Dieta anti-EMF: Acești nutrienți sunt scutul din interior impotriva EMF


În prezent trăim în era tehnologiei. Se pare că, pe măsură ce trece fiecare an, există noi modalități de a economisi timp, de a intra în legătură cu oameni din întreaga lume și, în general, de a face mai puțina actiune, realizând mai mult.

În timp ce tehnologia ne-a oferit multe cadouri, unul dintre dezavantajele serioase este creșterea radiației EMF care interfereaza cu  campul electromagnetic al corpului nostru. EMF influențează direct sănătatea celulară, undele creierului și bătăile inimii noastre, iar densitatea EMF în mediul nostru este din ce în ce mai puternică – în special odată cu lansarea 5G.

În acest articol, vom discuta despre:

1| Ce sunt EMF și 5G?

2| Cum influențează EMF corpul la nivel celular

3| Modul în care corpul luptă împotriva impactului CEM

4| Care nutrienți sunt vitali pentru atenuarea stresului și a daunelor cauzate de CEM

 

1 | Ce sunt EMF și 5G?

Dacă nu ești deja familiarizat, EMF înseamnă frecvență electromagnetică. EMF-urile sunt câmpuri de radiație invizibile produse de dispozitive electrice și fără fir. Cu alte cuvinte, cea mai mare parte a tehnologiei de astăzi este o sursă de EMF. Câteva exemple includ:

·         Celulare

·         Routere WiFi

·         Dispozitive inteligente

·         Vehicule electrice

·         Linii de înaltă tensiune

·         Calculatoare

·         Cuptoare cu microunde

Este corect să spunem că EMF este peste tot în mediul nostru în acest moment. Chiar dacă vă protejați casa de EMF alegând internet prin dial-up și dispozitive non-inteligente, în clipa în care părăsiți casa, este posibil să intrați în contact cu o sursă de EMF.

Și această problem a EMF  nu face decât să se agraveze.

5G, care înseamnă „a cincea generație”, este cea mai recentă tehnologie wireless care promite să ne facă internetul mai rapid și mai eficient. Într-o epocă în care timpul înseamnă bani, mulți oameni sunt încântați de ideea de a putea naviga pe internet și de a se conecta cu viteza fulgerului.

Problema este că, pe măsură ce 5G este lansat, ne inundă mediul cu niveluri mai mari de EMF decât am experimentat vreodată. Turnurile 5G nu numai că sunt mai puternice în producția de EMF, dar acoperă și zone mai mici, ceea ce înseamnă că vor fi mult mai multe.

2| Impactul CEM și 5G asupra sănătății celulare

În acest moment, este încă devreme să spunem care va fi impactul pe termen lung al 5G asupra sănătății oamenilor. Acestea fiind spuse, avem deja o cantitate bună de date care arată efectul dăunător pe care EMF îl are asupra sănătății celulelor organismului.

Mai exact, cercetările arată că expunerea la EMF poate induce stres oxidativ în corpul uman, promovând inflamația și disfuncția mitocondrială. În timp ce producția de radicali liberi face parte din biologia normală, numărul de radicali liberi produși atunci când celulele noastre sunt expuse la EMF poate provoca daune semnificative, deoarece corpurile noastre nu au fost niciodată menite să fie în prezența atât de multă radiație.

Un exces de radicali liberi (numiți și specii reactive de oxigenROS) creează daune țesuturilor și organelor din corp, sistemul nervos central fiind deosebit de vulnerabil la deteriorarea oxidativă prin EMF[1].

Unele dintre riscurile cunoscute și simptomele de sănătate asociate cu expunerea la CEM includ[2][3]:

·         Scăderea variabilității ritmului cardiac (HRV) – o măsură a stresului

·         Creșterea hormonilor de stress

·         Efecte negative asupra sistemului nervos central (SNC)

·         Risc crescut pentru tulburări de dispoziție

·         Somn prost

·         Modificări și tulburări ale sistemului cardiovascular

·         Dureri de cap

·         Dificultate de concentrare

·         Sistem imunitar stresat

Ce poti sa faci?

Deși toate acestea pot suna foarte înfricoșătoare, adevărul este că aveți mult mai multă putere asupra sănătății corpului dvs. decât vă dați seama. În timp ce tehnologia și toate implicațiile ei pentru viața modernă pot veni cu riscurile ei, mama natură are un răspuns pentru orice.

Corpul este menit să trăiască în ton cu mediul exterior unde te afli și să ia nutrienți din lumea naturală. Prin urmare, are sens ca  doar cu o hrănire adecvată, să ne putem aduce corpul înapoi în echilibru și să atenuam efectele nocive ale CEM.

