fitoterapie:  

Tinctură de Lemn-dulce - la adulţi se administrează 1 linguriţă de tinctură diluată în puţin ceai sau apă, de 3 ori pe zi, în cură de 3 săptămâni. La copii, doza este de 1/2 inguriţă, de 3 ori pe zi. După o pauză de 3 săptămâni se mai poate face o cură. Producţia de anticorpi poate fi potenţată de glicirizină (un compus din Lemnul-dulce) şi producţia de interieukina-l. Glicerizina inhibă creşterea mai multor viruşi ADN şi ARN, inactivând ireversibil particulele virusului Herpes simplex. Administrarea de Lemn-dulce este contraindicată în cazurile de hipertensiune gravă şi sarcină. Persoanele care fac tratamente cu medicamente care conţin digoxină nu vor lua intern Lemn-dulce.

 ✓ Cură cu Samburex cu Echinacea (pentru adulţi),(2-2-1) timp de 20 de zile. Copiii vor putea folosi preparate pe bază de Echinacea după vârsta de 3 ani. Un experiment citat în revis Planta Medica dovedeşte rolul jucat de Echinacea în stimularea producţiei de interferoni ai sistemului imunita Interferonii sunt compuşi din una sau mai multe proteine care se formează atunci când celulele sunt atacate de  viruşi. Ei combat infecţiile virale din organism. Studiul a arătat totodată că Echinacea stimulează producerea organism de limfocite T şi alte celule albe. Echinacea stimulează activitatea macrofagelor, ceea ce menţii funcţionarea sistemului limfatic la un ritm normal. De asemenea, extern puteţi folosi cu succes tinctură de Echinacea. Un tampon de vată se îmbibă în această tinctură şi se tamponează locul unde simţiţi că în curând va apărea leziunea herpetică. Faceţi acest lucru de mai multe ori pe zi şi veţi observa că nu va mai apărea.

✓ Tinctură de muguri de Plop are efecte antiherpetice şi antiinflamatoare. Pentru concentrarea acestui preparat si mărirea eficienţei lui se pune o linguriţă de tinctură de muguri de Plop într-un căpăcel (de ex. al unui borcan de 400g) şi se lasă câteva minute pentru ca o parte din alcool să se evapore până când preparatul devine mai vâscos, mai concentrat. Preparatul trebuie ţinut sub observaţie pentru a nu ne trezi că nu mai avem niciun pic de tinctură. Cu un beţişor cu vată îmbibat în tinctură de muguri de plop concentrată se tamponează zona afectată de 3-4 ori pe zi. In multe cazuri efectele sunt excelente.

✓  Uleiul esenţial de arbore de Ceai ajută Ia vindecarea majorităţii tipurilor de infecţii cutanate. Acest ulei esenţi are proprietăţi antivirale şi antifungice puternice, cât şi un efect calmant. Aplicaţi pe zona infectată o picătu nediluată.

✓  Aplicaţi unguent de Roiniţă pe zona afectată. Roiniţa are proprietăţi antivirale.

✓  Lumânărica. Cercetări recente asupra florilor de Lumânărică au demonstrat „in vitro” acţiunea antivirală asupa virusului herpetic. Se administrează sub formă de tinctură, din care se iau 7-8 ml de două ori pe zi, diluate în puţii apă caldă.

□  Herpes genital
✓ In cazul herpesului genital, pe lângă remediile de folosinţă internă recomandate anterior, se fac instilaţii (spălături vaginale cu decoct de plante. Se fierb timp de 5 minute, într-un litru de apă, 2 linguri de Sunătoare, 2 linguri de flori de Gălbenele şi 3 linguri de Năprasnică. După 10 minute se filtrează bine. Se lasă să se răcească, se adaugă 2 linguri de tinctură de muguri de Plop şi se face cu acest preparat spălătura vaginală. Cu ajutorul irigatorului se introduce infuzia în vagin. După introducerea infuziei, trebuie să găsiţi o poziţie a corpului aşa încât bazinul să fie suficient de înclinat ca preparatul să pătrundă în profunzimea vaginului. Se menţine această poziţie vreme de 10-15 minute, pentru ca preparatul să-şi poată exercita efectele, după care se revine la poziţia normală. Tratamentul cu aceste spălături se va face o dată la două zile, vreme de 10-14 zile, după care se va putea relua la nevoie, după pauză de o săptămână. Plantele folosite au efecte imunostimulente, antivirale, antiinflamatoare.