 

De fapt, cercetările arată că există o mână de nutrienți și superalimente care sunt puternice în combaterea efectelor expunerii la CEM și ajută la creșterea rezistenței celulelor.

Principalii nutrienți de care avem nevoie pentru a atenua efectele EMF

Pentru a ne proteja împotriva CEM, va trebui să susținem diferite aspecte ale fiziologiei noastre - de la imunitate până la nivel celular. Prin urmare, vom arata ce nutrienți sunt cei mai susținători pentru:

·         Apărare antioxidantă

·         Sănătatea mitocondrială

·         Canalele de calciu dependente de tensiune

·         Sănătatea intestinală

·         Încurajarea eliminării naturale a metalelor grele (care atrag CEM)

·         Protecția tiroidei

·         Imunitate

Apărarea antioxidanta

Modul principal în care EMF afectează celulele corpului este prin inducerea daunelor oxidative. Prin urmare, creșterea numărului de antioxidanți pe care îi avem în organism ne oferă una dintre cele mai bune soluții pentru atenuarea acestor daune. Atunci când o specie reactivă de oxigen întâlnește un antioxidant, antioxidantul este capabil să-l neutralizeze pe cale, oprindu-i daunele.

S-a demonstrat că sursele de antioxidanți de mai jos atenuează în mod specific stresul oxidativ indus de EMF.

Flavonoidele

Flavonoidele sunt o clasă de antioxidanți care pot fi găsite într-o serie de alimente vegetale, inclusiv:

·         Acai

·         Moringa

·         Ceai verde

·         Brocoli

·         Kale

·         Fructe de pădure

Studiile arată că flavonoidele sunt antioxidanți puternici care protejează celulele de daune oxidative cauzate în mod specific de radiațiile EMF. Ele par să reducă daunele cauzate de radiații la nivelul membranei celulelor și să îmbunătățească procesele reparatorii după ce celulele au fost expuse. Cercetătorii consideră flavonoidele sunt componente importante pentru protecția biologică datorită capacității lor de a spori rezistența la factorii de mediu. Mai mult, studiile arată că flavonoidele pot scădea și vârsta biologică [4][5].

Germeni de broccoli

Germeni de broccoli sunt una dintre cele mai bogate surse care contin fitonutrientul sulforafan. Sulforafanul are o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv anti-îmbătrânire, antiinflamatoare, neuroprotectoare și, desigur, antioxidante[6][7].

Ca agent antioxidant, sulforafanul crește glutationul în organism. Glutationul este cunoscut ca unul dintre cei mai puternici antioxidanți biologici, jucând un rol crucial în reglarea stresului oxidativ și protejarea celulelor de radicalii liberi[8][9].

Din păcate, cercetările arată că expunerea la EMF poate reduce sinteza glutationului, epuizând în același timp acest important antioxidant datorită producției robuste de radicali liberi care vin cu radiația EMF.

Prin urmare, încorporarea surselor de sulforafan, cum ar fi germenii de broccoli, în dieta poate avea un impact semnificativ asupra protecției CEM.

Rodia

Rodia este o sursă bogată de antioxidanți, împreună cu o serie de alți nutrienți. Cercetările arată că antioxidanții din rodie pot fi deosebit de utile pentru daunele EMF care afectează sistemul neurologic.

Având în vedere acest lucru, există o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la impactul radiațiilor de la dispozitivele mobile, deoarece avem tendința de a le ține aproape de cap, EMF dând o lovitură directă creierului.

Într-un studiu, cercetătorii au examinat impactul pe care extractul de rodie l-ar avea asupra modificărilor structurii creierului atunci când șobolanii au fost expuși la EMF de pe dispozitive mobile. După ce au expus animalele la diferite niveluri de radiație, cercetătorii au descoperit că rodia a avut un efect protector semnificativ asupra țesutului creierului, sporind protecția neurologică[10].

Ciulinul de lapte

Ciulinul de lapte este bine cunoscut pentru efectele sale de protecție a ficatului, dar se pare că antioxidanții din ciulinul de lapte pot funcționa și pentru a neutraliza radicalii liberi din EMF.

 Principalul compus activ din ciulinul de lapte, silimarina, poate viza în mod specific celulele creierului, ceea ce ar oferi o atenuare atât de necesară împotriva EMF de la dispozitivele mobile[11].

Ceai verde

Ceaiul verde este bine cunoscut ca o sursă bogată de antioxidanți, în special polifenoli.

Cercetările arată că conținutul de antioxidanți al ceaiului verde poate fi protector împotriva câmpurilor electromagnetice de joasă frecvență. Într-un studiu, cercetătorii au oferit unui grup de lucrători de la liniile electrice de înaltă tensiune suplimente de polifenoli de ceai verde pentru a evalua impactul pe care l-ar putea avea asupra stresului oxidativ. Studiul a constatat că ceaiul verde a crescut protecția antioxidantă împotriva stresului oxidativ și a redus daunele oxidative la ADN-ul lucrătorului[12].

Moringa

Moringa este o plantă superalimentară din Asia de Sud-Est, care abia începe să câștige popularitate în Occident. Această plantă bogată în nutrienți a fost folosită de mii de ani ca medicament vindecător datorită profilului său bogat de nutrienți, împreună cu proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii[13].

Cercetările pe animale arată că moringa și antioxidanții săi puternici pot atenua daunele EMF care duc la infertilitate la bărbați. Conform studiilor, expunerea la EMF poate deteriora testiculele și poate reduce producția de testosteron. Cu aceste informații, cercetătorii au descoperit că moringa a reușit să reducă daunele oxidative la nivelul testiculelor, atenuând în același timp pierderea de testosteron care a fost observată în grupurile fără tratament[14][15].

Curcuma

Turmericul este un alt superaliment care devine din ce în ce mai popular în Occident datorită nenumăratelor sale beneficii pentru sănătate. În mod tradițional, turmericul a fost folosit de mii de ani ca condiment antiinflamator datorită nivelurilor ridicate de compus activ curcumină.

Cercetările arată că curcumina activează NRF2, care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative[16].

În plus, atunci când EMF dăunează celulelor prin stresul oxidativ, un efect secundar comun este inflamația. Cercetările arată că turmericul inhibă răspunsul inflamator care este de obicei activist din cauza expunerii la EMF. Prin urmare, turmericul nu numai că ajută la atenuarea daunelor oxidative, ci și ameliorează răspunsul inflamator care apare de obicei[17].

Ciuperci medicinale

Cercetările arată, de asemenea, că, la fel ca curcumina, cordyceps induce NRF2, îmbunătățind apărarea antioxidantă[47].

În plus, ciupercile reishi sunt cunoscute că sporesc longevitatea prin protejarea ADN-ului de daune oxidative[48].

Suport pentru mitocondrii

După cum am menționat anterior, EMF are un impact asupra puterii celulelor organismului, cunoscute și sub denumirea de mitocondrii. Mitocondriile sunt de o importanță vitală pentru producerea de energie în celule, care alimentează producția de energie în întregul tău corp. Prin schimbul de electroni, mitocondriile produc ceea ce este cunoscut sub numele de ATP (adenozin trifosfat); Apoi, ATP continuă să furnizeze energie pentru diferitele procese care au loc constant în corp.

Cercetările arată că expunerea la EMF provoacă disfuncție mitocondrială prin modificarea activității în schimbul de alegeri care produc ATP. După cum este descris în studii, EMF pare să promoveze scurgerea de electroni din mitocondrii, făcând imposibilă îndeplinirea funcțiilor normale. Acest lucru poate duce la disfuncții în mitocondriile înseși și în celula în care mitocondriile sunt încărcate pentru a crea energie. Rezultatul poate fi o disfuncție pe scară largă a diferitelor tipuri de celule[18][19].

Prin urmare, protejarea mitocondriilor de EMF dăunătoare este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face la nivel celular pentru a ne menține corpul să funcționeze optim.

Cinci nutrienți care sunt promițători în protejarea sănătății mitocondriale includ:

Acid hialuronic

Studiile arată că una dintre modalitățile prin care acidul hialuronic (HA) poate susține sănătatea cartilajului este prin îmbunătățirea sănătății mitocondriale. Cercetările care examinează efectele HA asupra osteoartritei au descoperit că HA poate funcționa, cel puțin parțial, prin atenuarea daunelor stresului oxidativ asupra mitocondriilor și inhibarea morții celulare determinate de mitocondrii[ 49 ].

 

Ciupercile Reishi

Cercetările arată că extractele din ciuperci reishi acționează ca antioxidanți care protejează în mod specific ADN-ul mitocondrial de deteriorarea oxidativă. În plus, extractele de reishi protejează, de asemenea, mitocondriile în sine, apărând de daunele oxidative care le inhibă abilitățile de producere a energiei[50][51].

Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că extractele de reishi pot fi chiar neuroprotectoare, deoarece vizează funcția mitocondrială din creier[52]. 

Seleniu

Cercetările arată că seleniul poate ajuta la protejarea funcției mitocondriale prin inhibarea daunelor celulare, îmbunătățind și biogeneza mitocondrială. Face acest lucru acționând ca un antioxidant și combătând o parte din stresul cauzat de speciile reactive de oxigen[20].