□  Infecţia cu citomegalovirus
✓ Extract glicerohidroalcoolic 1DH din mlădiţe de Cătină roşie (Tamarix gallica L.). Acest extract stimuleaza linia eritropoietică şi trombocitară (de formare a globulelor roşii şi trombocitelor) şi este bun hepatoprotector, fiind utilizat în hepatite virale cu citomegalovirus şi virus Epstein Barr (produce mononucleoza infecţioasă). Urmaţi o cură de 4 săptămâni. Faceţi apoi o pauză, de 14 zile, apoi puteţi relua. Fiecare doză poate fi înghiţită înaintea meselor principale (eventual în diluţie cu puţină apă),

Mod de administrare:

Adulţi: - 1 doză de 1,5 ml, de 2-3 ori pe zi, înainte de mesele principale.

Copii: - de 1 lună, 5-10 picături pe zi, înainte de masă;

         - între 1-6 luni, 10-25 de picături pe zi, înainte de masă;
          -între 6-12 luni, 15-30 de picături pe zi înainte de masă;
          -Peste 1 an, 20-50 de picături pe zi, înainte de masă.
✓ Alternant cu extractul de Cătină, puteţi folosi extractul glicerohidroalcoolic IDH din mlădiţe de Măceş (Rosa canina L.), folosind 2 doze pe zi pentru adulţi şi 1 doză pe zi pentru copii. Acest extract este un tonic general şi vitaminizant, având proprietăţi antiinflamatoare şi antialergice, favorizând creşterea la copii. Poate fi folosit în tratarea herpesului recidivant.

Pentru un copil infestat cu citomegalovirus, veti putea folosi:

✓ Extractul glicerohidroalcoolic IDH din mlădiţe de Cătină roşie şi extractul glicerohidroalcoolic IDH din mlădiţe de Măceş. Mai poate fi folosit şi extractul glicerohidroalcoolic din muguri de Porumbar.
De asemenea, va putea consuma diverse sucuri (în cantităţi mici, adecvate vârstei lui):
→ morcov cu puţină sfeclă roşie (excelente pentru funcţionarea ficatului şi stimulente ale imunităţii şi dezvoltării generale).
→ cătină (un excelent hepatoprotector, vitaminizant şi stimulent imunitar).
→ afine sau coacăze (excelente pentru întărirea generală a organismului şi bogate în antioxidanţi puternici).
→ orz verde (puternic tonifiant al întregului organism).

Este recomandat ca dieta copilului să conţină cât mai multe alimente crude (fructe, zarzavaturi). De asemenea, foarte important este şi consumul regulat de seminţe crude (floarea-soarelui, dovleac, in, susan) şi sâmburi de migdale care îi vor fortiflca organismul. După vârsta de 3 ani va putea suplimenta paleta procedurilor şi remediilor folosind propolisul si Echinacea. Pentru a afla mai multe detalii în legătura cu dieta şi alte proceduri pe care le puteţi aplica, studiaţi pagina „Rahitism; tulburări de creştere la copii; subponderalitate; denutriţie”.

Recomandari si masuri de auto-asistenta:

- pentru calmarea mancarimilor: aplicati pungi de gheata timp de aproximativ o jumatate de ora pe regiunile afectate, frecati cu ulei de arbore de ceai, de musetel sau de lavanda

- pentru uscarea mai rapida a veziculelor: vitamina C combate focarele de infectie

- aplicati pasta sau alifie de zinc ori tamponati cu ulei de musetel

- frecati zonele respective cu usturoi zdrobit: antiseptic

- clatiti gura cu infuzie de musetel sau de salvie

- pudrati zona de argila

- masuri preventive in herpesul genital: protejati-va cu prezervative in timpul actului sexual

- fiti atenti la WC-urile pe care le folositi in afara casei

- renuntati la alimentele acide si denaturate, tutun, cafea, alcool, consumati mult usturoi, mere, iaurt, peste, faceti exercitii de relaxare.
 

Coșul este gol!

Categorii Produse Calivita