Sfecla

Sfecla este bogată în nitrați, și transformă nitrații în oxid nitric, oferind diverse beneficii pentru sănătate la nivel celular. Când vine vorba de sănătatea mitocondrială, cercetările arată că consumul de suc de sfeclă poate crește biogeneza mitocondrială, în același timp, îmbunătățind activitatea în interiorul mitocondriilor - permițând producerea de mai multă energie.

De asemenea, se pare că sfecla poate induce expresia genelor metabolice[21].

Ghimbir

Cercetările arată că compușii activi din ghimbir pot reduce efectele disfuncției mitocondriale prin creșterea biogenezei mitocondriale. În studiul lor, s-a descoperit că gingerolul (un compus bioactiv din ghimbir) a îmbunătățit generarea de mitocondrii noi și sănătoase[53].

Protecție a canalelor de calciu dependentă de tensiune

Una dintre modalitățile prin care EMF-urile vă afectează corpul la nivel celular este prin interferarea cu structurile organice numite canale de calciu dependente de tensiune (VGCC). VGCC sunt cruciale pentru menținerea echilibrului de calciu intercelular și extracelular și joacă un rol în sănătatea cardiacă, eliberarea neurotransmițătorilor și funcția neurologică.

Cercetările arată că, în prezența EMF, VGCC-urile sunt deschise, iar calciul este transferat în celule fără echilibrul fiziologic adecvat care permite deschiderea și închiderea acestor canale[22].

Magneziu

Magneziul este un blocant natural al canalelor de calciu, care permite organismului să atenueze unele dintre efectele pe care EMF le are asupra acestui sistem. Din păcate, cercetările arată că EMF poate modifica nivelurile de magneziu din corp– agravând și mai mult problemele cu VGCC[23]. Pentru a înrăutăți lucrurile, magneziul este unul dintre cei mai deficienți nutrienți din dieta.

Prin urmare, consumul de alimente bogate în magneziu sau completarea directă cu magneziu este crucială pentru a atenua daunele CEM la nivel celular. Alimentele care sunt bogate în magneziu includ verdeața bogată în nutrienți, cum ar fi varecul, iarba de orz și iarba de lucernă[24].

Nutrienți care  încurajează organismul să transporte și să elimine impuritățile

Datorită faptului că nu putem „vedea” CEM-urile, mulți oameni trec cu vederea impactul pe care îl are asupra sănătății lor. Acestea fiind spuse, unii oameni sunt atât de sensibili la EMF încât pot simți dezechilibrele la un nivel mult mai semnificativ. Oamenii din acest grup sunt adesea denumiți electrosensibili, iar termenul „electrohipersensibilitate” este acum recunoscut ca o afecțiune clinică[25].

Deși cercetătorii încă nu sunt siguri de ce unii oameni sunt mai sensibili la EMF decât alții, unul dintre factorii despre care se crede că contribuie la electrosensibilitatea este toxicitatea metalelor grele. Motivul principal este că cineva cu o sarcină mare a corpului cu metale grele poate atrage mai multe EMF ca o antenă. În plus, există îngrijorarea că reacțiile metalelor grele, plus CEM, pot avea consecințe grave asupra sistemului nervos, care este foarte electric[26].

Dar nu se termină aici.

Atunci când sunt combinate, CEM și poluanții cu metale grele pot provoca, de asemenea,  un stres nejustificat asupra sistemului imunitar.

Cum așa? Metalele grele precum plumbul, mercurul, arsenul și cadmiul au capacitatea fie de a stimula, fie de a suprima activitatea  imunitară .

Când este suprimat , sistemul imunitar este slăbit și nu are puterea lupta împotriva agenților patogeni precum virușii și bacteriile. Acest lucru poate crește susceptibilitatea la boli și poate diminua rezervele de energie ale sistemului imunitar[54][55].

Atunci când este suprastimulat, răspunsul imunitar poate deveni exagerat, creând cantități excesive de inflamație și stres oxidativ. Acest lucru poate duce la procese inflamatorii cronice, hipersensibilitate și probleme autoimune[56].

În plus, metalele grele pot interfera cu microbiomul intestinal, care joacă un rol crucial în imunitate. Cercetările arată că toxicitatea metalelor grele poate diminua bacteriile bune și poate crește numărul de bacterii patogene dăunătoare[57][58][59][60].

Desigur, prima linie de apărare împotriva toxicității metalelor grele este să  reducem cât mai mult expunerea la contaminanții cu metale grele. Menținerea corpului liber de metale grele poate susține un răspuns sănătos al sistemului imunitar și poate ajuta să ne menținem sănătatea normală.

Dar se pot lua și măsuri pentru a susține mecanismele naturale de detoxifiere ale corpului . Considera că este de o importanță vitală pentru sănătatea celulară, metabolică și generală.

Din fericire, există câțiva nutrienți cheie care ne susțin organele, celulele și țesuturile - în același timp, îmbunătățesc apărarea organismului împotriva contaminanților din mediu și susțin capacitatea înnăscută a corpului de a le transporta și de a le excreta. Acei nutrienți sunt:

Chlorella

Chlorella este un tip de alge verzi care a devenit din ce în ce mai populară în ultimul deceniu datorită densității bogate de nutrienți. Chlorella oferă o sursă bogată de clorofilă (un fitonutrient puternic), omega 3, proteine ​​și o serie de alte vitamine și minerale[27].

Cercetările arată că administrarea de chlorella poate sprijini capacitatea naturală a corpului nostru de a capta și elimina ușor substanțele adverse, reducând astfel acumularea de contaminanți din mediu în țesuturi precum rinichii, creierul și ficatul. Chlorella este o necesitate – nu numai pentru cei care doresc să se protejeze împotriva absorbției metalelor grele în primul rând – ci și pentru cei care doresc să împiedice sarcina lor toxică grea să devină mai grea [28].

Studiile pe animale sugerează că chlorella poate fi deosebit de utilă pentru reducerea în mod natural a nivelurilor de plumb, mercur și cadmiu, care sunt unele dintre cele mai insidioase metale din mediul nostru [29][30][31].

Siliciu

Siliciul este un mineral care se găsește din abundență în scoarța terestră și este o componentă crucială pentru sănătatea oaselor, pielii, unghiilor, părului, arterelor și multe altele[32].

Cercetările arată că siliciul acționează ca un puternic adsorbant pentru contaminanții de mediu care au pătruns în organism, ceea ce înseamnă că poate ajuta la facilitarea eliminării naturale a poluanților din organism[33]. S-a descoperit că anumite forme de siliciu sunt incredibil de eficiente în susținerea capacității naturale a corpului de a menține sarcina de metale toxice scăzută a corpului.

Protecția tiroidei

Iodul

Iodul este un mineral care joacă un rol crucial în sănătatea tiroidei. De fapt, iodul este una dintre componentele primare ale hormonilor tiroidieni și, fără suficient iod în dietă, oamenii dezvoltă o afecțiune tiroidiană cunoscută sub numele de gușă[34]. 

Cercetările arată că dintre toate organele, tiroida este cea mai vulnerabilă la radiațiile de la telefoanele mobile, datorită locației sale în gât. Se pare că expunerea la EMF de la telefoanele mobile poate crește temperatura glandei tiroide, afectând negativ absorbția de iod. Ca rezultat, tiroida nu primește nutrienții de care are nevoie pentru a produce hormoni tiroidieni, ceea ce duce apoi la disfuncția tiroidiană[35].

 

Pentru a vă asigura că tiroida primește suficient iod, este necesar să consumați alimente bogate în acest nutrient vital(iodul). Din păcate, nu veți găsi o cantitate semnificativă de iod în dieta standard, cu excepția sării iodate.

Pentru o sursă mai naturală de iod, cautati  la algele marine, cum ar fi kelp, nori, dulse și sau wakame[36].

Sprijin pentru sănătatea intestinală

Pe langa impacul asupra sistemul nervos central, EMF poate avea un impact direct asupra sănătății intestinului. Mai exact, cercetările arată că expunerea la CEM sporește proliferarea bacteriilor intestinale dăunătoare, scăzând în același timp numărul de bacterii benefice[37][38].

Până acum, majoritatea oamenilor sunt conștienți de importanța sănătății intestinale și de rolul esențial pe care îl joacă microbiomul intestinal în aproape fiecare sistem al corpului. Prin eliminarea acestui echilibru delicat, efectele din aval ar putea fi dăunătoare bunăstării sanatatii pe mai multe niveluri, în special în ceea ce privește sănătatea neurologică[39].

Prebiotice: inulină și in

Mulți oameni iau probiotice pentru a crește numărul de bacterii benefice din intestin, ceea ce este o tactică excelentă pentru a schimba echilibrul. Cu toate acestea, dacă nu combinați probiotice cu prebiotice, acele bacterii pur și simplu vor veni și vor pleca fără a putea crea o casă în intestin. Pentru a asigura proliferarea bacteriilor sănătoase, trebuie să le hrăniți și cu nutrienți care să le ajute să supraviețuiască.

S-a demonstrat că nutrienții precum inulina și inul îmbunătățesc creșterea bacteriilor benefice prin hrănirea microbilor și, prin urmare, permițându-le să țină puternic în intestin[40]. Inulina poate fi găsită într-o varietate de alimente, inclusiv anghinare, sparanghel, banane, ceapă, usturoi și rădăcină de cicoare.

Suport imunitar

O altă țintă pentru EMF pare să fie celulele sistemului imunitar. Acest lucru este deosebit de îngrijorător, deoarece celulele imunitare sunt sistemul de apărare împotriva invadatorilor și, atunci când sunt slăbite, este mult mai ușor ca bacteriile, virușii și alte dezechilibre să preia controlul[41].

Ciuperci medicinale

Din fericire, mama natură ne-a oferit ciuperci medicinale, care pot fi unii dintre cei mai puternici aliați pe care i-ar fi putut cere sistemul imunitar. S-a demonstrat că ciupercile precum reishi, shiitake, cordyceps, Agaricus, maitake și coada de curcan susțin sănătatea diferitelor tipuri de celule imunitare, susținând un răspuns inflamator sănătos, oxidare și multe altele[42].

 

Când vine vorba de EMF, în special, studiile pe animale arată că compușii numiți beta-glucani din ciuperci par să aibă un efect protector împotriva radiațiilor[43][44]. Mai mult decât atât, cercetările arată că beta-glucanii din ciupercile reishi pot proteja împotriva leziunilor ADN-ului induse de EMF asupra limfocitelor umane[45].

În culturile celulare, s-a demonstrat că ciupercile cordyceps ameliorează daunele și reduc moartea celulară în spermatozoizii expuși la EMF[46].

 Dispozitive de protectie impotriva radiatiilor electromangnetice

 E protect Sticker, E protect Card, E protect Disc sun 3 modalitati naturale de aparare impotriva radiatiilor electromagnetice. 

Refrinte/Bibliografie

1.            Kıvrak, Elfide Gizem, et al. “Effects of electromagnetic fields exposure on the antioxidant defense system.” Journal of microscopy and ultrastructure 5.4 (2017): 167-176.

2.            Savitz, David A., et al. “Magnetic field exposure and cardiovascular disease mortality among electric utility workers.” American Journal of Epidemiology 149.2 (1999): 135-142.

3.            http://www.bccdc.ca/resource-gallery/Documents/Guidelines%20and%20Forms/Guidelines%20and%20Manuals/EH/EH/Section12Final06062013.pdf

4.            Vasin, Mikhail V. “Bioflavonoids as important component of biological protection from ionizing radiation.” Food and Nutrition Sciences 2014 (2014).

5.            Kooti, Wesam, and Nahid Daraei. “A review of the antioxidant activity of celery (Apium graveolens L).” Journal of evidence-based complementary & alternative medicine 22.4 (2017): 1029-1034.

6.            Kim, Jae Kwang, and Sang Un Park. “Current potential health benefits of sulforaphane.” EXCLI journal 15 (2016): 571.

7.            https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Sulforaphane

8.            Sedlak, Thomas W., et al. “Sulforaphane augments glutathione and influences brain metabolites in human subjects: a clinical pilot study.” Molecular Neuropsychiatry 3.4 (2017): 214-222.

9.            Forman, Henry Jay, Hongqiao Zhang, and Alessandra Rinna. “Glutathione: overview of its protective roles, measurement, and biosynthesis.” Molecular aspects of medicine 30.1-2 (2009): 1-12.

10.          Belal, S. K. M., O. K. Afifi, and A. A. Afeefy. “Evaluation of mobile phone radiation-induced structural changes of rat brain with emphasis on the possible protective role of pomegranate peel extract.” International Journal of Radiation Research 18.4 (2020): 753-764.

11.          Galhardi, F., et al. “Effect of silymarin on biochemical parameters of oxidative stress in aged and young rat brain.” Food and chemical toxicology 47.10 (2009): 2655-2660.

12.          Zhang, Yang, et al. “Effects of dietary green tea polyphenol supplementation on the health of workers exposed to high-voltage power lines.” Environmental toxicology and pharmacology 46 (2016): 183-187.

13.          Sreelatha, S., and P. R. Padma. “Antioxidant activity and total phenolic content of Moringa oleifera leaves in two stages of maturity.” Plant foods for human nutrition 64.4 (2009): 303-311.

14.          Bin-Meferij, Mashael Mohammed, and Attalla Farag El-Kott. “The radioprotective effects of Moringa oleifera against mobile phone electromagnetic radiation-induced infertility in rats.” International journal of clinical and experimental medicine 8.8 (2015): 12487.

15.          http://jbaar.org/2020/08/16/vol-6-no-3-3-effect-of-moringa-oleifera-leaves-extract-against-electromagnetic-field-impairments-on-hemoglobin-and-testes-of-rat/

16.          Ashrafizadeh, Milad, et al. “Curcumin activates the Nrf2 pathway and induces cellular protection against oxidative injury.” Current molecular medicine 20.2 (2020): 116-133.

17.          He, Gen-Lin, et al. “The amelioration of phagocytic ability in microglial cells by curcumin through the inhibition of EMF-induced pro-inflammatory responses.” Journal of neuroinflammation 11.1 (2014): 1-13.

18.          Santini, Silvano Junior, et al. “Role of mitochondria in the oxidative stress induced by electromagnetic fields: focus on reproductive systems.” Oxidative medicine and cellular longevity 2018 (2018).

19.          Kam, Winnie Wai-Ying, and Richard B. Banati. “Effects of ionizing radiation on mitochondria.” Free Radical Biology and Medicine 65 (2013): 607-619.

20.          Mehta, Suresh L., et al. “Selenium preserves mitochondrial function, stimulates mitochondrial biogenesis, and reduces infarct volume after focal cerebral ischemia.” BMC neuroscience 13.1 (2012): 1-12.

21.          Vaughan, Roger A., Nicholas P. Gannon, and Colin R. Carriker. “Nitrate-containing beetroot enhances myocyte metabolism and mitochondrial content.” Journal of traditional and complementary medicine 6.1 (2016): 17-22.

22.          Pall, Martin L. “Electromagnetic fields act via activation of voltage‐gated calcium channels to produce beneficial or adverse effects.” Journal of cellular and molecular medicine 17.8 (2013): 958-965.

23.          Ulku, Refik, et al. “Extremely low-frequency magnetic field decreased calcium, zinc and magnesium levels in costa of rat.” Biological trace element research 143.1 (2011): 359-367.

24.          https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168457/nutrients

25.          Johansson, Olle. “Electrohypersensitivity: state-of-the-art of a functional impairment.” Electromagnetic biology and medicine 25.4 (2006): 245-258.

26.          Vojtíšek, Max, et al. “Metal, EMF, and brain energy metabolism.” Electromagnetic biology and medicine 28.2 (2009): 188-193.

27.          Panahi, Yunes, et al. “Chlorella vulgaris: a multifunctional dietary supplement with diverse medicinal properties.” Current pharmaceutical design 22.2 (2016): 164-173.

28.          Zhai, Qixiao, Arjan Narbad, and Wei Chen. “Dietary strategies for the treatment of cadmium and lead toxicity.” Nutrients 7.1 (2015): 552-571.

29.          Sears, Margaret E. “Chelation: harnessing and enhancing heavy metal detoxification—a review.” The Scientific World Journal 2013 (2013).

30.          Queiroz, Mary LS, et al. “Protective effects of Chlorella vulgaris in lead-exposed mice infected with Listeria monocytogenes.” International immunopharmacology 3.6 (2003): 889-900.

31.          Uchikawa, Takuya, et al. “The enhanced elimination of tissue methylmercury in Parachlorella beijerinckii-fed mice.” The Journal of toxicological sciences 36.1 (2011): 121-126.

32.          Martin, K. R. “The chemistry of silica and its potential health benefits.” The Journal of nutrition, health & aging 11.2 (2007): 94.

33.          Yantasee, Wassana, et al. “Functionalized nanoporous silica for the removal of heavy metals from biological systems: adsorption and application.” ACS applied materials & interfaces 2.10 (2010): 2749-2758.

34.          https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/goiter/symptoms-causes/syc-20351829#:~:text=A%20goiter%20(GOI%2Dtur),just%20below%20the%20Adam’s%20apple

35.          Alkayyali, Tasnim, et al. “An Exploration of the Effects of Radiofrequency Radiation Emitted by Mobile Phones and Extremely Low Frequency Radiation on Thyroid Hormones and Thyroid Gland Histopathology.” Cureus 13.8 (2021).

36.          https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/

37.          Tessaro, Lucas WE, Nirosha J. Murugan, and Michael A. Persinger. “Bacterial growth rates are influenced by cellular characteristics of individual species when immersed in electromagnetic fields.” Microbiological research 172 (2015): 26-33.

38.          Crabtree, David PE, Brandon J. Herrera, and Sanghoon Kang. “The response of human bacteria to static magnetic field and radiofrequency electromagnetic field.” Journal of Microbiology 55.10 (2017): 809-815.

39.          Cryan, John F., et al. “The gut microbiome in neurological disorders.” The Lancet Neurology 19.2 (2020): 179-194.

40.          Carlson, Justin L., et al. “Health effects and sources of prebiotic dietary fiber.” Current developments in nutrition 2.3 (2018): nzy005.

41.          Golbach, Lieke A., et al. “Low-frequency electromagnetic field exposure enhances extracellular trap formation by human neutrophils through the NADPH pathway.” Journal of innate immunity 7.5 (2015): 459-465.

42.          Guggenheim, Alena G., Kirsten M. Wright, and Heather L. Zwickey. “Immune modulation from five major mushrooms: application to integrative oncology.” Integrative Medicine: A Clinician’s Journal 13.1 (2014): 32.

43.          Tabeie, Faraj, et al. “Radioprotective effect of beta D-glucan and vitamin E on gamma irradiated mouse.” Journal of clinical and diagnostic research: JCDR 11.2 (2017): TC08.

44.          https://www.emf-portal.org/en/article/20098

45.          Pillai, Thulasi G., et al. “Fungal beta glucan protects radiation induced DNA damage in human lymphocytes.” Annals of translational medicine 2.2 (2014).

46.          Miao, Xia, et al. “Preventing electromagnetic pulse irradiation damage on testis using selenium-rich cordyceps fungi. A preclinical study in young male mice.” Omics: a journal of integrative biology 21.2 (2017): 81-89.

47.          Singh, Mrinalini, et al. “Cordyceps sinensis increases hypoxia tolerance by inducing heme oxygenase-1 and metallothionein via Nrf2 activation in human lung epithelial cells.” BioMed Research International 2013 (2013).

48.          Wachtel-Galor, Sissi, Siu-Wai Choi, and Iris FF Benzie. “Effect of Ganoderma lucidum on human DNA is dose dependent and mediated by hydrogen peroxide.” Redox Report 10.3 (2005): 145-149.

49.          Grishko, Valentina, et al. “Effects of hyaluronic acid on mitochondrial function and mitochondria-driven apoptosis following oxidative stress in human chondrocytes.” Journal of Biological Chemistry 284.14 (2009): 9132-9139.

50.          Cherian, Elizabeth, et al. “Free radical scavenging and mitochondrial antioxidant activities of Reishi-Ganoderma lucidum (Curt: Fr) P. Karst and Arogyapacha-Trichopus zeylanicus Gaertn extracts.” Journal of basic and clinical physiology and pharmacology 20.4 (2009): 289-308.

51.          Ajith, T. A., et al. “Effect of Ganoderma lucidum on the activities of mitochondrial dehydrogenases and complex I and II of electron transport chain in the brain of aged rats.” Experimental gerontology 44.3 (2009): 219-223.

52.          Ren, Zhi-li, et al. “Ganoderma lucidum extract ameliorates MPTP-induced parkinsonism and protects dopaminergic neurons from oxidative stress via regulating mitochondrial function, autophagy, and apoptosis.” Acta Pharmacologica Sinica 40.4 (2019): 441-450.

53.          Deng, Xiaohong, et al. “Promotion of mitochondrial biogenesis via activation of AMPK‐PGC1ɑ signaling pathway by Ginger (Zingiber officinale Roscoe) extract, and its major active component 6‐Gingerol.” Journal of food science 84.8 (2019): 2101-2111.

54.          Checconi, Paola, et al. “The environmental pollutant cadmium promotes influenza virus replication in MDCK cells by altering their redox state.” International Journal of Molecular Sciences 14.2 (2013): 4148-4162.

55.          Marth, E. G. O. N., et al. “The effect of heavy metals on the immune system at low concentrations.” International journal of occupational medicine and environmental health 14.4 (2001): 375-386.

56.          Lehmann, Irina, Ulrich Sack, and Jörg Lehmann. “Metal ions affecting the immune system.” Met. Ions Life Sci 8 (2011): 157-185.

57.          Shao, Mengmeng, and Yi Zhu. “Long-term metal exposure changes gut microbiota of residents surrounding a mining and smelting area.” Scientific reports 10.1 (2020): 1-9.

58.          Breton, Jérôme, et al. “Ecotoxicology inside the gut: impact of heavy metals on the mouse microbiome.” BMC Pharmacology and Toxicology 14.1 (2013): 62.

59.          Li, Xuanji, et al. “Heavy metal exposure causes changes in the metabolic health-associated gut microbiome and metabolites.” Environment international 126 (2019): 454-467.

60.          Wu, Hsin-Jung, and Eric Wu. “The role of gut microbiota in immune homeostasis and autoimmunity.” Gut microbes 3.1 (2012): 4-14.


Nu există produse în această categorie.